PREZENTIRAN NOVI SUSTAV DOBAVE VODE - KARLOVCU BI ITEKAKO DOBRODOŠAO
[ # ]

KARLOVAC
Piše: Ivana Belančić

Prvi puta uopće na ovim Vatopromet predstavlja jedan novitet u vatrogastvu. Riječ je o nizozemskom Hytrance sustavu dobave velike količine vode koji je odličan za gašenje velikih požara poput onih na naftnim terminalima, a posebno je koristan prilikom sanacije poplavljenih područja kojih Karlovac nažalost ima sve više.

- Radi se o hidrauličko pogonjenom hidromotoru za ispumpavanje vode. Radi na sistemu dizelskog agregata, u ovom slučaju manjeg sustava jačine je 60 kWh, koji preko hidrauličke pumpe tjera ulje u hidrauliku, a ona pak pokreće hidromotor u plutajućoj crpki koja se nalazi direktno u vodi. To znači da nema samousisnog sistema, a vatrogasci ne moraju stajati uz izvor vode, pojasnio je viši komercijalni referent Vatroprometa Predrag Bunjevac.
Image and video hosting by TinyPic
Glavno obilježje ovog sustava je brzi i veliki protok vode kroz posebne cijevi promjera 300 mm, a to je upravo ono što je kod nesreća većih razmjera vatrogascima najvažnije. Ovaj najmanji uređaj prezentiran danas ima protok oko 20.000 litara u minuti. Nažalost, neće spriječiti poplave, ali je zato u sanaciji vrlo učinkovit. Najmanji model košta oko 180 tisuća eura, a Karlovcu bi barem jedan takav, jako dobro došao. - Iako je skup, sigurno vrijedi tih novaca. Mi stalno razmišljamo o nabavci ovakve opreme, ali isto tako vidimo da se stalno najavljuju novi rezovi. Ja se nadam da ćemo jednoga dana imati ovakav sustav, kazao je zapovjednik JVP Karlovac Miroslav Rade.…. trend.com

Image and video hosting by TinyPic

10.09.2014. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters