VATROGASCI BI MOGLI U MIROVINA KAD NAVRŠE 52. GODINU
[ # ]

ZADAR
Piše: Marina Šaponja

Iz Ministarstva rada najavili su javnu raspravu o novom reguliranju beneficiranog staža kojim bi 80 tisuća radnika imalo profesionalne mirovine. Ministar rada Mirando Mrsić istaknuo je kako se beneficirani radni staž, novim izmjenama, neće ukidati, već modernizirati. Novi zakon čija je priprema najavljena u prvoj polovici sljedeće godine definirao bi prava i načela po kojima bi se odredilo ima li pojedino zanimanje pravo na beneficirani radni staž, ovisno o životnoj dobi, složenosti posla, te njegovom utjecaju na zdravlje radnika. Novim bi zakonom bili obuhvaćeni vatrogasci koji bi u mirovinu mogli otići s navršene 52 godine, što bi prema Željku Šoši, zapovjedniku JVP Zadar i županijskom vatrogasnom zapovjedniku, bilo i realno.

- Realno i u redu bi bilo da vatrogasci mogu otići u mirovinu s 52 godine, iako, ovisno o kojim se poslovima radi, mogu raditi i do 55., pa i 58. godine života, kazao je Šoša. Smatra kako do smanjenja godina života za odlazak u mirovinu ipak neće doći jer država nije u dobroj financijskoj situaciji da to može podnijeti. - Imamo puno umirovljenika u odnosu na broj radnika i to bi samo dodatno opteretilo porezne obveznike, mišljenja je Šoša.

Osim vatrogasaca, nove izmjene zakona obuhvatile bi profesionalne vojnike koji bi tako u mirovinu mogli otići s navršenih tek 40 godina, a balerine s navršenih 42, odnosno muškarci sa 45 godina života. Od 80 tisuća zaposlenih koliko ih je na evidenciji mirovinskog osiguranja, a za koje poslodavac plaća beneficirani radni staž, polovica od te brojke otpada na vatrogasce, policiju, vojsku i vojne osobe.…. zadarski list

Image and video hosting by TinyPic

29.11.2014. ...08:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters