VELIKI POŽAR NA JANKOMIRU: GORI CIOS
[ # ]

ZAGREB

Gusti crni dim nadvio se nad dijelom Zagreba, a uzrok je požar na objektu C.I.O.S.-a, tvrtke za preradu i sakupljanje industrijskih otpadaka. Od dežurnih vatrogasaca iz JVP-a Zagreb doznajemo da je vatra izbila na adresi Josipa Lončara u 13.30 sati u skladištu, odnosno smetlištu tvrtke Cezar koja se nalazi u sklopu Ciosa u Stenjevcu. Tvrtka se bavi prodajom rabljenih rezervnih dijelova te otkupljuju gume i stari metal. a na terenu je trenutačno 7 vatrogasnih kola s desetinama vatrogasaca. Trenutno je, kažu teško reći što sve gori, no po dojavama od snaga na terenu požar se dogodio u dijelu prostora u kojem su uskladišteni stari automobili, tako da gori i ulje i gume i razni plastični materijali. Iako vatrogasci rade pod maskama, a stanovnici javljaju o smradu koji se širi tim dijelom grada, neslužbeno se iz gradskih službi doznaje da nema opasnosti za građane koji bi eventualno udisali dim.

Prema informacijama kojima raspolažu vatrogasci, a što je potvrdila i Tajana Tomašević, glasnogovornica Ciosa, srećom nitko od zaposlenika nije stradao. Rekla je kako je gašenje u tijeku te da ga otežava vjetar. Iz tvrtke C.I.O.S. za Večernji list potvrdili su da je požar izbio u njihovu pogonu za recikliranje u kojem ima i plastike i metala, ali još nije poznat uzrok. Policija je blokirala prilaz pogonu. Vatra bukti već 50-ak minuta, stanovnici u susjedstvu kažu da nikad nisu vidjeli veću vatru, osjeća se i miris zapaljene gume, ali problem je i jak jugozapadni vjetar koji vatru raspiruje. Doznajemo da je angažiran i toksikolog kako bi se utvrdilo ima li u pogonu i materijala opasnoga za zdravlje.

15:38
- Na terenu su dežurni službenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, PU zagrebačka i JVP Grada Zagreba.Profesionalni vatrogasci su na teren izašli s deset vozila i to osam interventnih vozila i dva zapovjedna vozila iz vatrogasnih postaja Jankomir, Centar i Novi Zagreb. Uz profesionalne vatrogasce na terenu su i osam dobrovoljnih vatrogasnih društava. Ukupno je na terenu oko 60 vatrogasaca. Nema ozlijeđenih osoba.Točan uzrok požara znati će se nakon očevida a prema prvim informacijama gore sprešani automobili, u kojima ima i plastike i gume što je i uzrok jakog zadimljavanja. Požar još uvijek nije lokaliziran, no ne prijeti opasnost od širenja – napisali su u službenom priopćenju za javnost iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

15:48
Kao mjeru predostrožnosti građanima koji osjete dim, preporuča se zatvaranje prozora i vrata, ostanak u unutarnjem prostoru kao i da se ne kreću u blizini požarišta jer su tamo koncentracije plinova najveće. Ured za upravljanje u hitnim situacijama je od DUZS-a zatražio angažiranja Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske za pomoć pri gašenju požara iz zraka.

18:10
Trenutno su na terenu 4 ispostave Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba: Centar, Jankomir, Novi Zagreb i dio Žitnjaka te dobrovoljna vatrogasna društva. U gašenju sudjeluje i 20-tak vatrogasnih vozila, a stigla je i pomoć iz zraka: MORH-ov helikopter, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice. "Vatrogasci su na terenu, zajedno s ostalim službama, a vjetar koji trenutno puše otežava gašenje. Jedan je dobrovoljac u gašenju zadobio ozljedu oka, a nekolicina njih je, uslijed visoke temperature, doživjela toplinski udar. Vjerujemo da će požar za nekoliko sati biti lokaliziran", rekao je Mladen Malčić, zapovjednik JVP-a Grada Zagreba.

18:30
Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo zdravlja. Prenosimo ga u cijelosti:
"Zbog požara u skladištu tvrtke CIOS na Jankomiru u Zagrebu, ružom vjetrova zapadnim i sjeverozapadnim dijelom grada šire se dimni plinovi koji sadrže za zdravlje štetne onečišćivače.
Obavještavaju se građani, prvenstveno zapadnog i sjevernog dijela grada, da se ne izlažu dimu i dimnim plinovima koji se šire s požarišta, da zatvore prozore i vrata te da ostanu u kućama i stanovima.
Vrlo je važno da se svi koji osjete simptome otežanog disanja ili bilo kakve respiratorne smetnje, a bili su izloženi djelovanju oblaka, podvrgnu liječničkom pregledu".


19:30
Vatrogasci nezadovoljni: Prekasno su nam javili za požar
Očekujemo da ćemo požar lokalizirati kroz nekoliko sati, a da ga potpuno ugasimo bit će potrebno nekoliko dana. Morat ćemo ugasiti svaku žar, a to će potrajati. Tijekom intervencije je jedan vatrogasac zadobio lakše ozljede oka. Ovo je prvi put da smo morali u pomoć zvati helikopter interventne. Gašenje nam otežava jak vjetar koji puše s juga. Jako smo nezadovoljni jer smo za požar saznali kasno. Prošlo je sat vremena i više prije nego što su nas pozvali i prije nego što smo došli. Naime, radnici su sami pokušali ugasiti vatru, a kad nisu uspjeli pozvali su nas - rekao je novinarima Mladen Malčić, zapovjednik JVP-a Grada Zagreba.

Image and video hosting by TinyPic

14.04.2014. ...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters