JAVNA VATROGASNA POSTROJBA DOBIT ĆE 160 SEZONACA
[ # ]

ZADAR
Piše: Daria Zekanović

Ljetna sezona kao i svake godine, i ove povećava broj požara a tako i intervencija vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Zadar. Naime,iako je, kako nam je rekao zapovjednik Željko Šoša,situacija u Zadru, zadovoljavajuća, odnosno, djelatnici su spremni za intevencije, to nije slučaj i u našoj županiji gdje neki DVD-ovi nemaju osnovne uvjete za rad.

- Svake godine zaposlimo oko 160 sezonskih vatrogasaca pa će tako vjerojatno biti i ove. Nažalost, financijska situacija je sve teža i teža i ima još jako puno DVD-ova kojima nedostaje opreme i uvjeta za rad, poput otočnih, DVD-a Kali, Kukljica, Preko ali i onog škabrnjskog - kaže Šoša, dodajući kako su spomenuti, prepušteni lokalnoj samoupravi te kako se redovito šalju dopisi resornom ministarstvu kako bi se situacija barem donekle poboljšala. Iako smo već ušli u EU, čini se kako su nam, ako se vatrogastva tiče, europski standardi još uvijek nedostižni, budući da ih ne zadovoljava čak 80 posto postrojbi u Hrvatskoj.

- Mogu reći kako je gradska postrojba prilagođena svim standardima, no kako u županiji to nažalost nije slučaj, i to uglavnom kada su u pitanju vatrogasci koji su tu zaposleni samo preko sezone – kaže Šoša. Naime, glavni razlog tomu su nedostatak novca i dugovi. Poznat je slučaj škabrnjskog DVD-a u kojemu svojedobno vatrogasci nisu htjeli gasiti požare jer nisu imali opremu za koju je bilo predviđeno nekoliko stotina tisuća kuna koji su jednostavno nestali. O lošem stanju u županijskim vatrogasnim postrojbama najbolje znaju benkovački vatrogasci koji su zbog neisplaćenih plaća u prošloj godini štrajkali osam dana.

Domaćim gasiteljima i ove sezone stići će pomoć s kontinenta tako da će za sezonu, odnosno udarne ljetne mjeseca kada se očekuje najveći broj požara otvorenog prostora, biti spremni. Veliki odaziv mladih je za ovo zanimanje. Većina od njih koja još nije zaposlena ovog ljeta će raditi u DVD-ima. Svi zaposlenici dobiju liječnički pregled i osiguranje, a svi vatrogasci imaju mogućnost napredovanja, u voditelja smjene, šefa smjene i slično
…. vox portal

Image and video hosting by TinyPic

18.04.2014. ...16:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters