POZIVI GRAĐANA OSJEČKIM VATROGASCIMA NA NEUOBIČAJENE INTERVENCIJE NAJČEŠĆE ZBOG NESTAŠNIH KUĆNIH LJUBIMACA
[ # ]

OSIJEK

Vatrogasci spašavali pse, mačke, iguane i papige.............

Kada ne gase požare, osječki vatrogasci imaju pune ruke posla rješavajući neobične probleme građana i njihovih kućnih ljubimaca pa skidanje mačke s nepristupačnog krova ili visokih grana nije rijetkost. Kako kaže Boris Banjan, zapovjednik osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe, neobični pozivi nisu rijetkost, a intervencije vatrogasaca u bizarnim situacijama izazivaju zanimanje cijelog susjedstva.

- Skidanja mačaka s visokih grana ili krovova nisu rijetkost, a nerijetko nas građani zovu i da pomognemo u hvatanju papiga koje su pobjegle kroz prozor. Ponekad se dogodi da su mačke na toliko nepristupačnim granama da ni vozila s visokim ljestvama nisu dovoljna da se do njih dođe. Tada smo prisiljeni mačku srušiti s grane mlazom vode, što je sigurno stresan prizor za vlasnike, ali i takve situacije završe sretno - kaže Banjan.

Jedna od bizarnijih dojava došla je s Vijenca Ivana Meštrovića kada je prestravljeni vlasnik iguane zatražio pomoć vatrogasaca jer je iguana otišla na nepristupačni dio balkona s kojega je mogla pasti. Operater nije dobro razumio uznemirenog sugrađanina i mislio je da se radi o papigi, a ne o iguani pa mu je rekao da se ne mora brinuti jer će njegov ljubimac poletjeti i neće se ozlijediti. Nakon što je izglađen nesporazum oko vrste kućnog ljubimca, vatrogasci su izišli na teren i iguana je spašena.

No, nekada su upravo kućni ljubimci prepreka vatrogascima u pomaganju građanima, a pit bull na balkonu stana na Sjenjaku neugodno je iznenadio vatrogasca u intervenciji. “Išli smo otvoriti stan obitelji koja je izgubila ključ. Ljestvama smo podigli vatrogasca koji je trebao ući u stan i otvoriti vrata iznutra. Kada je uskočio na balkon ostao je prestravljen jer je ispred njega stajao pit bull, kojeg su vlasnici stana zaboravili spomenuti. Sva sreća, pas je bio dobroćudan pa je vatrogasac, iako preplašen, prošao bez posljedica”, rekao je Banjan.

No, i tužni su završeci intervencija dio posla. Tako je zimus propao pokušaj spašavanja psa koji se utopio nakon što je propao kroz tanak led na Bajeru na Jugu 2. Kako kaže Banjan, u pokušaju spašavanja doge i dva su vatrogasca završila ispod leda, ali nesretnog psa nisu uspjeli spasiti. “Neobične intervencije zanimljive su promatračima koji se zateknu na ulici, ali i našim vatrogascima, koji rado prepričavaju akcije spašavanja mačaka i druge bizarnost. Nema govora o naplaćivanju čak i kod takvih intervencija jer vatrogasci moraju biti na usluzi građanima, a nama je čuvanje života u opisu posla, čak i kada se radi o životu kućnih ljubimaca”, rekao je Banjan. Glas Slavonije

16.04.2008. ...15:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters