NEMA NOVACA ZA VATROGASCE
[ # ]

BEOGRAD

Marić: Srbija ima ozbiljan manjak vatrogasaca


Srbija ima ozbiljan manjak vatrogasaca, a toj službi, koja je u nadležnosti Sektora za zaštitu i spašavanje MUP-a Srbije, potrebno je najmanje još 1.800 zaštitnih odela, nekoliko stotina odijela za rad sa opasnim materijama i nova vozila za gašenje požara! Načelnik Sektora Predrag Marić tvrdi da u budžetu MUP-a nema dovoljno novca da bi se zaposlio veći broj vatrogasaca, ali da to ne ugrožava spremnost postojećih snaga da reagiraju na nepredviđene događaje slične kemijskom akcidentu u tvornici „Galenika Fitofarmacija".

- Zemlje u regiji sa istim brojem stanovnika imaju od 6.000 do 7.000 vatrogasaca, dok Srbija ukupno ima 3.150 vatrogasaca. U budžetu MUP-a nema dovoljno novca da bi se zaposlio veći broj ljudi. Potrebno je da svi vatrogasci imaju adekvatnu opremu. Zasad je MUP osigurao 600 zaštitnih odijela, a u toku je nabavka još 600 odijela koje čini zaštitna kaciga, maska, izolacioni aparat, zaštitno odijelo, rukavice i čizme. Samo jedno odijelo košta od 1.400 do 1.600 eura, a potrebno je još oko 1.800 komada. Nedostaju i odijela za rad sa opasnim materijama koja koštaju oko 800 eura.

Da li su vatrogasci koji su gasili požar u tvornici „Galenika Fitofarmacija" imali adekvatnu opremu?
- Naravno da jesu! Imali su i odijela za gašenje požara i odijela za rad sa agresivnim materijama. Međutim, u tom odijelu ne može da se gasi požar, pa otuda zabune oko neopremljenosti vatrogasaca koji su učestvovali u gašenju tog požara.

Kolika je plaća vatrogasaca?
- Prosječna plaća običnog vatrogasca je oko 30.000 dinara i povećava se u odnosu na funkciju. Tako najveći mjesečni iznos od 60.000 dinara dobija zapovjednik brigade.

Ipak su dva vatrogasca povređena?!
- Uobičajeno je da prilikom ovakvih nesreća svi koji su učestvovali u gašenju požara prođu lječnički pregled. Što se tiče povrijeđenih, prva četvorica ušla su u tvornicu u trenutku detonacije. Jedan od njih je, ne znam zašto, skinuo rukavice i tako zadobio opekotine, dok je drugi imao problema sa tlakom.

Kakva je procedura kada se dogodi neka nesreća i tko prvi reagira?
- Kada stigne dojava do operativnog centra, odmah se na mjesto nesreće upućuju vatrogasna ekipa, ekotoksikološka ekipa Zavoda za javno zdravlje, Hitna pomoć i obavještava se MUP Srbije. U svakom slučaju, prvo reagiraju vatrogasci i to upravo zbog mogućih ekoloških posljedica i spašavanja ljudi

Koliko je Sektor pripremljen za ovakve nesreće?
- Već tri godine pričamo o tome da u Srbiji još uvijek ne postoje strategija za vanredne situacije ni zakon koji bi to regulirao. Briga o zaštiti građana u vanrednim situacijama „rastrzana" je između Ministarstva odbrane i MUP-a. Nacrt zakona o zaštiti i spašavanju prošle godine povučen je iz procedure zbog prestanka rada vlade, a situacija se i ove godine ponavlja. Po tom zakonu ovaj sektor ostao bi u okviru MUP-a. Angažiranost Sektora na gašenju požara prošle godine pokazala je da smo dobro organizirani. Formirali smo četiri regionalna tima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu, koji su prošli obuku za spašavanje u slučaju poplava. Press online

VEZANE VJESTI
Otrov je padao po nama

Vatrogasci gasili po propisu

11.04.2008. ...22:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters