ŠUMA GORI A SELO SE ČEŠLJA
[ # ]

NIŠ

U Nišu i okolini za posljednjih sedam dana vatrogasci su intervenirali 74 puta, a iz Odjeljenja za zaštitu i spašavanje ukazuju da je gotovo u potpunosti izostala asistencija lokalnog stanovništva

Prema riječima Bobana Stevanovića, načelnika Odjeljenja za zaštitu i spašavanje u Nišu, tokom posljednjih sedam dana niški vatrogasci intervenirali su čak 74 puta.

– Od početka travnja do prekjučer, naše vatrogasno-spasilačke ekipe intervenirale su na području grada Niša 47 puta, 15 puta došlo je do izbijanja požara na teritoriji općine Svrljig, sedam puta u okolini Aleksinaca, a bilo je intervencija vatrogasaca i u Doljevcu, Ražnju, Merošini i ostalim mjestima – precizirao je Stevanović.

Požar na Staroj planini, gdje je prethodnih dana gorjela šuma na površini od čak 200 hektara i gdje je vatra na jedvite jade lokalizirana, veliko je upozorenje za mještane brdskih i seoskih naselja u niškom kraju, ističe Stevanović i dodaje:

– Ne vodi se računa prilikom spaljivanja trave i pripreme obradivog zemljišta, niti tokom izleta ili lova. Zbog nemarnog odnosa i nepažnje prethodnih nekoliko dana u okolini Niša izgorelo su nisko rastinje, šipražje, ali i četinarski i listopadni zasadi šuma na površini većoj od 250 hektara. Srećom, nije bilo ozljeđenih i stradalih, ali je šteta neprocjenjiva. Međutim, najčudnije je to što je lokalno stanovništvo potpuno nezainteresirano za pružanje pomoći vatrogascima. A bilo je slučajeva da su požari stizali do oboda seoskih naselja i uz ograde kuća. Dok je prijetila realna opasnost da vatrena stihija zahvati i naselja, mještani su sve promatrali kao da se to nekome drugom događa – ukazao je Stevanović.

Iz niške Policijske uprave i Odjeljenju za zaštitu i spašavanje apeliraju na građane da ne pale travu ili smeće na deponijama, ali najavljuju i striktnu primjenu odredbi Krivičnog zakona i Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama i zaštiti životne sredine protiv svih za koje se utvrdi da ne sprovode predviđene mjere zaštite od požara. Ubuduće će se primenjivati oštrija kaznena politika protiv svih koji ugrožavaju šumsko i poljoprivredno bogatstvo, živote i zdravlje ljudi. Novčane kazne za izazivače požara su od 50.000 do milion dinara, a zatvorske od šest mjeseci do pet godina. Politika

10.04.2009. ...16:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters