DVD LEGRAD - PRVI PLAMENI DOBROVOLJCI
[ # ]

LEGRAD
Piše: Dražen Rendić

Dva pripadnika DVD-a Legrad, Goran i Darko Piškor, početkom travnja su završili obuku na Simulatoru plamenih udara UPVH-a u JVP Ivanić-grad, te postali prvi dobrovoljni vatrogasci iz Koprivničko-Križevačke županije koji su prošli tu obuku, o vlastitom trošku.

Image and video hosting by TinyPic

Obuka je organizirana u dva dana. Prvog dana praktične nastave a drugi dan teoretski predstavljene su pojave i opasnosti koje prijete vatrogascima u požarima zatvorenog prostora. Kroz niz animacija, video i foto materijala objašnjene su pojave flashovera, backdraft i ekspolozije dima. Na kraju teoretskog dijela predstavljen je sam simulator i objašnjeni aspekti sigurnosti u njemu.

U sklopu praktičnog djela prezentirana je flashover kutija i odrađene su vježbe s mlaznicama. Uvježbavano je pravilno kretanje kroz prostore zahvaćene požarom, pravilna upotreba vodenih mlazova. Uz praktične vježbe s mlaznicama i teoretskim predavanjima između ulazaka. sve do privikavanja na samu temperaturu, promatraju se plameni udari.

Image and video hosting by TinyPic

- Dobrovoljni vatrogasci nemaju toliko požara zatvorenih prostora kao profesionalni, pa na ovoj obuci mogu osjetiti i vidjeti uvjete koji vladaju u zatvorenim prostorima. Na taj se način mogu obučiti u kontroliranim uvjetima, tako da u takvim stvarnim situacijama mogu reagirati na pravilan način, rekao nam je Darko Piškor, a njegovo mišljenje potvrdio brat Goran, koji je dodao kako je lijepo vidjeti zajedništvo hrvatskih vatrogasaca u nastavi bez obzira dali se radi o profesionalcima ili dobrovoljcima kao što su bila ova dva mlada brata iz vatrogasne obitelji Piškor čiji je otac dugogodišnji član DVD-a Legrad i od nedavno predsjednik VZO Legrad. Svoje stečeno znanje i iskustvo u radi sa simulatorom prenijet će ostalim članovima Legradskog DVD-a. vatrogasac.net

21.04.2009. ...21:44 [ Komentari (3) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters