USPJEŠNA VJEŽBA NA PLINSKOJ STANICI LEGRAD
[ # ]

LEGRAD
Piše:Dražen Rendić

U četvrtak 30. travnja na plinskoj stanici INE u Legradu održana je združena vatrogasna vježba u kojoj su sudjelovali vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica, Dobrovoljna vatrogasna društva Legrad i Jagnjedovec kao i Županijski centar 112 Koprivnica u suradnji sa operatorom plinske stanice Legrad.

Vježbu su promatrali predstavnici INE upravitelj Pogona Koprivnica Ivica Mađer, voditelj županijskog centra 112 u Koprivnici Ivan Skec, predsjednik Vatrogasne zajednice Županije Ivan Golubić, zapovjednik JVP Koprivnica Slavko Tucaković i drugi.

Cilj vježbe bio je da se u pretpostavljenim, približno stvarnim uvjetima utvrdi spremnost mobilnost i operativne mogućnosti vatrogasnih postrojbi, kao i osposobljenost i uvježbanost radnika za gašenje početnih požara. Taktička pretpostavka bila je požar nastao uslijed ..... opširnije vatrogasac.net

30.04.2009. ...22:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MEĐU NAJBOLJIMA U HRVATSKOJ
[ # ]

KALNIK
Piše: Dražen Rendić

U srijedu 29. travnja u Spomen domu Kalnik održana je izborno-izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Skupštinu je otvorio dosadašnji predsjednik županijskih vatrogasaca Marijan Kicivoj. On je pozdravio prisutne delegate skupštine, predstavnike VZ susjednih županija i goste na ovom skupu među kojima je bio župan Darko Koren, potpredsjednik Županijske skupštine Ivan Vuk, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Mijo Brlečić, zapovjednik protupožarne eskadrile Hrvatskog zrakoplovstva iz Zemunika Donjeg bojnik Ivica Markač i drugi.

Image and video hosting by TinyPic

Izvještaj o bogatom i plodnom radu u proteklom četverogodišnjem razdoblju podnio je Marijan Kicivoj, a financijsko izvješće Josip Krček. Nakon usvajanja istih, jednoglasno usvojen je i prijedlog izmjene i dopune Statuta zajednice kao i izmjene i dopune Poslovnika o radu Skupštine i izvršnih tijela. Jednoglasno usvojen je i plan rada za ovu godinu kao i finscijski plan.

Na skupštine dana je razrješnica starom i izabrano je novo rukovodstvo za četverogodišnje razdoblje. Za predsjednika VZ Županije izabran je Ivan Golubić, za potpredsjednike Dušan Koščić i Ivan Matasović, novi zapovjednik je Valent Furmeg, a dozapovjednici Slavko Tucaković i Marijan Kicivoj. Tajnik je Mirjana Futač, a blagajnik Josip Krček. opširnije

...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

STARI CHEVROLET I OPEL PONOVO NA ZAGREBAČKIM ULICAMA
[ # ]

ZAGREB
Piše: Snježana Rajačić

Zagrepčani će u mimohodu koji organiziraju Vatrogasna zajednica i Ured za krizna stanja moći vidjeti vatrogasni »chevrolet« i »opel« iz četrdesetih godina 20. stoljeća

Zagrebački tehnički muzej posjetitelje sve češće privlači brojnim atraktivnim aktivnostima, izložbama, ali i edukativnim radionicama. Primjerice, nedavno završeni Festival znanosti ove je godine okupio više od 5500 posjetitelja. Međunarodna godina astronomija, 2009., iznjedrila je mnoštvo aktivnosti, od izložbe astrofotografija zagrebačkoga astronomskoga društva »Beskraj« do fotografskih uradaka nebeskog svoda Zvjezdarnice Višnjan.

Prema riječima Davora Fulanovića, ravnatelja Tehničkog muzeja, uz uobičajena predavanja i znanstveno-popularne tribine, do ljeta planiraju još niz aktivnosti. Za Dan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, koji se obilježava 4. svibnja, dan ranije s Vatrogasnom zajednicom i Uredom za krizna stanja Grada Zagreba upriličit će mimohod vatrogasaca po zagrebačkim ulicama. Građani će tako moći vidjeti negdašnja vatrogasna vozila - »chevrolet« i »opel« iz četrdesetih godina prošloga stoljeća.

Sredinom svibnja predviđena je i muzejska akcija »Uokviri« kojoj je cilj popularizacija posjećivanja muzeja. Svaki će muzej tematski zaživjeti, što će biti dobra uvertira za Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja. opširnije

...15:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAJSTARIJI SEOSKI DVD U HRVATSKOJ
[ # ]

VINICA

Organizirano vatrogastvo i plemenita spremnost na svesrdnu pomoć u spašavanju ljudi i materijalnih dobara od vatre, vode ili elementarnih nepogoda ma koje vrste, ima na području Vinice dugu tradiciju.

Image and video hosting by TinyPic

Nije rijetkost da u četiri generacije pojedinih obitelji ima vatrogasaca ili pak da gotovo čitavo jedno vatrogasno odjeljenje dolazi iz jedne obitelji. Biti vatrogasac u Vinici je čast i ponos te sinonim plemenitosti, humanosti i požrtvovnosti. Riječ je o uglednim osobama od povjerenja i DVD-u koji je, kako tvrdi općinski načelnik Marijan Kostanjevac, ponos i dika ovoga kraja.

Da je tome doista tako, najbolje svjedoči podatak da je Dobrovoljno vatrogasno društvo Vinica s tradicijom dugom 120 godina jedno od najstarijih društava u Varaždinskoj županiji i jedno od najstarijih seoskih vatrogasnih društava u Hrvatskoj.

Bila je to svakako prigoda i na podsjećanje na stoljetnu humanost i plemenitu djelatnost DVD-a Vinica, na brojne zaslužne pojedince koji su prošli kroz društvo i nebrojeno puta, spašavajući kuće i šume od vatrene stihije, svoj život stavljali na kocku. Svima njima zahvalnost za požrtvovnost iskazana je dodjelom Povelje Mirka Kolarića DVD-u Vinica od strane Hrvatske vatrogasne zajednice ..... opširnije

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DRVO LIPE PALO NA DVA AUTOMOBILA U KLAIČEVOJ
[ # ]

ZAGREB
Piše: Ivančica Ladišić

Drvo lipe srušilo se nakon jake kiše i poklopilo parkirane aute u Klaićevoj. Vatrogasci su brzo stigli i oslobodili ulicu i dva zarobljena automobila

U srijedu navečer je u Zagrebu padala jaka kiša, a u četvrtak rano ujutro srušilo se drvo. Stara lipa oko 6 sati ujutro poklopila je dva parkirana auta u Klaićevoj ulici kod Krajiške.

- Čuo sam ogroman prasak. Potrčao sam do prozora i vodio drvo na cesti. Srušlia se stara lipa. Vatrogasci su brzo stigli. Klaićeva je bila zatvorena za promet i auti su vozili obilazno preko Krajiške. No već u sedam sat sve je bilo rasčišćeno i normalno se moglo voziti Klaićevom- kazao je Jerko Čačić (56) koji je poslao fotografiju.

Drvo je palo na dva parkirana automobila, Fiat Punto i Fiat Marea te ih oštetilo. Vatrogasci su vrlo brzo uklonili drvo sa prometnice, pa je jutarnje gužve ulica dočekala slobodna. 24 sata

...10:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GOSTE IZ RESTORANA ISTJERAO KRATKI SPOJ
[ # ]

ZAGREB

Zbog nevremena je na zagrebačkom Jarunu u srijedu oko 22.30 sati voda prodrla do električnih instalacija. Izazvala je kratki spoj u kuhinji, gdje je bilo pet djelatnika. Dok se kuhinja dimila, upozorili su 40-ak gostiju koji su večerali. Svi su brzo istrčali van. Nema ozlijeđenih.Na mjesto intervencije stigli zagrebački vatrogasci postaje Centar i Jankomir . 24 sata

...07:51 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SURADNJA DVD-a PETROVSKO I EGIS ROAD-a
[ # ]

PETROVSKO
Piše: Krešimir Presečki

Da u Zagorju mogu biti dobri međususjedski odnosti, pokazano je još jednom prošli tjedan u petak, 24.04.2009.

Image and video hosting by TinyPic

Tog dana, naime, održan je radno-edukativni sastanak između Egis road operation Croatia d.o.o., ispred kojeg su bili Miroslav Majsec, asistent za sigurnost i kontrolu prometa i iskusni vatrogasac i zaposlenik JVP grada Krapine Mato Laginja, te Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Petrovsko, koje su predstavljali načelnik Općine i predsjednik DVD-a Petrovsko Željko Presečki i zapovjednik DVD-a Dragutin Poslončec.

Tema sastanka je bila kako poboljšati suradnju između dva subjekta, i kako si međusobno pomoći u kriznim situacijama. Članovima DVD-a je pokazana kontrolna soba Centra za održavanje i kontrolu prometa, koja pokriva svaki metar dionice autoceste Zagreb-Macelj sa nadzornim kamerama za sigurnost i kontrolu, kao i vatrodojavni sustav u tunelima, od kojih je najduži Sv. Tri Kralja, prezentirane su mogućnosti tog sustava, te su prikazane opasne situacije koje se svakodnevno događaju na cestama.

Nakon toga su prezentirana dva nova i najsuvremenija navalna vatrogasna vozila koja djeluju u sklopu autoceste, te je pokazano šta ta vozila mogu u praksi. Članovi DVD-a Petrovsko zahvaljuju na održanom sastanku i gostoprimstvu. U nedjelju, 26.04.2009. u prostorima DVD-a održana je radionica sa profesionalnim instruktorom vožnje Ivicom Horvatom. Tema radionice bila je održavanje vozila i sigurnost u prometu, te postupanje u prometu sa vatrogasnim vozilima, pogotovo u slučaju intervencija.

Istaknuta je odgovornost vatrogasaca prema imovini, vozilima i ljudima kojima se raspolaže, pogotovo interventnom odjeljenju koje je ove godine izašlo na više intervencija, te da je potrebno konstantno obnavljati znanja i vještine, da se izbjegnu neželjene situacije kad su vatrogasci najpotrebniji.

...07:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAJHRABRIJI VATROGASCI DOBITNICI NAGRADE GRADA BEOGRADA
[ # ]

BEOGRAD

Naš posao je da čuvamo Beograđane, zato nam je Nagrada grada Beograda najdraža. To nam je podstrek da nastavimo sa radom i budemo još bolji“ kaže Stepa Živanović, zapovjednik Vatrogasnog bataljona Voždovac, koji je nedavno dobio nagradu „Svetislav Stojanović“. Istu nagradu u pojedinačnoj kategoriji dobio je Dejan Bukarica, vatrogasac iz jedinice Zemun, koji je prošle godine iz oko 30 metara dubokog bunara izvukao djevojku i tako joj spasio život.

Tokom prošle godine vatrogasci voždovačkog bataljona učestvovali su u 1.047 intervencija. Najčešće su gasili požare u stanovima i podrumima, a kako kažu, najteže je ugasiti šumske požare, jer se najbrže šire.

Image and video hosting by TinyPic

- Posebno su teške intervencije u prometnim nezgodama, a za same vatrogasce je najteže kad ima nastradalih. Problem je i kad za neke zgrade ne postoje „operativne karte“, pa ne znamo gdje su ulazi i izlazi za evakuaciju, niti da li nam trebaju posebna sredstva za gašenje. Sa druge strane, imamo i, uslovno rečeno, zanimljive intervencije poput spašavanja gospođe koja se popela na drvo kako bi spasila mačku - objašnjava Živanović uz osmjeh, koji 18 godina radi u vatrogasnoj službi, a prije nekoliko mjeseci je unapređen u zapovjednika bataljona. On zapovjeda bataljonom od 106 vatrogasaca, a od njih je veći samo bataljon sa Zvezdare. Kako kaže, tokom akcije nema mjesta za strah tako da tek kasnije kroz razgovor shvate koliko je neka situacija bila opasna.Da bi uvijek bili spremni pomoći, momci vježbaju i kad nema vatre.

- Subotom obilazimo visoke zgrade, mjerimo vrijeme koje nam je potrebno da stignemo do njih. Zatim odredimo recimo stan na 10. katu, a onda vježbamo kao da je „požar u toku“. Dio našeg posla predstavlja i edukacija stanara, koji nisu mnogo zainteresirani naučiti kako se zaštititi od požara. Na zakazani sastanak, uglavnom dođe samo predsjednik Skupštine stanara - priča Saša Marjanović, zapovjednik odjeljenja.

Dok objašnjavaju kako obično izgleda jedan njihov radni dan, vatrogasci kažu da u zapaljene stanove uglavnom ulaze na vrata, pa im veliki problem predstavlja ako su ona sigurnosna. Onda se moraju spuštati sa krova ili stana iznad zapaljenog, i uči kroz terasu ili prozor.
- Ljudi različito reagiraju na nas. Neki nas dočekaju sretni što smo stigli, dok drugi gunđaju da nam je trebalo mnogo vremena i da to sigurno može brže. Kao da smo Supermeni, a pri tom, naše kretanje umnogome diktiraju prometne gužve - priča Marjanović i dodaje da im se uvijek obraduju djeca. Sa njima se posebno druže na satovima edukacije u vrtićima, a mališani ih obasipaju pitanjima uzvikujući da će i oni jednog dana biti vatrogasci.

Za uspjeh koji je potvrđen Nagradom grada Beograda, hrabri vatrogasci sa Voždovaca „najviše krive“ prijateljstvo. Prijateljstvo razvijeno kroz zajedničke sportske aktivnosti i „roštiljanja“, pomaže im u poslu, „jer je neophodno povjerenje u kolegu s kojim ulaziš u vatru“.
Kad je prošle godine spasio djevojku iz bunara u Vrčinu, i Dejan Bukarica (35) je bio član upravo Vatrogasnog bataljona Voždovac. Sada je zapovjednik Odjeljenja vatrogasne jedinice Zemun i takođe dobitnik Nagrade grada Beograda „Svetislav Stojanović“.

- Tu akciju smo izveli na dan otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu, 8. kolovoza prošle godine. Djevojku smo izvukli iz bunara dubokog 34 metra, na čijem dnu je provela oko sat vremena. Izvlačenje je bilo veoma teško, ipak sve se dobro završilo - sjeća se Bukarica. Ovaj hrabri čovjek je već 10 godina vatrogasac i učestvovao je u 356 intervencija. Kao svaki vatrogasac, i on voli svoj posao i nada se da će ova nagrada doprinjeti da se njegova profesija više cijeni. Blic

29.04.2009. ...20:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVA VODSTVA U 125 DVD-a
[ # ]

VARAŽDIN

U vatrogasnoj organizaciji na području Varaždinske županije, koja okuplja oko deset tisuća članova - dobrovoljnih vatrogasaca, okončano je razdoblje održavanja izbornih skupština po dobrovoljnim vatrogasnim društvima, koje je praktički počelo s prvim danima ove godine. U protekla tri mjeseca održano je 125 izbornih skupština, a to je ujedno i sveukupni broj teritorijalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava koja su učlanjena u županijsku Vatrogasnu zajednicu.

Na spomenutim izbornim skupštinama birala su se nova vodstva dobrovoljnih vatrogasnih društava, koja će pojedina društva voditi do 2013. godine, pa su tako izabrani i novi predsjednici za svaki DVD u Varaždinskoj županiji.

Image and video hosting by TinyPic

Kada je riječ o varaždinskom području, na čelu DVD-a Varaždin, najstarijeg dobrovoljnog vatrogasnog društva u Hrvatskoj, tijekom iduće četiri godine bit će Mirko Svetec, aktivno društvo iz Gornjeg Kučana predvodit će Zoran Borovec, a na čelu DVD-a Gojanec i dalje će biti Zlatko Ister. Što se tiče općina koje su u neposrednom susjedstvu s gradom Varaždinom, Alenko Skupnjak izabran je za predsjednika DVD-a Trnovec, Davorin Cvek za predsjednika DVD-a Kneginec Gornji, Stjepan Šinko će biti na čelu DVD-a Beretinec, Josip Međimurec izabran je za predsjednika DVD-a Jalžabet, a Franjo Levatić dobio je povjerenje članova DVD-a Sveti Ilija.

U sjeverozapadnom dijelu Varaždinske županije Zvonko Mikac izabran je za predsjednika DVD-a Petrijanec, Robert Kovačić za predsjednika DVD-a Vinica, a Franc Težak će iduće četiri godine voditi vatrogasce iz DVD-a Lovrečan - Dubrava. Svakako valja spomenuti i podatak da je Marijan Videc izabran za predsjednika DVD-a Svibovec Podravski, društva koje je aktivirano sredinom prošle godine, a na taj je način Općina Sračinec, koja dotad, kao jedina na županijskom području, nije imala dobrovoljno vatrogasno društvo, “pokrivena” jednim DVD-om. varaždinske vijesti

...12:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TRI NAČELNIKA OPĆINA NA ČELU DVD-ova
[ # ]

VARAŽDIN

Jedna od zanimljivosti proteklog izbornog razdoblja po dobrovoljnim vatrogasnim društvima na području Varaždinske županije jest ta da su tri općinska načelnika ujedno izabrana i za - predsjednike svojih DVD-ova.

Tako će Dobrovoljno vatrogasno društvo Bednja iduće četiri godine voditi općinski načelnik Mirko Bistrović, kao što će na čelu DVD-a Mali Bukovec biti Darko Marković, koji je ujedno i općinski načelnik u mandatu koji je pri završetku. Ista je situacija i na području Općine Vidovec, gdje je Bruno Hranić osim načelničke preuzeo i funkciju predsjednika tamošnjeg DVD-a. opširnije

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U DJEČJOJ IGRI IZGORIO KROV SUSJEDOVE KUĆE
[ # ]

OTOK
Piše:Mladen Obrenović

Dječja igra u pomoćnoj prostoriji obiteljske kuće I.L. u Otoku prouzročila je u utorak požar koji se uz pomoć vjetra proširio na krovište susjedove obiteljske kuće, priopćila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska.

Požar se dogodio oko 12,45 sati i u njemu je stradao krov kuće u vlasništvu T.T. (42). U požaru nitko nije ozlijeđen, a lokalizirali su ga pripadnici DVD Otok. Materijalna šteta procijenjena je na 50.000 kuna. Slobodna Dalmacija

...10:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽAN 8. SEMINAR VODITELJA VATROGASNE MLADEŽI
[ # ]

FAŽANA

U Fažani je od 24. do 26. travnja 2009 godine održan 8. po redu Seminar voditelja vatrogasne maldeži. Na seminaru je bilo prisutno 80 voditelja iz 16 vatrogasnih zajednica županija što je još jednom potvrdilo važnost i potrebu ovog susreta.

Image and video hosting by TinyPic

Teme Seminar bile su raznolike te je slijedom toga prvi dan svoje izlaganje imao Livio Andlar potpredsjednik Savjeta vatrogasne mladeži koji je govorio o boravku mladeži u Kampu vatrogasne mladeži te o ukupnoj problematici vezanoj za rad i boravak u Kampu, a nakon njega temu pod nazivom "Marketing u vatrogastvu" iznio je Stjepan Kovaček.

Slijedećeg dana prvo izlaganje imao je Radovan Zadravec koji je svoje predavanje bazirao na pedagoškim mjerama u radu i odnosu s vatrogasnom mladeži a nakon njega izlagač je bio Nikola Sedlar sa veoma zanimljivom temom pod nazivom "Tjelesna priprema vatrogasne mladeži" gdje je bilo govora o svim vrlo bitnim faktorima ..... opširnije hvz.hr

...09:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

100 GODINA HRNETIĆ- NOVAKA
[ # ]

HRNETIĆ- NOVAKI

Sto godina svoga osnutka, te proslavu Dana vatrogastva i svetog Florijana, ovog vikenda organizira DVD Hrnetić Novaki, najavljeno je na press konferenciji.

DVD Hrnetić - Novaki jedno je od 6 vatrogasnih društava na području Karlovačke županije koja se ponose stoljetnom tradicijom, naglasio je predsjednik Goran Franković.

Image and video hosting by TinyPic

Slavlje počinje već u petak i to prezentacijom vozila 'Buba kluba' ispred doma u Hrnetiću. Navečer će uslijediti zabava za odrasle, dok je najmlađima namijenjen zabavni park.

U subotu se slavi Dan vatrogastva i svetog Florijana – zaštitnika vatrogasaca, najavio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Robert Hranilović. Sudionici proslave okupit će se s vozilima u Vatrogasnom centru u Karlovcu, obići će postav budućeg Muzeja vatrogastva, te potom u mimohodu ešalona krenuti karlovačkim ulicama.

Uslijedit će blagoslov vatrogasaca, polaganje vijenaca za umrle, prigodne govorancije i primopredaja novog vatrogasnog vozila DVD-u Hrnetić – Novaki.Nedjelja je dan rezerviran za folkloraše i lovce. Točnije, KUD-ovi su od 15 do 18 sati zaduženi za zabavljanje gostiju, dok će lovci biti glavni kuhari. radio Mrežnica

...08:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VODICE- SUPETAR PRIJATELJSKI SUSRETI
[ # ]

VODICE
Piše: Dražen Rendić

Više godina Javna vatrogasna postrojba grada Koprivnice održava prijateljske odnose sa brojnim vatrogasnim društvima s kojima ih osim suradnje na raznim poslovima povezuju i više nego prijateljski odnosi.

Takav je primjer dobrih i odnosa ca DVD-om Vodice gdje su koprivnički vatrogasci prošle godine u vrijeme turističke sezone pomagali vodičkim vatrogascima u gašenju požara i saniranju nastalih šteta. Potvrdili su i dokazali da su profesionalci u svom poslu koji se razvio u prijateljske odnose koji se učvršćuju čestim međusobnim posjetima.

Tako je prije odlaska na dislokacije u priobalje, a predviđeno je da započni početkom mjeseca lipnja prošli petak 24. travnja Vodice posjetila delegacija JVP Koprivnica predvođena zapovjednikom Slavkom Tucakovićem. U delegaciji bili su djelatnici Stjepan Futač i Ivan Parag. Oni su dobrom prijatelju vatrogasnom zapovjedniku DVD Vodice Mati Udovičiću uručili prigodne poklone među kojima i umjetničku sliku poznatog koprivničkog slikara Ivana Hanžeka Hansa. Bio je to ujedno i poslovni dogovr o daljnoj suradnji kojaće započeti početkom lipnja dolaskom prve smjene koprivničkih vatrogasaca. opširnije vatrogasac.net

28.04.2009. ...19:23 [ Komentari (1) ] Isprintaj

GOLUBA ZAROBLJENOG U MULJU SPAŠAVALO 14 VATROGASACA
[ # ]

HUSUM
Piše: Ivana Živko

Ptica je zapela u blatu i nije mogla izaći. Ubrzo je počela intervencija u kojoj su sudjelovali policajci i vatrogasci. U blatu je zaglavio i jedan spasioc...

Nesretni golub zapeo je u mulju luke u njemačkom gradu Husumu. Spašavalo ga je čak 14 prolaznika, vatrogasaca i policije...

- Lukom se šetalo nekoliko prolaznika. U mulju su primijetili goluba. Pokušavao se izvući, no bio je bespomoćan. Prolaznici su zato pozvali spasioce - ispričao je svjedok. Ubrzo su stigla dva policajca. Vidjeli su da do goluba ne mogui, pa su pozvali svoje kolege zadužene za zaštitu voda. Jedan od njih, Holger Cohrs (42) hrabro je ušao u mulj. Upao je u rupu i nije mogao dalje. U pomoć spasiocu i golubu potom su mu vatrogasci.

- S mosta smo dizalicom spustili košaru. Policajac se popeo u nju, a u ruci je držao goluba. Hlače su mu ispale i ostale su u mulju. Na kraju smo čovjeka i pticu podigli na most - rekao je Peter Post (49) šef vatrogasaca za njemački Bild. Pticu su kasnije oprali i pustili. Porezne obveznike u Njemačkoj je spašavanje goluba koštalo 1.500 eura (oko 11.100 kuna). 24 sata

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

HRABRI VATROGASCI SKLONILI SU PLINSKE BOCE IZ BUKTINJE
[ # ]

KUTINA
Piše: Igor Zovko

Požar je izbio u staroj kući u Kutini. Vatrgoasci su došli brzo, no priijetila je opasnost od plinskih boca. Nikomu nije bilo ništa, no šteta je velika

Vidio sam da gori kuća u susjedstvu. Vatrogasci su već bili došli, rekao nam je čitatelj 24sata koji je snimio kuću u plamenu u ponedjeljak u Ulici Ljudevita Posavskog u Kutini.

- Dojavu smo zaprimili u ponedjeljak u 11.13. Odmah je na teren izašlo šest vatrogasaca s dvoja vozila - rekli su nam kutinski vatrogasci.
Požar nije bio baš bezazlen. U gorućoj starijoj kući, u vlasništvu 71-godišnjeg muškarca, bile su i dvije plinske boce.

- Postojala je opasnost da plinske boce ne eksplodiraju. Srećom, vatrogasci su ih na vrijeme iznijeli iz kuće. Požar su lokalizirali, a oko 13 sati potpuno su ga ugasili. Stradala je cijela kuća. Štetu ne znamo, ali je golema - rekli su nam vatrogasci.

Vlasnik, srećom, nije bio tada u kući. Navodno mu je pozlilo kad je vidio zgarište.
- A kud će on jadan sada? Vidio sam da su susjedi postavili ceradu da mu ono malo stvari što je ostalo ne strada - rekli su nam očevici. Uzrok požara policija još istražuje, no velika je vjerojatnost da su krive stare električne instalacije. 24 sata

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SVEČANI PRIJEM NAJUSPJEŠNIJIH MEĐIMURSKIH VATROGASACA
[ # ]

ČAKOVEC

U sklopu proslave Dana Međimurske županije održan je svečani prijem najuspješnijih međimurskih vatrogasaca koji su nastupili na 5. državnom natjecanju u Splitu u listopadu prošle godine. Prijem 14 vatrogasnih ekipa, od kojih su dvije izborile plasman na međunarodnu vatrogasnu olimpijadu u češkoj Ostrawi, održan je u Scheierovoj zgradi.

Image and video hosting by TinyPic

Dakle, Vatrogasnu zajednicu Međimurske županije na 5. državnom natjecanju zastupalo je 14 ekipa u 5 kategorija. Najuspješnija je bila ekipa JVP grada Čakovca u kategoriji “Profesionalaca B” osvojivši 1. mjesto i nastup na međunarodnoj olimpijadi. Osvajanjem 4. mjesta u kategoriji “Muški B” ekipa MTČ-a d. d. također je stekla nastup na olimpijadi u srpnju u češkoj Ostrawi.

U kategoriji “Muški A” DVD Draškovec osvojio je 10. mjesto, DVD Nedelišće 19., dok je DVD Slakovec u istoj kategoriji osvojio 28. mjesto. DVD MTČ Tvornica čarapa u kategoriji “Muški B” osvojila je 7. mjesto, a DVD Slakovec 12. mjesto.U kategoriji “Žene A” DVD-u Lopatinec pripalo je 15. mjesto, dok je ekipa Vularija bila na 16. mjestu. U istoj kategoriji DVD Štefanec osvojio je 19. mjesto.

Ženska ekipa Savska Ves u kategoriji “Žene B” osvojila je 4. mjesto, dok je DVD-u Vularija pripalo 8. mjesto na državnom natjecanju. DVD Slakovec u istoj je kategoriji osvojio 13., a ekipa Mala Subotica 28. mjesto.

Odlukom Poglavarstva Međimurske županije na svečanom je prijemu Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Donji Kraljevec dodijeljena je Povelja Međimurske županije u znak priznanja za izniman doprinos vatrogastvu u 120- godišnjem radu. Međimurske novine

...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU ŠTAGLJA ISKLJUČEN TEHNIČKI UZROK POŽARA,TRAŽI SE POČINITELJ
[ # ]

PRIBISLAVCI

Štagalj 54-godišnjaka iz Pribislavca izgorio je u požaru koji je izbio u ponedjeljak oko 16,30 sati. Gospodarska zgrada u dvorištu kuće u Ulici braće Radić potpuno je izgorjela, sa svim stvarima koje su bile u njemu-od cirkulara do mješalice i drva.

Inspektorica za zaštitu od požara isključila je tehnički uzrok požara, pa policija utvrđuje počinitelja. Materijalna se šteta procjenjuje na 10 tisuća kuna. Slobodna Dalmacija

...09:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZATVORENICI IZAZVALI POŽAR I POGINULI
[ # ]

SANTIAGO
Piše: Magdalena Mucić

Dva zatvorenika završila su u bolnici zbog ubodnih rana zadobivenih u tučnjavi, a jedan zbog opeklina. Jedan se čuvar nagutao dima

Tijekom tučnjave dviju bandi u čileanskom zatvoru Colina u Santiagu poginulo je 10 zatvorenika, a dvojica su ozlijeđena, kao i jedan čuvar. Upravitelj Alejando Jimenez ispričao je kako su članovi jedne bande iz peći prolili gorivo u prostoriju za druženje, u kojoj je bila druga banda.

Buknula je vatra. Dva zatvorenika završila su u bolnici zbog ubodnih rana iz tučnjave, a jedan je hospitaliziran zbog opeklina. Većina stradalih ugušila se dimom, a jedan je čuvar na liječenju zbog udisanja dima.

Vatrogasci su ugasili požar, a upravitelj zatvora opovrgnuo je nagađanja kako su zatvorenici pokušali izazvati pobunu i zauzeti zatvor. Stotinjak članova obitelji čeka pred zatvorom informacije o stradalima jer još nisu sve identificirali. 24 sata

27.04.2009. ...21:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAJSTARIJEM VATROGASCU ORIOVCA NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO
[ # ]

ORIOVAC

U Oriovcu je svečano obilježen Dan općine. Održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je govor održao načelnik Općine, g. Antun Pavetić, osvrnuvši se posebice na dva kapitalna projekta: izgradnju kanalizacije i gospodarske zone Čaplja. Svečanoj sjednici su nazočili župan Brodsko – posavske županije, g. Danijel Marušić, njegov zamjenik, g. Davor Vlaović i zamjenica župana za društvene djelatnosti, gđa. Ružica Vidaković.

Povodom Dana općine nagradu Grb općine za neprocjenjiv doprinos razvoju Oriovca dobili su bivši saborski zastupnici, gđa. Ljubica Lalić i g. Stjepan Bačić, dok je Nagradu za životno djelo dobio najstariji vatrogasac i počasni zapovjednik Općinske vatrogasne zajednice, g. Slavko Maričić.

U sklopu svečane sjednice, prigodnu degustaciju svojih proizvoda priredila je oriovačka Udruga vinogradara i voćara. U župnoj crkvi sv. Emerika služena je sveta misa, nakon koje je polaganjem vijenaca odana počast poginulim braniteljima.

...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI NA GARIĆ GRADU
[ # ]

GAREŠNICA

U čišćenje srednjovjekovne utvrde na Moslavačkoj gori uključili su se i garešnički vatrogasci koji su čistili tamo gdje nitko drugi nije mogao.

Da bi Garić grad, srednjovjekovna utvrda na Moslavačkoj gori zablistao i bio što ugodniji, ali i sigurniji za brojne posjetitelje u posljednje se vrijeme brinu mnogi. U njegovo čišćenje uključila su se komunalna poduzeća iz Garešnice, Čazme i Kutine te Hrvatske šume, ali i garešnička Javna vatrogasna postrojba.

Vatrogasci su bili zaduženi za čišćenje s visina, odnosno za one dijelove koji se nisu mogli očistiti sa zemlje i do kojih ostale službe nisu imale pristup. Oni su s južne i jugozapadne strane zidina uklanjali drveće i dio bršljana koji su narasli na zidinama, a pomoću vatrogasnih ljestava rušili su stabla sa samog ulaza koja su ugrožavala sam ulazni luk u Garić grad. Krugoval

...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BOND NA VATROGASNOM ZADATKU
[ # ]

ĐAKOVO

Kada nazovete bivšega gradonačelnika Zorana Vinkovića na mobitel čije su zadnje tri znamenke 007, njegov glas odgovara kako je James Bond na zadatku, vjerojatno vatrogasnom, rekao je na medijskoj konferenciji član Gradske organizacije Slavko Raić, dodajući da Vinkovićeve telefonske račune, otkako više nije prvi čovjek grada, plaća DVU Energa.

Podsjetio je kako je Vinković lažiranjem dokumentacije pogodovao spomenutoj vatrogasnoj udruzi u nabavci navalnog vozila vrijednog više od tri milijuna kuna i na 16.000 kuna koje je uzeo Saboru na ime putnih naloga. Na ove se afere veže i krim obrada na temelju prijave o nepravilnostima u DVU Energi, kazao je Raić.

Vatrogasna su vozila dodijeljena na temelju procjene ugroženosti i Plana zaštite od požara s tim da je njihovu nabavku odobrila i sama Vlada, podsjeća Vinković. opširnije

...09:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPALJEN AUTOBUS NAVIJAČA SLOBODE NA STAROM IGRALIŠTU!
[ # ]

MOSTAR

Molotovljevim koktelom zapalili autobus simpatizera Slobode . Policija nikoga nije privela, ali zna ko je odgovoran.Autobus u plamenu , nitko nije stradao, ali je u tuči dvije navijačke grupe bilo lakše ozljeđenih

Simpatizerima Slobode koji su se vraćali s utakmice u Širokom Brijegu, navijači Zrinjskog priredili su jučer poslije podne u Mostaru zasjedu i zapalili im autobus.Incident u kojem, prema policijskoj verziji, nije bilo ozljeđenih, dogodio se oko 18.30 sati u ulici Kralja Zvonimira, na starom Veležovom igralištu.

"Ultrasi" su napravili "sačekušu", a kada je pod slabom policijskom pratnjom naišao autobus, u kojem je bilo skoro 25 Tuzlaka, počeli su bacati kamenje. Nakon toga su, najvjerojatnije Molotovljevim koktelom, zapalili autobus, iz kojeg su, srećom, na vrijeme pobjegli navijači Slobode.

Dok su na mjesto događaja stigli policajci, izbila je i tuča između "Ultrasa" i "Fukara", u kojoj je, prema izjavama očevidaca, a suprotno prvim policijskim izvještajima, bilo nekoliko lakše ozljeđenih.

Autobus poduzeća "Ljaljić" koji je, kako su kazali svjedoci, buknuo u trenu, ugašen je brzom intervencijom mostarskih vatrogasaca. opširnije

...08:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAJEDNICA KOJA RADI PODJEDNAKO NA SVIM SEGMENTIMA
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše:Damir Marenić

Novoizabrano rukovodstvo uz 16 glasova za te jednim protiv dobilo je povjerenje u sljedeće četiri godine.Damir Marenić predsjednik a Nevenko Čižmešija zapovjednik VZG Sveta Nedelja

Image and video hosting by TinyPic

Šesnaesta po redu godišnja skupština VZG Sveta Nedelja ovaj puta je bila izborna. U prisustvu gradonačelnika grada Svete Nedelje gospodina Drage Prahina te dopredsjednika gradskog Vijeća gospodina Ivice Pavlića , tajnika vatrogasne zajednice zagrebačke županije gosp. Josipa Novosela, zapovjednika JVP Samobor gosp. Mladena Žitkovića , predstavnika VZG Zaprešić, Samobor,Jastrebarsko, Ivanić- Grad te VZO-a Brdovec, Dubravica, Pisarovina te 17 delegata vatrogasne zajednice grada Svete Nedelje.

Skupštinu je otvorio i goste pozdravio v.d. predsjednik VZG-a Ivica Petravić.Nakon prihvaćenih prijedloga za radno predsjedništvo prišlo se održavanju same skupštine. Nakon pročitanih izvješća Upravnog , Materijalno- financijskog te izvješća Nadzorne komisije koji su prihvaćeni jednoglasnom odlukom dala se razrješnica dosadašnjem sazivu.

U novom sazivu za predsjednika VZG Sveta Nedelja izabran je Damir Marenić,dopredsjednik je Ivan Čleković a tajnik Goran Škarić. Za zapovjednika mandat je ponovo dobio Nevenko Čižmešija dok je za dozapovjednika izabran Ivo Skopljak.

U pozdravnoj riječi gostiju svi su uglavnom pohvalili rad zajednice te dobru suradnju koju treba nastaviti i dalje. U ime Grada gosp. Ivica Pavlić pohvalio je rad vatrogasnih društava i njenih vatrogasaca te obečao da će grad i dalje pratiti vatrogastvo u financijskom dijelu koliko će to god biti moguće.Moramo napomenuti kako kažu čelni ljudi Zajednice da je vatrogasna Zajednica zadovoljna dosadašnjom suradnjom i sluhom Grada prema vatrogastvu.

Pred novoizabranim rukovodstvu je mnogo posla a već za tjedan dana započinje mjesec zaštite od požara te nema vremena za odmor.

26.04.2009. ...13:56 [ Komentari (10) ] Isprintaj

NEKA VATROGASNA DRUŠTVA NEMAJU NI VOZILO
[ # ]

ZADAR
Piše: Anamaria Perović

Javne vatrogasne postrojbe dobro su opremljene vozilima, opremom i sredstvima za gašenje, dok je kod DVD-a situacija raznolika, što uvelike ovisi o zainteresiranosti općinskih i gradskih poglavarstava koji su odgovorni za vatrozaštitu svojega područja, kaže Šoša

Image and video hosting by TinyPic

Mjesec svibanj u vatrogastvu se oblježava kao mjesec zaštite od požara, kada se uoči početka sezone naglasak stavlja na prevenciju odnosno na aktivnosti usmjerene na upozorenja o mnogobrojnim opasnostima od požara. Upravo u tom cilju djeluju i zadarski vatrogasci, koji mjesec zaštite od požara obilježavaju na više načina.

Uz upozorenje na odluku županijske skupštine o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada, putem medija građane pozivaju na oprez pri spaljivanju korova i čišćenja poljoprivrednih površina. Pored toga, organiziraju vatrogasne vježbe kojima se demonstrira dio poslova koje obavljaju, te uz distribuciju promidžbenih materijala planiraju i mnoge druge aktivnosti. A kako uz ove preventivne akcije planirane za svibanj, teku pripreme vatrogasaca za protupožarnu sezonu, koja s dolaskom vrućih ljetnih dana i visokih temeratura otpočinje 1. lipnja, pitamo Željka Šošu, županijskog i zapovjednika JVP Grada Zadra.

Vatrozaštita otoka

- Pripreme za ovogodišnju protupožarnu sezonu teku dobro. Ažuriraju se operativni planovi, obavljaju se dopunske obuke za desantiranje helikopterima, te se servisira oprema i tehnika namjenjena za gašenje požara na otvorenom. Javne vatrogasne postrojbe dobro su opremljene vozilima, opremom i sredstvima za gašenje, dok je kod DVD-a situacija, kaže Šoša, raznolika, što uvelike ovisi o zainteresiranosti općinskih i gradskih poglavarstava koji su odgovorni za vatrozaštitu svojega područja. Naime, dok neki raspolažu s dovoljnim brojem vozila, pojedini DVD-i nemaju ni jedno vozilo, te posjeduju samo minimalnu opremu.Također, nastoji se riješiti i pitanje nešto slabije vatrozaštićenosti područja otoka.

- Vatrozaštita otoka otežana je zbog njihove udaljenosti od kopna, zapuštenosti i nepostojanja protupožarnih putova na nekima od njih. Stoga na otocima potičemo osnivanje DVD-a, pa sada imamo DVD-e : Tkon, Pašman, Kukljica, Kali, Preko, Sali, Ist, Iž, Silba i Molat. Na nekoliko od njih financiramo i probijanje novih, te saniranje postojećih protupožarnih putova.

Tijekom sezone bit će aktivirane i dodatne vatrogasne snage odnosno bit će uposleno još 160 sezonskih vatrogasaca, te organizirano i četiri dislokacije vatrogasaca s kontinenta. Dislokacije koje se sastoje od vatrogasnog vozila s posadom bit će na Pagu, u Kukljici na Ugljanu, te Sukošanu i Zatonu. Vode se razgovori i oko dislokacije za Ražanac, a osim navedenog, kaže Šoša, ustrojit će se i sezonska profesionalna vatrogasna postrojba na Dugom otoku.

Objedinjavanje vatrogastva

I ovom prilikom Šoša je pohvalio suradnju kako JVP Grada Zadra tako i VZ Zadarske županije sa Gradom i Županijom, te Šumarijom i Policijskom upravom, ocjenivši je odličnom. Naime, svi navedeni subjekti aktivno sudjeluju u izradi operativnih planova. Šumarija i Policijska uprava odrađuju svoje zadaće pri vatrogasnim intervencijama, a Grad i Županija ispunjavaju sve financijske obveze sukladno zakonu.

Kako doznajemo, u tijeku je priprema izmjena Zakona o vatrogastvu kojom bi vatrogastvo bilo objedinjeno unutar nove Vatrogasne agencije. Naime, u medijima se mnogo govorilo o nezadovoljstvu vatrogasaca zbog razjedinjenosti vatrogastva na nekoliko razina, a koji su u cilju što učinkovitijeg djelovanja isticali potrebu za stvaranjem jedinstvene vatrogasne organizacije. Novim izmjenama Zakona, kaže Šoša taj problem bi trebao biti riješen.

Što se tiče nastanka požara Šoša kaže da u najvećem broju slučajeva, nerjetko se ističe, uzrok požara je ljudska nepažnja i nemar. Kako nastajanju i širenju požara suho i toplo vrijeme posebno pogoduje, građani se upozoravaju da u tijeku sezone ne pale otpad, travu i slično, a ako to i čine, da uvijek u bilzini imaju spremnu vodu, odnosno da u slučaju požara odmah pozovu vatrogasce, čak ako se čini i da situacija nije ozbiljna.

- Iako je utvrđivanje uzroka požara u nadležnosti inspekcije zaštite od požara Policijske uprave, naša opažanja ukazuju da veliku većinu požara uzrokuje ljudska nepažnja. Zato još jednom ističem važnost poštivanja mjere zabrane loženja vatre tijekom ljeta, a u ostatku godine osiguranje dovoljne količine sredstava za gašenje i ljudi koji će nadzirati spaljivanje, zaključuje Šoša.
Zadarski List

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SPRIJEČEN CRNI SCENARIJ U JURIŠIĆEVOJ
[ # ]

ZAGREB
Piše: Senka Knežević

Budući da je postojala opasnost da se odlomi komad ukrasne štukature s balkona stambene zgrade u Jurišićevoj ulici 23, policija je nešto prije 10 sati zaustavila sav promet prema Trgu bana Jelačića te pozvala vatrogasce.

Prava je sreća da su prodavačice primijetile da žbuka s balkona počinje otpadati i obavijestile policiju jer se mogao dogoditi najcrniji scenarij – da dio balkona padne na prolaznika u jednoj od najprometnijih ulica. – Balkon je već odavno napuknuo, ali sada su s njega počeli otpadati veći komadi. Uplašili smo se pa sam odmah otišla do predstavnika zgrade, ali on nije znao što bi. Kada sam se vratila u trgovinu, netko je već pozvao policiju – kazala je prodavačica u dućanu ispod opasnog balkona.

Vatrogasci su uspjeli s balkona otkinuti napukli dio, ali je za prolaznike stavljen znak upozorenja da nije sigurno hodati pločnikom. Inače, u stanu na prvome katu, ne živi nitko, već je iznajmljen poduzetniku koji je navodno u Albaniji. Večernji List

...11:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZVUKLA SE IZ GORUČEG AUTOMOBILA
[ # ]

ZADAR
Piše: Bojan Rodik

Opel Vectra se zbog kvara na električnim instalacijama zapalio u subotu oko podneva u Zadru. Ugasili su ga vatrogasci, rekli su u policiji

Mislim da je se automobil zapalio u vožnji. Nije se s nikim sudario, pa se vjerojatno radi o kvaru na instalacijama, rekao nam je čitatelj koji je u subotu oko podneva snimio fotografije. Opel Vectra zapalila se na križanju Ulice Josipa Jurja Strossmayera i Ulice Stjepana Radića.

- Muškarac je počeo gasiti automobil aparatom za gašenje požara. Kako nije riječ o malom auto-aparatu, pretpostavljam da ga je uzeo iz nekog od obližnjih kafića. Nakon nekoliko minuta stigli su i vatrogasci - ispričao nam je čitatelj, koji je želio ostati anoniman.

- Automobilom Opel Vectra starim 19. godina upravljala je vozačica (39). Zbog kvara na električnim instalacijama zapalio se u vožnji. NItko nije ozlijeđen, a požar su ugasili vatrogasci - rekli su nam u Policijskoj upravi zadarskoj. 24 sata

25.04.2009. ...12:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EDUKACIJA : VODENIM TOPOVIMA I MREŽOM NA "PIRATE"
[ # ]

ŠIBENIK
Piše: Stanko Ferić

Vježbom obrane broda otvoren tečaj za protupiratsku edukaciju pomoraca koji je izazvao veliko zanimanje među pomorcima, pa će nastava početi ranije nego što je bilo planiran

Pomorsko učilište ‘Adriamare’ iz Šibenika simulacijom borbe nenaoružane posade broda protiv pirata koji pokušavaju zauzeti njihov brod i odvesti ih u zatočeništvo, otvorila ciljani protupiratski tečaj za pomorce.

U Šibenskoj luci zorno je pokazano kako se mornari napadnutog broda mogu od pirata obraniti mrežama, protupožarnim topovima, aparatima za gašenje požara i drugom uobičajenom brodskom opremom.

- Osim praktične obuke osigurali smo i simulatore svih situacija u kojima se mogu naći pomorci kada je riječ o piratima i pirateriji - kazala nam je Nikolina Cigić, voditeljica PU ‘Adriamare’.

Simulatori donekle podsjećaju na kompjutorske igre, no riječ je o vrlo ozbiljnom edukativnom pomagalu zahvaljujući kojemu mornari i brodski zapovjednici mogu “iz prve ruke” vidjeti kako pirati napadaju, kojim se trikovima i smicalicama služe, kakvom se taktikom koriste, te kakvim oružjem i plovilima raspolažu. opširnije

...09:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SU ZBOG GUSTOG DIMA EVAKUIRALI ERSTE BANK
[ # ]

ZAGREB
Piše: Marko Šnidarić

Vidi se gusti dim i sve je puno vatrogasaca. Čini se da jako gori, rekao nam je čitatelj B.A. (29) iz Zagreba koji nam je poslao fotografije požara

Gori zgrada Erste banke. Gledamo s prozora i vidi se gusti dim. Na ulici je sve puno ljudi koje su vatrogasci evakuirali iz zgrade. Policija je također tu jer su u blizini dvije ambasade.

Čini se da jako gori, gotovo u jednom dahu ispričao nam je čitatelj B.A. (29) iz Zagreba, koji nam je poslao fotografije Erste&Steiermarkische banke u Vukovarskoj ulici u Zagrebu u petak. Srećom, bila je riječ tek o vježbi zagrebačkih vatrogasaca.

- Vatrogasci su u petak oko 15,30 sati održali vježbu te evakuirali zgradu Erste banke u Vukovrskoj ulici u Zagrebu - rekli su nam iz Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba. 24 sata

24.04.2009. ...19:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR KAMIONA U DUGOJ RESI
[ # ]

DUGA RESA

U zagrebačkoj ulici u Duga Resi jutros u 4,00 sata došlo je do požara na teretnom kamionu marke 'Mercedes' u vlasništvu Mije Mihalića. Kabina vozila u potpunosti je izgorjela, a vatru je ugasila vatrogasna jedinica grada Karlovca. Policijski očevid još je uvijek u tijeku, potvrđeno je iz karlovčake policije.

Iako su vlasnici, članovi obitelji Mihalić, odmah počeli s gašenjem, a ubrzo su došli i vatrogasci, kabina vozila u potpunosti je izgorjela. Srećom, požar je zaustavljen prije nego je došao do spremnika sa 150 litara goriva i 100 litara ulja za hidrauliku, pa je spriječena totalna šteta.

- Spavaće sobe okrenute sam na drugu ulicu, pa nismu čuli eksploziju, no čuli su susjedi koji su nas i probudili. Mlađi sin je odmah istrčao van, no nije uspio doći do aparata za gašenje u kabini jer je vatra taj dio već bila zahvatila - ispričala je Rubinka Mihalić, supruga vlasnika obiteljskog obrta Trans Kop Mije Mihalića koji ima još dva slična vozila, a voze ih dvojica sinova. opširnije

...10:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATRENA STIHIJA KAO IZ FILMA KATASTROFE
[ # ]

COLUMBIA

Vatrena stihija koja je zahvatila obalni pojas u Južnoj Karolini progutala je oko 150 kuća i u bijeg natjerala 2.500 ljudi. Scena podsjeća na neki film katastrofe.

Video by RockyFretz

Na Myrtle Beachu, jednoj od najpopularnijih plaža u Južnoj Karolini, u srijedu je buknuo požar, koji se do četvrtka toliko proširio da je oko 2.500 ljudi moralo pobjeći iz svojih kuća, od kojih su mnoge i izgorjele.

Ozlijeđenih zasad nema, ali postoji opasnost od daljnjeg širenja stihije zbog jakog vjetra koji je zapuhao uz šumovitu atlantsku obalu. Vatrena je linija dulja od šest kilometara i još uvijek prijeti obiteljskim kućama, manjim stambenim zgradama i golfskim terenima.

Plameni jezici visoki su nekoliko metara, a iznad cijelog područja nadvio se golemi dimni oblak. Lokalno stanovništvo jedinstveno je u ocjeni da je prizor kao iz nekog filma katastrofe. opširnije

23.04.2009. ...23:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KAD VATROGASCI ZAPJEVAJU
[ # ]

ZAGREB

U glazbeni kviz ovog tjedna svoje poznavanje stihova doći će provjeriti braća Danijel i Renato Slamek te Branimir Grabak. Svakako pogledajte u ponedjeljak "Ne zaboravi stihove".

Iako smatraju kako ih ne krase zavidne glasovne mogućnosti, trojica vatrogasaca će doći u emisiju zabaviti se i svojim znanjem pokušati osvojiti glavni zgoditak. I ovotjedni nastavak 'Ne zaboravi stihove' donosi brojna iznenađenja, a jedno od njih bit će tajanstveni džoker pjevači.

Naime, u trenutku kada Danijel, Renato i Branimir zapnu u prepoznavanju točnih stihova, uz zvuk sirene, pod punom opremom, u pomoć će im pristići kolege iz vatrogasne interventne jedinice. Emisija u kojoj će nastupiti raspjevani vatrogasci do kraja donosi još jedan zanimljivi obrat, pravu vatrogasnu zabavu. O čemu se točno radi, gledatelji imaju priliku saznati u ponedjeljak, 27. travnja. nova tv

...19:51 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PREKO DVD CERJA PRIKUPLJAO GLASOVE ZA MILANA BANDIĆA
[ # ]

CERJE

Krajna sramota - predizborna kampanja pod svaku cijenu - čak i omalovažavanja časnog zanimanja vatrogasac.

Gospodin Mato Filipan, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Cerje a ujedno i predsjednik temeljnog ogranka SDP-a Cerje sa službene mail adrese DVD-a poslao svim DVD-ima udruženim u Vatrogasnu zajednicu Grada Zagreba.

Ovo je naša svakidašnjica - vatrogasci su sa svih strana prisiljeni klanjati se aktualnom gradonačelniku. A napomenuo bih samo da svakom DVD-u u Statutu stoji da je strogo nestranačka organizacija. opširnije

...14:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ARSENAL ORUŽJA BAČEN U DVORIŠTE DVD KAŠINE
[ # ]

KAŠINA
Piše: Dražen Krajcar

U dvorištu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kašina službenici Protueksplozijskog odjela Policijske uprave zagrebačke izuzeli su veću količinu minsko-eksplozivnih sredstava koja je pronašao predsjednik DVD-a. Službenici su preuzeli protuoklopnu minu TMA-4, 16 ručnih bombi M75, dvije ručne bombe M50, šest kilograma eksploziva TNT, dva protuavionska streljiva cal. 20 mm i 550 puščanog streljiva cal. 7,62X39 mm. .

Nije poznato kada su minsko-eksplozivna sredstva ostavljena u dvorištu, a pronašao ih je predsjednik DVD-a Kašina I. P. (52) u utorak ujutro. Nakon nevjerojatnog pronalaska zapanjeni I. P. odmah je obavijestio policiju. Na mjesto pronalaska stigli su djelatnici Protueksplozivnog odjela PU zagrebačke, koji su osigurali područje te izuzeli eksplozivna sredstva.

Policija je u dvorištu vatrogasnog društva pronašla: jednu protuoklopnu minu TMA-4, 16 ručnih bombi M75, dvije ručne bombe M50, šest kilograma eksploziva TNT, dva komada protuavionskog streljiva te 550 komada puščanog streljiva. Policija pretpostavlja da je građanin eksplozivna sredstva imao u posjedu još od ratnih vremena te ga se želio riješiti na anoniman način. »Ovo je najgori način rješavanja ubojitih sredstava koji ilegalno posjeduju građani.

Ovakvo odbacivanje oružja, eksplozivnih sredstava i sličnog može završiti s tragičnim posljedicama, što ovaj put, na sreću, nije bio slučaj«, rekli su nam u PU zagrebačkoj. »Ponovo molimo građane da iskoriste mogućnost koju im pruža Zakon o oružju, članak 97., da bez sankcija predaju ubojita sredstva koja posjeduju. Sve što trebaju napraviti je da obavijeste policiju na broj 92, nakon čega će djelatnici Protueksplozijskog odjela izaći na mjesto dojave i izuzeti ubojita sredstva«, rekli su u policiji.

U policiji su upozorili i da odbacivanje i ostavljanje ubojitih sredstava na svim prostorima, a pogotovo u urbanim sredinama, predstavlja neodgovorno i izuzetno opasno ponašanje kojim se dovodi u opasnost sebe i ostale građane. Policija će u takvim slučajevima intenzivno tražiti neodgovornu osobu koja će zatim biti odgovarajuće sankcionirana. Vjesnik

...14:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI GASILI ZAPALJENU TRSKU KRAJ CRPKE
[ # ]

DARDA
Piši: Igor Zovko

Požar je buknuo navečer u Dardi. Vatrogasci su brzo došli, no morali su se dugo boriti s vatrom. Požar se mogao proširiti na gospodarske zgrade

Ne znam od čega je planulo. No požar je bio velik. Gorjela je trska, neka trava kraj benzinske postaje u Dardi. Vatrogasci su stigli brzo, rekao nam je čitatelj 24 sata koji je snimio fotografije požara u Dardi .

- Dugo su vatrogasci gasili požar. U blizini je benzinska crpka, no, požar je bio udaljen oko 150 metara, pa opasnosti od eksplozije naftnih derivata nije bilo - rekao nam je čitatelj koji je želio ostati anoniman. To su nam potvrdili i vatrogasci.

- Zapalila se trstika. Valjda je netko od mještana palio travu pa se vatra proširila na trstiku. Bio je velik požar - rekao nam je zamjenik zapovjednika profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Belog Manastira Pero Čeman. Puhao je jako vjetar, dodaje. Postojala je opasnost da vatra zahvati stabla, a preko njih i dalekovod. Na požarište su stigli s troja vatrogasna kola i jednim zapovjednim vozilom. Ukupno 15 vatrogasaca, profesionalnih te iz DVD-a Darda, borili su se s vatrenom stihijom koja je prijetila da zahvati gospodarske zgrade s lijeve strane Osječke ceste u Dardi. S desne je strane ceste benzinska crpka Crobenza. Srećom, opasnosti od eksplozije nije bilo, jer je vjetar puhao od smjera benzinske.

- Bili su ugroženi pčelinjaci, štale te Fazanerija - rekao nam je Čeman. Ukupno su profesionalci proveli 15 sati gaseći vatru. Doveli su je pod kontrolu, a požarište su prepustili DVD-u. Oni su ostali još satima pazeći da se požar ponovno ne razbukti.

- Bilo je strašno za vidjeti. Požar je planuo oko 20 sati, a ugasili smo ga tek sutradan oko 11,30 - rekao nam je zamjenik zapovjednika DVD-a Mario Petrović. Izgorilo je oko 20 hektara niskog raslinja. 24 sata

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U SPLITSKOJ ZRAČNOJ LUCI ODRŽANA VJEŽBA SPAŠAVANJA
[ # ]

SPLIT

Zračna luka Split bila je poprište održavanja vježbe svih jedinica za spašavanje u slučaju nesreće.

Kako je turistička sezona pred vratima i zračna luka Split se priprema za sigurnost i prihvat svojih putnika. U cilju te akcije izvedena je vježba spremnosti svih službi za slučaj nezgode zrakoplova.

U ovogodišnjem scenariju izvedena je vježba nezgode zrakoplova 319 prilikom leta te njegovo spuštanje u zračnu luku.Odmah nakon sljetanja usljedila je brza intervencija spasilačkih vatrogasnih postrojbi zračne luke Split, a potom i medicinske službe i pomoćnog osoblja same zračne luke, dok je granična policija osiguravala mjesto događaja.

Također je u operativnom centru zračne luke oformljeno lokalno povjerenstvo koje je sa operativnim zapovjedništvom procjenilo nastalu situaciju na terenu. Procjena je bila da nije potrebno za dodatnim vanjskim vatrogasnim postrojbama te medicinske pomoći iz okolnih središta jer se radilo o tek nekolicini ozljeđenih osoba.

Spomenuto povjerenstvo naglasilo je da je provedena vježba bila više nego uspješna te profesionalno izvedena te je time potvrđena spremnost operativnih službi za interveniranje u izvanrednim situacijama pred nadolazeću turistićku sezonu.

...06:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAJTEŽE BILO U SELU ŠIŠIĆI
[ # ]

SARAJEVO

Gasili požare u Hadžićima, Ilijašu, Rajlovcu, Trnovu... Vatru vodom iz naprtnjača gasilo 15 vatrogasaca...Iako je bilo padavina,vatrogasci su imali mnogo posla.

Vatrogasci su proteklih dana, imali pune ruke posla. Kako nam je kazao Mahir Halilović, zapovjednik Profesionalne vatrogasne brigade KS, najčešće je gorjelo nisko rastinje.

- Ekipe su intervenirale u Hadžićima, Ilijašu, Rajlovcu... a najveći požar izbio je u selu Šišići kod Trnova. Oko 17.20 sati za požar su dojavili iz PU Trnovo. Ekipe su stigle za sat, što je relativno brzo s obzirom na loš put do sela. U gašenju je učestvovalo 15 vatrogasaca sa četiri vozila koja su ostala na cesti, pa su vatrogasci, koji su na leđima nosili naprtnjače od po 25 litara vode, morali pješačiti do odredišta - kazao nam je Halilović, koji je bio na terenu.

Od dispečera Feđe Biščevića saznali smo da je požar, koji se zbog vjetra brzo proširio na šumu, ugašen u 19.50 sati. Dok su ekipe stigle, požar je već zahvatio površinu od dva kilometra. Dodaje kako su, srećom, na vrijeme uspjeli spriječiti širenje vatre prema obližnjim miniranim poljima, kućama...

Iako je bilo padavina, kako smo saznali od dežurnog dispečera, vatrogasci su imali mnogo posla. Evidentirani su požari u Pazariću, Ahatovićima, Raljevu, na Trebeviću... a kako kaže, razlozi su isti: nepažnja tokom čišćenja i paljenja otpada. Dnevni avaz

22.04.2009. ...10:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VATROGASCI IZVLAČILI OZLJEĐENE IZ PROVALIJE
[ # ]

BARBAN

U stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila na cesti Barban-Labin nastradali su 23-godišnji Siniša Ž. i 19-godišnja Ines B. iz okolice Kršana.

Video by BarkunIstra

Zbog brzine, a nakon izlaska iz oštrog desnog zavoja, mladić je izgubio kontrolu nad vozilom marke 'golf' pulskih registarskih oznaka PU148 IR te desnom stranom udario u stijenu uz cestu. 'Golf' se od udara odbio i prešao na suprotnu stranu te preko zaštitne ograde sletio u provaliji duboku 18,5 metara pri čemu je 19-godišnja suvozačica ispala iz automobila.

Teško ozlijeđenog mladića i djevojku iz provalije su izvukli vatrogasci. Oboje su zadržani na liječenju na Odjelu traumatologije pulske Opće bolnice. Vozač nije bio pod utjecajem alkohola no, zaradio je kaznenu i prekršajnu prijavu.

- Prvo smo iz auta izvlačili mladića jer je do djevojke bilo teže doći. Zbog strme padine i skliskog terena cijelo vrijeme smo padali. Uspjeli smo ga izvući iz auta i staviti na dasku za imobilizaciju. Prolaznici su sišli u provaliju i pomogli nam izvući dečka. Puno im hvala.Djevojku su sa stabla izvukla šestorica vatrogasaca.Djevojka ima frakturu zdjelice te ozlijeđen vrat i rame.Mladić je mnogo bolje prošao od djevojke, ali je bio u velikom šoku. Cijelo su vrjeme bili pri svijesti i razgovarali s nama dok smo ih izvlačili - ispričala je voditeljica labinske Hitne pomoći Helena Vlačić. barkun

...08:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U SRBIJI POVEĆAN BROJ ŠUMSKIH POŽARA
[ # ]

BEOGRAD

Najkritičnija područja na kojima je učestalo izbijanje požara su Pirot, Raška i obronci Svrljiških planina

Veliki broj požara na otvorenom obilježio je početak ove godine u Srbiji, navode u policiji. Sektor za zaštitu i spašavanje MUP-a Srbije je u travnju gasio požare na otvorenom prostoru 670 puta, odnosno na 4.070 hektara zemljišta. Od toga je 258 puta gašena vatra u šumama.

Brzom intervencijom vatrogasno-spasilačkih jedinica i radnika šumskih gazdinstava spriječeno je širenje požara i katastrofa širih razmjera. Najkritičnija područja na kojima je učestalo izbijanje požara su Pirot, Raška i obronci Svrljiških planina.

– Posljednjih godina broj šumskih požara u svijetu i u regijama je u stalnom porastu. Ista situacija je i u Srbiji, u kojoj je 2007. godine zabelježen povećan broj šumskih požara. Tada je uništeno 32.136 hektara šuma. U Srbiji šume zauzimaju 27 posto ukupne površine, ili 2,3 milijuna hektara – navode u MUP-u Srbije.

Uzrok najvećeg broja nastalih požara na otvorenom prostoru je nesavjesno ponašanje građana, turista i izletnika.
– Najveći broj požara izazovu nesavjesni građani koji spaljuju poljoprivredni otpad i smeće radi uređivanja oranica, kao i nesavjesni turisti i izletnici koji bacaju opuške kroz prozore svojih automobila i pale vatru na neuređenim površinama – tvrde u MUP-u.

Policija je u toku ove godine podnjela osam krivičnih prijava protiv nesavjesnih građana za koje se sumnja da su počinili krivična djela izazivanja opće opasnosti.

Gašenje požara na otvorenom u Srbiji, kako napominju u MUP-u, je generalno jako problematično zbog nepristupačnosti terena. Ako se tome doda još i jak vjetar, onda je borba sa vatrenom stihijom još teža i zahtjeva veliki broj ljudstva, opreme i tehnike.

Upravo zbog toga je, podsjetimo, početkom prošle godine Sektor za zaštitu i spašavanje MUP-a Srbije opremljen sa 10 potpuno novih terenskih vozila „TAM 150” od Protuterorističke jedinice (PTJ), koja su nadograđena i podjeljena jedinicama koje pokrivaju velike šumske prostore. Od Žandarmerije je dobijeno i 130 ruskih džipova marke „UAZ”. Nabavljena je i oprema za tri helikoptera MUP-a.

Ipak najbitnija je preventivna zaštita od požara, pa tako iz Sektora za zaštitu i spašavanje savjetuju građanima da ne pale vatru u šumi, na otvorenom prostoru u blizini šume i poljoprivrednih usjeva, pogotovo pri visokim temperaturama i vjetru.Takođe, vatru bi trebalo ložiti samo za na to predviđenim i očišćenim prostorima van šume.

– Vatra mora stalno biti pod nadzorom i prilikom odlaska treba prekontrolirati da li je potpuno ugašena. Ne bi trebalo bacati opuške na otvorenom prostoru, pogotovu iz automobila i vlaka, jer je upravo to česti uzrok požara na otvorenom. Ne bi trebalo paliti poljoprivredni otpad i smeće u blizini puteva, jer se time ugrožava sigurnost učesnika u prometu. Šume moraju biti uređene, pogotovu uz puteve i pruge, jer je u zapuštenoj šumi veća opasnost nastanka požara i brže se širi. Ako je neophodno spaljivanje otpada, treba ga organizirati kasno po podne, bez vjetra, na pripremljenoj i očišćenoj površini uz osiguranje priručnih sredstava za gašenje.

Ako dođe do šumskog požara, treba što prije obavjestite vatrogasno-spasilačku službu na telefon 93 – savjetuju u Sektoru za zaštitu i spašavanje. opširnije

...08:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORJELI STANOVI I KROV
[ # ]

BEOGRAD

U požaru koji je jučer oko 13.30 sati izbio na posljednjem katu zgrade u Ulici Stevana Opačića nije bilo ozljeđenih ali je izgorjelo 25 kvadrata takozvanog dupleksa i oko 100 kvadratnih metara krova susjedna dva stana.

Gašenje vatre je trajalo skoro dva sata jer je buknula na petom, nadzidanom katu ovog stambenog objekta zbog čega su vatrogasci morali koristiti i vozilo sa hidrauličnom zglobnom platformom. Zbog predostrožnosti, svi stanari su evakuirani. Uzroci požara nisu poznati ali je vatra izbila odmah po dolasku električne energije koje u ovom dijelu naselja Miljakovac II nije bilo od devet sati. Kako kažu susjedi, vlasnici dijelom izgorjelog stana nisu bili u njemu kada je izbio požar.

– Žena koja živi u dupleksu je u trenutku kada je izbila vatra bila kat niže, kod susjede, i pila kavu a njen muž na poslu. Kada se u zgradi osjetio jak miris dima nastala je panika i svi su počeli trčati napolje – rekao je jedan od stanara zgrade.

Prema riječima Dragana Konjevića, šefa smjene vatrogasne brigade, čak 11 vozila učestvovalo je u gašenju vatre.

– Za desetak minuta stiglo je 37 vatrogasaca. Uspjeli smo lokalizirati požar i sprečiti da se proširi na ostale stanove. Potpuno je izgorio samo gornji dio dupleksa dok je vatra oštetila i veći dio krova – objasnio je Konjević. Politika

...07:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD LEGRAD - PRVI PLAMENI DOBROVOLJCI
[ # ]

LEGRAD
Piše: Dražen Rendić

Dva pripadnika DVD-a Legrad, Goran i Darko Piškor, početkom travnja su završili obuku na Simulatoru plamenih udara UPVH-a u JVP Ivanić-grad, te postali prvi dobrovoljni vatrogasci iz Koprivničko-Križevačke županije koji su prošli tu obuku, o vlastitom trošku.

Image and video hosting by TinyPic

Obuka je organizirana u dva dana. Prvog dana praktične nastave a drugi dan teoretski predstavljene su pojave i opasnosti koje prijete vatrogascima u požarima zatvorenog prostora. Kroz niz animacija, video i foto materijala objašnjene su pojave flashovera, backdraft i ekspolozije dima. Na kraju teoretskog dijela predstavljen je sam simulator i objašnjeni aspekti sigurnosti u njemu.

U sklopu praktičnog djela prezentirana je flashover kutija i odrađene su vježbe s mlaznicama. Uvježbavano je pravilno kretanje kroz prostore zahvaćene požarom, pravilna upotreba vodenih mlazova. Uz praktične vježbe s mlaznicama i teoretskim predavanjima između ulazaka. sve do privikavanja na samu temperaturu, promatraju se plameni udari.

Image and video hosting by TinyPic

- Dobrovoljni vatrogasci nemaju toliko požara zatvorenih prostora kao profesionalni, pa na ovoj obuci mogu osjetiti i vidjeti uvjete koji vladaju u zatvorenim prostorima. Na taj se način mogu obučiti u kontroliranim uvjetima, tako da u takvim stvarnim situacijama mogu reagirati na pravilan način, rekao nam je Darko Piškor, a njegovo mišljenje potvrdio brat Goran, koji je dodao kako je lijepo vidjeti zajedništvo hrvatskih vatrogasaca u nastavi bez obzira dali se radi o profesionalcima ili dobrovoljcima kao što su bila ova dva mlada brata iz vatrogasne obitelji Piškor čiji je otac dugogodišnji član DVD-a Legrad i od nedavno predsjednik VZO Legrad. Svoje stečeno znanje i iskustvo u radi sa simulatorom prenijet će ostalim članovima Legradskog DVD-a. vatrogasac.net

21.04.2009. ...21:44 [ Komentari (3) ] Isprintaj

ZAPALIO SE PLIN IZ PUKNUTE CIJECI,OZLJEĐEN RADNIK
[ # ]

ZAGREB
Piše: Tina Legin

Radnici su probili plinsku cijev, a vatra suknula dva metra. Policiji su pomagale i časne sestre. U samostanu su čuvale uspaničenu staricu

Vatrogasci su se rastrčali zagrebačkim Vrhovcem. Održavali su plamen čekajući Plinaru da zatvori dovod plina. U garaži obiteljske katnice na broju 24 radnici su štemanjem zida u utorak prije podne probili plinsku cijev. U kući navodno nije bilo stanara. Vatra je suknula dva metra u zrak i lakše ozlijedila radnika.

- Malo mu je zahvatiilo kosu, no ništa strašno. Hitnom su ga odvezli preventivno, kazao je vatrogasac. Žitelje Vrhovca nisu evakuirali, no zatvorili su ulicu.
- Plamen smo držali pod kontrolom. Dobro da je plin curio jer tada nema opasnosti od eksplozije.

U takvim situacijama nikada ne gasimo vatru, već čekamo zatvaranje plina, nastavio je vatrogasac. Policija je ljudima branila prolaz potencijalno opasnim područjem. Djeca su pješačila iz škole okolnim ulicama. Autobus nije vozio. Stanari su preplašeno provirivali kroz prozore. Starica na kućnom broju 26 bila je sama. Čula je buku te izašla na balkon. Plamen ju je toliko prepao da je morala intervenirati policija.

Odjurili su do časnih sestara preko ceste. - Zamolili su nas da pričuvamo staricu u samostanu dok ne pronađu nekog od obitelji. Sirotica se još trese od straha, objasnila je časna sestra preskačući lokve na cesti. Ostale su iza vatrogasaca. Vodom su poljevali okoliš, da se vatra ne proširi. 24 sata

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U ZADARSKOM ARHIPELAGU ŠEST OTOKA BEZ DVD-a
[ # ]

ZADAR
Piše:Davorka Mezić

Nema ih, na žalost, na Sestrunju, Rivnju i Ošljaku, na Premudi, Ravi i Olibu - govori zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice, ujedno i ravnatelj Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra, Željko Šoša.

Nisam zadovoljan stanjem protupožarne zaštite na otocima, iako je puno bolje nego prije četiri godine. Društva postoje u deset naselja Pašmana, Ugljana i Dugog otoka, na Molatu, Ižu, Istu i Silbi, te u tri mjesta na Pagu.

- Nema ih, na žalost, na Sestrunju, Rivnju i Ošljaku, na Premudi, Ravi i Olibu - govori zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice, ujedno i ravnatelj Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra, Željko Šoša.Upozoravajući na važnost takvih društava, podsjeća na požar na Rivnju od prije nekoliko godina koji je opustošio dio otoka dok su vatrogasci uspjeli doći. Znatno udaljeniji Premuda i Olib mogli bi, za nevremena kad kanader ne može letjeti, a vatrogasci stižu morem, praktički izgorjeti cijeli.

Nešto će lakše biti, računa se, kad zaplove dva broda trenutačno u izgradnji, opremljena isključivo za gašenje i prijevoz vatrogasaca. Društva na otocima gdje je promet moguć imaju svoja vozila, a Silba i Ist, po kojima se ne prometuje, dobili su prije nekoliko mjeseci nove velike traktore, cisterne, prikolice, pumpe i dovoljno naprtnjača, čime su, inače, opskrbljena i sva ostala otočna društva.

U svakome je od deset do 30 obučenih ljudi, a ljeti se dopunjavaju takozvanim sezonskim vatrogascima koje s 50 posto sredstava financira Vlada, s 25 posto Županija te 25 posto lokalna samouprava. Na sedam gradskih otoka, Grad ljeti plaća i po jednog motritelja.
Osnovni im je posao javljati, dakako, o požaru, a kako su uniformirani, djeluju u neku ruku i preventivno. Veliki problem otoka je nedovoljno protupožarnih putova, koje treba tražiti lokalna sredina, ali prethodno treba u cijelosti riješiti imovinsko-pravne odnose.

- Prije nekoliko godina smo na Bilom brigu, na zahtjev MO-a, postavili tampon za protupožarni put. Jedan od vlasnika terena nas je, međutim, tužio i morali smo sve vratiti u prvobitno stanje – kaže Šoša.

Najviše je putova, kaže, na Ravi i na području Velog Iža, gdje su najagilniji u zahtjevima. S drugih otoka ih baš i nema, a svijest o njihovoj potrebi proradi tek kad bukne požar. Nije do kraja zaživjela ni svijest o potrebi DVD-a koji bi svaki otok trebao imati.JVP je, naime, odgovorna za svoju operativnu spremnost, ali odgovornost za stanje vatrozaštite snosi jedinica lokalne samouprave – tvrdi Šoša. Slobodna Dalmacija

20.04.2009. ...22:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POKAZNA VJEŽBA "KOMARNICA 2009"
[ # ]

SVETI ĐURĐ
Piše: Ivan Debelec

U posljednjih nekoliko godina taktički su zadaci odnosno pretpostavke nastalih situacija sve složenije. "Gorjele" su tako pilane, farme, domovi itd.....

Prva od niz manifestacija u sklopu obilježavanja dana Općine Sveti Đurđ, odnosno blagdana "Đurđeva", ove je godine bila pokazna vježba pod nazivom «Komarnica 2009» u kojoj je 18. travnja sudjelovalo 50 vatrogasaca sa 7 vozila iz DVD-ova: Sveti Đurđ, Hrženica, Karlovec Ludbreški, Komarnica Ludbreška, Sesvete Ludbreške i Struga.

U okviru vježbe izvedeno je nekoliko taktičkih zadataka, uključujući gašenje peradarskog kompleksa unutarnjom navalom, gašenje požara vozila, gašenje požara raslinja, itd. Kao lokacija same vježbe odabran je peradarski gospodarski kompleks u središtu Komarnice Ludbreške, a u čijoj se okolini nalaze i drugi gospodarski te stambeni ...... opširnije

...17:47 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VATROGASCI SPAŠAVALI TROGODIŠNJAKINJU KOJOJ JE NOGA ZAPELA U TUTI
[ # ]

CHIRK
Piše: Tajana Markoč

Britanka Rebecca Rogers (3) igrala se s mlađom sestrom Daniellom u dnevnoj sobi, a otac je prao suđe. Gurnula je nogu u ručku tute i zaglavila se.

Britanka Rebecca Rogers (3) iz Chirka, pokušavajući se odviknuti od pelena, zaglavila je nogom u tuti. Tim od tri vatrogasca, pomoću posebne opreme za rezanje, oslobodio ju je nakon 15 minuta. Njezin otac Kevin Rogers kupio joj je tutu prošli tjedan ne bi li se naviknula odlaziti na WC. Igrajući se s dvogodišnjom sestrom Daniellom, počele su Rebeccine nevolje.

- Prao sam suđe i čuo stravičan vrisak. Ali, mislio sam kako se cure tuku kao obično - rekao je Kevin Rogers.Međutim, zaključio je kako nešto nije u redu jer je djevojčica nastavila vrištati. Našao je Rebeccu s nogom zaglavljenom u ručki tute. Bila je histerična. Pokušao ju je osloboditi, ali nije mogao. Bojao se sam rezati pa je pozvao vatrogasce.

- Nisam očekivao da će doći cijela ekipa u vatrogasnim kolima, ali jesu. Bilo mi je užasno neugodno - dodao je.Jedan od vatrogasaca, Chris Nott, rekao je kako nikada do sada nije imao ovako neobičnu intervenciju. - Drago nam je da je dobro - rekao je. 24 sata


...14:10 [ Komentari (3) ] Isprintaj

VATROGASCI USPJEŠNO UGASILI "POŽAR" NA VRHU HOTELA
[ # ]

ZAGREB
Piše: Martina Pauček Šljivak

U vježbi je, uz radnike hotela, sudjelovala Javna vatrogasna postrojba koja je za vježbu osigurala tri vatrogasna vozila i šesnaest vatrogasaca

Hotel The Regent Esplanade Zagreb u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Zagreba u subotu je održao vježbu evakuacije i spašavanja osoba te gašenja požara. Ovaj hotel barem jednom godišnje organizira vježbu tog tipa, kako bi se osoblje uvježbalo i bilo u mogućnosti racionalno, prema propisima i standardima, reagirati u mogućoj teškoj i opasnoj situaciji.

»Požar« je izbio na IV. katu u južnom dijelu hotela, a cilj vježbe bio je pomoću vatrogasnih autoljestvi ugasiti ga te evakuirati i spasiti ljude zatočene u dijelu koji je bio zahvaćen vatrom.
U vježbi je, uz radnike hotela, sudjelovala Javna vatrogasna postrojba koja je za vježbu osigurala tri vatrogasna vozila i šesnaest vatrogasaca. Radi vjerodostojnosti vježbe, vatrogasci su pustili scenski dim u prostoru iz kojeg su evakuirali i spašavali goste, a vježba je trajala pola sata.

»Visokoj razini i sigurnosti gostiju i zaposlenika hotela pridajemo posebnu pozornost, a vježbom sam impresioniran i jako zadovoljan. Time želimo pokazati da je hotel siguran za goste i osoblje. Inače, kompanija u svim svojim hotelima u svijetu održava visok stupanj sigurnosti«, izjavio je Jorgen Jorgensen, generalni direktor hotela. Vjesnik

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OD BODOVA I POBJEDE VAŽNIJI ISKUSTVO I DRUŽENJE
[ # ]

ZAGREB
Piše: Martina Cikojević

U organizaciji Vatrogasne zajednice Grada Zagreba petstotinjak djece odmjerilo znanja i vještine. Kako bi se što bolje pripremili za natjecanje u vezanju čvorova, spajanju cijevi i rušenju čunjeva, mladi su vatrogasci intenzivno vježbali čak mjesec dana

U organizaciji Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, u subotu je na sportskim terenima Zagrebačkih otpadnih voda održano natjecanje u kojemu je više od 500 djece u dobi od 10 do 16 godina pokazalo i odmjerilo svoja vatrogasna znanja i vještine.
U natjecanju u kojem je sudjelovala čak 51 ekipa iz raznih dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD-a) na području Zagreba, djeca su pokazala zavidna znanja i u teoriji i u praksi.

»Glavna namjera ovog natjecanja jest druženje djece i njihovo međusobno upoznavanje. Ipak, važno je i da djeca ovim putem nauče osnove vatrogastva kako bi se što bolje pripremila za ono što tek slijedi, a to su državna i svjetska natjecanja«, kazao je Stjepan Combaj, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Zagreba.Dodao je kako se ova vrsta natjecanja održava već 12. put i da je odaziv djece iz godine u godinu sve bolji.

Kako bi se što bolje pripremili za natjecanje u vezanju čvorova, spajanju cijevi i rušenju čunjeva, mladi su vatrogasci intenzivno vježbali čak mjesec dana. Podijeljeni u muške, ženske i kombinirane ekipe u pokušaju osvajanja nagrade dali su svoj maksimum. I dok neki od njih nisu bili zadovoljni postignutim rezultatima, ženska ekipa DVD-a »Dankovec« bila je uvjerena u svoj uspjeh.

»Moj je zadatak bio spajanje cijevi i mislim da smo jako dobro odradile posao. Iako smo dobile kaznene bodove, nadam se odličnom rezultatu«, rekla je Katarina Igrc te istaknula da ju članstvo u DVD-u izuzetno veseli, a posebno se raduje što će i ona jednoga dana položiti ispit za vatrogasca.Iako su se nagrade, odnosno pehari i medalje dijelili samo za prva tri mjesta, svi su sudionici dobili diplomu kao uspomenu na zajedničko druženje.Da u Zagrebu nema potrebe za strah od manjka raspoloživih ljudi za posao vatrogasca pokazuje brojka prema kojoj u metropoli ima oko 2000 djece koja su članovi nekoga DVD-a.

»Čak 70 do 80 posto od te djece ostaje u vatrogastvu i to nas čini izuzetno sretnima. Osim toga, svake se godine uz broj djece povećava i broj DVD-a, odnosno zahtjeva za udruživanje u Vatrogasnu zajednicu Grada«, pojasnio je Combaj. Dodao je da je za zvanje vatrogasca najvažnija volja i ozbiljan pristup, jer se ovim poslom spašavanju ljudski životi i imovina. Vjesnik

...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZ MULJEVITE RIJEKE VATROGASCI IZVLAČILI KRAVE
[ # ]

BURNHAM
Piše: Paula Manitašević

Životinje su u petak popodne pobjegle s obližnjeg polja nakon što su se prestrašile grmljavine. Čak 25 vatrogasaca sudjelovalo je u spašavanju krda

Sedam krava zaglavilo se u blatu koje se napravilo na ušću rijeke Parrett u britanskom mjestu Burnham na moru. Pet vatrogasnih ekipa u dva helikoptera krenulo je u akciju spašavanja. Nekoliko sati 25 vatrogasaca sa traktorima, užem i gumenim podmetačima, pokušavali su izvući stado iz mulja.

- Ekipe su zajedno sa dobrovoljcima, cijelo poslijepodne spašavale životinje. Dobar timski rad osigurao je uspješan ishod - reklo je glavni spasitelj Steve Perks. Vjeruje se da su životinje u petak pobjegle s obližnjeg polja nakon što su se prestrašile grmljavine. 24 sata

...10:57 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ISTRČAN PRVI OSJEČKI VATROGASNI "CENER"
[ # ]

OSIJEK
Piše:Damir Marenić

Na prvom osječkom "Ceneru" nastupilo je osamdesetak trkača - od vatrogasaca, preko atletičara do rekreativaca.Najveći pljesak publike zaradio je najmlađi natjecatelj Lucijan Neven Davidović kojemu je tek osam godina, a uspio je istrčati čak pet kilometara.

Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije Javna profesionalna vatrogasna postrojba Grada Osijeka i Maraton klub „Sokol“ iz Osijeka organizirali su „Osječki vatrogasni cener " cestovnu utrku na 10.000 m.

Cestovna utrka na 10 kilometara imala je stazu kružnog obilježja koja prolazi osječke mostove i Promenadu. Pozivanjem profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca te simpatizere vatrogasaca u Lijepoj Našoj nije prošao bez odjeka.

Podizanjem startnih brojeva ispred VK Iktus, gdje je bio i start utrke sudjelovalo je osamdesetak trkača - od vatrogasaca, preko atletičara do rekreativaca. Za najbolje osigurane su i novčane nagrade te pehari za troje najbržih trkača i trkačica, novčane nagrade i pehari za prva tri mjesta ekipa vatrogasaca te medalje po kategorijama.

U kategoriji muškaraca prvi je na cilj, za 33 minute i 20 sekundi, došao Drago Paripović iz Atletskog kluba Žumberak. Drugo mjesto, samo sekundu kasnije, zauzeo je Zoran Žilić iz Atletskog kluba Ulix, dok je na cilj treći stigao Dalibor Pavić iz Atletskog kluba Cibalia i to za 35 minuta i 20 sekundi.

Kod trkačica prva je bila Marija Vrajić iz Atletskog kluba Veteran stigavši do cilja za 37 minuta i 42 sekunde, druga je bila Danijela Černić (38:21) iz Maraton kluba Sokol, a treća Leona Vukmirović (44:56) iz Maraton kluba Sokola.

U nama najzanimljivijoj kategoriji a to su naše kolege vatrogasci najbrži je bio Nikola Kereković iz DVD-a Baška Voda s istrčanih 36 minuta i 44 sekunde, drugo mjesto zauzeo je Dominik Kuček iz DVD-a Petlovac (40:38), dok je treće mjesto osvojio Nenad Elveđi iz DVD-a Antunovac (41:08).Osmogodišnji Lucijan Neven Davidović izmamio je najveći pljesak mnogobrojnih posjetitelja zbog istrčanih čak pet kilometara.

Potporu trkačima dali su i osječki gradonačelnik Anto Đapić te osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo koji je pustivši sirenu na vatrogasnom vozilu označio početak utrke.
Zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka Boris Banjan pojasnio je da su tjelesne pripreme sastavni dio rada vatrogasaca, jer njihov posao ne trpi nesposobnost i nemogućnost. Cilj im je svakodnevnim treninzima poboljšati psihofizičku kondiciju te podići ugled vatrogasne struke, pa su ovakve utrke pravi način za druženje i provjeru mogućnosti.

Na kraju spomenimo da su svi sudionici utrke dobili majice s maskotom utrke, a nakon utrke i svečanog proglašenja najuspješnijih bio je organiziran ručak i veselica u DVD Gornji grad.

...08:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MRAKOVČIĆ NA ČELU VATROGASNE ZAJEDNICE
[ # ]

VELIKA GORICA

Odabir Željka Mrakovčić za novog predsjednika logičan je slijed, budući da je iza njega četrdesetgodišnji rad u dobrovoljnom vatrogastvu.

Željko Mrakovčić izabran je za novog predsjednika Vatrogasne zajednice grada Velike Gorice. Na toj dužnosti zanmijeniti će dosadašnjeg predjednika Krešu Hubaka, koji će u novom četverogodišnjem mandatu obnašati dužnost zapovjednika Zajednice, dok je za tajnicu izabrana Andreja Šklrlec.

Velikogorička zajednica je najveća na području Zagrebačke županije, te u svome sastavu ima 28 dobrovoljnih društava i javnu vatrogasnu postrojbu. U svrhu pripreme operativnih članova prošle godine je organizirana i združena vježba dobrovoljnih vatrogasaca i pripadnika javne postrojbe, dok je u Mraclinu organizirana županijska vježba. U svrhu uključivanja što više mladih u vatrogastvo, Zajednica svake godine organizira gradsko vatrogasno natjecanje mladeži na kojem se okupi 400-tinjak mladih vatrogasaca. Uz poboljšanje rada u ovim segmentima, prvi zadatak novog predsjedništva biti će i poboljšanje voznog parka.

Uz prisustvo vatrogasaca, na 13. skupštini Vatrogasne zajednice prisutni su bili i: tajnik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Ivica Novosel, zamjenik župana Rudolf Vujević, i dragi gost velikogoričkih vatrogasaca, ministar financija Ivan Šuker.Bivšim članovima Vatrogasne zajednice dodijeljena su prigodna priznanja, koja su primili i predstavnici županije, ministar Šuker i mediji koji su uvijek pratili rad Zajednice. RVG

...08:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MUP APELIRA: PAŽLJIVO SPALJUJTE KOROV!
[ # ]

ZAGREB

Ministarstvo unutarnjih poslova u ovoj godini bilježi porast požara na otvorenom prostoru, a najviše takvih požara zabilježeno je na zakorovljenim poljoprivrednim površinama.


Spaljivanju se pristupa bez opravdanih razloga i u vrijeme isušenosti tla, odnosno, bolje gorivosti zapaljivog materijala i ne razmišljajući da požar, pogotovo uz pojavu vjetra, može obuhvatiti velike površine. Tada čovjek postaje nemoćan u gašenju požara, koji i njemu može ugroziti život. Olako shvaćanje spaljivanja korova, trave i biljnog otpada ugrožava i susjedne vrijedne poljoprivredne i šumske površine, kao i gospodarske objekte, te ponekad otežava i odvijanje cestovnog prometa.

S obzirom na više temperature, toplije vrijeme i ljetne mjesece, možemo očekivati da će se mnogi stanovnici diljem naše zemlje prihvatiti čišćenja i uređenja poljoprivrednih i sličnih površina, upravo spaljivanjem korova i trave. Stoga još jednom upozoravamo na opasnosti koje može prouzročiti nemarnost i nepažnja. Uz to, upozoravamo i podsjećamo na odredbe Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te na općinske i gradske odluke o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla.

Zabranjeno je spaljivanje korova i trave te paljenje vatre na otvorenom prostoru, pogotovo u vrijeme velike opasnosti od požara, odnosno, za vjetrovitog vremena, noću te u blizini šuma i objekata podložnih zapaljenju. Iznimno, nadležna javna vatrogasna postrojba ili vatrogasno društvo može odobriti paljenje vatre na otvorenom prostoru, uz uvjet organiziranja vatrogasnog dežurstva, a na temelju pismenog zahtjeva pravne ili fizičke osobe. Ukoliko se utvrdi da paljenje vatre nije prijavljeno, nadležna policijska uprava podnijet će protiv počinitelja prekršajne prijave. Novčane kazne su u visini i do dvije tisuće kuna, što nije zanemarivo.

Image and video hosting by TinyPic

Također, paliti vatru na otvorenom i spaljivati korov smiju samo punoljetne osobe, koje cijelo vrijeme trebaju biti uz zapaljenu vatru s priručnom opremom za gašenje požara.

Mjesto spaljivanja mora biti pomno odabrano, odnosno, izolirano od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume i objekti podložni zapaljenju, kako bi se izbjegla mogućnost nekontroliranog širenja vatre preko gorivog materijala na zemlji ili iskrenjem (minimalna udaljenost mjesta spaljivanja od gospodarskog objekta mora iznositi 20 metara, a na udaljenosti ispod 200 metara od ruba šume može se paliti otvorena vatra samo na posebno određenim mjestima i uz poduzimanje određenih mjera opreznosti što ih odredi pravna osoba koja gospodari šumom).

Nakon spaljivanja, osobe su dužne detaljno pregledati mjesto spaljivanja i eventualne ostatke u potpunosti ugasiti.U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na tel. broj 93, policiju na tel. broj 92 ili Centar 112 na tel. broj 112.Ukoliko osoba, koja želi paliti vatru na otvorenom prostoru i spaljivati korov, nije sigurna da pravilno procjenjuje sve uvjete i mogućnosti, dužna je o svom naumu obavijestiti Dobrovoljnu vatrogasnu udrugu neposredno ili telefonom tri sata prije spaljivanja.

Napominjemo da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od 10 do 50 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje požara predviđena je kazna od 100 tisuća do milijun kuna ili kazna zatvora od 30 do 60 dana. Isto tako, i općinskim i gradskim odlukama propisane su novčane kazne za pravne osobe do dvije tisuće kuna, za odgovorne osobe u pravnim osobama do 500 kuna, a za fizičke osobe do 200 kuna.

Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se odredbi navedenih zakona, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posljedice! MUP

...07:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SUSRET PRIJATELJA
[ # ]

NAGYATADA
Piše: Dražen Rendić

U petak 17. travnja profesionalnu vatrogasnu postrojbu susjednog Mađarskog grada Nagyatada posjetili su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice predvođeni svojim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem.

Ovog puta manje sportske sreće imali su gosti, domaćini su pobijedili. No, cilj i svrha ovog susretea bilo je druženje uz prigodan domjenak. Bila je to prilika da dva zapovjednika Slavko Tucaković i Wilmos Szabo zapovjednik mađarskih profesionalca izmjene prigodne poklone.

Ljubazni domaćini koje je predvodio stari prijatelj koprivničkih vatrogasaca umirovljeni časnik Joško Čendeš pokazao je Koprivničkim vatrogascima moderni vozni park opremljen najnovoijim vozilima i opremom smješteno u velikom i lijepo uređenom vatrogasnom prostoru.... opširnije

19.04.2009. ...07:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI OTPILALI DASKU KOJA JOJ SE S ČAVLIMA ZABILA U LUBANJU
[ # ]

PUMPHERSTON
Piše: Magdalena Mucić

Naomi Easton (11) iz Pumpherstona u Škotskoj igrala se s prijateljima u šumi. Vatrogasci su joj otpilili dasku, a u bolnici su izvadili dva čavla

Vatrogasci su morali otpiliti dvometarsku dasku s glave Naomi Easton (11) iz Pumpherstona u Škotskoj. Djevojčica je u petak s prijateljima u šumi gradila skrovište. Dva čavla iz daske djevojčici su se zabila u lubanju.

- Sjećam se da sam sjedila ispod dasaka, a netko je jednu srušio meni na glavu. Počela sam vrištati i jako me je bilo strah - ispričala je djevojčica za BBC. Djeca su pozvala roditelje, a oni hitnu pomoć.

Kako je daska bila prevelika i nije mogla stati u kola hitne pomoći, morali su zvati vatrogasce da ju prepilaju. Djevojčica je cijelo vrijeme bila pri svijesti. U bolnici su joj izvadili čavle iz glave, te je uskoro puštena kući.
- Još me malo boli, ali sam sretna što sam živa - kaže Naomi. 24 sata

...05:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JALŠEVEC BREŠKI RASTURIO KONKURENCIJU
[ # ]

MAKARSKA
Piše: Damir Marenić

Prvim kolom 4.kupa HVZ-a a ujedno i 3.kupa Dalmacije započela je natjecateljska sezona 2009.Najbolji po kategorijama bili su DVD Donja Gračenica (MA), DVD Jalševec Breški (ŽA), DVD MTČ tvornica čarapa (MB) te DVD Biškupec (ŽB).

Video by ISKRENI

Ovogodišnji prvo kolo kupa HVZ-a ujedno i 3.Kup Dalmacije okupio je 37 ekipa u četiri kategorije. U muškoj A kategoriji nastupilo je najviše ekipa.Njih 17 borilo se za što bolje pozicije a učesnicima ovogodišnje Olimpijade u češkoj Ostravi bila je ujedno i provjera trenutnog stanja ekipe. U takovoj konkurenciji prvo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Donja Gračenica koji su postigli vrijeme 33,80 sekundi te ujedno otrčali i najbržu štafetu, drugo mjesto pripalo je ekipi DVD Deanovec sa vremenom 36,60 sekundi dok su treći bili članovi DVD Oštarije sa vremenom 37,40 sekundi.

U kategoriji žene A nastupilo je 7 ekipa .Premoćne i za klasu najjače bile su članice DVD Jalševec Breški sa rezultatom 38,20 sekundi te najbržom štafetom ,drugoplasirana je ekipa DVD Žažina sa vremenom 46,70 sekundi dok su trećeplasirane ekipa DVD-a Mladost Kaštel Sućurca sa vremenom 45 sekundi ali plus 15 kaznenih bodova.

Osam ekipa nastupilo je u kategoriji muški B. Među njima prvo mjesto pripalo je ekipi DVD MTČ Tvornica čarapa sa 418,21 bodom, drugoplasirani su bili članovi DVD Lipovljani koji su osvojili 414,28 bodova dok su treće plasirani bili članovi DVD Mladost Kaštel Sučurac sa 412,99 boda.

U četvrtoj kategoriji ,žene B nastupilo je 5 ekipa.Prvo mjesto za ekipu DVD Biškupec koje su osvojile 389,20 boda ispred ekipe DVD Jalševec Breški koje su osvojile 370,88 boda i trećeplasirane ekipe DVD Mladost Sisak sa osvojenih 365,87 boda. opširnije

18.04.2009. ...18:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

GORI ZGRADA U SVEUČILIŠNOM KAMPUSU
[ # ]

RIJEKA

Prema prvim informacijama riječke policije, na zgradi Građevinskog fakulteta koji je u izgradnji na Sveučilišnom kampusu na Trsatu buknuo je požar.

O kakvom se požaru radi mogli su se uvjeriti gotovo svi stanovnici Rijeke, jer se gusti dim koji se vije iznad požara vidi iz cijelog područja Rijeke i okolice. Na teren su upućeni djelatnici policije i vatrogastva sa pet vozila. Prema zadnjim informacijama požar je lokaliziran, ozlijeđenih nema, a policija osigurava požarište i udaljuje znatiželjnike.

Prema neslužbenim informacijama, zapalio se materijal za izolaciju koji je na paletama bio smješten između dva dijela zgrade, a zapaljenje je najvjerojatnije izazvala iskra od varenja.
Prema najnovijim informacijama, požar koji je oko 14 sati buknuo na području Trsata uspješno je lokaliziran! Više o tom događaju kazao je zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke Dario Gauš:

- Požar je lokaliziran oko 14 sati i 45 minuta. Riječ je o požaru u zgradi Građevinskog fakulteta u studentskom kampusu na Trsatu i u ovim trenucima traje faza dogašivanja požara što znači da je požar u potpunosti pod našom kontrolom. Radi se o dijelu zgrade sa tri etaže, a u najvećem dijelu je gorio je građevinski materijal.

Na mjestu požara se pojavio i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kako bi se sam informirao o razmjerima požara. Kompleks se nalazi u prostoru bivše vojarne, velikom kompleksu zgrada i zelenih površina na jednom od najljepših dijelova Rijeke, koju je MORH poklonio Gradu Rijeci kako bi se ondje, na jednom mjestu, smjestile sve visokoškolske ustanove i studentski domovi. R-1

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORJELO 300 SJEDALICA
[ # ]

MALI LOŠINJ

Vatra progutala ljetno kino u Malom Lošinju.Požar koji se dogodio u subotu oko 3,15 sati u Malom Lošinju uzrokovao je štetu od oko 20 tisuća kuna.

U subotu je u ranim jutarnjim satima, oko 3,15, u Malom Lošinju izbio požar u tamošnjem ljetnom kinu te je nastala poveća materijalna šteta.

U požaru je izgorjelo oko 300 plastičnih sjedalica ljetnog kina koje su se nalazile spremljene ispod stepeništa zgrade u kojoj se nalazi kino.

Policija sumnja da je za požar odgovoran ljudski faktor, ali ne zna je li požar podmetnut ili slučajno izazvan.U buktinji je stradalo i pročelje kina te balkonska vrata. Šteta je procijenjena na oko 20 tisuća kuna. Javno

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ČETVERO POGINULIH KOD NIŠA
[ # ]

NIŠ

U prometnoj nesreći nedaleko od centra Niša, četiri osobe poginule, a jedna teško ozljeđena. Automobil, uslijed neprilagođene brzine udario u drvo. Vatrogasci više od sat vremena izvlačili putnike.

Četiri osobe su poginule, a jedna teško ozljeđena u prometnoj nesreći koja se rano jutros dogodila u Bulevaru Nemanjića u Nišu kada je putnički automobil udario u drvo.Poginuli su U.T (19), P.R. (28) iz Niša i djevojka J. R. (23) iz Prokuplja. Četvrta žrtva nesreće J. J. (26), takođe iz Niša, preminula je u Niškom kliničkom centru.

Nesreću je preživio vozač automobila N.S koji se sa teškim tjelesnim ozljedama nalazi na odjeljenju neurokirurgije Niškog kliničkog centra. Prema riječima dežurnog lječnika, njegovo stanje je stabilno i van je životne opasnosti.

Nesreća se dogodila oko četiri sata, a pet ekipa Hitne pomoći i tri vatrogasne ekipe oko sat vremena borili su se da petoro putnika izvuku iz automobila marke "mazda 323".Automobil se kretao iz pravca centra grada, a kako se pretpostavlja, uslijed velike brzine, vozač nije uspio savladati zavoj na početku bulevara.Očekuje se službeno priopćenje niške policije o toj teškoj prometnoj nesreći. RTS



...08:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JURICA DOMIN PREDSJEDNIK, VLADIMIR DOMIN ZAPOVJEDNIK
[ # ]

SAMOBOR
Piše: Damir Marenić

Samoborski vatrogasci su u vatrogasnom domu DVD Samobor održali svoju izbornu godišnju skupštinu. Uz delegate društava, Skupštini su nazočili i predstavnici VZG Sveta Nedelja, VZG Jastrebarsko te VZO Pisarovina kao i pročelnik za graditeljstvo grada Samobora Željko Radovanić.

Iz opširnog i temeljitog izvješča tajnika Borisa Bogulina o radu vatrogasaca VZG-a vidljivo je da se na području Samobora već po tradiciji daje puno za dobrovoljno vatrogastvo u smislu volonterizma i humanizma ali to bez pračenja financijskih sredstava danas nije dovoljno za rad dobrovoljnih društava.

Image and video hosting by TinyPic

"Inspekcijski nalazi uočavaju mnoge nedostatke oko opreme a društva su u nemogučnosti to nabaviti zbog nedostatka financijskih sredstava. Nadalje pojavljuje se problem i vozača u samim društvima te bi Grad mogao iz svojih sredstava predviđenim za stipendiranje deficitarnih zanimanja odvojiti i za stipendiranje vozaća kako bi društva mogla djelovati."-rekao je predsjednik DVD Ruda Željko Košćica te dodao kako je grad nabavio autocisternu što je za pohvalu aliiiii nije se pitala struka pa se tako kupuje vozilo koje je skupo i neadekvatno za djelovanje.Procjena opasnosti od ugroženosti također se radila a da se nije konzultirala struka.Nažalost kao takova je prihvaćena ali kako prihvatiti takovu procjenu kad u nju nije stavljen Trebež (samoborski Jakuševac) kao potencionalna opasnost.

Na ovakovo razlaganje dopunio se i glavni zapovjednik samoborskih vatrogasaca Vladimir Domin koji je obavjestio sve nazočne kako je bio samo jednom pozvan na sastanak oko procjene i to na početku i više nije bio pozivan.Željko Radovanić u ime Grada pozdravio nazoćne te se osvrnuo na trenutnu problematiku vatrogastva. Povećanje financija u ovoj godini u odnosu na prethodne je za 50.000,kuna uz mogučnost promjena na Rebalansu. Prihvatio je prijedlog skupštine oko školovanja vatrogasaca vozača kao realnu opciju te zatražio da se se zamolbom očituju prema Gradu a što se tiče procjene uvijek postoji mogučnost da se raznim aneksima promjeni ono što je loše.

U novom sazivu za predsjednika VZG Samobor izabran je ponovo Jurica Domin dok je za zapovjednika izabran Vladimir Domin. Također su izabrani i Nadzorni odbor,operativni stožer i članovi Predsjedništva.

...08:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UBIO BIVŠU SUPRUGU,SPALIO KUĆU I PRESUDIO SEBI
[ # ]

JAGODINA

Milorad Milosavljević (57) iz Novog Laništa kod Jagodine u petak oko četiri sata ubio je tupim predmetom, ušicama sekire ili čekićem, bivšu suprugu Zoricu Vasić (48), a potom zapalio kuću u kojoj je ona živela sa Milosavom Vasićem (50).

Milosavljević je potom otišao svojoj kući, udaljenoj nekoliko stotina metara, i obesio se u pomoćnoj zgradi. Vatrogasci su oko pet sati lokalizovali požar i pronašli u sobi Zoričino telo u lokvi krvi i ranama po glavi.

Milosava su prijatelji oko sedam sati, na radnom mestu u stovarištu "Plavi ključ", obavestili da mu je supruga ubijena, a kuća spaljena. Nije mogao da poveruje u tu priču, već je potpuno šokiran odmah seo u automobil i otišao do sela. Na zgarištu policija, vatrogasci i telo supruge.

Pretpostavlja se da je Milorad ubio ženu na spavanju sa više udaraca po glavi i telu. Miloradove ruke bile su krvave kada je pronađen na konopcu oko šest sati u pomoćnoj zgradi. opširnije

17.04.2009. ...22:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZRAKOPLOV SE ZAKUCAO U KUĆU
[ # ]

OAKLAND PARK

Mali avion se srušio na jednu kuću u Floridi, bukvalno je prepolovio i povukao sa sobom nekoliko električnih vodova čime je dodatno otežan posao vatrogasaca da ugase vatru i krenu u operaciju spašavanja. Za sada nije poznato da li i koliko ima žrtava, prenosi CNN.

Mali avion se srušio na jednu kuću u Floridi

- Začuo se udarac i vidio se dim i vatra - kazala je Shannon James koja je kamerom uspjela snimiti pad. Avion se zaustavio kraj drveta iza kuće. Još nije poznato je li u trenutku udara netko bio u kući. U Cessni, koja inače prima od šest do osam ljudi, poginuo je pilot koji je bio sam u avionu.Vatrogasci su uspjeli lokalizirati požar, ali i dalje postoji opasnost da eksplodiraju rezervoari "cessne 421" pa hitne službe još ne smiju ući u kuću.

"Upravo osiguravamo mjesto nesreće i uskoro bi trebalo da naši spasioci uđu u ruševine. Sve što mogu reči je da se mali zrakoplov zakucao u kuću. Ne znamo ni koliko je osoba bilo u letjelici ni da li je bilo nekoga u kući", rekao je šef vatrogasne službe Oukland Parka Donald Viding.Gradski porparol Chaz Adams je rekao da su prema poslednjim informacijama četiri osobe bile u zrakoplovu koji je išao prema Fernandina Beach.

"Prema našim saznanjima u cessni 421 su bili pilot i još tri osobe. Pilot je odmah po poljetanju prijavio probleme, kontrola leta je raščistila prostor za prinudno sljetanje, ali se on u pokušaju povratka prema aerodromu srušio", rekao je Adams. opširnije

...21:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

USPJELI POBJEĆI IZ ZAPALJENOG AUTOMOBILA
[ # ]

STARO PETROVO SELO
Piše: Igor Zovko

Renault se zapalio u petak na autocesti Zagreb-Lipovac, kraj Inine benzinske crpke u Starom Petrovom Selu. U blizini je poginuo Toše Proeski

Djece u autu nije bilo. Stajali su na odmorištu. Bili su parkirani kraj Inine benzinske postaje, rekao nam je čitatelj 24sata koji je u petak oko 7.20 snimio zapaljeni Renault Espace švicarskih registracija na odmorištu Staro Petrovo Selo na autocesti Zagreb-Lipovac. Vlasnik (46) je državljanin Srbije.

- U autu je bilo četvero ljudi srednjih godina. Na vrijeme su izašli iz auta. Uspjeli su spasiti stvari iz auta. Vatrogasci su došli vrlo brzo iz Nove Gradiške. Gasili su požar 15-ak minuta, no autu nije bilo spasa - kaže čitatelj. Šteta je oko 35.000 kuna.

Inače, iz Ine su nam rekli da sigurnost ljudi u krugu benzinske crpke nije bila ugrožena jer je auto gorio oko 50 metara od crpke. Dionica autoceste Zagreb-Lipovac kraj Starog Petrovog Sela poznata je jer je na njoj poginuo makedonski pjevač Toše Proeski.

- On je nastradao dva, tri kilometra od ovog mjesta - kaže čitatelj dodajući da su putnici iz Renaulta Espacea ostali na parkiralištu, vjerojatno čekati novi prijevoz.U siječnju se u prometnoj nesreći upravo na tom dijelu autoputa prevrnuo automobil bugarskih registracija. Auto se zapalio. Muškarci su se uspjeli spasiti, ali je u autu zarobljena ostala žena. Živa je izgorjela. 24 sata

...15:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

U ŠPANSKOM IZGORJELA OBITELJSKA TRGOVINA
[ # ]

ZAGREB

Trgovina u prizemlju peterokatnice u Ulici Dobriše Cesarića, prema izjavama očevidaca, potpuno je izgorjela. Vatrogasci su uspjeli ugasiti vatru.Požar u trgovini rezervnih automobilskih dijelova buknuo je u četvrtak oko 17 sati u zagrebačkom naselju Špansko. Trgovina u prizemlju peterokatnice u Ulici Dobriše Cesarića 12, prema izjavama očevidaca, potpuno je izgorjela. Vatrogasci su nakon sat vremena uspjeli ugasiti vatru. Nitko nije ozlijeđen. slike

Image and video hosting by TinyPic

U naselju Špansko, u ulici Dobriše Cesarića planula je trgovina smještena u prizemlju peterokatnice.Vatrogasci su dojavu dobili oko 17 sati, na teren je odmah izašlo pet vatrogasnih vozila što je omogućilo brzu kontrolu požarišta koje je, kako saznajemo, potpuno ugašeno oko 18 sati.

- Mislimo da je riječ o nekoj trgovini, u tijeku je uviđaj i gašenje. Više informacija ćemo znati nakon što nam jave s terena – javljaju vatrogasci.Ljudi koje smo zatekli u obližnjoj kladionici, svjedoče kako je 'dim odjednom počeo sukljati kao iz peći'.

Riječ je o trgovini koja prodaje krovne nosače za automobile, izgorjelo je puno plastike zbog čega se iznad naselja Špansko nadvio gust dim.Vidno potreseni, majka i sin koji vode obiteljsku trgovinu nisu mogli komentirati događaj, niti navesti uzrok požara. Javno

16.04.2009. ...19:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U CENTRU RIJEKE
[ # ]

RIJEKA

U stambenoj zgradi u ulici Ive Marinkovića na broju 7 oko 12.30 sati primjećen je dim koji je sukljao kroz prozor stana na trećem katu.

Prema informacijama koje smo dobili, vrlo brzo su na teren stigle vatrogasne ekipe Javne vatrogasne postrojbe s dva vatrogasna vozila. Vatrogasci su brzom akcijom lokalizirali vatru i ubrzo ju i ugasili.

Stanari zgrade su, kako doznajemo, bili vrlo uznemireni, jer u prvim trenutcima, požar nije izgledao nimalo bezazleno.Na mjesto događanja ubrzo je stigla i policijska ekipa koja utvrđuje uzroke požara, koji osim materijalne štete, nasreću nije donio ljudske žrtve.

Prema proceduri ubrzo se na mjestu nesreće pojavila i medicinska ekipa Hitne pomoći iz Rijeke, koja nije imala ozbiljnijeg posla. Nakon rutinskog pregleda osoba koje su bile u stanu zahvaćenom požarom, utvrdili su da nije potrebna lječnička intervencija.

Prema posljednjim informacijama, požar je uzrokovala neugašena cigareta ostavljena negdje u stanu. U opožarenom stanu žive dvije ženske osobe od kojih je ona starija ostavila neugašenu cigaretu.Više informacija bit će dostupno nakon što se izvrši detaljan očevid. R-1

...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI POTVRDILI STARO VODSTVO
[ # ]

JASTREBARSKO

Vatrogasnu zajednicu grada Jastrebarskog i u narednom će mandatu voditi Željko Popović kao predsjednik i Vedran Boričević kao zapovjednik.

Svoje povjerenje iskazali su im preksinoć jednoglasno delegati dobrovoljnih vatrogasnih društava koja postoje i djeluju na području našeg grada, na godišnjoj izbornoj skupštini.

Vatrogasna zajednica našeg grada broji 2082 člana, što znači, a kako je sinoć i među ostalim rečeno, i da je 12 posto stanovništva našeg grada, član nekog dobrovoljnog vatrogasnog društva. Na intervenciju je lani izašlo 15 društava, među kojima prednjači Jaska, sa 31 izlaskom na teren. Najviše je bilo posla s gašenjem požara otvorenog tipa, a takvih je intervencija lani bilo 20, od ukupno 55 izlazaka na području grada.

Za svoj predan rad sinoć su nagrađeni Ivan Vitković iz DVD Čabdina, te Boris Gojšić iz DVD-a Čeglje, a vatrogascima je obznanjeno i kako će zajednica nominirati predsjednika DVD-a Jastrebarsko, Stjepana Preprotića za najviše odlikovanje u vatrogastvu, povelju Đure Deželića. radio Jaska

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OSMOGODIŠNJA DJEVOJČICA SPASILA PETORO DJECE
[ # ]

KLJUČI

Vatra je zahvatila 250 kvadrata kuće u kojoj je, bez nadzora odraslih, bilo sedmoro djece...

Jedna osmogodišnja djevojčica napravila je podvig pošto je izvela petoro djece iz zapaljenje kuće u području Samare, ali nije uspjela spasiti svoju mlađu sestru, priopćile su jučer lokalne ruske vlasti.
Do požara je došlo u privatnoj kući u selu Ključi, u oblasti Isaklinski (područje Samare). Prema prvim rezultatima istrage, djeca su se igrala šibicama i slučajno zapalila kuću, javio je Itar-Tas s.

Vatra je zahvatila 250 kvadrata kuće u kojoj je, bez nadzora odraslih, bilo sedmoro djece - petoro braće i sestara iz jedne obitelji i još dvoje druge djece.Osmogodišnja djevojčica je uspjela iz zapaljene kuće izvesti petoro djece, dok je njena dvogodišnja sestra smrtno stradala.Vatrogascima je trebalo tri i po sata da ugase požar. Dnevni avaz

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MUŠKARAC NASTRADAO U POŽARU KUĆE
[ # ]

ČAČAK

Boško Brković (69) iz čačanskog sela Gornja Gorevnica izgubio je život u noćašnjem požaru njegove obiteljske kuće.Požar je izbio u prizemnom stambenom objektu, a vatrogasci su prilikom intervencije unutar objektara pronašli njegov leš.Prema još nepotvrđenim informacijama, pretpostavlja se da je uzrok požara neispravna električna instalacija.

Prva susjeda pokojnog Brkovića, Gordana Stevlić, rekla je da su mještani, čim su vidjeli požar pozvali vatrogasce.„Rođak nas je obavjestio da se vidi dim iznad kuće susjeda Brkovića. Kada smo otvorili vrata vidjeli smo da vatra gori svuda. Tada se čuo i jak prasak od eksplozije televizora.“

Napomenula je kako su vatrogasci jako brzo ugasili požar i dodala da su ih ponovo zvali, pošto se oko pola četiri pojavio novi plamen.Točan uzrok smrti Boška Brkovića utvrdiće se nakon obdukcije.Materijalna šteta procenjena je na oko 300 tisuća dinara. Mondo

15.04.2009. ...18:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U SLANJU IZGORIO DIO KROVA
[ # ]

SLANJE
Piše: Sanja Zegnal

U Slanju kod ludbrega došlo do požara obiteljske kuće **** vatrogasci stigli u rekordnom vremenu **** Iako na staroj kući nije pričinjena velika materijalna šteta, starica je bila očajna

U požaru koji je u obiteljskoj kući Štefanije Vručina u Slanju kraj Ludbrega izbio u srijedu ujutro izgorio je dio krovišta i strop na jednoj od soba, a kuhinja je uništena čađom. Starica koja u kući u Ulici braće Radića živi s odraslim sinom nije ni primijetila da joj gori krov.

- Oko sedam sati nas nekoliko susjeda vidjeli smo da se oko njihova dimnjaka stvara previše dima. Odmah smo odjurili u kuću i probudili baku - rekao nam je jedan od susjeda. Snalažljivi su mještani odmah stavili crijeva za vodu u funkciju i počeli gasiti vatru.

- Vatrogasci su došli u rekordnom vremenu! Dečki iz DVD-a su izvježbani i bez greške su vrlo brzo ugasili požar - ispričali su nam uglas mještani Slanja koji su se okupili na požarištu.Požar su ugasili vatrogasci DVD-a Martijanec i DVD-a Slanje.

Vatra se upalila u dimnjaku te se proširila na unutrašnjost kuhinje. Vatra se i dalje širila te je izgorio sve što se u kuhinji nalazilo. Materijalna šteta na kući nesretne Štefanije Vručine procjenjuje se na oko 15 tisuća kuna

Iako na staroj kući nije pričinjena velika materijalna šteta, starica je bila očajna jer ne zna kako će je obnoviti. Neki su mještani odmah obećali pomoć, rekavši kako će popraviti krov i oličiti kuhinju da bi se u kući što prije opet moglo živjeti. Slobodna Dalmacija

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SPAŠAVALI FAROVSKE LIPE
[ # ]

BEDNJA

Mještani Bednje su s interesom pratili „operaciju“ pripadnika Javne vatrogasne postrojbe iz Varaždina, koji su uz pomoć ljestvi i „korpe“ na vrhu ušli u krošnje dviju lipa ispred farofa, kako bi ih očistili od imele.

Budući da su imelom jako zahvaćena oba stabla, te da prijeti opasnost da poluparazit ozbiljno nagrize i ugrozi zdravlje povijesnih lipa, koje su i zakonom zaštićene, poticaj za njegovo odstranjivanje dali su bednjansko Općinsko poglavarstvo i župa Bednja.

- Lipe nikad nisu bile čišćene od imele. S radovima smo počeli nakon što smo suglasnost pribavili od Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Varaždinu. Budući da nijedno vatrogasno društvo nema tako visokih ljestava, za pomoć smo angažirali Javnu vatrogasnu postrojbu, a pomažu i mjesni vatrogasci – izjavio je bednjanski načelnik Mirko Bistrović.

Dvije lipe nalaze se u župnom dvorištu, pored starinske kurije što je sagrađena 1779. godine, a svrstane su u kategoriju spomenika parkovne arhitekture. Stabla su različite starosti i vrste. Veća lipa je velelisna, rana, visoka je otprilike trideset metara i smatra se da je zasađena tijekom 17. stoljeća. Druga lipa, malolisna i kasna, stara je oko 200 godina, a oba stabla primjer su nekadašnje tradicije sadnje drveća pokraj crkvi i drugih javnih institucija. iPortal

14.04.2009. ...18:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PALIO SMEĆE A VATRA ZAHVATILA BARAKE
[ # ]

SESVETSKI KRALJEVEC

Zbog alkoholiziranosti nije mogao paziti na vatru pa se ona proširila i zahvatila tri barake. Sve tri su izgorjele. Muškarcu su izmjerili 3,5 promila.

Stanari zgrade često pale smeće. Barem jedanput na tjedan. Pale svašta i to jako smrdi. I u ponedjeljak su napravili isto. Puhao je vjetar pa može biti da se i zbog njega vatra proširila na šupe, kaže naš čitatelj. On je u ponedjeljak snimio video požara u naselju Sesvetski Kraljevec u Zagrebu.

- Gusti dim se dizao visoko u zrak. Ne znam što ljudi drže u tim barakama, ali je smrdilo i po spaljenim gumama pa može biti da su i one gorile - kaže čitatelj. U zagrebačkoj policiji su rekli da je smeće palio pijani A.M. (58). Zbog alkoholiziranosti nije mogao paziti na vatru pa se ona proširila i zahvatila tri barake. Sve tri su izgorjele. Muškarcu su izmjerili čak 3,5 promila alkohola. 24 sata

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA USKRS VELIKI POŽAR POHARAO KRŠĆANSKI CENTAR
[ # ]

ALTON BAY

Veliki požar na Uskrs je poharao desetke kuća u kompleksu Kršćanskog centra u Alton Bayu u američkoj saveznoj državi New Hampshire, objavile su lokalne vatrogasne službe

tekst ispod slike

U požaru koji je izbio u poslijepodnevnim satima izgorjelo je ili teško oštećeno 40-ak kuća koje se, uglavnom ljeti, koriste za smještaj vjernika, posjetitelja Kršćanskog konferencijskog centra na jezeru Winnipesaukee, no nitko nije stradao, izjavio je načelnik vatrogasaca New Hampshirea William Degnan.

U centru, smještenom 50-ak km sjeveroistočno od grada Concorda, još nije počela ovogodišnja sezona vjerskih seminara i kuće su bile prazne. "Na sreću, to se dogodilo u ovo doba godine. Tijekom ljeta, sve je puno", rekao je Degnan.

Širenju požara, čiji uzrok nije utvrđen, pridonio je snažan vjetar a jedan svjedok je rekao da su kuće-bungalovi u par minuta izgorjele do temelja, te da je izgledalo kao da je u plamenu cijeli kompleks centra.

Jedan je vatrogasac ozlijeđen u eksploziji plinske boce, a nekoliko drugih je tretirano zbog udisanja dima. Požar je stavljen pod nadzor nakon četiri sata.Centar je osnovan 1863. a osim kuća-bungalova, za smještaj vjernika raspolaže s motelom sa 70 soba i auto-kampom. business

13.04.2009. ...21:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U SKLONIŠTU ZA BESKUĆNIKE
[ # ]

KAMJENJEC POMORSKI

U dvokatnici koja služi kao sklonište za beskućnike, u trenutku kad je izbio požar bilo je 77 osoba, među kojima je bilo puno žena i djece.

tekst ispod slike

U požaru koji je u noći na ponedjeljak izbio u jednome skloništu za beskućnike na sjeverozapadu Poljske poginula je najmanje 21 osoba, a ranjeno ih je i u bolnicu prebačeno dvadesetak, dok vatrogasci i dalje pokušavaju pronaći preživjele, prenijele su agencije.

U dvokatnici u mjestu Kamjenjec Pomorski je u trenutku kada je izbio požar, boravilo 77 osoba, među kojima puno žena i djece, prenijela je agencija PAP. Neki od preživjelih spasili su se skočivši kroz prozor zgrade prije dolaska vatrogasaca. Pritom su mnogi dobili prijelome kostiju. Glasnogovornik vatrogasaca Pavel Fratczak novinarima je rekao kako se strahuje da će broj žrtava biti veći.

- Vatra je izbila sat iza ponoći i proširila se nevjerojatnom brzinom. Vatrogasci su uspjeli spasiti nekoliko djece koje su roditelji bacili kroz prozor kako bi ih spasili - rekao je za France presse jedan od vatrogasaca, dodavši kako je među žrtvama i jedna osmomjesečna beba.

Na mjesto nesreće odmah je krenuo poljski premijer Donald Tusk, izvijestio je glasnogovornik vlade Pavel Gras, prenosi Reuters. Javno

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SVIM POSJETITELJIMA VATRENIH VIJESTI 911
[ # ]

Image and video hosting by TinyPic

10.04.2009. ...20:23 [ Komentari (9) ] Isprintaj

U TRI DANA U ZAGORJU 30 POŽARA NA OTVORENOM
[ # ]

RADOBOJ
Piše: Mladen Mandić

U posljednja tri dana zagorski vatrogasci imali su 30-ak intervencija zbog paljenja korova i niska raslinja. Najveći požar izbio je prekjučer u 13 sati u zaseoku Kamenečki na području općine Radoboj, gdje je izgorjelo 20-ak hektara šume i niska raslinja.

Požar je s 55 vatrogasaca i 11 vozila ugašen tek kasno navečer, oko 22.30 sati. Požar se na nepristupačnim padinama Strahinjčice, na kojemu je i turistički lokalitet Dedek i babica, morao gasiti ručno, brentačama.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Sinković rekao nam je da je uzrok požara najvjerojatnije nekontrolirano paljenje korova.

– Ovo nije prvi put da na području Radobojskog Strahinja izbije požar. Gorjelo je i lani, ali i prijašnjih godina, no nikada nije bila zahvaćena tako velika površina. Požar je nanio veliku štetu biljnom i životinjskom svijetu na ovome području. Isto tako, zbog nemarna paljenja stvoreni su i veliki troškovi gašenja. Stoga još jednom apeliramo na sve da ne pale korov na njivi, a ako to čine, neka pozovu vatrogasce koji će dežurati kako se vatra ne bi širila – rekao je Sinković.

U policiji su nam rekli da nastavljaju istragu kako bi se utvrdio točan uzrok požara. I oni upozoravaju na to da je zabranjeno paliti korov i ložiti vatru na otvorenome dok puše vjetar te noću.

Osobe koje ne mogu procijeniti hoće li se vatra proširiti na susjedne parcele moraju o tomu da će paliti korov ili suhu travu obavijestiti dobrovoljno vatrogasno društvo telefonom tri sata prije paljenja. Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena je novčana kazna od 10.000 pa do 50.000 kuna.

...16:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŠUMA GORI A SELO SE ČEŠLJA
[ # ]

NIŠ

U Nišu i okolini za posljednjih sedam dana vatrogasci su intervenirali 74 puta, a iz Odjeljenja za zaštitu i spašavanje ukazuju da je gotovo u potpunosti izostala asistencija lokalnog stanovništva

Prema riječima Bobana Stevanovića, načelnika Odjeljenja za zaštitu i spašavanje u Nišu, tokom posljednjih sedam dana niški vatrogasci intervenirali su čak 74 puta.

– Od početka travnja do prekjučer, naše vatrogasno-spasilačke ekipe intervenirale su na području grada Niša 47 puta, 15 puta došlo je do izbijanja požara na teritoriji općine Svrljig, sedam puta u okolini Aleksinaca, a bilo je intervencija vatrogasaca i u Doljevcu, Ražnju, Merošini i ostalim mjestima – precizirao je Stevanović.

Požar na Staroj planini, gdje je prethodnih dana gorjela šuma na površini od čak 200 hektara i gdje je vatra na jedvite jade lokalizirana, veliko je upozorenje za mještane brdskih i seoskih naselja u niškom kraju, ističe Stevanović i dodaje:

– Ne vodi se računa prilikom spaljivanja trave i pripreme obradivog zemljišta, niti tokom izleta ili lova. Zbog nemarnog odnosa i nepažnje prethodnih nekoliko dana u okolini Niša izgorelo su nisko rastinje, šipražje, ali i četinarski i listopadni zasadi šuma na površini većoj od 250 hektara. Srećom, nije bilo ozljeđenih i stradalih, ali je šteta neprocjenjiva. Međutim, najčudnije je to što je lokalno stanovništvo potpuno nezainteresirano za pružanje pomoći vatrogascima. A bilo je slučajeva da su požari stizali do oboda seoskih naselja i uz ograde kuća. Dok je prijetila realna opasnost da vatrena stihija zahvati i naselja, mještani su sve promatrali kao da se to nekome drugom događa – ukazao je Stevanović.

Iz niške Policijske uprave i Odjeljenju za zaštitu i spašavanje apeliraju na građane da ne pale travu ili smeće na deponijama, ali najavljuju i striktnu primjenu odredbi Krivičnog zakona i Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama i zaštiti životne sredine protiv svih za koje se utvrdi da ne sprovode predviđene mjere zaštite od požara. Ubuduće će se primenjivati oštrija kaznena politika protiv svih koji ugrožavaju šumsko i poljoprivredno bogatstvo, živote i zdravlje ljudi. Novčane kazne za izazivače požara su od 50.000 do milion dinara, a zatvorske od šest mjeseci do pet godina. Politika

...16:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OSJEČKI PIROMAN BIVŠI JE VATROGASAC !
[ # ]

OSIJEK
Piše: Suzana Lepan

Piroman koji je prije tjedan dana u noći na nedjelju sijao strah po Osijeku namjerno zapalivši čak tri automobila i dva kontejnera bivši je vatrogasac!

Isti je mladić, 27-godišnjak iz Osijek, zapalio još jedan automobil tri dana ranije, a šteta je tada procijenjena na više od 100.000 kuna. Koliko je štete napravo u svom drugom sumanutom pohodu, još se utvrđuje.

Vatrogasac je već registrirani piroman, uhićivan 2005. i 2007. godine pa su ga po stilu prepoznali i policija i bivše kolege.- Posumnjao sam odmah u njega jer su to bili požari s potpisom. Nevjerovatno, kad ga čivjek vidi, lijepog, mladog, plavokosog, nikada ne bi pomislio da je u stanju učiniti takvo nešto – kaže nam Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka.Mladić je bio član jednog DVD-a, i to najmanje pet godina. Gasiti vatru počeo je, kako se sjeća Banjan, još kao 20-godišnjak.

- Pojavljivao se na intervencijama, ali i na svim aktivnostima DVD-ova, sudjelovao je u različitim proslavama, nikada nije bio problematičan kao vatrogasac – otkriva nam Banjan.Vatrogascem je mladić prestao biti nakon što je prvi put uhićen.Nažalost, u slobodno vrijeme požare je i – palio. Mladi je vatrogasac u kolovozu 2005. zapalio četiri automobila i jedan moped, i to tako da u haubu umetao zapaljeni papir.Dvije godine kasnije, ponovno se uputio u sumanuti pohod, ali ga je policija uspjela spriječiti – zatečen je s kanisterom goriva pored jednog automobila.U noći na nedjelju, mladić je zapalio opel corsu, furgon peugeot partner i kombi citroen, a svi su bili sparkirani u krugu od 500 metara. Mladom piromanu slijedi kaznena prijava. Slobodna Dalmacija

...14:41 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽARI HARAJU OKLAHOMOM I TEXASOM
[ # ]

MIDWEST CITY

Video by ISKRENI

U američkim saveznim državama Teksas i Oklahoma buknuli su požari koji su stotine ljudi natjerali da napuste svoje domove. Vatrogasci se bore s vatrenom stihijom nošenom vjetrovima koji pušu brzinom i do 96 kilometara na sat.Najteže je u Oklahoma Cityju gdje je u potpunosti uništeno 25 obiteljskih kuća. Oko 34 ljudi je ozlijeđeno te je u gradu Midwest Cityju i Sparksu u Oklahomi, naređena evakuacija. Vatrogascima posao otežava vjetar, ali i uništena benzinska postaja kojoj prijeti eksplozija.

Iz ureda Oklahoma Emergency Management rečeno je da od 36 ozljeđenih, dvoje je teško.Jedan vatrogasac u pokrajini Lincoln zadobio je opekotine a jedna osoba u pokrajini Stephens nastradala je kada je izgubila kontrolu nad vozilom usljed gustog dima koji je prekrio prometnicu

Vatrogasni glasnogovornik Jerry Lojka izjavio je da bi u ovom požaru moglo izgorjeti oko 100-tinu domova.Savjetuje stanovništvo da bez panike napuste ugrožena mjesta i krenu prema sigurnim pravcima koji su određeni.Brojka evakuiranih osoba mogla bi biti sto tisuća.
Mjesta kamo se upućuju ljudi su:
- MWC Community Center-100 MWC Blvd.
- Choctaw srednja škola
- Choctaw knjižnica
- Baptistička crkva-Nicoma Park
- Baptistička crkva-Wellston
- Gradska Viječnica-Velma
- MidWay Baptistička crkva-Dibble Midway
- Baptistička crkva-Healdton
- Methodistička crkva-Marietta opširnije

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA DISLOKACIJAMA STOP VOZILIMA STARIJIM OD 20 GODINA
[ # ]

ZAGREB
Piše: Mile Franičević

Za gašenje požara iduće ljeto na svim dislokacijama na priobalju vozila javnih postrojbi ne smiju biti starija od 10 godina, a dobrovoljnih društava više od 15 godina.

Novim programom posebnih mjera za 2009. Vlada je pooštrila kriterije i zabranila da se iduće protupožarne sezone koriste vatrogasna vozila starija od 20 godina. Najvažnija je to u nizu mjera koje su Banski dvori usvojili u temeljnom dokumentu prema kojem se provode pripreme i obuka vatrogasaca.

Osim toga, nadležna će državna uprava ove godine pojačati vatrogasnu zaštitu otoka i drugih područja. Prebacivanjem dodatnih snaga, posebne će vatrogasne baze biti na Korčuli, Hvaru, Braču, Lastovu, Visu, Dugom otoku, Mljetu, Šolti, poluotocima Pelješcu i Prevlaci te u Vodicama i Tisnom.

Što se tiče voznog parka, Vladine mjere propisuju da na svim dislokacijama vatrogasna vozila ne smiju biti starija od 10 godina, za vozila javnih postrojbi, odnosno 15, za ona dobrovoljnih. Osim toga, i Hrvatska će vatrogasna zajednica morati izraditi dodatni plan za izvanredno angažiranje dobrovoljni postrojbi u složenijim intervencijama. Ni tada njihova vatrogasna vozila neće smjeti biti starija od 20 godina. Budući da se takve mjere uvode prvi put, vatrogasci za iduće ljeto na raspolaganju imati pomlađeni vozni park.

Zahvaljujući Vladinu programu opremanja vatrogasnih postrojbi, u posljednjih je sedam godina kupljeno 210 novih vatrogasnih vozila za 20 hrvatskih gradova i općina, a projekt je vrijedio više od 100 milijuna eura. Hrvatska će, osim toga, u zaštitu od požara i ove godine uložiti više od 290 milijuna kuna. Državnoj je upravi pripalo 35,5 milijuna, MORH-u 84,8 milijuna, a s još 172,6 milijuna kuna podmirit će se financijske obaveze za kupljene protupožarne letjelice.
Prije ljetnih vrućina u jedinstvenu vatrogasnu postrojbu ući će državne intervencijske postrojbe (DIP), namjenske snage MORH-a, pripadnici javnih profesionalnih postrojbi te članovi dobrovoljnih društava.

U svibnju posebna provjera uočio sezone
Županijski vatrogasni zapovjednici morat će sastaviti detaljni plan upućivanja i prihvata snaga s popisom vozila, uređaja, opreme i drugih sredstava, a u svibnju će se održati združena vatrogasna vježba kao posljednja provjera uoči sezone. Državna će uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje (HCR) u planove razminiranja uvrstiti prioritete - područja koja treba razminirati da bi se olakšao pristup za eventualno gašenje požara.

Osim toga, HCR će ažurirane zemljovide minski sumnjivih područja priobalnih županija dostaviti Državnoj upravi, Službi za vatrogastvo i MORH-u.
Glavni vatrogasni zapovjednik će u suradnji s MORH-om definirat zračne luke na kojima će se morati osigurati punjenje za zrakoplove Air tractor AT-802F i ostale letjelice.

Mjere za 2009. - Svi nacionalni parkovi ulaze u sustav zaštite
U ovogodišnjem planu Vlada je propisala brojne zadaće koje u pripremi za sezonu zaštite od požara moraju provesti mjerodavna ministarstva, javna poduzeća i jedinice lokalne samouprave.
Ministarstvo kulture
- uspostaviti integralni protupožarni nadzor u svim nacionalnim parkovima i parkovima prirode
Hrvatske šume
- gradnja motrionica i protupožarnih prosjeka s elementima šumskih cesta kroz posebno ugrožene šume
HŽ-Holding
- uz željezničke prometne pravce koji prolaze kroz područja razvrstana u veliki stupanj ugroženosti od požara, čistiti pružni pojas od lakozapaljivih tvari
Hrvatske ceste
- izraditi godišnji plan čišćenja cestovnog pojasa od lakozapaljivih tvari uz javne prometnice
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
- utvrditi cestovne pravce i odmorišta za vozila koja prevoze opasne tvari tijekom ljetne sezone
Ustanove za upravljanje nacionalnim parkovima
- provoditi preventivne mjere zaštite od požara određene procjenom ugroženosti i planom zaštite od požara
Jedinice lokalne samouprave
- sustavno će pratiti stanja odlagališta otpada na svom području i poduzimati mjere za sanaciju nekontroliranih divljih odlagališta
Inspekcije Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva
- pojačati nadzor i pregled odlagališta otpada na kojima se kontrolirano odlaže komunalni otpad
Hrvatska elektroprivreda
- u okolici elektroenergetskih objekata i ispod trasa elektroenergetskih vodova čistiti prostor od lakozapaljivih tvari
Državni hidrometeorološki zavod
- svakodnevno određivati indeks opasnosti od nastanka požara na otvorenom prostoru
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
- utvrditi uvjete i način korištenja plovila u akcijama gašenja požara i spašavanja ljudi i dobara uz obalu i na otocima

4000 gasitelja
Glavna vatrogasna postrojba na priobalju će i ove sezone biti sastavljena od pripadnika javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava. Prema planovima za sezonu 2009., u obranu od požara uključit će se oko 4000 gasitelja. Najveći dio dodatnih snaga s kontinenta rasporedit će se na najosjetljivije točke, uz mogućnost pregrupiranja snaga i najbrži dolazak na požarišta

DUZS: Radi se jedinstven sustav za intervencije
Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) i glavni vatrogasni zapovjednik, u suradnji s MUP-om i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, izradit će smjernice i prijedlog za uspostavu jedinstvenog sustava za prihvat, praćenje i vođenje podataka, evidencija i izvješćivanja za vatrogasne resurse, intervencije, preventivu, planiranje i korištenje jedinstvenog geo-informacijskog sustava. Na taj će se način pojednostavniti upravljanje, koordinacija i ekonomičnost korištenja ljudi i tehnike. Vjesnik

...08:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OSTAVILA GA SUPRUGA PA ZAPALIO VLASTITU KUĆU
[ # ]

SLATINA
Piše: Maja Šantoši

Mate M. (56) zapalio je u petak ujutro oko sedam sati vlastitu kuću u Slatini. Gusti dim iz zapaljene kuće visoko se digao iznad grada, pa je vatrogascima trebalo svega nekoliko minuta da stignu na mjesto požarišta.

- Vatra je već gutala prednje prostorije i zahvatila je krovište, Matu sam sreo na vratima. Krenuo je prema šupama kako bi i njih ih zapalio. Sve je naokolo mirisalo na benzin. U prostorijama je stvari nakupio na hrpu, polio gorivom i zapalio. Stalno je govorio: 'Pustite me da i ja izgorim'- kaže Stjepan Venus, zapovjednik slatinskih vatrogasaca koji je na pragu kuće pronašao i oproštajno pismo Mate Matića. Venus kaže kako je četiri puta izvlačio Matu van iz kuće i jedva ga je uspio zadržati da se ne baci u vatru.

Na kraju ga je držao u pušnici dok nije stigla policija. Susjedi tvrde da je obitelj Matić doselila u Slatini iz BiH, a Mato nije bio zaposlen već je živio od socijalne pomoći. Ima dvoje odrasle djece. Od supruge se razišao vrlo bučno prošle subote, a morala je intervenirati i policija. Razočaran što je ostao sam, posljednjih je dana dosta pio. Susjedima je govorio da će zapaliti kuću i sebe, ali ga nitko nije ozbiljno shvaćao.

– Trebali ste me pustiti da izgorim - i dalje je govorio Mateo liječnicima slatinkse Hitne pomoći. U požaru je zadobio tek lakše ozljede, kosa mu je spaljena, a nakon pružene medicinske pomoći, zbog psihičkog rastrojstva, prevezen je u bolnicu na odjel psihijatrije.24 sata

...08:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA GREGOVICI BUKNULA STRAĆARA
[ # ]

PULA

Gusti crni dim koji je oko 17 sati uznemirio građane Gregovice posljedica je požara koji je u nekoliko minuta progutao straćaru podignutu na području vrtova preko puta trgovačkog centra 'Billa'. Požar, kojem za sada uzrok nije utvrđen, buknuo je u baraci načinjenoj od dasaka i najlona, prepunoj smeća, a stanovnici su se zabrinuli obzirom da se obiteljske kuće nalaze samo par desetaka metara dalje.

Pulski vatrogasci vatru su ugasili u roku od 20-ak minuta, a građani na mjestu događaja ispričali su nam da je u baraci neko vrijeme živjela jedna starija žena, koju, međutim, u posljednje vrijeme nisu viđali. Na istom području još je nekoliko sličnih baraka, koje, obzirom da su pune smeća i kao takve potencijalni izvor opasnosti, izazivaju nezadovoljstvo stanovnika Gregovice. barkun

...07:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JOŠ JE AKTIVAN POŽAR KOD VRGORCA
[ # ]

VRGORAC

Na požarište kod Vrgorca prema granici s BiH jutros su ponovno upućene vatrogasne snage, jer je požar još mjestimično aktivan, izvijestilo je Državni centar 112.

Dojava o požaru otvorenog prostora kod Vrgorca, na brdu Milina zasjeda, prema granici s BiH stigla je u Vatrgasno operativni centar (VOC) Split jučer oko 11,10 sati. Opožarena je površina od oko 30 hektara suhe trave i niskog raslinja. U gašenju su sudjelovali pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva ( DVD), a na gašenje je upućen i protupožarni zrakoplov kanader te dva Air Traktora, ali zbog kvara nisu djelovali.

Ugašen požar kod naselja Kamenečki
Požar kod naselja Kamenečki, u općini Radoboj, koji je dojavljen u Županijski centar 112 Krapina jučer popodne oko 14,40 sati, ugašen je sinoć u 21,30 sati. Požarom je bila zahvaćena suha trava i nisko raslinje te se širio prema šumi na padinama Strahinjčice.

U gašenju su sudjelovali pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Krapina i JVP Zabok, te DVD Krapina, Gornja Šemnica, Radoboj, Jazvine, Gornje Jesenje i Mihovljan. Teško pristupačan teren i nepostojanje kolnih puteva otežali su gašenje. Požar je ugašen u 21,30 sati, a opožarena površina procijenjena je na 21 hektar niskog raslinja i šume. Dnevnik

09.04.2009. ...15:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

UGAŠEN POŽAR NA STAROJ PLANINI
[ # ]

PIROT

Lokaliziran požar koji je sinoć izbio na Staroj planini. Vatrom je bilo zahvaćeno više od 200 hektara šume i raslinja, u području prema Babinom Zubu i Midžoru.

Zapovjednik Vatrogasno-spasilačke čete Policijske uprave Pirot Muroljub Ignjatović rekao je da je požar lokaliziran poslije dvanaest sati i da je na više od 200 hektara gorjelo nisko raslinje i trava.On je istakao da je teren za gašenje požara bio jako nepristupačan i da su zbog toga vatrogasci požar gasili ručno.

"Dvadesetak vatrogasaca uspjelo je da se poslije dvanaestosatne borbe izbori sa vatrenom stihijom. Pozar su gasili ručno uz pomoć metlanica", rekao je Ignjatović.U posljednjih sedam dana na području općine Pirot izbilo je oko pedeset požara, a uzrok većine je ljudski faktor.

"Uprava za šume naložila je korisnicima šuma da putem lokalnih sredstava stalno apeliraju na građane i poljoprivrednike da ne pale ostatke pri izvođenju poljoprivrednih radova i da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi, kao i da ukoliko uoče vatru ili primjete nekoga da pali vatru o tome obavjeste nadležne organe", navodi se u priopćenju.

Brojevi telefona na koje građani mogu prijaviti odgovorne za paljenje vatre su Šumsko-lovne inspekcije kod ovlaštene osobe Radivoja Kaurina 063/319-190, Poljoprivredne inspekcije, Predragu Vukčeviću na 063/493-494, kao i Upravi za šume, Vidosavi Jovanović 063/ 8334-222. RTS

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI TEŠKOM MUKOM UGASILI POŽAR NA STADIONU PARTIZANA
[ # ]

BEOGRAD

Navijači Zvezde poslije 136. derbija zapalili plastične stolice na sjevernoj tribini stadiona u Humskoj i izazvali požar koji su vatrogasci jedva ugasili. Privedeno više od pedeset huligana!!!

tekst ispod slike

Navijači Crvene zvezde zapalili su stadion Partizana poslije poraza njihove ekipe u 126. vječitom derbiju. "Delije" su poslije meča počele paliti plastične stolice na sjevernoj tribini stadiona u Humskoj i izazvale veliki požar, koji su vatrogasci jedva ugasili. Poslije intervencije policije privedeno je više od pedeset izgrednika!!!

Požar, koji je počeo poprimati ozbiljne razmjere poslije drugog gola crno-bijelih, u jednom trenutku proširio se i na prostorije Košarkaškog kluba "Partizan", čije je sjedište također u sportskom objektu u Humskoj. Samo pukom srećom nije bilo ozljeđenih, iako je tribina na kojoj su bile smještene "Delije" gorjela u plamenu. Poslije intervencije, policija je uspostavila red, a na taj način sprječeni su veći izgredi.

Navijači Crvene zvezde bili su vinovnici još jednog incidenta prije 13. vječitog derbija. Oni su se prije meča ispod sjeverne tribine stadiona u Humskoj sukobili sa pripadnicima Žandarmerije. U isto vrijeme organi reda su na tribinama imali kraći sukob sa pristalicama Partizana. Ipak, prema riječima načelnika Uprave policije Slobodana Vukolića, incidenti su okončani bez posljedica.

- Imali smo problema sa jednom grupom navijača Crvene zvezde, koja je bila agresivna prema pripadnicima Žandarmerije, ali to je brzo rješeno - rekao je Vukolić za Studio B.

Inače, prije nego što je meč između Partizana i Crvene zvezde započeo, beogradska policija već je privela 15 navijača zbog izazivanja nereda. Prema pojedinim informacijama, "Delije" su pripadnike Žandarmerije gađale raznim predmetima, najviše bakljama.

- Prije početka utakmice priveli smo 15 osoba zbog raznih prekršaja. Većina privedenih bila je u alkoholiziranom stanju. Uočili smo i određene propuste organizatora utakmice - rekao je Vukolić.

Po završetku meča malo je nedostajalo da se jedan od najiskusnijih prvotimaca Crvene zvezde Ognjen Koroman fizički obračuna sa jednim navijačem Partizana, koji se grubim propustom organizatora utakmice našao na terenu stadiona u Humskoj. On je verbalno vrjeđao prvotimce Crvene zvezde koji su željeli pozdraviti svoje navijače. Reakcijom redarske službe izbjegnut je skandal velikih razmjera, a pomenuti navijač Partizana nekako je uspio da se dokopa istočne tribine.

- To što se navijač Partizana našao u našoj blizini velika je greška ljudi koji su organizirali ovu utakmicu. Ništa mi nije rekao, niti sam se ja njemu obratio. Ne bih to komentirao - izjavio je Koroman poslije utakmice. Press

...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR ŠUME NA PODRUČJU MALOG ČRNCA IZNAD RUDA
[ # ]

RUDE
Piše: Damir Marenić
Foto: DVD Samobor

Nešto prije 15 sati u Samoboru su se mogle čuti vatrogasne sirene. Vozila su krenula prema Rudama ,točnije prema Malom Črncu na Kolarskom Bregu iznad Ruda na požar šume.Kako su po procjeni rudarskih vatrogasaca bili nedostatni za tako veliki požar pozvano je pojačanje te su se na požarište uputila vatrogasna društva iz Samobora, Bregane, Otoka te JVP Samobor.

Sam požar je nastao prilikom nekontroliranog spaljivanja trave,a uslijed jakog vijetra.Vatra se proširila na šumu te ugrozila okolne kuće i vikendice.Osim vatrogasaca na požarištu je bila prisutna i policija.Nakon tri sata borbe sa vatrom i vjetrom zajedničkim snagama ugašeno je požarište veličine 1000 x 1100 metara teškog terena.

08.04.2009. ...21:22 [ Komentari (2) ] Isprintaj

ŠUMSKI POŽAR U ZAGORJU GASILO JE 55 VATROGASCA
[ # ]

RADOBOJ
Piše: Anđelko Suhodolčan

Gašenje je otežavao strm i nepristupačan teren. Gasitelji su dobili pomoć u dostavi vode, koje je lokalno stanovništvo dopremalo traktorima

Požar u šumi buknuo je iza 14.00 sati na Strahinjčici, iznad Radoboja. Gorjelo je 20 hektara površine u predjelu Kamenjak. U gašenju je sudjelovalo 55 vatrogasaca iz 5 DVD-a i dvije JVP. Gašenje je otežavao strm i nepristupačan teren.

Gasitelji su dobili pomoć u dostavi vode, koje je lokalno stanovništvo dopremalo traktorima. Oko 17.00 sati požar je lokaliziran, te je u tijeku dogašivanje i čuvanje požarišta koje će potrajati do kasnih večernjih sati. 24 sata

...19:37 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MAČAK "ISKORISTIO" JEDAN OD DEVET ŽIVOTA
[ # ]

KOLN

Feliks, 12-godišnji mačak Njemice Andree Schreder, preživio je 5 tjedana pod ruševinama zgrade u Kolnu, vjerojatno pijući kišnicu, i iz nesreće izašao neozljeđen.

Skoro pet tjedana poslije rušenja stambenih zgrada i Povijesnog arhiva grada Kolna, vatrogasci su iz ruševina izvukli živog 12-godišnjeg mačka Feliksa za kojim su od dana nesreće tragali vlasnici.Mačak, nađen ispod sloja šuta visokog najmanje jedan metar, sada je, kako je priopčila vatrogasna služba u Kolnu, prilično mršav, ali zdrav i neozljeđen.

Ponovo je sa presretnom vlasnicom Andreom Schreder (34) koja nijednog trenutka nije odustajala od potrage i svo vrijeme se nadala. Ona je već prvog dana nakon rušenja, po stupovima u kraju zalijepila 50 plakata sa Feliksovom slikom.Feliks je živio u jednoj od kuća koje su se 3. ožujka ove godine srušile zajedno sa kolnskim Povijesnim arhivom. U toj nesreći, do koje je došlo tokom radova na proširenju kolnske podzemne željeznice, poginula su dva mladića.

Vatrogasne ekipe su preksinoć, kao i prethodnih tjedana, u ruševinama pokušavale pronaći i od propadanja spasiti dragocjene dokumente iz arhiva grada Kolna, koji na tom mjestu postoji od vremena rimskog carstva. U jednom trenutku začuli su tiho mjaukanje. "Prvo su ugledali glavu i
prednje šape. Zatim je pažljivo oslobođen", piše u priopćenju vatrogasne službe.Mačak je bio zaglavljen između cigli i kamenja i nije se mogao pomaknuti, a mladi vatrogasci koji su ga našli, odmah su životinju prepoznali po fotografijama koje je podjelila vlasnica Andrea.

Oni su ocjenili da je Feliks "svakako iskoristio jedan od devet mačijih života".Inače, Feliks je živio sa Andreinim roditeljima koji su uspjeli u posljednjem trenutku da se evakuiraju, a mačak je u momentu nesreće spavao na njihovom krevetu. Pretpostavlja se da je preživio pijući kišnicu.Ubrzo nakon spašavanja odveden je kod veterinara da bi dobio injekciju za vraćanje snage."On je borac.

Nije polomio nijednu koščicu, niti je doživeo bilo kakve druge ozljede. Mada je još uvijek malo nesiguran na svojim nožicama", kaže Andrea. Feliksovi vlasnici se sada nadaju da će u ruševinama možda biti nađena i druga mačka koju su imali, Feliksovu sestru Kleo. kreni.com

...19:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NORMALIZIRAN PROMET IZMEĐU ADE CIGANLIJE I SAJMA
[ # ]

BEOGRAD

Promet od Ade ciganlije ka Sajmu odvija se normalno, priopčio je MUP. Na tom dijelu promet se jutros odvijao otežano, jer se u nadvožnjaku kod Jugopetrola zaglavio kamion koji je prevozio radni stroj. Tom prilikom izlila se manja količina nafte.

Iz informativne službe MUP-a priopčili su da se promet između Beogradskog sajma i Ade ciganlije odvija normalno, poslije jutarnjeg zastoja, prenjela je agencija Beta.Promet se u tom dijelu grada tokom prijepodneva odvijao otežano, a kolone ljudi kretale su se pješke ka Sajmu.

Kako su priopčili iz MUP-a, put je bio blokiran jer se u nadvožnjaku kod Jugopetrola zaglavio kamion koji je prevozio radni stroj.U nezgodi se izlila manja količina nafte, ali su vatrogasci reagirali pravovremeno, priopčili su iz MUP-a.Na putu u nadvožnjaku vidljivi su tragovi nafte. RTS

...15:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRADONAČELNIK ODRŽAO OBEČANJE - NOVO KOMBI VOZILO U STRMCU
[ # ]

STRMEC
Piše: Damir Marenić

Kako je prije nekoliko tjedana obećano jučer je ispunjeno.Naime svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin obećao je na skupštini DVD Strmec nabavku novog vatrogasnog kombi vozila za potrebe DVD Strmec a još tome ta sredstva neće biti iz proračuna za vatrogasnu djelatnost.

Image and video hosting by TinyPic

Jučerašnjim ulaskom novog kombi vozila pred garaže DVD Strmec te svečanom primopredajom ključeva zapovjedniku društva Marku Domitroviću ostvarila se želja strmečkih vatrogasaca a Gradonačelnik Drago Prahin je ispunio svoje obečanje.

U prigodnom govoru Gradonačelnik je napomenuo da mnogi nisu vjerovali u njegovo obećanje ali je ono ispunjeno, a ne samo što je ispunjeno nego je u skoroj realizaciji nabavka još jednog kombi vozila za potrebe DVD Kerestinec a ta realizacija očekuje se oko Božića. „Pametnijom nabavkom vozila danas je svako društvo moglo imati jedno do dva nova vozila“- rekao je Drago Prahin te na kraju svim žiteljima Svete Nedelje zaželio Sretan Uskrs .

Predsjednik strmečkih vatrogasaca Drago Francetić zahvalio se svetonedeljskom poglavarstvu i Vijeću te gradonačelniku Prahinu na izvršenom obečanju a sa dolaskom ovog kombi vozila započele su pripreme za proslavu 20 godina postojanja DVD Strmec koje će biti 05.rujna 2009.godine.

07.04.2009. ...17:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DOLOVAČKI VATROGASCI DOBILI POKLON KOLEGA IZ DANSKE
[ # ]

DOLOVO

Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Dolova, kod Pančeva, dobilo je od vatrogasne jedinice općine Greve iz Kopenhagena na poklon moderno vatrogasno vozilo, sa punom opremom, kamion za komunalno poduzeće i sanitetsko vozilo sa kompletnim materijalom, ukupne vrijednosti 80.000 eura.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali čelnici grada, Mjesne zajednice Dolovo i grupa vatrogasaca iz Danske, inicijativa za ovu značajnu donaciju potekla je od zapovjednika vatrogasne jedinice iz Kopenhagena Kena Hemsena, koji je već dva desetljeća oženjen jednom Dolovkom.

On je rekao da je veoma sretan, kao i njegove kolege iz Danske, što u suradnji sa danskom nacionalnom kompanijom za spašavanje, mogu pomoći Srbiji i Dolovu.Takođe je istakao da se gosti iz Danske ovde lijepo osjećaju, da su zavoljeli Srbiju i njen narod, koji im je priredio dirljiv doček za pamćenje.

Deset danskih vatrogasaca primio je član gradskog Viječa Milanko Andrejić, koji je rekao da je Dolovo sada najopremljenije selo u cijeloj Srbiji, ističući da je vatrogasno vozilo najmodernije i da su sanitetska kola bila potrebna ovom mjestu."Dolovci do sada nisu imali sanitetsko vozilo i jako će im značiti što će lječnici sada hitne slučajeve moći prebaciti svojim vozilom, a ne da čekaju Hitnu pomoć iz Pančeva", dodao je Andrejić. RTV

...16:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAGREB TRAŽI MILIJUNE OD SVOJIH ZAPOSLENIKA
[ # ]

ZAGREB
Piše: Ivana Jakelić

Nismo krivi! – kazalo je danas svih petero okrivljenika – Vladimir Gažić (59), Svetko Matić (60), Milivoj Mucko (62), Dragutin Štorek (57) i Nada Mustapić (51) – koji se terete za teško djelo protiv opće sigurnosti u slučaju Puto.

Prema optužnici, Gažić kao nekadašnji direktor Puta, Matić kao njegov zamjenik, Mucko kao pomoćnik direktora, Štorek kao glavni tehnolog i N. Mustapić kao kemijski tehnolog terete se da su zbog nepravilnog skladištenja prevelike količine tehnološkog otpada odgovorni za požar koji je u palionici buknuo 1. kolovoza 2002. Nepravilno skladištenje prouzročilo je reakciju međusobno nekompatibilnih kemikalija koje su istjecale iz oštećene i polomljene ambalaže te je planuo požar u kojem je pričinjena šteta od 2,5 milijuna kuna.

Osim što se terete za teško djelo protiv opće sigurnosti, okrivljenici će u slučaju osuđujuće presude morati platiti i 10,545.667 kuna. Toliko iznosi imovinsko-pravni zahtjev koji je sudu danas predala predstavnica Gradskog poglavarstva grada Zagreba kao oštećena stranka u postupku.

Objašnjavajući kako se došlo do te svote, predstavnica Poglavarstva kazala je da je tu riječ o svojevrsnom obračunu troškova. Tako je izračunato da 24.748 kuna stoje troškovi liječničkih i specijalističkih pregleda vatrogasaca koji su gasili požar, a 3,5 milijuna kuna iznosi potpora za pokriće procijenjenog gubitka u 2003.

Nadalje, 310.978 kuna stajala je sanacija Puta, a ostatak novca odnosi se na troškove održavanja hladnog pogona do travnja 2003., troškove izvoza preostalog uskladištenog otpada i podmirenje tekućih troškova poslovanja.

Zanimljivo je da svi okrivljenici sada rade u poduzećima u sastavu Zagrebačkog holdinga, pa tako Vladimir Gažić radi u Zrinjevcu, Matić u Tržnicama Zagreb, Mucko u gradskim grobljima, Štorek u ZGOS-u, a N. Mustapić u Vodoopskrbi i odvodnji. Večernji List

...15:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MARIJO PALUH ZAPOVJEDNIK VZG GAREŠNICA
[ # ]

GAREŠNICA

Nakon svih 16 dobrovoljnih vatrogasnih društava, godišnju i izbornu skupštinu održala je i garešnička Vatrogasna zajednica. Potvrđen je još jedan mandat vodstvu, a društva podijeljena u četiri područja. Još je novosti prema novom statutu, a poznat je i domaćin obilježavanja Dana vatrogastva.

Predsjednik Vatrogasne zajednice grada Garešnice ponovno je Đuro Petrić. Još jedan mandat potvrđen je i tajniku Zlatku Rončeviću, dok je zapovjednik Marijo Paluh, koji vodi i Javnu vatrogasnu postrojbu. Uz nju, zajednica okuplja još 16 DVD-a, po novom ustroju raspoređenih u četiri vatrogasna operativna područja, umjesto dosadašnja tri odreda. Zajednica broji 1 267 članova, od kojih je 545 aktivnih vatrogasaca, 50-ak žena i više od 160 pripadnika mladeži. Broj je stalan, s većim udjelom žena i mladih, izdvojio je predsjednik Petrić u izvješću o prošlogodišnjem stanju i aktivnostima zajednice.

Novim statutom uvodi se zapovjedništvo kao stručno tehničko tijelo od 19 članova, Kolegij predsjedništva kao izvršno tijelo, te Stručna služba zajednice. Povećan je broj članova Predsjedništva na njih 17, koje uz Zapovjedništvo donosi odluke. Na godišnjoj i izbornoj skupštini održanoj 6. travnja ove godine u Garešničkom Brestovcu dodijeljena su i priznanja za dugogodišnji staž i doprinos vatrogastvu grada. U njega će, istaknuo je gradonačelnik Milan Sužnjević, ove godine biti uloženo sedam milijuna kuna, tako da će s novim vozilima i objektom garešnička postrojba postati elitna vatrogasna postrojba središnje i zapadne Hrvatske.

U gradsku Vatrogasnu zajednicu iz proračuna će biti izdvojeno pola milijuna kuna. Skupštini je nazočio i županijski vatrogasni zapovjednik Željko Jambrek, koji je pohvalio garešničke vatrogasce s kojima, kako je rekao, nikad nema problema. U Brestovcu su bili i gosti iz Bjelovara, Čazme, Hercegovca, Kutine i Lipovljana. Domaćin obilježavanja blagdana Svetog Florijana i Dana vatrogastva bit će DVD-e Kaniška Iva. Krugoval

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EKSPLODIRAO YUGO,VLASNIKA TEŠKO OZLJEĐENA
[ # ]

SUBOTICA

U blizini tvornice “Sever” u Subotici jučer oko 13 sati eksplodirao je automobil marke “yugo”. Očevici kažu da je automobil bio parkiran i odjednom se zapalio.

Vlasnica automobila Jasmina (47) iz Subotice usljed eksplozije i požara koji je uslijedio zadobila opekline po cijelom tijelu i licu. Na mjesto događaja odmah su izašli vatrogasci i kola Hitne pomoći, koja su ozljeđenu odvezli na Urgentno odjeljenje subotičke Opće bolnice.

– Pacijentkinji je odmah pružena sva potrebna lječnićka pomoć. Zadobila je 25 posto opeklina po tijelu i odvezena je na kliniku u Novi Sad, gdje će joj se ukazati sva dalja potrebna njega – kazao je načelnik Urgentnog odjeljenja Opće bolnice u Subotici Bojan Bagi.

Kako “Dnevnik” saznaje, Jasmina je u požaru zadobila opekotine po cijelom tijelu, licu, kosa i nokti su joj izgorjeli.
– Kada sam sjela u automobil, osjetila sam plin – rekla je Jasmina vatrogascu prije nego što su je kolima Hitne pomoći prevezli u bolnicu.

Samo nekoliko minuta nakon što je osjetila plin, automobil je eksplodirao. Za manje od deset minuta vatrogasci su ugasili požar i sanirali štetu, ali su ostali osiguravati mjesto nesreće dok nisu bili sigurni da neće doći do ponovne eksplozije ili novog požara. Tablice na automobilu ne mogu se razaznati, a u požaru je stradao sigurnosni ventil butan-boce. Dnevnik online

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DJECA ZBOG POŽARA SKAKALA SA BALKONA
[ # ]

SESVETSKA SELNICA

Nakon snažne eksplozije, vatra je ubrzo zahvatila veći dio kuće u Sesvetskoj Selnici. U kući je bilo petero djece, koje je požar zarobio na prvom katu. Skakala su susjedima u naručje.

Snažna eksplozija odjeknula je u ponedjeljak oko 20 sati u Sesvetskoj Selnici u kući obitelji Bičvić. Unatoč velikoj materijalnoj šteti, srećom, nije bilo ozlijeđenih iako je u kući bilo petero djece.

"Bilo je kao na filmovima. Čula se glasna eksplozija i nad kućom se nadvio oblak dima. Buknula je vatra i svi smo potrčali prema kući. Djeca su od straha istrčala na balkon na prvom katu. Vatra ih je tamo zarobila. Djeca su nam, jedno po jedno, skakala u naručje. Svi su prošli bez ozljeda, Bogu hvala", rekao je prvi susjed obitelji Bičvić, piše Jutarnji list.

Požar dvokatnice u kojoj, prema izjavama svjedoka, žive tri generacije obitelji Bičvić, otac i majka i njihova dva sina sa svojim obiteljima, gasili su vatrogasci sa sedam vatrogasnih kola.

Eksplozija je šokirala susjede koji su se u čudu pitali kako su svi ukućani prošli bez ozljeda. Vatrogasci su do ponoći gasili krovište kuće koje je cijelo izgorjelo. Susjedi su priskočili u pomoć i spasili djecu, a ostali članovi obitelji Bičvić sami su istrčali iz buktinje. U šoku su sjedili u obližnjem automobilu.

"Prestrašeni smo. Nikome nije ništa, ali ostali smo bez svega", kratko su komentirali. Ni policija ni vatrogasci nisu htjeli spekulirati o mogućim uzrocima eksplozije i požara, dok se ne dovrši očevid.

Susjedi su rekli kako su se Bičvići grijali na loživo ulje te da je najvjerojatnije eksplodirala peć na prvom katu. Međutim, napomenuli su i kako je jedan od sinova bio kaskader te da mu je omiljena točka bila 'zid smrti', tj. prolaz motorom kroz vatrenu barijeru.

Zbog toga je u garaži imao cisternu i bačve s benzinom. Sumnjaju da je možda to eksplodiralo. Vatrogasci na terenu istaknuli su da je gašenje bilo zahtjevno i iznimno opasno jer je plamen bio otvoren te kako je prijetila nova eksplozija. Okolne kuće nisu oštećene, ali su se na nekima rastopile rolete. Net.hr

...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KVALITETAN RAD VRIJEDNE ZAJEDNICE
[ # ]

KOPRIVNICA
Piše: Dražen Rendić

Vatrogasna zajednica grada Koprivnice u kojoj djeluju Vatrogasna društva JVP grada Koprivnice, DVD Koprivnica, DVD Bakovčice, DVD-i u gospodarstvu "Bilokalnik" i "Podravka", DVD Draganovec, DVD Jagnjedovac, DVD Reka, DVD Starigrad, DVD Štaglinec i DVD "Željezničar",

Rad skupštine otvorio je predsjednik Ivan Golubić pozdravljajući drage goste iz Gasilske zveze Domžale Mesto i Lendave iz susjedne Slovenije, predstavnike VZ gradova i općina iz okolnih mjesta, predstavnike DVD-a i JVP-a VZ grada Koprivnice, goste među kojima je bio dogradonačelnik Zdravko Gašparić, predstavnik gradonačelnika Darko Ledinski, predsjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Marijan Kicivoj, županijski zapovjednik Slavko Tucaković, županijska tajnica Mirjana Futač, predsjednik Savjeta mladeži HVZ Nikola Sočev i drugi.

Zapovjednik VZ grada Koprivnice Slavko Tucaković također je u svom izvješću istaknuo brojne aktivnosti koje su se provele tokom minulih četiri godine rada ne zaboravljajući istaknuti sudjelovanje na međunarodnim vježbama u Mađarskoj koje su imale veliki odjek ne samo u vatrogastvu već i u javnosti. Spomenuo je nabavku novih vozila iz programa Vlade RH uz znatnu financijsku pomoć grada Koprivnice.

Izabrano je novo rukovodstvo. Za predsjednika Ivan Golubić, potpredsjednici Nikola Sočev i Zdravko Jakčin, zapovjednik Slavko Tucaković, dozapovjednici Željko Bukvić i Antonio Popijač, tajnik Goran Kresl i blagajnik Josip Krček. Nadzorni odbor: Stjepan Jagarinec, Antun Predragović i Franjo Martinčić. opširnije

06.04.2009. ...15:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

2.NATJECANJE OPERATIVNIH VATROGASACA
[ # ]

SIGETEC
Piše: Dražen Rendić

Agilni članovi DVD-a Sigetec organizirali su po drugi puta zanimljivo i nadasve novo vatrogasno natjecanje pod imenom "Natjecanje operativnih vatrogasaca". slike

Video by Iskreni
Natjecanje se održalo u nedjelju 5. travnja u prirodnom okolišu kod mjesta Sigetec. Okupilo se više od stotinu natjecatelja, odnosno deset ekipa iz deset društava iz svih krajeva lijepe naše.

Prije početka natjecanja prisutnim je dobrodošlicu poželio je domaćin predsjednik DVD-a Darko Palaš zaželjevši im dobar uspjeh u natjecanju i da se ugodno osjećaju u Sigecu.

Desetine su se natjecale u deset raznih vještina od oblačenja odora, pa do rukovanja šmrkom i ostalom vatrogasnom opremom, ali na malo drugačiji način što daje posebnu zanimljivost i draž ovom natjecanju, koje se ne pridržava propisanih pravila uobičajenih natjecanja. opširnije

...15:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BILI SMO U SIMULATORU PLAMENIH UDARA
[ # ]

IVANIĆ GRAD
Piše:Eduard Šoštarić
Foto:Siniša Jembrih / Dario Marenić

Plameni udar zatvorenog ventiliranog prostora naziva se flashover, a događa se u fazi između početnog i razbuktanog požara.Pod pojmom ventiliranog prostora podrazumijevamo prostoriju u kojoj su uslijed požara popucala prozorska stakla ili pregorjela vrata, što omogućava dotok svježeg zraka. slike

Image and video hosting by TinyPic

Premda je osnovni cilj uvježbavanje vatrogasaca za plameni udar u zatvorenim prostorima, u tim se simulatorima, odnosno brodskim kontejnerima, uvježbavaju i druge, za vatrogasce životno važne stvari poput kretanja u zadimljenom i požarom zahvaćenom prostoru, međusobne komunikacije, rada s mlaznicama. Vatrogasac koji prođe takvu obuku sigurniji je u sebe, u zaštitnu opremu, u kolege, bolje razumije požar i spremniji je. Najzaslužniji pojedinci za dovođenje takvog projekta u Hrvatsku su Siniša Jembrih i Mario Rogina, pripadnici profesionalnih vatrogasnih postrojbi Zagreb i Varaždin.

Vatrogascima se tako omogućavaju uvježbavanje, procjena pristupa, ulaženja u prostor i načini gašenja vatre. Stječu neophodno iskustvo, a ujedno im se podiže samopouzdanje za situacije kad se nađu u sličnim prilikama na intervencijama, što dosad nije bio slučaj.Moglo bi se reći da je simulator plamenih udara, uz vojni simulacijski sustav Miles2000, jedini u Hrvatskoj koji realno može pripremiti vatrogasca ili vojnika za ono što ga čeka u stvarnom životu. “Na obuci se temperatura na dnu kontejnera penje do 150 stupnjeva, do 300 kod glave vatrogasaca, 650 stupnjeva na vrhu i 1200 u ložištu. S obzirom na tako visoke temperature, kao i pri stvarnim intervencijama, na obuci u simulatoru smiju sudjelovati samo osobe koje prođu liječnički pregled i koje su prošle obuku za nošenje aparata za zaštitu dišnih organa.

Vježba u kontejneru za simulaciju plamenih udara na kruto gorivo smije se izvoditi samo ako su sudionici opremljeni kompletnom zaštitnom odjećom: vatrogasnom zaštitnom jaknom, zaštitnim hlačama, višeslojnom potkapom, zaštitnim vatrogasnim čizmama, vatrogasnom kacigom bez vanjskog vizira i sa zaštitom za vrat, uređajem za zaštitu organa za disanje, izolacijskim aparatom na komprimirani zrak.

Image and video hosting by TinyPic

Takovu simulaciju plamenih udara koja je u subotu 04.travnja održana u Vatrogasnoj postrojbi Ivanić-Grad uz članove JVP Plitvička Jezera i DVD Legrad prošli su Ivo Skopljak i Damir Marenić članovi DVD Sveta Nedelja. Na upit kakav je to osjećaj, obojica kažu da se to ne da opisati nego jednostavno treba to isprobati.Trening je veoma zahtjevan kako fizički tako i psihički.Osim vanjskog treninga, sve se obavlja unutar zatvorenog kontejnera i doživljavate sve ono što se u pravoj situaciji može dogoditi. Sve se to radi pod budnom paskom stručnih instruktora što daje dodatnu sigurnost. Radi se timski i svaka greška mogla bi biti opasna po ekipu. Ali svejedno Skopljak i Marenić nadaju se da će imati priliku još koji put ući u simulator plamenih udara .

05.04.2009. ...17:25 [ Komentari (3) ] Isprintaj

POŽAR U STAMBENOJ ZGRADI
[ # ]

RIJEKA

Danas je u poslijepodnevnim satima u Rijeci, točnije na adresi Vidikovac 11, došlo do požara. Kako doznajemo od operativno komunikacijskog centra Policijske uprave Primorsko goranske, požar je izbio na zadnjem, odnosno petom katu stambene zgrade.

Prema do sad poznatim informacijama, ozlijeđenih nema, a gašenje vatre je uspješno okončano. Prema izjavama stanara stan koji je gorio bio je pun smeća i plastičnih boca. Velike poteškoće imali su vatrogasci u pokušaju da priđu zgradi do koje vodi uska cesta puna parkiranih automobila. Više informacija biti će poznato uskoro. R-1

...15:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U DVADESET MINUTA IZGORJELA DVA AUTOMOBILA I DVA KONTEJNERA
[ # ]

OSIJEK

U Osijeku su noćas u razmaku od dvadesetak minuta gorjela dva automobila i dva kontejnera u blizini središta grada, sve na udaljenosti od dvjestotinjak metara.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Osijek izvijestili su da su dojavu o prvom automobilu koji je gorio u ulici M. A. Reljkovića zaprimili par minuta poslije ponoći, a samo nekoliko minuta iza da gori i automobil u ulici Otokara Keršovanija. Uslijedile se potom dojave da gore dva kontejnera, jedan u ulici O. Keršovanija i drugi u obližnjoj ulici Dobriše Cesarića.

U gašenju požara sudjelovalo je 16 vatrogasaca i četiri vozila, kazao je za Hinu Stjepan Kolar, zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe Osijek. Dodao je kako je vrlo neobično da u tako kratkom vremenu izgore dva automobila i dva kontejnera.Nakon izlaska vatrogasaca u užem centru Osijeka pojavila se i interventna policija koja je skupinu pijanih huligana zatekla u parku kralja Držislava. Nekolicina je nakon dolaska policije pobjegla prema osječkoj Tvrđi. Još nije poznato imaju li ovi neredi veze s današnjom utakmicom Osijeka i splitskog Hajduka.

U PU Osječko-baranjskoj rekli su kako su njihove ekipe poslane na osiguranje prostora gdje su gorili automobili i kontejneri, te da je očevid u tijeku. Večernji List

...09:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAJEDNIČKA VJEŽBA SLUŽBI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA POD NAZIVOM ,, SURADNJA 2009.,,
[ # ]

OGULIN

Vježba se održala u Ogulinu 04.04.2009. na mostu rijeke Dobre i križanja ulica V. Nazora i Kardinala A. Stepinca s desne strane mosta, gledajući u pravcu sjevera.

Centar 112 dobiva dojavu da je na mostu preko rijeke Dobre u središtu grada Ogulina došlo do velike prometne nesreće.U sudaru su sudjelovala 2 osobna vozila i jedno kombi vozilo za prijevoz putnika, s time da je jedno osobno vozilo probilo zaštitnu ogradu i palo u provaliju i nalazi se izvan dosega službe Hitne pomoći.

U jednom vozilu osoba je priklještena i ne može izaći iz vozila, iz kombi vozila putnici su uslijed zanošenja i udara ispali iz vozila. Čitav prostor je prekriven mrljama benzina i staklom.Ukupno ima 12 ozljeđenih osoba. Od toga u primarnoj trijaži su : 3 teže ozlijeđena, 2 lakše ozlijeđena, 3 mrtva, 3 neozlijeđena i 1 nedostupan žurnim službama s nepoznatim ozljedama – potrebna pomoć HGSS-a.

Tako je glasio zadatak današnje vježbe koja je započela u 10,00 sati i završila je u 11,30 sati.
Praktičnim radom na terenu pokazala se organiziranost, uvježbanost i funkcioniranje svake od žurnih službi pojedinačno, kao i usklađenost i koordinacija svih segmenata koji su u vježbi sudjeluju. opširnije

04.04.2009. ...22:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SPECIJALCI ZA PLAMENI PAKAO
[ # ]

ZAGREB
Piše: Mile Franičević

Za borbu protiv požara na Jadranu ove se godine spremaju najjače snage dosad. Do 15. svibnja vatrogasci će biti u punoj operativnoj spremnosti za protupožarnu sezonu. Njih oko 4000 u najkraćem će roku nakon dojave o požaru intervenirati na području od Pule do Dubrovnika

Hrvatska će ovog ljeta na požare udariti s najjačim zračnim snagama dosad. Prema najnovijim podacima iz Ministarstva obrane, za ljetne vrućine i borbu s požarima pripremaju se posebne protupožarne namjenski organizirane snage HV-a, koje svake godine pomažu našim vatrogascima.

Vjesnik doznaje u MORH-u da će u protupožarnim zračnim snagama biti najviše letjelica dosad. U prvom planu pet je kanadera tipa CL-415 Canadair, s tim da se isporuka prvog od dvaju novih zrakoplova te vrste očekuje do početka protupožarne sezone.
Znatna se korist očekuje i od zračnih traktora AT-802A (Fire Boss), letjelica koje za gašenje mogu uzimati i morsku vodu, a Hrvatska ih ima pet. Uz njih je i jedan dvosjed AT-802F, koji se uz obuku posada može koristi i za gašenje. Za prebacivanje gasitelja na požarišta, vatrogascima će biti na raspolaganju četiri helikoptera Mi-8 MTV 1 te Mi-171 Š, a za nadzor iz zraka po jedan helikopter Bell 206 te Pilatus PC-9. Za veće akcije na raspolaganju će im biti i transportni avion An-32, a mornaričkim snagama dva broda i dva gumena čamca. Hrvatska će vojska, osim toga, i u idućoj sezoni pomagati gašenje požara na terenu. »Snage PP NOS HkoV-a uključuju 168 pripadnika od kojih su po 84 iz svake gardijske brigade«, kažu u Ministarstvu obrane.

Vatrogasne zemaljske snage HV-a opremljena su vatrogasnom opremom i vozilima, koja će se po potrebi uključivati u vatrogasne akcije. Ministarstvo obrane također najavljuje da će njihove namjenski organizirane postrojbe do početka protupožarne sezone 2009. biti potpuno spremne za obavljanje zadaća u sklopu potpore Vatrogastvu Republike Hrvatske. »Vatrogasci priobalja spremno dočekuju ovogodišnju ljetnu protupožarnu sezonu«, istaknuto je i na prvom ovogodišnjem radnom sastanku vatrogasnih zapovjednika priobalja u Puli.

»Očekujemo da će ovogodišnja sezona biti uspješna kao lanjska, a ne treba zaboraviti da smo 2008. godine imali više od 2700 požara. Veći su požari bili u Makarskoj i na otoku Braču, no svi su uočeni na vrijeme sustavom koji imamo i koji ćemo dalje unaprjeđivati«, ustvrdio je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin nakon sastanka sa zapovjednicima priobalja. Iz vatrogasnog sustava stigla je i potvrda da će zemaljske vatrogasne snaga biti jednake veličine kao i 2008. godine i da se pojačava potpora iz zraka, koja je i pridonijela učinkovitom gašenju požara većih razmjera.

Od dvaju novih kanadera, prvi bi trebao stići do početka svibnja, a drugi u kolovozu ili rujnu, doznaje Vjesnik. Ministarstvo obrane najavljuje da će poduzeti sve kako bi se do početka sezone šumskih požara osigurao dovoljan broj posada za 14 ili 15 letjelica. Vatrogasni zapovjednici jadranskog priobalja najavljuju da će do 15. svibnja vatrogasci biti u punoj operativnoj spremnosti za predstojeću ljetnu protupožarnu sezonu.

Njih oko 4000 obavlja završne pripreme i u najkraćem će roku nakon dojave o požaru intervenirati na području od Pule do Dubrovnika. Od 2500 do 3000 vatrogasaca bit će domicilni, a ostali stižu iz kontinentalne Hrvatske, doznaje Vjesnik.

Riječ je i o sezonskim vatrogascima, kojih je oko 1000, a s kojima se sklapaju ugovori za rad u požarnoj sezoni. To su lokalni vatrogasci, članovi DVD-a, a prema tvrdnjama glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina, oko 4000 vatrogasaca ovog će ljeta biti jedinstvena mobilna postrojba. Kao i dosad, predviđene su i posebne vatrogasne baze na najosjetljivijim točkama, Tih je lokacija četrdesetak, a nakon iskustava od lani je počela i obuka vatrogasaca iz BiH. Oni će napokon učinkovitije gasiti požare u pograničnim područjima.

Analize lanjske sezone su pokazale su da je 2008. godina bila gasiteljima jedna od najtežih po broju požara. Samo je u velikom požaru koji je u rujnu pogodio područje kod Makarske izgorjelo gotovo 800 hektara borove šume i maslinika. Bio je to jedan od najzahtjevnijih požara, jer su se gasitelji borili s olujnim vjetrom koji je zračnim snagama otežavao djelovanje.

Protupožarne snage
• 4000 gasitelja
- glavne vatrogasne postrojbe i ove će sezone biti sastavljene od pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnih vatrogasnih postrojbi
• 40 stalnih lokacija
- najveći dio snaga bit će stacioniran na najosjetljivijim položajima, uz mogućnost pregrupiranja saga i najbrži dolazak na požarišta
• 6 kanadera
- uz četiri postojeća, do ljeta bi trebala stići prva od još dviju tih novih letjelica, koje je Hrvatska kupila. Drugi novi kanader očekuje se u rujnu
• 5 zračnih traktora
- lani su kupljena četiri zrakoplova AT-802 A »fire boss«, a uskoro bi trebao stići peti. Novost je što te letjelice mogu uzimati i morsku vodu, pa ih smatraju malim kanaderima
• 4 helikoptera
- za prebacivanje vatrogasnih snaga i izviđanje na raspolaganju će ove godine biti četiri helikoptera Mi-8 i Mi-171Š
• 1 pilatus PC-9
- koristit će se za izviđanje i nadzor
• 14 posada
• 2 broda
- za prebacivanje vatrogasnih snaga na otoke Vjesnik

...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U SVIBNJU VELIKI MIMOHOD ZAGREBAČKIH VATROGASACA
[ # ]

ZAGREB


Letak „Opasne kemikalije“ do kraja travnja na svim adresama u Zagrebu.U svibnju veliki mimohod zagrebačkih vatrogasaca

Velika smotra vatrogasaca Grada Zagreba dogoditi će se 03. 05. 2009. na dan svetog Florijana- zaštitnika vatrogasaca.Na smotri će sudjelovati oko tisuću profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca Grada Zagreba i pripadnika Vatrogasne zajednice.

U mimohodu će biti zastupljene sve postrojbe koje djeluju na zagrebačkom području:vatrogasna mladež, žene vatrogasci, veterani, vatrogasci Državne intervencijske postrojbe (skupina koja ide na dislokacije gašenje požara u priobalju), skupina vatrogasaca za spašavanje iz ruševina…

Nadalje, biti će prikazana i vatrogasna vozila od početaka vatrogastva u Zagrebu do današnjeg dana.Mimohod će krenuti iz vatrogasne postaje Centar preko Roosveltovog trga, Trga Maršala Tita, Frankopanske ulice, Ilice do Trga Bana Josipa Jelačića. grad Zagreb

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR UBRZO UGAŠEN
[ # ]

PULA


Jučer oko 8.30 sati u Ulici Olge Ban 1 izbio je požar u stanu 50-godišnjaka iz Pule. Policija i inspektori zaštite od požara utvrdili su da je uzrok požara otvoreni plamen nepoznatog izvora i porijekla koji je izbio u dnevnom boravku stana u potkrovlju, između dva dvosjeda. Materijalna šteta iznosi više desetaka tisuća kuna.

Od stanara zgrade saznajemo da je tavan bio utočište i okupljalište narkomana i sigurni su da su oni izazvali ovaj požar koji je na sreću vrlo brzo ugašen, pogotovo što se radi o staroj zgradi s drvenim krovištem.

Na teren su izašla dva vatrogasna vozila, a vatrogasci su se jedva probili do mjesta nesreće zbog nepropisno parkiranih automobila koji su im priječili put. barkun

...09:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SVEČANO OBILJEŽENA 80.OBLJETNICA VATROGASNE ŽUPE SAMOBOR
[ # ]

SAMOBOR

Članovi Skupštine Vatrogasne zajednice Grada Samobora, prvo su se sinoć okupili u Samoborskom Muzeju, nakon čega su održali i svečanu sjednicu, u hotelu Lavica, a sve povodom proslave 80. obljetnice Vatrogasne župe Samobor.

Na prigodnoj izložbi, prikazana je djelatnost vatrogasnih četa i društava, od 1929. do danas, kada je u Vatrogasnu zajednicu grada Samobora uključeno 20 Dobrovoljnih vatrogasnih društava i profesionalna Javna postrojba, s više od 1000 članova.

Image and video hosting by TinyPic

Svečana sjednica je počela intoniranjem državne i vatrogasne himne, minutom šutnje za poginule branitelje i vatrogasce te preminule vatrogasce. Skupštinu je vodio predsjednik Jurica Domin, a kako bi sve proteklo svečano, pobrinuli su se tamburaško društvo Ferdo Livadić, vokalni ansambl Samoborke, Đurđica Pleše i Franjo Sina Gluščić. Nakon formalnog dijela skupštine i povijesnog pregleda rada vatrogasne zajednice, prešlo se na dodjelu brojnih priznanja zaslužnim vatrogascima, a ukupno je dodijeljeno oko stotinjak povelja i zahvalnica.

Skupštini su se obratili gosti koji su čestitali i pohvalili sve aktivnosti i postignute rezultate na području vatrogasne zajednice i poželjeli puno uspjeha svim vatrogascima u daljem radu.

U radu skupštine sudjelovali su predstavnici vatrogasnih zajednica gradova Zaprešića, Ivanić Grada, Vrbovca, Svetog Ivana Zeline i Svete Nedelje te, u ime Hrvatske vatrogasne zajednice Stjepan Ptiček, tajnik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel, gradonačelnik Antun Dubravko Filipec i pročelnik Odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Radovanić. radio Samobor

03.04.2009. ...18:35 [ Komentari (2) ] Isprintaj

UTOPLJENIKA IZ BUNARA IZVUKLI VATROGASCI
[ # ]

PUNITOVCI

Skokom u bunar u ranim jutarnjim satima život je odlučio okončati 70-godišnji Roka B. iz Punitovaca. Nakon što je Hitna pomoć alarmirala đakovački DVD, a oni na mjesto događaja uputili punitovačku Dobrovoljnu vatrogasnu postrojbu, nesretnog su čovjeka nešto poslije 7,30 sati izvukli iz bunara.

Prema riječima zapovjednika DVD-a Punitovci, Mire Stipanovića, 70-godišnjak nije davao znakove života, dapače, već je bio u ukočenom stanju. "Akcija izvlačenja tijela iz bunara tekla je brzo, no odmah se vidjelo da utopljenik ne daje znakove života", kaže Stipanović. opširnije

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DA LI JE ZA POSAO POTREBNA DOBRA VEZA ILI DOBRO ZNANJE
[ # ]

BREZJE
Piše: Damir Marenić

U Splitu se podigla velika bura oko zapošljavanja 10 vatrogasaca.Kako se kaže po babi i stričevima .Čak je i Državni inspektorat podnio optužni prijedlog zbog kršenja Zakona o radu i sklapanja ugovora s osobom koja nije udovoljavala uvjetima za zasnivanje radnog odnosa.Te je tom prilikom prozvan i sam čelnik JVP Split Felicijo Parčina.

U Samoboru se traži vatrogasac na mjesto koje je "popunjeno" prije isteka roka za prijavu pa se vatrogasci s pravom pitaju čemu služe rokovi ako ne mogu proći ni zadani rok prijave a kamoli testiranje za prijem.

Nadam se da to u slučaju JVP Čakovec u kojem se traži vatrogasac za mjesto VODITELJ SMJENE (za koji je potrebno imati minimalno završeno školu za profesionalnog vatrogasca i višu školu ZOP-a ili višu školu Tehničkog smjera) neće biti "bure" i da neće biti prilagođen za "nekoga". Slažem se da se zapošljavaju najkvalitetnijii kadrovi ali ako je kvalitetan onda mu ne treba pomoć babe ili strica .S toga se nameće pitanje "Što je bolje imati .Dobro znanje ili dobru vezu?"

02.04.2009. ...15:51 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U UMAGU NOĆAS IZGORJELA DVA BRODA
[ # ]

UMAG

Na 8-metarskom gliseru s registracijskom oznakom DL 7453AB, vezanom uz obalu Šetališta Vladimira Gortana a koji se navodno nalazi u vlasništvu američkog državljanina, u noći srijede na četvrtak izbio je požar. Vatrogasci JVP Umag hitrom intervencijom su uspjeli spriječiti da barke ne proguta vatra. Požar je ugašen oko pola noći.

Kada su vatrogasci stigli požar je već bio zahvatio i susjednu pasaru registarske oznake UM 99 u vlasništvu S.G (34) iz Umaga kojoj je izgorio dio krme i uništen je izvanbrodski motor. Uzroke požara na plovilu istražuju djelatnici policije a materijalna šteta je velika. barkun

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BIVŠI VATROGASAC STRADAO OD VATRE
[ # ]

BEOGRAD

Kako saznajemo, vatru su iz kuće Vučkovića prvi primjetili susjedi koje su odmah pozvali policiju i vatrogasce. Ophodnja policije koja je prva stigla na mjesto nesreće pokušala je ugasiti vatru crijevom za zaljevanje vrta.

Ubrzo su stigla i četiri vatrogasna vozila sa deset vatrogasaca iz Košutnjaka i Barajeva koji su brzom intervencijom ugasili požar u kući od 40 kvadrata, ali je Danilo već preminuo. Vatrogasci su ga zatekli kako leži u sobi, a ekipa Hitne pomoći mogla je samo da konstatira smrt. Pored njegovog tijela pronađen je i leš mačke.Na mjesto nesreće ubrzo su došli i Danilovi sinovi Slaviša i Ljubiša koji žive u susednoj kući.

- Vratili smo se sa posla i pronašli mrtvog oca. Posljednji put vidjeli smo ga prije podneva. Vratio se iz smjene iz Rakovice, gdje je u jednoj firmi radio kao čuvar. Popio je malo više. Pretpostavljam da je zaspao sa upaljenom cigaretom ili je zaboravio isključitii grijalicu. Ne mogu vjerovati što mu se dogodilo – kroz suze priča stariji sin Slaviša.

Po riječima susjeda, Danilo Vučković je ži­vio sam jer mu se supruga pre­­udala i živi u Barajevu. Go­dinama je radio kao vatro­gasac, a onda promjenio pro­fesiju i počeo raditi kao čuvar. opširnije

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORIO PLANINARSKI DOM BRUCA WILLISA
[ # ]

FAIRFIELD

Novopečeni mladoženja, glumac Bruce Willis užasnuo se kada je saznao da je njegov planinarski dom u Idahu, čiji je suvlasnik, izgorio do temelja.

Vatrogasci su bezuspješno pokušavali spasiti dom lociran na skijalištu Soldier Mountain u Fairfieldu i dodatni objekat za iznajmljivanje skija, koje je tokom vikenda zahvatila vatra.Plamen se pružao 15 metara uvis, ali je snijeg oko doma sprječio da se proširi na druge objekte u blizini.

Niko nije ozljeđen tokom požara, koji je izbio svega nekoliko dana nakon zatvaranja ski sezone. Vatrogasci su priopčili da je požar izbio slučajno i da je uzrok bio kratki spoj na ploči sa osiguračima.

Vilis (54), koji se nedavno oženio bivšom manekenkom Emom Heming (30), kupio je ovaj planinarski dom krajem devedesetih godina. Objekat je bio jeftinija alternativa u odnosu na skuplje skijalište u San Veliju. Prošle zimske sezone Willisov dom posjetilo je oko 16.000 ljudi. Blic online

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VLADIMIR TRŠINSKI LEDO NOVI PREDSJEDNIK DVD-a ZABOK
[ # ]

ZABOK

Vladimir Tršinski Ledo sa samo dva glasa prednosti izabran za čelnika društva.Skupština je tako, održana u subotu, nalikovala na pravo glasačko mjesto, a članovi su DVD-a, prisutni na skupštini, tajno glasali tako što su ulazili u “šok-sobu”

Vladimir Tršinski Ledo novi je predsjednik DVD-a Zabok. Nakon podužeg isčekivanja i tajnoga glasanja, koje je uvedeno zbog velikog interesa za mjesto predsjednika, zapovjednika, upravnog kao i nadzornog odbor te stegovne komisije.

Skupština je tako, održana u subotu, nalikovala na pravo glasačko mjesto, a članovi su DVD-a, prisutni na skupštini, tajno glasali tako što su ulazili u “šok-sobu”, kako ju je slikovito nazvao Božidar Boić, sada bivši predsjednik DVD-a. Kako je glasanje trajalo poprilično dugo, a sama skupština čak tri sata, nervozu je kandidata za predsjednika razbijao puhački orkestar, a rezultati su se očekivali s nestrpljenjem kao za vrijeme pravih izbora.

Tako su i kandidati za predjednika bili odvojeni, svak na svojoj strani prostorije, a neizmjernu je radost nakon proglašenja pokazala obitelj Tršinski, Vladimir i njegova supruga Ana, koji su, kako su nam rekli, zadnjih dana bili na meti zlobnika. Posebice je zanimljiv bio dio skupštine kada je član DVD-a predložio da kandidati pred svima pročitaju svoj program, kako bi se mogli odlučiti za koga će glasati.

I bilo je tako, no samo sa strane Tršinskog koji je spremno pročitao svoj plan, dok je drugi kandidat za predsjednika, Ivica Petriček zatečen nespreman. No, pobjeda nije tako lako pošla za rukom Tršinskom, pošto je imao samo dva glasa prednosti pred Petričekom. - Svima bih zahvalio, posebice članovima DVD-a Zabok, kojih je na skupštini bilo 77, a inače ih zna biti 30.

Malo sam uzbuđen jer je moja kandidatura bila dva puta medijski popraćena. Pozivam vas na dalju suradnju jer imamo velikih ambicija pred sobom kako bi se unaprijedio rad DVD-a, a koje sam naveo i u svom četverogodišnjem planu.

Uz vašu pomoć DVD Zabok će biti još jači i čvršći – rekao je Tršinski. S obzirom na izneseni četverogodišnji plan, novog se predsjednika slobodno može nazvati modernim. Uz nastavak rada s mladeži na čemu je u svojem 21-godišnjem radu bio uspješan, u DVD će se uvesti i nova tehnologija.

– Plan mi je urediti kancelariju za tajnika i priključiti na internet, nabaviti računalo, printer i faks te otvoriti internetsku stranicu DVD-a. Ujedno, plan mi je uvesti centralno grijanje u dvoranu te nabaviti perilicu suđa – rekao je prilikom izlaganja svog programa Tršinski. Večernji List

01.04.2009. ...19:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IVICA STIPERSKI NOVI PREDSJEDNIK VZO DUBRAVICA
[ # ]

DUBRAVICA
Piše: Tomislav Horvat

U subotu 28.03.2009. godine održana je u organizaciji DVD-a Dubravica 13 po redu izborno, izvještajna godišnja Skupština VZO Dubravica.

Skupštini su bili nazočni, načelnik Općine Dubravica gosp. Franjo Štos, predsjednik Općinskog vijeća gosp. Stjepan Nemčić, predsjednik VZŽ Zagrebačke gosp. Stjepan Ptićek, predstavnici VZO Brdovec, Marija Gorica, Kraljevec na Sutli, VZG Zaprešić, Gasilska Zveza Brežice, DVD Marija Magdalena i Bistra, Udruga žena Bobovljanke, HDZ Dubravica, P.O.Rozga, Udruga umirovljenika, Streljačko društvo,

Izvješće o radu VZO Dubravica za 2008. godinu podnio je zapovjednik zajednice gosp. Dragutin Vidmar koji je naglasio da VZ ulaže svu snagu u rad sa vatrogasnom mladeži i vatrogasnu preventivu, te se brine o školovanju i usavršavanju vatrogasnih kadrova. Tako je prošle godine održan tečaj za strojara a nastavi je bilo prisutno trinaest polaznika iz VZ te četrnaest polaznika iz VZO Kraljevec na Sutli.

Pošto je ove godine izborna godina članovi skupštine svoje povjerenje dali su novom rukovodstvu tako je za predsjednika VZO Dubarvica izabran gosp. Ivica Stiperski, zapovjednik je gosp. Dragutin Vidmar, a gosp. Dragutinu Štritof koji je na čelu VZ bio od njezinog osnutka punih 13 godina dodijeljeno je znamenje počasnog predsjednika. opširnije

...18:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVO VODSTVO ŽUPANIJSKE VATROGASNE ZAJEDNICE
[ # ]

ŠTAGLINEC

Vodstvo Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije okupilo se sinoć u Štaglincu, na sjednici koju je vodio predsjednik Marijan Kicivoj. Uz izvješća o radu i financijama u prošloj te planovima za ovu godinu, za novog je predsjednika županijske Vatrogasne zajednice predložen Ivan Golubić, sadašnji predsjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice, dok je za županijskog vatrogasnog zapovjednika predložen Valent Furmeg, zapovjednik križevačke Javne vatrogasne postrojbe. Potvrda ovih prijedloga te izbor ostalih članova vodstva očekuju se na skupštini 29. travnja u Kalniku. radio Koprivnica

...17:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SKUPIM BMW-om UDARIO U KAMION ČISTOĆE
[ # ]

ZAGREB
Piše: Ivana Živko

BMW X3 je naletio na vozilo Čistoće. Prvo ga je pokušala otkvačiti vučna, ali nije išlo. Kasnije su došli vatrogasci.

Sudarili su se BMW X3 i kamion Čistoće koji je vozio papir. Prvo je došla vučna služba. Pokušali su povući auto, ali su vidjeli da se BMW jako zaglavio i da će auto još više uništiti, kaže čitatelj. On je fotografije snimio u srijedu ujutro u Radničkoj ulici u Zagrebu.

- Vatrogasci su pažljivo rastavili prednji dio BMW-a i nakon nekih pola sata su ga odvojili od kamiona čistoće. Vučna je onda podigla auto i odvezla ga - ispričao je čitatelj. Dodaje kako ozlijeđenih nije bilo.

- Hitnu nisam vidio. Došli su samo policajci i vatrogasci. Zbog sudara je bila i velika gužva - kaže čitatelj. U PU zagrebačkoj kažu da će sve informacije o sudaru imati nakon što dovrše očevid. Cijena BMW-a X3 je oko 40.000 eura. 24 sata

...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

"MISLIO SAM DA SU MI TO POSLJEDNJI TRENUCI U ŽIVOTU"
[ # ]

NIEL

Jaka eksplozija uništila je industrijsku pekarnicu u belgijskom gradu Niel. Ozlijeđeno je 26 radnika, a najmanje je jedan poginuo kada se uslijed eksplozije srušio krov, a u zgradi buknuo požar .Vatrogasci brzo stigli na mjesto događaja



Četiri radnika pekarnice imaju teške ozlijede i odvezeni su u bolnicu Antwerp, ali vjeruje se da im nije ugrožen život, prenosi Reuters. 'Bilo je to poput potresa, veoma jako. Sve mi je palo na glavu, mislio sam da su mi to posljednji trenuci života', rekao je Julus Bergeline koji radi u pekarnici. Psi još uvijek traže preživjele pod ruševinama. Uzroci eksplozije i požara nisu poznati, a istaga je u tijeku. dnevnik.hr

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters