U TRI DANA U ZAGORJU 30 POŽARA NA OTVORENOM
[ # ]

RADOBOJ
Piše: Mladen Mandić

U posljednja tri dana zagorski vatrogasci imali su 30-ak intervencija zbog paljenja korova i niska raslinja. Najveći požar izbio je prekjučer u 13 sati u zaseoku Kamenečki na području općine Radoboj, gdje je izgorjelo 20-ak hektara šume i niska raslinja.

Požar je s 55 vatrogasaca i 11 vozila ugašen tek kasno navečer, oko 22.30 sati. Požar se na nepristupačnim padinama Strahinjčice, na kojemu je i turistički lokalitet Dedek i babica, morao gasiti ručno, brentačama.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Sinković rekao nam je da je uzrok požara najvjerojatnije nekontrolirano paljenje korova.

– Ovo nije prvi put da na području Radobojskog Strahinja izbije požar. Gorjelo je i lani, ali i prijašnjih godina, no nikada nije bila zahvaćena tako velika površina. Požar je nanio veliku štetu biljnom i životinjskom svijetu na ovome području. Isto tako, zbog nemarna paljenja stvoreni su i veliki troškovi gašenja. Stoga još jednom apeliramo na sve da ne pale korov na njivi, a ako to čine, neka pozovu vatrogasce koji će dežurati kako se vatra ne bi širila – rekao je Sinković.

U policiji su nam rekli da nastavljaju istragu kako bi se utvrdio točan uzrok požara. I oni upozoravaju na to da je zabranjeno paliti korov i ložiti vatru na otvorenome dok puše vjetar te noću.

Osobe koje ne mogu procijeniti hoće li se vatra proširiti na susjedne parcele moraju o tomu da će paliti korov ili suhu travu obavijestiti dobrovoljno vatrogasno društvo telefonom tri sata prije paljenja. Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena je novčana kazna od 10.000 pa do 50.000 kuna.

10.04.2009. ...16:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters