MUP APELIRA: PAŽLJIVO SPALJUJTE KOROV!
[ # ]

ZAGREB

Ministarstvo unutarnjih poslova u ovoj godini bilježi porast požara na otvorenom prostoru, a najviše takvih požara zabilježeno je na zakorovljenim poljoprivrednim površinama.


Spaljivanju se pristupa bez opravdanih razloga i u vrijeme isušenosti tla, odnosno, bolje gorivosti zapaljivog materijala i ne razmišljajući da požar, pogotovo uz pojavu vjetra, može obuhvatiti velike površine. Tada čovjek postaje nemoćan u gašenju požara, koji i njemu može ugroziti život. Olako shvaćanje spaljivanja korova, trave i biljnog otpada ugrožava i susjedne vrijedne poljoprivredne i šumske površine, kao i gospodarske objekte, te ponekad otežava i odvijanje cestovnog prometa.

S obzirom na više temperature, toplije vrijeme i ljetne mjesece, možemo očekivati da će se mnogi stanovnici diljem naše zemlje prihvatiti čišćenja i uređenja poljoprivrednih i sličnih površina, upravo spaljivanjem korova i trave. Stoga još jednom upozoravamo na opasnosti koje može prouzročiti nemarnost i nepažnja. Uz to, upozoravamo i podsjećamo na odredbe Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te na općinske i gradske odluke o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla.

Zabranjeno je spaljivanje korova i trave te paljenje vatre na otvorenom prostoru, pogotovo u vrijeme velike opasnosti od požara, odnosno, za vjetrovitog vremena, noću te u blizini šuma i objekata podložnih zapaljenju. Iznimno, nadležna javna vatrogasna postrojba ili vatrogasno društvo može odobriti paljenje vatre na otvorenom prostoru, uz uvjet organiziranja vatrogasnog dežurstva, a na temelju pismenog zahtjeva pravne ili fizičke osobe. Ukoliko se utvrdi da paljenje vatre nije prijavljeno, nadležna policijska uprava podnijet će protiv počinitelja prekršajne prijave. Novčane kazne su u visini i do dvije tisuće kuna, što nije zanemarivo.

Image and video hosting by TinyPic

Također, paliti vatru na otvorenom i spaljivati korov smiju samo punoljetne osobe, koje cijelo vrijeme trebaju biti uz zapaljenu vatru s priručnom opremom za gašenje požara.

Mjesto spaljivanja mora biti pomno odabrano, odnosno, izolirano od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume i objekti podložni zapaljenju, kako bi se izbjegla mogućnost nekontroliranog širenja vatre preko gorivog materijala na zemlji ili iskrenjem (minimalna udaljenost mjesta spaljivanja od gospodarskog objekta mora iznositi 20 metara, a na udaljenosti ispod 200 metara od ruba šume može se paliti otvorena vatra samo na posebno određenim mjestima i uz poduzimanje određenih mjera opreznosti što ih odredi pravna osoba koja gospodari šumom).

Nakon spaljivanja, osobe su dužne detaljno pregledati mjesto spaljivanja i eventualne ostatke u potpunosti ugasiti.U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na tel. broj 93, policiju na tel. broj 92 ili Centar 112 na tel. broj 112.Ukoliko osoba, koja želi paliti vatru na otvorenom prostoru i spaljivati korov, nije sigurna da pravilno procjenjuje sve uvjete i mogućnosti, dužna je o svom naumu obavijestiti Dobrovoljnu vatrogasnu udrugu neposredno ili telefonom tri sata prije spaljivanja.

Napominjemo da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od 10 do 50 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje požara predviđena je kazna od 100 tisuća do milijun kuna ili kazna zatvora od 30 do 60 dana. Isto tako, i općinskim i gradskim odlukama propisane su novčane kazne za pravne osobe do dvije tisuće kuna, za odgovorne osobe u pravnim osobama do 500 kuna, a za fizičke osobe do 200 kuna.

Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se odredbi navedenih zakona, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posljedice! MUP

20.04.2009. ...07:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters