NEKA VATROGASNA DRUŠTVA NEMAJU NI VOZILO
[ # ]

ZADAR
Piše: Anamaria Perović

Javne vatrogasne postrojbe dobro su opremljene vozilima, opremom i sredstvima za gašenje, dok je kod DVD-a situacija raznolika, što uvelike ovisi o zainteresiranosti općinskih i gradskih poglavarstava koji su odgovorni za vatrozaštitu svojega područja, kaže Šoša

Image and video hosting by TinyPic

Mjesec svibanj u vatrogastvu se oblježava kao mjesec zaštite od požara, kada se uoči početka sezone naglasak stavlja na prevenciju odnosno na aktivnosti usmjerene na upozorenja o mnogobrojnim opasnostima od požara. Upravo u tom cilju djeluju i zadarski vatrogasci, koji mjesec zaštite od požara obilježavaju na više načina.

Uz upozorenje na odluku županijske skupštine o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada, putem medija građane pozivaju na oprez pri spaljivanju korova i čišćenja poljoprivrednih površina. Pored toga, organiziraju vatrogasne vježbe kojima se demonstrira dio poslova koje obavljaju, te uz distribuciju promidžbenih materijala planiraju i mnoge druge aktivnosti. A kako uz ove preventivne akcije planirane za svibanj, teku pripreme vatrogasaca za protupožarnu sezonu, koja s dolaskom vrućih ljetnih dana i visokih temeratura otpočinje 1. lipnja, pitamo Željka Šošu, županijskog i zapovjednika JVP Grada Zadra.

Vatrozaštita otoka

- Pripreme za ovogodišnju protupožarnu sezonu teku dobro. Ažuriraju se operativni planovi, obavljaju se dopunske obuke za desantiranje helikopterima, te se servisira oprema i tehnika namjenjena za gašenje požara na otvorenom. Javne vatrogasne postrojbe dobro su opremljene vozilima, opremom i sredstvima za gašenje, dok je kod DVD-a situacija, kaže Šoša, raznolika, što uvelike ovisi o zainteresiranosti općinskih i gradskih poglavarstava koji su odgovorni za vatrozaštitu svojega područja. Naime, dok neki raspolažu s dovoljnim brojem vozila, pojedini DVD-i nemaju ni jedno vozilo, te posjeduju samo minimalnu opremu.Također, nastoji se riješiti i pitanje nešto slabije vatrozaštićenosti područja otoka.

- Vatrozaštita otoka otežana je zbog njihove udaljenosti od kopna, zapuštenosti i nepostojanja protupožarnih putova na nekima od njih. Stoga na otocima potičemo osnivanje DVD-a, pa sada imamo DVD-e : Tkon, Pašman, Kukljica, Kali, Preko, Sali, Ist, Iž, Silba i Molat. Na nekoliko od njih financiramo i probijanje novih, te saniranje postojećih protupožarnih putova.

Tijekom sezone bit će aktivirane i dodatne vatrogasne snage odnosno bit će uposleno još 160 sezonskih vatrogasaca, te organizirano i četiri dislokacije vatrogasaca s kontinenta. Dislokacije koje se sastoje od vatrogasnog vozila s posadom bit će na Pagu, u Kukljici na Ugljanu, te Sukošanu i Zatonu. Vode se razgovori i oko dislokacije za Ražanac, a osim navedenog, kaže Šoša, ustrojit će se i sezonska profesionalna vatrogasna postrojba na Dugom otoku.

Objedinjavanje vatrogastva

I ovom prilikom Šoša je pohvalio suradnju kako JVP Grada Zadra tako i VZ Zadarske županije sa Gradom i Županijom, te Šumarijom i Policijskom upravom, ocjenivši je odličnom. Naime, svi navedeni subjekti aktivno sudjeluju u izradi operativnih planova. Šumarija i Policijska uprava odrađuju svoje zadaće pri vatrogasnim intervencijama, a Grad i Županija ispunjavaju sve financijske obveze sukladno zakonu.

Kako doznajemo, u tijeku je priprema izmjena Zakona o vatrogastvu kojom bi vatrogastvo bilo objedinjeno unutar nove Vatrogasne agencije. Naime, u medijima se mnogo govorilo o nezadovoljstvu vatrogasaca zbog razjedinjenosti vatrogastva na nekoliko razina, a koji su u cilju što učinkovitijeg djelovanja isticali potrebu za stvaranjem jedinstvene vatrogasne organizacije. Novim izmjenama Zakona, kaže Šoša taj problem bi trebao biti riješen.

Što se tiče nastanka požara Šoša kaže da u najvećem broju slučajeva, nerjetko se ističe, uzrok požara je ljudska nepažnja i nemar. Kako nastajanju i širenju požara suho i toplo vrijeme posebno pogoduje, građani se upozoravaju da u tijeku sezone ne pale otpad, travu i slično, a ako to i čine, da uvijek u bilzini imaju spremnu vodu, odnosno da u slučaju požara odmah pozovu vatrogasce, čak ako se čini i da situacija nije ozbiljna.

- Iako je utvrđivanje uzroka požara u nadležnosti inspekcije zaštite od požara Policijske uprave, naša opažanja ukazuju da veliku većinu požara uzrokuje ljudska nepažnja. Zato još jednom ističem važnost poštivanja mjere zabrane loženja vatre tijekom ljeta, a u ostatku godine osiguranje dovoljne količine sredstava za gašenje i ljudi koji će nadzirati spaljivanje, zaključuje Šoša.
Zadarski List

26.04.2009. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters