4. VATROGASNI SEMINAR U OPATIJI
[ # ]

OPATIJA
Piše: Damir Lacković
Foto: dvd-jastrebarsko.hr

Uz prisustvo oko 250 sudionika, jučer je u Opatiji započeo 4. vatrogasni seminar.......

1. ZAŠTITA OD POŽARA RASLINJA SA GLOBALNIM OSVRTOM NA KRALJEVINU ŠPANJOLSKU
Predavač je bio Mario Starčević. Predavač je napravio osvrt na rad i zaključke Svjetskog kongresa o zaštiti od šumskih požara "WILDFIRE", koji je održan u Sevili (Španjolska)Prema izlaganju predavača, na kongresu u Sevilli bilo je preko 500 tematskih i regionalnih referata, te istraživačkih projekata, ali ni o jednom od tih referata nije bilo iznešeno nikakvih informacija.

2. NAPREDNI PRISTUPI GAŠENJA POŽARA OTVORENIH PROSTORA
Predavač na tu temu bio je legendarni zapovjednik vatrogasaca Dubrovačko neretvanske županije Miše Miloslavić.Prostor mediterana se širi duboko na kontinent i po nekoliko stotina kilometara, koji su ugroženi požarima otvorenog prostora. Požari stvaraju sve više šteta, koje u turističkim zemljama poput naše imaju daleko veće značenje, jer bi ponekad neke prostore trebalo izgore bez gašenja, ali zbog uznemiravanja turista se moraju gasiti.

3. EKSTREMNI OBLICI RAZVOJA POŽARA – FLASHOVER, BACKDRAFT I EKSPLOZIJE POŽARNIH PLINOVA
poglavlje obradio Goran Batušić - Brq
Gospodin Edward E. Hartin dolazi iz Američke države Oregon i ondje radi u vatrogasnom edukacijskom centru. Priznati je svjetski vatrogasni stručnjak posebno u dijelu ekstremnih oblika ponašanja požara kao što su flashover, backdraft i smoke explosion. Osim što je gost i predavač na seminaru gospodin Hartin je i sudjelovao pri izradi i osposobljavanju instruktora na simulatoru plamenih udara koji je prije nekoliko dana završen u Primorsko goranskoj županiji u multifunkcionalnom vatrogasnom poligonu koji je smješten u području bivše vojarne u blizini Klana.

4. SUSTAVI VEZA
Predavač je napravio pregled sadašnjeg stanja radio veza, problema sa vezama, repetitorima i smetnjama, sa naglaskom na novi TETRA SUSTAV digitalnih komunikacija.Tetra sustav je standard digitalnih komunikacija sličan GSM mobilnim mrežama, ali je namijenjen za korištenje profesionalnim službama. Standard TETRA postoji od 1995. godine, ali još uvijek nije zaživio nigdje u svijetu, pa tako ni kod nas. Uvođenje sustava TETRA stajalo bi preko 30.000.000,00 eura, uz pokrivenost Republike Hrvatske na 90% teritorija. opširnije www.dvd-jastrebarsko.hr

15.04.2008. ...07:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters