TKO TO MOŽE PLATITI!? Tri cisterne vode koštat će 1155 kn
[ # ]

KAŠTELA

Građani Kaštela, njih oko sedam do osam tisuća, koliko ih živi poviše kaštelanske magistrale uskoro će vodu, ovisno o veličini cisterne, plaćati i do 60 posto skuplje. Na taj način, ionako preopterećeni kućni proračuni, doživjet će novi udar. Varijabilna cijena vode za građane naseljene pod Kozjakom iznosit će 13,70 kuna po kubiku pa će tako cisterna od 12 kubika, umjesto dosadašnjih 220 kuna skočiti na čak 385 kuna.

Naime, zadnjih dvadeset godina, ako ne i više, Kaštelani naseljeni poviše magistrale vatrogascima su plaćali samo prijevoz isporučene vode. Cijena tog prijevoza ovisila je o udaljenosti kuće, ali i veličini cisterne. Tako je cisterna spremnika 12 kubika vode, od Sućurca do Gomilice koštala 220 kuna, dok je primjerice cisterna od 10 kubika iz Gomilice ispod magistrale, do poviše u istom mjestu stajala 170 kuna.

Mulić: Kontrolirat će se svaka kap isporučene vode
Da se problem, koji se godinama stavljao pod tepih, hitno mora riješiti, potvrđuje nam i direktor “Vodovoda i kanalizacije” Zdravko Mulić. - S prvim danom 2016. godine strogo se mora kontrolirati svaka kap isporučene vode. Zadnjih godina kaštelanska vatrogasna društva uzimala su vodu s nekoliko lokacija gdje su im hidranti bili na raspolaganju, a da za to VIK-u nisu davali niti lipe. Od sada na te hidrante dolaze mjerila, a voda se počinje naplaćivati. Ne možemo sebi dozvoliti da naša tvrtka plaća penale za potrošenu vodu.

Grad Kaštela je naš suvlasnik, i ovo je problem koji moramo zajedno rješavati. Ono što ja mogu kazati jest to da građani neće vodu plaćati više od 13,70 kuna po kubiku, jer toliko košta voda za one građane koji su spojeni na vodovod. Sve ove godine očito se nije vodilo računa o načinu uzimanja vode, vatrogasci su koristili vodu, i to besplatno. Više toga nema, uvodi se red, poručuje direktor vodovoda Zdravko Mulić. A uvođenje reda odrazit će se isključivo na građanima. Kao i uvjek. Slikovito kazano, jedna obiteljska kuća s osam članova za potrebe kućanstva i okućnice troši tri cisterne vode mjesečno (po ljeti i više) i za to bi, primjerice iz Sućurca do Gomilice do sada plaćala 660 kuna mjesečno. Od sada će taj iznos narasti na 1155 kuna. z Vatrogasne zajednice Grada Kaštela kažu nam kako godinama upozoravaju na probleme oko prijevoza vode. I bivša i sve druge vlasti taj problem kao da ne žele u svom dvorištu.

’Jedva se krpamo’
- Nas se proziva da na prijevozu vode zarađujemo puste novce. A to jednostavno nije istina. Kad sve zbrojimo, plaće dvoje vozača, gorivo, registraciju i popravke cisterne, mi se jedva krpamo i pokrivamo. Da se ljeti ne poveća potražnja za vodom, bili bi u debelom minusu. Dakle, cijene prijevoza koje su sada na snazi zaista su minimalne, i neće se mijenjati. Ostaju i dalje iste, kazali su nam u kaštelanskim vatrogascima. A to će značiti kako će građani sami snositi poskupljenje, odnosno početak naplaćivanja i prijevoza i vode. Kao i uvijek, sve na teret građana. U Gradu nam kažu kako su s predstavnicima VIK-a razgovarali o ovom problemu, te kako još nije ništa konkretno dogovoreno. A kada će do dogovora doći i hoće li Grad građanima uskočiti subvencijom, kako bi im malo olakšali taj novi financijski udar na kućni proračun, tek ćemo vidjeti.…. slobodna dalmacija

Image and video hosting by TinyPic

26.03.2015. ...07:51 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters