MEĐIMURSKI VATROGASCI U PROŠLOJ GODINI REALIZIRALI SVE ZACRTANE AKTIVNOSTI
[ # ]

ČAKOVEC

Predsjedništvo i Nadzorni odbor Vatrogasne zajednice Međimurske županije održali su redovnu sjednicu na kojoj je istaknuto kako su sve planirane aktivnosti u lanjskoj godini realizirane. Održano je niz vatrogasnih natjecanja, a 2014. godina pamtit će se i po brojnim ispumpavanjima vode i angažmanu međimurskih vatrogasaca prilikom poplava, kako onih koji djeluju u sastavu DVD-a tako i onih u sklopu Javne vatrogasne postrojbe Čakovec.

Proteklu godinu županijska Vatrogasna zajednica završila je u plusu i podmiren je manjak iz prijašnjih godina u iznosu od 65.000 kuna. Dogovoreno je da se redovna sjednica Skupštine međimurske Vatrogasne zajednice održi 24. travnja ove godine. Utvrđeni su i datumi vatrogasnih natjecanja. Tako će se županijsko vatrogasno natjecanje mladeži održati 30. svibnja, a ono seniorsko 4. srpnja. Za dobitnika ovogodišnje Plakete Đure Deželića predložen je 92-godišnji Franjo Levačić iz Čakovca, dok su zvanje Počasnog vatrogasnog časnika stekli Marija i Mirko Črep iz Mihovljana te Robert Šafarić iz Gornjeg Hrašćana.…. zadarski list

Image and video hosting by TinyPic

27.02.2015. ...19:06 [ Komentari (1) ] Isprintaj

HUMANITARNA UTRKA VATROGASACA "ZAGREPČANKA 512": Osobno svjedočanstvo jednog vatrogasca
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše: Stjepan Dubac

Dana, 13. prosinca 2014. održala se u gradu Zagrebu točnije u zgradi Zagrepčanke humanitarna utrka vatrogasaca pod nazivom "Zagrepčanka 512 stepenica". Onima kojima to još nije poznato spomenimo da je riječ o najvišoj utrci u gradu u kojoj se natjecatelj treba u što je moguće kraćem vremenu popeti od prizemlja do 24 kata. Cijeli put ili trkačka staza broji 490 stepenica, a kad bi smo tome dodali još i 25 kat onda bi bilo točno 512 stepenica. Budući da posljednji 25-ti kat vodi izravno na vanjsku terasu organizator je odlučio ograničiti utrku do 24 kata, a u nazivu utrke zadržati brojku od 512 stepenica. Bez obzira na ograničenje utrka nije izgubila na poštenju i dinamičnosti jer treba se uspeti svih 490 stepenica uključivši i hodnike koji povezuju stepeništa. U navedenoj utrci do sad sam sudjelovao tri puta, točnije sudionik sam od prve utrke ( 2012. godine ) do danas. Kad sam prvi put čuo za tu utrku pomislio sam kako bi bilo dobro da nastupim u punoj vatrogasnoj spremi tim više što sam znao da se u drugim gradovima Europe i svijeta organiziraju slična natjecanja i na više katove.

Kontaktirao sam organizatora, izrazio svoju želju i ubrzo sam dobio odgovor da mogu sudjelovati na natjecanju. Jedini uvjet je bio da startam posljednji da ne bi došlo do neželjenog bliskog kontakta između mene i ostalih natjecatelja. S obzirom da sam za natjecanje doznao mjesec dana prije početka nisam se mogao, a ni znao, adekvatno pripremiti. Jedan od prijedloga na portalu Trčanje.hr bio je da su neki od prijavljenih sudionika trčali po stubištu zgrade u kojoj stanuju. Moja stambena zgrada ima samo dva kata tako da je odmah otpala mogućnost da stubište svoje zgrade koristim kao trening-poligon. Potom se u meni javila misao da vatrogasac uvijek mora biti spreman jer nikad ne zna kada će imati intervenciju u nekoj zgradi te visine i hoće li morati u što kraćem vremenu proći cijelim stubištem. U to vrijeme sam se, isto i danas, bavio fitnessom, dakle išao sam u teretanu i nisam se bavio nekim posebnim kardio treninzima osim što sam u sklopu pripreme za neka vatrogasna natjecanja na kojima sam te godine sudjelovao ( Fire combat u Rijeci i FFC u Sloveniji ) često hodao planinarskim stazama na Medvednici. Treninzi u teretani i planinarenje bile su moje svakodnevne odnosno svako tjedne aktivnosti i jedini oblik pripreme za navedena natjecanja.
Tada još nisam posjedovao bicikl tako da bicikliranje nisam mogao uklopiti u svoj redovni sportski program. Bio sam član DVD-a Vrapče Jug i kao njihov predstavnik nastupio sam na utrci.

I tako, dođe taj dan. Atmosfera u predvorju uoči starta bila je jednom riječju fantastična. Pogotovo kad su ostali trkači vidjeli u čemu ću nastupiti. Česta su bila pitanja "Ti ćeš s tim trčati?". Budući da se utrka održavala prvi put nitko, pa tako ni ja, nije znao što ga očekuje. Uoči starta među natjecateljima vodio se živahan razgovor, pljuštala su razna pitanja, davali savjeti… Uglavnom, ozračje je bilo pravo humano i sportsko. Red natjecatelja se polako primiče kraju, a time i početak mog nastupa. I eto me na startu. Zaštitna odjeća, obuća, neizostavna kaciga i kao dodatak izolacijski dišni aparat, maska i halligan. Čujem glas najavljivača: «I posljednji natjecatelj danas. U punoj ratnoj spremi….» Na pitanje: «Spreman? » odgovaram mumljanjem i kimanjem, stanem se u položaj za start i slušam odbrojavanje. Pet, četiri, tri, dva, jedan… Krećem. Čujem uzvike ohrabrenja i već grabam po dvije stepenice. Na vrhu sam prvog stepeništa, okret, juriš hodnikom opet okret i na sljedećem stepeništu sam. I tako kat za katom sve do petog. Imam osjećaj da će mi srce pući, dišem sve teže, uspinjem se po jednu stepenicu, a hodnik prolazim lagano trčkarajući. Nema više govora o jurišu, sad počinje patnja. Kat po kat uspinjem se sve sporije i sporije, hodnik prolazim u sve sporijem hodu. Pritišće me boca, halligan više ne nosim uspravno već glavom prema dolje tik par centimetara od ruba stepenica. Kaciga mi postaje teška, gledam isključivo pod. Tu i tamo dignem glavu da vidim na kojem sam katu. Tek na 15-tom. Za milog Boga koliko još. Počela su me opsjedati pitanja: "Koji vrag mi ovo treba. Najbolje da odustanem, ne bi bio ni prvi ni posljednji." Najradije bi skinuo masku s lica. Imam osjećaj da neću imati dosta zraka. Počinjem disati sve dublje i time se automatski usporavam. Ono što mi natjecatelji u toj prvoj utrci nismo znali jest to da se ne ide do kraja, odnosno do 25-tog već samo do 24 kata. Meni se tada na petnaestom katu činilo da nikad neću preći tih nesretnih deset katova do cilja.

U jednom momentu dignem pogled s poda da vidim oznaku kata i kako su one označene rimskim brojevima ugledam XVl. Kako šesnaesti?! Bio sam siguran da sam prošao par katova od kad sam posljednji put vidio oznaku, a tada sam bio na petnaestom. U sekundi pomislih da mi se već počelo pričinjavati. Halucinacije…samo mi još to treba. Uspnem se jedan kat i vidim oznaku XlX. Dakle, devetnaesti, očito su otpale dvije crtice s rimske oznake i kat ispod je bio osamnaesti. Dobro sam pretpostavljao. Evo me na dvadesetom. Na vrhu stubišta vidim prozor. Mora da sam blizu kraja. Vjerujem da su ti prozori pred sami kraj. Učini mi se da čujem glasove. Da, to su glasovi, znači blizu sam cilju. Upri još malo. I zaista, sve glasnije čujem glasove, čini mi se da razaznajem riječi: "Evo ga…ide". Još jedan okret i na vrhu stepeništa vidim lica, čujem uzvike, bodrenje…pljesak. Jedna noga pa druga i posljednja stepenica je svladana. Gotovo je. Brzo skidam kacigu, želim se čim prije riješiti maske. Zraka, zraka mi dajte. Konačno skidam to gumeno natakalo, dišem, di-šem…zrak konačno zrak. Kakav god da je mogu ga uzeti u neograničenim količinama. Nema straha od gušenja. Fenomenalan osjećaj. Dolazim k sebi. Doznajem da je moje vrijeme iznosilo šest minuta.
Povratak liftom u prizemlje. U predvorju opet pljesak, čestitke, ljudi mi prilaze, raspituju se kako mi je bilo. Atmosfera i emocije koje osjećam teško se mogu opisati riječima. Jednom riječju neponovljivo.

U kafiću u predvorju održala se podjela nagrade slavljenicima, a meni je organizator uručio posebnu nagradu. Zahvaljujem im! Godina brzo prođe pa je tako i 2013. prohujala. I opet sam na startu druge po redu Zagrepčanke. Te godine razliku od 2012. nisam sudjelovao na vatrogasnim natjecanjima osim nastupa na jednoj utrci Mrak lige (na Sljemenu) i utrke 162 stepenice (u organizaciji Medicinskog fakulteta u Zagrebu). Novina u drugoj utrci je ta što su se održala dva natjecanja, jedno za građane, drugo za vatrogasce. Organizaciju meni zanimljivog vatrogasnog dijela preuzela je na sebe Jasmina Kadija sa suradnicima iz DVD-a Sesvetski Kraljevec. Iako je organizator odredio da svaki vatrogasac nastupa u zaštitom odjelu ili kombinezonu za šumske požare, zaštitnoj obući s rukavicama i kacigom. Ja sam pak odlučio nastupiti na isti način kao i u prvoj utrci. Na startu su sada samo vatrogasci uz neizostavne pripadnike medija, no niti jedan ne nastupa na jednak način kao i ja. I naravno opet startam posljednji. Situacija je slična kao i godinu dana ranije na prvoj utrci. Oštar start, nekako držim tempo do petog kata, a onda mučenje od petog do petnaestog potom kao da se tijelo navikne na muku i napor u posljednjih devet katova nije ni blizu onom ranijem. Možda zato što nakon petog kata počinjem usporavati te iz faze trke ulazim u mirniji hod. Vrijeme je na kraju utrke iznosilo 06.07 min, dakle sedam sekundi sam bio sporiji u odnosu na rezultat iz prve utrke.
Image and video hosting by TinyPic
I još jedna godina prozuja, a ja se zbog raznoraznih razloga udaljavam od vatrogastva tako da mi nastup na Zagrepčanki postaje jedina spona s tom aktivnošću. U međuvremenu sam se počeo baviti speleologijom, završio zagrebačku speleološku školu i sve se više time bavim. Krajem godine odlučio sam preći iz dosadašnjeg DVD-a Vrapče Jug (od 2014. godine DVD Zapad ) u meni bliži DVD Sveta Nedelja. I kao novopečeni član zajedno s dugogodišnjim članom istog DVD-a Borisom Nađenovićem, prijavljujem nastup na trećoj utrci Zagrepčanka 512. I ovaj put kao i 2013. utrka ima humanitaran karakter, što je po meni njen najvažniji doprinos, te je sav prihod od startnina doniran HULL (Hrvatskoj udruzi leukemija i limfomi). Organizator utrke je i dalje isti. Udruga Aktivan život koja od početka vodi cijelu utrku te DVD Sesvetski Kraljevec koji je zadužen za vatrogasni dio. Ja se i dalje povodim idejom da vatrogasac u svako doba mora biti spreman tako se osim uobičajenih sportskih aktivnosti (teretana, planinarenje te sve prisutnije špiljarenje) dodatno ne pripremam za nastup. Važno sudjelovati, a biti će dovoljno onih koji će ganjati rezultat. Nadao sam se da neću biti jedini koji će nastupiti u punoj spremi, no nitko nije nastupio na isti način kao ja. Na ovoj trećoj po redu utrci bilo mi je najteže. Odmah od starta sam vidio da ću rezultatski biti sporiji u odnosu na godinu ranije. Nisam u sebi osjećao neki poriv za rušenjem osobnog rezultata niti sam bio u nekoj zavidnoj formi. Očito je da se i meni godine broje. Iskustvo mi je govorilo da će kriza nastupiti između petog i petnaestog kata što se i pokazalo. Disao sam sve teže, boca me je sve više pritiskala, a i halligan mi je bio sve veći teret. Ona muka ili bolje rečeno težina koju sam u prethodnim utrkama osjetio tek od petog kata, u ovoj utrci počeo sam osjećati tako reći od starta. Između stepeništa nisam trčkarao pa ni brzo hodao već se nekako vukao. Oznake katova nisam čitao svako malo već sam prelazio po nekoliko katova pa bi dignuo pogled s poda da vidim koliko još. I tako korak po korak, stepenica po stepenicu i eto me blizu cilja. Čim sam vidio prozor znao sam da se približavam kraju. Dvadeseti kat i već čujem glasove. Tada sam malo ubrzao i posljednja četiri kata prolazim brže nego na početku.

Opet bljesak fotoaparata, reporter koji se odjednom stvorio ispred mene i još par stepenica…desna, lijeva i eto me na cilju. Čujem pljesak i pohvale. Brzinski skidam kacigu, zavrćem ventil na boci, doslovce trgam masku s lica i zraka, zraka mi dajte. Dubok uzdah nekoliko puta. Osjećam kako se smiruje ritam srca. Stigao sam. Gotovo je! Uzimam stvari i udaljavam se od ciljne linije. Osjećam jaku žeđ. Od samog početka mi se činilo da je temperatura u predvorju poprilično visoka. Po meni bilo je i previše toplo. Je li i to utjecalo na napor kojeg sam osjećao? Možda jest, no činjenica je da sam na utrci nastupio s manje natjecateljskog duha. U stvari osjećao sam jaku želju nastupiti na utrci, a rezultat mi je bio manje važan. Na kraju, vrijeme je iznosilo 06.29 min. Znači gotovo pola minute lošiji od rezultata ostvarenog na prvoj utrci. Nema veze, tješim se, važno je sudjelovati. Nadam se da iduće godine neću biti opet jedini natjecatelj koji se natječe u punoj "ratnoj" spremi. Silazim u predvorje, slijedi fotkanje i prepričavanje dojmova s kolegama. Presvlačim se i uskoro započinje završna ceremonija. Čestitke svim sudionicima i pobjednicima. Slijedi zajedničko fotkanje ispred zgrade i nadam se da se vidimo sljedeće godine.

Image and video hosting by TinyPic

...18:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR DIMNJAKA U MJESTU ROVNO
[ # ]

PETROVSKO

22.02.2015. u 19:19h dobivamo dojavu od VOC-a o požaru čađe u dimnjaku u mjestu Rovno, kb. 19. Na intervenciju izlazimo par minuta nakon dojave sa MNV i 5 vatrogasaca te dolazimo na mjesto požara. Uočavamo da nema potrebe sa gašenjem jer se je već razgorilo, ali pristupamo čiščenju sa dimnjačarskim alatom. Intervenciji se pridružuje još 4 vatrogasca sa KV. Na završetku intervencije sa NV nam se pridružuje i JVP Krapina koja snima dimnjak sa termo kamerom i time je završila naša intervencija. U 20:10h vraćamo se u spremište DVD-a.

Image and video hosting by TinyPic

22.02.2015. ...21:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POTPISANA POVELJA IZMEĐU DVD-a ORIOVAC I TOPOLOVAC
[ # ]

ORIOVAC
Piše: Ivica Terzić

Dana 21.02.2015. godine s početkom u 18,00 sati u Oriovcu, u prostoru velike sale Hrvatskog doma u Oriovcu, održana je 124. redovita izvještajna godišnja Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Oriovac na kojoj su bili predstavnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava sa područja Vatrogasne zajednice općine Oriovac, čelnici same VZO Oriovac i većine Dobrovoljnih vatrogasnih društava sa područja Županije Brodsko-posavske. Također su nazočili skupštini gostujuća društva iz drugih županija. Tako su iz Osječko - baranjske županije pristupili DVD Donja Motičina, DVD Stipanovci i DVD Lila, iz Sisačko - moslavačke županije DVD Topolovac, iz Virovitičko – podravske županije DVD Orahovica i iz Vatrogasne zajednice grada Zagreba DVD Vugrovec. Tako su sveukupno na skupštini bili nazočni predstavnici iz 28 DVD-a iz 4 županije.
Image and video hosting by TinyPic
Na skupštini su bili nazočni predsjednik Vatrogasne zajednice županije Brodsko-posavske gospodin Milan Šulter, predsjednik VZO Oriovac, gospodin Antun Jošić te predstavnik poduzeća Vatropromet gospodin Predrag Bunjevac. Također su bili nazočni i sponzori koji su pomogli u radu našeg društva, kojima se i ovim putem zahvaljujemo na učinjenom. Nazočni su bili i predstavnici udruga s područja općine Oriovac, s kojima DVD ostavaruje iznimno dobru suradnju, kao i članovi Zavičajnog kluba Oriovčana iz Zagreba. Osim rečenih nazočan je bio i načelnik općine Oriovac, gospodin Antun Pavetić.

Odmah u početku održavanja skupštine održana je minuta šutnja za sve poginule hrvatske branitelje i vatrogasce. Nakon pozdravne riječi predsjednika Skupštine gospodina Ivice Terzić te podnesenih izvješća od radu društva tijekom 2014. godine od strane predsjednika društva, zapovjednika, blagajnika i predsjednika Nadzornog odbora, predočen je i Plan rada i financijski plan za 2015. godinu.Sva izvješća su jednoglasno usvojena.Zatim je usvojen novi statut Društva i odluka o likvidatoru, koji su doneseni sukladno novom Zakonu o udrugama.
Image and video hosting by TinyPic
Najsvečaniji dio Skupštine je da su DVD Oriovac i DVD Topolovac nakon više od 20-togodišnjeg prijateljstva potpisali Povelju o bratimljenju uz ukrštanje zastava kao trajni zalog bratsva. Nakon višetjednih radionica s vatrogasnom mladeži uzrast 6-12 godina njih 21 je pristupilo i ispitu te su svi uspješno položili. Istima su uručena priznanja "Mladi vatrogasac", kao prva stepenica u njihovoj vatrogasnoj izobrazbi i motivacija za daljnji rad. Zaslužnim članovima DVD Oriovac uručene su medalje i priznanja. Između ostalog članu Damiru Milašin kipić vatrogasca koji izlazi iz vatre za video uradak "Hrabro srce" objavljen na više internet stranica. Uručene su i zahvalnice zaslužnim donatorima i sponzorima osobito supružnicima gospodinu Ivanu i gospođi Zinki Đukić kipić vatrogasca koji izlazi iz vatre. Nakon održane skupštine priređen je i domjenak za sve uzvanike.

Image and video hosting by TinyPic

...10:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR NA 50.KATU NEBODERA THE TORCH, NEMA OZLJEĐENIH
[ # ]

DUBAI

Prema liječničkim izvorima, nema poginulih ni ozljeđenih, vatra je stavljena pod kontrolu, a stanarima okolnih nebodera kod marine Dubai oko četiri sata i 30 minuta dozvoljeno da se vrate u svoje zgrade. Stanari TheTorcha (Baklja) čekaju da im se službeno odobri povratak u zgradu, ali će oni sa viših katova morati pričekati nekoliko dana.

Vatra je izbila na 50. katu tog nebodera od 79 katova, javio je dnevnik Gulf News, pozivajući se na izjavu jednog stanara, prenio je AFP. Očevici navode da su sa dijelova zgrade koje je zahvatio plamen padali metalni dijelovi i staklo. Tokom požara prometu toj gusto naseljenoj oblasti je preusmjeren. Za sada se ne zna uzrok požara a širenju plamena po zidovima desetak katova doprinio je snažan vjetar.

Desetak vatrogasnih vozila sudjelovalo je u gašenju požara koji je u zgradi visokoj 336,1 metar. Neboder The Torch (Baklja) izgradđen je u najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata 2011. godine i tada je proglašena najvišom stambenom zgradom u svijetu.…. pročitaj više

Image and video hosting by TinyPic

21.02.2015. ...08:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IGRA LEDA I VATRE
[ # ]

PHILADELPHIA

Image and video hosting by TinyPic
Vatrogasci koji su radili na gašenju požara u Philadelphiji na ledenim temperaturama za sobom su ostavili neobičan prizor. Na temperaturi od 16 stupnjeva ispod nule ledila se čak i voda iz vatrogasnih crijeva kojima su gasili požar u trokatnici. Za njima su ostali potpuno smrznuti automobili, fasade i stepeništa.

Image and video hosting by TinyPic

17.02.2015. ...17:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA SKUPŠTINA DVD BELETINEC-KRUŠLJEVEC
[ # ]

BELETINEC

Image and video hosting by TinyPic
14.02.2015. godine održana je izvještajna sjednica Skupštine DVD-a Beletinec-Krušljevec .Uz pročitana izvješča o radu u protekloj godini,podjeljene su spomenice Tomica Posavec ,Ivici Cesar i Ivanu Jurak za 20,30 i 50 godišnji rad u Društvu.Zapovjednik Ivica Cesar i Marko Cesar su dobili uvjerenja o položenom zvanju za vatrogasnog dočasnika 1. klase, Tomislav Cesar i tajnik Emilio Kefelja za položeno zvanje vatrogasac 1. klase,a mladež je dobila pristupnice kojima su i službeno postali članovi DVD-a Beletinec-Krušljevec i to redom David Bosilj Nikola Bosilj Lidija Ostroški Paulina Kefelja Petar Ptiček Emilia Sokol i David Tkalčec .Zahvaljujemo se načelniku općine Sveti Ilija Marin Bosilj na riječima podrške,kao i predsjedniku VZO-Sveti Ilija Martin Hajdinjak na vrijednom poklonu i svim članovima i gostima na odazivu.

Image and video hosting by TinyPic

16.02.2015. ...19:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

USPJEŠNO ZAVRŠENA RADIONICA I OBUKA MLADIH VATROGASACA DVD ORIOVAC
[ # ]

ORIOVAC
Piše. Ivica Terzić

Dana 14.02,.2015. godine, s početkom u 17,00 sati, održan je završni ispit na završetku radionice i obuke mladih vatrogasaca, na temu osnovnih znanja o vatrogastvu prilagođeno njihovom uzrastu. Ispitu je danas od 29 polaznika pristupilo njih 19 i to :
Josip Beronja, Blaženka Bodlović, Valentin Bodlović, Renato Ećimović, Filip Ergotić, Mihael Ergotić, Stjepan Ivezić, Ana Jurić, Lea Kratofil, Luka Matanić, Luka Matić, Lara Milašin, Petar Milašin, Laura Sudar, Rino Sudar, Edita Zulić, Karlo Zulić, Marija Zulić i Monika Zulić.
Image and video hosting by TinyPic
Svi gore rečeni su uspješno položili završili ispit, na ponos članova svojih obitelji i svih članova DVD Oriovac, osobito prikazanim znanjem. Čestitke od svih članova DVD Oriovac na položenom ispitu. Priznanja o završnom ispitu dodijeliti će im se na 124. redovitoj Skupštini DVD Oriovac, dana 21.02.2015. godine.

Image and video hosting by TinyPic

...14:54 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SARAJEVSKI VATROGASCI OD PRIJATELJA IZ BEČA DOBILI ČETIRI VOZILA
[ # ]

SARAJEVO

Oprema je poklonjena Vatrogasnom savezu Kantona Sarajevo, točnije uručena je za četiri dobrovoljne gradske vatrogasne postaje - Vratnik, Novo Sarajevo, Novi Grad i Tarčin. Predsjednik Vatrogasnog saveza KS Tajib Pašić zahvalio je velikom broju predstavnika i posrednika koji su pomogli i sudjelovali u projektu, među njima je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić te vijećnica u Gradskoj skupštini Beča Barbara Novak.
Image and video hosting by TinyPic
"Želim se zahvaliti našim prijateljima u Beču, ambasadoru Austrije u BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite i mnogim drugim koji su uveličali ovaj veliki događaj. Dobrovoljni vatrogasci, iako su na marginama našega društva i društvenih zbivanja, daju svoj značajan doprinos u zaštiti i spašavanju naših sugrađana. Oni se nesebično žrtvuju i time pokazuju da daju više nego što im se zauzvrat pruža", rekao je Pašić koji je zahvalnice uručio predstavniku Bečke vatrogasne brigade Geraldu Schimpfu.
Image and video hosting by TinyPic
"Ovo se ne bi dogodilo da nije bilo jedne posebne osobe. Tajib Pašić je uspio da se oprema što prije prebaci iz Austrije u Bosnu i Hercegovinu, a to nije lako i za to treba puno inicijative. On to nije uradio za sebe, već za građane Sarajeva, kako bi glavni grad BiH postao sigurniji", rekao je Schimpf. Gerhard Schimpf je Pašiću također uručio najviši državni čin Austrije koji se dodjeljuje vatrogascima. Pašić se na kraju obratio novinarima pokazavši na garažu vatrogasne stanice Alipašin Most i naglasivši da su u njoj do sada stajala vozila starija od većine okupljenih na ceremoniji.…. klix.ba

Image and video hosting by TinyPic

14.02.2015. ...08:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DOBRA SURADNJA VATROGASACA BEČA I SARAJEVA
[ # ]

SARAJEVO

Vatrogasna brigada Grada Beča, koja djeluje u okviru službe vatrogasne brigade i zaštite od katastrofa Beča, donirat će sutra četiri vatrogasna kamiona Vatrogasnom savezu Kantona Sarajevo.

Tim povodom, glasnogovornik Vatrogasne brigade Grada Beča Gerald Schimpf u razgovoru za Fenu govori o suradnji s Vatrogasnim savezom KS-a, trendovima u oblasti protupožarne zaštite, te o funkcioniranju Vatrogasne brigade austrijske prijestolnice. Veze bečkih vatrogasaca i vatrogasnih službi u bivšoj Jugoslaviji, rekao je Schimpf, imaju dugu tradiciju koja datira još iz vremena monarhije. Naveo je da suradnja s vatrogasnim službama u i oko Sarajeva postoji već mnogo godina dodavši da su još 1990-ih godina iz Beča dopremljena dva vatrogasna vozila u Sarajevo. "Aktuelni projekt je započet u prosincu 2013. godine, a od tada su vatrogasci iz Sarajeva dva puta boravili u Beču na razmjeni iskustava. Tamo su imali priliku upoznati organizaciju, vozila, tehniku i taktiku profesionalne vatrogasne službe Grada Beča. Kolegama iz Beča je bilo jednako zanimljivo saznati više o vatrogasnoj službi u Sarajevu", kazao je Schimpf. Po njegovim riječima vrhunac aktuelnog projekta bit će sutrašnja predaja četiriju korištenih vatrogasnih vozila bečke vatrogasne službe Vatrogasnom savezu Kantona Sarajevo.

"Zahvaljujući podršci bečke dogradonačelnice Renate Brauner uspjelo nam je opremiti Vatrogasni savez KS-a sa četiri vatrogasna vozila tipa ULF (univerzalna vozila za gašenje) i poboljšamo opremljenost dobrovoljnih vatrogasaca u KS-u. Suradnja s Austrijskim željeznicama (Österreichische Bundesbahn ÖBB) omogućila nam je da vatrogasna vozila transportiramo u Sarajevo željeznicom uz niske troškove", rekao je glasnogovornik Vatrogasne brigade Grada Beča. Istakao je da će donirana vozila vatrogascima u KS-u omogućiti da još efikasnije i brže pruže pomoć građanima glavnog grada Bosne i Hercegovine u slučajevima požara i drugih izvanrednih okolnosti. Schimpf je rekao da će vatrogasci iz Beča i Sarajeva ostati povezani i nastaviti suradnja po projektima. Nastavak suradnje, rekao je, osiguran je posebno zahvaljujući predsjedniku Vatrogasnog saveza KS-a Tajibu Pašiću i direktoru bečke vatrogasne službe Geraldu Hillingeru.
Image and video hosting by TinyPic
Govoreći o trendovima u oblasti protupožarne zaštite Schimpf je rekao da su bečki vatrogasci dobro umreženi s drugim pretežno europskim vatrogasnim službama i pomno prate razvoj te službe na međunarodnoj razini. Profesionalna vatrogasna služba Grada Beča je putem Austrijskog vatrogasnog saveza članica mnogih asocijacija gdje može pratiti trendove i aktivno sudjelovati u stvaranju novih. "Uzbudljiva tematika su naročito tekuća tehnička dostignuća koja, s druge strane, iziskuju sve intenzivniju obuku vatrogasaca. Kako nam je školovanje naših snaga veoma važno, bečki vatrogasci se intenzivno bave tom tematikom", rekao je Schimpf dodavši da se trenutno u Beču uspostavlja obrazovni centar za vatrogasce. Naveo je da je Bečka vatrogasna služba vjerovjatno najstarija profesionalna vatrogasna brigada na svijetu, a osnovana je još 1686. godine.

"Danas okuplja 1.800 vatrogasaca koji su u službi 24 sata", rekao je Schimpf predstavljajući vatrogasnu brigadu Grada Beča i dodao da je među njima i šest žena, od kojih jedna u časničkojj službi. Na području Grada Beča nalaze se 24 vatrogasne postaje i dva dobrovoljna vatrogasna društva. "Vatrogasci u Beču godišnje imaju 33.000 intervencija, što je statistički gledano 90 intervencija dnevno", rekao je glasnogovornik Vatrogasne brigade Grada Beča Feni. U austrijskoj prijestolnici vatrogasci su zaduženi i za zaštitu od katastrofa, a sudjeluju i u akcijama spašavanja u zemlji i inozemstvu. Svečana primopredaja četiriju korištenih vatrogasnih vozila Grada Beča za Vatrogasni savez Kantona Sarajevo sutra će biti uprilična, u 13 sati u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu "Alipašin Most“.

U ime Grada Beča primopredaji će prisustvovati Gerald Schimpf, časnik i glasnogovornik profesionalne Bečke vatrogasne službe, i njegov kolega Kristof Drmac. Četiri korištena univerzalna vatrogasna vozila za gašenje bit će predana na korištenje dobrovoljnim vatrogasnim društvima Vratnik, Novo Sarajevo, Novi Grad i Tarčin. Suradnja bečkih i sarajevskih vatrogasaca inicirana je na Bečkoj večeri u listopadu 2013. godine koju svake godine organizira Compress Sarajevo - Kontaktbiro Grada Beča. Predstavnica Grada Beča na ovom događaju bila je gradska vijećnica Barbara Novak koja je potrebe sarajevskih dobrovoljnih vatrogasaca prenijela nadležnim organima Grada Beča. Suradnju su dalje realizirali profesionalna Bečka vatrogasna služba i Vatrogasni savez KS-a s Tajibom Pašićem na čelu. Na primopredaju su pozvani predstavnici civilne zaštite Kantona Sarajevo i Federacije BiH, Gradske uprave, Kantona Sarajevo te načelnici sarajevskih općina i pomoćnici za civilnu zaštitu kao i predstavnici austrijske ambasade.…. klix.ba

Image and video hosting by TinyPic

12.02.2015. ...17:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SAMOINICIJATIVNOM AKCIJOM UKLONJEN SNIJEG ISPRED JAVNIH USTANOVA
[ # ]

PETROVSKO

Image and video hosting by TinyPic
DVD Petrovsko je 08.02. organiziralo akciju čišćenja snijega. Čistio se ispred javnih ustanova, tj. prilaz do ambulante i prilaz do škole. Vatrogasci su tu akciju organizirali samoinicijativno. Bitno je spomenuti da je u toj akciji dobrovoljno sudjelovala i vatrogasna mladež pomažući svojim mentorima i ostalim članovima operative. I po onoj iz filma Vlak u snijegu "kad se mlade ruke slože sve se može" još jednom se pokazala istinitost te tvrdnje koju su ovaj puta iskazali vatrogasci DVD-a Petrovsko.

Image and video hosting by TinyPic

10.02.2015. ...17:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRAĐENO REKORDNIH 22 INTERVENCIJE
[ # ]

HRŽENICA
Piše: Ivan Debelec

U subotu 07.02.2015 u prostorijama Vatrogasnog doma u Hrženici, održana je 143. redovna izvještajna sjednica Skupštine DVD-a Hrženica, zajedno sa Udrugom žena Mjesnog odbora Hrženica. U ime domaćina, dvjestotinjak prisutnih gostiju i članova pozdravio je predsjednik DVD-a Hrženica Josip Hižak, koji je nakon intoniranja Državne i Vatrogasne Himne te minute šutnje za sve preminule vatrogasce riječ predao novoizabranoj predsjednici Društva žena MO Hrženica Đurđici Blažic, koja je vodila službeni dio Skupštine Društva žena.
Image and video hosting by TinyPic
Sjednici Skupština ove dvije udruge nazočili su i Josip Jany, načelnik Općine Sveti Đurđ, Krunoslav Turković, predsjednik VZO Sveti Đurđ, Biserka Pokos, predstavnica Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg, predstavnici KUD-a Juraj Lončarić Hrženica, predstavnici Grobljanskog odbora Hrženica, predstavnici gostujućih dobrovoljnih vatrogasnih društava: Gračec, Sveti Đurđ, Karlovec Ludbreški, Sigetec Ludbreški, Krištanovec, Čakovec, Pribislavec, Novo Selo Rok, Veliki Otok, Madaraševec i Martijanec kao i predstavnice Mjesnih društava Crvenog Križa: Poljanec, Madaraševec, Hrastovljan, te Veliko Srce Sveti Đurđ.

Nakon završetka sjednice Skupštine Udruge žena, Josip Hižak, predsjednik DVD-a Hrženica prijedlogom dnevnog reda i radnog voditeljstva preuzima vođenje izvještajne sjednice Skupštine DVD-a Hrženica. Vrlo detaljni i iscrpni izvještaj o radu Društva u 2014. godini, podnio je Mirko Stančin, zamjenik zapovjednika DVD-a Hrženica, koji je između ostalog spomenuo da je operativna postrojba DVD Hrženica protekle godine odradila rekordne 22 intervencije, na što je utrošeno 316 radnih sati, najviše tijekom mjeseca rujna kada je rijeka Plitvica poplavila 7 od 9 naselja Općine Sveti Đurđ. DVD Hrženica u protekloj godini bio je domaćin Regionalnog natjecanja vatrogasaca ludbreške regije na kojem je sudjelovalo 600-tinjak natjecatelja te je na tom natjecanju čak pet natjecateljskih odjeljenja DVD-a Hrženica ostvarilo plasman na predstojeće županijsko natjecanje. Protekla godina ostat će zapamćena i po prvoj generaciji vatrogasne mladeži od 12-16 godina koja je započela sa radom, a spomenimo i kako je protekle godine u radu Društva sudjelovalo ukupno 50-tak članova djece i mladeži u dobi od 6-18 godina.
Image and video hosting by TinyPic
Plan rada za 2015. godinu i financijski plan prezentirao je tajnik Društva Ivan Debelec, koji je između ostalog spomenuo kako će u 2015. godini prioritet biti usklađenje rada Društva sa novom zakonskom regulativom. Upravo iz tog razloga na subotnjoj sjednici Skupštine usvojen je i novi Statut Društva, imenovan likvidator Društva te su izvršene određene kadrovske promjene u Upravnom i Nadzornom odboru. Predsjednik VZO Sveti Đurđ, Krunoslav Turković dodijelio je spomenice Stjepanu Novak, Ivanu Horvat te Ivanu Novak za 40 godina uspješnog rada u vatrogastvu. Spomenicu za 30 godina rada primio je Franjo Horvat, dok su spomenice za 10 godina rada primili Mirko Stančin i Dragec Picek. Nakon prigodnih govora Krunoslava Turkovića, predsjednika VZO Sveti Đurđ te Josipa Janya, načelnika Općine Sveti Đurđ, načelniku Općine Sveti Đurđ uručena je zajednička slika sa prošlogodišnjeg susreta vatrogasaca VZO Sveti Đurđ povodom obilježavanja dana Svetog Florijana, kao zahvala za pokroviteljstvo nad spomenutom manifestacijom.

Image and video hosting by TinyPic

...16:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DONACIJA VATROGASNE OPREME IZ NJEMAČKE
[ # ]

ORIOVAC
Piše: Ivica Terzić

Dana 09.02.2015. godine, u 17,00 sati, od strane vatrogasaca sedam (7) dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja grada Dorfen, Njemačka, vatrogascima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Oriovac, donirana je vrijedna vatrogasna oprema za tehničke i protupožarne intervencije. Već duži niz godina vatrogasci iz Oriovca i vatrogasci s područja oko grada Dorfen razvijaju prijateljske odnose, a ovo je sada druga donacija s istog područja (1996. godine su donirali vatrogasno vozilo marke "Mercedes 1113", proizveden 1968. godine, koji je još uvijek u uporabi).
Image and video hosting by TinyPic
S obzirom na tešku financijsku krizu koja je pogodila sve subjekte gospodarstva u Republici Hrvatskoj, ovakva donacija je dobro došla u opremanju Vatrogasne postrojbe ovog Društva i samo još jedan poticaj da što uspješnije pruže zaštitu života i imovine od požara, pomoć pri tehničkim i drugim intervencijama. Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Oriovac se od sveg srca zahvaljuju vatrogascima s područja grada Dorfen i to vatrogascima FF Dorfen, FF Gatterberg, FF Schnauping, FF Schiltern, FF Schwindkirchen te Fa. Ernst.

Image and video hosting by TinyPic

...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI DEMANTIRAJU NOVI VAL KOJI IH JE PROZVAO: " Izašli smo na poziv na Korzu kao i svaki put "
[ # ]

KARLOVAC

Na tvrdnje Novog vala vezane za (ne)čišćenje snijega u centru grada reagirali su iz Javne vatrogasne postrojbe Karlovac. Naime, u Novom valu su naveli da vatrogasci JVP-a nisu izašli na zaprimljenu dojavu vezanu uz pad snijega na Korzu ispred ljekarne što oni pak demantiraju.

– Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca su u proteklom razdoblju zaprimili na desetke dojava vezanih uz uklanjanje posljedica uzrokovanih velikim količinama oborina koje su pale, dojave su bile vezane uz uklanjanje palog drveća opterećenog teškim snijegom, uz otklanjanje snijega koji je prijetio građevinskim konstrukcijama kao i zbog njegovog pada na nogostupe i kolnike, navode vatrogasci.

Dodaju kako je, između ostalog, 7. veljače u 11,54 h zaprimljena i dojava od strane djelatnika ljekarne na Korzu, na adresi Zrinski trg 9. Po zaprimljenoj dojavi vatrogasci su odmah izašli na teren te je izvidom utvrđeno da nema potrebe za dodatnim uklanjanjem snijega s predmetnog krovišta budući je sav stvoreni zapuh na krovu već pao.
Image and video hosting by TinyPic
– Vatrogasci nisu u mogućnosti skidati snijeg sa svih krovova u centru grada, ali sigurno po svakoj dojavi građana ili samostalnim uočavanjem izlaze na teren i sve takve opasnosti odmah po mogućnostima i hitnosti se uklanjaju kako nebi došlo do ozljeda stanara i prolaznika ili do eventualne štete na imovini. Ukoliko nismo u mogućnosti sanirati moguće prijetnje, uvijek se postavljaju vidljive oznake sa stupićima i trakama. Molimo karlovačku organizaciju Novog vala – Stranke razvoja da ubuduće prije davanja u javnost ovakvih informacija provjeri njihovu točnost kako neopravdano prozivanje ove Ustanove ne bi naštetilo njezinom ugledu i djelatnicima koji obavljaju svoj svakodnevni posao s velikim rizikom, ne štedeći sebe niti u jednom trenutku.

Sve informacije o pozivima i odrađenim intervencijama mogu se provjeriti budući Javna vatrogasna postrojba grada Karlovca bilježi svaki poziv kao što i izrađuje Izvješća s detaljnim pregledima svake intervencije, obratio se Novom valu, ali i javnosti zapovjednik postrojbe Miroslav Rade.…. ka portal

Image and video hosting by TinyPic

...15:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DESET GODINA BROJA 112 U HRVATSKOJ
[ # ]

KRAPINA

Image and video hosting by TinyPic
Ove godine obilježava se 10 godina od stavljanja u operativnu funkciju broja 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Županijski centar 112 Krapina tim povodom ovih dana održava više aktivnosti. U Područnoj školi u Lepajcima danas je održana edukacija djece o zaštiti i spašavanju, te probna evakuacija škole i razgedavanje vozila žurnih službi, a sutra od 10 sati u Srednjoj školi u Krapini će biti održana i svečanost na koju su pozvani čelnici Krapinsko – zagorske županije, zagorskih gradova i općina te predstavnici žurnih službi Krapinsko – zagorske županije. U Županijskom centru 112 danas radi jedan voditelj i 10 operatera koji primaju pozive non-stop, 24 sata dnevno. Dnevno primaju oko 150 poziva, što je oko 55 tisuća na godinu. To je znatno više nego što je bilo na početku djelovanja Centra, što govori da je broj 112 prihvaćen među građanima. Nažalost, još uvijek dvije trećine poziva čine nenamjenski pozivi, poput traženja telefonskih brojeva, vremenske prognoze i slično. Inače, od namjenskih poziva, po kojima se postupa, najviše je poziva vezanih uz medicinsku pomoć.…. radio stubica

Image and video hosting by TinyPic

...14:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR KROVIŠTA MOGAO ZAVRŠITI TRAGIČNO PO GASITELJE
[ # ]

ALJMAŠ
Piše: Sandra Lacić

Požar koji je izbio u subotu oko 9 sati u vikendici 66-godišnjaka u Crkvinoj ulici bb, u Aljmašu, umalo je bio koban za gasitelje. Naime, dok su vatrogasci pokušavali obuzdati vatrenu stihiju, u jednom su trenutku oko njih počeli letjeti pištoljski metci koji su se aktivirali od visoke temperature! Borba s vatrenom stihijom trajala je satima, a u pomoć su Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Aljmaš, Dalj i Erdut priskočili i osječki profesionalni vatrogasci.

- Kada smo ušli u kuću, požar je bio u razbuktaloj fazi i temperatura je bila jako visoka. Otišli smo u potkrovlje gdje smo na tri mjesta otvorili krov da bismo odimili prostor. S termokamerama otkrili smo tri žarišta. U jednom trenutku počele su eksplodirati boce dezodoransa u kupaonici. Eksplozije su me izbacile van, a iza leđa mi je nešto počelo pucati. Tada je vlasnik priznao da ima pištolj i streljivo ondje – ispričao nam je Zoran Pakšec, zapovjednik smjene Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek. Dodao je da aktivirano streljivo, srećom, nije pogodilo nikoga od vatrogasaca. “Bio sam u velikoj dilemi da izvučem ljude iz objekta, ili da ostanemo i nastavimo gasiti požar”, dodaje Pakšec.

- Vatrogasci su ipak ostali i uspjeli obuzdati vatru koja je gutala sve pred sobom. Zaustavili su požar da se ne proširi na vikendicu koja se nalazi odmah uz kuću koja je gorjela. Nakon što su vatrogasci DVD-a i JPVP-a zajedničkim snagama ugasili požar na mjestu događaja policija je obavila očevid. Kako doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika PU osječko-baranjske, požar je izbio jer su se zapalili odjevni predmeti koji su bili na uključenoj električnoj grijalici. Pri obavljanju očevida pronađen je vatrom oštećeni pištolj sa spremnicima, te nekoliko komada pripadajućeg streljiva kojeg je vlasnik nedozvoljeno posjedovao. Pištolj je oduzet, a protiv 66-godišnjaka podnosimo kaznenu prijavu – kazao je Premec, te pozvao građane da predaju dragovoljno, bez ikakvih sankcija, ilegalno oružje koje posjeduju.

Dok je vani bilo ispod nule, u kući je temperatura dosezala oko 400 stupnjeva Celzija.- Doista bih htio zahvaliti svima koji su sudjelovali u gašenju ovog požara, jer su uvjeti bili nemogući. Velika razlika u temperaturi u kući i izvan nje dodatno je otežavala gašenje, ali svi smo radili zajedno i izbacivali zapaljivi materijal van. Samo pukom srećom nitko nije ozlijeđen – kazao je zapovjednik smjene JPVP Osijek Zoran Pakšec.…. jvp grada osijeka

Image and video hosting by TinyPic

09.02.2015. ...19:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA SJEDNICA POVJERENSTVA ZA NATJECANJE I SAVJETA VATROGASNE MLADEŽI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
[ # ]

ŠILJAKOVINA

U utorak 03.veljače 2015. DVD Šiljakovina bila je domaćin održanoj sjednici Povjerenstva za natjecanje i Savjeta vatrogasne mladeži Zagrebačke županije. Nakon prihvačanja dnevnog reda izvješće analize o protekloj natjecateljskoj godini vatrogasaca Zagrebačke županije podnio je Zdravko filipaj dok je županijski zapovjednik Josip Novosel izrazio svoje zadovoljstvo nastupom ekipa te im uputio čestitke na postignutim rezultatima.
Image and video hosting by TinyPic
Pod točkom 2 donesene su neke odluke o samim natjecanjima pa tako prenašamo sa portala vatrogasne zajednice Zagrebačke županije: usvojen je zaključak da se sva gradska i općinska natjecanja odraslih moraju održati do 7. lipnja odnosno prijave za županijsko natjecanje prijaviti u Ured VZZŽ do 8. lipnja 2015. Županijsko natjecanje odraslih održat će se 20. lipnja 2015. a za domaćina natjecanja biti će raspisan natječaj. Natjecanje će se održati prema pravilniku HVZ-a (u izradi), te je odlučeno da se održe dvije vježbe i jedna štafetna utrka. Županijsko natjecanje djece i mladeži održat će se najvjerojatnije 13. rujna 2015. za što će se konačna odluka donijeti kasnije. Zdravko Filipaj podnio je i izvješće i zaključke sa održane sjednice Povjerenstva za natjecanje HVZ-a, glede novog pravilnika i uputstva za rad, kao i organizaciju KUP natjecanja HVZ-a.

Iz analize rada Kampa vatrogasne mladeži u Fažani konstatirano je da se premalo koristi iako vatrogasna zajednica ulaže značajna sredstva u održavanje bungalova i kontejnera kojeg koristimo, te su navedeni nužni dodatni radovi prije ovogodišnje sezone (bojanje zidova, sanaciju tuš kabina, popravak kreveta i ormara za opremu itd.) Iznesen je dobar primjer organizacije osposobljavanja voditelja vatrogasne mladeži, što je prošle godine održan u Kampu sa četrdeset dvoje pripadnika mladeži, te je usvojen prijedlog da se nešto slično organizira i ove godine u mjesecu svibnju kao mjesecu zaštite od požara. Na kraju je predsjednik Povjerenstva za natjecanje Franjo Prišćan zahvalio vatrogasnoj zajednici županije na odluci i pomoći kod nabave vatrogasnih odora za vatrogasne suce te zatvorio zajedničku sjednicu. …. vzzž

Image and video hosting by TinyPic

08.02.2015. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI TEŠKO PROTIV POŽARA U ATOMSKOM SKLONIŠTU MAMUTICE
[ # ]

ZAGREB

Već dva puna dana vatrogasci se neumorno bore s požarom koji je u noći s četvrtka na petak buknuo u atomskom skloništu u Travnom. Iako se isprva činilo da je požar brzo ugašen, zbog teških uvjeta gašenja unutar samog skloništa, stanari Mamutice i danas su dan proveli udišući dim koji je izlazio iz ventilacijskih otvora skloništa.
Image and video hosting by TinyPic
Kako doznajemo, napušteno je sklonište smješteno uz Kulturni centar Travno još devedesetih jedan akademski slikar odlučio iskoristiti kao atelijer, pa je ono sada zatrpano raznim stvarima što također otežava gašenje. Uz komentare kako je neizdrživo vruće i zadimljeno, vatrogasci su se tijekom dana izmjenjivali u gašenju, a brojni su stanari, čak i iz okolnih kvartova, u čuđenju pokušavali doznati odakle dim dolazi.…. večernji list

Image and video hosting by TinyPic

07.02.2015. ...20:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

AUSTRIJANCI POSJETILI DVD ŽUPANJA: Vatrogasci iz Tirola Županjcima žele donirati vozilo
[ # ]

ŽUPANJA

U sklopu obilaska vatrogasnih društava na području Vukovarsko-srijemske županije, Zapovjednik profesionalnih vatrogasaca Tirola iz Austrije Klaus Erler, i Peter Logar, koordinator za humanitarnu pomoć vlade Tirola, posjetili su i DVD Županja. Dobrodošlicu su im zaželjeli predsjednik Mladen Mikić i zapovjednik DVD-a Županja Zlatko Jemrić. Gosti iz Austrije pojasnili su kako žele sagledati situaciju oko potreba i mogućnosti donacija opreme koja je nužna vatrogasnim postrojbama na području najistočnije hrvatske županije pa tako i DVD-u Županja. Oprema koja je do sada donirana na području Hrvatske vrijedna je više od 1,5 milijuna eura.
Image and video hosting by TinyPic
Riječ je o više od 50 vatrogasnih vozila i više desetaka vatrogasnih pumpi, agregata i vatrogasne opreme. Na radnom sastanku u Županji kao najveći problemi istaknuti su dotrajala vozila i tehnika, a razgovaralo se i o drugoj vatrogasnoj tematici. Naglasak je posebno stavljen na uređenje prostora DVD-a Županja, prije svega garaža za vozila i njihovo prilagođavanje europskim standardima, što je i osnovni preduvjet za donaciju vozila. Uz domaćine i goste radnom sastanku u Županji, između ostalih, nazočili su i zapovjednik VZŽ-a Zdenko Jukić i tajnik Krešimir Jelić.…. glas slavonije

Image and video hosting by TinyPic

05.02.2015. ...19:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ČAKOVEČKI VATROGASCI STARIJIMA ŽELE POMOĆI U ČIŠĆENJU SNIJEGA
[ # ]

ČAKOVEC

Zbog najavljenih velikih snježnih oborina sve službe na području Grada Čakovca u stanju su pripravnosti. Kako bi se izbjegli zastoji u normalnom odvijanju života, ali i izbjegle materijalne štete, čakovečki vatrogasci građanima starije životne dobi stoje na raspolaganju u svim hitnim slučajevima. Naime, kako su dogovorili zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca i zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved, zapovjednik Vatrogasne zajednince Grada Čakovca Željko Besedić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Čakovec Mladen Kanižaj i zamjenik zapovjednika JVP Čakovec Robert Meglić, sve profesionalne i dobrovoljne vatrogasne jedinice na području Grada Čakovca, u hitnim slučajevima pomagat će osobama starije životne dobi koje same teško mogu počistiti snijeg.
Image and video hosting by TinyPic
To podrazumijeva čišćenje dvorišnih puteva te uklanjanje snijega sa krovišta. Prema riječima zamjenika gradonačelnika Marija Medveda ovime vatrogasci žele pomoći onim ljudima koji zbog godina i bolesti ne mogu sami počistiti snijeg, a nemaju djecu ili rođake koji bi to učinili za njih. "Bilo je slučajeva da takvi ljudi nekoliko dana nisu mogli izaći iz svojih kuća, primjerice u kupovinu ili kod liječnika. Ovim potezom želimo tim ljudima pokazati da u slučaju nepogodna nisu sami, već da postoji sustav koji brine o njima.", rekao je zamjenik Medved. Svi građani s administrativnog područja Grada Čakovca koji će imati potrebe za pomoć vatrogasaca mogu nazvati broj 193. Vatrogasci mole sve ostale da ne zloupotrebljavaju ovu odluku jer žele da njihova pomoć bude cijelo vrijeme dostupna onima koji je uistinu trebaju.…. ze međimurje

Image and video hosting by TinyPic

...17:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD OSTRNA: IVAN NOVAK VATROGASAC GODINE
[ # ]

VELIKA OSTRNA
Piše: Božidar Cik

Dana 31. siječnja 2015. godine DVD Ostrna održalo je 86. redovnu izvještajnu godišnju Skupštinu. Predsjednik DVD-a Božidar Cik otvorio je skupštinu i pozdravio uzvanike: zamjenika gradonačelnika grada Dugog Sela g. Pavu Jakovljevića, predsjednika Gradskog vijeća grada Dugog Sela g. Željka Ivanićeka, gradskog vijećnika g. Stjepana Berteka, pročelnika za društvene djelatnosti g. Veljka Bertaka, pročelnika za poslove gradskog vijeća g. Mladena Šestana, pročelnika za financije Zagrebačke županije gos. Ivicu Bošnjaka, člana Skupštine Zagrebačke županije gos. Zdravka Šukera, predsjednika VZG Dugog Sela g. Zvonka Novosela, zapovjednika VZG Dugog Sela g. Nikolu Rnjaka, predsjednika VZŽ Zagrebačke i potpredsjednika HVZ-a g. Stjepana Ptičeka, sponzore, predstavnike 36 prijateljskih društava, te na kraju sve članove društva.
Image and video hosting by TinyPic
U 2014. godini iz društva je isključeno 10 članova zbog neaktivnosti, a primljeno je 12 novih članova, te sada društvo broji 172 člana. Od toga 25 operativnih članova, 21 izvršnog člana, 18 pričuvnih članova, 10 članova veterana, 1 počasnog člana, 27 pomažućih članova, 34 člana vatrogasne mladeži i 36 članova vatrogasnog podmlatka, 64 ženska i 108 muških članova.
Prema osposobljenosti 16 vatrogasaca, 33 vatrogasca I klase, 16 dočasnika I klase, 12 časnika I klase, 1 višeg vatrogasnog časnika, 1 počasnog vatrogasnog časnika, 1 višeg počasnog vatrogasnog časnika, 29 članova sa zvanjem vatrogasne mladeži i 63 člana bez zvanja. Statistički gledano 81 član od ukupno 102 punoljetnih imaju položeni ispit barem za vatrogasca, a što iznosi visokih 80 %.

Nadalje društvo ima 3 člana osposobljena za spašavanje pri tehničkim intervencijama, 9 članova osposobljenih za strojara, 14 članova osposobljenih za rad s dišnim aparatima, 3 člana voditelja mladeži i 2 vatrogasna suca. Najstariji član društva napunio je 78 godina, najmlađi je imao tek 7 godina, a u prosjeku član društva ima 30 godina. Društvo ima vatrogasnu postrojbu od 25 vatrogasaca, koji u prosjeku imaju 36 godina. Prema osposobljenosti postrojba ima 3 časnika I klase, 10 dočasnika I klase, 8 vatrogasaca I klase i 4 vatrogasaca, 11 članova postrojbe ima specijalnost za dišne aparate, 6 članova za strojara i 3 člana za tehničke intervencije.

U 2014. godini odradili smo 9 vatrogasnih intervencija, od toga 4 tehničke, 3 požarne otvorenog prostora, te 2 intervencije prilikom poplave. Na intervencije je izašlo 44 vatrogasca koji su utrošili 186 sati. U prosjeku to iznosi 5 vatrogasca i 21 sat po intervenciji. U ljetnoj požarnoj sezoni 5 naših vatrogasaca odradili su po jednu smjenu dislokacije na otoku Visu. U 2014. godini uspješno smo organizirali vatrogasno natjecanje u brzom spajanju usisnog voda u Gradskoj sportskoj dvorani u Dugom Selu uz učešće 53 ekipe odraslih u 4 kategorije, te vatrogasno natjecanje 6. Kup Sv. Florijana - uz učešće 78 ekipa u 9 kategorija. Tijekom sezone treniralo je i natjecalo se 7 natjecateljskih ekipa koje su nastupile na 36 raznih natjecanja sa 67 nastupa, uz odlične rezultate: 12 prvih, 5 drugih i 10 trećih mjesta, a najvrjedniji su 1. mjesto djevojčica i 4. mjesto dječaka na županijskom natjecanju.

U svibnju 2014. skromno smo obilježili 85 godina osnutka i rada Društva uz svečanu sjednicu, Sv. misu i samostalnu taktičko-pokaznu vježbu Interventne postrojbe. U 2014. godini članovi Društva završili su osposobljavanja za zvanja: 8 članova za mladež, 7 članova za vatrogasca, 22 člana za vatrogasca I klase, 8 članova za dočasnika I klase, 2 člana za vatrogasnog suca i 1 član za voditelja mladeži. Marijan Kamenjašević stekao je zvanje višeg vatrogasnog časnika, a HVZ je Stjepanu Harambaši dodijelio zvanje počasnog višeg vatrogasnog časnika.
Image and video hosting by TinyPic
Spomenice za 10 godina dobili su: Mile Dukovac, Damir Berić, Marko Berić, Ante Berić, Miroslav Iveković, Danijel Bekec, Nenad Krpanić, Katarina Čvorig, Valentina Novak i Đurđica Vešligaj.
Spomenice za 30 godina dobili su: Vjekoslav Čvorig, Stjepan Jambrek, Mladen Koštek, Marijan Plevnik, Božidar Cik, Slavko Habečić, Zdenko Harambaša i Anđelko Milković.
Spomenicu za 40 godina dobio je Vladimir Frankol. Srebrne plamenice dobili su: Darko Makaj, Mladen Koštek i Dražen Turković.

Za vatrogasca 2014. godine izabran je Ivan Novak, vatrogasni dočasnik I klase, star 54 godine, sa 38 godina vatrogasnog staža, a za vatrogasca godine operativca izabran je Mladen Koštek, vatrogasni dočasnik I klase, star 48 godina, sa 30 godina vatrogasnog staža. Ovim putem zahvaljujemo se svim sponzorima i donatorima koji su pomogli rad Društva, te svim članovima na zalaganju, radu i na postignutim rezultatima.

Image and video hosting by TinyPic

04.02.2015. ...18:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRAD MURSKO SREDIŠĆE 21 GASITELJA OSLOBAĐA PLAČANJA KOMUNALNE NAKNADE
[ # ]

MURSKO SREDIŠĆE

Na 74. sjednici Kolegija gradonačelnika Grada Mursko Središće, odlučeno je da se 21 član DVD-a Mursko Središće, oslobađa komunalne naknade, na osnovu Odluke Gradskog vijeća od 12. studeni 2014. godine, a što je nadovezano na njihov doprinos u obrani Murskog Središća od ljetnih poplava.

Odlukom kolegija od tvrtke ATEH Čakovec naručuje se izrada projekta novog dječjeg vrtića u Murskom Središću (na Slatinama- Pašnik) što će stajati 80.000+PDV. Projekt treba biti gotov do listopada ove godine, odnosno do tada bi trebala biti ishođena građevinska dozvola. Grad će za potrebe dostave hrane u Dječji vrtić Maslačak, za 25.500 kuna, kupiti vozilo Peugeot Partner. Gradonačelnik Dražen Srpak, usvojio je prijedlog i odobrio da se od firme Geo Top iz Štefanca, naruči izrada geodetskog elaborata za projekt rekonstrukcije i dogradnje zgrade društvene namjere, što će grad platiti 4.375 kuna.

Gradonačelnik Srpak usvaja zaključak o četiri pristigle ponude za izradu registra nerazvrstanih cesta na području grada, te izradu snimaka izvedenog stanja nerazvrstanih cesta na području grada. Za izvoditelja ovih poslova odabrana je tvrtka Geo M iz Čakovca koja će ove poslove obaviti za 216.875 kuna.…. e-međimurje

Image and video hosting by TinyPic

...15:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI NAKON 25 SATI BORBE UGASILI POŽAR BIBLIOTEKE
[ # ]

MOSKVA

Vatrogasci su uspjeli da u potpunosti ugase požar koji je izbio u glavnoj biblioteci Instituta za istraživanja društvenih nauka /INION/ pri Ruskoj akademiji nauka u Moskvi, rekao je portparol Ministarstva za vanredne situacije agenciji TASS. "Požar je u potpunosti ugašen, a za to je bilo potrebno vatrogascima 25 sati", rekao je on. Požar je izbio 30. siječnja uvečer i vatrogasci su došli na lice mjesta u roku od šest minuta, ali krov se već bio urušio i vatra se brzo širila preko cijelog trećeg kata. Požar je zahvatio površinu od 2.000 metara kvadratnih.

U trenutku izbijanja požara u zgradi visine 20 metara bili su samo čuvari. Policija je priopćila da se još sa sigurnošću ne može reći što je uzrok požara jer je previše opasno za vatrogasce i istražitelje da sada borave na mjestu izbijanja požara. "Prerano je govoriti o uzrocima požara. Postoji nekoliko mogućih verzija, uključujući kratak spoj, ali to su i dalje samo teorije", priopćila je policija, prenio je TASS. Sa 49.000 čitatelja i 330 zaposlenika INION je najveći istraživački centar u Rusiji na polju društvenih i humanističkih nauka.
Kolekcija sadrži 14,2 milijuna tekstova na starim i modernim europskim i azijskim jezicima, uključujući izdanja stara 400 godina. Ranije je javljeno da je izgorjelo 15 posto fonda biblioteke.…. rt.com

Image and video hosting by TinyPic

01.02.2015. ...12:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters