KEŠINAČKI VATROGASCI UOČI CVJETNICE ZABIJELILI SVA STABLA U SELU
[ # ]

KEŠINCI

Tradicionalna je postala akcija pripadnika DVD-a Kešinci koji se subotu uoči Cvjetnice late posuda s krečom i četki te se rasporede po ulicama svoga sela kako bi zabijelili sva stabla u selu, a u ovom mjestu na istoku Đakovštine ih ne nedostaje! Tako je bilo i u subotu, unatoč hladnom vjetru koji je puhao. Dok su se ekipe okupljale i lijevale boju u posude, jedna ekipa ostala je pokraj roštilja. Pravi specijaliteti mogli su se vidjeti na njemu. Sve je to spravljeno za vatrogasce i vatrogaskinje nakon naporna rada.

- Treću godinu zaredom obavljamo ovaj posao koji je postao tradicija našeg društva i nadamo se da će tako i ostati. Danas su naše ekipe prošle cijelim selom, obojili smo stabla u parkovima, u Kešincima ih je dva, kao i u školskom dvorištu. Za ovu akciju pripremljeno je 80 kilograma kamena kojeg smo sami gasili. Moram napomenuti da u akciji sudjeluju naši članovi svih dobnih skupina, najmlađem je 13 godina, a ima i onih od 50 i više. Uglavnom, u akciju je uključeno 35 članova društva - kazao je predsjednik DVD-a Kešinci Predrag Orkić.
Image and video hosting by TinyPic
Inače, kao i u drugim slavonskim selima, i u Kešincima je nekada bio običaj da se djevojkama na uskrsno jutro ispod prozora baca piljevina. Dakako, slamu su bacali momci, pa bi kasnije gledali koja je od njih najvrednija, odnosno koja će prva pomesti slamu. Danas su se vremena promijenila, pa tako djevojke umjesto slame, na uskrsno jutro imaju pogled na bijelo stablo ispred svoje kuće.
– Žao nam je bilo naših djevojaka, pa kako ne bi bile u problemu s čišćenjem piljevine, uveli smo bojenje stabala - dodaje Orkić.…. glas slavonije

Image and video hosting by TinyPic

30.03.2015. ...17:53 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters