ODRŽANA VJEŽBA "KRIŽNICA 2015"
[ # ]

KRIŽNICA

U simuliranoj vježbi spašavanja pučanstva uslijed visokog vodostaja rijeke Drave, odnosno poplave naselja Križnica dana 25. ožujka sudjelovale su združene operativne snage, tj. osposobljene postrojbe i ekipe ustanova i institucija za spašavanje i pružanje pomoći osobama, objektima i stoci.

U vježbi su sudjelovali, Područni ured zaštite i spašavanja VPŽ, vatrogasci (profesionalci i DVD), policija (redovna i specijalci – ronioci), Crveni križ (gradska društva Virovitica i Slatina), Zavod za hitnu medicinu VPŽ, HGSS – stanica Orahovica, MP5 team Pitomača, Općina i Civilna zaštita Pitomača, Veterinarska stanica Pitomača, Hrvatske vode, Brana d.o.o. Virovitica, ukupno više od 200 osoba. Neposredni trošak organizacije vježbe je 60.000 kn uz besplatan doprinos svih operativnih postrojbi. Cilj vježbe bio je provjera osposobljenosti i uvježbanosti svih organiziranih operativnih snaga zaštite i spašavanja za djelovanje prilikom prirodnih katastrofa, te osposobljavanje lokalnih i regionalnih vlasti za upravljanje, organiziranje i izvršavanje određenih operacija. Vježba „Križnica 2015“ održana je u sklopu projekta „Achelous“ koji je sufinaciran od odjela za civilnu zaštitu EU.
Image and video hosting by TinyPic
U ovom dvogodišnjem projektu sudjeluje 9 institucija iz 7 država (Italija, Bugarska, Rumunjska, Grčka, Makedonija, Mađarska i Hrvatska). Projekt je tehnički pripremila Razvojna agencija VIDRA u suradnji sa projektnim timom VPŽ (Sanja Bošnjak, Melita Sirovica i Mara Tomić). Kroz provođenje ovog projekta u svim zemljama sudionicama nastoji se povećati integracija i suradnja između teritorijalnih subjekata koji su uključeni u aktivnosti civilne zaštite i educirati građane prema pravilnom ponašanju i pametnom korištenju dostupnih informacija tijekom hitnih slučajeva. U 45 minuta provođenja vježbe sve operativne snage usklađeno su djelovale i u zadanim terminima vrhunski odradili postavljene zadatke. Vježbi su nazočili i promatrači iz država provoditelja projekta „Achelous“, te mještani Križnice. Na koncu je zapovjednik vježbe Stjepan Venus (zapovjednik Vatrogasne zajednice VPŽ) podnio je prijavak načelniku Stožera zaštite i spašavanja VPŽ dožupanu Zdravku Dijakoviću, nakon čega je obavljena smotra svih postrojenih sudionika. Načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić i dožupan VPŽ Dijaković pohvalili su i podijelili prigodne zahvalnice svim sudionicima vježbe.…. radio slatina

Image and video hosting by TinyPic

28.03.2015. ...16:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters