SVAKI ŽIVOT JE VAŽAN: Vatrogasci spasili krave iz zamrznutog jezera
[ # ]

FOUNTAIN

Image and video hosting by TinyPic
Vatrogasci su u Coloradu uspjeli spasiti dvije krave koje su propale kroz pukotinu na zaleđenom jezeru. Zapovjednik vatrogasaca Darin Anstine primjetio je da kravama vire glave iz vode na oko devet metara od obale u Colorado Springsu. Vatrogasci u zaštitnim odijelima koristili su pile kako bi prosjekli led i kravama omogućili prolaz do obale. Anstine kaže da su one potom same išetale, oko sat vremena nakon što su prvi put uočene. Ostaje nejasno koliko vremena su provele u ledenoj vodi, ali su po svemu sudeći dobro.…. lake country sun

Image and video hosting by TinyPic

30.01.2015. ...14:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BANJALUČKI VATROGASCI IMALI 1.032 INTERVENCIJE PROŠLE GODINE
[ # ]

BANJA LUKA

Vatrogasna brigada Banja Luka u 2014. godini intervenirala je 1.032 puta. Od ovog broja, 496 intervencija odnosilo se na požare (smeća, zatim šumske, požar stambenih objekata i prometnih sredstava), a 536 su bile "ostale intervencije". Pripadnici Vatrogasne brigade intervenirali su više puta prilikom prometnih nesreća. U 2014. godini izvedene su i dvije pokazne vježbe kako bi se provjerila fizička i praktična osposobljenost pripadnika jedinice.

-Prošla godina je bila izrazito kišna što je uzrokovalo da su vatrogasci u svibanjskim poplavama bili angažirani na evakuaciji ugroženih. Evakuirano je više od 200 osoba, a nakon povlačenja vode jedinice su u timovima bile angažirane na ispumpavanju vode, čišćenju mostova i saniranju svih ostalih posljedica za koje smo osposobljeni i tehnički opremljeni – rekao je Miroslav Malinić, zapovjednik Profesionalne teritorijalne vatrogasne brigade Banja Luka.
Image and video hosting by TinyPic
Osim primarnih zadataka, Vatrogasna brigada je redovno izlazila na osiguranje svih javnih skupova, koncerata i druge intervencije, gdje je bio prisutan veći broj ljudi ili gdje je postojala ugroženost od požara. U protekloj godini, učestvovali su u aktivnostima tokom poplava i na teritoriji susjednih općina (Gradiška, Čelinac, Laktaši), kada su matične vatrogasne jedinice uputile poziv za pomoć. U 2014. godini banjolučki vatrogasci su izvršili i više preventivnih nadzora, i kontrola sprovođenja mjera zaštite od požara prema godišnjem rasporedu. Inače, Vatrogasna brigada organizacijski se nalazi u sastavu Odsjeka za poslove civilne zaštite i poslove profesionalne teritorijalne vatrogasne brigade Gradske uprave Grada Banja Luka.…. moj kontakt

Image and video hosting by TinyPic

29.01.2015. ...19:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OD NOVE GODINE SINJSKI VATROGASCI IMALI SU 31 INTERVENCIJU
[ # ]

SINJ

Iako je odlukom Županije splitsko-dalmatinske do 1. lipnja dozvoljeno paljenje vatre na otvorenom, zapovjednik DVD-a Sinj Stipe Ančić podsjetio je građane na zakonske propise. Ančić ističe da je zabranjeno spaljivanje korova i trave te paljenje vatre na otvorenom prostoru za vjetrovitog vremena, noću, kao i u blizini šuma i objekata podložnih zapaljenju.
Image and video hosting by TinyPic
‘U slučaju da građani ipak pale biljni otpad i korov na otvorenom, tada trebaju osigurati mjesto paljenja sredstvima za gašenje, znači vodom i priručnim sredstvima. Ni u kojem slučaju zgarište se ne smije ostaviti bez nadzora, a nakon spaljivanja dužni su detaljno pregledati mjesto spaljivanja i eventualne ostatke u potpunosti ugasiti’.

Ančić ističe da su Zakonom o zaštiti od požara propisane i kazne za građane koji se ne pridržavaju uputa, pogotvo ako nastane materijalna šteta kojoj je uzrok paljenje vatre na otvorenom. Ančić ističe da je osoba koja želi paliti vatru na otvorenom prostoru i spaljivati korov, a nije sigurna da pravilno procjenjuje sve uvjete i mogućnosti, dužna o svom naumu obavijestiti najbliže dobrovoljno vatrogasno društvo.…. ferata

Image and video hosting by TinyPic

...18:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EPIDEMIJA POŽARA: Gorjelo na 26 mjesta, od Nina do Supernove
[ # ]

ZADAR

Epidemija požara širi se Zadarskom županijom! Vatrogasci su samo u srijedu od 10 do 20 sati imali rekordne 26 intervencije diljem Zadra i županije uglavnom zbog požara izazvanih paljenjem korova tijekom izvođenja poljoprivrednih radova. Objavljujemo sve vatrogasne intervencije uz još jedno upozorenje na dodatan oprez kod rukovanja otvorenim plamenom!

- U 10.16 zaprimljena je dojava o požaru kontejnera u Zadru. Ugasili su vatrogasci JVP Zadar.
- u 10,30 zaprimljena je dojava o požaru u Dračevcu. Ugasili su vatrogasci JVP Zadar, a izgorjelo je 100x100 m2 trave.
- U 11.00 zaprimljena je dojava o požaru u Ninu. Ugasili su vatrogasci DVD Pljusak. Izgorjelo je 150x100 m2 trave.
- U 11.37 zaprimljena je dojava o požaru u Zemuniku. Ugasili su vatrogasci JVP Zadar. Gorjelo je na dva mjesta 300x300 i 150x100 m2 trave.
- U 12,36 zaprimljena je dojava o poažru u Ninu. Ugasili su vatrogasci DVD Pljusak, a izgorjelo je 50x15 m2 trave.
- U 13.20 zaprimljena je dojava o požaru u Privlaci. Ugasili su vatrogasci DVD Privlaka, a izgorjelo je 100x100 m2 trave.
- U 13,25 zaprimljena je dojava o požaru u Škabrnji. Ugasili su vatrogasci JVP Zadar, a izgorjelo je 150x100 m2 trave.
- u 13.45 zaprimljena je dojava o požaru u Posedarju. Ugasili su vatrogasci DVD Posedarje, a izgorjelo je 300x100 m2 trave.
- U 14,00 zaprimljena je dojava o požaru u Sabunikama. Na teren su izašli vatrogasci DVD Privlaka, ali nisu djelovali.
- U 16.07 zaprimljena je dojava o požaru u Murvici. Ugaisli su vatrogasci JVP Zadar, a izgorjelo je 100x50 m2 trave.
- U 16.10 zaprimljena je odjava o požaru kod Tromilje. Ugasili su vatrogasci JVP Zadar, a izgorjelo je 150x100 m2 trave i raslinja.
- U 16.15 zaprimljena je dojava o poažru u Privlaci. Ugasili su vatrogasci DVD Privlaka.
- U 16,25 zaprimljena je dojava o požaru u Privlaci. Ugasili su vatrogasci DVD Privlaka.
- U 16,30 zaprimljena je odjava o požaru u Zemuniku. Na teren su izašli vatrogasci JVP Zadar, ali nisu djelovali.
- U 16,33 zaprimljena je dojava o požaru u Murvici. Ugasili su vatrogasci JVP Zadar, a izgorjelo je 300x300 m2 trave i raslinja.
- U 16,35 zaprimljena je dojava o požaru u Privlaci. ugasili su vatrogasci DVD Privlaka.
- U 16.42 zaprimljena je dojava o požaru u Ninu. Ugasili su vatrogasci DVD Pljusak, a izgorjelo je 500x300 m2 trave i raslinja.
- U 16,50 zaprimljena je dojava o požaru u Briševu. Ugasili su vatrogasci JVP Zadar, a izgrojelo je 200x100 m2 trave i hrastove šume.
- U 16.55 zaprimljena je dojava o požaru u Radovinu. Ugasili su vatrogasci DVD Ražanac, a izgorjela je hrpa trave.
- U 17,04 zaprimljena je dojava o požaru u Zemuniku. Ugasili su vatrogasci JVP Zadar, a izgorjelo je 100x50 m2 trave.
- U 17,24 zaprimljena je dojava o požaru u Bibinjama. Ugasili su vatrogasci JVP Zadar.
- U 18,00 zaprimljena je dojava o požaru u Privlaci. Na teren su izašli vatrogasci JVP Zadar, ali nisu djelovali.
- U 18,35 zaprimljena je dojava o požaru kod Supernove. Na teren su izašli vatrogasci JVP Zadar, ali nisu djelovali.
-.U 18,44 zaprimljena je dojava o požaru u Zemuniku. Ugasili su vatrogasci JVP Zadar.
- U 20,04 zaprimljena je dojava da gori kontejner u Zadru. Ugasili su vatrogasci JVP Zadar. …. zadarski.hr

Image and video hosting by TinyPic

...16:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD JELISAVAC
[ # ]

JELISAVAC

Jučer je u Jelisavcu u prostorijama doma DVD-a održana 84. godišnja skupština DVD-a Jelisavac. Skupštinu je vodio predsjednik DVD-a Darko Kuric te je nakon Hrvatske himne i himne vatrogasaca održan službeni dio u kojemu su pročitana izvješća u kojem je detaljno izneseno sve što je bilo u prošloj godini i u kojim su sve akcijama sudjelovali članovi DVD-a Jelisavac kao i plan i program za ovu godinu.
Image and video hosting by TinyPic
Na skupštini su uz mnogobrojne vatrogasce iz Jelisavca bili i predstavnici DVD-a Širokog Polja, DVD-a Našica, DVD-a Markovca, DVD-a Vukojevaca, DVD-a Koška, DVD-a Ledenik, DVD-a Velimirovac, DVD-a Lila. Isto tako kao gosti na skupštini su bili prisutni gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar, predsjednik Mjesnog odbora Jelisavac Franjo Kanđera, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Našica Vlatko Gašić, predsjednica DND-a Jelisavac Ivanka Minarik, predstavnik nogometnog kluba Vihor Zdavko Tuc, predsjednik Matice Slovačke Jelisavac Vlado Hulak, predsjednik SKUD-a I.B Slovak Jelisavac Slavko Hulak. Nakon skupštine i službenog dijela svi prisutni vatrogasci su mogli uživati uz jelo i piće u daljnjem druženju i zabavi.…. našice.com

Image and video hosting by TinyPic

25.01.2015. ...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PIROMANI U AKCIJI U Zadru gorjela palma, u Ninu trava!
[ # ]

ZADAR

Zbog požara u Zadru i Ninu, u proteklih 12 sati vatrogasci su intervenirali dva puta. U subotu u 20.35 sati zaprimljena je dojava o požaru u Ninu. Ugasili su ga vatrogasci DVD-.a Pljusak, a utvrđeno je da je izgorjela suha trava i raslinje. U 3.40 sati dojavljeno je pak da gori palma u Zadru. Ugasili su je vatrogasci JVP-a Zadar.…. zadarski list

Image and video hosting by TinyPic

...14:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRVAŠIĆ BEPO: KADA ODRASTEM I JA ŽELIM BITI VATROGASAC
[ # ]

SPLIT
Piše: Tihana Marović

- Kada odrastem i ja želim biti vatrogasac - poručio je zadivljeni prvašić Bepo nakon edukativno-pokazne vježbe gašenja početnih požara, koju je na školskom igralištu Osnovne škole Spinut, u četvrtak poslijepodne organizirala Služba za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje i Javna vatrogasna postrojba Grada Splita. Kontrolirana vatra gasila se i aparatima za gašenje i hidrantima, a glavni junaci bili su školarci, koji su na vježbu došli u pratnji roditelja i profesora.

- Upravo sam ugasio požar aparatom i moram priznati da je stvarno jednostavno. Prvi put nije išlo, ali iz druge sam uhvatio pravi mot. Samo moraš izvući prekidač. Vatrogasci su stvarno cool i možemo ih zvat za sve. Gase požare, spašavaju živote, tu su i kad se zaglaviš u liftu ili nekoj prostoriji, i kod poplave i kod sudara! - rekao nam je petaš Duje Zloić. Najvažnije je naučiti čime što gasiti, nadodaje Noah, koji je na vježbu došao u pratnji djeda, bivšeg vatrogasca.
Image and video hosting by TinyPic
- Voda ne pomaže kod zapaljivih tekućina, već samo kada gori drvo ili plastika. Ako gore zapaljive tekućine, treba ih gasiti pjenom iz aparata jer će u protivnom voda samo pogoršati stvar. No, ako je požar oko vas najbitnije je da ne paničarite, već da ostanete prisebni i nazovete 193 - educirao nas je Noah. Unatoč kišnoj prognozi vježbi se odazvalo stotinjak građana, a zanimanjem je bio zadovoljan i zapovjednik desetine Nikša Šore.

- Vatrogasna inicijativa je prepoznata i to je dobra stvar. Mi smo profesionalci i pomoći ćemo u svakoj potrebi. Ove informacije uistinu mogu pomoći, a posebno nas raduje entuzijazam naših najmlađih sugrađana, ipak na njima svijet ostaje. Na naše veliko zadovoljstvo nekoliko mladića pokazalo je i direktnije zanimanje za posao vatrogasca, pa smo ih uputili na dobrovoljno vatrogasno društvo, to je ipak najbolji početak - zaključio je Šore.…. slobodna dalmacija

Image and video hosting by TinyPic

23.01.2015. ...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MANJAK SREDSTAVA I LJUDSTVA ZAGREBAČKIH VATROGASACA
[ # ]

ZAGREB

Za optimalno funkcioniranje bez nekakvog razvoja velikog treba oko 78 milijuna, a mi imamo sada nešto više od 68 pa je naš prvi plan da se preko ureda za hitne situacije probamo na rebalansu proračuna izboriti za nešto više novaca”, objasnio je Mladen Malčić, zapovjednik JVP Grada Zagreba. Iako su zagrebački vatrogasci dobro opremljeni, zbog manjka sredstava vozila se teško održavaju.
Image and video hosting by TinyPic
“Imamo dovoljno vatrogasnih vozila no međutim nisu servisirana. Dakle trebalo bi ih dati servisirati jer nakon deset godina visinska vozila Metz, koja smo dobili iz programa Vlade, moraju ići u Njemačku na servis što košta 400 tisuća kuna a da nije nikakav popravak veći”, kaže Mladen Malčić, zapovjednik JVP Grada Zagreba.

Uz poteškoće održavanja tehničkih sredstava, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba manjka i ljudstva. “U postajama Centar, Žitnjak, Jankomir, Novi Zagreb i Dubrava fali oko 90 ljudi, ali još kada bi se zbrojili ovi koji su trenutno nesposobni to bi bilo preko sto. Kada bi se, prema planu zaštite od požara koji je donesen 2009. godine, izgradile nove postaje u Sesvetama, u podsljemenskoj zoni i Novom Zagrebu od 40 tada bi falilo oko 270 ljudi”, istaknuo je Mladen Malčić, zapovjednik JVP Grada Zagreba. Prema planu zaštite od požara, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba trebala bi svake godine zaposliti 15 do 20 novih vatrogasaca, no financijska kriza onemogućava otvaranje novih radnih mjesta.…. mreža tv

Image and video hosting by TinyPic

...16:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OPUŠAK IZAZVAO POŽAR, MUŠKARAC SE UGUŠIO U DIMU
[ # ]

STRMEC

Bio je u redu čovjek, ali samotnjak. Sa svima je bio dobar, ali se ni sa kim nije družio. I eto, skonča ovako, komentirali su susjedi okupljeni oko nagorjele kuće preminulog V.P. (58) u Nazorovoj ulici u Strmecu. Dok je policija u srijedu kasno navečer utvrđivala zbog čega je planula drvena kuća u kojoj je od gušenja preminuo V.P. susjedi su, kimajući glavama, potiho prepričavali njegov tužni život.
Image and video hosting by TinyPic
- Bio je u ratu četiri godine, no ne znam da li je uspio srediti svoj status. Nikada se nije ženio i živio je sam. Još je to sve nekako išlo dok mu je majka bila živa. No, od tada se i on razbolio i imao problema s kukovima, a nedavno je doživio i prometnu nesreću i hodao sa štapom. Uopće ne znamo od čega je živio - sliježe ramenima jedan od susjeda.
Budući da je očevid još trajao, policija nije željela davati nikakve informacije. Ono što smo neslužbeno uspjeli saznati jest da je požar buknuo zbog opuška.…. 24sata.hr

Image and video hosting by TinyPic

21.01.2015. ...21:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNO VOZILO IZRADILI OD GAJBI ZA PIVU
[ # ]

FELDHAUSEN

Volonteri u vatrogasnoj brigadi gradića u nJemačkoj regiji SJeverna Rajna -Westphalia napravili su vatrogasno vozilo od 4.740 gajbi piva. ''Vozilo'' je dugačko 15,5 metara, a kako prenosi njemački list ''Dorstener Zeitung'', kreacija volontera iz Feldhausena mogla bi biti upisana u Ginisovu knjigu rekorda. Kako bi dokazali da je projekat pravi i da nisu varali, učesnici su snimali cijelu akciju iz tri ugla. Vozilo bi trebalo biti predstavljeno u srpnju, kada će ta vatrogasna jedinica obilježavati 75 godina postojanja.


Image and video hosting by TinyPic

20.01.2015. ...17:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽAN 2.ZIMSKI KUP DVD-a OSTRNA
[ # ]

DUGO SELO
Piše / Foto: Božidar Cik

U gradskoj sportskoj dvorani u Dugom Selu u subotu 17. siječnja 2015. godine po drugi puta održano je vatrogasno natjecanje u brzom spajanju usisnog voda pod nazivom 2. Zimski kup DVD-a Ostrna. Natjecanje je kvalitetno i uspješno održano u organizaciji DVD-a Ostrna, a pod pokroviteljstvom grada Dugog Sela, firme Zeleni kvadrat d.o.o, firme HRT Šarić d.o.o., te firme Mi Star d.o.o. Na natjecanju je ukupno nastupilo 59 ekipa, što je za 6 ekipa više nego što je nastupilo na 1. Zimskom kupu.
Image and video hosting by TinyPic
U kategoriji odraslih "A" nastupila je 31 muška i 15 ženskih ekipa. Pehar za prvo mjesto u kategoriji muški "A" , te prijelazni pehar za ukupnog pobjednika kupa i opremu sponzora firme HRT Šarić d.o.o., osvojila je ekipa DVD-a Ribnica, za drugo mjesto ekipa DVD-a Cirkvena i za treće mjesto ekipa DVD-a Andrilovec. Pehar za prvo mjesto u kategoriji žene "A", te opremu sponzora firme Mi Star d.o.o. osvojila je ekipa DVD-a Zaprešić, za drugo mjesto ekipa DVD-a Ribnica i za treće mjesto ekipa DVD-a Andrilovec. U kategoriji odraslih "B" nastupilo je 6 muških i 7 ženskih ekipa.

Pehar za prvo mjesto u kategoriji muški "B", te opremu sponzora firme Mi Star d.o.o. osvojila je ekipa DVD-a Strmec Bukevski 1, za drugo mjesto ekipa DVD-a Ribnica i za treće mjesto ekipa DVD-a Strmec Bukevski 2. Pehar za prvo mjesto u kategoriji žene "B", te opremu sponzora firme Mi Star d.o.o. osvojila je ekipa DVD-a Ribnica 1, za drugo mjesto ekipa DVD-a Ivanska i za treće mjesto ekipa DVD-a Ribnica 2. Posebnu nagradu, odnosno plaketu za Društvo sa najviše ekipa na natjecanju osvojio je DVD-a Strmec Bukevski, koji je nastupio sa 6 natjecateljskih ekipa.

REZULTATI
…. muški "A"
…. žene "A"
…. muški /žene "B"

Image and video hosting by TinyPic

...15:03 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VLASTITIM SREDSTVIMA KUPILI NAVALNO VATROGASNO VOZILO
[ # ]

MIHOVLJAN

Danas se održala 85. godišnja izvještajna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mihovljan. Samoj skupštini, na platou u središtu Mihovljana, prethodio je blagoslov novonabavljenog navalnog vatrogasnog vozila. Riječ je o rabljenom vozilu kupljenom u Švicarskoj sredstvima iz redovne djelatnosti DVD-a, odnosno prodano je starije vozilo i doplaćeno još 11 tisuća eura. Nakon ove svečanosti mihovljanski vatrogasci okupili su se u 10 sati u Društvenom domu na redovnoj skupštini s izvještajima za prošlu godinu i planovima rada za ovu, te s dodjelili priznanja zaslužnim članovima.

Image and video hosting by TinyPic

18.01.2015. ...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI IZ VARAŽDINSKE ŽUPANIJE NA POPLAVLJENIM PODRUČJIMA U SLAVONIJI MEĐU PRVIMA !
[ # ]

VARAŽDIN

Vatrogasna zajednica Varaždinske županije prošlu je godinu privela kraju svečanom primopredajom vatrogasne opreme pripadnicima 16 dobrovoljnih vatrogasnih društava i JVP Grada Varaždina. Naime, zahvaljujući Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, Zajednica je uspjela osigurati sredstva za nabavu 17 kompleta opreme za ispumpavanje vode, čija je vrijednost nešto viša od 100.000 kuna. Opremu su primili DVD Bedenec, DVD Biškupec, DVD Donja Voća, DVD Gornji Kučan, DVD Hrženica, DVD Ivanec, DVD Klenovnik, DVD Lepoglava, DVD Ludbreg, DVD Nova Ves, DVD Petrijanec, DVD Sveti Đurđ, DVD Svibovec Podravski, DVD Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu, DVD Varaždinske Toplice, DVD Vinica i JVP Grada Varaždina.
Image and video hosting by TinyPic
Svečana primopredaja opreme upriličena je 30. prosinca, a zapovjednicima vatrogasnih postrojbi opremu su uručili županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček i predsjednik Zajednice Nedeljko Vukalović. Na predaji opreme istaknuta je važnost vatrogasaca s područja Varaždinske županije koji su u poplavljenu Slavoniju stigli među prvima i vratili se među posljednjima. No, vatrogasci su imali puno posla i u vlastitoj županiji s obzirom na činjenicu kako je u Varaždinskoj županiji bilo najviše pojedinačnih tehničkih intervencija na poplavama u prošloj godini.…. regionalni.com

Image and video hosting by TinyPic

...16:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI NAKON DVA SATA BORBE UGASILI POŽAR GOSPODARSKOG OBJEKTA
[ # ]

STRMEC
Piše: Damir Marenić
Foto: Damir Halužan

Image and video hosting by TinyPic
U utorak , 13.siječnja ,u 22:45 sati putem dojave dobivene od županijskog VOC-a vatrogasci grada Sveta Nedelja kreću prema Strmcu, Lovasići 24, gdje je došlo do požara gospodarskog objekta u vlasništvu J.D. Zbog kasne dojave a unatoč brzom izlasku vatrogasaca, požar objekta bio je u razbuktaloj fazi te je vatra zahvatila velik dio objekta. Velikim naporom vatrogasci DVD-a Sveta Nedelja i Strmec nakon dva sata borbe sa vatrenim plamenom uspijevaju ugasiti požar. Pri tom su spašene i domaće životinje. Ozljeđenih nije bilo a vatrogasci Strmca su ostali u pasivnom dežurstvu do obavljanja očevida. Na intervenciji je sudjelovalo15 vatrogasaca sa dvije autocisterne, navalno vozilo, zapovjedno vozilo te kombi vozilo. Utrošeno je 20000 litara vode, a šteta se procjenjuje na 200.000 kuna.

Image and video hosting by TinyPic

15.01.2015. ...21:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OSPOSOBLJAVANJE STOŽERA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA GRADA SVETA NEDELJA
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić
Foto: Zvonko Marko

Image and video hosting by TinyPic
U gradskoj vijećnici danas je održano osposobljavanje Stožera zaštite i spašavanja, zapovjedništva Civilne zaštite i vatrogasnog zapovjedništva grada Sveta Nedelja. Teme kao što su Sustav zaštite i spašavanja, obveze i zadaće lokalne zajednice i odgovornih osoba u zaštiti i spašavanju, stožerno upravljanje u kriznim događajima, odnos s javnošću i medijima prezentirali su pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb Damir Pilčik, voditelj Odjela preventivnih i planskih poslova Mario Vegar i viša stručna savjetnica za prevenciju i planiranje Maja Milković. Po završenom predavanju održana je završna rasprava o pojedinim temama te problemima s kojima se operativne snage suočavaju na terenu te o poboljšanju rada samog Stožera koji ima zadatak u budučnosti da se više sastaje i uvježbavanje simulacija pojedinih kriznih situacija. Također u završnoj raspravi akcent se stavio na izradu Procjene ugroženosti i operativni planovi zaštite i spašavanja za Grad Sveta Nedelja.

Image and video hosting by TinyPic

...19:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BLAGOSLOV VATROGASNOG DOMA I VOZILA TE SPOMEN NA UMRLE
[ # ]

ORIOVAC
Piše /Foto: Ivica Terzić

Image and video hosting by TinyPic
Danas, 15.01.2015. godine, u 18,00 sati održana je misa u spomen na preminule vatrogasce, koju je održao župnik župe Sv. Emerika u Oriovcu, a nakon toga je blagoslovio Vatrogasni dom, vozila i opremu DVD „Oriovac“, kojem je nazočio i veći broj članova DVD Oriovac. Nakon blagoslova, župnik je svima zaželio što manje intervencija, a one intervencije koje se moraju i odraditi neka budu uspješne uz božji blagoslov i pomoć sveca zaštitnika Svetog Florijana.

Image and video hosting by TinyPic

...19:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SRETAN ROĐENDAN VATROGASCIMA STAROG VITEZA
[ # ]

STARI VITEZ

Image and video hosting by TinyPic
Dana 15.01.1965. godine Odlukom Skupštine opštine Vitez osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo Vitez sa sjedištem u Starom Vitezu Ul. Šoše mažara broj 1. Ovom prilikom želimo da svim istinskim vatrogascima kao i osnivačima vatrogasne jedinice čestitamo 50-tu godišnjicu od osnivanja vatrogasne jedinice i najavljujemo veliko obilježavanje 50-te godišnjice u Oktobru mjesecu gdje čemo organizovati veliku pokaznu vježbu, dane otvorenih vrata, svečanu akademiju, dodjelu plaketa i zahvalnica zazlužnim pojedincima i kolektivima a naravno i vatrogascima koji su obilježili rad i djelovanje DVD-a svih ovih godina.
Vaši vatrogasci Stari Vitez.

Ovom vrijednom jubileju pridružuju se i Vatrene Vijesti 911 i MD Ranger

Image and video hosting by TinyPic

14.01.2015. ...20:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U PODZEMNOJ NEW YORKA - VATRU GASI ČAK 150 VATROGASACA
[ # ]

NEW YORK

Više od 150 vatrogasaca bori se s požarom koji je izbio rano jutros po lokalnom vremenu na stanici metroa Penn u New Yorku. Požar je navodno izbio ispod zemlje na mjestu izgradnje pruge na Long Islandu što je izazvalo kašnjenje. Stanica Penn se inače nalazi između Osme avenije na Manhattanu i Zapadne 33. ulice. Za sada nema informacija o žrtvama, a NBC javlja kako su dva vatrogasca lakše ozlijeđena. Iako još uvijek traje istraga, dužnosnici su rekli kako im se požar čini 'sumnjivim'. Stanica Penn je inače najprometnija željeznička stanica u SAD-u. S njom je povezano 14 linija, a svakog dana kroz nju prođe oko pola miljuna ljudi. Podsjetimo, jedna je osoba izgubila život u podzemnoj željeznici u Washingtonu u ponedjeljak pošto su vatrogasci, zbog dima nepoznatog uzroka, evakuirali stotine putnika iz jedne stanice u vrijeme poslijepodnevne gužve u američkoj prijestolnici. Za sada nije poznato jesu li ova dva incidenta povezana.…. bl!n


Image and video hosting by TinyPic

13.01.2015. ...17:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNIM VOZILOM U PROVALIJU
[ # ]

SKRADIN

VNa autocesti A1 Zagreb - Split kraj Šibenika u utorak oko 12.20 sati u slijetanju s autoceste ozlijedila su se dvojica vatrogasaca DVD-a Hvar. Dozapovjedenik i predsjednik DVD-a su kamion-ljestve vozili u smjeru Splita, odakle su trajektom namjeravali vozilo prebaciti na Hvar. No kod odmorišta 'Krka' kamionom su probili ogradu i sletili u provaliju. U pomoć su vatrogascima priskočili kolege iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik.
Image and video hosting by TinyPic
- Teško mi je išta reći o ozljedama, osim da je jedan kolega iz kamiona izašao sam i popeo se na autocesu, a po drugog su se spustili vatrogasci. Hitna pomoć ih je prevezla u šibensku bolnicu, a o težini ozljeda znat će se nakon medicinske obrade - rekao nam je zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević. Obojica vatrogasaca su komunikativna i po svemu sudeći nisu životno ugroženi. Hvarski vatrogasci vozili su kamion-ljestve iz Donje Stubice, gdje je vozilo bilo na remontu.…. 24sata.hr

Image and video hosting by TinyPic

...16:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SRETAN KRAJ DRAME KOD SAJMA: Spašen dječak koji se popeo na banderu!
[ # ]

BEOGRAD


Dječak star oko 10 godina spašen je danas u Beogradu kada su ga vatrogasci skinuli sa tramvajskih žica na koje se popeo danas oko 13 sati. Incident se dogodio u Bulevaru Vojvode Mišića, pored kupole Beogradskog Sajma. Hodao je po tramvajskim žicama visokim oko pet metara, dok su se svi prolaznici plašili da bi mogao da padne. U akciju se onda uključio kran vatrogasne brigade, kada je jedan vatrogasac zgrabio dječaka, ubacio u korpu krana i spasio mu život. On nije ozljeđen, a za svaki slučaj je prevezen kolima hitne pomoći na Urgentni centar.…. udri muški

Image and video hosting by TinyPic

11.01.2015. ...19:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

20.000 KUNA ZA POPLAVLJENE, JVP-u ISUŠIVAČ
[ # ]

KARLOVAC

20 tisuća kuna prikupljeno je na tradicionalnom humanitarnom malonogometnom turniru gradskih tvrtki i ustanova za učenike karlovačkih osnovnih škola čije su kuće stradale u prošlogodišnjim poplavama. Uz to, gradska tvrtka Čistoća donirala je karlovačkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi isušivač vrijedan oko 10 tisuća kuna. U sportskom dijelu turnira slavila je gradska tvrtka Mladost, koja je u finalnoj utakmici, nakon izvođenja deveteraca, bila bolja od ekipe Karlovačke županije s 2:1. Nakon 20 minuta igre nije bilo pogodaka. Osvajača 3. mjesta odlučivali su samo deveterci (nije igran susret) i u njima su igrači Inkasatora s 2:1 pobijedili Čistoću.
Image and video hosting by TinyPic
U polufinalu Karlovačka županija je s 3:0 nadigrala Čistoću, a Mladost je s minimalnih 1:0 slavila nad Inkasatorom. Ekipa novinara, za koju je nastupio i Tomislav Klarić s našeg radija, u skupini je pobijedila Zelenilo sa 4:2, a istim je rezultatom izgubila od Hostela Karlovac (koji se natjecao izvan konkurencije), te se plasirala u četvrtfinale, gdje je poražena od Inkasatora rezultatom 3:2.…. radio mrežnica

Image and video hosting by TinyPic

...06:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŠIBENSKI VATROGASCI NA MUKAMA
[ # ]

ŠIBENIK

Čak 106 požara planulo je u osam dana nove godine, doznajemo od Županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića. Samo jučer su tijekom dana vatrogasci gasili na pet mjesta u županiji: u Radučiću, Oklaju, Ivoševcima, Radljevcu i Razvođu. - Apeliramo na ljude da ne pale korov. Ponavlja nam se 2012. godina po statistikama kada je u zimskom dijelu godine, zbog paljenja korova, bilo više požara nego na ljeto. Stalno nešto gori, a prije tri dana u pet dana nove godine planulo je preko 70 požara – kaže nam Dukić. Jučer je gorjelo u Ivoševcima, a izgorjelo je 40 hektara trave i niskog raslinja. U Radiljevcu je izgorjelo tri hektara trave, makije i borove šume. U Razvođu je izgorjelo dva hektara trave i makije, dok su požari u Radučiću i Oklaju bili dosta manji. - Ipak, riječ je o manjim požarima. Nema materijalne štete osim utrošenih radnih sati vatrogasaca, vozila i opreme. Veliki su troškovi održavanja opreme, a oni sa sitnim požarima stalno rastu – tvrdi Dukić.

Većina tih požara uzrokovana je paljenjem korova pa iz Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije i područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje apeliraju na poljoprivrednike da paze što rade jer svojom nepažnjom čine ogromnu štetu.
Iz policije apeliraju na građane koji spaljuju otpad na oprez jer prilikom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, jer bi zbog nedovoljne pažnje pri rukovanju vatrom ili zapaljivim predmetima moglo doći do požara koji lako izmaknu kontroli pa se vatra može proširiti na šume, gospodarske i stambene objekte, a time ugroziti i ljudske živote. Šibenski vatrogasci ne dvoje da su veći broj tih požara izazvali nesavjesni poljoprivrednici koji pale korov, a zakonodavac je namijenio onima koje uhvate i do 150.000 kuna kazne za takvo izazivanje požara, pa čak i zatvorsku kaznu u trajanju od 60 dana.…. m.šibenik.in

Image and video hosting by TinyPic

08.01.2015. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAČELNIK OPĆINE POSLAO NOVOGODIŠNJU ČESTITKU PREDSJEDNIKU SINDIKATA USK-a
[ # ]

BOSANSKA KRUPA

Predsjednik Samostalnog sindikata vatrogasaca Unsko-sanskog kantona (SSV USK) Elvir Mulalić, primio je novi ugovor o radu na potpis kojim se raspoređuje na drugo manje plaćeno radno mjesto kao nagradu za aktivno djelovanje sindikata u zaštiti prava vatrogasaca. Kao javna osoba Samostalnog sindikata vatrogasaca USK, Elviru Mulaliću je u ovom prazničnom periodu, kao novogodišnja čestitka, uručen novi ugovor o radu kojim se kažnjava za svoj sindikalni aktivizam te se raspoređuje van Službe za civilnu i protupožarnu zaštitu na administrativno-pomoćno radno mjesto koje nema veze s njegovim kvalifikacijama kao vatrogasca. Na „novom“ radnom mjestu poslove bi trebao obavljati s manjom plaćom (za 350,00KM) bez beneficiranog radnog staža, bez prava na dodatak po osnovu uvjeta rada kao vatrogasaca, dakle bez svih zakonom garantiranih beneficija za koje se borio kao sindikalac a koja su potvrđena kao pravo vatrogasaca i od strane Vlade FBiH.

Elvir Mulalić, kao Predsjednik SSV USK-a i sindikalni povjerenik sindikata za PVJ-e općine Bosanska Krupa, sa radnog mjesta Vatrogasac vođa grupe-smjene raspoređen na radno mjesto Referent –šalterski radnik te bi trebao obavljati poslove „vrši naplatu takse i naknada, vodi evidenciju o naplaćenim taksama i naknadama“. Samostalni sindikat vatrogasaca USK je u protekloj 2014. godini dosta toga odradio; pokrenuo je kampanju zagovaranja za zaštitu prava vatrogasaca u skladu s relevantnim zakonima te za uređenje statusa samoga sindikata u odnosu na Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama FBIH. S tim u vezi, sindikat je pokrenuo i kampanju za osnivanje federalnog sindikata vatrogasaca. Sindikat je ostvario uspješnu suradnju s nevladinim sektorom te postao članom i to aktivnim članom Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava, neformalna mreža od preko 90 sindikata i nevladinih organizacija koja zajedničkim djelovanjem doprinosi jačanju sindikata i poštivanju prava radnika. Većinu ovih aktivnosti sindikat, na čelu sa g. Elvirom Mulalićem, je realizirao u partnerstvima sa Cetrom za civilnu promociju društva iz Sarajeva i Centrom za građansku suradnju iz Livna kroz projekte financirane od strane institucija EU.

Realizacijom ovih projekata postignuti su i određeni rezultati koji će se prvenstveno odraziti na ostvarivanja prava profesionalnih vatrogasaca na prostoru Unsko-sanskog kantona ali i na ostalim područjima Federacije BiH. Podsjećanja radi došlo se do izjašnjenja Vlade FBiH kojim su potvrđeni stavovi sindikata ali i pravne struke oko implementacije dodatka na uvjete rada, vatrogasci PVJ-e grada Bihaća kroz besplatnu pravnu pomoć pripremili i na sud predali 21 tužbu za zaostala potraživanja te pokrenute aktivnosti na formiranju sindikata vatrogasaca na nivou Federacije BiH. Ovakav potez općinskog načelnika Armina Halitovića kao sindikat i kao vatrogasci tumačimo samo kao kažnjavanje i diskriminaciju zbog sindikalnih aktivnosti ne samo u okviru općine Bosanska Krupa već i šire. Ovom prilikom ćemo samo spomenuti aktivnost Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama FBiH s ciljem brisanja ovog sindikata iz Registra udruženja.
Image and video hosting by TinyPic
Da je previše slučajnosti u ovom premještaju je očigledno, jer se uočava nastojanje više faktora a uz pomoć općinske administracije općine Bosanska Krupa da se Samostalni sindikat vatrogasaca Unsko-sanskog kantona u svojim aktivnostima uspori ili čak i potpuno zaustavi razmještanjem g. Elvira Mulalića iz djelatnosti zaštite od požara i vatrogastva na prostoru Unsko-sanskg kantona. Štoviše, ovim premještajem se narušava funkcionalnost Profesionalne vatrogasne jedinice i jedne od četiri smjene, naročito u vrijeme godišnjih odmora ili eventualnih bolovanja, jer istoj će nedostajati jedno lice s ispitom rukovodioca akcije gašenja požara premještajem g. Elvira Mulalića. U cilju zaštite Elvira Mulalića, kao javnoe osobe Samostalnog sindikata vatrogasaca USK, o novo nastaloj situaciji ćemo obavijestiti sve relevantne institucije i organizacije u zemlji kao i iskoristiti sve zakonske mehanizme u cilju zaštite od diskriminacije. Zahtijevamo od načelnika Bosanske Krupe, Armina Halitovića, da povuće ovu sramotnu odluku o premještanju iskusnog vatrogasca i aktivnog sindikalca s radnog mjesta vatrogasca.

Samostalni sindikat vatrogasaca
Unsko-sanskog kantona
Ulica Vahide Maglajlić BB
77240 Bosanska Krupa
Tel: ++387 61 618 429

Image and video hosting by TinyPic

07.01.2015. ...13:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŽUPANIJSKI VATROGASCI UPOZORAVAJU: Budite oprezni pri spaljivanju biljne vegetacije
[ # ]

ŠIBENIK

Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije i Područni ured za zaštitu i spašavanje Šibenik upozoravaju.Zbog isušenosti tla i postojeće biljne vegetacije, upozoravaju građane na oprez pri spaljivanju suhe trave, korova i ostalog niskog raslinja, smeća i drugog otpada, kao i na oprez pri bacanju opušaka, kako ne bi buknuli požari u kojima mogu nastati velike materijalne štete, a ugroženi su i života ljudi. Posebice je potreban oprez prilikom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina jer zbog nedovoljne pažnje pri rukovanju vatrom ili zapaljivim predmetima može doći do takvih požara koji mogu izmaknuti kontroli pa se vatra može proširiti na šume, gospodarske i stambene objekte, a time i ugroziti ljudske živote.…. pročitaj više

Image and video hosting by TinyPic

05.01.2015. ...17:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MLADEN JELIĆ ZAPOVJEDNIK JVP KNIN: Nikada me ništa nije ovako potreslo
[ # ]

KNIN

Nakon strašne prometne nesreće sinoć u Kninu, gdje je peteročlana obitelj - Jadran Grizelj, njegova majka, supruga Milena te dvoje djece, šestomjesečna beba i dvoipolgodišnja djevojčica, smrtno stradala sletjevši automobilom u rijeku Krku, Knin je u šoku. Kninjani su u nevjerici pratili vijesti o tragediji obitelji koju su svi poznavali, građani su se okupljali tijekom večeri, pomolili i zapalili svijeće za stradalu obitelj. Zapovjednik Javne vatrogasne postaje Knin Mladen Jelić rekao je da je osobno poznavao obitelj i da je išao u školu sa majkom vozača.
Image and video hosting by TinyPic
- Naš je posao težak, ali me nikada ništa nije ovako potreslo. Začuo se jak udarac i naši djelatnici koji se nalaze samo dvjestotinjak metara od mosta su odmah pohitali jer su pretpostavili da je netko udario u ogradu na mostu. Prvi je izašao čovjek koji je prao automobil u obližnjoj praonici koji se zove Marijan Ilić i on je skočio u rijeku, a potom u naši djelatnici Mladen Batić i Zoran Bračić koji su pokušali pomoći i izvukli su dva tijela. Ne mogu sa sigurnošću reći kako su stradali, ali sada kada smo izvukli auto, mogu pretpostaviti da je vozilo udarilo u nešto tvrdo, možda u rub obale i da je moguće da su stradali na taj način. Kada smo mi došli, vozilo se počelo potapati okrenuto naopako i za pretpostaviti je da je uzrok smrti i utapanje. Također, treba reći da je Krka strašno hladna možda par stupnjeva iznad nule. Ono što je sigurno je da je ovo tragedija kakvu Knin ne pamti - rekao je Mladen Jelić.

Automobilom marke Toyota šibenskih registracija upravljao je Jadran Grizelj, a iz još uvijek nepoznatih razloga udario je u ogradu Atlagića most na južnom ulazu u grad u 16.50 sati. Čuo se snažan prasak. Neslužbeno se doznaje da su vatrogasci iz automobila prvo izvukli šestomjesečnu bebu i baku, koji su u tom trenutku još davali znakove života, te ih predali ekipe hitne medicinske pomoći, no nisu preživjele.…. večernji.hr

Image and video hosting by TinyPic

04.01.2015. ...08:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAGREBAČKI VATROGASCI OSTAJU BEZ ZNAČAJNIJIH SREDSTAVA
[ # ]

ZAGREB

U 2014.godini zagrebački vatrogasci imali su pune ruke posla. “Imali smo točno 2967 intervencija, od toga je bilo 958 požara. To je nešto manje nego obično jer je bilo kišno proljeće pa nismo požara na otvorenom prostoru. A bilo je puno tehničkih intervencija, bile su oluje, poplave i tu su nam obrovoljci jedno 1000 intevencija odradili”, kazao je zapovjednik JVP Grada Zagreba Mladen Malčec. Suradnja s dobrovoljnim vatrogasim društvima je odlična, njih je puno više i pomažu kad god zatreba. “nas je svega 59 u službi u 5 postaja. Tako da mi smo spremni za 60 sekundi izaći iz garaže, ali za nekakve veće intervencije nam treba masovnost.
Image and video hosting by TinyPic
Ali za veće požare, ispumpavanje vode tu nam dobrovoljci puno pomažu”, dodaje Malčec. Iako Grad Zagreb podupire vatrogasce, novca ipak nedostaje. Još 90 vatrogasaca potrebno je zaposliti u 5 zagrebačkih vatrogasnih postaja. ” Još tri postaje su u planu da se naprave, u Sesvetama, u Novom Zagrebu jedna i u podsljemenskoj zoni. Isto tako očekujem da nam Grad Zagreb malo više da za osobnu zaštitnu opremu i sredstva za gašenje”, dodao je Malčec. Zbog manjka u proračunu vatrogasci će ostati bez dijela sredstava. No, nadaju se da će do kraja godine sredstva ipak malo biti povećana kako ne bi morali smanjivati plaće.…. mreža tv

Image and video hosting by TinyPic

...08:03 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽARI U AUSTRALIJI PRAĆENI JAKIM VJETROM UNIŠTILI NEKOLIKO KUĆA
[ # ]

AUSTRALIJA

U australskim saveznim državama Južna Australija i Victoria, dolaskom vručih ljetnih dana u mnogim mjestima su izbili požari i zahvatili tisuće hektara zemlje, a izgorjelo je i nekoliko privatnih kuća, javlja Anadolija. Vatrogasne službe bore se kako bi požare, koji prijete tisućama ljudi, stavili pod kontrolu. Naročito jak požar bjesni u mjestu Sampson u Južnoj Australiji. Glasnogovornik Ureda za izvanredne situacije (CFS) Rob Sandford je izjavio da je nekoliko domova na tom području izgorjelo. U mjestu Ararat u državi Victoria, koje se nalazi u blizini granice sa Južnom Australijom, vatra je zahvatila prostor veći od pet tisuća hektara.

Vatrogasne jedinice Victorije su priopćile da je požar zahvatio mjesto Moyston, koje pokušavaju ugasiti iz zraka i sa kopna. Navodi se da snažan vjetar u pojedinim mjestima otežava gašenje požara. U Victoriji je, prema posljednjim informacijama, izbilo više od 300 požara, dok su na njihovom gašenju angažirana 63 aviona kanadera. Premijer Južne Australije Jay Weatherill je izjavio da su požari u toj državi "izuzetno opasni".

Vjetar otežava gašenje
Jaki požari niskog raslinja prijetili su u subotu kućama u području Adelaide na jugu Australije, gdje je već izgorjelo pet kuća, ali su stavljeni pod kontrolu, javila je Hina. Prema izjavama lokalnih dužnosnika, brežuljci Adelaide čuveni po proizvodnji vina, sjeveroistočno od grada, suočavaju se s "nevjerojatno opasnim požarom popraćenim jakim vjetrom i visokim temperaturama", protiv čega se teško boriti. Zonu nastanjuje blizu 40.000 osoba koje su lokalne vlasti pozvale da napuste domove što je prije moguće.

"Suočavamo se u ovom trenutku s iznimno opasnim požarom", izjavio je šef vatrogasaca Južne Australije Greg Nettleton i dodao da prijeti rasplamsavanje požara zbog vjetra koji se kreće brzinom 110 kilometara na sat. Godine 1983. u jakim požarima smrtno je stradalo više od 70 osoba u područjima Južne Australije i Victorije, a u veljači 2009. jedne "crne subote" u Victoriji su poginule 173 osobe, a uništeno je više od 2.000 kuća, prenosi Hina.…. balkans.aljazeera.net

Image and video hosting by TinyPic

03.01.2015. ...11:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MATO ORINA LEGENDA ORAHOVAČKOG VATROGASTVA
[ # ]

ORAHOVICA

Priču o više od 130 godina orahovačkog vatrogastva nemoguće je ispričati bez spominjanja obitelji Orina, a posebno Mate Orine (61), legende vatrogastva na širem području Orahovice. Mato Orina je u protekloj, 2014. godini, nakon punih 47 godina rada u vatrogastvu, otišao u zasluženu mirovinu. No Mate je u mirovini samo na papiru – kada zasvira vatrogasna sirena, i danas redovno ode na svaku intervenciju. - To je jače od mene. Osjećam se zdravo i spremno i ne mogu sjediti kod kuće misleći kako moji kolege sada spašavaju ljude i imovinu, a da ne odem i ja pomoći. To je nešto što svaki vatrogasac mora imati u sebi, vatrogastvo se jednostavno voli i srcem i tijelom i dušom. Počašćen sam što ste me nazvali legendom orahovačkog vatrogastva, ali taj epitet može nositi samo i jedino pokojni gospodin Franjo Francek Hocenski! – kaže Mato Orina.
Image and video hosting by TinyPic
U vatrogastvo se zaljubio još kao dijete, a svoj prvi vatrogasni ispit položio je u rujnu 1968. godine. - Moja obitelj živjela je jako blizu vatrogasnog doma. Redovno sam odlazio gledati vatrogasne vježbe i sve što su vatrogasci radili. Uživao sam i samo gledajući tadašnjeg zapovjednika Matu Kruljca u odori i sanjao da i ja jednog dana budem na čelu vatrogasne postrojbe. Tako je krenulo, bio sam član dječjih i mladih sekcija, a 1981. godine završio sam školu za profesionalnog vatrogasca, što se danas zove škola za vatrogasnog tehničara. Od tada sam neprestano uz ovo društvo, 22 godine sam bio zapovjednik društva i potom 20 godina zapovjednik Vatrogasne zajednice Orahovica. Posebno se ponosim što sam bio i ratni zapovjednik DVD-a Orahovica u Domovinskom ratu – u dahu priča uvijek nasmijani Mato Orina.

Iza njega je više od 100 samo požarnih intervencija, a ostale tehničke ne može ni izbrojiti. U sjećanju su mu ostala dva velika požara. - Jedan od najvećih požara u mom životu svakako je onaj iz 1987. godine, kada je gorio planinarski dom na Jankovcu. Svuda okolo šuma, a dom gori. Imali smo samo stari kamion marke TAM, no uspjeli smo spasiti sve. Drugi je bio nedavno, 2011. godine, u tvornici Ciprijanović u Orahovici, a naša je intervencija također završila uspješno – nastavlja Mato. Svi su danas aktivni operativni vatrogasci iz šire regije učili od njega i on je ponosan na sve njih. - Ponosan sam na svoje učenike. Oni su danas vrhunski vatrogasci i pošteni obiteljski ljudi. Posebno mi je drago da je moj sin Robert naslijedio od mene veliku ljubav prema vatrogastvu, koje je danas i njegov život – kaže Mato Orina, dobitnik brojnih vatrogasnih i drugih odlikovanja.…. icv.com

Image and video hosting by TinyPic

...09:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KULTURNJACI I VATROGASCI ODREKLI SE "POVIŠICE" U KORIST GRADSKOG PRORAČUNA
[ # ]

OPATIJA

Image and video hosting by TinyPic
Kako smo nedavno izvještavali o zaključenom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u upravnim tijelima Grada Opatije, osnivač Grad Opatija ponudio je Festivalu i JVP Opatija prijedlog osnovice za obračun plaće koja bi i u 2015. godini bila 3% manja. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH koji djeluje u Festivalu i Sindikat vatrogasaca Rijeka koji djeluje u JVP Opatija, prihvatili su umanjenje osnovice od 3% potpisivanjem Sporazuma. Umanjenjem od 3% treću godinu zaredom, Festival i JVP Opatija uz gradsku upravu pokazali su, kako razumijevanje za kolege u vrtiću i knjižnici kojima se osnovica ni iduće godine neće umanjivati, tako i za cjelokupnu situaciju u gospodarstvu. Ujedno je dogovoreno izjednačenje materijalnih prava u manjem iznosu u gradskoj upravi i ustanovama od predviđenog osnovnim ugovorom.…. liburnija.net

Image and video hosting by TinyPic

...08:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI ŠTRIGOVE DOBILI VRIJEDNU DONACIJU IZ NJEMAČKE
[ # ]

ŠTRIGOVA

Image and video hosting by TinyPic
Ovih dana u DVD Štrigovu je stigao ''kombi'' sa doniranom opremom iz Njemačke, točnije iz njemačkog dobrovoljnog vatrogasnog društva Bad Vilbel. Donaciju u koju spadaju metlanice, potopna puma i kabanice, predsjedniku DVD-a Štrigova Aleksandru Karlovčecu predao je tamošnji zapovjednik društva Marco Mancini. Društva već dugi niz godina surađuju i pronašli su zajednički jezik, a ponajviše tome što je zapovjednik Marco Mancini svoju ljubav života pronašao upravo u štrigovskim brežuljcima. Inače DVD Štrigova se ove godine priprema za veliku proslavu 90. godišnjice društva na koju će svakako biti pozvani i gosti iz već spomenutog njemačkog društva.…. e-međimurje

Image and video hosting by TinyPic

...08:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPALIO SE STARI ŠTAGALJ SA SIJENOM
[ # ]

GRABARJE

Vatrogasci su u Grabarju kod Kutjeva jučer oko podneva imali intervenciju zbog požara na štaglju u dvorištu obiteljske kuće u Ulici kralja Krešimira. Prema izvješću Centra 112, u 10,48 sati je dojavljeno o požaru gospodarske zgrade u kojoj je bilo uskladišteno sijeno. Intervenirali su vatrogasci DVD-a Grabarje, a intervencija je završila u 12,40 sati.

- Riječ je o starom štaglju u kojem je bilo sijeno. Najvjerojatnije je došlo do samozapaljenja. Pretpostavljam da je to danima tinjalo, ali jučer su ujutro susjedi primijetili kako se iz štaglja dimi. Odmah smo podigli naše dečke na noge, to je bilo jutro nakon dočeka Nove godine, ali mi smo svejedno brzo reagirali. Zbog hladnoće smo imali malih problema prilikom paljenja vozila, ali stigli smo na vrijeme. Nije bilo toliko posla s vodom, koliko smo morali izbacivati sijeno kako se vatra ne bi proširila. Na kraju, štagalj nije izgorio. Stradao je samo bicikl koji se tamo nalazio, mislim da materijalna šteta nije velika - ispričao nam je Branko Vido, predsjednik DVD-a Grabarje.…. 034portal

Image and video hosting by TinyPic

02.01.2015. ...18:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI NA DOČEKU: Gasili travu i kontejnere
[ # ]

ZADAR

Image and video hosting by TinyPic
Iako su u novogodišnjoj noći imali nekoliko intervencija, za zadarske vatrogasce doček je ipak protekao relativno mirno i bez velikih šteta jer je riječ mahom o požarima koje je izazvala slavljenička "municija". Prvo je malo prije ponoći zaprimljena je dojava da gori trava na Bokanjcu. Ugasili su vatrogasci JVP Zadar, a nekoliko minuta kasnije gasili su još jednu livadu u Zadru. Nakon što je otkucala ponoć, zaprimljena je dojava da gori palma u Zadru. Na teren su izašli vatrogasci JVP Zadar, ali nisu djelovali. U 00,24 zaprimljena je dojava da gori kontejner u Zadru. Ugasili su vatrogasci JVP Zadar, a nekoliko minuta kasnije na požaru u Šopotu, gdje je isto gorjela trava, intervenirali su benkovački vatrogasci i to dva puta: oko jedan sat iza ponoći a potom i u pet sati ujutro.…. zadarski list

Image and video hosting by TinyPic

01.01.2015. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters