PRIRODNE POJAVE UZROK TRAGEDIJI NA KORNATIMA
[ # ]

ZAGREB

Kornatska tragedija, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, nije uzrokovana ljudskom pogreškom, već je do nje došlo zbog prirodnih pojava, zaključak je to stručne skupine koja je svoje izvješće od oko 600 stranica uputila Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Voditelj stručne skupine i ravnatelj Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja Branko Smrekar, Hini je izjavio da je, nakon više od pola godine rada, završeno izvješće koje je potvrdno odgovorilo na pitanje je li do tragedije moglo doći zbog prirodnih pojava koje nitko nije mogao predvidjeti.

Smrekar je rekao da skupina, sastavljena od 53 stručnjaka za razna područja, nije tragala za mogućim krivcem, jer je to stvar suda i drugih tijela, ali pokušala je otkriti i utvrditi sve okolnosti stradanja vatrogasaca.Pritom su, kaže, proveli velik broj analiza, vještačenja i proračuna vezanih uz uzrok požara, meteorološke prilike, konfiguraciju terena, vegetaciju, sustav veza, upravljanja i zapovjedanja, zaštitnu odjeću i obuću, opremu, način ozljeđivanja, uzrok smrti te spašavanje i medicinsku skrb.

O pojedinostima izvješća nije želio govoriti, no kazao je da, prema nalazu, pogibiju vatrogasaca nije skrivio vojni helikopter.-"Iz nama dostupnih podataka, nije bilo nikakvog curenja goriva", kazao je Smrekar.
Neke obitelji poginulih vatrogasaca za nesreću krive helikopter i sumnjaju u preliminarne rezultate istrage, koji govore da je tragediju najvjerojatnije izazvalo naglo jačanje požara, tzv. eruptivni požar.

Smrekar je rekao da je skupina, osim analize okolnosti stradavanja vatrogasaca, u izvješću predložila 60-ak mjera kojima bi se poboljšao cjelokupni sustav vatrogastva, zaštite i spašavanja, pri čemu su uzete u obzir i preporuke svjetski priznatih stručnjaka.Najavio je da će izvješće skupine, koju je desetak dana nakon kornatske tragedije osnovao MUP, javno predstaviti nakon što se s njim upozna Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Smrekar je ustvrdio da je skupina kojoj je bio na čelu, posao završila "razmjerno brzo" te da su u nekim sličnim tragedijama u svijetu istrage trajale i više godina.Sudska istraga o kornatskoj tragediji, koju je preživio jedino vatrogasac Frane Lučić, još uvijek traje na šibenskom Županijskom sudu.

Pet obitelji poginulih vatrogasaca, danas su na Općinskom sudu u Šibeniku dobile parnicu i ukupno 3,5 milijuna kuna za duševne boli zbog gubitka bliske osobe. Riječ je o nepravomoćnoj presudi, a u petak bi sud trebalo odlučiti o odštetnim zahtjevima još triju obitelji. (hina)

09.04.2008. ...16:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters