BUDUĆI PROFESIONALCI BRENTAČAMA "SKIDALI" METE
[ # ]

Foto Arhiv

ZAGREB
Piše: Marina Stublija

Vatrogasna zajednica Grada Zagreba okuplja oko 2700 djece i mladih.Na natjecanju djece i mladeži Vatrogasne zajednice Grada Zagreba u subotu na Žitnjaku, na igralištu pročišćivača otpadnih voda, sudjelovale su 54 ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava.

»Nakon što su nam u školi prezentirali slike s natjecanja, pokazali vježbe i kako pravilno obući vatrogasne odijelo, čizme i kacigu, odlučile smo se javiti Dobrovoljnom vatrogasnom društvu«, rekle su djevojčice Katarina i Veronika, članice DVD-a Dankovec II. Dodale su da se natječu u vježbi s brentačama, to jest, vodom napunjenim vatrogasnim aparatima s kojima najčešće gađaju plastične boce ili neku drugu metu.

Dječaci Igor i Tonko iz DVD-a Dankovec I dodali su kako su, osim vježbe s brentačama, dobro savladali i vezanje čvorova, rušenje čunjeva, spajanje cijevi i prepoznavanje vatrogasne opreme. Spomenuli su kako se, ipak, svi oni najviše vesele jednogodišnjem edukativnom kvizu koji će se ove godine održati u rujnu, a koji se sastoji od stotinjak usmenih pitanja kojima voditelj vatrogasnog društva provjerava znanje pojedinog člana.

»Djeca i mladi se natječu u dvjema vježbama. U prvoj zapovjednik cijelim putem razvlači cijevnu prugu ispod prepreke, kroz tunel pa preko grede. Zatim natjecatelji ostavljaju nosače i idu prema čvorovima te prema slici vežu čvorove«, objasnila je vatrogasna sutkinja DVD-a Dragonožec. Jedna od disciplina je i slaganje vatrogasne sprave po predlošku. Kad se svi postroje, a zapovjednik digne ruku kao znak da je vježba završena, suci počinju zbrajati greške i negativne bodove. Natjecatelji su sudjelovali i u štafeti na 400 metara s preprekama.

»Pobjedničke ekipe sudjelovat će na Državnom natjecanju koje će se održati 17. svibnja ove godine u Makarskoj«, rekao je Zlatko Križanić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba. Dodao je da Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, nositelj natjecanja, okuplja oko 2700 djece i mladih od kojih je na ovom natjecanju sudjelovalo njih 800. Prema njegovim riječima, ta djeca rasadnik su budućih vatrogasaca.
Vjesnik

14.04.2008. ...14:15 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters