SIRENA ZA UZBUNU
[ # ]

ZAGREB

Potresi, poplave, teroristički napadi, epidemije, veliki požari, uopće sve katastrofe koje bi mogle pogoditi Zagreb bit će nova dužnost Pavla Kalinića. Pročelnik za kulturu, obrazovanje i sport razmatra ponudu gradonačelnika Milana Bandića da preuzme novoformirani ured za krizna stanja.

Iako mnogi nisu bili zadovoljni njegovim radom u Uredu za kulturu prigovarajući mu da nije obavio posao za koji je zadužen te da je, primjerice, osnivanjem savjeta za mlade probio rok za čak šest mjeseci, Kalinić će najvjerojatnije dobiti novu, još odgovorniju dužnost.

Upravljat će u slučaju katastrofa policijom, vatrogascima, medicinskim službama, civilnom zaštitom... Zbog toga je nedavno bio u Los Angelesu gdje je posjetio njihov centar koji upravlja gradom u kriznim situacijama.

Predložio i pravilnik
Nevjerojatno je ono što su oni učinili. Imaju zgradu koja može izdržati svaki potres iz koje upravljaju svim vozilima hitne pomoći, policijom, vatrogascima. Sva se komunikaciija odvija preko satelita kaže Kalinić, koji je Bandiću i predložio osnivanje ureda za krizna stanja, a sastavio je i pravilnik po kojemu će taj ured raditi.

Čuvši što sve Amerikanci imaju, Bandiću su se, kažu svjedoci, zacaklile oči i uzviknuo je: "To moramo i mi imati!" No, tek treba vidjeti koliko bi takav "svemirski" sustav stajao, ali ne treba sumnjati da će Bandić učiniti sve da krene u još jedan megalomanski pothvat.

Slabašan potres kakav je prekjučer pogodio Zagreb neće spadati u dužnosti novog ureda, njegovi djelatnici preuzet će zapovijedanje tek kad nastanu štete i bude trebalo spašavati živote. Ekipiranje ureda mogla bi biti osnovna prepreka da Kalinić, najpoznatiji kao stručnjak za terorizam, preuzme novi ured.

Želi svoje ljude
Ako Bandić bude inzistirao, preuzet ću novu dužnost, ali pod uvjetom da mogu sam odabrati ljude s kojima ću raditi rekao je Kalinić, koji je prošloga tjedna s Bandićem posjetio i zapovjedništvo Civilne zaštite kojom nije zadovoljan. Nekad smo imali vojsku koja je mogla bar lopatama raskopavati ruševine, a sada nemamo ni to. Moramo u svakom trenutku imati na raspolaganju profesionalce tvrdi Kalinić.

11.04.2008. ...15:45 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters