IVICA BATINA- VATROGASAC OD GLAVE DO PETE
[ # ]

KAŠTEL SUĆURAC

Sućurački vatrogasac, utemeljitelj i počasni predsjednik DVD-a Mladost Ivica Batina dobitnik je Povelje i plakete Mirka Kolarića za 2007. godinu, koja se od strane Hrvatske vatrogasne zajednice dodjeljuje kao priznanje za cjelokupno životno djelovanje u hrvatskom vatrogastvu.

Jedan ste od osnivača Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mladost iz Kaštel Sućurca, te ujedno i jedan od najstarijih vatrogasaca u Kaštel Sućurcu. Kakvi su bili sami počeci organiziranja vatrogasaca?

Godine 1971. u Dalmaciji je došlo do velikog broja požara. Naime, negdje oko 700 požara buktilo je Dalmacijom, a tog ljeta planuo je i sućurački Gaj. Kako je to dio Kozjaka na koji smo mi kao djeca organizirano sadili borove, teško je bilo gledati kao već velika stabla guta crveni plamen. Cijeli Sućurac bio je užasnut i svi smo krenuli gasiti požar. Kada je požar stavljen pod kontrolu, mi mlađi dobili smo zadatak da čuvamo Gaj i da na njega pazimo sa Planinarskog doma. Dok smo tu noć promatrali niz vatri koje su gorjele na više lokacija, na um mi je pala ideja o osnivanju omladinske vatrogasne brigade, jer su u to doba omladinske brigade bile popularne. Ideja je bila da mladi ljudi kroz novoosnovanu organizaciju čuvaju čitavo područje od požara, da ispomažu vatrogasce kojih je u to vrijeme bilo jako malo na ovom području, te da gase i požare u ostalim mjestima. Naime, tu noć gorilo je i u Podstrani i na Mosoru, te na otocima. Zgranuti viđenim prizorom na kraju ljeta kad su požari utihnuli krenuli smo u ostvarivanje ideje........opširnije Portal Grada kaštela

28.04.2008. ...22:10 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters