SVETONEDELJŠĆANI I STRMČANI ODLIČNO ODRADILI OSIGURANJA
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

U Gradu Sveta Nedelja danas je bilo gužvovito.Osim drugog kruga izbora za gradonačelnika u gradu se održao i 15. sportski susret Zajednice udruge umirovljenika zagrebačke županije te festival pod nazivom „ Dragi naš Kaj“ koji je održan na jezeru u Orešju a pod pokroviteljstvom zagrebačke županije, grada Sveta Nedelja te radio Sveta Nedelja. Ovom događaju nazočili su visoki gosti. Spomenimo prisustvo župana zagrebačkog g.Stjepana Kožića, gradonačelnika Svete Nedelje g. Drage Prahina te predsjednika Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije g. Rudolfa Benčeka.

Image and video hosting by TinyPic

Bilo je to cjelodnevno druženje umirovljenika, sportska natjecanja u pikadu, šahu, streljaštvu, potezanju užeta te kuglanju. Okupljene umirovljenike i goste najprije je u ime domaćina pozdravio Josip Jakopać, predsjednik gradske organizacije umirovljenika. Jakopać je izrazio nadu da će Gradska udruga umirovljenika Svete Nedelje biti dobar domaćin te dao kratke informacije sudionicima susreta.

Potom su se umirovljenicima obratili zagrebački župan Stjepan Kožić, gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin te predsjednik Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije g.Rudolf Benček, koji su izrazili nadu kako će ovi susreti proteći u ugodnom druženju gdje su rezultati u drugom planu.

A kakva bi to bila manifestacija da nema vatrogasaca. Svoj doprinos u obje organizacije dali su članovi DVD Sveta Nedelja i DVD Strmec koji su osiguravali ove velike manifestacije za što su dobili pohvalu organizatora.

31.05.2009. ...22:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VI. MEMORIJAL “STJEPAN PAŠA”
[ # ]

KOPRIVNICA
Piše: Damir Marenić

Danas je sa početkom u 10:00 sati kod gradskih bazena “Cerine” u Koprivnici održan VI Memorijal „Stjepan Paša“u organizaciji DVD Koprivnica. Ovo natjecanje namijenjeno je vatrogasnoj djeci i mladeži da pokažu svoju spretnost, sretnost i umijeće. Samo natjecanje izvodilo se po pravilniku HVZ-a , a natjecanje se sastojalo od dvije izvedene vježbe i bez štafetne utrke.

Image and video hosting by TinyPic

Nisu izostale ni bogate nagrade organizatora.Za prva tri mjesta u svim kategorijama osigurani su Pehari, a prvaci dobivaju i Prijelazne pehare koje imaju šanse ubuduće osvojiti i u trajno vlasništvo.Također svaka ekipa dobila je i učesničku Diplomu te medalje po trećinama (zlatna, srebrna, brončana).

Na ovogodišnjem Memorijalu nastupile su 22 ekipe vatrogasne djece .U toj konkurenciji, najbolji i najspretniji bili su članovi DVD Glogovec sa 13,20 bodova, drugoplasirani su bili DVD Sveta Marija dok je treće mjesto pripalo članovima DVD Raić. Na ovom natjecanju nastupili su i članovi DVD Rakitje poznatiji kao "rakićanski tigrići".Nažalost osvojili su najnezahvalniji rezultat, bili su četvrti . U ime Vatrenih Vijesti čestitke organizatoru, sudionicima i pobjednicima ali sve pohvale našim "tigrićima" na prezentaciji matičnog društva te VZG-a Sveta Nedelja.

...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRVA VOJNA PILOTKINJA SPAŠAVA HRVATSKU OD POŽARA
[ # ]

DIVULJE
Piše: Denis Krnić

Četiri pilotkinje danas ima Hrvatska vojska, od kojih je jedna osposobljena za let u zrakoplovima, dok tri pilotiraju helikopterima.1451 je žena u Oružanim snagama, od ukupno 16.606 djelatnih vojnih osoba.150 je pripadnica nježnijeg spola u sklopu Ministarstva obrane, koje zapošljava 521 djelatnu vojnu osobuDijana je jedna od tri žene koje su u povijesti zrakoplovstva letjele u vojnim akrobatskim skupinama i jedna od dvije koje upravljaju kanaderima.

U povijesti zrakoplovstva samo su tri žene koje su letjele u vojnim akrobatskim skupinama. Ona je jedna od njih. U svijetu samo dvije žene upravljaju protupožarnim zrakoplovima, robusnim kanaderima CL-415. Ona je jedna od njih.

Njezino je ime Dijana Doboš, bojnica je Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i prva pilotkinja hrvatskih zračnih snaga.

Image and video hosting by TinyPic

Ona je hrvatski Top-Gun. Za nedavnog posjeta zračnoj bazi u Divuljama, potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič osobno je htjela upoznati bojnicu, stisnuti joj ruku i poželjeti sreću na nebeskim rutama. S vrsnom letačicom porazgovarali smo nakratko na helidromu u Divuljama, u hladovini maslinastozelenog helikoptera MI-8.

Koban potez
Ozbiljnost, koncentracija pri svakoj izgovorenoj rečenici, odmjereni pokreti, čvrst pogled, ali zato neodoljiv osmijeh otkriva mladost časnice, Slavonke, kojoj su tek 33 godine.
- Ne znam zašto me svi pitaju kako je biti žena pilot (osmijeh)... Letim kao pilot, a ne kao žena. Radim svoj posao i uživam u letenju  kaže nam satnica Doboš, koja je do prije dvije godine letjela u akro-skupini HRZ-a “Krila Oluje“, u kokpitu jednog od najboljih svjetskih školskih zrakoplova PC-9 pilatus. Hrvatske zračne baletane nekoliko je puta fotografirao i najbolji svjetski fotograf vojnih zrakoplova Katsuhiko Tokunaga.

- Od 2004. do 2007. letjela sam u pilatusu, na mjestu desnog pratitelja. Bilo mi je sjajno. Letenje u akro-skupini traži veliku odgovornost, profesionalnost, preciznost i veliko povjerenje među pilotima skupine. Naravno, kao i svakom vojnom pilotu, želja mi je letjeti na nadzvučnom zrakoplovu – nada se Doboš, kojoj je matična luka 93. Zrakoplovna baza Zemunik.

Koliki je stupanj obučenosti Doboš, kao i njezinih dojučerašnjih kolega iz “Krila Oluje“, kazuje činjenica da za vrijeme grupnog leta piloti ne gledaju instrumente u kokpitu, nego samo prate pokrete vođe skupine koji je “dirigent orkestra”. Njegov pogrešan potez može biti koban za ostale članove jata.

Je li moguće da ste jedna od samo dviju žena na planetu koje upravljaju kanaderima?
- Da, u pravu ste. U zračnim snagama Španjolske jedna je žena ove godine postala kapetanica kanadera. Mi smo jedine žene na svijetu koje lete na kanaderu.

Kako je letjeti na grdosiji poput kanadera? Koliko ste često izloženi opasnostima?
- Čujte, čim se odvojite od zemlje, svaka je situacija u zraku potencijalno opasna. Takav je posao. Svojom obukom, trenažom i iskustvom svaku opasnost svedemo na najmanju moguću mjeru. U slučaju požara, pilotima kanadera dnevni je let ograničen na sedam sati ili 80 bacanja vode, uz stanku od pola sata za punjenje goriva. Teško je izdvojiti što je opasno kod gašenja požara.

Situacija nalaže da joj se prilagodite. Velike vrućine, mali prostor djelovanja, mala visina, smanjena vidljivost zbog dima, dalekovodi, vjetar, turbulencije, druge letjelice u zraku...

Sve su to okolnosti u kojima moramo brzo donositi odluke i posao odraditi precizno. Ono što može biti najgore za pilota je pad koncentracije. Naprosto, nastojimo svoj posao obaviti najbolje što možemo i ugasiti požar – kazuje nam Doboš.

Padobransku obuku završila je u aeroklubu u Osijeku, gdje ju je početak rata, u jesen 1991. godine, prekinuo u školovanju u Matematičkoj gimnaziju, a koju je, ova rođena Tenjanka, kao prognanica uspješno okončala u Zagrebu.

Među najboljima u klasi
Diplomirala je na Fakultetu prometnih znanosti, bila jedan od najboljih iz III. klase pilotske škole Učilišta HRZ-a “Rudolf Perešin“ u Zemuniku. Zatim radi kao nastavnica letenja, leti na elegantnim pilatusima brzinama većim od pola macha.

- Godine 2007. otišla sam u protupožarnu eskadrilu i završila jednogodišnju preobuku za kopilota. Ovo mi je prva sezona u novoj letačkoj ulozi , kaže Doboš, koja će ovoga ljeta za upravljačem žarko žutog aviona broda čuvati jadranske otoke i borove. Ipak, poželimo joj što manje intervencija uz tradicionalni pilotski pozdrav -palac gore. opširnije

...19:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PAUKOVEC OSVOJIO ZABOK
[ # ]

ZABOK
Piše: Damir Marenić

Na sportskom igralištu Gubaševo kod Zaboka su održan je10. Kup Grada Zaboka. Uprkos lošem vremenu nastupilo je 28 ekipa u četiri kategorije. Tako smo mogli vidjeti na djelu muške i ženske ekipe u kategorijama A i B kako prkose kišnom vremenu.

Image and video hosting by TinyPic

U kategoriji muški A nastupilo je 14 ekipa. Prvo mjesto osvojili su prošlogodišnji pobjednici i hrvatski prvaci DVD Paukovec koji su izveli vježbu za 32,40 sekundi ali i dodatnih 10 kaznenih bodova, drugo mjesto za Trgocentar Zabok dok je treće mjesto pripalo ekipi DVD Špičkovina. U muškoj B kategoriji nastupilo je šest ekipa a prvo mjesto kao i prošle godine za ekipu DVD Zlatar.

U kategoriji žene A nastupilo je 5 ekipa. Prvo mjesto osvojile su članice DVD Zlatar, drugo mjesto za Donju Batinu dok je treće mjesto zasluženo pripalo ekipi DVD Bedekovčina. U kategoriji žene B nastupile su 3 ekipe a naslov najboljih pripao je ekipi DVD Pavlovec.

Napomenimo da je iz VZG Sveta Nedelja na Kupu nastupila i ekipa DVD Rakitje u kategoriji muški A te su osvojili solidno 7.mjesto sa vremenom 45,10 uz dodatnih 20 kaznenih sekundi. opširnije

30.05.2009. ...22:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

REZALI LIM I IZVLAČILI IH VAN
[ # ]

ZAGREB
Piše: Paula Manitašević

Prema riječima svjedoka, mladići su u crvenome Mercedesu krenuli na vjenčanje. Sudarili su se s Hondom. Morali su rezati lim da ih izvuku iz auta

Image and video hosting by TinyPic

Trojica mladića ozlijeđena su u sudaru dvaju automobila oko 19 sati u zagrebačkoj ulici I Trnava u Donjoj Dubravi. Prema riječima svjedoka, mladići su u crvenome Mercedesu krenuli na vjenčanje. Sudarili su se s Hondom i od jačine udarca otklizali bočno do ulice VII Trnava.

Na mjesto nesreće su morali izaći i vatrogasci koji su rezali lim i izvlačili dečke iz smrskanog Mercedesa. Jedan od čitatelja, koji je snimio fotografiju, kaže kako je krvi bilo posvuda. Ozlijeđene mladiće prevezli su vozilom Hitne pomoći u KB Dubrava. Kako doznajemo od policije, radi se, na sreću, o lakšim ozljedama. 24 sata

...21:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SUSTAV HRVATSKIH VATROGASACA MEĐU NAJBOLJIMA U SREDOZEMLJU
[ # ]

ZAGREB
Piše: Mile Franičević

Dok Italija ima 15 kanadera, Francuska 25, Grčka 15, a Španjolska 20, hrvatski vatrogasci možda imaju manje letjelica, ali jake zemaljske snage. Imamo snažnu organizaciju i u tom smo dijelu spremniji od drugih....

Pred hrvatskim vatrogascima nova je protupožarna sezona. Sustav za tešku borbu s požarima spreman je za nove izazove, tvrdi Mladen Jurin koji već 17 godina obnaša dužnost glavnog vatrogasnog zapovjednika.

• Ponovo su se u medijima pojavile sumnje uoči sezone. Može li se Hrvatska, kad je riječ o zaštiti od požara, uspoređivati s nekim drugim državama?
- Može i to tako da bi rezultati mnoge iznenadili. Za kvalitetu rada nedavno smo dobili pohvale zemalja koje intenzivno prate rad vatrogasaca. Posljednja je stigla iz Kanade. Hrvatsku smatraju jednom od najuspješnijih zemalja u organizaciji borbe s požarima na Sredozemlju.Pohvale gode pogotovo ako se zna da su neke druge zemlje mnogo bolje opremljene od nas. Italija, primjerice, ima 15 kanadera, Francuska 25, Grčka 15, a Španjolska 27 zračnih traktora i 20 kanadera. S druge strane, hrvatski vatrogasci možda imaju manje letjelica, ali imamo jake zemaljske snage. Imamo snažnu vatrogasnu organizaciju i u tom smo dijelu spremniji od drugih. Postižemo dobre rezultate i, što je još važnije, za razliku od nekih drugih - nemamo toliko stradavanja.

• Kad službeno počinje sezona zaštite od požara?
- Za vatrogasce sezona traje cijelu godinu. Ovdje je riječ o pojačanim mjerama zaštite s kojima krećemo početkom ljetnih mjeseci. Već 1. lipnja dižemo stupanj pripravnosti na višu razinu. Od ponedjeljka ćemo imati pod ugovorima dodatnih tisuću sezonskih vatrogasaca. Riječ je o dobrovoljnim vatrogascima, članovima DVD-a iz priobalja. Već sada je između 2500 i 3000 vatrogasaca iz javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava na priobalju spremno, kako mi to kažemo, na zvuk sirene. Od 1. lipnja bit će uz njih i dodatnih tisuću koje sam već spomenuo. Znači, naše vatrogasne snage brojit će četiri tisuće ljudi.

• U kakvom su stanju protupožarne letjelice? U javnosti se pojavila bojazan da bi moglo biti problema s kanaderima i zračnim traktorima.
- Prema posljednjim informacijama iz MORH-a, imat ćemo spremna tri kanadera, a i četvrti do 15. lipnja. Hrvatska je, kao što se zna, kupila još dvije takve nove letjelice. Prva dolazi za desetak dana pa ćemo već ove sezone imati ojačanu protupožarnu flotu. U nju će krajem godine ući i posljednji - šesti kanader. Na raspolaganju su nam i vojni helikopteri, a u prvom dijelu mjeseca to bi trebalo vrijediti i za sve zračne traktore. Ako govorimo u postotku snaga koje smo predvidjeli za ovo ljeto, odmah ćemo za borbu s požarima aktivirati oko 70 posto raspoloživih snaga i vatrogasne tehnike.

• Kad su ove godine počele pripreme?
- Nema tu nekog posebnog datuma. Dok se ne donese novi program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, na snazi je onaj iz prethodne godine. Ove godine on je donesen krajem ožujka, ali s dodatnom obukom počeli smo mnogo ranije. Uvježbali smo 600 profesionalnih vatrogasaca te oko tisuću dobrovoljnih. Skupina koju prebacujemo u naše posebne baze prošla je najzahtjevniji dio, uključujući i desantiranje iz helikoptera spuštanjem niz uže. Svi su prošli dio tjelesne pripreme, obavili liječnički pregled te dobili certifikate s kojima mogu na požare. U tijeku je i nabava opreme. Naš cilj je da svi koje upućujemo na teren budu jednako odjeveni u skladu s visokim standardima.

• Je li točno da na požare više ne smiju vozila stara 20 godina?
- Nama je najvažnije imati ispravna vozila. Teško je odjednom biti u situaciji da imamo samo nova vozila. I na kontinentu postoji opasnost od požara. U gradovima su uostalom i veće potencijalne ugroze za sigurnost ljudi. Točno je da je dosad među vozilima koja su išla na požare na priobalju bilo vozila starijih od 15 godina. Događalo se i da neka ostanu neispravna već nakon prve intervencije, no radilo se o pojedinačnim slučajevima.

• Koliko je modernizaciji vatrogasnog voznog parka pomogao Vladin program nabave vatrogasnih vozila?
- Puno je pomogao. Nažalost, taj program završava ove jeseni, isporukom posljednjih 15 vozila. Na taj smo način dosad dobili 195 vozila, a u Ozlju se obučavaju ljudi koji će ih koristiti.

• Zašto kažete nažalost?
- Pa zato jer smatramo da se radi o kvalitetnom programu koji treba nastaviti. Ovaj koji upravo završava trajao je sedam godina. Mnoga naša vozila od tada su prešla predviđenu granicu starosti. Ona koja su tada imala 15, danas su starija od 20 godina.

• Ne bi li tu mogle pomoći i lokalne vlasti?
- Mogao bih se s tim složiti. Vatrogastvo jest obveza lokalne uprave i samouprave, no teško da će načelnik neke općine pronaći dovoljno novca za ovakve projekte. Jedini izlaz je da se oni i dalje financiraju iz državnog proračuna i da se to čini u fazama po nekoliko godina.

• O koliko novih vozila govorimo, koliko ih još treba?
- Treba nam još 300 vatrogasnih vozila. Opremanje njima treba biti kontinuirano, a ne odjednom. To mora biti proces koji s vremenom kao obveza može prijeći na lokalnu upravu i samoupravu, ali tek kad ona dovoljno ojača. Dok to nije tako, država će morati pomagati. Uostalom, vatrogastvo je služba od državnog interesa.

• Gdje su otišla dosad nabavljena nova vozila?
- Mi smo sadašnjim Vladinim programom opremili naše jake i najvažnije postrojbe. Radi se o gotovo 90 posto novih vozila koja su otišla profesionalnim vatrogascima. Tu su, međutim, i članovi 1808 dobrovoljnih vatrogasnih društava, a njih spominjem jer nam je svaka vatrogasna postrojba jednako važna. Jednako nam je bitna ona u nekom velikom gradu ili nekom dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Neće nam, uostalom, požar u nekom zagorskom selu gasiti vatrogasci iz Zagreba. Zbog toga bi, ako bi se opremanje nastavilo kroz projekt sličan onom koji danas provodi Vlada, vatrogasna vozila dobili upravo DVD-i, a pokrili bismo i područja od posebne državne skrbi. Radilo bi se o većem broju, ali i jeftinijim vozilima od onih koja su kupljena u posljednje vrijeme.

• Što je s vatrogasnom opremom, dokle se stiglo s opremanjem postrojbi?
- Nama je važno da oprema bude standardizirana. Cilj nam je da ono što smatramo jezgrom i okosnicom hrvatskog vatrogastva, a riječ je o otprilike 10.000 ljudi, bude jednoobrazno odjeveno i dobro opremljeno. Istina, imamo puno više vatrogasaca. Imamo više od 1800 društava i 62 javne vatrogasne postrojbe. Svi su oni na neki način jedna državna postrojba koju želimo opremati prema najvišim standardima. Zasad najprije ovu jezgru od 10.000 ljudi, a onda i one koji će biti u pričuvi.

• Kako se kornatska tragedija odrazila na vatrogasni sustav?
- To je, bez presedana, najveća tragedija u povijesti našeg vatrogastva. Ona nas trajno boli, no bole i pokušaji da se sustav hrvatskog vatrogastva proglasi krivim za nju. Ja tvrdim da naš sustav funkcionira dobro, a o tome svjedoče i rezultati. Prošle smo godine imali više od 2600 požara, a šira javnost zna samo za onaj najveći, kad su kod Makarske spašeni i ljudi i njihova imovina. Sve ih je pogasio taj isti sustav u koji neki neopravdano upiru prstom. Više od 90 posto požara ugasimo i stavimo pod nadzor unutar četiri sata od trenutka kad je požar primijećen, a to dovoljno govori o našim vatrogascima.

• Kako ta cijela organizacija zapravo izgleda?
- Kao što sam već rekao, po zapovjednoj odgovornosti funkcioniramo kao jedna postrojba. S druge strane, svaka postrojba je za sebe. Gradovi imaju svoje vatrogasne postrojbe, a općine svoje. To znači da oni nisu moji djelatnici, odnosno da u tom smislu nemam ingerencije nad vatrogascima u Virovitici ili Dubrovniku. Ali u smislu zapovijedanja imam. Kad govorimo o mojim ovlastima, lakše je možda bilo kad je vatrogastvo bilo unutar MUP-a. Primjerice 1993. godine, kad su svi oni bili moji djelatnici unutar policijskih uprava. Bilo je tada lakše utjecati na njihovo školovanje i opremanje, no dogodila se decentralizacija i to kao trend vidljiv svugdje u svijetu. Njena je posljedica da imamo sustav koji je jeftiniji, ali uz glavnu zapovjednu poziciju koja je ostala i tako mora biti i ubuduće. Kolektivno zapovijedanje i kolektivna odgovornost sigurno bi bili lošije rješenje od modela zapovijedanja kakav sad imamo.

• Što to u praksi znači?
- To znači da se uoči ljeta, koristeći upravo funkciju glavnog zapovjednika, pretvaramo u jednu vatrogasnu postrojbu. To činimo tako što prebacujemo snage s kontinenta na tridesetak posebnih lokacija u priobalju. Sve se koordinira s jednog mjesta, iz Divulja. Ne može nitko pomoć tražiti drugim putem, a ako se upotrebljavaju zračne snage ili vatrogasne snage iz drugih županija, osobno dajem odobrenje. Dakle, koordinacija s jednog mjesta, pomoć iz Divulja i stalna analiza situacije na terenu. Snage prebacujemo ondje gdje je najveća opasnost za ljude i njihovu imovinu, a to je veliki posao i odgovornost, što nas čeka u iduća tri-četiri mjeseca. Pred nama je nova borba i pravi rat s požarima. Izvući živu glavu iz svega, ne imati ni jednog ozlijeđenog vatrogasca, a sačuvati ljude i njihovu imovinu, značit će da smo postigli maksimalni uspjeh.

• Kakav je ugled vatrogasaca u našem društvu?
- Umjesto izravnog odgovora reći ću samo da bih, kad je u pitanju društveni ugled, radije bio vatrogasac u Njemačkoj ili SAD-u, nego u Hrvatskoj. Tamo se ova struka puno više cijeni. Kod nas se vatrogasci promatraju kroz vatrogasne zabave i veselja u dobrovoljnim društvima. Često se zaboravlja odgovoran i ozbiljan posao koji rade. Trebat će se mnogo raditi da se takva percepcija promijeni.

• Možda bi to bilo drugačije kad biste objavili vrijednost imovine koju su vatrogasci spasili svojim intervencijama?
- Vjerojatno. Osobno preuzimam dio odgovornosti što se nedovoljno zna tko su ljudi i postrojbe koje su sudjelovale u nekim posebno teškim intervencijama. Općenito je uvriježeno da se kod požara najprije govori o šteti. Priča se o opožarenim površinama, a nitko ne vidi i ne spominje ono što se spasilo. A hrvatski vatrogasci samo u jednoj ljetnoj sezoni spase stotine ljudskih života. Nažalost, premalo i rijetko se spominju takvi podaci. Dosad nismo računali ni vrijednost sačuvane imovine pa ne čudi što nam se to vraća tako da ponekad kad bukne požar čujem da ljudi vatrogascima govore: »Opet vam gori!« Kao da smo ih sami izazvali.

• Porasle su kazne za izazivanje požara, jeste li zadovoljni njihovom visinom?
- Prema novim zakonskim odrednicama, kazne za namjerno izazivanje požara rastu i do 100.000 kuna. Nažalost, prema onome što se otkrije, postotak namjerno izazvanih požara kreće se između dva i tri posto svih požara. Radi se o između 200 i 300 požara godišnje, a za još puno ih se nikad ne dozna uzrok. Kad vidimo štetu proizvedenu jednim takvim činom, naravno da se vatrogascima ni jedna financijska kazna ne čini dovoljno visokom. Možda bi trebalo razmisliti i o tome da se osobu koja je izazvala požar, uz financijsku sankciju, pošalje i na neku vrstu društveno korisnog rada. Možda im nakon ljetnih dežurstava u nekom dobrovoljnom vatrogasnom društvu nešto slično više ne bi palo na pamet.

• Na kakve ste slučajeve dosad nailazili?
- Bilo je svakakvih situacija. Čak i u vlastitim redovima imali smo vatrogasca koji je potpaljivao jer je uživao zajedno s vatrogascima gasiti požare. U jednom slučaju blizu Splita, dječak je izazvao požar jer je htio vidjeti kanadere kako uzimaju vodu i gase. Svakakvih je bilo motiva, a za vatrogasce, nažalost, to je značilo i mnogo posla.

• Koliko je ove godine uloženo u vatrogastvo?
- Vatrogastvo se financira iz više izvora. Prema mojim procjenama, ove godine sredstva za zaštitu od požara iznose više od milijardu kuna. Samo za program protupožarnih aktivnosti Državne uprave za zaštitu i spašavanje iz proračuna je osigurano 35 milijuna kuna. Ta se sredstva odnose na pripremu vatrogasaca, opremu, logističku potporu i financiranje plaća. MORH-u je pripalo oko 50 milijuna kuna za vatrogasne letjelice, Hrvatskim šumama oko 100 milijuna za izradu prosjeka, a tu su i Hrvatske željeznice, Hrvatske ceste te HEP. Sa 330 milijuna kuna iz državnog proračuna financiraju se javne vatrogasne postrojbe. Oko 100 milijuna kuna iznosi rata kredita za program nabave vatrogasnih vozila. Tu su i izdaci za nove kanadere i zračne traktore, pa kad se sve to zbroji, ukupan iznos financijske potpore zaštiti od požara u 2009. premašuje milijardu kuna.

• Postoje li procjene kakva bi mogla biti predstojeća protupožarna sezona?
- U četvrtak smo podnijeli najnovije izvješće Vladi o pripremi sezone. U prvih pet mjeseci imali smo oko 30 posto manje požara nego prošle godine, sa 60 posto manje izgorjelih površina. Koliko god dobri bili ti rezultati, oni ujedno i upozoravaju. Proteklo je razdoblje obilovalo oborinama, dosta je bilo kiša i vegetacija je nabujala. Ona će se vrlo brzo osušiti i zbog te vegetacije, a na temelju dosadašnjih iskustava, očekujemo veliku opasnost od brzog nastajanja i širenja požara. Pred nama je jedna vrlo zahtjevna sezona, ali se ne bojimo. Ljudima, hrvatskim građanima i gostima koji će doći, poručujemo da budu oprezni, da se i na otvorenom prostoru ponašaju odgovorno. Da poštuju odluke o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru. Dijelit ćemo letke i promotivne materijale, a lokalna društva upozoravat će ljude na terenu. S profesionalne strane jamčim da će naši vatrogasci odraditi svoje, a na ljudima je da se pridržavaju pravila. Podsjećam, ništa nećemo prepustiti slučaju. Osim vatrogasnih snaga koje ćemo prebaciti odmah, imamo i dodatne snage i tehniku za slučaj potrebe. Vjesnik

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U MALINSKOJ GORIO NAPUŠTENI HOTEL "PALACE"
[ # ]

MALINSKA

U hotelskom naselju Haludovu u Malinskoj na Krku došlo je do požara na napuštenom hotelu „Palace“. Iz zasad nepoznatih razloga zapalila se jedna soba u 30 godina starom hotelu Palas.ŽC 112 o tome je odmah obavijestio JVP Rijeku te OKC PU primorsko-goranske.

Opožarene su dvije sobe i hodnik. Požar je lokaliziran u 21:25 sati, a ugašen u 22:25 sati. Gasio ga je i 3 vozila. Tri vatrogasna vozila JVP Krk, sa 7 vatrogasaca odmah su izašla na požarište. Gašenje im je otežavao nedostatak vode jer nema hidranta, ali i bura.

...08:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U GORNJOJ BISTRI GORJELO SKLADIŠTE GUMA
[ # ]

GORNJA BISTRA
Piše: Damir Marenić

Uzrok požara u kojem je planulo skladište guma u Gornjoj Bistri nije poznato. Ubrzo su vatrogasci iz Zaprešića i Jankomira otišli na požarište gasiti vatru. Ne zna se ima li ozlijeđenih

Image and video hosting by TinyPic

U Gornjoj Bistri u Stubičkoj ulici nešto prije 17 sati planulo je skladište guma. Ne zna se zbog čega se i što se zapalilo. Vatrogasci postaje Zaprešić i posade 610 i 621 izašla na intervenciju u Bistru gdje je došlo do zapaljenja guma autobusnog prijevoznika Meštrović .Zbog jačine požara u pomoć je poslana i posada 310 iz postaje Jankomir te DVD-i Zaprešić, Bistra, Ivanec, Šenkovec, Prigorje i Drenje, sa ukupno 42 vatrogasca i 9 vozila,koji su nakon sat i pol uspjeli ugasiti požar. Nije poznato ima li ozlijeđenih. Opravdano s strahovalo od širenja požara jer se u blizini nalazi benzinska postaja.

- "Sreća da smo uspjeli ugasiti vatru prije nego što se proširila na autobuse ili obližnju plinsku i benzinsku stanicu. Da je to grunulo, bilo bi strašno", izjavio je Damir Gulić,dozapovjednik DVD-a Bistra te dodao -" Sva sreća da je vjetar puhao prema cesti. Da je puhao prema kućama morali bi evakuirati najbliže stanovnike". Kako na svom portalu prenosi 24 sata nije isključeno ni sumnja u podmetnutost požara.

U požaru je izgorjela veća količina otpadnih guma (12-13 tona) i manja količina otpadne plastike, smještenih uz jedno reciklažno dvorište.Prema izjavi inspektorice zaštite okoliša, ista je obišla požarište te utvrdila da nema opasnosti za zagađenje okoliša te je dala nalog da se u utvrđenom roku zbrine preostali otpad putem ovlaštenih tvrtki.

29.05.2009. ...19:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR ZAUSTAVIO TRAMVAJE
[ # ]

ZAGREB

Požar koji je oko 14.30 sati iz neutvrđenih razloga buknuo iza kafića Stars s jugoistočne strane dvorane Dražen Petrović, brzom intervencijom vatrogasaca i osoblja Cibonine dvorane ugašen je prije negoli se stigao ozbiljnije razbuktati.

Image and video hosting by TinyPic

Budući da je vozilo vatrogasne jedinice Centar bilo zaustavljeno na tračnicama, tramvajski je promet u smjeru juga nakratko bio prekinut. U požaru je stradalo samo nisko raslinje i veća količina smeća koja se nalazila u njemu. Razlozi zbog kojih je došlo do požara trebali bi biti poznati nakon očevida. tportal.hr

...18:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POKAZNA VJEŽBA URBANOG TRAGANJA I SPAŠAVANJA
[ # ]

SPLIT

U razdoblju od 18. svibnja do 29. svibnja 2009. godine u Divuljama je proveden treći u nizu tečaj traganja i spašavanja iz ruševina, na kojem je sudjelovalo 25 spašavatelja (11 iz JVP Rijeka, 11 iz JVP Split i 3 DUZS).

Image and video hosting by TinyPic

Po završetku obuke na ruševnim objektima tvrke Kemokomplex d.o.o. ( ex. Jugovinil) u Kaštel Sućurcu, održana je pokazna vježba na kojoj su primijenjena usvojena znanja i vještine u:

1.spuštanju ozlijeđenih osoba s visokog objekta te spuštanju ozlijeđenih iz ruševina pomoću vatrogasnih ljestava;
2.potragama s psom u ruševinama;
3. traganju sa specijalnom opremom (vibroscope, vibrophone i dr) u ruševinama.


Obuku provode francuski instruktori (francuski vatrogasni časnici i dočasnici koji imaju bogato iskustvo u toj djelatnosti), a njezin cilj je unaprijediti teoretska i praktična znanja, razmijeniti iskustva te postići visoku razinu sposobnosti za spašavanje iz ruševina.

Obuku za spašavanje iz ruševina do sada je završilo 38 polaznika, od čega 1. stupanj obuke osam polaznika, a 2. stupanj obuke 8 polaznika iz Državnih intervencijskih postrojbi, Javnih vatrogasnih postrojbi Zagreb, Rijeka, Osijek i Split.

Po završetku projekta specijalizaciju će završiti 136 vatrogasaca, od toga 110 s prvim stupnjem, 16 s drugim, a 10 s trećim stupnjem. opširnije

...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MAČAK FERDO ZAHVALJUJUĆI GSS-u NA SIGURNOM
[ # ]

SPLIT
Piše: Marcela Bratović

Na Pazar je stiglo šest GSS-ovih spasitelja. Sa zidine do drva napravili su drveni mostić i posuli hranu. Ferdo je uskoro bio u rukama najdražih

Image and video hosting by TinyPic

Pripadnici Gorske službe spašavanja spasili su mačka Ferdu sa 15 metara visokog jablana na splitskom Pazaru. Mačak se na stablo popeo prije šest dana, ali se uplašio visine i nije mogao sići.

Sve te dane nije ništa jeo, samo je pio kišnicu. Prodavačice su ga mamile hranom, ali Ferdo nije "trzao". Nakon brojnih dojava građana, na teren je stigao GSS, a u akciju je krenuo jedan od njihovih najboljih penjača Mate Balov.

- Ferdo se prepao Mate i popeo još više, na tanke grane koje ne mogu izdržati teret čovjeka. Tada smo napravili improvizirani most, ali ni to nije pomoglo. Ferdu smo konačno uhvatili velikim špurtilom (mrežasta vreća) i spustili na tlo - ispričao je pročelnik GSS-a Vinko Prizmić. A Ferdo je odmah po spuštanju umakao spasiteljima, vjerojatno gladan kao pas. Oduševljeni promatrači ovacijama su ispratili ekipu GSS-a. 24 sata

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POKAZNA VJEŽBA U ŠKOLI
[ # ]

JOSIPDOL
Piše: Mladen Mrakovčić

DVD Josipdol je i ove godine u sklopu mjeseca zaštite od požara izveo pokaznu vježbu u osnovnoj školi Josipdol u suradnji s djelatnicima JVP Ogulin. Ovom vježbom nastavljamo niz preventivnih i edukativnih djelovanja u sklopu boljeg dijelovanja same vatrogasne postrojb, a također i informiranja djece i građanstva o opasnostima i mjerama kod izbijanja požara.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon što je Marinko Turkalj, zapovjednik DVD-a Josipdol održao predavanje u školskoj dvorani o načinima izbijanja požara i o zaštitnoj opremi vatrogasca krenulo se s izvođenjem vježbe.DVD Josipdol zahvaljuje se nastavnicima OŠ Josipdol, JVP Ogulin i Općini Josipdol na suradnji u provedbi ove akcije. opširnije

28.05.2009. ...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PONOVO ELEKTRIČNE INSTALACIJE UZROKOVALE POŽAR I VELIKU ŠTETU
[ # ]

KARLOVAC

Krovište, tavan, stropovi, namještaj na prvom katu – sve je izgorjelo u jučerašnjem požaru obiteljske kuće u Plaškom.

Nakon više od 4 sata borbe s vatrom, u potpunosti su ga ugasili vatrogasci DVD-a Plaški.
- Očevidom je utvrđeno da je do požara došlo uslijed preopterećenja električnih instalacije. U požaru je izgorjelo krovište kuće, tavanski prostor, drveni stropovi i namještaj u svim prostorijama na katu kuće. Materijalna šteta, po izjavi vlasnika, 58-godišnjaka iz Plaškog, cijeni se na oko 100.000 kuna.

Ovo je drugi požar u posljednjih desetak dana s velikom materijalnom štetom, koji ima veze s električnim instalacijama. Podsjetimo, kvar na električnim instalacijama uzrok je prošlotjednog požara krovišta zgrade na uglu Radićeve i Cesarčeve ulice u Karlovcu. radio Mrežnica

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GLEDAO KAKO MU DJEVOJKA GORI U AUTOMOBILU
[ # ]

LUTON

Waqas je autom udario u drvo. Vozilo se zapalilo. On se uspio izvuči napolje, a djevojku Emily ostavio je da izgori u olupini. Pronašli su je vatrogasci.

Englez Waqas Arshad automobilom je udario u stablo, a kada su vatrogasci stigli i počeli gasiti automobil koji se zapalio, rekao im je da u automobilu nema nikoga.

Gaseći automobil vatrogasci su primijetili da je u njemu djevojka, na koju je pijani 24-godišnji Waqas očito zaboravio. Njegova 17-godišnja djevojka Emily Brady bila je zarobljena na suvozačevu sjedalu, te je preminula prije nego što je automobil ugašen, javlja Daily Mail.

Nesreća se dogodila u studenom prošle godine, a mladić je u srijedu na sudu priznao krivnju za izazivanje smrti neopreznom vožnjom u alkoholiziranom stanju. Sud je ustanovio kako djevojka nije umrla u sudaru, nego u požaru, a puštena je i snimka razgovora vatrogasaca i pijanog vozača koji je kazao kako u zapaljenom automobilu nema nikoga Javno

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRIHVAĆENI NOVI PLANOVI RADA
[ # ]

KOPRIVNICA
Piše: Dragutin Rendić

U prostorima Vatrogasnog doma u Koprivnici održana je prva sjednica predsjedništva, zapovjedništva i Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije u novom sazivu.

Image and video hosting by TinyPic

Dnevni red predložio je predsjednik Ivan Golubić, koji je i vodio prvi dio sjednice na kojoj su donijete razne odluke bitne za rad ove zajednice. Među njima je bila i odluka o davanju ovlasti kolegiju Predsjedništva u mandatnom razdoblju od 2009. do 2013. godine, a kolegij predsjedništva čine predsjednik i njegovi zamjenici, zapovjednik i njegovi zamjenici te tajnik.

Prema informacijama koje je dobio od glavnog zapovjednika Mladena Jurina odlazak kontinentalnih vatrogasaca u priobalje planirana se za kraj mjeseca lipnja. Kako je bilo primjedbi na opremanje vatrogasaca za dislokacije koji najčešće odlaze bez adekvatne osobne zaštitne opreme Valent Furmeg uputit će zahtjev Službi za vatrogastvo koja djeluje u sklopu Državne uprave za zaštitu i spašavanje za dobivanje prikladne opreme, odnosno odjela za vatrogasce koji odlaze na dislokacije u priobalje. opširnije

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DO KRAJA TJEDNA SVE SPREMNO ZA POŽARNU SEZONU
[ # ]

KARLOVAC

Ministar obrane Branko Vukelić obišao ŠRC 'Korana' uoči proslave Dana oružanih snaga.Do kraja tjedna sve spremno za požarnu sezonu.

Image and video hosting by TinyPic

Sve je spremno za ovogodišnju požarnu sezonu, potvrdio je ministar obrane Branko Vukelić, nakon što je danas u Karlovcu obišao Taktičko-tehnički zbor na ŠRC-u 'Korana'.Do kraja ovog tjedna, naglasio je, stiže i sva predviđena oprema.

Dodao je kako raspolažemo sa dovoljnim sredstvima koja mogu osigurati da požar u Hrvatskoj ne ugrozi niti čovjeka, niti imovinu.

Govoreći o opremi hrvatskog vojnika, Vukelić je ponovio da je cilj imati jeftiniji, domaći, ali i vrhunski proizvod. 'Proizvodnjom za hrvatsku vojsku bit će otvorena nova radna mjesta, te na taj način građanima koji pune proračun, vraćeno sve uloženo u opremanje hrvatskih oružanih snaga', dodao je Vukelić. radio Mrežnica

27.05.2009. ...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U VOJARNI NA VALELUNGI LOKALIZIRAN, KOD GALIŽANA KONTROLIRANO SPALJIVANJE
[ # ]

PULA

Kako saznaje Regional Express na Valelungi u vojarni u Puli oko 13 sati 40 minuta došlo je do požara koji je lokaliziran. Što je razlog požara za sada nije poznato, no sasvim je izvjesno da vjetar koji od jutra puše pogoduje rasplamsavanju požara.

Image and video hosting by TinyPic

Na terenu je bilo nekoliko vozila vatrogasne postrojbe iz Pule, a pristup je svo vrijeme bio strogo zabranjen jer se radi o vojnom objektu. Kako saznaje Regional Express opožareno je 1500 metara kvadratnih niskog raslinja i nekoliko borova.

Trenutno se u Galižani vrši kontrolirano spaljivanje korovi što je dodatno uzbudilo javnost pa je u nekoliko navrata javljano o požaru na tom teritoriju. Vatrogasci su danas dobili i dvije lažne dojave, što je bez svake sumnje neodgovorno poigravanje s ovom službom ,o kojoj ovise i ljudski životi. Regional Express

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNE DISLOKACIJE JOŠ NISU ODREĐENE
[ # ]

KOPRIVNICA

Gdje će i od kada naši vatrogasci biti raspoređeni u priobalju još nije poznato, jer nije došao plan raspodjela za dislokacije, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Valent Furmeg na sjednici čelništva Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, održanoj u Koprivnici.

Prema informacijama koje je dobio od glavnog zapovjednika Mladena Jurina, odlazak kontinentalnih vatrogasaca u priobalje planira se za kraj lipnja. Kako je bilo primjedbi na opremanje vatrogasaca za dislokacije, Furmeg će uputiti zahtjev Službi za vatrogastvo koja djeluje u sklopu Državne uprave za zaštitu i spašavanje za dobivanje prikladne zaštitne opreme, odnosno odjela za vatrogasce koji odlaze na dislokacije u priobalje, izvijestila je županijska Vatrogasna zajednica. radio Koprivnica

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZASJEDALO ŽUPANIJSKO POGLAVARSTVO
[ # ]

OSIJEK

Na današnjem zasjedanju županijskog Poglavarstva pročitan Financijski plan i Plan rada vatrogasaca VZ Osječko - baranjske županije.

Image and video hosting by TinyPic

Ostvarivanje investicijskih projekata financiranih sredstvima Proračuna Osječko-baranjske županije, informacija o radu i aktivnostima Crvenog križa, izvješće o ostvarenju financijskog plana i programa rada Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske i program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara u 2009. godini bile su središnje teme današnje sjednice Županijskog poglavarstva.

Županijsko poglavarstvo odabralo je i ponude u postupku javne nabave za opremanje i sanaciju objekata osnovnih i srednjih škola, među kojima je i ona za izradu ograde škole u Širokom Polju. radio Đakovo

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU STANA IZGORIO MUŠKARAC
[ # ]

ZAGREB
Piše: Ivančica Ladišić

Na požarište su odmah pristigli vatrogasci. Navodno je riječ o većem požaru. U strašnom požaru u Zagrebu izgorio je muškarac (55).

Image and video hosting by TinyPic

U podrumskom stanu u Petrinjskoj 69 u utorak oko 17.20 buknuo je požar. - Susjeda je dotrčala do mene vičući da gori u podrumu. Uzeo sam aparat za gašenje, i pokušao gasiti, no zakazao je. Otrčao sam po kante s vodom. Sve je već bilo puno dima. Onda su već došli i vatrogasci - kaže Ivan Horvatić (65).

U prizemlju zgrade ima obrt za izradu šešira. Stanari su istrčali iz zgrade obavijene dimom. Požar su gasile tri vatrogasne ekipe. - Gorjelo je u podrumskom stanu. Brzom intervencijom spriječili smo širenje požara. U stanu smo našli tijelo muškarca - kazao je Tomislav Tomičić, voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP Zagreb.

Sudjede pričaju kako su u tom podrumskom stanu živjeli beskućnici, te kako ih je znalo biti nekoliko. No da su tamo uglavnom spavala dvojica: Safet Mešić bivši branitelj star oko 50 godina i njegov prijatelj star oko 35 godina. Tijelo još uvijek nije identificirano. Obdukcija će pokazati uzrok smrti.

- Safet je u tom stanu živio bez struje. Morao se iseliti iz njega jer je bio nacionaliziran, pa vraćen. No pustili su ga da stanuje dok ne naše nešto. Išao je u braniteljske udruge i centar za socijalnu skrb tražiti da mu pomognu. Bio je bolestan, nitko se nije brinuo za njega. Često smo ga viđali pijanog - dodao je susjed Horvatić. 24 sata

26.05.2009. ...21:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVO SPREMIŠTE ZA DVD ČEHOVEC
[ # ]

ČEHOVEC

Nedavno su čehovečki vatrogasci imali razloga za slavlje. Uređeno je novo spremište u koje je Mjesni odbor uložio oko 200.000 kuna, uz potporu iz Grada Preloga, ali i sati volonterskog rada članova DVD-a Čehovec.

Image and video hosting by TinyPic

Predsjednik Društva Mirko Blažeka istaknuo je kako je sljedeća velika potreba nabavka novog vatrogasnog vozila:

- Kad dođemo do novog vozila, to će biti ostvarenje sna svih članova našeg DVD-a, ali i ostalih mještana Čehovca - rekao je Mirko Blažeka povodom otvorenja novouređenih prostorija koje je i blagoslovio vlč. Darko Kelemenić, uz kojeg su svečanosti prisustvovali gradski čelnici i predsjednik VMO-a Čehovec Dragutin Švenda, u ulozi domaćina. opširnije

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI U VRTIĆU
[ # ]

NEDELIŠĆE

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedelišće održali su pokaznu vježbu u dječjem vrtiću Zvončić u Nedelišću.

Image and video hosting by TinyPic

Blaženka Drk, Tomislav Mikolaj, Franjo Zadravec,Goran Kos i Dragutin Topolnjak s djecom su najprije uvježbali brzi izlazak iz vrtića. Potom su navalnim vozilom prikazali gašenje požara lakom pjenom i aparatima za gašenje prahom.

Slijedilo je kratko upoznavanje djece s vatrogasnom opremom, a najzanimljiviji dio bio je prikaz vježbe zanajmlađe u kojoj su se sva djeca, s obzirom na visoku temperaturu zraka tog dana, međusobno malo i rashladila aparatima za gašenje vodom.

Na kraju se svih dvjestotinjak djece u nekoliko navrata provozalo vatrogasnim vozilom kroz Nedelišće, a kako su im vatrogasci pripremili i slatke poklone, ugođaj je bio potpuniji. Istom prilikom članovi DVD-a Nedelišće djeci su podijelili materijale vezane uz Mjesec zaštite od požara, kako bi i svojim ukućanima prenijeli najvažnije informacije o prevenciji požara. List Međimurje

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DIVULJE ĆE BITI REGIONALNO SREDIŠTE
[ # ]

ZAGREB

Đurđa Adlešič izjavila je novinarima da će Vladi i ministarstvima nakon današnjeg posjeta predložiti potrebne mjere.Kako je dodala, nije isključeno, bude li potrebno, da se prenamjenom iz proračuna osigura i dodatni novac za protupožarnu zaštitu.

Video by darmar1983

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič za današnjeg je posjeta Divuljama izjavila da će na sastanku na vrhu predsjednika država ili vlada zemalja jugoistočne Europe, najavljenom za 5. lipnja ove godine, državni tajnik Hidajet Biščević pozvati sudionike na potpisivanje sporazuma o Divuljama kao regionalnome vatrogasnom središtu.

Kako je rekla potpredsjednica Adlešič, taj su prijedlog poduprli BiH, Srbija i Turska, a očekuje se da će mu se pridružiti i ostale zemlje regije. Procjenjuje se da bi za regionalno vatrogasno središte u Divuljama trebalo 57,5 milijuna dolara, od čega bi se 50 milijuna dobilo zajmom Svjetske banke, a ostalo bi osigurala Vlada Republike Hrvatske, rekla je Adlešič.

Potpredsjednica Adlešič i državni tajnik MORH-a Mate Raboteg danas su posjetili Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama i Regionalno središte za pružanje pomoći u katastrofama, također u Divuljama, kako bi se upoznali s pripremama za protupožarnu sezonu.Đurđa Adlešič izjavila je novinarima da će Vladi i ministarstvima nakon današnjeg posjeta predložiti potrebne mjere.Važno nam je da u protupožarnu sezonu uđemo pripremljeni jer se požarna i turistička sezona u nas vremenski podudaraju. Turizam znatno puni naš proračun pa nam je važno da jamčimo sigurnost građanima i sigurnost imovine, rekla je potpredsjednica Vlade.

Istaknula je da će se ove godine iz proračuna za cjelokupan sustav protupožarne zaštite u Hrvatskoj osigurati oko 800 milijuna kuna, što je, po njezinim riječima, deset posto više nego 2008. godine.Kako je dodala, nije isključeno, bude li potrebno, da se prenamjenom iz proračuna osigura i dodatni novac za protupožarnu zaštitu.Državni tajnik MORH-a Mate Raboteg je rekao da će se ove godine za protupožarne aktivnosti u Hrvatskoj osigurati pet kanadera i šest R-traktora.

Zamjenik zapovjednika u Vatrogasnom zapovjedništvu zadužen za priobalje Tomo Vuko izvijestio je kako je ove godine uz obalu bilo 25 posto požara manje nego u istom razdoblju prošle godine, no, dodao je, to je zbog čestih proljetnih kiša.

"Zbog visokih temepratura, očekujem velike vatrogasne teškoće ovog ljeta. U gašenju požara u priobalju ove će godine biti na raspolaganju oko 5000 ljudi - pripadnika vatrogasnih postrojba, vojske, interventne policije i mještana", rekao je Tomo Vuko. Nacional

25.05.2009. ...21:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EVAKUACIJSKA VJEŽBA U ČEŠKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U KONČANICI
[ # ]

KONČANICA

Danas se u Češkoj osnovnoj školi u Končanici obilježava Sportski dan. Kako je bilo i planirano tim je povodom u školi uz raznovrsan program sportskih natjecanja organizirana simulacijska vježba evakuacije učenika i zaposlenika škole. O ciljevima današnje vježbe govori Marjan Radoš pročelnik Područnog ureda službe za zaštitu i spašavanje Bjelovar.

Image and video hosting by TinyPic

Vježba je započela u 9 sati. Devet je minuta trebalo vatrogascima da sa specijalnim vozilom iz Daruvara stignu u Končanicu.Vrijeme od starta do cilja ocjenjuje se realnim, zbog redovnog prometa, određenog stanja u kojem se prometnica nalazi i brojnih zavoja na ovoj prometnici. Hitnoj je službi od starta u Daruvaru do cilja ispred Osnovne škole u Končanici trebalo 19 minuta. Kako se postignuta brzina službi koje su sudjelovale u današnjoj akciji može ocijeniti?

U današnjoj su vježbi sudjelovali učenici i zaposlenici škole, Područni ured za zaštitu i spašavanje Bjelovar, Javna vatrogasna postrojba grada Daruvara, hitna pomoć, policija, stožer zaštite i spašavanja općine Končanica i predstavnici Doma zdravlja Bjelovar. Radio Daruvar

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD KURILOVEC ODRŽAO DANE OTVORENIH VRATA
[ # ]

KURILOVEC

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kurilovec za vikend je održao dane otvorenih vrata.

Vatrogasci su tom prigodom predstavili kompletnu opremu društva, otvorili su vrata novuređenog spremišta, a posjetitelji su mogli pročitati i vatrogasne zapisnike od kojih su neki stari i do 100 godina.

Povodom 100. rođendana društva u pripremi je i monografija za koju je materijale prikupljao počasni predsjednik Društva, Nikola Vrčković. Uz razgledavanje opreme, starih vatrogasnih pogona i fotografija, najmlađi vatrogasci održali su i nekoliko pokaznih vježba za mladež, a brentača i vode primili su se i oni nešto stariji.

Danas DVD Kurilovec broji 400-injak vatrogasaca, od čega 45 aktivnih članova. Dani otvorenih vrata održani su po prvi puta, a organizatori se nadaju kako će ova manifestacija ubuduće preći u tradiciju. RVG

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

USPJEŠNA VATROGASNA VJEŽBA
[ # ]

MIČEVAC

U organizaciji DVD-a Mičevec u subotu je organizirana združena vatrogasna vježba gašenja požara divljeg deponija smeća, te niskog raslinja trave.

Vježba je održana uz savski nasip u Mičevcu, a osim domaćih vatrogasaca, u vježbi su sudjelovali i vatrogasci Gradića, Kosnice i Ščitarjeva. Vježbu je promatrao i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe, Tihomir Varga koji je bio zadovoljan obavljenim poslom, ali i obujmom cjelokupne vježbe.

Pozitivnu ocjenu vatrogascima je dao i zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Velike Gorice, Krešo Hubak, koji je tom prilikom kazao kako su dobrovoljci velika potpora i pomoć profesionalnim vatrogascima.

Ovakve su vježbe vrlo važne jer omogućuju dobrovoljnim vatrogasnim društvima, koja ne sudjeluju svaki dan u intervencijama, da isprobaju svoju opremu i ljude. RVG

...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI VZG SVETA NEDELJA SUDJELOVALI NA HODOČAŠĆU
[ # ]

MARIJA BISTRICA

Oko dvije i pol tisuće vatrogasaca s kopna ovoga će ljeta pomagati kolegama na obali pa će čak 5000 vatrogasaca braniti Jadran od požara

video by HRT

Povodom mjeseca svibnja, mjeseca zaštite od požara,u Mariji Bistrici, tom nacionalnom svetištu okupilo se oko 3 tisuće hodočasnika iz 12 vatrogasnih zajednica županija, na 10. hodočašću.Vatrogasnu zajednicu Zagrebačke županije predvodili su predsjednik Stjepan Ptiček i zapovjednik Josip Novosel. vatrogasnu zajednicu Sveti Ivan Zelina predstavljalo je 13 vatrogasaca, pet iz Komina, 6 iz Paukovca, te dvojica iz Zeline. Na hodočašću su bili i vatrogasci iz Vatrogasne zajednice grada Sveta Nedelja. Njih 20 iz DVD-a Rakitje, Strmec i Sveta Nedelja sa dvije vatrogasne zastave po prvi puta su posjetili to svetište i najavili svoj dolazak ponovo. Grad Jastrebarsko jučer su predstavljala dva vatrogasna društva sa svojim puhačkim orkestrima, DVD Cvetković i DVD Stankovo. Vatrogasnu zajednicu Grada Samobora predstavljalo je 46 članica i članova, 12 djevojčica, 12 dječaka i 15 članova obitelji s pet vatrogasnih zastava.

Tradicionalno, hodočašće u to marijansko svetište dio je priprema za požarnu sezonu. Ove godine sezona počinje 1. lipnja, kada se zapošljava 1000 sezonskih vatrogasaca i proglašava 1. stupanj pripravnosti.

Oko dvije i pol tisuće vatrogasaca s kopna ovoga će ljeta pomagati kolegama na obali pa će čak 5000 vatrogasaca braniti Jadran od požara. I dok ljudstvo nikad nije bilo problem, proteklih dana govorilo se o kanaderima, čiji servis još nije završen. Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik, vjeruje da će do 15. lipnja sve biti spremno.

Središnje misno slavlje predvodio je vlč. Tomislav Crnović, župnik u župama Bonjol i Munadrije na otoku Rabu, nekada i sam profesionalni vatrogasac.U svojoj je propovijedi vlč. Crnković podsjetio na veličinu žrtve koju vatrogasci u svojim sredinama prinose za svoje bližnje.Hodočašću su, uz brojne goste i uzvanike, nazočili i visoki vatrogasni dužnosnici: predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin

Organizator hodočašća bila je Hrvatska vatrogasna zajednica, a suorganizatori Vatrogasna zajednica Krapinsko – zagorske županije, Vatrogasna zajednica Općine Marija Bistrica, DVD Marija Bistrica te Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije.

24.05.2009. ...18:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PAKLENO ALI NEZABORAVNO
[ # ]

IVANIĆ - GRAD
Piše: Damir Marenić

Nastavak obuke u simulatoru plamenih udara nastavio se u Ivanić-Gradu u subotu 24.svibnja. Dvanaestorica polaznika iz DVD-a Sveta Nedelja, Rakitje, Strmec, Kašine i Vugrovca Donjeg ovaj puta su imali priliku upoznati nastanak plamenih udara (flashovera), čitanje dima i plamena u realnim situacija. Nakon teoretske nastave prošlu subotu u Svetoj Nedelji ovaj puta su mogli primijeniti znanje u samom simulatoru. GALERIJA SLIKA

Image and video hosting by TinyPic

Instruktori (Rogina, Varga, Zajčić, Martan, Kezerić) su potanko objašnjavali svaki milimetar nastalog dima ili plamena, zatim ponašanje vatrogasaca u nastaloj situaciji.Ono što nije išlo u prilog jučerašnje obuke svakako su velike vrućine vani pa su uvjeti u kontejneru bili dosta otežani,ali sve se to odradilo bez ikakvih neželjenih posljedica. U prvom ulazu sudionici su se mogli upoznati sa promatranjem i ponašanjem vatre i znakova koji upozoravaju na moguću pojavu flashovera u kontroliranom prostoru. Nakon toga na vanjskom poligonu odrađen je rad sa mlaznicom gdje je bilo dosta zanimljivih situacija pogotovo kad imate povez na masci. Tu je do izražaja došla fizička spremnost vatrogasca koja je bila vidljiva kod pojedinaca.

U drugom ulasku pojačava se tempo u simulatoru , plameni udari sve su izraženiji a polaznici osjećaju veću temperaturu na svom tijelu.na zadovoljstvo instruktora i polaznika i ovaj ulazak je dobro izveden. Nakon ručka odrađen je treći ulazak gdje se radilo sa mlaznicom tj. sprječavanje plamena iz sigurnosne zone. Kako simulator posjeduje i mjerać temperature, tako je u najvišoj točci izmjereno 532°C , dok su sami polaznici bili konstantno u temperaturi od 70°C .

U četvrtom ulasku koji je najzahtjevniji a svakako i najzanimljiviji dio čitavog treninga jer omogućava kompleksne vježbe ulaska u prostor, spašavanja, svladavanja vatre, ventilacije te uvježbavanje timskog rada.Na kraju ove obuke slijedila je podjela uvjerenja polaznicima, završna zahvalna riječ instruktora te smo imali čast prisustvovati dodjeli knjižice sa 20 ulazaka instruktoru Dariu Kezeriću kojem ovom prilikom i čestitamo u ime kompletne grupe.

Nadamo se da će neki od ovih polaznika jednog dana i sami postati instruktori i time prenjeti znanje i iskustvo sljedećim generacijama vatrogasaca kao što su to učinili sadašnji instruktori nama. Još jednom zahvala instruktorima Mariu Rogini, Tihomiru Vargi, Darku Zajčiću, Damiru Martanu, Goranu Batušiću, Dariu Kezeriću od ekipe Damir Marenić, Ivo Skopljak, Nevenko Čižmešija, Ivan Lacković, Boris Nađenović, Petar Mikin, Zvonimir Mikin, Tomislav Marušić, Dražen Šeketa (Sveta Nedelja), Marko Domitrović, Marko Matijević (Strmec), Ivica Čakanić (Rakitje), Ivica Blažinović (Kašina) te Ivan Milković (Vugrovec Donji).

...17:00 [ Komentari (2) ] Isprintaj

PREKINUT NIZ POBJEDA DVD-a DONJA GRAČENICA
[ # ]

DEANOVEC
Piše: Damir Marenić
Foto: DVD OŠtarije

Kada imate prekrasno vrijeme, veliki broj ekipa, odličnu organizaciju domačina onda je natjecanje ostalo u pamćenju. Upravo su se ovi segmenti poklopili na 2.kupu DVD Deanovca. U konkurenciji 30 ekipa u četiri kategorije pobjednici su DVD Biškupec, Breški Jalševec, Johovec i Bešlinec. No krenimo redom.

Image and video hosting by TinyPic

U kategoriji muški A nastupilo je 20 ekipa. Među njima nastupili su državni prvaci iz Paukovca, nepobjediva ovogodišnja ekipa iz Donje Gračenice, uvijek odlični dečki iz Belajskih Poljica, ekipa koja je spremna za visoke rezultate je svakako ekipa DVD Oštarije. Pobjeda je ipak pripala ekipi DVD Biškupec koji su ostvarili fenomenalno vrijeme od 31,80 sekundi, drugo mjesto pripalo državnim prvacima ekipi DVD Paukovec sa vremenom 33 sekunde, treće mjesto za Belajske Poljice sa vremenom 34 sekunde. Ovogodišnji pobjednici Makarske, Kaštel Sućurca te Oštarija ekipa DVD Donja Gračenica bila je tek sedma sa rezultatom 33,20 sekundi ali uz 5 negativnih bodova.

U kategoriji žene A prvo mjesto za ekipu DVD Breški Jalševec koja je postigla vrijeme od 34.80 sekundi plus 5 negativnih bodova što je bilo još dostatno da iza sebe ostave ekipu DVD-a Zaprešić. Tomeku i njegovoj ekipi više sreće drugi put.

U kategoriji muški B prvo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Johovec sa rezultatom 47,10 sekundi drugo mjesto za ekipu DVD Sisak a treće mjesto pripalo je ekipi DVD- a Okešinec. U kategoriji žene B prvo mjesto za ekipu DVD Bešlinec, drugo mjesto za DVD Staro Čiče a treće mjesto za DVD Sisak. REZULTATI

23.05.2009. ...22:29 [ Komentari (2) ] Isprintaj

VUKOVARSKI VATROGASCI SPRIJEČILI MILIJUNSKU ŠTETU
[ # ]

VUKOVAR
Piše: Dragana Korpoš

U petak oko 22,15 sati u krugu bivšeg kombinata Borovo planuo je požar na vrećama s recikliranom gumom, odnosno zapalio se granulat guma. Brzom intervencijom vatrogasaca spriječena je velika šteta, s obzirom na to da se u neposrednoj blizini nalazi skladište poduzeća “Boso”.

Nikola Stamatović, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Vukovar, istaknuo je kako je borba s vatrom trajala nekoliko sati. Na skladištu “Bose” plamen je istopio plastiku, no vatrogasci su spriječili širenje požara na kompletno skladište u kojem je smješteno mnogo robe.

Procjenjuje se kako bi u tom slučaju šteta iznosila milijun eura, dok se ovako kreće oko šest tisuća kuna. Vatrogasci su cijelu noć dežurali na požarištu, a u sanaciji su im se pridružili i djelatnici Komunalca, koji su bagerima prevrtali granulat guma koji je dugo tinjao, kako bi spriječili eventualnu pojavu novog požara.

Policija je na mjestu požarišta obavila očevid, a nakon njegovog završetka utvrdit će se što je prouzročilo vatru. Prema prvim informacijama, riječ je o “ljudskom faktoru”, odnosno postoji mogućnost da je požar izazvao odbačeni opušak cigarete. glas slavonije


...21:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U TRANSFORMATORU TE OBRENOVAC
[ # ]

OBRENOVAC

Jedan od tri transformatora u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu zapalio se, ali snabdjevanje Beograda električnom energijom za sada nije ugroženo.

Vatrogasci su izašli na teren i pogasili požar, a na njihov zahtjev radnici elektrane su isključili i drugi transformator.Za sada svi potrošači u Beogradu imaju struju, ali ukoliko bude bilo neophodno da se isključi i treći transformator, postoji mogućnost da Novi Beograd ostane bez električne energije. B92

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IVICA GLAS PREDSJEDNIK , STJEPAN SKULIBER ZAPOVJEDNIK VZ KZŽ
[ # ]

ZLATAR

Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije održala je svoju 17. po redu, izvještajno-izbornu skupštinu.

Prema izvješću za proteklu godinu vatrogasci su imali čak 432 intervencije, od čega najviše u ljetnim mjesecima. Istaknut je i primjer općine Zagorska Sela u kojoj već tri godine nije bio ni jedan požar. U izvješću županijske Vatrogasne zajednice za proteklu godinu također su naglašeni brojni programi osposobljavanja članova kroz koja je prošlo njih 2 700. Bila je ovo i izborna skupština.

Za predsjednika je ponovno izabran Ivica Glas, dok će dužnost dopredsjednika obnašati Boris Uhernik. Dosadašnji dugogodišnji zamjenik predsjednika, Rudolf Zajec, posebnim priznanjem postao je doživotni počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije. Za novog zapovjednika izabran je Stjepan Skuliber, a zamjenik je Marijan Lovrenčić.Među brojnim gostima Skupštini je nazočio i načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović.

On je istaknuo da je novi Zakon o vatrogastvu pred donošenjem i da su u tijeku pripreme da vojarna u Stubičkoj Slatini postane međunarodni centar za obuku vatrogasaca.. Inače, zagorski vatrogasci ove nedjelje sudjelovat će na tradicionalnom hodočašću u Mariji Bistrici. RHZ

22.05.2009. ...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORIO U VAGONU!
[ # ]

BEOGRAD

U požaru koji je zahvatio tri žejleznička vagona nastradala je jedna osoba, rečeno je Tanjugu u MUP-u Srbije. U jednom od napuštenih vagona koji su sinoć izgorjeli kod „Laste" pronađeno potpuno ugljenisano tijelo. Sumnja se da su požar izazvali narkomani ili beskućnici, koji borave u ovim vagonima

Image and video hosting by TinyPic

Ugljenisano tijelo nepoznate osobe pronađeno je sinoć nešto prije ponoći u jednom od nekoliko napuštenih vagona koji su izgorjeli na železničkoj postaji kod autobuske stanice „Lasta"! Tijelo je bilo toliko izgorjelo da na prvi pogled nije bilo moguće utvrditi ni kog je pola.

Kako se saznaje, leš je pronađen nakon što su vatrogasci ugasili vatru i kad se dim od požara potpuno slegnuo. Uzrok požara još uvijek je nepoznat, a policijska istraga će utvrditi da li je podmetnut. Prema prvim informacijama, požar je najvjerojatnije izazvala osoba koja je izgorjela, ali se još ne zna na koji način.

Prema riječima sugovornika bliskih istrazi, vatrogasno-spasilačka brigada dobila je dojavu o požaru koji je zahvatio nekoliko napuštenih vagona sinoć u 22 sata.

- Radnik osiguranja Željezničke postaje prijavio je da iz vagona kulja plamen visok nekoliko metara. Gust dim mogao se vidjeti skoro do Palaće pravde. Na mjesto događaja odmah su upućene četiri ekipe sa 15 vatrogasaca - kaže naš sugovornik iz policije.Vatrogasci su efikasnom akcijom, za svega nekoliko minuta, lokalizirali požar. Na prvi pogled izgledalo je kao da u starim vagonima nema nikoga. Međutim, kad se dim smanjio, vatrogasci su detaljno pregledali svaki dio vagona.

- U jednom dijelu vagona vidjeli su potpuno izgorjelo tijelo. Prizor je bio stravičan. Toliko je izgorjelo da je bio potpuno ugljenisano, pa se nije moglo ništa razaznati - kaže jedan od očevidaca gašenja požara. Obdukcijom će biti utvrđen identitet izgorjele osobe. Prema riječima jednog od radnika „Željeznica", u ovim vagonima uglavnom borave narkomani i beskućnici, pa je moguće da je žrtva upravo netko od njih.

- Stalno ih tjeramo, ali ne vrijedi. Događa se da se tu zapali ponešto, ali uglavnom uspijemo sami ugasiti. Jednom sam uhvatio narkomane kako se u tom vagonu drogiraju, pokušao sam ih otjerati, ali nisam uspio jer su bili dosta agresivni - kaže naš sugovornik.

Gašenje požara je proteklo bez problema. Vremenski uslovi su bili povoljni, a ni vjetar nije bio jak.
- Zahvaljujući tome, brzo smo uspjeli ugasiti vatru koja nije bila mala i da sprječimo daljnje širenje požara - rekao je jedan od vatrogasaca koji je sudjelovao u gašenju požara.

Beogradska policija i vatrogasci reagirali su i oko dva sata iza ponoći zbog manjeg požara u blizini hale Pinki. Kaka je rečeno, požar je brzo lokaliziran, nitko nije ozljeđen, a pričinjena je manja materijalna šteta. Press online

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZA VATROGASCE IMA POSLA ALI NEMA PLAĆE
[ # ]

ZAGREB

Magdić je prozvao ministra financija Ivana Šukera i potpredsjednicu Vlade Đurđu Adlešič za nepoštovanje kolektivnog ugovora i neisplatu plaća.Mladen Magdić upozorio je na poteškoće s kojima se uoči početka požarne sezone susreću vatrogasci

Početak sezone požara u Hrvatskoj vatrogasci čekaju bez plaće. Naime, neke vatrogasne postrojbe poput JVP-a Metkovića i JVP-a Ploča još nisu dobile plaću za travanj.

Image and video hosting by TinyPic

"Ministarstvo financija trebalo je doznačiti sredstva za isplatu plaća tim vatrogasnim postrojbama zaključno s 15. svibnja. Od tada je prošlo već tjedan dana, a vatrogasci još nisu dobili ni kunu", rekao je Slobodnoj Dalmaciji predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca u Sindikatu javnih službenika Mladen Magdić.

On je prozvao ministra financija Ivana Šukera i potpredsjednicu Vlade Đurđu Adlešič za nepoštovanje kolektivnog ugovora i neisplatu plaća. Uputio je i prigovor zbog neangažiranja kanadera u gašenju velikog požara koji je u srijedu buknuo pokraj Stona jer se sva četiri kanadera trenutno nalaze na remontu u Zagrebu.

Predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Goran Franković kazao je da angažiranje kanadera u tom slučaju nije bilo nužno jer je na terenu bilo pedesetak vatrogasaca koji su uspješno odradili posao. Dodao je da cijela protupožarna eskadrila prolazi uobičajenu proceduru pripreme za sezonu, uključujući i remont kanadera.

U MORH-u kažu da kanaderi ne bi ni mogli biti angažirani u gašenju požara na Pelješcu zbog jake bure, a to što se sva četiri nalaze na remontu opravdavaju činjenicom da protupožarna sezona još nije počela.Iako sezona požara u Hrvatskoj službeno počinje 1. lipnja, vatrogasci već imaju pune ruke posla. Nacional

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRIVEDEN KRIVAC ZA POŽAR U STONU
[ # ]

STON
Foto: Admir Buljubašić

Policija je 35-godišnjeg Dubrovčanina privela u Istražni centar dubrovačkog Županijskog suda zbog sumnje da je u srijedu izazvao veliki požar u Stonu na Pelješcu.

Osnovano se sumnja da je 35-godišnjak izazvao požar u neobrađenom masliniku, koji se nošen vjetrom proširio na predio zvani ''Kosor''. Pritom je vatra zahvatila borovu šumu i nisko raslinje.

Image and video hosting by TinyPic

Materijalna šteta će se naknadno utvrditi, a u požaru je izgorjelo najmanje 40 hektara borove šume. U gašenju su sudjelovali JVP Dubrovnik, DVD-ovi sa područja Pelješca, Dubrovnika, Dubrovačkog primorja, Mljeta kao i protupožarni helikopteri.Požar je lokaliziran tek u četvrtak iza pet sati ujutro, a požarište se još uvijek čuva, te se već saniraju njegovi rubni dijelovi.

''Nakon saslušanja i provedene krim obrade, 35-godišnjak je pušten, uz kaznenu prijavu zbog dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom'', izjavila je Marija Gjenero, glasnogovornica Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Net

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽEŠKI VATROGASCI DVA SATA HVATALI ODBJEGLU IGUANU
[ # ]

POŽEGA
Piše: Kazimir Balog/EPEHA
Foto: JVP Požega

Čak dva sata trajao je nesvakidašnji lov po borovima požeških vatrogasaca za odbjeglom iguanom u Ulici Pavla Radića.

Image and video hosting by TinyPic

Pri tom su morali upotrijebiti čak dva vozila, prvo ono s ljestvama koje se pokazalo neuspješno u hvatanju metar dugačke, ali izuzetno okretne iguane da bi tek uz pomoć navalnog vozila požeške Javne vatrogasne postrojbe i spretnih vatrogasaca lov bio uspješno okončan, a životinja ponovo smještena u svoj terarij.

- Dosada smo imali nekoliko intervencija spašavanja mačaka s visokih stabala, ali nikada nismo radili ovako što. Gotovo je nevjerojatna spretnost iguane koje se za samo 15-tak sekundi spuštala s jednog i verala na drugi bor, izjavio je zapovjednik JVP Požege Goran Dijaković dodavši kako nije bilo straha jer iguana nije bila opasna već jedino uplašena, a vjerojatno i gladna.

Naime, životinja je pobjegla još u ponedjeljak vlasnici koja studira, da bi njezina obitelj primijetila kako se nakon četiri dana lutanja, u četvrtak oko 13 sati iguana vratila na obližnji bor. Pozvani su odmah vatrogasci koji su završili sa intervencijom oko 15,00 sati, a iguana ponovo smještena u terarij. Jutarnji list

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI BEZ PLAĆA , KANADERI NA REMONTU
[ # ]

ZAGREB
Piše: Snježana Dukić

Iako je do službenog početka protupožarne sezone, odnosno opasnosti od požara većih razmjera ostalo još 10-ak dana, vatrogasci na priobalju već imaju pune ruke posla, ali ne i novca za isplatu plaća.

Image and video hosting by TinyPic

Kako u četvrtak doznajemo od Mladena Magdića, predsjednika Odbora profesionalnih vatrogasaca u Sindikatu javnih službenika, neke vatrogasne postrojbe poput JVP Metković i JVP Ploče još nisu dobile plaću za travanj.

- Ministarstvo financija trebalo je doznačiti sredstva za isplatu plaća tim vatrogasnim postrojbama zaključno s 15. svibnja. Od tada je prošlo već tjedan dana, a vatrogasci još nisu dobili ni kunu - upozorava Magdić i pri tom proziva ministra financija Ivana Šukera i potpredsjednicu Vlade Đurđu Adlešič za nepoštovanje kolektivnog ugovora i neisplatu plaća.
Bura na Stonu

Prozivki je bilo i zbog neangažiranja kanadera u gašenju velikog požara koji je u srijedu buknuo pokraj Stona, jer se sva četiri kanadera trenutno nalaze na remontu u Zagrebu.Predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Goran Franković kaže, međutim, kako angažiranje kanadera na gašenju požara pokraj Stona nije bilo nužno.

- Županijski vatrogasni zapovjednik procijenio je da su za gašenje požara bila dovoljna dva helikoptera, a uz to na terenu je bio angažiran i dovoljan broj vatrogasaca, njih pedesetak koji su uspješno odradili posao - kaže Franković te napominje da, koliko je njemu poznato, cijela protupožarna eskadrila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prolazi uobičajenu proceduru pripreme, uključujući i remont kanadera, za ovogodišnju protupožarnu sezonu i da u tome još uvijek ne vidi nikakav problem.

- Vatrogasnim snagama kanaderi su nužno potrebni tijekom protupožarne sezone, odnosno usred ljeta kada je najveća opasnost od požara većih razmjera - napominje Franković.U Ministarstvu obrane, pak, navode kako kanaderi ne bi ni mogli biti angažirani u gašenju požara na Pelješcu zbog jake bure, a to što se sva četiri nalaze na remontu opravdavaju činjenicom da protupožarna sezona još nije počela. Slobodna Dalmacija

21.05.2009. ...21:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZBORNA SKUPŠTINA ŽUPANIJSKE VATROGASNE ZAJEDNICE
[ # ]

ZLATAR

Redovna, 17. izvještajno-izborna skupština Vatrogasne zajednice KZŽ održat će se večeras s početkom u 18.30 u Vatrogasnom domu u Zlataru. Čelni ljudi zajednice podnijet će izvješće o radu i financijskom poslovanju u prošloj godini, a budući je skupština izborna uslijedit će konstituiranje njezinog novog saziva.

Prema kandidaturama koje je na nedavnoj sjednici otvorilo predsjedništvo, za mjesto predsjednika ponovno se kandidirao Ivica Glas te za njegovog zamjenika Boris Uhernik, dok su za zapovjednika i zamjenika došla po dva prijedloga, pa će konačnu odluku o vodstvu zagorske VZ dati skupština. Predloženim dnevnim redom, najavljeno je i usvajanje planova rada za ovu godinu te dodjela priznanja i odlikovanja. radio Zlatar

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OKUPLJANJE MLADIH VATROGASACA S PODRUČJA NASELJA SV. IVANA ZELINE
[ # ]

SVETI IVAN ZELINA

Budućnost će biti onakva kvakva nam je mladost, kaže jedna poslovica a ako je suditi po aktivnostima koje vatrogasci pripremaju za svoj novi podmladak, budućnost bi mogla biti obećavajuća.

Image and video hosting by TinyPic

DVD Sv. Ivan Zelina u smjeru aktiviranja djece i mladeži u dobrovoljnom vatrogastvu na području užeg središta našeg grada, okupit će zainteresirane natjecateljske vatrogasne ekipe, te ih potaći na pohađanje vatrogasnih tečajeva i eventualno aktiviranje u protupožarnoj zaštiti grada.

Iz društva pozivaju sve zainteresirane građane, a posebno one mlađe da u ponedjeljak 25. svibnja u 19 sati dođu na poligon ispred Vatrogasnog centra Sv. Ivan Zelina na upoznavanje sa trenerima, opremom, ciljevima vježbanja i rada u vatrogastvu. Posebnost ovog događaja jest u tome što će zainteresirani građani imati prilike kroz ugodno druženje izbliza upoznati zelinske vatrogasce i vatrogasnu opremu s kojom raspolažu. radio Zelina

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DOMIN I MATIJAŠČIĆ NA ČELU VATROGASNE ZAJEDNICE
[ # ]

SAMOBOR

Imenovan zapovjednik i zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Samobora.

Image and video hosting by TinyPic

Gradsko je Poglavarstvo na svojoj 187. sjednici potvrdilo imenovanje zapovjednika i zamjenika zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Samobora. To će i ubuduće biti Vladimir Domin kao zapovjednik i Dubravko Matijaščić kao zamjenik zapovjednika, budući da ih je na te dužnosti 17. travnja izabrala Skupština Vatrogasne zajednice.

Na sjednici su potvrđena imenovanja zapovjednika i zamjenika zapovjednika vatrogasnih postrojbi 17 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Tako su potvrđeni zapovjednici i njihovi zamjenici u dobrovoljnim vatrogasnim društvima Jarušje (Antun Babojelić i Miljenko Babojelić), Klokočevec (Silvio Kumerički i Ivica Rešetar), Cerje (Stjepan Geušić i Marijan Kupres), Otok (Josip Horvat i Tomislav Žaler), Bregana (Juraj Matijaščić i Dubravko Matijaščić), Petkov Breg (Dragutin Stunja i Josip Stunja), Vrbovec (Vladimir Lastovčić i Josip Kumerle), Gornja Vas (Janko Cvitković i Vlado Šintić), Bobovica (Juraj Čiček i Željko Keresman), Grdanjci (Tomislav Horvat i Marijan Brainović), Rude (Božo Planinčić i Ivan Skendrović), Galgovo (Dubravko Komarec i Petar Mihočinec), Molvice (Dalibor Požgaj i Damir Požgaj), Samobor (Vladimir Domin i Davor Domin), Pavučnjak (Mario Palčić i Tomislav Palčić), Veliki Lipovec (Milan Gunčić) i Drežnik (Tihomir Štulec i Mirko Kurtanjek). glasnik SSN

20.05.2009. ...19:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SPASILI PAČJU OBITELJ
[ # ]

WASHINGTON

Washingtonski vatrogasci, koji su slučajno naišli na patku kako bespomoćno gače iznad šahta, spasili su njena 4 pačića prije nego što su otišli "niz vodu" i ostali bez majke.

Vatrogasci iz američkog glavnog grada jučer su spasili četiri pačića koja su upala u rešetkasti šaht za odvod kišnice u jednoj četvrti Washingtona, poznatijoj po noćnom životu nego po fauni.Pripadnici vatrogasne brigade iz Engine 9 i vođa Sgt. Mike Engles primjetili su patku kako glasno gače nad šahtom, rekao je portparol vatrogasaca Alan Etter.Kada su otvorili rešetku, ugledali su četiri pačića kako plivaju dva metra niže.

Image and video hosting by TinyPic

Sve pačiće, uključujući i jedno koje je ostalo gore uz majku, su odnjeli u obližnju policijsku postaju gdje su potom predati centru za rehabilitaciju životinja.Pačići će biti vraćeni u prirodu kada budu dovoljno snažni.Susan Poup, koja živi u zgradi pored šahta, kaže da je spazila pačiju obitelj tokom vikenda.

Naime, patka je napravila gnijezdo od novina ispod njenog kombija, zbog čega je Susan koristila rođakov automobil da ih ne bi uznemiravala. Par puta im je odnjela vodu.Gospođi Poup (45) jedino nije jasno šta je dovelo majku i pačiće u taj kraj, obzirom da nema vode koja bi mogla privuči ptice.-"Majka je bila tako mala, a pačići slabašni. Nakon što su ih odnjeli, stalno sam zvala policiju i govorila dežurnom 'Kao majka vas pitam za majku, da li možete provjeriti da li je dobro?'", rekla je Susan. opširnije

...18:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

SVE ZA LJUBAV SVOJE ŽENE
[ # ]

BOR

Borska policija i vatrogasci , iz izbočine ambisa napuštenog rudarskog kopa izvukli su muškarca čije ime nije priopćeno. Muškarac se našao u provaliji, na korak od smrti, tragajući za svojom suprugom koja mu je ranije zaprijetila da će se baciti u grotlo duboko nekoliko stotina metara.

Gotovo tri sata, policajci i vatrogasci su iz provalije starog, napuštenog površinskog kopa Rudnika bakra “Bor”, dubokog oko 1.000 metara, izvlačili jednog čovjeka.Po mrklom mraku, koristeći samo svjetlost baterijskih lampi, u tome su, riskirajući svoje živote, na kraju, uz nadljudske napore, nekako i uspjeli.

Kako se ispostavilo, čovjek, koji živi u oronulim zgradama na samoj ivici kopa i čije se ime ne navodi, u ponedjeljak se oko 19 sati posvađao sa suprugom, koja je rekla da ide skočiti u provaliju, “jer više ovako ne može živjeti”. Muž joj je na to nehajno odgovorio “pa, idi i ubij se”, nakon čega je žena izašla iz kuće.

Međutim, kako se poslije nekoliko sati nije vratila, muž je krenuo potražiti ju. Po mrklom mraku, sa ivice kopa, od siluete, koja je bila oko 150 metara od vrha litice, pričinilo mu se da je to tijelo njegove supruge. Ne razmišljajući, čovjek je krenuo u grotlo kopa, ali kada je stigao do cilja uvjerio se da nije u pitanju tijelo njegove supruge, već stara bačva koju je netko bacio u provaliju.

Ali, tek tada je nastao problem, jer se čovjek, zbog rastresitog tla i okomitih litica nije mogao vratiti nazad! Srećom, kod sebe je imao mobilni telefon.Pozvao je policiju, čije su ophodnje ubrzo stigle na mjesto događaja . Policajci su angažirali vatrogasce koji su poslije dramatičnih pokušaja uspjeli izvuči čovjeka na površinu.

Tek kada se našao na sigurnom, čovjek je ispričao što se dogodilo. Odmah je uslijedila potraga za njegovom suprugom, sve dok se jedan od policajaca nije dosjetio da odu do kuće.Njegova supruga ga je čekala u stanu ne sluteći da joj je muž mogao završiti u provaliji tražeći je.Kako je objasnila, nije ni imala namjeru ubiti se. Mondo

...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZ PREVRNUTOG VOZILA IZVLAČILI GA GAREŠNIČKI VATROGASCI
[ # ]

ILOVSKI KLOKOČEVEC

Do nesreće je došlo nakon što je vozač izgubio kontrolu nad vozilom u oštrom zavoju te je završio u putnom jarku. Izvlačiti su ga morali vatrogasci.

U Ilovskom Klokočevcu jutros se oko osam sati dogodila prometna nesreća u kojoj je automobil sletio s ceste. Njime je upravljao 59-godišnjak s prebivalištem na području Grbavca koji je u oštrom zavoju izgubio nadzor nad vozilom te je završio u putnom jarku i prekrenuo se na krov.

Kako nije mogao sam izaći iz vozila izvući su ga morali garešnički vatrogasci koji su morali rezati automobil i skidati vrata. Nakon toga je prevezen u garešnički Dom zdravlja gdje je utvrđeno da nema ni lakših ozljeda, pa je nezgoda, srećom završila samo s materijalnom štetom. Krugoval

...15:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U BORČI
[ # ]

BEOGRAD

Na krovu poduzeća "Vidra komerc" u beogradskom naselju Borča, oko osam SATI izbio je požar. Ozljeđenih nema, a vatrogasci su ugasili požar.

Jutros oko 8 sati zapalio se krov privatne firme "Vidra komerc" u Ulici 4. nova broj 14 u Borči.U požaru nema ozljeđenih, a u gašenju učestvovalo sedam vatrogasnih ekipa.Opasnosti od širenja požara na okolne objekte nije bilo, a uzroci požara još nisu poznati.Vatrogasne ekipe stigle na mjesto događaja, a nakon što je požar ugašen utvrdit će se materijalna šteta. Blic

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORIO KROV , VATROGASCI SPASILI ZGRADE
[ # ]

KARLOVAC

Na krovištu zgrade buknuo je požar u srijedu oko 3 sata ujutro. Vatrogasci su požar ubrzo ugasili, te spriječili da se proširi na okolne zgrade.

Image and video hosting by TinyPic

Nitko nije ozlijeđen u požaru koji je nešto poslije 3 sata izbio na krovištu zgrade u Radićevoj ulici, kod Glazbene škole u Karlovcu. Vatra se lako i brzo mogla proširiti na stanove i poslovne prostore na katu i prizemlje, ali isto tako na mnoge zgrade u susjedstvu, koje su stara gradska jezgra i zaštićeni spomenik kulturne baštine.

Samo brza reakcija karlovačke Javne vatrogasne postrojbe spriječila je širenje požara, koji je buknuo na krovu zgrade .U požaru, saznajemo, nema ozlijeđenih. Krov veličine 300 četvornih metara je potpuno izgorio, ali srećom štete na okolnim zgradama nema.

Vatrogasci su prvu dojavu dobili u 3,12 sati. Samo 3 minute kasnije njih 7 započeli su s gašenjem i spriječili širenje vatre na okolne objekte.Borba s vatrom trajala je sat vremena, kada je požar lokaliziran. Međutim, i sada su vatrogasci na licu mjesta kako bi nastavili s raščišćavanjem požarišta.Što je uzrok požara još nije poznato, to će utvrditi policija koja obavlja očevid. Dok se sve ne završi ulaz u Radićevu i Cesarčevu ulicu je zabranjen, a trgovine Benefit i Borovo ne rade.

- "Vatra je svladana nakon sat vremena borbe u kojoj je sudjelovalo 15 vatrogasaca s četiri vozila. Srećom nije prodrla u stanove na katu ispod, ali je krov od tristotinjak četvornih metara potpuno izgorio. Štete na okolnim zgradama nema.Uzrok požara još nije poznat, policija obavlja očevid, a vatrogasci raščišćavaju objekt."-rekao je Dozapovjednik JVP-a Goran Franković24 sata

...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EDUKACIJA DJECE U MJESECU ZAŠTITE OD POŽARA
[ # ]

VELIKA GORICA

DVD Velika Gorica u mjesecu zaštite od požara provodi edukaciju djece u području zaštite od požara. Program edukacije je koncipiran i razrađen u dva dijela. U prvome teorijskome dijelu, mališanima se prikazuju svakodnevne aktivnosti s ciljem smanjenja mogućnosti za izazivanje požara, te kako se ponašati u slučaju da dođe do požara.

U drugome, djeca razgledavaju vatrogasna vozila i opremu koju koriste vatrogasci.Do sada su kroz edukaciju prošle Osnovne škole Eugena Kvaternika i Eugena Kumičića, a do kraja mjeseca edukacija će se organizirati i za učenike Osnovne škole Nikole Hribara i Jurja Habdelića. RVG

19.05.2009. ...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

FIJASKO PROTUPOŽARNE FLOTE
[ # ]

ZEMUNIK

Pregledom hrvatskih zrakoplova AT-802 Fire Boss, tzv. Air Tractora, utvrđeno je da je izvanredno slana voda Jadranskog mora u jednoj sezoni u potpunosti nagrizla unutrašnjost zrakoplova, sklopove i sustav za prikupljanje vode, pa je ugrožena investicija u obranu od požara vrijedna dvanaest milijuna eura

Image and video hosting by TinyPic

Samo jedna protupožarna sezona 2008. bila je dovoljna da se novonabavljeni protupožarni zrakoplovi AT-802 "Fire Boss" , tzv. Air Tractori, devastiraju korištenjem morske vode u gašenju požara, čime se jednim dijelom obezvrijedila investicija od 12 milijuna eura za nabavu pet zrakoplova toga tipa. Nacional je doznao kako je na prvom godišnjem pregledu tri od ukupno pet novonabavljenih zrakoplova uočeno da je morska sol u potpunosti nagrizla unutrašnjost zrakoplova, njegove sklopove, te sustav za prikupljenje vode.

Nacionalove informacije potvrđuje dokument brigadirnog generala Mate Ostovića, u kojem upozorava da se zračni traktori više ne bi smjeli koristiti na morskim površima, osim u krajnjoj nuždi. Zračni traktori bi se tako, prema preporuci generala Ostovića, trebali u budućnosti puniti samo slatkom vodom iz crpki ili autocisterni na hrvatskim aerodromima te vodom iz jezera.

Pokazalo se da bi američki proizvođač trebao dodatno raditi na konstrukciji i materijalima pomoću kojih bi zrakoplov mogao uspješno podnositi uvjete velikog saliniteta vode, kao što je to slučaj na Jadranskom moru.

Postavlja se pitanje tko je pogriješio kada je dao zeleno svjetlo za korištenje zračnih traktora na morskoj površini, odnosno jesu li te letjelice bile održavane prema specifikaciji proizvođača. Nacional ističe da zračni traktori nemaju tzv. korito koje je hermetički zatvoreno, kao kod kanadera, pa je morska sol nagrizla sve što je mogla. Odgovornost može biti na proizvođaču, koji je precijenio svoj proizvod i dopustio njegovo korištenje u nepovoljnim uvjetima. Ako proizvođač nije pogriješio, možda je za krivu procjenu odgovorna skupina stručnjka iz hrvatskih oružanih snaga i Ministarstva obrane, koja je 2007. pregovarala o nabavi tih zrakoplova u Španjolskoj s tvrtkom Air Tractor Europe S.L.

Oni bi trebali odgovoriti na pitanje na temelju čega su zaključili da su zračni traktori pogodni za korištenje vode iz izrazito slanog Jadranskog mora. Ne treba, međutim, ni isključiti mogućnost da je do oštećenja došlo jer su te letjelice u prošloj protupožarnoj sezoni maksimalno korištene i tjerane na rad do ruba izdržljivosti, mimo uputa proizvođača. Odnosno, njihovo ispiranje od morske soli, koje su redovno trebali obavljati u zračnim lukama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, navodi Nacional, rađeno je aljkavo, neredovito i neprofesionalno. Događalo se, navodno, i da kanaderi dolaze iz Zračne luke Zemunik na popravke u Veliku Goricu puni morske vode koja je u njima stajala danima. tportal

...15:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EVAKUACIJA U II OSNOVNOJ ŠKOLI VARAŽDIN USPJELA
[ # ]

VARAŽDIN

Uz obilježavanje mjeseca zaštite od požara varaždinski su vatrogasci danas uspjeli spasiti sve učenike i nastavnike varaždinske Druge osnovne škole od fiktivnog požara. Riječ je o vatrogasnoj vježbi kojom je četrdeset vatrogasaca iz devet varaždinskih vatrogasnih društava spasilo zarobljenike na krovu pomoću košare na vatrogasnim ljestvama, a oni zatočeni na drugom katu škole skakali su na zračni jastuk.

Osim vatrogasaca, koji su demonstrirali njihovu sigurnost, sa nešto niže visine, prvog kata, skočio je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina Ivica Labaš rekao je da je vježba prošla po planu te da su djeca iskazala veliku disciplinu - iz škole su izašli za samo tri minute.

Time je i praktično provjeren teoretski plan evakuacije iz jedne od najvećih osnovnoškolskih ustanova u gradu Varaždinu, rekao je zadovoljan pokazanim znanjem i spremnošću varaždinskih vatrogasaca, predsjednik Gradske vatrogasne postrojbe Tomislav Bogović. radio Kaj

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SPASILI KONJA IZ JAME
[ # ]

TENJSKI ANTUNOVAC

Osječki vatrogasci uz pomoć vatrogasnih vozila i dizalice spasili su u Tenjskom Antunovcu život dvoipolgodišnjem konju Dinamitu, koji je upao u jamu duboku tri i široku pet metara.

Video by Dnevnik.hr

Dinamit je upao u tzv. 'digistar', jamu duboku tri i široku pet metara s betonskim pregradama u kojoj se od stajskog gnojiva proizvodi bio plin i humus, i bio je u životnoj opasnosti. U spašavanju je sudjelovalo osam vatrogasaca s tri vatrogasna vozila, među kojima specijalno tehničko vozilo s dizalicom, kazao je operativni dežurni u Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Osijek Tomislava Katalina.Operaciju spašavanja, koja je trajala oko 2 sata, pratilo je gotovo cijelo selo.


'Zahvaljujući vatrogascima uspjeli smo ga izvući, oko nogu i glave vezali smo mu užad, a onda je uz velike napore i spretnost vatrogasaca izvučen van', rekao je Dinamitov vlasnik Tomislav Lukavec. Veterinar je sinoć pružio pomoć konju, budući da se izgrebao na betonske pregrade tijekom izvlačenja, rekao je Lukavec dodajući da se Dinamit jutros osjeća dobro i da je 'sigurno već zaboravio na tešku noć'.

Ispričao je kako je kćerka sinoć utrčala u kuću i plačući rekla da je 'Dinamit upao u digistar, gdje leži na leđima, baca se, trga i stenje'. Već sam mislio da mu nema spasa, 'ali ovi su dečki čudo izveli', rekao je Lukavec, dodajući kako Dinamit na obiteljskom gospodarstvu s njima obavlja niz poslova te kako ga djeca obožavaju. Net

...12:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

50 VATROGASACA I 11 VOZILA TE 2 HELIKOPTERA GASILO POŽAR U LABINSKOJ DRAGI
[ # ]

Jučeru 16:45 sati ŽC 112 Split primio je dojavu od građanina da je uz željezničku prugu iznad Kaštela izbio požar. ŽC 112 je o požaru odmah obavijestio DVD Kaštela, DVD Trogir i PP Kaštela.

Image and video hosting by TinyPic

Prema informaciji DVD Kaštela, požar je izbio uz željezničku prugu u mjestu Labinska Draga, općina Prgomet i širio se prema sjeveru, a zahvatio je površinu od 7 ha trave i niskog raslinja. Požar je ugašen u 21:00 sati a u gašenju su sudjelovali DVD-i s područja županije i to: Kaštela, Gomilica, Mladost, Trogir, Slatine, Vranjic i Split s ukupno 50 vatrogasaca i 11 vozila.

Od zračnih snaga u gašenju su bila angažirana 2 helikoptera. Za vrijeme gašenja požara promet željezničkom prugom Prgomet – Split bio je u prekidu a normaliziran je u 20:15 sati.

Oko 23:30 sati požar se na jednom dijelu ponovno aktivirao, ali je ubrzo lokaliziran, a u potpunosti je ugašen u 04:00 sati. Dodatno je opožareno još 0,5 ha, tako da ukupna opožarena površina iznosi 7,5 ha. DUZS

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD-u LEKENIK DONACIJA VRIJEDNA 30.000 KUNA
[ # ]

LEKENIK

Zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica kluba HSS-a, Marijana Petir osigurala je za Dobrovoljno vatrogasno društvo Lekenik vatrogasnu opremu i alat vrijedan 30,000.00 kuna.

Marijana Petir je navedenu opremu nabavila uz pomoć Državne uprave za zaštitu i spašavanje a predala ju je lekeničkim vatrogascima zajedno s ravnateljem uprave Damirom Trutom i državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Ivicom Perovićem udanas u 15,00 sati ispred Hrvatskog doma u Lekeniku.

Marijana Petir zalaže se za uređivanje financiranja vatrogastva, posebno dobrovoljnih vatrogasnih društava jer se sada s 350 milijuna kuna godišnje financiraju isključivo javne vatrogasne postrojbe. Prema razgovorima koje je Petir vodila na državnoj razini procjenjeno je da bi za financiranje dobrovoljnih vatrogasnih društava trebalo izdvojiti dodatnih 130 milijuna kuna. RTL radio

...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU INTERNATA DVOJE POGINULIH
[ # ]

SAKARIJA

Dvije djevojke su nastradale u požaru koji je izbio u jednom domu za učenike na sjeverozapadu Turske, dok je pet djevojaka hospitalizirano zbog trovanja dimom, priopčile su danas vlasti.

Guverner provincije Sakarija Husein Atak rekao je da je požar kasno sinoć izbio na posljednjem katu učeničkog doma.Većina djevojaka je evakuirana, a vatrogasci su tek kasnije otkrili tijela dvije 17-ogodišnje djevojke.Atak je rekao da je požar najverojatnije izbio zbog kvara na električnim instalacijama. Mondo

18.05.2009. ...15:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPALIO SE KROV ZGRADE EUROPSKE KOMISIJE
[ # ]

BRUXELLES

Zgradu su okružili policija i vatrogasna vozila, kao i kola za spašavanje, a u kvartu se osjeća jak smrad od dima.Oko nekoliko stotina ljudi je evakuirano i nitko nije ozlijeđen.U njoj su samo vatrogasci i spasilačke ekipe. Prema izjavi vatrogasaca, požar je izbio na vrhu krova, a zgradu je ispunio gusti dim

Video by LisbethKirk

Zgrada Europske komisije u Bruxelles zapalila se u ponedjeljak oko 13 sati. Prema prvim informacijama, nekoliko stotina ljudi koji su bili unutra, evakuirani su i nitko nije ozlijeđen u zgradi u kojoj svakodnevno radi oko 2700 ljudi.

Na mjesto događaja došlo je šest vatrogasnih vozila. Po nekim informacijama, vatra je izbila u podrumu zgrade, ali dim se mogao vidjeti na krovu. Prema izjavi glasnogovornika vatrogasaca, požar je izbio na krovu s kojeg se širi gusti dim.Uzrok požara još nije poznat. Prema izjavama zaposlenika, kroz prozor su prvo ugledali gusti dim koji se brzo proširio po zgradi, pa, iako su pokušali mirno izaći iz zgrade, uhvatila ih je panika.Dužnosnici izrazili šok i gnjev na kaotičnu evakuaciju a kako se doznaje uprkos velikoj količini dima protupožarni alarm se nije oglasio. opširnije

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA VJEŽBA „RAK 2009“
[ # ]

RAKITJE
Piše: Damir Marenić

17.svibnja 2009. u organizaciji Vatrogasne zajednice grada Svete Nedelja održana je vatrogasna pokazna vježba pod nazivom „RAK 2009“. Sama lokacija bila je u Rakitju na jezeru kod Ribičke kuće. GALERIJA SLIKA

Image and video hosting by TinyPic

Osnovna zamisao ove vatrogasne vježbe bilo je prikazivanje spašavanja osoba i imovine u raznim situacijama. Tako se tu moglo vidjeti kako se pomoću čamca spašava ozlijeđena osoba koja je završila u Jezeru prilikom prometne nesreće. U drugom segmentu izvedena je vježba spašavanja unesrećenih iz vozila koji su nastradali u prometnoj nesreći .

U trečem segmentu vježbe došlo je do požara na objektu Ribarske kuće . Sam požar dogodio se na katu objekta. Vatrogasci su pomoću ljestava spustili unesrećenog te ugasili požar i prozračili prostoriju a u četvrtom segmentu gdje je vatra zahvatila susjedni apartman , pomoću unutarnje navale pogasili požar i spasili unesrećenog iz objekta.

Uz visoke dužnosnike VZG Sveta Nedelja predsjednika Damira Marenića,dopredsjednika Ivana Člekovića, zapovjednika Nevenka Čižmešije te tajnika Gorana Škarića pokaznu vježbu pratili su i Županijski zapovjednik Josip Novosel, Načelnik županijskog centra 112 Zagreb Davor Spevec, predstavnici DVD-a Samobor, Vrapće-jug, Rude, Stupnik.

Na kraju se izvođačima ove vježbe obratio i glavni županijski zapovjednik Josip Novosel koji je bio i više nego zadovoljan izvedenom vježbom ,gdje je dominirala osposobljenost,oprema,tehnika a čak i make-up unesrećenih koji su dali dojam realnosti. U vježbi su sudjelovali DVD Sveta Nedelja, DVD Rakitje, DVD Kerestinec i DVD Strmec.

17.05.2009. ...20:00 [ Komentari (2) ] Isprintaj

ODRŽAN 2.KUP ANTE ŠPIRANOVIĆA
[ # ]

PETERANEC
Piše:Dragutin Rendić

U subotu 16. svibnja u Peterancu održano je vatrogasno natjecanje pod imenom 2. Memorijal "Ante Špiranović" na kojem je sudjelovalo 22 ekipe vatrogasca koji su se natjecali u više kategorija.

Image and video hosting by TinyPic

Natjecanje je otvorio predsjednik DVD Peteranec Zlatko Blažek koji je pozdravio obitelj pokojnog Ante Špiranovića, a nakon toga položen je i vijenac na njegov grob. Na natjecanju koje je održano u organizaciji DVD-a Peteranec prisutna bio je i predsjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Ivan Golubić, županijski dozapovjednik Slavko Tucaković, brojni mještani i drugi.

U konkurenciji djece od 6 do 12 godina prvo mjesto osvojila je desetina iz Jagnjedovca, drugo Virje a treća desetina iz Štaglinca. Najbolji rezultat u konkurenciji ženskih "A" ekipa imala je desetina iz DVD-a Koprivnica, druga iz Gornjih Kučana a treća iz Velikog Otoka. U konkurenciji muških "A" ekipa nastupilo je ukupno deset desetina, a najbolji rezultat imala je također ekipa DVD-a Koprivnica, drugi Peščenik, a treća bila je kipa Velikog Otoka. opširnije

...19:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAVRŠEN 2.HUMANITARNI KUP DVD ZAPREŠIĆ
[ # ]

ZAPREŠIĆ
Piše: Damir Marenić

Ovogodišnji Humanitarni kup privukao 30 ekipa u dvije kategorije. Sve ekipe koje su nastupile samim time su i pobjednici jer je cjelokupan prihod išao ''Centru za rehabilitaciju Zagreb – Radionici Zaprešić za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama''.

Jučerašnji 2. Humanitarni kup DVD-a Zaprešić započeo je postrojavanjem vatrogasnih desetina djece kod osnovne škole Antuna Augustinčića. Na ovogodišnjem Humanitarnom Kupu nastupilo je 30 ekipa.Od toga 23 u kategoriji dječaka te 6 ekipa u kategoriji djevojčica te jedna ekipa van konkurencije.

Image and video hosting by TinyPic

U kategoriji djeca-muški u konkurenciji 23 ekipe prvo mjesto osvojili su članovi DVD-a Deanovec sa osvojenih 484,60 bodova ispred ekipa DVD Bobovec te DVD Pisarovina. U toj kategoriji nastupili su i „Tigrići“ iz DVD-a Rakitje koji su na kraju osvojili 6.mjesto sa rezultatom 483,22 boda

U kategoriji djeca-žene nastupilo je šest ekipa: DVD Lijevo Sredičko, Pavlovec, Bobovica, Tuhelj,Ježevo i Haganj. U takvoj konkurenciji prvo mjesto osvojile su djevojčice DVD-a Lijevo Sredičko sa osvojenih 484.35 boda ispred DVD Ježevo i DVD Haganj. Četvrtoplasirane su članice DVD Bobovice, peto mjesto za DVD Tuhelj te ovaj puta sa manje sreće šesto mjesto za ekipu DVD Pavlovec.

Kako je ovo Humanitarni kup, cjelokupni prihod 2. kupa DVD-a Zaprešić je namijenjen ''Centru za rehabilitaciju Zagreb – Radionici Zaprešić za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama''.

...09:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA TEORETSKA NASTAVA O OPASNOSTIMA PLAMENIH UDARA
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Kako smo najavljivali, danas je započela teoretska obuka vatrogasaca o opasnostima plamenih udara (Flashover). GALERIJA SLIKA

U vatrogasnom domu DVD Sveta Nedelja njih 12-torica, članovi DVD Sveta Nedelja, Strmec, Rakitje, Kašina i Vugrovec Donji uz stručno predavanje Maria Rogine, Tihomira Varge te Gorana Batušića prošli su teoretsku nastavu o plamenim udarima sa osnovnim ciljem uvježbavanje vatrogasaca za prepoznavanje i načine sprječavanja naglih razbuktavanja (tipa flashovera i backdrafta), ovom se obukom učinkovito uvježbavaju i druge, za vatrogasce životno važne stvari, sve kroz niz predavanja i praktičnih vježbi.

Image and video hosting by TinyPic

U prvom dijelu predavač je bio Tihomir Varga koji je polaznike upoznao sa predavanjima te im pojasnio što ih čeka.Predavanja su podijeljena u više cjelina: uvodno predavanje, teorija gorenja i gašenja, ekstremni oblici ponašanja požara, teoretski osvrt na ponašanje u simulatoru, sigurnost u simulatoru, čitanje požara te rad s mlaznicama.

U drugom dijelu predavanja Mario Rogina objasnio je značenje plamenih udara te čitanje dima ,dok je u trećem dijelu Goran Batušić pojasnio sami rad i postupak u simulatoru gdje se sve svodi na timski rad i disciplinu.

Nakon ručka krenulo se na poligon ispred vatrogasnog doma gdje su Tihomir Varga ,Goran Batušić i Dario Kezerić prezentirali demonstraciju Flashover kutije na kojoj se pokazuju sve stvari koje će se raditi i u Simulatoru i koje su se naučile na teoretskom dijelu. Osim kutije vježbalo se sa mlaznicom,njezinom pravilnom korištenju,vrste mlaza i protoka vode na mlaznici što je u požaru zatvorenog prostora izrazito važno.

Polaznici su se dobro snašli u ovakvim situacijama te nisu krili zadovoljstvo sa prikazanom obukom te nestrpljivo očekuju sljedeći vikend kada će sve ovo moći isprobati i u simulatoru plamenih udara u Ivanić-Gradu.

16.05.2009. ...20:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

STARICA IZ KUĆE U PLAMENU SPAŠAVALA SUSJEDU
[ # ]

ZAGREB

Starica je rekla da je kuhala kavu i zaspala. Kuća je trošna i sumnjaju na kvar električnih instalacija. Kako je sve još vruče, policija nije obavila očevid.

Image and video hosting by TinyPic

Trošna kućica u Retkošici 51 u zagrebačkoj Dubravi planula je u subotu nešto iza 17 sati. U njoj je bila starica Štefanija Rupčić (80). Susjedi su primijetili plamen i pozvali vatrogasce. Bolesna starica nije mogla sama izaći iz kuće. U pomoć joj je priskočila druga starica Antonija M.

- Vatra je plamsala, ali susjeda je baku pokušala izvući kroz prozor - hvale stanari iz Retkošice hrabru susjedu. Osim vatrogasaca brzo su stigli hitna i policija. Baku Štefaniju su odvezli u bolnicu.
- Bila je u šoku, nagutala se dima, a i ogrebala je koljena - ispričao je vatrogasac. U kući su dvije prostorije. U kuhinji je uništeno sve. Stolice, stol, dokumenti i posuđe. Srećom, spavaća soba je izgorjela znatno manje. Uzrok još nije poznat.

- Starica je rekla da je kuhala kavu i zaspala - tvrde susjedi. Dodaju da je možda zaspala zbog brojnih tableta koje pije. Kako je kuća stara sumnjaju i da je uzrok kvar električnih instalacija. Policija još nije obavila očevid. 24 sata

...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAVRŠEN 11.SUSRET VATROGASNE MLADEŽI HRVATSKE , SLOVENIJE I BiH
[ # ]

KUČE

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice ,Vatrogasne zajednice zagrebačke županije te DVD Kuče kao domačina danas je održan 11.susret vatrogasne mladeži Republike Hrvatske , Slovenije te BiH. Na ovogodišnjem susretu nastupila je 51 ekipa vatrogasne mladeži.35 ekipa iz Hrvatske, 14 iz Slovenije te jedna ekipa iz BiH.Riječ je o međunarodnom vatrogasnom susretu, koji se svake druge godine održava u Hrvatskoj.

Image and video hosting by TinyPic

U kategoriji mladež muški nastupilo je 30 ekipa iz Hrvatske , Slovenije te BiH. prvo mjesto osvojila je mladež DVD Gardinovec sa vremenom 45,40 bodova, drugo mjesto za ekipu DVD Josipovac Punitovački dok su trečeplasirani bili članovi DVD Nova Gradiška. Najbolja slovenska ekipa je PGD Čušperk na četvrtom mjestu dok je predstavnik BiH bila ekipa Viteza i osvojili su 21. mjesto.

U kategoriji mladež žene nastupila je 21 ekipa. pobjednice si mladež DVD Nove Ravnice i Križevačka cesta iz Bjelovarsko -bilogorske županije, drugo mjesto osvojile su članice Sveta Marija a trećeplasirane su članice DVD Šaptinovec.najbolja slovenska ekipa je PGD Studenec.Voditelj natjecanja bio je Nikola Sočev a kontrolor natjecanja Zlatko Orsag. opširnije

.

...19:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA PROLAZNIKE BAČENA KISELINA
[ # ]

HONG KONG

Dvije flaše sa kiselinom bačene su danas na veliku grupu ljudi u popularnoj trgovinskoj zoni u centru Hongkonga i pritom je ozljeđeno 30 ljudi, priopčila je policija.

Image and video hosting by TinyPic

Na televizijskim snimkama vide se vatrogasci kako ispiraju vodom tijela žrtava, prije nego što ih odvode u bolnicu. Može se, također, vidjeti da neki ljudi imaju rupe na odjeći.Hongkonški zapovjednik policije nije želio kazati o kakvoj se tekučini radi. On je naveo da se među 30 ozljeđenih nalazi i jedno dijete.

Sigurnosni ured tog grada priopčio je da policija istražuje napad, drugi u posljednjih pet mjeseci u toj oblasti.U sličnom napadu u prosincu, kada su na pješake u istoj ulici bačene dvije plastične flaše sa kiselinom ozljeđeno je 46 ljudi. Za taj napad niko nije optužen i uhićen, uprkos nagradi od 100.000 dolara, koju je Hongkong ponudio za bilo koju informaciju koja bi pomogla hvatanju počinilaca. opširnije

...19:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŽENA VATROGASAC ŽELI BITI MISS
[ # ]

CARDIFF
Piše: Tajana Markoč

Među djevojkama koje će se boriti za titulu Miss Walesa našla se i žena vatrogasac, 20-godišnja Rebecca Jewell iz Nelsona koja obožava ragbi...

Image and video hosting by TinyPic

Rebeccu Jewell (20) iz Nelsona majka je nagovorila da se natječe za krunu ljepote. Rebecca je jedina žena u vatrogasnoj postaji u Cardiffu. Počela je raditi nedugo nakon 18. rođendana. Priznaje kako je kolege zezaju zbog izbora ljepote.
- Govore mi da se najbrže mogu obući od svih. Ali to mi je posao - rekla je i dodala kako su je, bez obzira na šale, njezini kolege podržavali na regionalnom natjecanju.

Odlučila se prijaviti jer neki misle da može pobijediti.
- Takva sam. Ako mi netko kaže da nešto ne mogu, tada moram dokazati da mogu - dodala je lijepa Velšanka.
Priznavši kako je pomalo muškobanjasta, Rebecca je nekad igrala ragbi u ženskom timu Caerphilly. Uglavnom ne izlazi vikendom niti nosi elegantne haljine i štikle.

- Ovo ne nalikuje na mene. Glavni razlog što sudjelujem je kako bi kao glasnogovornica promovirala dobrotvorne udruge - dodala je.
Mladi ljudi trebaju pozitivni uzor. Iako ju je odgojila samohrana majka, ne drogira se i radi za razliku od mnogih vršnjaka.
- Obožavam svoj posao i planiram ga raditi zauvijek. Nije mi bitno hoću li pobijediti - rekla je. opširnije

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VANDALI IŠARALI VATROGASNI DOM U CERJU
[ # ]

CERJE

Vatrogasni dom »Cerje« u noći s četvrtka na petak išaran je grafitima. Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva ostali su šokirani budući da svakodnevno potkraj dana obilaze i čuvaju prostore doma. »To je čisti vandalizam!

Image and video hosting by TinyPic

Prijavili smo slučaj policiji i za sada počinitelj ostaje nepoznat, a kako je išarano 150 četvornih metara fasade, šteta bi mogla iznositi i nekoliko desetaka tisuća kuna«, rekao je Mato Filipan, predsjednik DVD-a. Dodao je kako su članovi Društva poručili kako je dom namijenjen samo dobrim ljudima te kako u njemu nema mjesta nasilnicima. opširnije

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZRAKOPLOV SE SRUŠIO U DVORIŠTE
[ # ]

GUATEMALA
Piše: Anela Kuburaš

Vlasti još nisu sigurne, ali pretpostavljaju da je u nesreći u Guatemali poginulo 6-ero ljudi. Izgorjeli su u požaru koji je buknuo nakon pada aviona

Image and video hosting by TinyPic

Manji avion srušio se u dvorište u glavnom gradu Guatemale u četvrtak. Zabio se u kuću. Vlasti nisu mogle potvrditi koliko je ljudi poginulo, ali pretpostavljaju šestero jer je toliko bilo mjesta u avionu. Vatrogasci su rekli kako su žrtve najvjerojatnije šest muškaraca i jedna žena.

U avionu su bili profesori sveučilišta Francisco Marroquin. Kada se avion srušio, oni se najvjerojatnije nisu uspjeli izvući, ostali su zarobljeni i izgorjeli su u požaru koji je buknuo. Avion je pao samo kratko nakon što je poletio. Dio aviona završio je u bazenu dvorišta. Policija još istražuje uzrok i okolnosti nesreće. 24 sata

15.05.2009. ...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EKSPLOZIJA TROKATNICE U ANKARI
[ # ]

ANKARA

U današnjoj eksploziji u jednoj trokatnici u Eskisehiru na zapadu Turske, koju su vjerojatno izazvale zapaljive kemikalije, ozljeđeno je 35 ljudi, priopčile su vlasti.

Image and video hosting by TinyPic

Većina ozljeđenih, od kojih jedna osoba teško, pretrpjela je trovanje plinom, rekao je guverner Mehmet Kiliklar. Svi ozljeđeni su smješteni u bolnicu.Prema izveštajima državne agencije Anadolije, poslije eksplozije zgradu je zahvatio požar, a vatrogasci su izašli na mjesto događaja i pokušavaju lokalizirati vatru.Vlasti su isključile kao uzrok eksplozije istjecanje plina, što je u prvom izvešću o incidentu prenjela Anadolija. Mondo

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ADLEŠIĆ URUČILA KLJUČEVE NOVOG VATROGASNOG VOZILA
[ # ]

VARAŽDINSKE TOPLICE

Dobrovoljno vatrogasno društvo u Varaždinskim Toplicama dobilo je novo vatrogasno vozilo. Ključeve je uručila potpredsjednica Vlade.

Image and video hosting by TinyPic

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič danas je u Varaždinskim Toplicama uime Vlade predstavnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva uručila ključeve novog vatrogasnog vozila -cisterne, vrijedne 1,2 milijuna kuna.
Istaknula je kako je u ovogodišnjem proračunu osigurano oko 800 milijuna kuna za potrebe vatrogastva u Hrvatskoj, što je više nego prethodne godine.

- Unatoč recesiji uspjeli smo osigurati više novca i u potpunosti smo spremni za protupožarnu sezonu. U planu je i nabavka novih kanadera - najavila je Adlešič.

Adlešič najavila skore izmjene Zakona o vatrogastvu
Također je najavila i skore izmjene Zakona o vatrogastvu, koje bi trebale proći kroz dva čitanja, kako bi izmjene mogle proći kvalitetnu raspravu. Najveće promjene doživjet će linija zapovijedanja te edukacija vatrogasaca. Javno

...14:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI EVAKUIRALI VIŠE OD 300 LJUDI
[ # ]

KRAKOV

Zbog dvije zaostale bombe vatrogasci u Krakovu evakuirali su više od 300 ljudi, vrtić i studente fakulteta.

Bombe najvjerojatnije potiču iz Drugog svjetskog rata, jer su Nijemci u Krakovu imali zrakoplovnu bazu.

"Evakuirano je 107 djece iz obližnjeg vrtića pored kojeg su nađene bombe prilikom remonta puta", rekao je agenciji PAP portparol Krakovske policije Mihal Konđor i dodao da to nije prvi put da prilikom remonta te prometnice radnici naiđu na stari eksploziv.Uz djecu iz vrtića evakuirano je i 200 studenata jednog od krakovskih fakulteta, a potom su pirotehničari sigurno uklonili bombe.

Zaostale bombe iz Drugog svjetskog rata su čest problem u Poljskoj. Svojevremeno je zato evakuirana i vlada - svi zaposlenici zajedno sa premijerom - iz zgrade u Varšavi, u kojoj je, prilikom renoviranja, nađena bomba zaostala u zidu više do šest desetljeća. Blic

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAJMLAĐI, NAJDRAŽI GOSTI
[ # ]

KOPRIVNICA
Piše: Dragutin Rendić

U okviru obilježavanja mjeseca svibnja, mjeseca zaštite od požara u četvrtak 14. svibnja djelatnici JVP grada Koprivnice već tradicionalno uključili su se u akciju prezentacije opreme i vozila predstavljajući ih najmlađim stanovnicima Koprivnice.

Image and video hosting by TinyPic

Tako su djelatnici JVP Željko Cvrtila i Mijo Jakčin u prigradskom naselju Starigrad za učenike Područne škole Braće Radić održali predavanje i prezentaciju dijela najnovije opreme i vozila s kojima raspolaže ova postrojba. Zajedno sa osnovnoškolcima bili su i njihove učiteljice i učitelj kao i župnik crkve Majke Tereze Nenad Piskač koji su pozorno pratili izlaganja vatrogasaca, a mališani bili su posebno oduševljeni onim što su vidjeli.

U prostorima JVP Koprivnica tokom poslijepodneva vatrogasce pojetili su najmlađi stanovnici grada, polaznici dječjih vrtića sa svojim odgajateljicama. Njima je rad ove postrojbe prezentirala Jasmina Jakupec, a mališani su sa posebnima zanimanjem pratili kako se vatrogasci moraju odijevati u interventnim slučajevima, odlaskom na požare i druge akcidentne situacije, a posebno oduševila ih je moderna oprema ove postrojbe kao i najmodernije vatrogasne ljestve i druga vozila i oprema. opširnije

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IVICA GLAS PONOVO KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA VZ KZŽ-a
[ # ]

KRAPINA

Redovna, 17. izvještajno-izborna skupština Vatrogasne zajednice KZŽ održat će se 21. svibnja s početkom u 18.30 u Vatrogasnom domu u Zlataru, definiralo je predsjedništvo Zajednice na sastanku održanom također u Zlataru.

Također, otvorene su kandidature za čelna mjesta zagorske VZ, odnosno konstatirano je da se za mjesto predsjednika ponovno kandidirao Ivica Glas te za njegovog zamjenika Boris Uhernik, dok su za zapovjednika i zamjenika došla po dva prijedloga.

Predsjedništvo je utvrdilo prijedloge kandidata i za ostala tijela Zajednice te je predložilo izmjenu Statuta, koju bi također slijedeći tjedan trebala potvditi skupština. Bilo je riječi i o tromjesečnom izdavanju glasila zagorskih vatrogasaca, no odluka o tome bit će prepuštena novom predsjedništvu, nakon izborne skupštine.

14.05.2009. ...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U MLETAČKOJ PAO KOMAD KROVA
[ # ]

PULA

Jutros se u Mletačkoj ulici sa zgrade odvalio dio potkrovne ploče te pao na pločnik i prometnicu. Na sreću, nitko nije ozlijeđen, a nije oštećeno niti jedno vozilo. Na teren su izašli pulski vatrogasci koji su osigurali mjesto događaja, a dežurat će do dolaska upravitelja zgrade, na čiji će se nalog postaviti skela i započeti sanacija.

Image and video hosting by TinyPic

I ovaj primjer govori koliko su stare zgrade u našem gradu u lošem stanju, a nadležni zatvaraju oči i prave se da je sve uredu, dok se fasade saniraju tempom od nekoliko godišnje. Svakako treba spomenuti i sporost i neaktivnost upravitelja zgrada koji često ne obavljaju svoj posao kako treba. U ovom je slučaju jedina sreća da nitko nije stradao budući da je ova ulica jako prometna. barkun.hr

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVO VOZILO ZA INTERVENCIJE U KARAVANKAMA VRIJEDNO 512 TISUĆA EURA
[ # ]

JESENICE

Vatrogasna spasilačka služba Jesenice jučer je preuzela novo vatrogasno vozilo, koje je namijenjeno za intervenciju nesreća u tunelima.Ključeve specijalnog vatrogasnog vozila za kojega je Dars izdvojio 512 tisuću eura jeseničkim profesionalnim vatrogascima predala je ministrica obrane Republike Slovenije gđa. Ljubica Jelušič.Novim vozilom intervenirat će se pri prometnim nezgodama, požarima u Karavankama.

Pored toga ,jesenička profesionalna postrojba bogatija je za devetero novih operativnih vatrogasaca a kako ističe ministrica Jelušič sada je postrojba opremljena i popunjena te tako može efikasno intervenirati na cestovnom prometu kroz Karavanke. opširnije

13.05.2009. ...19:03 [ Komentari (1) ] Isprintaj

KARLO SE VEĆ OPREDJELIO ZA VATROGASCA
[ # ]

KARLOVAC

'Striček, je li vam hladno, ima li u Korani blaga, zašto ima puno smeća?... - samo su neka od pitanja koja su danas roniocima karlovačkog Kluba za podvodne aktivnosti postavili mališani iz Dječjeg vrtića Gaza.

Naime, Klub je, u sklopu svog projekta edukacije vrtićke djece o očuvanju voda i opasnostima od mina nakon predavanja i teorije, mališanima svoju vještinu i prezentirao na Foginovom kupalištu.

Image and video hosting by TinyPic

Josip Papst među najmlađim je karlovačkim roniocima, no ronjenjem se bavi već 10 godina. Vjeruje da će edukacije koje provode prije svega pomoći u podizanju ekološke svijesti kod djece, ali i da će na ovaj način već sada djecu zainteresirati za ronjenje.

A da ih ono što ronioci rade zanima, kazali su nam i sami mališani. Mislili su da će iz Korane izvući blago, iako znaju da je puna smeća. Rado bi i sami ronili, ali Karlo se već opredjelio za vatrogasca... opširnije

...17:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

11.VATROGASNI SUSRETI
[ # ]

KUČE

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kuče domaćin je 11. susreta vatrogasne mladeži Hrvatske i Slovenije, koji će se održati ove subote na igralištu Turopoljca u Kučama. Riječ je o međunarodnom vatrogasnom susretu, koji se svake druge godine održava u Hrvatskoj.

Planira se da će susreti okupiti preko 700 vatrogasaca, a kriteriji za njihov nastup su rezultati na županijskom i državnom natjecanju. Svaka županija zastupljena je s dvije ekipe, dok će Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica biti zastupljeni sa četiri ekipe.

Organizatori natjecanja su Hrvatska vatrogasna zajednica i Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, dok su pokrovitelji Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica, a medijski pokrovitelj RVG media grupa. RVG

...17:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SAJAM MOGUČNOSTI U VELIKOJ GORICI
[ # ]

VELIKA GORICA
Piše:Ana Mirenić

Grad Velika Gorica i Policijska postaja Velika Gorica organizirali su prezentaciju Sajma mogućnosti u sklopu projekta »Zajedno više možemo«, koji se provodi radi pravodobne edukacije djece i mladih o opasnostima rizičnog ponašanja i načinima njihovog sprječavanja.

Oko 1000 velikogoričkih osnovnoškolaca sudjelovalo je u višesatnom programu Sajma na kojemu su se predstavile gradske ustanove, razne udruge i sportska društva. Naime, učenici osnovnih škola družili su se s goričkim vatrogascima te su mogli zaigrati košarku s košarkašima Košarkaškog kluba Gorice ili slagati šator s izviđačima Izviđačkog odreda »Tur«.

Na Sajmu mogućnosti predstavile su se i ostale udruge, planinari i Automodelarski klub »V-max«, kao i Centar za kreativni rad na čijem su štandu organizirane radionice izrade nakita. Organizirane su i učeničke utrke na 600 metara, a najboljim osnovnoškolcima podijeljene su diplome i vrijedni darovi. Posebno je bio atraktivan skok padobranca, dok je policija prezentirala rad prometne ophodnje kao i niz ostalih svakodnevnih aktivnosti. Vjesnik

...17:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU IZGORJELA II ETAŽA I DIO POTKROVLJA
[ # ]

BEDENICA

Požar obiteljske kuće u naselju Bosna u općini Bedenica.

Danas u 01:10 sati ŽC 112 Zagreb primio je dojavu od građanke o požaru kuće u naselju Bosna u općini Bedenica (Sveti Ivan Zelina). ŽC 112 je o požaru odmah obavijestio VZ općine Bedenica koji su započeli sa intervencijom gašenja požara. U 01:29 sati zapovjednik VZ općine Bedenica zatražio je pomoć dodatne cisterne sa vodom iz VZ grada Svetog Ivana Zeline.

U požaru obiteljske kuće izgorjela je II etaža i dio potkrovlja. Požar je gasilo 15 vatrogasaca iz VZ općine Bedenica i Sveti Ivan Zelina, a ugašen je u 02:14 sati. U tijeku je utvrđivanje okolnosti nastanka požara i pričinjene materijalne štete.

...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZBOG POŽARA PRINUDNO SLETIO U HOUSTON
[ # ]

HOUSTON

Zrakoplov zahvaćen požarom sa 47 putnika i 5 članova posade američke kompanije "South West Airlines" prinudno je sletio na aerodrom u Houstonu u državi Teksas.

tekst ispod slike

Zrakoplov "South West Airlines" sa 47 putnika i pet članova posade prinudno je, zbog požara, sletio u Houston, u američkoj saveznoj državi Teksas, javlja BBC. Požar je na zrakoplovu izbio nakon što se zapalio kotač na zrakoplovu.

Spasilačke ekipe i vatrogasci istovremeno su evakuirali putnike i članove posade i gasili požar. Ozljeđenih nema, potvrdila je Kompanija "South West Airlines". Putnici su se u zrakoplov ukrcali u New Orleansu. Oni su napustili letjelicu pomoću tobogana za hitne slučajeve, dok su vatrogasci gasili vatru. Portparol "South West Airlines" je izjavio da nema ozljeđenih.ABC javlja da su sve piste bile zatvorene, a promet na aerodromu nakratko obustavljen. opširnije

...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MALIŠANI U POSJETU VATROGASCIMA
[ # ]

PETERANEC
Piše:Dragutin Rendić

Povodom obilježavanja mjeseca svibnja, mjeseca zaštite od požara pripadnici DVD-a Peteranec ugostili su ovih dana dvadesetak polaznika dječjeg vrtića "Lastavica" zajedno sa njihovim odgajateljicama.

Image and video hosting by TinyPic

Najmlađi stanovnici Peteranca sa zanimanjem pratili izlaganja svojih domaćina koji su im u kratko upoznali sa poviješću društva, i objasnili im kako su nekada radila stara zaprežna vatrogasna kola. Nakon toga mališani su vidjeli vatrogasca opremljenog za intervenciju i upoznali njegovu opremu.

Pokazano im je i vatrogasno vozilo te oprema s kojom društvo raspolaže, a nekima je i ispunjena želja da sjednu za volan prave vatrogasne cisterne, što je za njih bilo posebno zanimljivo. Potom su polaznici vrtića imali mogućnost da pod nadzorom domaćina pomoću "S" aparata ugase manji požar. opširnije

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DAN HRABRIH ZADARSKIH VATROGASACA
[ # ]

ZADAR
Piše: Elza Radulić-Toman

Povodom Mjeseca zaštite od požara predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Kažo Kolanović uručio je odličja zaslužnim vatrogascima. Zadarska županija je tako za hrabrost i požrtvovnost odlikovala vatrogasce Martina Čulinu i Andru Zoricu. Zapovjednika Željka Šošu je za zalaganje i uspjehe u radu zadarskoga vatrogastva odlikovala Hrvatska vatrogasna zajednica.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon toga održana je i kombinirana vatrogasna vježba, pa su uzvanici imali priliku vidjeti i najmodernije vatrogasno vozilo, kojega je zadarska postrojba dobila lanjske godine. Riječ je, naime, o specijalnom vozilu za gašenje požara, koje istodobno nosi vodu, pjenu, prah i CO 2 plin, vrijednom čak četiri milijuna kuna! Kupljeno je u Njemačkoj sredstvima koje je osigurala hrvatska Vlada i manjim dijelom Grad Zadar. Inače, u zadnjih pet godina zadarski su vatrogasci samo od Vlade dobili više speciujalnih vozila i potpuno su tehnički opremljeni, tako da su spremni na svaku intervenciju u gradu, županijskim mjestima i na vanjskim požarima.

Ovoga bi ljeta trebali dobiti i specijalni brod, koji je i prošle godine bio najavljivan, ali ga je zaustavila birokracija.
Bit će to brod koji će na zadarske otoke prevoziti vatrogasce, ali i biti opremljen za potrebe gašenja. Prilikom vježbe gostima je zorno pokazano kako se gasi požar na vozilu i kako se spašavaju stradali, a pokazan im je i rad vatrogasaca na ljestvama, visokim 32 metra, što znači da se s njima može doprijeti i do najviših zgrada u Zadru. Automatizirane ljestve imaju i namodernije opremljenu košaru, među ostalim i sa nosilima za spašavanje ljudi ozlijeđenih na višim katovima. opširnije

12.05.2009. ...18:00 [ Komentari (2) ] Isprintaj

SJEČANJE NA STRADALE VATROGASCE
[ # ]

SALI
Piše: Nenad Marčina

Opreza nikada dosta, a posebice nakon strvaične pogiblje naših kolega na Kornatima. U svoje redove primili smo tridesetak novih među kojima je i nekoliko žena, sa stručna osposobljenost je na visokom nivou, kazao je zapovjednik Orlić

Image and video hosting by TinyPic

Zapovjednik saljskog DVD -a Dragan Orlić istaknuo je prioritete saljskog DVD-a, među kojima je izgradnja vatrogasnog doma. On će se sastojati od dvije zatvorene garaže, imat će radionice, kancelarije, sanitarni čvor i prostorije za odmor članova DVD-a, a sufinancirat će se iz proračuna dugootočke općine i županijske Vatrogasne zajednice u skladu s finacijskim mogućnostima.

Zapovjednik Orlić istaknuo je stručnu osposobljenost svoje vatrogasne postrojbe.
- Opreza nikada dosta, a posebice nakon stravične pogiblije naših kolega na Kornatima. U svoje redove primili smo tridesetak novih među kojima je i nekoliko žena. Ovom prigodom ističem dobru i unčikovitu suradnju s tvornicom Mardešić i Parkom prirode Telašćica, kazao je zapovjednik Orlić dodajući kako su zahvalni Mardešiću jer se unutar tvornice nalazi i vatrogasno skladište.

Na tom mjestu odvija se godišnja kontrola vatrogasnog aparata i kompletiranje vatrogasne opreme pod stručnim vodstvom zadarske tvrtke Alfa. Kolika je dobra povezanost saljskog DVD-a i Parka prirode Telašćica pokazuje i primjer zajedničkog dogovora za unapređenje vatrogasne protupožarne zaštite koja je već započela sa završetkom protupožarne sezone 2008. godine.

Zapovjednik Orlić je objasnio i potrebu edukacije dugootočkog stanovništva, a posebno razvijanje osjećaja protupožarne zaštite kod školske djece.

- Osnovnoškolce i djecu u vrtiću upoznajemo s temeljnim saznanjima protupožarne zaštite, obučavamo ih kako će se ponašati u slučaju izbijanja požara. Učimo ih kako u slučaju nužde upotrijebiti vatrogasne aparate te kome se i na koji broj telefona obratiti, ukoliko zaprijeti vatrena stihija, zaključio je Orlić. opširnije

...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD-u TURNAŠICI BRONČANA POVELJA ZA NAJBOLJI POTHVAT U VATROGASTVU 2008
[ # ]

TURNAŠICA

Video by crofirefighter

Na nedavno održanoj središnjoj svečanosti obilježavanja Dana vatrogastva i štovanja zaštitnika vatrogasaca, Sv. Florijana, u sklopu koje je održana 7. svečana sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice, DVD Turnašica dobilo je povelju za najbolji pothvat u vatrogastvu u 2008. godini u kategoriji dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Kriteriji za dodjelu povelje bili su: uspješno gašenje i spašavanje, obuka operativnih članova, školovanje i usavršavanje, vatrogasne vježbe, rezultati na natjecanjima i brojne radne aktivnosti. Povelju su predali Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, a primio je Josip Nemet, zapovjednik DVD-a Turnašica.



Zlatna Povelja za najbolji pothvat – Vatrogasna postrojba Hrvatske autoceste d.o.o.
Srebrna Povelja za najbolji pothvat – JVP grada Čakovca
Brončana Povelja za najbolji pothvat – DVD Turnašica
povratak Pitomače

...15:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TKO SU VATROGASCI?
[ # ]

PETRINJA

Djeca Dječjeg vrtića Petrinjčica u ponedjeljak su, u sklopu svog plana i programa, posjetili Javnu vatrogasnu postrojbu Petrinja. Kao i svake godine u svibnju mjesecu zaštite od požara cilj je upoznati se s onim što rade vatrogasci. U tu svrhu djelatnici postrojbe održali su prigodnu pokaznu vježbu i demonstrirali gašenje požara pjenilom.

Image and video hosting by TinyPic

Branko Rostaš, zamjenik zapovjednika JVP-a je rekao kako će im demonstrirati način gašenja „lakom pjenom“, te mlazom vode. Pokazali su im i prostore Javne vatrogasne postrojbe gdje su djeca mogla vidjeti opremu vozila i prostorije gdje borave vatrogasci.

Odgajateljica Silvija Popović je rekla kako djeca tijekom vrtića moraju biti upoznata sa svim opasnim situacijama i kako se tijekom njih ponašati. „U sklopu toga smo došli posjetiti vatrogasni dom da nas vatrogasci upoznaju što u slučaju kad se dogodi vatra, kako reagirati.“ Petrinjski radio

11.05.2009. ...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

125 GODINA DVD SVETI KRIŽ ZAČRETJE
[ # ]

SVETI KRIŽ ZAČRETJE

Jučer je obilježena 125. obljetnica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveti Križ Začretje. Program proslave započeo je nastupima Puhačkih orkestara „Pačetanci“ i „Ivo Tijardović – Regeneracija“ ispred Vatrogasnog doma.

Proslava se nastavila Svetom misom i blagoslovom kipa Svetog Florijana, a završila Svečanom sjednicom i dodjelom odlikovanja u Pastoralnom centru u Svetom Križu Začretju. RHZ

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OKO 400 VATROGASACA NA 1. TAKTIČKO-TEHNIČKOM ZBORU
[ # ]

KRIŽEVCI

Više od 300 križevačkih vatrogasaca bilo je u nedjelju u prostoru bivše vojarne na prvom taktičko-tehnićkom zboru u organizaciji Javne vatrogasne postrojbe, gradske Vatrogasne zajednice, DVD-a Križevci i grada Križevaca.

Na 1. Taktičko-tehničkom zboru vatrogasaca grada Križevaca jučer je sudjelovalo više od 400 vatrogasaca iz 32 DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe, sa različitom opremom i vozilima, od najstarije pumpe iz 1891. godine do najmodernije tehnike kojom raspolažu.

Vatrogasni ešalon vodio je zapovjednik križevačke Vatrogasne zajednice Ivan Pečarić, dok je na prostoru bivše vojarne smotru obavio županijski vatrogasni zapovjednik Valent Furmeg, a njezin predsjednik Ivan Golubić okupljenima čestitao Dan vatrogastva u najvatrogasnijoj županiji u Hrvatskoj. Društva su se sa svojim ekipama, u kojima su bili vatrogasci svih dobi, pred oko tisuću Križevčana natjecali u vodenim vježbama.

Na zboru križevačkih vatrogasaca su se nakon dužeg vremena na jednom mjestu našli predstavnici svih vatrogasnih društava koje rade i djeluju u gradu Križevcima. radi okoprivnica

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

AUTOMOBILI U FONTANI
[ # ]

BERLIN

Obilne kiše u Berlinu prouzrokovale su dva neobična prometna incidenta. Automobili uletjeli u fontanu na centralnom trgu. Nema ozljeđenih.

Image and video hosting by TinyPic

U Berlinu su obilne kiše prouzrokovale dva neobična prometna incidenta. Najprije je vozač "mercedesa" izgubio kontrolu nad vozilom i sa 4 putnika uletio u fontanu, na centralnom trgu.Svi putnici su neozljeđeni izašli iz kola i potom pozvali vatrogasce.

I dok su vatrogasci izvlačili mercedes, drugi automobil - "ford mustang" uletio je u istu fontanu, samo nekoliko metara dalje.Putnici su i u tom automobilu ostali neozljeđeni, a vatrogasci kažu da će zapamtiti ovogodišnje pljuskove u njemačkoj prestolnici. RTS

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI USPJELI SPASITI ŽENU IZ NABUJALE RIJEKE
[ # ]

KILWINNING

Darren Greenan (33) je nestao, a Laura Frey (30) je ozbiljno ozljeđena u nedjelju naveče nakon što ih je povukla rijeka nabujala od kiše dok su pokušavali spasiti svoje pse, prenosi Telegraf.

Image and video hosting by TinyPic

Hitne službe kažu da je par, koji je šetao u kolicima, jurio za životinjama pravo u rijeku Garnock ,Kilwinning u Velikoj Britaniji oko dva sata popodne. Vatrogasci su spasli tridesetogodišnju ženu koja je zatim odvezena u bolnicu Crosshouse u Kilmarnock, gdje je njeno stanje opisano kao "kritično, ali stabilno".

"Pretpostavlja se da je par šetao najviše tri psa, od kojih su dva pronađena mrtva u brzoj rijeci", izjavio je portparol obalne straže Klajd.

Policijski helikopter, ronioici i marinci sproveli su potragu za nestalim čovjekom uz pomoć deset članova obalske straže. U akciji spašavanja korišten je i kopneni čamac za spašavanje.Stewart Rorrison, nadzornik u obalnoj straži, izjavio je za lokalne medije:
"Uzimajući u obzir da vrijeme prolazi, kao i brzinu i temperaturu vode, sve su manje šanse da ćemo moći pronači ovog čovjeka u nekom normalnom stanju". opširnije

...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KAD SE DJETE IGRA UPALJAČEM U VEČINI SLUČAJEVA NASTANE ...POŽAR
[ # ]

BEOGRAD

Trogodišnji A. J. zapalio papire dok se igrao upaljačem, poslije čega je buknuo požar. Ozljeđenih nije bilo, a dvije žene i četvoro djece prevezeni su na VMA i u bolnicu u Tiršovoj jer su se nagutali dima.

U požaru koji je jučer oko 14 sati izbio u Vladetinoj ulici 46 izgorio je potpuno stan na prvom katu! Ozljeđenih, srećom, nije bilo, ali su na VMA i u bolnicu u Tiršovoj ulici prevezene dvije žene i četvoro djece zbog opasnosti od trovanja ugljičnim-monoksidom nakon udisanja gustog dima.

Image and video hosting by TinyPic

Kad je izbio požar, u uništenom stanu nalazio se trogodišnji A. J. sa svojom majkom Ivonom Jokić i bakom Katarinom Pejaković.Kako se doznaje od susjeda, dječak je iskoristio momenat kad su obje žene bile zauzete poslom i, igrajući se upaljačem, zapalio papire koji su se nalazili u sobi. Vatra je brzo zahvatila zavjese, a zatim i garderobu i namještaj.

Majka, koja se u tom trenutku nalazila na terasi, i baka, koja je bila u drugoj prostoriji, osjetile su dim i utrčale unutra, ali tada je već čitav stan počeo gorjeti. Otvorile su vrata i potrčale napolje, a jedan od susjeda brzo je uhvatio dječaka i iznio ga. Gust dim natjerao je i ostale stanare da istrče iz zgrade. Nitko od njih nije teže ozljeđen. Međutim, vozilom Hitne medicinske pomoći u bolnicu su, osim A. J. i njegove majke, prevezeni i D. S. te troje djece, jer su se nagutali dima dok su bježali hodnikom sa četvrtog kata. Kako pričaju stanari, stigavši do prvog kata više nisu imali snage nastaviti, pa su im susjedi pomogli sići do prizemlja.

Vatrogasci su ubrzo stigli i uspjeli lokalizirati požar kako nebi zahvatio druge stanove. Stanari ovog ulaza promatrali su gašenje vatre sa ulice, držeći ručnike koji su im pomogli da se pri bijegu ne nagutaju ugljičnog-monoksida.

- Bilo je strašno! Prvo se čula manja eksplozija, a onda je odjednom krenuo crn dim i postalo je užasno zagušljivo. Zgrabili smo ručnike i pojurili napolje, prava je sreća da su svi uspjeli izaći iz hodnika u kome se skoro ništa nije vidjelo. Dim je bio sve gušći što smo više trčali ka prizemlju - priča Marko, koji sa cimerom stanuje na trećem katu.

U gašenju požara u Vladetinoj ulici učestvovalo je 16 vatrogasaca sa četiri vozila. Zapovjednik voda Jugoslav Mladenović navodi da je jedna soba u stanu potpuno uništena, a da su ostale prostorije ozbiljno oštećene.

- Uspjeli smo ugasiti vatru, a ekipa tek treba utvrditi koji je pravi uzrok požara. Medicinska pomoć ukazana je dvjema ženama i dijeci zbog opasnosti od trovanja ugljičnim-monoksidom, ali najbitnije je da niko nije ozbiljnije ozljeđen - objašnjava Mladenović. Press

...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NEKOLIKO OZLJEĐENIH U EKSPLOZIJI PLINA
[ # ]

MOSKVA

U eksploziji plinovoda u glavnom gradu Rusije, Moskvi, noćas je zapaljena jedna zgrada.

Video by AntiDefm

Ozlijeđeno je petoro ljudi, četvoro je hospitalizirano, a na opožareno mjesto izašlo je više od 30 vatrogasnih timova. Plinovod je zatvoren a s njim i isporuka plina za okolna područja. Plamen je kuljao 200-tinjak metara uvis.

Gradonačelnik Moskve Juri Luzhkov izjavio je kako su eksploziju gotovo sigurno izazvali tehnički problemi, najvjerojatnije previsok tlak u cijevima pa je tako isključio mogućnost da se radi o terorističkom napadu.

Najveći je to požar kojega se njegov pomoćnik Piotr Biruko može sjetiti, premda ruski dužnosnici koji su javnosti priopćili za paklenu stihiju na jugoistoku glavnog grada, kažu da je najveći u zadnjih 20 godina.Gasi ga trenutno 35 vatrogasnih ekipa, a Ministarstvo za hitna stanja obilježilo ga je najvišim, petim stupnjem.

Nekoliko zgrada je evakuirano, a promet tim dijelom grada je obustavljen.Eksplozija je izazvala pitanja o sigurnosti ruskog sustava plinovoda koji je već prilično star. Jutarnji List

10.05.2009. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD LEKENIK PROSLAVIO PRVIH 100 GODINA RADA I POSTOJANJA
[ # ]

LEKENIK

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik HSS-a Josip Friščić i saborska zastupnica i predsjednica Kluba zastupnika HSS-a Marijana Petir,gdin Damir Trut, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje,gdin Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik,gdin Mijo Brlečić, predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko – moslavačke županije,gdin Marijan Crnkoci, načelnik općine Lekenik,gdin Zdravko Podgorski, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Lekenik,gdin Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, nazočili su u subotu 9. svibnja, obilježavanju 100-te obljetnice DVD-a Lekenik.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon pozdravnih govora kojima su se uzvanici obratili prisutnima, na velikom filmskom platnu prikazan je film o vatrogastvu općine Lekenik kroz proteklih 100 godina rada i djelovanja u produkciji Video studija Vrbanus iz Siska.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje gdin Damir Trut, koji je također nazočio svečanom obilježavanju stote obljetnice djelovanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lekenik, u svojem je obraćanju uzvanicima i gostima, između ostalog napomenuo: „Vatrogastvo je sasvim sigurno jedan od najvažnijih elemenata jedinstvenog sustava zaštite i spašavanja. Država godišnje izdvaja milijardu i 200 milijuna kuna za vatrogastvo, što dokazuje koliko je taj sustav prepoznat kao vrlo vrijedan. Obzirom da se Lekenik nalazi na jednom od najvažniji cestovnih pravaca u Republici Hrvatskoj, cesti od Zagreba prema Sisku i BiH te da su članovi DVD-a Lekenik u svakodnevnim akcijama, otvorena je mogućnost doniranja određene vatrogasne opreme DVD-u Lekenik.“

Ravnatelj DUZS Damir Trut čestitao je DVD-u Lekenik stotu obljetnicu djelovanja i rada, kao i na iznimnim rezultatima koje postižu na vatrogasim natjecanjima već više od 30 godina.
Tom je prigodom predsjedniku DVD-a Lekenik Ivici Peroviću dodijelio zahvalnicu za doprinos u razvoju sustava zaštite i spašavanja.

Uz povelju o bratimljenju Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lekenik s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Petrinja i „Povelju Mirka Kolarića“ koju je DVD-u Lekenik uručila Hrvatska vatrogasna zajednica, na svečanosti su uručena vatrogasna odlikovanja i priznanja zaslužnim vatrogascima DVD-a Lekenik. Za svesrdni doprinos vatrogastvu i zaštiti od požara priznanje je dodijeljeno Radovanu Crnomarkoviću koji je član društva 20 godina i zapovjednik je ekipe A DVD-a Lekenik koja ove godine nastupa na Vatrogasnoj olimpijadi u Češkoj. Priznanje je dodijeljeno i Tihomilu Lukačeviću koji je član društva čitavih 40 godina. Plamenice srebrne dobili su lekenički vatrogasci Tomislav Žukina, Damir Smolković, Dražen Hrvačić, Stjepan Žučko, Zvonku Tumpaku, braći Miljenku i Tomislavu Petroviću, Mariu Horvatu i Bahriji Hrustiću. Predsjednik društva Ivica Perović uz riječi ponosa na DVD-društvo, naglasio je i požrtvovan dugogodišnji rad zapovjednika Miljenka Brnjilovića s vatrogascima koji generacijama danonoćno i dobrovoljno bdiju nad Lekenikom.

Na kraju svečanog obilježavanja stote obljetnice djelovanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lekenik, potpredsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Friščiću, posebno priznanje uručili su predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Lekenik gdin. Zdravko Podgorski, zapovjednik DVD-a Lekenik gdin. Miljenko Branjilović i počasni predsjednik DVD-a Lekenik, gdin. Zvonko Rožić.
Cjelokupni dojam uljepšali su svojim izvedbama članovi lekeničkog kulturno-umjetničkog društva Kolovrat i Ženski vokalni sastav Lipe iz Siska. Kraj svečanosti završio je pokaznom vježbom i svečanim ručkom, prije kojeg je svim vatrogascima blagoslov dao župnik Marko Cvitkušić.Pokrovitelj obilježavanja ove visoke obljetnice je Hrvatski sabor i njegov potpredsjednik Josip Frišćić. DUZS

...11:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U KALIFORNIJI POD KONTROLOM
[ # ]

SANTA BARBARA

Požar u kalifornijskom gradu Santa Barbari, koji je uništio stotinjak obiteljskih kuća i prisilio oko 30.000 ljudi na evakuaciju, doveden je pod kontrolu, priopćili su vatrogasni dužnosnici.

Video by Dnevnik.hr

Povoljni vremenski uvjeti, hladnije vrijeme, jutarnja magla i slabljenje vjetra, pridonijeli su smirivanju požara koji je izbio prije pet dana. Većini evakuiranih s pogođenog područja dopušten je povratak kućama.

U gašenju požara, koji je zahvatio više od 20 četvornih kilometara površine, sudjelovalo je 4.000 vatrogasaca, kao i nekoliko vatrogasnih helikoptera. Prilikom gašenja 13 vatrogasaca je ozlijeđeno, od kojih su trojica s teškim opeklinama zadržani u bolnici.

Uzrok požara zasad nije poznat i u tijeku je istraga koja treba utvrditi da li je požar podmetnut. U studenom prošle godine više od 200 obiteljskih kuća je uništeno u požaru u Santa Barbari, koji su izazvali lokalni učenici paleći vatru na logorovanju. Dnevnik.hr

...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NE IGRAJ SE VATROM!!!!!!
[ # ]

BEOGRAD

Požar u stanu nije nešto što se samo drugima događa već realna opasnost sa često katastrofalnim posljedicama. Zato je najbolje – ne dozvoliti da se to dogodi.

Na stranicama crne hronike dnevnih listova gotovo svakodnevno možemo pročitati: „Vatrogasci ugasili požar u zgradi koji je izbio kada se upalio dimnjak kamina, ali je dio stana potpuno uništen”, ili: „Upalio je plinsku peć i u susjednoj sobi spokojno nastavio gledati televizijski program. Prvo se čula eksplozija, a potom je vatra zahvatila ostatak stana...” Zvuči zastrašujuće, ali je istinito.

– Požar u stanu je realna opasnost u kojoj, pored velike materijalne štete, mogu da se zadobiju teške ozljede, pa i izgubi život! – upozorava Nebojša Stanković, šef službe zaštite od požara poduzeća „Sigurnost Vračar” u Beogradu.Uzročnik koji ga može izazvati je mnogo, a u osamdeset posto slučajeva najveći krivac je čovjek.

Butan boca takođe predstavlja potencijalnu opasnost. Zato bi trebalo uredno mjenjati gumeno crijevo između štednjaka i nje i provjeravati ispravnost sigurnosnog ventila, kako plin ne bi počeo nekontrolirano isticati. Jer, ako plina u prostoriji ima u većoj koncentraciji, samo jedna iskra je dovoljna da izazive eksploziju! ..... opširnije

...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OPUŠAK CIGARETE ZAPALIO KUĆU
[ # ]

OSIJEK
Piše: Nikola Patković

Drugi put u posljednje tri godine u osječkoj Ulici kneza Borne u petak navečer gorjela je obiteljska kuća na broju 79, a kao i prvi put - 11. svibnja 2006. godine - uzrok je bio bačeni opušak cigarete, ovaj put u sobi na prvome katu.

Vatrogasci su dojavu o požaru zaprimili u 23.11 i na mjestu događaja bili su za nekoliko minuta, a požar je ugašen u 00.40 sati. Prema informaciji iz PU osječko-baranjske, utvrđena je materijalna šteta u iznosu od 80 tisuća kuna, a prava je sreća što se požar i ovaj put nije proširio na susjednu kuću koja se nalazi pod istim krovom, jer je riječ o tzv. dvodomki.

- Nismo stigli obnoviti sve ni od prošlog požara. Što da vam kažem, 40 godina smo ulagali u kuću, a sada nam se ovo dogodi, velika nesreća - kratko je kazao vlasnik kuće Mato Olujić.Podsjetimo, prošli požar buknuo je nakon što unuk vlasnika kuće nije ugasio cigaretu prije nego što je izašao iz sobe, a kako je opušak uzrokovao i ovaj požar, samo po sebi nametnulo se pitanje - je li to slučajno.

Obitelj o tome nije željela razgovarati, a susjedi koji su se okupili kad su vidjeli požar, u nevjerici i šoku ponovno su promatrali nesreću, koja je i ovaj put, srećom, prošla bez žrtava, ali nitko od njih nije bio raspoložen za davanje izjava. Slobodna Dalmacija

09.05.2009. ...21:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TKO JE NAJBOLJI....... DVD DONJA GRAČENICA!!!!!!JEAH
[ # ]

OŠTARIJE
piše: Damir Marenić

Treći Kup zaredom, nakon Makarske , Kaštel Sućurca i Oštarije su sretna destinacija ekipi Donje Gračenice. Tko će ih prvi skinuti sa trona.Vatrene Vijesti 911 čestitaju pobjednicima.

Video by Iskreni

Za razliku od prva dva natjecanja u Makarskoj i Kaštel Sućurcu gdje je broj ekipa bio ispod očekivanog , u Oštarijama na II Kupu Oštarija okupilo se 42 ekipe u četiri kategorije. Za prvo javljanje samo da Vam javimo kako je prvo mjesto u kategoriji muški A od 23 prijavljenih ekipa zasluženo pripalo a kome drugome nego ekipi DVD Donja Gračenica sa rezultatom 36.40 sekundi , drugo mjesto za ekipu DVD Jurovski Brod dok su treći bili članovi Mladost KS. Ekipa DVD Rakitje postigla je vrlo dobro vrijeme od 37 sekundi ali neiskustvo im je donjelo još 15 negativnih bodova pa su tako na kraju osvojili 13.mjesto.

U kategoriji žene A prvo mjesto osvojile su članice DVD Breški Jalševec sa rezultatom 37,2 sekunde. Ove godine u odnosu na prošlu je novitet natjecanja a to je da se trčala i štafeta. Također je domačin održao i tradicionalno natjecanje spajanja usisnog voda za najboljih osam ekipa na glavnom natjecanju. Ekipa DVD Donja Gračenica spojila je usisni vod za16 sekundi te tako i tu pobrali lovorike. opširnije

...19:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VATROGASCI I DALJE GASE POŽAR UGLJENA U RUDARSKOM KOMBINATU "KOLUBARA"
[ # ]

VREOCE

Požar koji je jučer izbio u staroj sušari "Prerade" Rudarskog kombinata "Kolubara" još uvjek nije ugašen. Formirana zajednička komisija "Kolubare" i EPS-a, koja treba da utvrdi uzroke požara i eventualnu odgovornost za njegovo izbijanje.

Gašenje požara u staroj sušari "Prerade" Rudarskog kombinata "Kolubara" u Vreocima još traje.Vatrogasna ekipa i dalje je preventivno anagžirana kako bi spriječila eventualnu ponovnu pojavu požara."I tokom noći, a vjerojatno i sutra, 20 ljudi i sedam vatrogasnih vozila bit će angažirano u Vreocima, jer su oštećene trake za iznošenje uglja", rekao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Predrag Marić.

"Vatrogasci gase sirovi ugalj koga je u momentu izbijanja požara bilo oko 500 tona", istakao je šef kabineta generalnog direktora kombinata Goran Perišić.Perišić je dodao kako gašenje sirovog lignita ide sporo s obzirom na to da on i dalje sagorjeva, zahvaljujući kisiku koji se oslobađa iz vode koju vatrogasci koriste za gašenje požara.

Vatrogasci ulaze u pogone stare sušare sa izo aparatima, ali još niko ne može procjeniti nastalu štetu."Najteži dio posla je gašenje ugljene prašine, koja je, kako se pretpostavlja, dovela do paljenja električnih kablova koje je izazvalo požar", objasnio je Perišić.Uz čelne ljude "Kolubare" i "Prerade", u Vreocima su danas bili državni tajnik u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Dušan Mrakić i zamjenik generalnog direktora EPS-a Dragan Tomić.

Očevid su obavili stručnjaci MUP-a Srbije, a formirana je i zajednička komisija "Kolubare" i EPS-a, koja treba utvrditi uzroke požara i eventualnu odgovornost za njegovo izbijanje.U momentu izbijanja požara u pogonima stare šušare bilo je oko 800 tona uglja, 300 tona sušenog i 500 tona sirovog lignita.U požaru, kao i tokom akcije gašenja, nije ozljeđen nitko od radnika i vatrogasaca iz Lazarevca, Obrenovca i Beograda, koji su sa 12 vozila uspjeli brzo lokalizirati i spriječiti njegovo širenje na pogone nove sušare za ugalj. RTS

...19:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA JVP-a I DVD-a ODRŽANA VJEŽBA NA PD GLAVICA
[ # ]

ZAGREB
Piše:Damir Marenić
Foto: UPVZ

Vatrogasna vježba se održala povodom obilježavanja „Mjesec zaštite od požara“ te sa ciljem praktične primjene Operativnog plana gašenja požara na Medvednici.Vježbu su pratili i pripadnici Ureda za upravljanje u kriznim situacijama.

Image and video hosting by TinyPic

Gori krov!!!! Ljudi zovite vatrogasce!!!! Šuma se bu užgala!!!! To su samo moguće reakcije na današnju situaciju koja se dogodila na objektu Planinarskog doma Glavica. Naime današnja pokazna vježba koja je bila u sklopu Mjeseca zaštite od požara prikazala je zajedničko djelovanje Javne vatrogasne postrojbe te Dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Image and video hosting by TinyPic

IV smjena zagrebačkih vatrogasaca iz postaje Jankomir te DVD Vrapče, Vrapče-jug, Kustošija i Črnomerec izašli su na intervenciju nakon dojave o požaru planinarskog doma Glavica. Dolaskom na mjesto intervencije utvrđeno kako nema ozlijeđenih ni ugroženih ljudi te se prišlo gašenju samog objekta.Kako se u međuvremenu požar proširio na šumu pozvano je pojačanje .Na poprište dolaze vatrogasci DVD-a Vrapče, Vrapče-jug, Kustošija i Črnomerec. Zajedničkim snagama dobrovoljaca i profesionalaca požari su ugašeni.

-„Ovom vježbom koja je bila odlična provjera operativnosti JVP-a , DVD-a, djelatnika Šumarije i Parka prirode Medvednica jako sam zadovoljan te je ovo jedan od pokazatelja ukoliko dođe do ovakvih situacija“- rekao je zapovjednik VP Jankomir Božidar Petrić koji je zajedno sa voditeljem IV smjene Draženom Mihokom vodio i organizirao ovu današnju vježbu.

...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCIMA DONIRANA NOVA OPREMA
[ # ]

ZAGREB

U sklopu redovne djelatnosti Ured za upravljanje u hitnim situacijama donirao je u petak Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) Grada Zagreba opremu vrijednu više od 100.000 kuna. »Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba dobila je na korištenje deset GPS uređaja (ručnog navigacijskog sustava), pet dasaka za imobilizaciju unesrećenih i deset spremnika za vodu zapremnine1500 litara«, rekao je Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Vatrogascima nova oprema omogućuje učinkovitiju komunikaciju i koordinaciju prilikom spašavanja građana i imovine. »U našoj standardnoj opremi već smo i otprije na vrlo visokom nivou. Ova donirana oprema pomaže nam kod situacija kao što su potresi ili neka veće nesreće na području grada Zagreba i Medvednice. «, objasnio je Mladen Malčić, zapovjednik JVP-a. Vjesnik

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPALIO SE KAMION SA PRIKOLICOM NA AUTOCESTI
[ # ]

JEŽEVO
Piše: Ivana Samaržija

Vatra je vrlo brzo progutala kamion, a plamen je zahvatio i prikolicu. Promet je na toj dionici zbog požara bio prekinut. Ne zna se uzrok požara

Image and video hosting by TinyPic

Na autocesti Bregana-Lipovac kraj Ježeva u subotu rano ujutro planuo je kamion s prikolicom. Zbog požara je promet na toj dionici bio prekinut. Naš čitatelj S.Š. fotografirao je kamion.

- Kamion je bio u zaustavnoj traci. Ljudi su stajali kraj njega i upozoravali druge vozače na požar. Mislim da je vozač odmah odreagirao i na vrijeme primjetio vatru pa je zato i stao - rekao je čitatelj. Točan uzrok požara još uvijek se ne zna. Na intervenciju su stigli zagrebački vatrogasci iz postaje Novi Zagreb sa posadom 440 te DVD Dugo Selo sa navalnim vozilom MAN LE280B. opširnije

...09:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR DEPONIJA NAMJERAN ILI NE ?????
[ # ]

SMEDEREVO

Veliki požar koji je sinoć izbio na gradskoj deponiji u Smederevu ekipe vatrogasaca uspjele su lokalizirati rano jutros.

Na gradskoj deponiji u Smederevu koja se nalazi u neposrednoj blizini naselja Godomin, jučer je oko 20.30 sati izbio požar. Oblak gustog dima neprijatnog mirisa brzo se širio prema naselju i gradu. Vatrogasci su lokalizirali požar koji je zahvatio krajne rubove deponije rano jutros.

Na samo stotinjak metara od mjesta požara nalaze se i prve kuće. Prema riječima očevidaca, sumnja se da je netko podmetnuo požar, a pravi uzrok utvrdiće istraga koja je u tijeku. U Smederevu bi ove godine trebalo početi sa izgradnjom sanitarne deponije. RTS

...09:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI OD OPĆINE DOBILI NOVI PROSTOR
[ # ]

NJIVICE

Načelnik Općine Omišalj Tomo Sparožić u povodu obilježavanja Dana Svetog Florijana , zaštitnika vatrogasaca te Mjeseca zaštite od požara predsjedniku DVD-a Njivice, Miroslavu Klobučaru svečano je uručio ključeve novog prostora namijenjenog tamošnjim vatrogascima.

Općina je novi prostor, koji se nalazi u sklopu Društvenog centra Kijac otkupila te ga predala njivičkim dobrovoljnim vatrogascima na korištenje. Polivalentni prostor, naglašeno je prilikom primopredaje ključeva, moći će uz članove DVD-a Njivice koristiti i sve zainteresirane udruge i društva s područja omišaljske općine, a lokalni će vatrogasci, naglasio je Miroslav Klobučar, u idućem razdoblju prostor dodatno urediti i oplemeniti.

Svečanosti je nazočio i Dinko Petrov, zapovjednik JVP Krk koji je tom prigodom DVD-u Njivice predao na korištenje navalno vatrogasno vozilo koje je još prije pet godina, prije no što je vozni park krčkih profesionalnih vatrogasaca drastično obnovljen i moderniziran, bilo osnovno interventno vozilo JVP Krk. Vozilo je u dobrom stanju i dobro je očuvano, čulo se prilikom preuzimanja vatrogasnog kamiona, a opremljeno je i svim potrebnim uređajima i sredstvima za izlazak na požarišta.

Petrov je naglasio kako je cilj JVP Krk protupožarno zaštititi svaki dio otoka Krka i osigurati brzu reakciju vatrogasaca u slučaju incidenta. Zato se posredstvom Područne vatrogasne zajednice i ulažu značajna sredstva u sva otočna dobrovoljna vatrogasna društva, pogotovo ona koja su od centralne jedinice udaljena više od 15 minuta, zaključio je. Najmlađi članovi DVD-a nakon svečanosti izveli su i pokaznu vježbu. Novi List

...07:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZDANA NAREDBA ZA EVAKUACIJU 12.000 LJUDI
[ # ]

SANTA BARBARA

Vatrogasci se već drugi dan bore sa velikim šumskim požarima koji su se raširili oko gusto naseljenog područja Santa Barbare u Kaliforniji. Vlasti su zbog opasnosti evakuirali oko 30 tisuća stanovnika, a izdana je naredba o evakuaciji još 12 tisuća ljudi.

Video by seechannel9

Vatrogasci se i u petak bore sa šumskim požarima koji su se opasno približili gusto naseljenom području kalifornijskog obalnog grada Santa Barbare i prisilili na evakuaciju oko 30.000 stanovnika.

Glasnogovornica gradskih vlasti Jodi Dyck izjavila je da su se požari razbuktali u odnosu na četvrtak navečer kada su zahvaćali 1.100 hektara ili deset četvornih kilometara šume.

Izdana je naredba za evakuaciju još 12.000 ljudi, uključujući i one koji žive u nekoliko kamperskih naselja sjeverno od grada.Ranije je svoje domove napustilo 18.000 ljudi. Nadležni su priopčili da je do sada 11 vatrogasaca ozljeđeno. opširnije

...07:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U VREOCIMA
[ # ]

VREOCE

U pogonu stare sušare kombinata “Kolubara” jutros je izbio požar u kojem nije bilo ozljeđenih i koji je lokaliziran, izjavio je Tanjugu pomoćnik ministra unutarnjih poslova Predrag Marić.

Video by blip.tv

Kada je izbio požar u sušari je bilo oko 800 tona uglja, a požar su uspješno lokalizirali vatrogasci, koji su brzo došli u Vreoce sa 12 vatrogasnih kola.Generalni direktor Rudarskog bazena "Kolubara" Vladan Jovičić rekao je da je šteta od požara na staroj sušari "Prerade" u Vreocima velika, ali da za sada ne može procjeniti njene konačne razmjere.

"Bitno je da je požar lokaliziran i da nije zahvatio novu sušaru za ugalj", kazao je Jovičić u telefonskoj izjavi agenciji Beta sa kongresa rudarstva u Turskoj.Direktor nije mogao procjeniti ni koliko će gašenje požara trajati i dodao da je najvjerojatnije ugljena prašina dovela do paljenja kablova u staroj sušari za ugalj, što je izazvalo požar sa detonacijama.

"U staru sušaru još niko ne može ući, pa se zbog toga još ne može dati ni gruba procjena štete, koja sigurno neće biti mala, a svakako će utjecati na zastoj u isporuci uglja za široku potrošnju i industriju", dodao je Jovičić. Mondo

08.05.2009. ...17:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRVI TAKTIČKO-TEHNIČKI ZBOR VATROGASACA
[ # ]

KRIŽEVCI
Piše: Dragutin Rendić

U četvrtak 7. svibnja u maloj vijećnici grada Križevaca održana je tiskovna konferencija povodom održavanja 1. taktičko-tehničkog zbora vatrogasaca grada Križevaca u nedjelju 10. svibnja.

Image and video hosting by TinyPic

Sa planovima i načinom održavanja prvog taktičko-tehničkog zbora križevačkih vatrogasaca upoznao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Križevaca i županijski zapovjednik Valent Furmeg. Predstavnike medija upozano je s operativnim dijelom ove manifestacije u kojoj će sudjelovati predstavnici svih Dobrovoljnih vatrogasnih društava sa područja Vatrogasne zajednice grada Križevaca i Javna vatrogasna postrojba ukupno 32 društva koja će u koloni od Vatrogasnog doma kretati se prema bivšoj vojarni u središtu grada.

U koloni nalazit će se najstarija ručna vatrogasna pumpa iz 1890. godine, kao i najmodernija vozila križevačkih profesionalaca i društava. Pratit će ih limena glazba i mažuretkinje. Svako društvo održat će kratku vodenu vježbu, a vježbat će i oni najmlađi dok će na kraju posebnu vježbu izvesti djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Križevaca informirao je prisutne Valent Furmeg. opširnije

...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

STJEPANU PTIČEKU NOVI MANDAT ,JOSIP NOVOSEL NOVI ŽUPANIJSKI ZAPOVJEDNIK
[ # ]

STUPNIK
Piše: Damir Marenić

Vatrogasna zajednica zagrebačke županije održala je svoju izvještajnu- izborničku skupštinu u prelijepom domu DVD-a Stupnik u Stupniku.Uvod u ovu godišnju Skupštinu popraćen je pozdravnim govorom dobrodošlice predsjednika DVD Stupnik g.Ivice Klemenčića te splet pjesama i plesova KUD „Kraluš“ iz Stupnika. slike

Image and video hosting by TinyPic

Vatrogasna zajednica zagrebačke županije održala je svoju izvještajnu- izborničku skupštinu u prelijepom domu DVD-a Stupnik u Stupniku. Odmah nakon intoniranja državne i vatrogasne himne predsjednik Zajednice Stjepan Ptiček pozdravio sve nazočne delegate i goste među kojima su bili župan zagrebački g.Stjepan Kožić, njegovi zamjenici g.Damir Tomljenović i g.Rudolf Vujević, načelnik HVZ-a g.Željko Popović , zamjenik predsjednika HVZ g.Mijo Brlečić, ravnatelj DUZS-a g.Damir Trut, pročelnik zagrebačkog ureda DUZS –a g.Petar Vitas, počasni predsjednik HVZ-a g.Teodor Fricki, direktor Vatroprometa g.Nenad Radojčić , predstavnici VZ Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske te Sisačko-moslavačke županije. Također tu su bili delegati vatrogasnih zajednica i općina te samostalnih DVD-a koji su članice VZZŽ-a.

Radno predsjedništvo na čelu sa g.Zvonkom Novoselom predložila je Dnevni red Skupštine od 18 točaka koje su jednoglasno prihvaćene. Ujedno je predsjednik Verifikacione komisije Damir Marenić izvijestio Skupštinu da je prisutno 70 od 71 delegat pa su sve odluke koje se donesu pravovaljane.

O radu Zajednice, kako u administrativnom ,operativnom tako i financijskom dijelu u 2008. izvjestio je tajnik Zajednice g.Josip Novosel. Iz izvješća su vidljivi podaci o ustrojstvu, preventivi, intervencijama, natjecanjima, financijama,obljetnicama i manifestacijama,rad sa mladeži, sjednicama pojedinih odbora ,predsjedništva i zapovjedništva zagrebačke županije.

U ime Nadzornog odbora izvješće je podnio predsjednik odbora g.Miroslav Abramović a u ime Suda Časti g.Josip Gerjević. Pošto nije bilo diskusija po izvješćima ista su dana na glasanje. Jednoglasnom odlukom delegata sva izvješća su prihvaćena onako kako su i podnesena.

Kako je ovo izborna godišnja Skupština data je razrješnica starom sazivu i Kandidaciona komisija na čelu sa Krešimirom Hubak predložila nove mandatare uz obrazloženja. Tako je za predsjednika VZZŽ-a predložen Stjepan Ptiček a za zapovjednika Zajednice Josip Novosel. Nadalje predloženi su i Nadzorni odbor i g.Miroslav Abramović kao predsjednik te g.Josip Gerjević kao predsjednik Suda Časti. Ovakve prijedloge Skupštinari su jednoglasno prihvatili.Također su potvrđeni članovi predsjedništva i zapovjedništva VZZŽ-a.

Image and video hosting by TinyPic

U svečanom tonu bila je dodjela priznanja zaslužnim za napredak vatrogastva zagrebačke županije .Župan zagrebačke županije Stjepan Kožić primio je Medalju za posebne zasluge koju mu je uručio načelnik HVZ-a Željko Popović.Povelju i plaketu ban Josip Jelačić primili su Vladimir Moravski i Ivan Vidak. Spomen medaljama nagrađena su gospoda Tomo Bajzek, Josip Pasarić, Stjepan Puhalek, Tomo Vugriniček, Goran Škarić te Dragutin Štritof.Medalje je podijelio predsjednik VZZŽ-a g.Stjepan Ptiček koji se u ime starog i novog saziva nagrađenima zahvalio za njihov doprinos vatrogastvu zagrebačke županije .

Župan Kožić zahvalio se na ovom velikom priznanju te dodao: " Vatrogasci su, prije svega, dobri ljudi, a oni čine dobra djela. U okviru proračunskih mogućnosti, činimo sve da vatrogasci budu primjereno opremljeni te maksimalno mobilni i spremni". Zahvaljujući financijskoj podršci Županije, proračun Vatrogasne zajednice s 2,1 milijuna kuna 2005. narastao je na 4,4 milijuna kuna 2008. godine.Na kraju je župan dodao da uprkos recesiji, sredstva za ovu godinu bit će uvečana.

U pozdravnoj riječi Skupštinu su pozdravili zamjenik predsjednika HVZ-a g. Mijo Brlečić koji je istakao plodonosan rad i rezultate vatrogasaca zagrebačke županije a poglavito se osvrnuo na natjecateljski dio iz kojeg su vidljivi rezultati te naglasio da zagrebačka županija daje 4 predstavnika na Olimpijadu u Ostravi ove godine.Ujedno je pojasnio rad operativnog centra sisačko moslavačke županije i povezanost sa vatrogasnim društvima na području te županije.

U ime DUZS-a rad skupštine pohvalio je ravnatelj g.Damir Trut te pojasnio kako nije točna konstatacija da 112 ne radi ali prihvaća da postoje određeni problemi na kojima se radi kako bi se oni anulirali i poboljšali. Nadalje čestita novom predsjedniku i zapovjedniku te dobroj suradnji vatrogasaca zagrebačke županije.

Skupštinu je zatvorio stari - novi predsjednik g.Stjepan Ptiček koji se zahvalio svima na sudjelovanju na ovoj skupštini te obečao da će ovaj tim izvršiti sve zadaće koji su zacrtani u Planu rada za ovu godinu.

...16:50 [ Komentari (1) ] Isprintaj

PUŠTEN U RAD VATROGASNI OPERATIVNI CENTAR
[ # ]

ĐAKOVO

Povodom Dana grada i Mjeseca zaštite od požara Dobrovoljno vatrogasno društvo Đakovo organiziralo je Dane otvorenih vrata, a u sklopu te manifestacije u petak je pušten u rad Vatrogasni operativni centar koji je, kako je istaknuo zapovjednik Antun Jurman, opremljen suvremenom informatičkom opremom.

Image and video hosting by TinyPic

Ta oprema će ubrzati dojavu, intervenciju i omogućiti kvalitetniju zaštitu, te povezanost sa svim službama koje sudjeluju u akcidentrnim situacijama. Vrijednost opreme je 150 tisuća kuna, a sredstva su osigurali DVD,i Grad i Županija. Nova oprema ubrzala je i uzbunjivanje članova DVD-a prilikom intervencija, a do kraja godine očekuje se i kompletiranje opreme koja će omogućiti snimanje svih razgovora i vezu iz vatrogasnog operativnog centra s mjestom događaja od trenutka dojave do završetka intervencije.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Đakovo, među prvima je u županiji koje je opremljeno na ovaj način, rekao je predsjednik Ivica Mandić, a gradonačelnik Ante Raspudić, uz čestitku i zahvalnost vatrogascima za njihov požrtvovni rad, istaknuo je da je DVD Đakovo jedina središnja postrojba u gradu kojoj treba stvoriti što bolje uvjete.

Image and video hosting by TinyPic

Zapovjednik Antun Jurman pojašnjava kako se investicija odnosi najvećim dijelom na računalnu softversku opremu, koja pruža suvremene tehničke mogućnosti za organizaciju intervencije, praćenje njezina tijeka i zaključno izvješće sa svim relevantnim podacima.Nova je mogućnost uspostavljanje konferencijske veze s policijom, Hitnom pomoći, Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, kao i tehničkom službom Hrvatskih autocesta. Predsjednik DVD-a Ivica Mandić rekao je da protupožarnu postrojbu čini 80 operativaca, što najbolje govori o popularizaciji đakovačkoga vatrogastva koje gaji tradiciju dugu 137 godina.

Kao središnja vatrogasna postrojba, DVD Đakovo, kako je rečeno na svečanosti puštanja u rad operativnog centra, nadzirat će i dionicu Slavonike od Sredanaca do Čepina.Manifestacija Dani otvorenih vrata počela je u četvrtak posjetom najmlađih Đakovčana.DVD usto najavljuje za sutra izložbu nove i stare protupožarne opreme, seminar o plamenim udarima, atraktivne vježbe i zahtjevne tehničke intervencije, ali i večernji koncert kulturno-umjetničkih društava. Dani otvorenih vrata potrajat će do kraja svibnja do kada, nakon jučerašnjeg prvoga posjeta, slijedi još nekoliko posjeta vrtićkih skupina vatrogascima. radio Đakovo i Novi radio Đakovo

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD LEKENIK - PRVIH STO GODINA
[ # ]

LEKENIK

U subotu, 09. svibnja 2009., u Lekeniku će se održati svečano obilježavanje stote obljetnice djelovanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva LekenikProgram svečanog obilježavanja počinje u 13 sati, a između ostalih, očekuje se dolazak i obraćanje uzvanicima

Po završetku pozdravnih govora, bit će dodijeljene povelje o bratimljenju Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lekenik s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Petrinja.
Tom će prigodom biti dodijeljena vatrogasna odlikovanja i priznanja, a DVD-u Lekenik Hrvatska vatrogasna zajednica uručit će „Povelju Mirka Kolarića“.

Na kraju svečanog obilježavanja stote obljetnice djelovanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lekenik, potpredsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Friščiću, posebno priznanje uručit će predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Lekenik gdin. Zdravko Podgorski, zapovjednik DVD-a Lekenik gdin. Miljenko Branjilović i počasni predsjednik DVD-a Lekenik, gdin. Zvonko Rožić. opširnije

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI "DELOŽIRALI" RODU SA ZGRADE SUDA
[ # ]

GRUBIŠNO POLJE
Piše: Ivan Hruškovec

Stara zgrada suda predviđena je za rušenje, a na njezinu mjestu trebao bi se graditi trg. Gnijezdo u kojem je živjela roda preselili su 15 metara dalje.

Image and video hosting by TinyPic

Vatrogasci u Grubišnom Polju u četvrtak su sa zgrade starog Općinskog suda premjestili gnijezdo roda. Kako bi bili sigurni da će se roda koja je živjela u njemu vratiti, gnijezdo su premjestili na otprilike istu visinu na stup koji su usadili u zemlju samo 15 metara dalje.

- Stara zgrada predviđena je za rušenje, a na njezinu mjestu uskoro će se graditi novi trg s fontanom - rekao je Željko Margeta iz Odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Grubišnog Polja. U gnijezdu navodno nije bilo mladih roda. 24 sata

07.05.2009. ...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DESETORO MRTVIH U LOKALU ZA IGRE NA SREĆU
[ # ]

DNEPROPETROVSK

Deset ljudi je poginulo, a još 10 je ozljeđeno u požaru koji je rano jutros izbio u sali sa slot-mašinama u industrijskom gradu Dnepropetrovsk, u centralnom dijelu Ukrajine, priopčilo je Ministarstvo za izvanredne situacije.

Vatra je izbila oko jedan sat poslije ponoći u prostorijama kompanije Metrojackkpot, na prvom katu peterokatnice, prenjeli su ruski mediji.

Vatrogasci su u roku od 10 minuta stigli na mjesto nesreće, evakuirali stanare i ugasili požar prije nego što se proširio na više katove, ali nisu uspjeli spasiti 10 ljudi, među kojima dvije žene, koji su se ugušili od dima.

Deset ljudi je hospitalizirano zbog teškog trovanja ugljičnim-monoksidom.Policija je na mjestu incidenta, a preliminarni rezultati istrage pokazali su da je uzrok požara, najvjerojatnije, bio kratki spoj. Mondo

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATRENA STIHIJA PRED VRATIMA SANTA BARBARE
[ # ]

SANTA BARBARA

Više tisuća stanovnika američke savezne države Kalifornija napušta svoje domove pošto požari, koji nekontrolirano gore, prijete gradu Santa Barbara.

Video by AssociatedPress

Plamen koji se vrlo brzo širi uništio je više od 500 hektara zemljišta zbog čega je guverener Kalifornije Arnold Schwarzenegger proglasio izvanredno stanje.Naredbu o evakuaciji dobilo je oko 13.000 ljudi pošto se plamen približavama centru grada.

Vlasti istražuju mogućnost podmetanja požara a tri vatrogasca su ozljeđena. Lokalni mediji emitirali su snimke nekoliko uništenih imanja u ekskluzivnim dijelovima oko grada. Američki mediji javili su da je najmanje 20 objekata uništeno, a da je ugroženo oko 2.000 kuća. Oko 1.000 vatrogasaca bori se sa vatrenom stihijom koju dodatno ojačava rekordno visoka temperatura za ovo doba godine i jak vjetar koji puše i do 80 kilometara na sat.

Kancelarija šerifa za oblast Santa Barabare priopčila je da 5.430 kuća obavezno mora biti evakuirano i pretpostavlja se da u ovim domaćinstvima živi oko 13.575 osoba.Meteorolozi predviđaju da će puhati još jači vjetar te da će za gašenje požara biti potrebno nekoliko dana. opširnije

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IM METAL ISPORUČIO JOŠ 16 VATROGASNIH VOZILA
[ # ]

OZALJ

16 novih vatrogasnih vozila isporučio je danas ozaljski IM Metal Ministarstvu unutarnjih poslova, a preostalih 15 isporučit će do kraja godine.

Bit će tako ispunjena kvota od 210 vatrogasnih vozila, čija je proizvodnja s Vladom dogovorena prije 7 godina, ugovorom vrijednim 82 milijuna eura.

Image and video hosting by TinyPic

Protokol o primopredaji potpisali su zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Željko Sutlar i predstavnik Konzorcija Hagen Knaack, a ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut, naglasivši da sličan projekt isporuke vozila žele i ubuduće, kazao je kako će ova nova, uskoro na korištenje vatrogascima.

- Ovih 210 vozila napravilo je iskorak u sustavu vatrogastva, podiglo sposobnosti vatrogasnih postrojbi i društava na višu razinu i s ovim Vladinim programom i onim kojim su jedinice lokalne samouprave nabavljala vozila - rekao je Trut. radio Mrežnica

06.05.2009. ...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNA VJEŽBA GAREŠNIČKIH VATROGASACA
[ # ]

GAREŠNICA

Garešnički vatrogasci održali su pokaznu vježbu evakuacije, spašavanja i gašenja požara na kojoj su građanima pokazali što sve mogu napraviti s novom opremom i vozilima.

Zvukovi vatrogasnih sirena čuli su se pred hotelom Garić koji je bio poprište pokazne vježbe garešničkih vatrogasaca. Zamišljeni požar odvio se na drugom katu hotela i njegovom krovu, a uspješno je ugašen za oko 40 minuta. Pri tome je pokazan i nov sistem gašenja gotovom zračnom pjenom koja sadrži puno manje vode, pa je i šteta na objektu manja.

Unesrećene su vatrogasci iz hotela izveli pomoću kapuljača sa zrakom dok je zamišljeni ozlijeđeni radnik s krova kao i dio onih iz hotela spašen pomoću vozila s autoljestvama. Vježba je prošla dobro i njome je zadovoljan zapovjednik garešničke Javne vatrogasne postrojbe, Marijo Paluh. Uspjeli su pokazati sve segmente koje su planirali, a vidjeli su i na čemu još trebaju poraditi, no to su finese, napomenuo je Paluh.

Vježbu je gledao velik broj građana koji smatraju da bi se takve vježbe trebale održavati i češće. Većini se svidjela iako je dio njih očekivao nešto drugačije. Naime, jedan je gledatelj bio razočaran jer garešnički vatrogasci nisu brzi poput onih u televizijskim serijama, a prigovorio je i da su im cijevi bile "pofrkane". U vježbi je sudjelovalo deset vatrogasaca s četiri vozila, a održana je u sklopu Mjeseca zaštite od požara. Krugoval

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POKAZNA VJEŽBA U PAUKOVCU
[ # ]

PAUKOVEC

Vatrogasna taktička vježba održana u Paukovcu u potpunosti je uspjela, zaključak je stručnih promatrača. Podsjetimo, proslavljajući blagdan Sv. Florijana, nakon mise u donjozelinskoj župnoj crkvi, održana je pokazno edukativna vježba rezanja unesrećenog automobila i gašenja pjenom.

U vježbi su sudjelovali vatrogasci iz Blaževdola i Paukovca. Blaževdolčani su ovom prilikom bili instruktori i pokazivali kolegama iz Paukovca kako se radi sa spomenutim alatima, dakle hidrauličnim kliještima namijenjenim posebno za rezanje unesrećenih vozila, te gašenja vozila pjenom, jer vodom se zapaljeno vozilo zbog goriva ne može ugasiti. Sudjelovanjem na toj vježbi željeli smo pokazati da se na vatrogasce Paukovca može itekako računati, - kaže Stjepan Berulec trener paukovečke pobjedničke ekipe koja će našu zemlju predstavljati u najjačoj kategoriji na predstojećoj vatrogasnoj olimpijadi u Češkoj.

Ovime smo željeli reći da nismo samo natjecateljski DVD, dodaje Berulec aludirajući kako je dvadesetak operativaca svakodnevno spremno izaći na intervenciju, te da se na njih ozbiljno treba računati.

Prilikom izvođenja vježbe gašenja pjenom, mladim Paukovčanima se dogodio incident, puklo im je crijevo, ali nisu se dali smesti, nego su odmah, rekordnom brzinom zamijenili crijevo i nastavili gasiti. Zbog puknuća crijeva bili su malo nezadovoljni, međutim Berulec ih je odmah razuvjerio, dodavši kako je to što se togodilo izvanredno, jer se dogodilo na vježbi, a to se isto moglo dogoditi i na stvarnoj intervenciji, a brzom reakcijom pokazali su da ih takva nenadana nezgoda ne može omesti.

U svakom slučaju čestitke iskusnim vatrogascima Blaževdola koji su mnogo toga korisnoga prenijeli kolegama iz Paukovca, a također i paukovečkim vatrogascima od kojih je natjecateljska desetina pokazala da uz profesionalni pristup natjecanjima, isto tako može pristupiti ozbiljnoj intervenciji. radio-zelina

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PAPUČA ŠIVAČEG STROJA IZAZVALA POŽAR
[ # ]

VARAŽDIN

U utorak ujutro došlo je do požara na obiteljskoj kući u vlasništvu pedesetdevetogodišnjaka u Vinogradskoj ulici u Ivancu. Očevidom kojem je nazočio inspektor za zaštitu od požara i eksplozija PU varaždinske utvrđeno je da je do požara došlo na električnom šivaćem stroju koji se nalazio u spavaćoj sobi kuće, a uslijed kvara na električnoj instalaciji papuče za uključivanje stroja.

Požar se potom proširio na gorive dijelove namještaja sobe, stolarije sobe i hodnika te su se zadimile sobe, hodnik i kuhinja. Požar su lokalizirali pripadnici DVD-a Ivanec, a materijalna šteta uzrokovana požarom prema prvim procjenama je oko 80.000 kuna. Vjesnik

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JASKANSKIM VATROGASCIMA STIGLA NOVA CISTERNA
[ # ]

JASTREBARSKO

Nova autocisterna, vrijedna 1,5 milijuna kuna od ovog je tjedna u vlasništvu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarskog.

Povodom blagdana svetog Florijana i 120. obljetnice DVD-a Jastrebarsko, ključevi novog vozila uručeni su predsjedniku tog društva. - Mi smo super zadovoljni, ovako krasna mercedes cisterna zbilja će zadovoljit sve naše potrebe, kazao nam je Stjepan Preprotić.

-Ovakvo vozilo nije samo strateški važno kao pripomoć kod gašenja požara u slučaju pada sustava hidrantske mreže, nego je važno za grad i širu okolicu u slučaju zamućenja izvora pitke vode, jer može opskrbiti građane u slučaju potrebe, kaže pak Igor Medvedovski, zapovjednik jaskanskog DVD-a.

Novo je vozilo dar Ministarstva gospodarstva, a ovom je donacijom država uštedjela gradu milijun i pol kuna. Nakon prošlotjedne 7 milijuna kuna teške investicije HEP-a, ovo je već u kratkom roku druga velika državna pomoć gradu Jastrebarskom. Gradonačelnik Boris Klemenić prokomentirao je te činjenice slijedećim riječima: - Ovo je pokazatelj da naše ljude treba podržat kad odlaze na određene funkcije, a oni imaju obvezu vratit građanima grada ovakvim poklonima, koji su na dobrobit za sve nas zajedno.

Svoje obećanje dato jaskanskim vatrogascima na njihovoj godišnjoj skupštini jučerašnjim je danom ispunio Miljenko Pavlaković, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, koji je o ovoj donaciji rekao; - Ja se nadam da će ona služiti na dobrobit ne samo društvu, već svim građanima Jastrebarskog, kada zatreba a svi se nadamo da će ona u naravi čim manje trebati. radio jaska

05.05.2009. ...23:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DAN VATROGASTVA U KANIŠKOJ IVI
[ # ]

KANIŠKA IVA

Dan uoči blagdana Svetog Florijana, 3. svibnja, garešnički vatrogasci okupili su se u Kaniškoj Ivi. Tamo je bila središnja svečanost obilježavanja njihova dana i primopredaja vatrogasnih vozila. Bila je to prilika i za svečanu sjednicu Vatrogasne zajednice.

Dan vatrogastva i blagdan zaštitnika vatrogasaca, Sv. Florijana, garešnička Vatrogasna zajednica obilježila je u Kaniškoj Ivi primopredajom vatrogasnih vozila i svečanom sjednicom zajednice. Okuplja 1 267 članova u 16 DVD-a i Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Gradonačelnik Milan Sužnjević uručio je ključeve novog vozila s ljestvama, vrijednog milijun i tristo tisuća kuna za koje se grad kreditno zadužio, zapovjedniku postrojbe Mariju Paluhu.

On je predao dosadašnja vozila postrojbe na korištenje dobrovoljnom vatrogastvu, i to DVD-u Veliko Vukovje, Kajgana i Garešnički Brestovac. Vozila je blagoslovio župnik iz Kaniške Ive Stjepan Bogdan, a prije toga vatrogasci su bili na Svetoj misi u čast svog zaštitnika. Vojvoda Florijan je pogubljen utapanjem, 4.svibnja 304. godine i prikazuje ga se kao rimskog časnika koji izljeva vodu na vatru. Brojne vatrogasce na svečanoj sjednici zajednice u Mjesnom domu u Kaniškoj Ivi pozdravio je predsjednik Đuro Petrić, te domaćin, Dalibor Komugović, vodeći vatrogasac mjesta.

DVD-e Kaniška Iva može se pohvaliti vatrogasnim pomlatkom, njih 40 u dvije skupine. Predsjednik garešničke i županijske Vatrogasne zajednice Đuro Petrić nazočio je, na sam Dan vatrogastva, svečanoj sjednici Hrvatske vatrogasne zajednice u Požegi. U Mjesecu zaštite od požara, svibnju, vatrogasci provode i vježbe ispravnosti opreme. Garešnička zajednica provest će je, kao i Susret djece i mladeži, početkom lipnja u Garešničkom Brestovcu. Krugoval

...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JVP SAMOBOR U PROŠLOJ GODINI IMAO 226 INTERVENCIJA
[ # ]

SAMOBOR

Vjerojatno je vrlo malo onih koji ne znaju da se 4. svibnja slavi sveti Florijan – zaštitnik od vatre i zaštitnik vatrogasaca. Stoga je vrlo simbolično i 185. sjednica samoborskog Gradskog poglavarstva, održana upravo 4. svibnja, bila u znaku vatrogastva. Naime, na dnevnom redu našlo se izvješće o radu i financijsko izvješće Javne vatrogasne postrojbe Samobor, a u gradsku vijećnicu su kao gosti došli zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žitković i zapovjednik samoborske Vatrogasne zajednice Vladimir Domin.

Image and video hosting by TinyPic

Uvodno je govorio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Radovanić, u čijoj se nadležnosti nalazi vatrogastvo. On je istaknuo da je Javna vatrogasna postrojba u prošloj godini imala 226 intervencija, a da su prevladavali požari (bilo ih je 119, od kojih 38 na objektima, 7 na prometnim sredstvima te 74 na otvorenom prostoru). Preostali broj otpada na razne tehničke intervencije. Istaknuo je Radovanić i dva bitna elementa u odnosu Grada i vatrogasaca, a to su usvajanje nove Procjene ugroženosti od požara u studenom 2008. te nabava novog navalnog vozila.

Nastavljena je i kupnja tzv. sitne opreme. Istaknuto je i da je u 2008. bilo 10% manje intervencija u odnosu na 2007. godinu. Kao problemi koje treba riješiti istaknuta je gradnja novog vatrogasnog doma, gdje se pomaci očekuju ove godine, a neriješen je i dalje odnos sa Svetom Nedeljom, jer je na tom području javna vatrogasna postrojba imala 49 intervencija, a susjedi su za to platili po priloženim fakturama, dok ne sudjeluju u financiranju tzv. hladnog pogona. Što se tiče ukupnih prihoda, oni su u 2008. iznosili 4.126.2205 kuna, od toga iz decentraliziranih funkcija došlo je 3.051.945 kuna, dok je iz gradskog proračuna osigurano 1.074.260 kuna.

U samoborskoj su postrojbi, zajedno sa zapovjednikom, zaposlena 22 vatrogasca, koji rade u četiri smjene. Javna vatrogasna postrojba skrbi o 250 km2 površine u Samoboru (na kojoj živi 42 i pol tisuće stanovnika) te o 42 km2 područja susjednog grada Svete Nedelje i tamošnjih 22.000 stanovnika.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žitković zahvalio je Gradskom poglavarstvu na podršci i suradnji, pojasnivši i obim intervencija u Svetoj Nedelji. Na podršci i čestitkama zahvalio je i zapovjednik Vatrogasne zajednice Vladimir Domin u ime 1200 samoborskih vatrogasaca. S druge strane, članovi Poglavarstva čestitali su vatrogascima njihov blagdan i pohvalili rad. grad Samobor

...18:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

IVAN ČLEKOVIĆ VATROGASAC GODINE A SVETA NEDELJA DRUŠTVO GODINE
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše:Damir Marenić

Vatrogasci grada Svete Nedelje započeli su proslavu Svetog Florijana te obilježavanje Mjeseca zaštite od požara prijemom kod gradonačelnika Drage Prahina u gradskoj Vijećnici. Uz najviše predstavnike VZG Sveta Nedjelja u delegaciji su bila po dvojica predstavnika svakog društva. GALERIJA SLIKA

Image and video hosting by TinyPic

U ime vatrogasne zajednice grada pozdravne riječi gradonačelniku Prahinu te predsjedniku gradskog vijeća Krunoslavu Markovinoviću i dopredsjedniku gradskog vijeća Ivici Pavliću uputio je predsjednik Zajednice Damir Marenić koji je između ostalog rekao kako Zajednica u ovom momentu ima oko 70 vatrogasaca pod liječničkim pregledom te 12 vozila te su društva spremna odraditi intervenciju kvalitetno.Nadalje upoznati su sa programom tokom mjeseca svibnja a između ostalog da će se održati javna pokazna vježba, vježbe na razini DVD-a, osposobljavanje za spašavanje sa visina i dubina, pohađanje simulatora plamenih udara (SPU).Na kraju se zahvalio na gostoprimstvu te vjeruje da je Grad zadovoljan dosadašnjim radom vatrogasaca.

Gradonačelnik Prahin istakao je veliki rad vatrogasaca koji je dobrovoljan i humanitaran. Poručio je da vatrogasci budu kao jedan jer samo složnošću može se kvalitetno i sigurno obaviti zadani zadatak. Što se tiče financijske strane Grad će i dalje pratiti vatrogastva sa što većim sredstvima te polako zamjenjivati stara i dotrajala vozila.

U ime gradskog vijeća gospodin Markovinović zahvalio se vatrogascima na njihovom trudu i zalaganju s obzirom da se radi o dobrovoljcima.Nada se da će se uskoro osnovati i javna vatrogasna postrojba i tako još više doprinijeti sigurnosti cjelokupnog Grada.

Image and video hosting by TinyPic

U svečanom dijelu protokola proglašeni su vatrogasac i društvo godine. U ime Zajednice pojašnjenje za dobivanjem ovog priznanja prisutnima dao je tajnik Goran Škarić. Gradonačelnik je tako uručio priznanje Ivanu Člekoviću iz DVD Rakitje priznanje za vatrogasac godine a Mladen Prahin primio je priznanje u ime DVD Sveta Nedelja koja je proglašena za društvo godine .

Image and video hosting by TinyPic

Nakon svečanosti u Vijećnici izvršena je smotra vatrogasnih vozila te njihov mimohod kroz gradska mjesta. Osim vatrogasaca mimohodu su se priključili gradonačelnik te predsjednik i dopredsjednik Vijeća .U 18 sati u svetonedeljskoj crkvi započela je misa povodom Svetog Florijana a misu je predvodio velečasni Dragutin Bubnjar koji je tom prilikom spomenuo sve umrle i poginule vatrogasce vatrogasnih društava Kerestinec, Rakitje, Strmec i Sveta Nedelja.Na kraju je održan kratko druženje u prostorijama DVD Sveta Nedelja.

...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SPREMNO DOČEKUJU SEZONU
[ # ]

POŽEGA

Video by Crofirefighter

Dan vatrogastva i blagdan Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, obilježen je u Požegi svečanom sjednicom skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice na kojoj su uručena priznanja za najbolji pothvat u vatrogastvu prošle godine te plakete i povelje životna djela u vatrogastvu. Uzvanicima se na svečanoj sjednici skupštine obratila i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić koja je istaknula kako se recesija neće odraziti u vatrogastvu za koje je ove godine izdvojeno 800 milijuna kuna.

'Za predstojeću vatrogasnu sezonu smo doista pripremljeni - od strateških dokumenata koji su u raspravi, a neki i završeni, do nabavke nove opreme, prije svega kanadera. Također je pripremljena i izmjena zakona o vatrogastvu, no vjerujem da će on u proceduru ići do kraja svibnja te je onda realno očekivati da će za sljedeću sezonu stupiti na snagu', rekla je potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič.

Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin potvrdio je da vatrogasne postrojbe spremno dočekuju predstojeću sezonu požara, uz pojačanu opremljenost kanaderima te drugom vatrogasnom opremom. Na priobalju će u svakom trenutku za gašenje biti spremno oko 5000 vatrogasaca, rekao je.Istaknuo je i da je lani na području Hrvatske bilo gotovo 2.700 požara.

Zlatnu povelju za najbolji pothvat u vatrogastvu za prošlu godinu dobila je vatrogasna postrojba Hrvatskih autocesta (HAC) koja je lani u rujnu sudjelovala u spašavanju poljskih turista iz autobusa u prometnoj nesreći na autocesti Zagreb-Split. Vjesnik

...14:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŽUPAN UPRILIČIO PRIJEM ZA VATROGASCE
[ # ]

KOPRIVNICA
Piše:Dražen Rendić

Povodom obilježavanja svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca i Dana vatrogastva koje se obilježava 4. svibnja u prostorima Koprivničko-križevačke županije u utorak 5. svibnja upriličen je prijem predstavnika VZ Koprivničko-križevačke županije sa županom Darkom Korenom i njegovim suradnicima, zamjenikom Vjekoslavom Flamacetom, te Stjepanom Behinom. Županijske vatrogasce predvodio je novi predsjednik Ivan Golubić i zapovjednik Valent Furmeg a u delegaciji bili su članovi novog rukovodstva.

Image and video hosting by TinyPic

Darko Koren čestitao je vatrogascima Dan svetog Florijana i Dan vatrogastrva zahvalio na dosadašnjoj suradnji dosadašnjem rukovodstvu, a posebno čestitao je novom rukovodstvo i zaželio da županija koja ima najviše, vatrogasaca na tisuću stanovnika (60) u Hrvatskoj suradnja bude dobra i još bolja, a županija će i dalje u okviru svojih mogućnosti pomagati vatrogascima.

Na susretljivim riječima Župana zahvalio se novi predsjednik Ivan Golubić, koji je u nekoliko rečenica upoznao Župana i njegove suradnike sa planovima rada u kojima je među ostalim obuhvaćeno obilježavanje Mjeseca zaštite od požara - mjeseca svibnja, obilježavanje obljetnica, odlazak na hodočašće u Mariju Bistricu i Lurd, organiziranju natjecanja i vježbi, odlazak mladeži u Kamp mladeži u Fažanu, te odlaskom profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca na dislokacije u priobalje početkom mjeseca lipnja. Zahvalio je na čestitki i obećao da će suradnja i dalje biti dobra i konstruktivna na svim razinama lokalne uprave i samouprave. opširnije

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VZG KOPRIVNICA OBILJEŽILA DAN SVETOG FLORIJANA
[ # ]

KOPRIVNICA
Piše: Dražen Rendić

Dan Vatrogastva i Dan vatrogasnog zaštitnika svetog Florijana svečano se obilježilo u ponedjeljak 4. svibnja u Vatrogasnoj zajednici grada Koprivnice.

Image and video hosting by TinyPic

U poslijepodnevnim satima u Društvenom domu u Starigradu okupili su se predstavnici 11 društava koja djeluju u sklopu VZ grada Koprivnice. Formiranjem ešalona vatrogasaca u svečanim odorama krenulo se na svetu misu u crkvu Majke Terezije u Starigradu gdje je svetu misu povodom Dana Vatrogastva i svetog Florijana služio župnik Nenad Piskač.

Nakon svete mise domaćini u Društvenom domu u prisutnosti dogradonačelnice grada Koprivnice Vesne Želježnjak, Ivan Golubić, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice i Županije Koprivničko-križevačke uručio je Spomenicu za 60 godina vjernosti vatrogastvu Borislavu Rajnu, a Stjepan Babić primio je visoko vatrogasno odličje - Zlatnu plamenicu. opširnije

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

FLORIJANOVO U HRŽENICI
[ # ]

HRŽENICA
Piše: Ivan Debelec

Hrženica, posljednje naselje prije Drave na putu iz Ludbrega prema Prelogu, u povijesti vatrogastva zabilježeno je po najstarijem seoskom DVD-u u srednjoj Europi, osnovanom daleke 1872. godine.

Ove godine u nedjelju, 3. svibnja, održana je prigodna manifestacija u kojoj je sudjelovalo 100-njak pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava, ali i brojni mještani odnosno domaći vjernici te njihovi gosti.Već uobičajen program započeo je susretom vatrogasaca u hrženičkom Vatrogasnom domu, uz prigodne govore predsjednika DVD-a Hrženica Josipa Hižaka, načelnika Općine Sveti Đurđ prof. Marijana Lazara, predsjednika dosadašnjeg Općinskog vijeća Zlatka Sinkovića, predsjednika VZO Sveti Đurđ Krune Meštrovića i zapovjednika VZO Sveti Đurđ Stjepana Kovačeka.

Image and video hosting by TinyPic

Ova je manifestacija bila prigoda za dodjelu vatrogasne opreme nekolicini DVD-a, ali i za svečanu promociju 28 članova u nova vatrogasna zvanja – od „vatrogasaca“ do „dočasnika“. Zidni sat kao zasluženu posebnu nagradu primila je Ivana Jagić, članica DVD-a Hrženica, najbolja polaznica programa osposobljavanja.

Nakon postrojavanja, limena glazba KUD-a Sloga iz Karlovca i Sesveta Ludbreških pratila je vatrogasce i njihova vozila do pila odnosno male kapelice svetog Florijana. Na mjestu koje je pred nešto više od 100 godina poharao katastrofalan požar, uništivši pritom svu imovinu 15-tak obitelji, nazočni su imali priliku čuti sadržaj tadašnjeg članka iz Vatrogasnog vjesnika koji je cijeloj naciji prenio vijest o strašnoj tragediji.

Na prostoru pokraj crkve svetog Florijana, izgrađene 1857. godine, okupljeni su mogli razgledati obnovljenu zaprežnu štrcaljku DVD-a Hrženica, otkinutu od zaborava i obnovljenu uoči ovogodišnjeg „Florijanova“, a mnogima poznatu iz humoristične serije „Mejaši“, snimane pred 40-tak godina upravo u ovom mjestu. Okupljene vjernike prigodnim su melodijama dočekali i članovi KUD-a Juraj Lončarić iz Hrženice te sve brojniji župni pjevački zbor.

Središnju svetu misu predvodio je župnik Župe Sveti Đurđ, vlč. Vlado Borak, također član središnjeg općinskog DVD-a Sveti Đurđ, istaknuvši prigodom propovijedi humanost životnog poziva svakog vatrogasca. Recimo i kako je „Florijansku“ svetu misu iz Hrženice putem svog etera prenosio 1. program Hrvatskog radija, sjedinivši nekoliko stotina okupljenih vjernika sa slušateljima radio prijenosa diljem cijele Hrvatske odnosno svijeta. opširnije

04.05.2009. ...18:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVO VOZILO ZA HLEBINSKE VATROGASCE
[ # ]

HLEBINE
Piše: Dražen Rendić

U nedjelju 3. svibnja Hlebinski vatrogasci svečano su obilježili Dan svoga zaštitnika svetog Florijana i Dan Vatrogastva donacijom kombi vozila od strane općine Hlebine.

Image and video hosting by TinyPic

Naime, nakon nekoliko godina čekanja općina Hlebine je svojim planom kapitalnih ulaganja obuhvatila i DVD Hlebine i osigurala sredstva za nabavku kombija za prijevoz vatrogasaca. Nabavljen je kombi Fiat-Ducato čija je vrijednost oko 80.000 kuna, što je mnogo za malu općinu sa skromnim proračunom, pa je time i vrijednost ove donacije hlebinskim vatrogascima veća.

U dvorištu mjesne crkve Svete Katarine u prisustvu župana Darka Korena, Hrvoja Gažija sa članovima Općinskog vijeća, svečanog vatrogasnog ešalona sa barjacima i brojnih mještana, velečasni Mario Šafran posvetio je vatrogasno vozilo. Nakon toga u crkvi služena je sveta misa. opširnije

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MIMOHOD ZAGREBAČKIH VATROGASACA
[ # ]

ZAGREB

Na zagrebačkom jezeru Bundek u tijeku je veliki mimohod zagrebačkih vatrogasaca. Povod je Dan vatrogasaca i blagdan Sv. Florijana, koji se obilježavaju 4. svibnja.

Mimohod je počeo u 11 sati, a sudjeluje oko 1600 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca te pripadnika Vatrogasne zajednice Grada Zagreba. Organizatori su Grad Zagreb i Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Građani će prvi put moći vidjeti sve zagrebačke vatrogasne snage, kao i sve vrste njihovih vozila, od prvih vatrogasnih kola do onih suvremenih.

Vatrogasna zajednica grada Zagreba najbolje je opremljena i najbolje uvježbana vatrogasna zajednica u Hrvatskoj. Ima oko 6500 članova koji su organizirani u 55 DVD-a. Iduće godine proslavit će 140. obljetnicu osnutka i organiziranog djelovanja. HRT

03.05.2009. ...15:29 [ Komentari (1) ] Isprintaj

145 GODINA PRVOG HRVATSKOG DOBROVOLJNOG VATROGASNOG ZBORA
[ # ]

VARAŽDIN

U okviru svečanog obilježavanja 145. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“, ravnatelju Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damiru Trutu je uručena spomen plaketa.

U varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu proslavljena je 145. obljetnica prvog Hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora Varaždin. To društvo osnovano je u svibnju 1864. Nakon njega uslijedilo je organiziranje dobrovoljnih društva u Otočcu, Ludbregu, Zagrebu, Sisku.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak istaknuo je na svečanoj sjednici, kako su vatrogasci kroz povijest svojim aktivnostima doprinijeli razvoju Hrvatske, istaknuvši oko 220 članova različitih dobrovoljnih vatrogasnih društva koji su poginuli u Domovinskom ratu. Naglasio je i potrebu daljnjeg ulaganja u profesionalno vatrogastvo. Tako je vVaraždinskom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu obećao pomoć za dovršetak uređenja Muzeja vatrogastva te pomoć u osiguranju primjerenijih prostornih uvjeta, kako za dobrovoljno društvo, tako i za profesionalnu postrojbu.

Ispred Gradske vijećnice izvršen je prijavak zapovjednika ešalona potpredsjedniku Sabora Jarnjaku, a služena je i misa u varaždinskoj katedrali u kojoj se varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak zahvalio varaždinskim vatrogascima za sve ono što su dosada učinili i što će činiti ubuduće .

U okviru svečanog obilježavanja 145. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“, ravnatelju Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damiru Trutu je uručena spomen plaketa.

Prije svečane sjednice, koja je počela u 10 sati, u Varaždinskoj je katedrali bila održana sveta misa.Svečanost obilježavanja obljetnice odvijalo se pod pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske. HRT

...14:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SAMO SEDAM EKIPA NA NATJECANJU U KLANJCU
[ # ]

KLANJEC

U organizaciji DVD- a Klanjec te pokroviteljstvom Grada Klanjca i Vatrogasne Zajednice Grada Klanjca, na nogometnom igralištu NK "Klanjec", održano je 02.svibnja natjecanje vatrogasaca pod imenom: 4. KUP Grada Klanjca. Zahvaljujući dobrom vremenu i novom izazovu, okupio se neočekivani mali broj natjecateljskih ekipa . U muškoj A i B kategoriji učestvovalo je 7 ekipa a u ženskoj nije bilo prijava. Natjecanje je proteklo bez većih poteškoća po unaprijed utvrđenom redoslijedu natjecanja. Sudačka ekipa delegirana preko udruge sudaca Vatrogasne Zajednice Krapinsko-Zagorske Županije, profesionalno je odradila svoj zadatak.

Image and video hosting by TinyPic

Na kraju natjecanja postrojenim ekipama zahvalio je i čestitao predsjednik DVD-a Klanjec Slavko Zamuda te predsjednik VZKZŽ Ivica Glas uz poziv na natjecanje i slijedeće godine. Svim ekipama podijeljene su zahvalnice, a za prve tri ekipe diplome i pehari.

Tako su prvo mjesto u kategoriji muški A osvojili članovi DVD Rude, drugo mjesto za ekipu DVD Mače a treće mjesto za ekipu DVD Zabok. U kategoriji muški B prvo mjesto za ekipu DVD Zlatar kojoj je pripao i prjelazni pehar. KONAČNI REZULTATI

...14:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SPAŠAVALI LOPOVA SA KROVA
[ # ]

NEW SOUTH WALLES

U Austaliji je spašen muškarac koji se za vrijeme oluje našao na krovu tvornice u koju je želio provaliti.

Vatrogasci u Australiji su tri sata spašavali muškarca koji se tijekom oluje našao na strmom krovu tvornice, a kad su ga spustili na tlo policija ga je uhitila zbog pokušaja provale.

Policija u Novom Južnom Walesu dobila je dojavu da se na krovu tvornice nalazi čovjek. On se zbog vjetra i kiše, te zbog velikog nagiba krova, nije uspio pomaknuti s mjesta na kojem se nalazio.

Dok je helikopter osvjetljavao krov vatrogasci su posebnim vozilom sa velikim ljestvama pokušavali skinuti muškarca s krova. Kad su ga spustili vidjeli su da ima kliješta za lim i ostalu opremu za provalu. Javno

...12:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DONJOJ GRAČENICI PAŠE JUŽNJAČKA KLIMA
[ # ]

KAŠTEL SUĆURAC
Piše: Damir Marenić
Foto: Anton Erceg

VI Kup Svetog Florijana održan je danas na igralištu HNK Jadran u Kaštel Sućurcu.Da li je recesija stigla u vatrogasna društva ili je neki drugi razlog odaziva malog broja ekipa za ovakovo natjecanje.Svega 15 ekipa, od toga četiri su ekipe domačina ,nastupilo je u tri kategorije.

Image and video hosting by TinyPic

U muškoj A kategoriji nastupile su ekipe Donje Gračenice ,Našica, Zaprešića ,Oštarija,Ogulina, Pojatna, Dalmacija Dugi Rat, Kaštel Gomilica te domačin Mladost KS. U takovoj konkurenciji koja bez obzira na mali broj ekipa nije bila slaba, pobjedili su članovi Donje Gračenice sa rezultatom 34,30 sekundi te nakon Makarske osvojili i Kaštel Sućurac. Drugoplasirani su bili članovi DVD Našice a treće mjesto za ekipu DVD Kaštel Gomilica.

U kategoriji muški B natjecale su se dvije ekipe domačina Mladost KS1 i Mladost KS2 a bolja je bila prva ekipa sa rezultatom 39.10 sekundi.

U ženskoj a kategoriji nastupile su ekipe iz Starog Čiča, Josipdola, Zaprešića te domačina Mladost KS. Prvo mjesto pripalo je Mladosti KS sa rezultatom 41,60 sekundi, drugo mjesto osvojila je ekipa Zaprešića dok su treće bile članice Starog Čiča. opširnije

02.05.2009. ...23:45 [ Komentari (2) ] Isprintaj

VELIKI MIMOHOD ZAGREBAČKIH VATROGASACA U NEDJELJU NA BUNDEKU
[ # ]

ZAGREB

Veliki mimohod zagrebačkih vatrogasaca održat će se 3. svibnja, uoči Dana vatrogasaca i blagdana Sv. Florijana, na zagrebačkom jezeru Bundeku u organizaciji Grada Zagreba i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.Mimohod će krenuti iz vatrogasne postaje Centar preko Roosveltovog trga, Trga Maršala Tita, Frankopanske ulice, Ilice do Trga Bana Josipa Jelačića.

Mimohod će početi u 11 sati, a sudjelovat će oko 1600 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca i pripadnika Vatrogasne zajednice grada Zagreba.Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić pozvao je sve Zagrepčane i sve one koji su u nedjelju 3. svibnja u Zagrebu da im se pridruže i da na Bundeku zajedno proslave 4. svibnja, blagdan Sv. Florijana - Dan vatrogasaca.

U mimohodu će biti zastupljene sve postrojbe koje djeluju na zagrebačkom području: Vatrogasna zajednica i zapovjedništvo Javne vatrogasne postrojbe (JVP), postrojbe svih pet postaja JVP-a, postrojba vatrogasne mladeži i djece, intervencijska postrojba, Specijalna postrojba za spašavanje u urbanim sredinama, Postrojba dobrovoljnih operativnih vatrogasaca, postrojba žena, postrojba veterana.U mimohodu će biti i Puhački orkestar i Dobošari.

Pročelnik Kalinić istaknuo je da će građani moći prvi put vidjeti sve zagrebačke vatrogasne snage na jednome mjestu u mimohodu u kojem će sudjelovati oko 1600 vatrogasaca.U mimohodu će biti prikazane i sve vrste vatrogasnih vozila, od prvih vatrogasnih kola do suvremenih vozila. Građani će moći vidjeti dva zaprežna vozila koje vuku konji, opel blitz i chevrolet iz Tehničkog muzeja, mercedes total iz 1959. godine, navalno vozilo iz 1965. i tako redom. Ukupno će biti izloženo 15 vozila.

O Vatrogasnoj zajednici grada Zagreba Kalinić je rekao da je najbolje opremljena i najbolje uvježbana vatrogasna zajednica u Hrvatskoj. Ima oko 6500 članova koji su organizirani u 55 DVD-a. Istaknuo je da će iduće godine proslaviti 140. obljetnicu osnutka i organiziranog djelovanja.O Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Zagreba pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama je rekao da je s 360 operativnih vatrogasaca i 60 vozila najbolje opremljena i najbolje uvježbana vatrogasna postrojba u Hrvatskoj. Najavio je da će iduće godine slaviti stotu obljetnicu.

- Među zagrebačkim vatrogascima imamo uvježbane specijalističke timove za vađenje iz ruševina i smrskanih automobila, spašavanje na vodi i tim za NBK zaštitu - istaknuo je Kalinić.Pročelnik Kalinić je također najavio da će u Galeriji "Badrov" 5. svibnja biti priređena izložba fotografija "Halo 93" uvaženoga i mnogostruko nagrađivanog fotoreportera Nenada Reberšaka, koji se bavi isključivo fotografijama vatrogasaca i njihovih intervencija. Slobodna Dalmacija

...10:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPOČEO MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Praznikom rada ujedno započinjemo i sa mjesecom zaštite od požara. U tu svrhu upriličuju se mnogobrojne vježbe te proslava Svetog Florijana – zaštitnika vatrogasaca.

Image and video hosting by TinyPic

Vatrogasna zajednica grada Svete Nedelje također redovito provodi aktivnosti u mjesecu zaštite od požara pa već tako danas svetonedeljski vatrogasci igraju tradicionalni malonogometni susret stari - mladi ,strmečki vatrogasci nastupaju na MEMORIJALU ''Željko Vlašić - PRČO & Davor Krčelić'' te u malonogometnom turniru igraju protiv junkaća Save Strmec .

U ponedjeljak 04.svibnja započinje se sa proslavom svetog Florijana pa će tako u 16 sati imati prijem kod gradonačelnika u gradskoj Viječnici gdje će ujedno biti proglašenje vatrogasca i vatrogasca godine .Nakon toga u 17 sati smotra vatrogasnih vozila svih društava te polazak ispred vatrogasnog doma kroz mjesta te svečana misa sa početkom u 18 sati u svetonedeljskoj crkvi Presvetog Trojstva.

Image and video hosting by TinyPic

Nadalje 17. svibnja sa početkom u 16 sati održat će se javna pokazna vježba koju priprema stožer operativnog zapovjedništva zajednice na čelu sa glavnim zapovjednikom Nevenkom Čižmešija a vježba će se izvesti u Rakitju na Jezeru kod Ribičke kuće gdje će tom prilikom vatrogasci izvesti akcije na kopnu i na vodi.

SVIM POSJETITELJIMA VATRENIH VIJESTI 911 ČESTITAM PRAZNIK RADA

01.05.2009. ...08:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj





eXTReMe Tracker
free counters