SREBRENIK DOBIO PROFESIONALNU VATROGASNU JEDINICU
[ # ]

SREBRENIK

Kada pišem izvješća o intervencijama u susjednoj Bosni i Hercegovini onda ste mogli primjetiti da se najviše spominju vatrogasci Srebrenika. Kako bi što bolje upoznali rad vatrogasac van Hrvatske danas ću Vam prezentirati vatrogasnu postrojbu Srebrenik . Ranger

Svečanom ceremonijom i predavanjem raporta načelniku Općine Srebrenik, Osmanu Suljagiću, pred stotinjak posjetitelja ispred Vatrogasnog doma u Srebreniku, predstavljena je prva Vatrogasna profesionalna jedinica u ovome gradu. – Nakon 40 godina Srebrenik je po prvi puta dobio profesionalnu Vatrogasnu jedinicu. Čine je zapovjednik i osam profesionalaca, raspoređenih u četiri odjeljenja, i ovo je veliki trenutak za Srebrenik. Mi smo u službi građana, tako da će od sada u svakom trenutku biti dežurna dva vatrogasca, a ostali su u pripravnosti, kaže zapovjednik Vatrogasne jedinice, Raib Džaferović.

Uz spomenutih osam profesionalaca te jednog zapovjednika, Vatrogasnu jedinicu čini i 24 volontera, koja su u svakom trenutku spremna da pristignu u pomoć. Nedavno je ovo društvo dobilo i jedno suvremenije vozilo, kombi marke «Citroen», koji je uz već postojeća vozila dodatno obogatio vozni park. Premda je napravljen veliki iskorak kada je u pitanju ovo društvo, zapovjednik Džaferović smatra da će se uvijek težiti još većem poboljšanju uslova. – Evropski ,odnosno svjetski standardi su, da na 1.000 stanovnika dolazi jedan vatrogasac. Dakle, na 50.000 stanovnika, koliko ima naša općina, mi bismo trebali imati 50 vatrogasaca. Međutim, sada je takva situacija, i mi vjerujemo da ćemo u narednom periodu doći barem na približan stadij kakav je u Evropi, kaže Džaferović.

Načelnik Općine Srebrenik, Osman Suljagić, također nije krio zadovoljstvo onim što je učinjeno u Vatrogasnoj jedinici. – Mi smo za ovu godinu u proračunu planirali da se izdvoji 120.000 KM, a vjerujem da ćemo biti u situaciji da se ova sredstva dodatno povećaju. Bilo bi odlično kada bismo do kraja godine uspjeli osigurati i jedno vozilo s kojim bi se požari mogli gasiti na većim visinama, obzirom da se u narednim godinama u Srebreniku očekuje izgradnja nekoliko zgrada sa 7 katova, kaže načelnik Suljagić. Ovoj svečanosti prisustvovao je i zapovjednik Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, Zdenko Tadić, koji je kazao «da Srebrenik treba služiti kao primjer drugim općinama na koji način je organizovana Vatrogasna jedinica». Izuzev zapovjednika Raiba Džaferovića, Vatrogasnu jedinicu čine još Nihad Delić, Denis Imširović, Jusuf Salihbašić, Elvis Karić, Fuad Delić, Asmir Suljić, Muhamed Ibrić i Fikret Junuzović.

23.04.2008. ...08:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters