JUBILARNIH 60 GODINA DVD-a GRAČEC
[ # ]

GRAČEC
Piše: Iva Grgić Ozimec

Povodom 60. godine rada i postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gračec u njihovim matičnim prostorima u nazočnosti potpredsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice, ujedno i predsjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepana Ptičeka, izaslanika gradonačelnika grada Zagreba, načelnika Općine Brckovljani Željka Funteka, predsjednika Vatrogasne zajednice općine Brckovljani Dražena Kutice, župnika Župe sv. Brcko Milana Pušeca 27. rujna održana je svečana skupština.

Skupu su se odazvali i predstavnici susjednih i okolnih vatrogasnih zajednica i DVD-a s kojima DVD Gračec održava kolegijalne odnose. Povodom ovog značajnog jubileja dodijeljena su brojna priznanja i zahvalnice, dok su spomenice za 20 godišnji rad u vatrogasnoj organizaciji primili Vinko Batarilo, Krunoslav Švedi, Andreas Čendeš, Zdravko Šladarec, Danijel Ivoš i Alen Antolković. Za 30 godišnji rad u vatrogasnoj organizaciji spomenicu je primio Damir Dokuš, a za 40 godišnji rad u vatrogasnoj organizaciji Željko Rusan. Tom prilikom članovima DVD-a uručena su i uvjerenja o osposobljenosti za zvanje vatrogasni časnik I. klase - Željku Koviliću, Zdravku Šladarcu i Danijelu Ivošu dok je Miroslav Šladarec primio i uvjerenje o usavršavanju za specijalnost radovi na vodi.

-Nakon izdvajanja iz Vatrogasne zajednice općine Dugo Selo, DVD Gračec Općina Brckovljani ima 20-godišnju neprekinutu odličnu suradnju sa DVD-om Gračec, poručio je načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek, koji je s ponosom pohvalio sve vatrogasce, a posebice članove DVD-a Gračec. Tim povodom predsjedniku DVD-a Gračec Miroslavu Šladarcu uručio je priznanje i ček na 20.000 kuna. Čestitke uz jubilej uručio je i predsjednik VZO Brckovljani Dražen Kutica napomenuvši važnost rada na podmlatku. - Sva financijska pomoć i sredstava koja se dodijele ovom društvu velika je nula naspram onog što članovi ulože u ovo društvo, poručio je potpredsjednik HVZ-a Ptiček, istaknuvši dobrovoljstvo kao bazu njihova rada, poručivši kako će ih HVZ i VZ Zagrebačka županija i dalje podržavati i pratiti financijskim sredstvima, uz najavu o dobivanju novog vozila na kraju godine.

DVD Gračec nekad i sad
Datum s kojim počinje povijest DVD-a Gračec je 30. svibnja 1954. godine kada su okupili osnivači društva i to: Josip Rusan, Slavko Švedi, Stjepan Švedi, Drago Lepan, Antun Grum, Stjepan Haboić, Josip Ferinovec, Stjepan Lepan, Ivan Dokuš, Mato Kraljiček, Dragica Švedi, Dragica Forgač, Nada Novačić, Slavica Novačić, Drago Novačić, Vlado Lepan, Đuro Bišof, Josip Bišof, Franjo Kveštek, Josip Novak, Mato Šodec, Slavko Šodec i Anica Švedi, te izabrali Slavka Švedija za prvog predsjednika i Dragu Lepana za zapovjednika. Uz opremu koja se sastojala od vatrogasne pumpe TMZ sa 6 KS, 4 usisne cijevi, 100 metara tlačnih cijevi, razdjelnica i dvije mlaznice – započeo je njihov predan, entuzijastičan i dobrovoljan rad na zaštiti ljudi i imovine. Već sljedeće godine Društvu je dodijeljeno građevinsko zemljište na sadašnjoj lokaciji za izgradnju vatrogasnog doma koji je dovršen 1958. godine. „Tek 1972. godine od VSO Dugo Selo dodijeljeno nam je prvo vozilo i to navalno vozilo Opel-Blitz iz 1938. godine koje su naši vatrogasci doveli u ispravno stanje, te nas je uz promjenu motora i stalne popravke služilo u vatrogasnoj postrojbi do 1986. godine kada je prodano Jadran filmu“, stoji u izvješću tajnika DVD-a Gračec Zdravka Šladarca.

Razdvajanjem VZ općine Dugo Selo i osnivanjem jedinstvene VZO Brckovljani 1997. godine započinje novo razdoblje i DVD Gračec tako da 2000. godine skupština HVZ-a donosi odluku o određivanju središnjih javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava, te time DVD Gračec određuje za B postrojbu, čime dobiva na važnosti i odgovornosti unutar svog područja djelovanja. Kasnije Društvo postaje kao jedno od temeljnih vatrogasnih društava na području općine Brckovljani. Danas DVD Gračec okuplja 76 članova, od toga 32 izvršna člana, od kojih je 20 operativnih članova, 10 pričuvnih članova, 33 člana mladeži i 1 član veteran. Redovitim usavršavanjem i ulaganjem u obrazovanje stručnih kadrova vatrogasna postrojba Društva ima 20 stručno osposobljenih, liječnički pregledanih i opremljenih članova. U posljednjih 12 godina, u periodu kojem konstantno vode statistiku broja intervencija bilježe ukupno 360 intervencija, a od tog broja 114 intervencija na području naselja Gračec. U posjedu jednog navalnog vozila, kombi vozila, tri vatrogasne pumpe DVD Gračec ispunjava Pravilnik o minimumu tehničke opreme i sredstava vatrogasnih postrojbi. Uz konstanto ulaganje u vatrogasni dom, redovito participiranje u vatrogasnim natjecanjima, kao i u radu i provođenju planova VZO Brckovljani i VZŽ Zagrebačke županije, kao i sve prethodno rečeno nema bojazni za očuvanje vatrogastva i dobrovoljnog vatrogasnog društva Gračec, poručio je Šladarec.
…. dugoselska kronika

Image and video hosting by TinyPic

01.10.2014. ...18:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters