VELIČKI VATROGASCI OSLOBOĐENI KOMUNALNE NAKNADE
[ # ]

VELIKA

Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika u subotu je proslavilo svoj 120. rođendan. Program je počeo izložbom, nastavljen je svečanom sjednicom i mimohodom, a završen je pokaznom vježbom na kojoj su sudjelovala društva iz Biškupaca, Tornja, Trenkova i Velike. Razgovarali smo s predsjednicima lokalnih DVD-ova o stanju u vatrogasnoj zajednici
…. požeški.hr


Image and video hosting by TinyPic

29.09.2014. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI DUGOPOLJA OBILJEŽILI VRIJEDAN JUBILEJ
[ # ]

DUGOPOLJE
Piše: Ojdana Koharević

Lijepu obljetnicu od čak 30 godina obilježili su članovi DVD Dugopolja, a vrijedan jubilej obilježen je uz 17.obljetnicu Dana općine pa su na slavlje uz vatrogasce slavljenike, domaćinu predsjedniku DVD-a Anđelku Bosančiću stigli i općinski načelnik Stanko Balić te zamjenik načelnika Stipe Rogošić. Kroz dugopoljsko DVD kroz trideset godina prošlo je više od stotinu članova, a kako je kazao predsjednik DVD-a sada je aktivno 56 članova.

- Cilj nam je bio stvoriti profesionalnu jezgru na koju će se nadograđivati dobrovoljni operativni članovi. Zadovoljan sam što mogu reći da smo ostvarili cilj, tako što smo mlađe članove društva poslali na školovanje. Stoga u društvu sada imamo sedam profesionalnih vatrogasaca i dva vatrogasna tehničara te jednog diplomiranog inženjera sigurnosti zbog toga smo još efikasniji – kazao je Bosančić.
Image and video hosting by TinyPic
Kroz trideset godina dugopoljski vatrogasci izašli su na više od 1800 različitih intervencija, osim primarnih zadataka gašenja vatre, posebno su se istaknuli tijekom velikog sniježnog nevremena 2012. godine kada su u kratko vrijeme imali više od 700 intervencija na području dugopoljske općine, a bili su među prvima koji su krenuli put poplavljene Slavonije i Posavine. Vatrogasci u Dugopolju od 2007. godine imaju Vatrogasni dom, a kako se moglo čuti na proslavi i dalje će u pomoć stizati u rekordnom roku.…. slobodna dalmacija

Image and video hosting by TinyPic

28.09.2014. ...07:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

7.MEMORIJAL "RIJEČKE VATRE"
[ # ]

RIJEKA

U sklopu Memorijala "Riječke vatre" - posvećenog svim vatrogascima poginulim na zadatku - organizirano je natjecanje u vatrogasnim vještinama. Korzo je omiljeno mjesto za šetnju, ćakulu, prosvjede i demonstracije. Evo, i vatrogasci su dočekali da budu u prvom planu. Organizirano je veliko natjecanje, sudjelovalo je stotinjak vatrogasaca iz Hrvatske i Slovenije. A riječka je postrojba najstarija u Hrvatskoj, 151 godinu! U tu, 151 godinu šest kolega je stradalo, pa su vatrogasci i njima posvetili natjecanje.
Image and video hosting by TinyPic

Natjecanje je okupilo najviše sudionika do sada, čak 59 ekipa, od čega tri ženske, iz 32 vatrogasne postrojbe. Riječ je o natjecanju vatrogasnih grupa (fire combat) u čast riječkih vatrogasaca poginulih na vatrogasnim intervencijama. Natjecanje je prije sedam godina pokrenuto u spomen na poginulog riječkog vatrogasca Eda Surinu, koji je stradao 2005. godine u eksploziji prilikom intervencije u Rijeci. Od 1944. godine poginulo je šest vatrogasaca, od čega njih četvero tijekom Drugog svjetskog rata, a prije Surine, godine 1982. stradao je Viktor Smerdel.

Otvorenju natjecanja prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke Hinko Mance, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, predsjednik Vatrogasne zajednice Primorsko goranske županije Slavko Gauš i zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko goranske županije Mladen Šćulac, supruga preminulog vatrogasca Eda Surine te predstavnici Dječje bolnice Kantrida. Natjecanje je okupilo 55 vatrogasnih ekipa iz Hrvatske i Slovenije, a kao gosti promatrači su bili prisutni i predstavnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Još na kraju naglasimo da se po prvi put natjecanje bodovalo za Kup hrvatske vatrogasne zajednice, što je jedan od koraka u daljnjoj popularizaciji fire combat natjecanja, koje su riječki vatrogasci prvi pokrenuli u Hrvatskoj.

REZULTATI
…. kategorija A-muški
…. kategorija B-muški
…. kategorija A-žene
Image and video hosting by TinyPic

27.09.2014. ...20:37 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OPERATIVNI VATROGASCI OPĆINE VIDOVEC OSLOBOĐENI PLAČANJA KOMUNALNOG DOPRINOSA
[ # ]

VIDOVEC
Piše: Ivana Dreven

Na sinoć održanoj sjednici Općinskog vijeća općine Vidovec načelnik Bruno Hranić vijećnicima je podnio izvješće o poplavama koje su unatrag nekoliko tjedana pogodile vidovečko područje. Već nakon prve poplave sredinom kolovoza štete su procijenjene na 17 milijuna kuna, a Hranić je istaknuo kako je šteta nakon posljednje poplave još većih razmjera. - Počeli smo skupljati podatke, ljudi dolaze prijavljivati štetu, a produžit ćemo još taj rok za prijavu, tako da ćemo negdje krajem sljedećeg tjedna znati kolika je ukupna šteta - napomenuo je Hranić. Između ostalog, općinski su vijećnici jučer ujedno donijeli Odluku o komunalnom doprinosu, prema kojoj se od plaćanja komunalnog doprinosa u potpunosti oslobađaju operativni članovi vatrogasnih postrojbi.
Image and video hosting by TinyPic
- Mislim da smo jedini u županiji, a možda i u Republici Hrvatskoj, koji smo na neki način kroz odluku o komunalnom doprinosu oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa vatrogasce, znači sve one operativce koji izlaze na teren, jer njihova pomoć je bila u ovim poplavama neprocjenjiva. Stvarno smo se mogli jedino na njih osloniti. Vodili smo se primjerom europskih zemalja koje također imaju povlastice za dobrovoljne vatrogasce operativce. Za sljedeću sjednicu pripremamo i Odluku o komunalnoj naknadi te ćemo ih osloboditi i plaćanja komunalne naknade - rekao je Hranić. U općini Vidovec je četrdesetak operativnih vatrogasaca, a prema Hranićevim riječima, oko 80 posto ih je uvijek na terenu te će oni, uz potvrdu predsjednika Vatrogasne zajednice općine Vidovec, biti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa.…. pročitaj više

Image and video hosting by TinyPic

...20:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAJBOLJI DOBROVOLJNI VATROGASCI SU GLOGONJCI
[ # ]

PANČEVO

Doborovoljni vatrogasci danas su okušali svoje vještine na Općinskom natjecanju, koje je održano u Dolovu, čije Dobrovoljno vatrogasno društvo obilježava 130 godina postojanja. Na natjecanju je sudjelovalo dvadest ekipa vatrogasaca dobrovoljaca iz pančevačkih naseljenih mjesta i općina uzrasta od šest godina pa do starijih seniora. Najbolja ekipa bila je DVD „Glogonj”, koja je pobijedila u pet kategorija - muški pomladak, juniori i seniori i muška i ženska ekipa, a u kategoriji pomlatka kada su žene u pitanju pobijedilo je DVD „Dolovo”. Oko 200 učesnika Općinskog vatrogasnog natjecanja prošlo je Ulicom kralja Petra, od benzinske pumpe do Osnovne škole „Aksentije Maksimović”, u kojoj se i održalo natjecanje. Na taj način mještanima su najavili nadmetanje vatrogasaca dobrovoljaca, ali i prikazali opremu koju posjeduje Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Dolova. Natjecatelji su bili podijeljeni u tri starosne kategorije, od pomlatka do seniora, a svaka kategorija se natjecala u svojoj disciplini.

To su osnovne vještine sa kojima se vatrogasci susreću svakog dana. Ujedno se izvodi vježba i obuka vatrogasnog pomlatka i edukacija mladih akcijama gašenja požara, kako da se ponašaju kada se susretnu sa vatrom i kako da reagiraju, kaže predsjednik DVD-a „Dolovo” Goran Ilić. Natjecatelji su imali zadatak pokazati koliko su brzi i spretni u disciplinama koje su im kao vatrogascima neophodne, poput prenošenja vode do vatrogasnih pumpi, rušenja mete, savladavanja prepreka na poligonu ili prepoznavanja vatrogasne opreme. Svakoga dana smo se skupljali i vježbali po dva-tri sata. Očekujem da osvojimo neko mjesto, rekla je Aleksandra Đorđević, DVD „Dolovo”. Očekujem prvo mjesto. Dosta smo se spremali, pošto su se Dolovci sigurno mnogo spremali jer im je 130 godina, kaže Miloš Petkovski, DVD „Glogonj”. Došli smo sa jednom ekipom u Dolovo. Mi Vojlovčani smo se uvijek dobro kotirali. Važno je, kad se već izađe na stazu, da se ne priča, jer više oduzimaju bodova za priču nego kad nešto pogriješiš, kaže Paja Beracka, DVD „Vojlovica”.

Povod za natjecanje je 130 godina postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Dolovu. Predsjednik Skupštine Mjesne zajednice „Dolovo” Branislav Pavlov kaže da je rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva veoma bitan jer svake godine ima oko trideset požara u selu. Devedeset posto tih požara ugase naši vatrogasci u Dolovu sami. Tu je napravljen veliki pomak u organizacionom smislu jer imamo dva kamiona i dovoljno opreme da mogu obavljati posao i sami. Mi idemo i kao ispomoć drugim društvima koja su oko nas, tako da očuvanje imovine koje je veoma bitno u kriznim vremenima, govori u prilog tome koliko je i DVD značajno, rekao je Branislav Pavlov. Najbolje tri ekipe u svakoj kategoriji kao nagradu dobiju pehar, a za sve učesnike bili su osigurani prigodni pokloni.…. radio televizija pančevo

Image and video hosting by TinyPic

...18:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MEĐIMURJE JE OD POPLAVA BRANILO ČAK 1250 VATRAGASACA!
[ # ]

ČAKOVEC

Vatrogasci su dali maksimum u obrani od poplave i njihov angažman ocjenjujem čistom peticom – rekao je na konferenciji za novinare u petak vatrogasni zapovjednik Međimurske županije Ivan Krištofić. Prema zbirnom izvješću u obrani od poplava sudjelovalo je 1250 vatrogasaca s 95 vozila iz 74 DVD-a i JVP Čakovec, koji su imali 321 intervenciju ispumpavanja podruma, uz rad na nasipima.
Image and video hosting by TinyPic
Krištofić je iznio i podatak da su naši vatrogasci pomagali i u susjednoj županiji, konkretno u Zamlaki. Ovaj put zaprijetila je i Trnava, treba ponovno projektirati nasipe i za Trnavu i za Muru, naglasio je Krištofić, uz zahvalu svim vatrogascima i napomenu da je izgrađeno oko deset kilometara zečjih nasipa. Donačelnik Grada Čakovca Mario Medved pohvalio je sve međimurske vatrogasce, a posebno JVP Grada Čakovca za cjelokupni angažman na poplavama kao i za organizaciju i koordinaciju u obrani od poplave. Zapovjednik JVP Mladen Kanižaj istakao jeda je dobar dio koordinacije išao preko JVP Čakovec, što se pokazalo kvalitetnim, tim više što JVP ima suvremeni komunikacijski centar. Preko JVP- Čakovec dostavljeno je 20.000 vreća s pijeskom, uz koordinaciju s načelnicima općina, a pumpe za ispumpavanje vode su dopremljene iz Koprivničko-križevačke i Krapinsko zagorske županije te iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zagrebu. Vatrogasci Međimurja su napravili najveći dio posla, a zbog potreba, u pripravnosti su bili svi vatrogasci Međimurja, odnosno 100 DVD-a, uz koordinaciju od strane JVP Čakovec kao krovne vatrogasne postrojbe. Najduži zečji nasip od pet kilometara podignut je u Kotoribi, a ponegdje su bile uključen sirene za opasnost, što je dijelom izazvalo paniku građana. Kritično je bilo na više mjesta, u Nedelišću, kod Slemenica i Žiškovca, u Macincu, a poslije kod Murskog Središća, Goričanu i na Trnavi i uz Muru. Mladen Kanižaj je napomenuo da je pokušava dogovoriti da 10.000 vreća stalno bude deponirano u JVP-u Čakovec radi lakše koordinacije i zaštite od poplava u budućnosti.…. međimurske novine

Image and video hosting by TinyPic

...08:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNA POSTROJBA U IDUĆIH PET GODINA PRIMIT ĆE DESETAK MLADIH OSOBA
[ # ]

OSIJEK

Premda je osječka Javna profesionalna vatrogasna postrojba jučer objavila natječaj u kojem traži tri djelatnika, na adresu vatrogasaca već su ranije stizali deseci otvorenih zamolbi građana koji žele postati profesionalni vatrogasci.Čak i godinama ranije dolaze vatrogascima otvorene zamolbe zainteresiranih upravo za to radno mjesto. Na žalost, u javnoj postrojbi nisu mogli udovoljiti tim zahtjevima, ali ovaj put priliku će dobiti dva vatrogasca i jedan vozač. Natječaj za ova tri radna mjesta u JPVP-u rezultat je potrebe zanavljanja mladih djelatnika.
Image and video hosting by TinyPic
- S mlađim kadrom smo najdeficitarniji i takva radna snaga nam je prijeko potrebna. Dvojica vozača otišla su u mirovinu, a vozač u servisu vatrogasnih aparata prešao je u operativnu postrojbu, tako da i to radno mjesto popunjavamo novim radnikom. Često smo isticali i u izviješćima o radu da je naša postrojba nakon rata zaposlila 40 novih ljudi od 18. do 22. godine života. Svi su bili otprilike istoga godišta tako da smo postrojbu popunili s takoreći istom generacijom, što je tada bilo dobro. Međutim, sada, gotovo četvrt stoljeća kasnije, to su ljudi u kasnim 40-ima i to su nam najmlađi djelatnici - istaknuo je Boris Banjan, zapovjednik osječkog JPVP-a i dodao da je za struku najbolji način popune prirodni odljev radnika.
Trenutačna situacije je takva, pojašnjava, da su djelatnici u dobroj fizičkoj kondiciji, no ima i onih koji teže podnose zahtjeve vatrogastva. Priliku za pomlađivanje radne snage u JPVP-u očekuju već sljedeće godine kad će, kaže Banjan, prema najavama jedan kolega otići u mirovinu, a uz to trojica stječu uvjete za punu starosnu mirovinu. - Ima ih desetak koji će u sljedećih pet godina otići u mirovinu i nema druge nego čekati prirodni odljev. Tada ćemo zacijelo uposliti mlade ljude, a naglašavam da su u našoj postrojbi dobrodošle i žene, jer su se do sada odlično dokazale u vatrogastvu i to u mnogo teških i zahtjevnih situacija, ističe Banjan.…. glas slavonije

Image and video hosting by TinyPic

...07:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TRI VATROGASCA ANGAŽIRANA NA RAŠČIŠĆAVANJU 11. RUJNA UMRLA ISTI DAN
[ # ]

NEW YORK

Tri vatrogasca iz New Yorka, koja su raščišćavala ruševine Svjetskog trgovačkog centra poslije terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, umrla su istog dana u razmaku od samo nekoliko sati od raka, priopćili su glasnogovornici vatrogasne službe.

Hauard Bishof (58), Daniel Hegland (58) i Robert Liver (56) su preminuli u ponedjeljak, a sva trojica su se umirovili 2003. godine. "Gubitak trojice vatrogasaca u istom danu, zbog bolesti koja ima veze sa Svjetskim trgovinskim centrom, bolan je podsjetnik da 13 godina kasnije, i dalje plaćamo užasnu cijenu herojskih napora vatrogasaca 11. rujna", izjavio je povjerenik vatrogasne službe Daniel Nigro. Kako je prenio BBC, na tisuće ljudi koji su pomagali poslije napada je oboljelo zbog otrovne prašine, a neki su dobili i rak. Ipak, liječnici navode da je za sad nejasno da li se te dvije činjenice mogu dovesti u vezu.…. pročitaj više

Image and video hosting by TinyPic

...07:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCIMA LIVNA DONIRANA VATROGASNA OPREMA
[ # ]

BOSANSKA KRUPA
Piše: Elvir Mulalić

U cilju realizacije aktivnosti prve faze projekta prekogranične suradnje „VATROGASAC-VATROGASCU“ Samostalni sindikat vatrogasca Unsko-sanskog kantona (SSV USK) je izvršio uručivanje vatrogasne opreme Vatrogasnom društvu općine Livno. Uručena oprema je donirana od strane vatrogasaca iz Republike Slovenije a koja je posredstvom Vatrogasnog saveza i Udruženja profesionalni vatrogasaca Republike Slovenije dopremljena u BiH u petom mjesecu ove godine. Ukupna vrijednost donirane vatrogasne opreme je procjenjena na 30.000,00 €. Samostalni sindikat vatrogasca Unsko-sanskog kantona (SSV USK) kao inicijator akcije i partner u projektu je u obavezi doniranu vatrogasnu opremu uručiti vatrogasnim jedinicama općina koje su bile zahvaćene prirodnom nesrećom-poplavom. Na prostora Federacije Bosne i Hercegovine u općinama Sanski Most, Ključ, Bos.Petrovac, Odžak, Orašje, Maglaj, Žepče i Zavidovići u uručena je oprema u vrijednosti od 39.000,00 KM.
Image and video hosting by TinyPic
Na području Republike Srpske u općinama Šamac i Srebrenica uručena je oprema u vrijednosti od 17.000,00 KM. Vrijednost donirane vatrogasne opreme Vatrogasnom društvu općine Livno je 4.000,00 KM. Donirana oprema za Vatrogasno društvo općine Livno se sastoji od interventnih odijela i interventnih rukavica koje će omogućiti bolji i sigurniji rad a samim tim poboljšati kvalitet tehnički uvjeta rada vatrogasca. Oprema za Vatrogasno društvo općine Livno je osigurana i uručena na osnovu informacija dobijenih od strane g-đe Ajiše Jarebice dipl.iur. i organizacije CGS iz Livna na osnovu koji su ostvareni kontakti sa Vatrogasnim društvom radi prikupljanja informacija o trenutnim potrebama. Na upućeni zahtjev, prema Federalnoj upravi CZ, za materijalnu podršku Federalnog štaba CZ ovim aktivnostima, odgovoreno je da za ovakve aktivnosti nisu proračunom Federalne uprave CZ F BiH planirana sredstva.

Image and video hosting by TinyPic

25.09.2014. ...16:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAŠICE: 13. TRADICIONALNO VATROGASNO NATJECANJE DJECE I MLADEŽI
[ # ]

NAŠICE
Piše / Foto: Marijan Gajski

21. rujna u organizaciji DVD-a Našice, a pod pokroviteljstvom grada Našica i gradonačelnika Krešimira Žagara, organiziran je 13. tradicionalni Kup grada Našica. Tako su se djeca od 6-12 godina, kao i mladež od 12-16 godina, ispred robne kuće (natjecanje za djecu) i parkiralištu (natjecanje za mladež),u centru grada te u perivoju dvorca obitelji Pejačević natjecali i sudjelovali u raznim vatrogasnim igrama (za djecu i mladež). Nakon himne Republike Hrvatske te vatrogasne himne okupljenima se obratio zapovjednik DVD-a Našice Danijel Matkovic, koji je pozdravio svu prisutnu djecu i njihove voditeljice i voditelje te im je dao kratke upute, naglasivši kako je ove godine prisutno 45 natjecateljskih ekipa, što DVD Našice čini vrlo ponosnim jer je u mogućnosti organizirati ovako veliko natjecanje.
Image and video hosting by TinyPic
Okupljenim mladim natjecateljima također se u ime grada Našica obratio gradonačelnik Krešimir Žagar koji je uputio topao i srdačan pozdrav svim mladim vatrogascima. "Zahvaljujem se svima koji su došli u Našice pokazati što znaju i što mogu u vatrogasnom smislu i na koji način svoje slobodno vrijeme poklanjate svojim mjestima, naseljima i gradovima. Zahvaljujem se što ćete sve to ponovo pokazati upravo nama ovdje u središtu grada Našica i to baš na nama jako važan dan 21. rujna. To je dan kada smo mi u gradu proslavili 23. obljetnicu pobjede nad tzv. JNA u gradu Našicama. Moram naglasiti kako su i prije 23 godine vatrogasci spasili grad, spomenike kulture i obiteljske kuće koje su stradavale od granata ne štedeći tada ni svoje živote ni svoju sigurnost. To je ono cega se i danas i mi i vi moramo s ponosom sjetiti. Ovim putem želim čestitati svima što se bavite ovakvim lijepim poslom i zanimanjem i želim vam puno uspjeha i da se provedete lijepo u našem gradu te da vam ovaj sunčan dan ostane u što ljepšem sjećanju. Također vam želim da se sa svojim voditeljima i ekipama vratite kuci s pregršt medalja i lijepih uspomena kako na ovo natjecanje, tako i na naš grad Našice." - rekao je gradonačelnik Krešimir Žagar te je tim riječima otvorio KUP grada Našica za 2013. godinu. Par rijeci rekao je i sam predsjednik DVD-a Našice Zvonko Ljubljanović koji je ponovo naglasio kako je ovo natjecatelje privuklo oko 500 mladih vatrogasaca djece i mladeži.Ovim putem zahvaljujem svim sudionicima koji su danas došli na naš KUP grada Našica. Predsjednik je naglasio još kako će od sljedeće godine natjecanje biti pomaknuto, te će se održavati u 6. mjesecu.
Image and video hosting by TinyPic
Rezultati vježbi su sljedeći:
MŽ: 1.mjesto-DVD Žiškovec, 2.mjesto-DVD Stipanovci, 3.mjesto-DVD Zoljan
MM: 1.mjesto-DVD Požega, 2.mjesto-DVD Našice, 3.mjesto-DVD Marijanci
DŽ: 1.mjesto-DVD Đurđenovac, 2.mjesto-DVD Stipanovci, 3.mjesto-DVD Bistrinci
DM: 1.mjesto-DVD Našice, 2.mjesto-DVD Donja Motičina 1, 3.mjesto-DVD Zakorenje

Rezultati igara su sljedeći:
1. mjesto-DVD Beljevina (MM), 2.mjesto-DVD Našice (DM), 3.mjesto- DVD Beljevina (DM)

Image and video hosting by TinyPic

23.09.2014. ...17:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PREDSJEDNIK REPUBLIKE POSJETIO PRIMOŠTEN POVODOM 60. GODIŠNJICE DVD-a
[ # ]

PRIMOŠTEN

Predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, posjetio je naše malo mjesto. Na poziv predsjednika DVD-a Primošten, Josipa Jadrijević predsjednik je stigao proslaviti značajan jubilej vatrogasnog društva. Naime, primoštenski vatrogasci, proslavili su 60 godina svog postojanja. Program je započeo jutarnjim polaganjem vijenca kod križa crkve sv. Jurja u spomen na sve preminule vatrogasce. Nakon polaganja vijenca uslijedio je mimohod vatrogasnih vozila od Nove rive do Rudine. Po postrojavanju vozila i vatrogasaca predsjednik DVD-a pozdravio je sve nazočne te riječ dao zamjeniku predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice, Stjepanu Ptičeku.
Image and video hosting by TinyPic
Nakon govora dobrodošlice, uslijedila je vatrogasna vježba spašavanja unesrećenih iz stare škole te gašenje požara u njoj. Vježbu su izvodili primoštenski vatrogasci te članovi JVP Šibenik. U podne ispred vatrogasnog doma, predsjednik DVD-a i načelnik Stipe Petrina dočekali su predsjednika Republike Ivu Josipovića koji je obišao vatrogasni dom i pozdravio domaćine i goste iz Čazme i Svetog Križa Začretje. Dobrodošlici su bili nazočni i ravnatlj DUZS-a, Jadran Perinić, zamjenik načelnika PU šibensko-kninske Sandro Santini, zamjenik župana i predsjednik Vatrogasne zajednice šibensko-kninske županije Zoran Smolić. Nakon doma, predsjednik je posjetio novu zgradu Doma zdravlja te općinu.
Image and video hosting by TinyPic
Nakon uvodnog dijela, predsjednik je sudjelovao na svečanoj Skupštini DVD-a gdje je održao i govor te primio zahvalnicu i poklone domaćina. Načelnik Općine Primošten Stipe Petrina upoznao je predsjednika Josipovića sa radom Općine i darovao mu tom prigodom dalmatinsku kapu. Nakon Skupštine uslijedio je svečani ručak u hotelu Zora a nakon svečanog ručka iznenadio je mještane u kafiću Mala Raduča (kod Guste) gdje je popio svoju popodnevnu kavu te prošetao Rudinom gdje su ga pozdravili članovi KRČ-a i PO Primošten. Veza predsjednika i DVD-a nije od jučer već traje par godina te je samo bilo pitanje dana kada će se pronaći datum za dolazak u Primoštenu.Načelnik Općine Primošten Stipe Petrina upoznao je predsjednika Josipovića sa radom Općine i darovao mu tom prigodom dalamtinsku kapu. Predsjednik je sudjelovao i na svečanoj skupštini gdje je održao prigodni govor, a nakon svečanog ručka iznenadio je mještane u kafiću Mala Raduča (kod Guste) gdje je popio svoju popodnevnu kavu. …. glas primoštena

Image and video hosting by TinyPic

21.09.2014. ...07:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VJEŽBA DVD-a KERESTINEC I STRUČNIH SLUŽBI ZO i ZNR I ZOP GENERE d.d. - GENERA 2014
[ # ]

KERESTINEC
Piše: Goran Škarić
Foto: Nevenko Čižmešija

Image and video hosting by TinyPic
U petak točno u podne za vatrogasce DVD-a Kerestinec odnosno za stručne službe Genere d.d. deset minuta ranije započela je združena vježba Genera 2014. To je inače višesegmentna vježba, s pretpostavkom da je požar na postrojenju rekuperacije etanola koji služi kao komponenta u proizovodnji jednog proizvoda Genere d.d. Osim navedenoga jedna od tema je bila provođenje vježbe evakuacije radnika u ugroženoj okolini, sukladno obvezama zakona o Zaštiti na radu. Voditelj službe Zaštite od požara Genera d.d.nakon dojave o nastalom požaru odlazi do mjesta intervencije kombiniranim vozilom i procjenjuje da nije moguće postrojenje pogasiti vlastitim snagama te se u pomoć preko ŽC 112 poziva u pomoć DVD Kerestinec koji dolazi sa navalnim vozilom i šest vatrogasaca, te daljnjom koordinacijom stavljaju požar pod kontrolu. S druge strane dolazi do ozljeđivanja radnika te rukovoditelj Zaštite na radu Genere d.d. također preko ŽC 112 poziva ekipa ŽHMP u ovom slučaju iz Samobora, naređuje evakuaciju radnika samog pogona iz obližnjih pogona i objekata na određeno zborno mjesto na lokaciji Genere d.d., a po dolasku ekipe ŽHMP unesrećenim radnicima se pruža medicinska pomoć. Navedena vježba je druga po redu i rezultat je općenito dobre suradnje Genere d.d. i DVD-a Kerestinec, te i stručnih službi ZO i ZNR te ZOP-a.

Image and video hosting by TinyPic

...06:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IMA NEŠTO ŠTO CIJELI SVIJET KUPUJE A PROIZVEDENO JE U HRVATSKOJ
[ # ]

MALA SUBOTICA

Gotovo sva obuća koja nastaje u pogonima u Maloj Subotici nedaleko od Čakovca izvozi se diljem svijeta. Posao su još 2009. godine pokrenuli njemački investitori. Sada su se odlučili i proširiti. Njemački investitor, koji je nekad i sam bio vatrogasac, odlučio je u pogon uložiti još 12 milijuna eura i otvoriti 200 novih radnih mjesta. Obuću koja se ovdje proizvede nose vatrogasci, policajci i vojnici od Los Angelesa, preko Afganistana do Tokija. 'Trenutačno ovdje radi 680 radnika, a do 2017. očekujemo da ćemo imati više od 800', rekao je Ewald Haimerl, predsjednik uprave Haix obuće. 'Obuća za vatrogasce koja je proizvedena u Hrvatskoj prodaje se u Kini. Dakle, vatrogasci iz Hong Konga nose obuću koja je proizvedena u Hrvatskoj', rekao je Markus Lins. A da bi to ostalo tako, ovi Nijemci pokrenuli su i program za izučavanje obućarskog zanata. Imaju već 23 naučnika koji uče kako napraviti obuću.…. pročitaj više

Image and video hosting by TinyPic

20.09.2014. ...17:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA VJEŽBA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA "POSLOVNI PARK 2014." U SVETOJ NEDELJI
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Svake godine Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije organizira vježbe i spašavanja u drugom gradu ili općini. Ovogodišnja pokazna vježba održala se u gradu Sveta Nedelja gdje je domaćin bila Vatrogasna zajednica grada Sveta Nedelja. Uz prisutnost uglednih gostiju: načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije a ujedno i zamjenik župana Rudolf Vojević, gradonačelnik grada Sveta Nedelja Drago Prahin, dogradonačelnici Damir Halužan i Ivica Pavlić, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Sveta Nedelja Marijo Švigir te mnogi drugi predstavnici društava Zajednica gradova i općina te DVD-a.
Image and video hosting by TinyPic
U ovogodišnjoj vježbi zaštite i spašavanja kojoj je tema bila zaštita i spašavanje u slučaju velikog požara, prometne nesreće i požara otvorenog prostora sudjelovali su Stožer zaštite i spašavanja Zagrebačke županije, policijska postaja Samobor, Hitna medicinska pomoć Zagrebačke županije- tim Samobor, društvo crvenog križa Zagrabačke županije-tim zapad, Državna uprava za zaštitu i spašavanje - Područni ured za zaštitu i spašavanje Zagreb, Hrvatska Vatrogasna Zajednica - inspekcijski nadzor, Dobrovoljna vatrogasna društva Sveta Nedelja, Kerestinec, Rakitje, Strmec, Stupnik, Galgovo, GPVP Pliva Zagreb, Županijski vatrogasni operativni centar (ŽVOC), stožer ZiS grada Sv.Nedelja te tim Civilne zaštite grada Sveta Nedelja.
Image and video hosting by TinyPic
Ovogodišnja županijska vježba održana je u tri segmenta ili sektora. U prvom segmentu radilo se o požaru skladišnog prostora u Poslovnoj zoni kojih ima na području grada večinom u Industrijskoj zoni. U toj složenoj akciji sudjeluju timovi Svete Nedelje, Kerestinca, Rakitja. U drugom segmentu radilo se o prometnoj nesreći gdje je došlo do lančanog sudara školskog autobusa, dva osobna automobila te cisterna s gorivom. Tom prilikom su dvije osobe poginule a više njih je ozljeđeno. U ovoj akciji u kojoj je trebalo zbrinuti ozljeđene, pogasiti požar automobila te izvršiti pretakanje opasnih tvari kako bi se spriječila ekološka katastrofa sudjelovale su ekipe Hitne medicinske pomoći, GPVP Pliva, DVD-i Sveta Nedelja, Strmec i Stupnik . U trećem segmentu radilo se o požaru otvorenog prostora na nepristupačnom terenu te desantiranju interventne postrojbe i vodene kruške pomoću helikoptera. U ovoj akciji sudjelovali su timovi DVD-a Svete Nedelje , Galgova, Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) - Područni ured za zaštitu i spašavanje Zagreb.
Image and video hosting by TinyPic
Moramo spomenuti da su na ovoj vježbi trebale sudjelovati i društva sa područja vatrogasne zajednice grada Samobora ali radi velikih izlijevanja vode iz potoka i rijeke Gradne te obrane nekih mjesta nisu mogli. Također napomena da je u toku vježbe na nekoliko intervencija ispumpavanja i pada drveća izašla i postrojba DVD Sveta Nedelja što je samo još veći čar današnjoj vježbi dan. Na završnom postrojavanju sudionicima vježbe su se obratili vodeći ljudi kako vatrogastva tako i lokalne samouprave te izrazili zadovoljstvo prikazanom vježbom i pohvalama svim sudionicima.

Image and video hosting by TinyPic

13.09.2014. ...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TKO SU NAJBOLJI VATROGASCI U GORIČKOJ ZAJEDNICI ?
[ # ]

VELIKA GORICA

Image and video hosting by TinyPic
Odgovor na to pitanje stiže u nedjelju 14.rujna kada će se održati Gradsko vatrogasno natjecanje za muške i ženske A i B ekipe. Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice organizator je gradskog natjecanja za vatrogasne desetine A i B ekipa. Natjecanje će se u nedjelju održati na prostoru ŠRC-a Udarnik u Kurilovcu. Prijave ekipa počinju u 14 sati nakon čega slijedi natjecateljski dio. Nakon što vježbe odrade sve desetine velikogoričkih vatrogasnih društva koja će sudjelovati, očekuje se da će svečano proglašenje najboljih i podjela pehara početi u 18 sati. Na prošlogodišnjem natjecanju na razini grada najuspiješniji su bili Buševčani kojima je pripalo prvo mjesto u kategorijama „žene A“ i muškarci „A“ te drugo mjesto također u kategoriji „muškarci A“. Hoće li ponovno ostvariti ovakav uspjeh, pokazat će natjecanje u nedjelju.…. vg danas

Image and video hosting by TinyPic

11.09.2014. ...17:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POPLAVLJEN VEĆI DIO STARE SUBOCKE I OKOLNIH SELA, SLIJEDI PODJELA PITKE VODE
[ # ]

STARA SUBOCKA

Image and video hosting by TinyPic
Ponovno noć bez sna za mještane Stare Subocke. Po četvrti put ove godine zbog nabujale rječice Subocke iz koje se izlila voda, poplavljen je veći dio sela. Od dva sata u noći svi su budni. Voda im ulazi u kuće, spašavaju stvari iz prizemlja kuća i životinje iz gospodarskih objekata. Od dva sata noćas im pomažu vatrogasci Novske, Rajića, Stare i Nove Subocke. Uključeni su i gorski spašavatelji HGSS Stanica Novska i Požega, koji su tijekom noći intervenirali i na području Pakraca i Lipika. - DVD Novska je sa autocisterom dovezla pitku vodu za stanovnike Stare Subocke, koja se nalazi kod vatrogasne spremnice u Staroj Subockoj. I u ovim trenucima se dijeli voda.…. novska in

Image and video hosting by TinyPic

...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U VODICAMA OPĆI POTOP
[ # ]

VODICE


Prema informacijama koje smo dobili od portala Šibenik meteo u Vodicama je u razdoblju od 06 do 09 sati palo preko 120 litara kiše. Mnogi stambeni i poslovni prostori su poplavlavljeni, jedinice JVP Vodice su na terenu i ispumpavaju šahtove. Mnogi šahtovi nisu izdržali pod pritskom ogromne količine vode, a područja oko autobusnog kolodvora, pošte, pijace i Dulcina nisu uopće prohodni.

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev komentirala je za Šibenski portal "kako u Vodicama vlada opći kaos". Evakuirani su vodički dječji vrtić ‘Tamaris’ te su djeca smještena u vrtić Okit, škola i Kulturni centar, a vodičkim vatrogascima u pomoć su pristigle i vatrogasne snage iz Šibenika, Pirovca, Tisnog i Murtera. Zapovjednik JVP Šibenik Vojimir Milošević, koji se također nalazi u Vodicama, kazao je Šibenskom portalu kako su im u spašavanju prioritet ljudski životi. Nimalo bolja situacija, navodi Milošević, nije niti u Tribunju koji je "postao otok".

Poplavljene su brojne prometnice, zgrade vrtića i osnovne škole, a djeca su puštena kućama. Ni najava novih padalina nije ohrabrujuća, rekao je MS-u zapovjednik VZ Šibensko-kninske Darko Dukić. "Poplavljeno imamo 200-injak objekata koji su pod vodom. Bilo je evakuacija dječjeg vrtića, starijih osoba iz podrumskih prostorija i stanova, ali na svu sreću nema dojava o stradavanju ljudskih života i to je ono što je najvažnije", zaključuje Dukić." Prvi zadatak sad je sanirati štetu i napraviti ono neophopdno, a kad se sve zbroji vidjet ćemo treba li nam pomoć", rekla je i gradonačlenica Vodica Branka Martinčev Juričev, prenosi Index.]

Image and video hosting by TinyPic

...16:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SAHRANJEN LEGENDARNI VATROGASAC ZDRAVKO PARANOS
[ # ]

TREBINJE

Legendarni trebinjski vatrogasac Zdravko Paranos (61), starješina Vatrogasne jedinice Lastva - Trebinje, koji je poginuo u prometnoj nesreći, sahranjen je danas na mjesnom groblju Aranđelovo u mjesnoj zajednici Lastva. Od Paranosa su se, pored brojnih građana Trebinja i susjednog Nikšića, na čijem je području nerijetko djelovala i njegova četa, s obzirom na to da se Lastva prostire na samoj crnogorskoj granici, oprostili i njegovi vatrogasci iz svih istočnohercegovačkih općina. Njegova smrt je pogodila cijelu regiju, u kome je prethodnih godina sudjelovao u gašenjima požara, ali i spašavanju od poplava i snježnim nepogodama, za što je više puta nagrađivan, a među nagradama je bilo i priznanje Ministarstva sigurnosti BiH, koje mu je zimus uručeno u Sarajevu povodom Međunarodnog dana Civilne zaštite.…. nezavisne novine

Image and video hosting by TinyPic

...14:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PREZENTIRAN NOVI SUSTAV DOBAVE VODE - KARLOVCU BI ITEKAKO DOBRODOŠAO
[ # ]

KARLOVAC
Piše: Ivana Belančić

Prvi puta uopće na ovim Vatopromet predstavlja jedan novitet u vatrogastvu. Riječ je o nizozemskom Hytrance sustavu dobave velike količine vode koji je odličan za gašenje velikih požara poput onih na naftnim terminalima, a posebno je koristan prilikom sanacije poplavljenih područja kojih Karlovac nažalost ima sve više.

- Radi se o hidrauličko pogonjenom hidromotoru za ispumpavanje vode. Radi na sistemu dizelskog agregata, u ovom slučaju manjeg sustava jačine je 60 kWh, koji preko hidrauličke pumpe tjera ulje u hidrauliku, a ona pak pokreće hidromotor u plutajućoj crpki koja se nalazi direktno u vodi. To znači da nema samousisnog sistema, a vatrogasci ne moraju stajati uz izvor vode, pojasnio je viši komercijalni referent Vatroprometa Predrag Bunjevac.
Image and video hosting by TinyPic
Glavno obilježje ovog sustava je brzi i veliki protok vode kroz posebne cijevi promjera 300 mm, a to je upravo ono što je kod nesreća većih razmjera vatrogascima najvažnije. Ovaj najmanji uređaj prezentiran danas ima protok oko 20.000 litara u minuti. Nažalost, neće spriječiti poplave, ali je zato u sanaciji vrlo učinkovit. Najmanji model košta oko 180 tisuća eura, a Karlovcu bi barem jedan takav, jako dobro došao. - Iako je skup, sigurno vrijedi tih novaca. Mi stalno razmišljamo o nabavci ovakve opreme, ali isto tako vidimo da se stalno najavljuju novi rezovi. Ja se nadam da ćemo jednoga dana imati ovakav sustav, kazao je zapovjednik JVP Karlovac Miroslav Rade.…. trend.com

Image and video hosting by TinyPic

10.09.2014. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PUKAO NASIP U LETOVANIĆU, PRIJETI POPLAVA
[ # ]

LETOVANIĆ

Image and video hosting by TinyPic
U Letovaniću i dalje traje opasnost od poplave. Ekipe Hrvatskih voda pokušavaju zatvoriti još jedan puknuti nasip kod obližnjeg ribnjaka iz kojega voda prijeti cijelome selu. Stanovnici su sinoć ustvrdili da je nasip popustio u dužini od 20-ak metara, javlja HRT. U strahu od poplave mnogi su pokućstvo i ostale stvari premjestili na katove kuća. Noć s nedjelje na ponedjeljak u Letovaniću je malo tko spavao. Posebice se to odnosi na vatrogasce, pripadnike civilne zaštite i druge koji su branili Letovanić od vode. Zaobalne vode su rasle i nadolazile, a u jednom trenutku probijen je nasip. Srećom riječ je o nasipu koji štiti zaobalje, a ne glavni nasip na Kupi. Nakon poplave u veljači održana je tematska sjednica Općinskog vijeća, doneseni su zaključci, ali sve je ostalo na tome.

U noći 7. na 8. rujna došlo je do porasta vodostaja Kupe u Letovaniću i prelijevanja rijeke na dijelu nasipa koje je već prije bio oštećen. Na zatvaranju tog dijela nasipa sudjelovalo je stotinjak vatrogasaca. U ponedjeljak je na terenu ostalo 30 vatrogasaca koji su pripremali vreće s pijeskom u slučaju potrebe za postavljanjem zečjih nasipa ispred ugroženih objekata. -Došlo je do stagnacije i pada vodostaja i stanje je trenutno pod kontrolom. Sve ekipe su u pripravnosti za eventualne intervencije – rekao nam je Mijo Brlečić, zapovjednik VZŽ Sisačko – moslavačke.…. 24sata.hr

Image and video hosting by TinyPic

...08:24 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI ORIOVCA INTERVENIRALI ZBOG PUKNUĆA MAGISTRALNOG VODA
[ # ]

ORIOVAC

Image and video hosting by TinyPic
Dana 09.09.2014. godine u 17,23 sati, Varogasna postrojba DVD Oriovac, zaprimila je telefonsku dojavu o puknuću cijevi magistralnog vodovoda u mjestu Oriovac te da je dio kuća i dvorišta pod vodom na dijelu od Oriovca do Radovanja. Odmah po dojavi na mjesto događaja izašla su tri vatrogasca s kombi vozilom te uporabom potopnih pumpi pristupili prepumpavanju dijela odvodnih kanala u druge kanale, kako bi se rasteretio pritok vode i izlijev iz kanala u dvorišta i kuće, do trenutka zaustavljanja vode od strane djelatnika poduzeća Vodovod. Nakon toga pristupljeno je i ispumpavanju jednog dvorišta, kako voda ne bi ušla u kuću. Intervencija je završena u 19,30 sati, a djelatnici Vodovoda nastavljaju sa sanacijom kvara. Ovom prilikom nije bilo ozlijeđenih osoba, već je nastala samo materijalna šteta.

Image and video hosting by TinyPic

09.09.2014. ...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZVONKU BIŠKUPU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO
[ # ]

VARAŽDIN

Mnogi visoki uzvanici jučer su, na blagdan Male Gospe, zajedno sa domaćinima u varaždinskom HNK proslavili Dan Varaždinske županije, te uz čestitke izrekli i mnoge riječi hvale.

U Gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu pred petstotinjak uzvanika održana je svečana sjednica Županijske skupštine, kojom je obilježen Dan Varaždinske županije i blagdan Male Gospe. Sjednici su prisustvovali brojni visoki dužnosnici i gosti, među kojima su bili i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova prof.dr. sc. Vesna Pusić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić, ministar rada i mirovinskog sustava prof.dr.sc. Mirando Mrsić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnici Marijan Škvarić, Mario Habek, Dubravko Bilić, Silvano Hrelja, župani susjednih županija i mnogi drugi.
Image and video hosting by TinyPic
Nakon prigodnih riječi uvaženih gostiju, uslijedio je najsvečaniji trenutak svečane sjednice, kada su župan Štromar i predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić uručili nagrade ovogodišnjim laureatima. Između ostalih nagradu za životno djelo ove godine dobio je Zvonko Biškup, osnivač Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, za dugogodišnji uspješan i predan rad na organizaciji i unaprjeđenju vatrogastva Varaždinske županije, a povodom obilježavanja 150. obljetnice Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, kao najstarijeg dobrovoljnog vatrogasnog društva u Županiji.…. pročitaj više

ZVONKO BIŠKUP

Nakon 57 godina rada u vatrogastvu, sudjelovanja na mnogim vatrogasnim natjecanjima, postignutim mnogobrojnim uspjesima u kreiranju vatrogastva, sudjelovanja na osam međunarodnih vatrogasnih Olimpijada kao sudac, trener te voditelj projekta međunarodnog vatrogasnog natjecanja, obnašanja mnogih funkcija od tajnika Vatrogasnog saveza Općine Varaždin i SIZ-a za zaštitu od požara, te tajnika Vatrogasnog saveza Zajednice općina u čijem je sastavu bila i današnja Međimurska županija, Zvonko Biškup postaje na osnivačkoj Skupštini održanoj 10. srpnja 1993. godine i prvi predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Na toj je dužnosti bio do 1994. godine kada tu dužnost u dva mandata obavljaju župani dr. Zvonimir Sabati i dr. Marijan Mlinarić. Od početka 2001. pa sve do 2013. godine, Zvonko Biškup bio je predsjednik Varaždinske vatrogasne zajednice.

Image and video hosting by TinyPic

...17:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI I GASILCI KAO JEDAN
[ # ]

SAMOBOR
Piše: Edi Kirschenheuter

Image and video hosting by TinyPic
Minule subote u Zagrebu je održana vatrogasna vježba međunarodnog karaktera u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Samobor. Priređena je u Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja. Uz organizatora, DVD Samobor i domaće sudionike: DVD Veliki Lipovec, DVD Plešivicu i Javnu vatrogasnu postrojbu Samobor, u izvođenju vježbe sudjelovali su i susjedi iz Slovenije, prijateljska dobrovoljna vatrogasna društva, PGD Obrežje i PGD Nadgorica pokraj Ljubljane. Osim učenja i stjecanja novih znanja i vještina, ovo je svim sudionicima bila prigoda za razmjenu iskustava u sustavu rada hrvatskih i slovenskih vatrogasaca. Njih 40-ak tako je prezentiralo svoje sposobnosti i vještine u gašenju požara u opožarenoj kući, uz stvarnu vatru i dim, a potom je uslijedilo gašenje i rezanje automobila. Na kraju su svi vatrogasci i gasilci otišli u svoje postrojbe prepuni novih iskustava i znanja stečenih na vježbi.…. radio samobor

Image and video hosting by TinyPic

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DJEVOJČICE DVD-a CERJE TREĆE NA ŽUPANIJSKOM NATJECANJU
[ # ]

BREGANA

Čak 690 mladih vatrogasaca okupilo je u subotu u Bregani županijsko vatrogasno natjecanje djece. Na Sportskom centru u Bregani, uz kišovito vrijeme i sklizak teren, svoje su vatrogasno znanje, spretnost i umijeće pokazala djeca od 6 do 12 godina. Organizator natjecanja je bila Vatrogasna zajednica Zagrebačke Županije, a domaćin Vatrogasna zajednica grada Samobora i DVD Bregana. U kategoriji dječaka nastupilo je ukupno 48 natjecateljskih odjeljenja. Najuspješniji u izvođenju vježbi bio je DVD Ježevo.

Na sportskom centru u Bregani održano je u subotu, 6. rujna, Županijsko vatrogasno natjecanje djece od 6 do 12 godina. Organizator natjecanja je bila Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, a domaćin natjecanja Vatrogasna zajednica Grada Samobora i DVD Bregana. Natjecanje je održano u kategorijama djece muški i žene od 6 do 12 godina, s ukupno 690 natjecatelja. U kategoriji djece muški nastupilo je ukupno 48 natjecateljskih odjeljenja. Najuspješniji u izvođenju vježbi bili su DVD Ježevo, DVD Ribnica i DVD Tučenik. Od natjecatelja iz VZG Samobor u ovoj kategoriji ekipa DVD-a Rude osvojila je 24. mjesto, ekipa DVD-a Molvice 25. i ekipa DVD-a Bobovica 30. mjesto. Iz vatrogasne zajednice grada Svete Nedelje u kategoriji djeca (m) DVD Sveta Nedelja 26.mjesto, 31. Kerestinec, 44. Rakitje. U kategoriji djeca (ž) DVD Sveta Nedelja 15. mjesto
Image and video hosting by TinyPic
U kategoriji djeca/žene nastupilo je ukupno 21 natjecateljskih odjeljenja. Najuspješniji u izvođenju vježbi bili su DVD Ostrna, DVD Novo Čiče i DVD Cerje. Natjecateljske ekipe iz VZG Samobor postigle su dobre rezultate, a najviše možemo biti ponosni na ekipu djevojčica DVD-a Cerje, koja je u kategoriji djeca/žene osvojila odlično 3. mjesto. Natjecanje su vodili županijski zapovjednik Josip Novosel, zamjenik voditelja Zdravko Filipaj, zapovjednik VZG Samobor Mladen Žitković i predsjednik povjerenstva za natjecanje VZZŽ Franjo Prišćan. U provođenju natjecanja sudjelovalo je još 35 sudaca i 20 tehničkih osoba zaduženih za poslove, pripremu i provođenja natjecanja. Na kraju natjecanja svim natjecateljima uručena su priznanja za sudjelovanje na natjecanju, a najboljim natjecateljima pehari i medalje. Sve natjecatelje, voditelje ekipa, suce, tehničko osoblje i gledatelje u ime Grada Samobora je pozdravio viši savjetnik za vatrogastvo i civilnu zaštitu Krunoslav Znika, ispred Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije potpredsjednik Željko Koščica i ispred Zagrebačke Županije Branko Herček. Na kraju sve pohvale idu i DVD-u Bregana, čiji su članovi uspješno obavili tehničke poslove pripreme i provođenja natjecanja.…. glasnik ssn
REZULTATI
…. djeca (m)
…. djeca (ž)
Image and video hosting by TinyPic

...14:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DJEVOJČICE DVD-a OSTRNA PRVAKINJE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE ZA 2014.
[ # ]

OSTRNA
Piše / Foto: Božidar Cik dipl.ing

Predstavnici VZG Dugog Sela i VZO Rugvica ostvarili su odlične rezultate na netom održanome županijskom vatrogasnom natjecanju za djecu 6-12 godina. U kategoriji djeca ženska DVD Ostrna je osvojila 1. mjesto, DVD Svibovski Otok 8. mjesto, a DVD Leprovica 16. mjesto u konkurenciji 21 ekipe. U kategoriji djeca muška DVD Ježevo je osvojilo 1. mjesto, DVD Ostrna 4. mjesto, DVD Leprovica 22. mjesto, DVD Rugvica 23. mjesto, DVD Savski Nart 41. mjesto i DVD Dugo Selo 43. mjesto u konkurenciji 48 ekipa.
Image and video hosting by TinyPic
Treba naglasiti da su ekipe djece DVD-a Ostrna nastavile kontinuitet dobrih rezultata na županijskim natjecanjima. Nakon niza pehova, te nakon tri uzastopna četvrta mjesta na županijskim natjecanjima prethodnih godina (4. mjesto djevojčice - 2009. Samobor, 4. mjesto dječaci - 2010. Rakovec, 4. mjesto djevojčice - 2011. Križ), djevojčice su osvojile 1. mjesto 2012. godine u Tučeniku, dok su dječaci osvojili 14. mjesto na istom natjecanju. Ove godine ekipe DVD-a Ostrne napravile su dosad najveći rezultat, djevojčice su osvojile 1. mjesto, a dječaci 4. mjesto.
Image and video hosting by TinyPic
Županijsko vatrogasno natjecanje djece održano je u subotu 06. rujna 2014. godine, u Bregani kod Samobora. Na natjecanju je sudjelovalo 69 od 73 prijavljenih natjecateljskih ekipa iz 21 vatrogasne zajednice s područja Zagrebačke županije, a pravo nastupa temeljem odredbi Pravilnika za natjecanje HVZ-a imale su tri prvoplasirane ekipe sa izlučnog gradskog / općinskog natjecanja, te prošlogodišnji prvaci pod uvjetom da su nastupili na izlučnom gradskom/općinskom natjecanju. U kategoriji djeca ženska sudjelovala je 21 ekipa, a najbolje su bile članice DVD-a Ostrna s 406,30 bodova, drugoplasirane su bile članice DVD-a Novo Čiće s 401,91 bodova, a treće mjesto su zauzele članice DVD-a Cerje s ukupno 398,60 bodova. U kategoriji djeca muška sudjelovalo je 48 ekipa, a najbolje rezultate postigla je natjecateljska ekipa DVD-a Ježevo s ukupno 402,90 bodova, drugoplasirana je bila ekipa DVD-a Ribnica s 399,90 bodova, treće mjesto je zauzela ekipa DVD-a Tučenik s 399,30 bodova, a četvrta je bila ekipa DVD-a Ostrna s 399,00 bodova, kojoj je za 0,3 sekunde izmaknulo 3. mjesto.

Image and video hosting by TinyPic

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANO 1. TERENSKO NATJECANJE OPERATIVNIH VATROGASACA
[ # ]

KLANJEC

U subotu 6. rujna 2014., po prohladnom i povremeno kišovitom vremenu, održano je 1. terensko natjecanje operativnih vatrogasaca “Klanjec 20143. Loše vrijeme nije spriječilo 12 prijavljenih odjeljenja da izvrše svoje zadatke. Ipak su to sve operativni vatrogasci, spremni na rad u svim uvjetima. Natjecanje je započelo postrojavanjem odjeljenja i intoniranjem državne i vatrogasne himne ispred vatrogasnog doma u Klanjcu. Pozdravne riječi sudionicima su uputili gradonačelnik Grada Klanjca gospodin Zlatko Brlek, predsjednik VZ KZŽ Ivica Glas i predsjednik DVD-a Klanjec Slavko Zamuda.

Nakon polaska odjeljenja ispred vatrogasnog doma, put ih je vodio kroz 7 pozicija raspoređenih po Klanjcu i okolici. Na svakoj poziciji pripremljen je jedan zadatak kojeg su odjeljenja morala izvršiti. Zadaci su bili slijedeći: poligon mladeži s postavljanjem C pruge i vezanjem vezova, vježba s čamcem, spašavanje ugrožene imovine i objekta unutarnjom navalom, rad sa prijenosnom pumpom uz dobavu vode iz otvorenog izvora, gašenje požara pjenom, traženje unesrećene osobe i simulacija gašenja šumskog požara. Nakon uspješno izvršenih svih zadataka, najuspješnijima su se pokazali vatrogasci iz DVD-a Rakovec osvojivši prvo mjesto ispred DVD-a Čret i DVD-a Bukovje. Pehare i zahvalnice najuspješnijima su podijelili predsjednik VZ KZŽ Ivica Glas i predsjednik DVD-a Klanjec Slavko Zamuda.…. dvd klanjec

Image and video hosting by TinyPic

08.09.2014. ...21:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI KRIŽA PROSLAVILI 120.OBLJETNICU DRUŠTVA
[ # ]

KRIŽ

Nakon velikoga požara u Vezišću 1893. godine, uvidjevši koliko štete može donijeti vatrena stihija, iniciran je osnutak društva, koje je s organiziranim radom počelo u veljači 1894. godine. Danas kao središnja postrojba općine Križ broji 75 članova te je osposobljeno za gašenje različitih vrsta požara. Poželjevši vatrogascima što više obuke, edukacije, natjecanja i druženja, a što manje intervencija, župan Stjepan Kožić je rekao da vatrogasci nikada ne pitaju zašto ići, nego kuda ići. „U vrijeme kada briga hrvatske države oko vaše materijalne situacije nije dobra, Županija se trudi maksimalno pripomoći. Ove smo godine proračunom povećali sredstva za vatrogasce, što pokazuje koliko vrednujemo i cijenimo vaš rad kroz sve ove godine“, poručio je župan.
Image and video hosting by TinyPic
Đuro Božićević, tajnik DVD-a Križ, za svečanosti je zahvalio građanima što su „svojim odricanjem omogućili uvjete za kvalitetniji rad društva“, posebno plaćanjem samodoprinosa kojim je sagrađen društveni (vatrogasni) dom. „Odluka o gradnji društvenoga doma, zajedno s prostorijama za vatrogasce, u koje smo uselili 1993. godine, bila je najveća nagrada DVD-u za dotadašnji rad na zaštiti od požara i elementarnih nepogoda“, naglasio je Božićević.

U ime Hrvatske vatrogasne zajednice čestitke je uputio Stjepan Ptiček, zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice, upitavši prisutne „tko ima veću obitelj od vatrogasaca?” I odmah ponudio odgovor. „Nitko! Kada nema požara ima poplava, kada nema poplava ima drugih nepogoda… Vatrogasci ulaze u opaki posao bez razmišljanja! Bitno je spasiti i zaštititi ljude i imovinu“, rekao je. U ime Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije obljetnice kriškim vatrogascima čestitao je zamjenik zapovjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Matanić.…. pročitaj više

Image and video hosting by TinyPic

...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD DRAŠE BOGATIJI ZA KOMBI VOZILO
[ # ]

DRAŠE
Piše / Foto: DVD Draše

Dana 06.rujna 2014. godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Draše upriličilo je svečanu primopredaju vatrogasnog kombi vozila VW Transporter 4x4 Synchro. Vozilo je kupljeno od PGD-a Šmarje pri Jelšah i to većinom vlastitim sredstvima te uz pomoć Vatrogasne zajednice općine Kraljevec na Sutli. Samoj ceremoniji primopredaje vozila prisustvovalo je 60-ak vatrogasaca iz PGD-a Šmarje pri Jelšah, PGD-a Bizeljsko,DVD-a Pregrada, DVD-a Kačkovec, DVD-a Kraljevec na Sutli, DVD-a Lukavec Klanječki, DVD-a Čemehovec ,DVD-a Radakovo i domaćina DVD-a Draše.Bio je prisutan i predsjednik Vatrogasne zajednice županije Krapinsko-zagorske, gospodin Ivica Glas, zamjenik načelnice općine Kraljevec na Sutli gospodin Stjepan Zorman te velečasni Franjo Glas koji je blagoslovio vozilo i vatrogasce.
Image and video hosting by TinyPic
Predsjednik PGD-a Šmarje pri Jelšah Andrej Lipuš i predsjednik DVD-a Draše Mijo Stipčić su nakon primopredaje razmjenili prigodne poklone. Moramo naglasiti da su uz vozilo kao donacija stigla tri izolacijska aparata i puno opreme pa je samim time cjelokupna vrijednost ovog događaja puno veća. Nakon službenog dijela programa vatrogasno druženje nastavljeno je u prostorijama vatrogasnog doma gdje su goste zabavljali Optimisti zagorja na čelu s legendarnim Grickom, te je druženje potrajalo do dugo u noć. Stvoreno je prijateljstvo između PGD-a Šmarje pri Jelšah i DVD-a Draše te se nadamo da će u budućnosti biti puno suradnje i vatrogasnih druženja.

Image and video hosting by TinyPic

...10:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PROZVANI VATROGASCI ODGOVARAJU RAGUŽU: Što je s nizom propusta u vašem radu?
[ # ]

DUBROVNIK

Iako je sezona požara pri kraju unutar vatrogasne zajednice u Dubrovniku itekako gori. nakon što je jučer dogradonačelnik Grada Dubrovnika Željko Raguž prozvao vatrogasce koji po njegovom sudu unose razdor i nemir, prozvani su priopćenjem vratili lopticu samom Ragužu priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

Istina je da je Statutom VZG Dubrovnika, jedna od ovlasti Predsjednika Raguža da zastupa i predstavlja Zajednicu no kada to uradi bez prethodnog dogovora s Predsjedništvom onda dovodi u pitanje legitimitet a i sadržaj, kao što se ovaj put dogodilo. Sve članice VZG Dubrovnika imaju isti knjigovodstveni servis unutar JVP Dubrovački vatrogasci. Provjereno, jednom mjesečno g. Ragužu prosljeđuju se informacije o financijskom poslovanju svih Društva i JVP Dubrovački vatrogasci i nitko nikad nije ima pritužbe na transparentnost ovih podataka.

DVD Zaton osim sredstava za redovan rad (dva uposlena vatrogasca) prema službenim podacima od.01.01.2014. do 03.07. 2014. g nije dobio ništa a na ostala Društva raspoređeno je 46,575 kn . U 2013 godini od tekućih donacija dobili smo 14.575 kn od ukupno 353.030,68 kn. Napominjemo da je manje od nas dobilo samo jedno društvo, a svi ostali više. Čudno je da proziva našeg Predsjednika, a na konkretan novinarski upit je odgovorio da je ustvari za raspodjelu novaca DVD-ovima odgovoran zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovnika Antun Grčić. Kaže g. Raguž za Predsjednika ovog Društva G. Emilija Puljizevića na pressici (izvor tv isječak- www.dubrovnik tv- net“) : „Radi destrukciju među svim ostalim članovima, znači nikad nije došao kod mene da bi htio nekakav sastanak, znači to je odluka bila i prije ovoga pisma koje je on poslao„

Mi smo ozbiljno Društvo i poštujemo tijela VZ Grada Dubrovnika, svoje potrebe izražavamo dopisima i nismo imali potrebe dolaziti do predsjednika drugim načinima. Da odluku je donio Upravni odbor ovog Društva nešto prije, kada smo nakon 5 mjeseci dobili zapisnike sa Skupštine i kada je nadzorni odbor Zajednice ukazao na nepravilnosti s kojima se u potpunosti slažemo, no čekali smo da Predsjednik sazove Predsjedništvo. Rad Emilija Puljizevića u UV JVP Dubrovački vatrogasci nije predmet Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zaton, no iz Zapisnika sa UV koje posjedujemo daje se zaključiti da je bio jedan od najaktivnijih članova, a njegove inicijative su imale podršku samog gradonačelnika g.Vlahušića koji je tada bio Predsjednika UV JVP. Tvrdimo da g. Emilio Puljizević iznosi stavove Upravnog odbora DVD-a Zaton i u potpunosti podržavamo njegov rad .

Članovi Upravnog Odbora :
Emilio Puljizević (Predsjednik), Niko Miloslavić (Zapovijednik), Ilija Fiorenini (Član), Nikša Ivančević (tajnik), Božidar Benc (Član), Dubravko Oršulić (Član), Vedran Puljizević (Član) …. portal oko

Image and video hosting by TinyPic

06.09.2014. ...12:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŽELJKO RAGUŽ PROZVAO VATROGASCE: E ovako više neće ići! Memed nije odradio posao do kraja!
[ # ]

DUBROVNIK

Zamjenik gradonačelnika Grada Dubrovnika, Željko Raguž, koji je ujedno i odgovorna osoba za stanje u vatrogastvu na području Dubrovnika održao je danas konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na nedavne medijske napise koji su, po tko zna koji put ukazali na nesuglasja unutar same vatrogasne zajednice.


"Trenutno se nalazimo u jednom lijepom primjeru dobrog rada i djelovanja vatrogasaca" odmah na početku istaknuo je dogradonačelnik Raguž obilazeći prostore DVD-a Komolac. Ubrzo se osvrnuo i na financijsku stranu djelovanja, kazavši kako Grad Dubrovnik vatrogascima daje i više nego što mora. "Daleko više i od zakonske obaveze i od bilo kojeg drugog grada. Preko 17 milijuna kuna se daje na civilnu zaštitu i vatrogastvo. Nitko ne izdvaja toliko na 75 profesionalnih vatrogasaca u JVP i 13 raspoređenih po dobrovoljnim vatrogasnim društvima, uz napomenu da su sredstva iskljčivo namjenska“, objasnio je Raguž.

Što Ragužu nije dobro?
Većina jedinica lokalne uprave ne daje ništa osim onog propisanog minimuma. Lani je isplaćen regres, plaćeni su prekovremeni sati bez znanja mene, pročelnice i gradonačelnika, što nije dobro. Kada sam ukazao na to počela su pisma kakva ste jučer objavili, jer su se neki našli u tom nepotizmu, a unutarnji nadzor će odraditi svoje. Imamo još indicije nekih nepravilnosti“ uopzorio je Raguž koji namjerava dodatno unaprijediti vatrogastvo na širem dubrovačkom području. "Ove godine nije bilo puno požara, a kad smo se već dotaknuli prekovremenih sati, smanjeno je potrebno vrijeme interveniranja, a to je opet zasluga samih vatrogasaca“ dodao je.

Despotizam i nepotizam
"Ne provodi Grad nikakav despotizam, ali nećemo dozvoliti niti nepotizam kojega ima. Nedavno je jedan tjednik objavio tko su rodbinski povezani zaposlenici Grada Dubrovnika, a ja vas pozivam da to isto napravite u ovom sektoru. Pa vidite tko je kome što unutar pojedinih DVD-ova i JVP-a ili u Županijskoj vatrogasnoj zajednici. Neće manjina činiti nepravdu nad većinom koja je plemenitia' izričito je naglasio Raguž te se osvruo na jučerašnje pismo Emilija Puljjizevića.

"Dotični gospodin nikada nije tražio da se nađemo pa nemam o njemu što reći, nego da je riječ o jeftinom politikanstvu. Ja sam ga prvi branio kada su kolege imale pritužbe na njega, a pokazalo se da su oni u pravu“ mišljenje je dogradonačelnika, koji ne vidi ništa dobro u tome da vatrogasci djeluju na društvenim mrežama, jer kako ističe, to po njemu nije vatrogastvo. "DVD u kojem je gospodin Puljizević je lani dobio 220 tisuća kuna, a ostala društva dobivaju recimo 2000 kuna. Tko je to tako namijenio, i zar je to normalno? Radi destrukciju, unosi razdor, to su razlozi smjene. Ako se pet društava buni protiv jednog čovjeka, sve je jasno. Poziva se gospar da nisu održavane skupštine, pa ja još čekam financijska izvješća! Pazite radi se o 17 milijuna kuna!" ističe dogradonačelnik.

Raguž prozvao i Boža Memeda
Upitan što je s činjenicom da se ova priča poteže već duži niz godina Željko Raguž je odgovorio na diplomatski način. "Prije mene je ovo radio Božo Memed, koji stvar nije odradio do kraja. Ja ne ustrajem pred ničim. Čovjek koji ukazuje na nepravilnosti dobiva najviše novca. Pametnome dosta." Upitan može li precizirati tko je odgovoran, dogradonačelnik Raguž je rekao da se mora utvrditi tko je kriv i gdje je 219 tisuća kuna. Pitanje sudbine trenutnog zapovjednika Srećka Krilanovića moglo bi ubrzo postati jedna od gorućih tema. „Vi ste to prvi rekli kako bi konačni rezltat mogao biti smjena zapovjednika. Vidjet ćemo. Upravno vijeće broji pet članova, a što tri odluče tako će biti“ odgovorio je Raguž na samom kraju.…. portal oko

Image and video hosting by TinyPic

05.09.2014. ...12:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U HRASTOVLJANU EVAKUIRANA STOKA, VATROGASCI I MJEŠTANI BRANE KUĆE OD VODE
[ # ]

HRASTOVLJAN

Image and video hosting by TinyPic
Nakritičnije je trenutno upravo u Hrastovljanu, naselju u sastavu Općine Martijanec, gdje je voda zaprijetila kućama. - Gradimo zečje nasipe kako bismo od vode obranili 15 kuća. Stoka je već evakuirana – rekao nam je nešto prije 18.30 sati načelnik Martijanca Marijan Horvat. Na terenu je stotinjak vatrogasa i mještana, kojima probleme stvara voda koja iz korita rijeke Plitvice neprestano pristiže u potok, plavi polja, a sada prijeti i kućama. Zbog poplava je za promet zatvorena cesta Martijanec – Hrastovljan. No još dva naselja u općini Marijanec bore se s vodom. Riječ je o Vrbanovcu i Madareševcu, ali tamo situacija nije tako kritična kao u Hrastovljanu. - Već se dva dana i jednu noć borimo protiv poplava. Jučer smo bili u u Vrbanovcu do 3, 4 sata u noći, ali srećom tamo se situacija smirila – doznali smo od načelnika Horvata.…. regionalni tjednik

Image and video hosting by TinyPic

04.09.2014. ...21:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters