NOVE POPLAVE, KUPA IDE DO 770 cm
[ # ]

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

Vodostaji svih četriju rijeka na karlovačkom području ubrzano rastu, a velike probleme stvaraju oborinske vode. Najnovije prognoze govore da će Kupa do ponoći doseći maksimalno 770 centimetara, što znači ponovna poplavljena područja. Problemi su diljem županije od Karlovca, preko Duge Rese do Oštarija, Vojnića... Na terenu je oko 70 vatrogasaca koji se bore s vodenim bujicama, ali i klizištima i odronima. "Imamo problem uz slivove rječica koje ulaze u Koranu i Kupu. Znači, na području karlovačke županije od Maljevca, Gejkovca, Oštarija, Duge Rese, Karlovca (gdje smo aktivni tijekom noći) i pumpe su na terenu", kaže vatrgoasni zapovjednik Goran Franković. Pumpe za ispumpavanje vatrogasci izmještaju s onih područja gdje voda raste jer tamo zbog razine vode ispumpavanje ne daje rezultate. A trenutno najveći problem stvaraju oborinske vode jer su kanali zaštopani pa one najviše plave Karlovac i područja u županiji.
Image and video hosting by TinyPic
Osim Duge Rese nije lako danas ni u Vojniću.
"Trenutno smo u fazi prekopa prometnice koja vodi od Maljevca prema Topuskom uz rijeku Glinu jer imamo gospodarske objekte koje su nam poplavljene zbog začepljenih propusta ispod županijske ceste", kaže Franković.
U Oštarijama voda plavi cestu.
"Što se tiče Oštarija povećan nam je protok preko brane na Sabljacima tako da na nekim dijelovima Oštarija je već voda prešla cestu. To je u nekim redovnim mjerama koje se poduzimaju pri ovakvim vodostajima odnosno ovakvim dotocima vode u vodotoke", pojanjava Franković. Pokupska dolina, područje nizvodno od Karlovca, također je opet, po tko zna koji puta, pod vodom.
Nije sjajno ni u Bariloviću.
"Područje oko Krajačića u Belajskim Poljicama uz onaj potok i vatrogasni dom, je standardno već četvrti puta ove godine zahvaćeno bujičnim vodama i onda povratnim vodama iz Korane", kaže Franković. Osim vode, prijeti i zemlja. Vatrogasci kontroliraju već postojeća klizišta, građani dojavljuju ukoliko se pojave novi problemi. "Današnje vremenske neprilike neće nam sigurno pomoći stoga na svim područjima koja su već bila zahvaćena klizištima i poplavama oborinskih voda treba se opet staviti u stanje redovnih mjera obrane od poplava", upozorava Franković.…. radio mrežnica

Image and video hosting by TinyPic

24.10.2014. ...10:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters