VATROGASCI USK-a PRIPREMAJU TUŽBE
[ # ]

BOSANSKA KRUPA

U proteklom periodu od donošenja i stupanja na snagu Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva na prostoru Unsko-sanskog kantona implementacija odredbi koje tretiraju prava, profesionalnih vatrogasca, iz radno-pravnih odnosa se opstruiraju ili realiziraju djelomično na štetu vatrogasaca. Problemi u implementaciji Zakona nastaju prilikom donošenja Odluka i Pravilnika o plaćama i naknadama, koje donosi zakonodavna (Općinsko vijeće) i izvršna (općinski načelnik) vlast a koji u pravilu nude površna, djelomična ili na zakonu neutemeljena rješenja. Takvim pristupom implementaciji profesionalni vatrogasci, koji su uposlenici općina na prostoru USK-a, se stavljaju u nepovoljniji i diskriminirajući položaj u odnosu na zakonske odredbe i druga lica uposlena u općinskim organima uprave.

Nakon što zakonodavna i izvršna općinska vlast donese takve, za vatrogasce, nepovoljne i zakonu suprotne odredbe a od strane vatrogasaca bude zatraženo usaglašavanje istih sa zakonskim propisima otpočinju mjere i aktivnosti pritiska pa čak i otvorenih prijetnji prema vatrogascima. Samostalni sindikat vatrogasaca Unsko-sanskog kantona (SSV USK) je tokom proteklog perioda od osnivanja nastojao koristeći sve, na zakonu zasnovane, mogućnosti ostvariti utjecaj na općinske načelnike da u skladu sa svojim ovlastima izvrše usaglašavanje općinski akata, međutim do danas u većini općina nismo naišli na razumjevanje. Jedini pozitivniji primjeri implementacije su općine Cazin i Bosanska Krupa.
Image and video hosting by TinyPic
U cilju ostvarivanja i zaštite prava, profesionalnih vatrogasaca sa prostora USK-a, SSV USK je pokrenuo i projekat „ALARM 2014“ koji je podržan od strane amabasade Kraljevine Švedske s ciljem ukazivanje zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na diskriminirajuće elemente općinski akata u odnosu na Zakon o zaštiti od požara i vatrogastva. Kako u proteklom periodu od općinski načelnika nije bilo reakcije na naše primjedbe i prijedloge u suradnji sa Centrom za građanske slobode (CGS) iz Livna u sklopu projekta „Radimo zajedno za radnička prava“ pokrenute su aktivnosti na pripremama za pokretanja tužbi od strane vatrogasaca prema općinskim organima uprave s ciljem ostvarivanja uskraćenih prava po osnovu: dodataka za posebne uvjete rada, noćnog rada, rada u dane praznika, rada u neradne dane, prekovremenog rada i pasivnog dežurstva.

Kontakt osoba: Elvir Mulalić, predsjednik SSV USK
Sva pitanja možete uputiti putem: e-mail elvir.mulalic@bih.net.ba tel: 061/618-429

Dostavljeno:
-Sredstvima informiranja
-Upravnom odboru SSV USK M.P.
-Stručnoj službi
Predsjednik sindikata
Elvir Mulalić


Image and video hosting by TinyPic

18.08.2014. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters