POLITICI ODGOVARAJU NEOBRAZOVANI VOĐE
[ # ]

ŠIBENIK
Piše: Jelena Devčić

Šibenski vatrogasci ljeto dočekuju s budžetom od 100 tisuća, a splitski od 1,5 ili čak dva milijuna kuna............

Kao epilog zaključcima multidisciplinarne komisije za Kornat stiglo je otvoreno pismo vatrogasaca šibenske Javne vatrogasne postrojbe. Vatrogasci se pitaju nije li kornatska tragedija trebala poslužiti kao podsjetnik vatrogasnoj zajednici na pogreške koje se nikada više ne smiju ponoviti. Umjesto toga, u šibenskoj JVP sve je, tvrde, po starome. Županijski vatrogasni zapovjednik, inženjer po struci, Dražen Slavica koji je posao obavljao volonterski maknut je i zamijenjen s dva nova radnika na plaći, novim zapovjednikom Darkom Dukićem, te vatrogasnim tehničarom na mjestu koordinatora Zoranom Blačićem.

Drugim riječima, umjesto tri zaposlenika, koliko ih je VZ brojio lani, ove godine na plaći u ovoj instituciji radi šest osoba. Vatrogasci se pitaju zašto je trebalo udvostručiti broj zaposlenika u situaciji kada Vatrogasna zajednica ne može isfinancirati niti elementarne potrebe za vrijeme sezone pa se nerijetko događa da šibenski vatrogasci ljeto dočekuju s budžetom od 100 tisuća, a splitski od 1,5 ili čak dva milijuna kuna.

SSS KVALIFIKACIJE
- Među šest stalno zaposlenih ljudi u VZ-u županije prevladava srednja stručna sprema. U isto vrijeme većina ostalih županijskih vatrogasnih zajednica stručnu su spremu podigli na višu i visoku razinu naobrazbe ili primajući visokoobrazovani kadar ili ulažući u edukaciju zaposlenika – pišu vatrogasci.
Vatrogasci JVP Šibenik spekuliraju kako se najvjerojatnije radi o manipulaciji politike koja, kako bi sebi skratila muke, i lakše upravila čelnicima, upošljava niže kvalificirani kadar kojeg je „lako veslati“.

OBRAZOVANA PRIJETNJA
Vatrogasci upućuju na predsjednika VZ-a županije Željka Čogu koji je, vele, srednje stručne spreme, premda Zakon o vatrogastvu propisuje da na tom mjestu može biti imenovana samo osoba viših obrazovnih kvalifikacija u zaštiti od požara.Stoga, zaključuju vatrogasci, takvim kadrovima nije niti u interesu povećati kvalifikaciju svojih zaposlenika. Odgovara im status quo jer ukoliko se nešto promijeni, zaključuju, za njih u vatrogastvu, osobito na visokim pozicijama, više neće biti mjesta. Za kraj, pitaju se vatrogasci, može li vatrogastvo koje ne vodi brigu o samome sebi voditi brigu o zaštiti stanovnika? Novi Tjednik

PS. Inače na forumu Novog Tjednika možete pročitati poruku koju je napisao HRABRI na temu "Kuda ide šibensko vatrogastvo ?"

16.04.2008. ...17:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters