STJEPAN DUBAC: " UZ VATROGASTVO MOJA VELIKA LJUBAV JE SPELEOLOGIJA"
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Stjepan Dubac inače iz Brezja, član je Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Nedelja. Poznat je po tome što već nekoliko godina nastupa na humanitarnoj utrci vatrogasaca „Zagrepčanka 512“, ali sa tom razliko što Stjepan u odnosu na druge trči pod punom opremom tj sa bocama na leđima, zaštitnom maskom na licu i sa hooliganom u ruci. Uz vatrogastvo velika ljubav mu je speleologija. Kako i sam kaže nema većeg gušta nego kad se istražuje špilja, jama ili neki drugi kršni fenomen a njegovo znanje i iskustvo iz speleologije može uvelike biti korisno u spašavanju iz dubina. Član je PDS Velebit. O svojim počecima bavljenja speleologijom i nekim istraženim jamama Stjepan kaže:

„Godine 2013. počinjem se baviti speleologijom i iako tada nisam položio speleološku školu moji prijatelji speleolozi dozvolili su mi ulazak u neke jame. Nadziralo me više iskusnijih osoba tako da je mogućnost nezgode svedena na minimum.
Image and video hosting by TinyPic
Jama Lounge Bar, NP Sjeverni Velebit, 2013.
Jedna od jama koje su mi ostale u sjećanju je jama Lounge Bar čiji smo ulaz pronašli tijekom pretraživanja terena na speleološkoj ekspediciji Sjeverni Velebit 2013. To je ujedno bilo moja prvo sudjelovanje na nekoj speleološkoj ekspediciji i nisam imao svoju osobnu opremu već posuđenu od društva – speleološku opremu od SO Velebit, a kombinezon i čizme od DVD Vrapče-Jug. Gotovo cijelu godinu špiljario sam u vatrogasnom kombinezonu i polako skupljao (kupovao) opremu. Jama je specifična po tome što je veći dio u ledu. Zamisli, na površini prži sunce, temperatura je viša od +30C, a u jami led.

Za mene tada svježeg početnika penjanje je bilo izuzetno naporno i nespretno. Doduše ne mogu reći da i danas vladam tehnikom penjanja kao neki. Još uvijek puno polažem na snagu pa se brže i umaram. Nemam poteškoća ispenjati kratke dionice, međutim sasvim je druga priča kad moraš penjati 200 ili 300 m u komadu pogotovo ako je dio toga u previsu što znači da nogama i rukama ne možeš dotaknuti okolne stijene.Osim ove jame tijekom te ekspedicije ulazio sam i u druge objekte, učio i stjecao iskustvo. Jedna od većih jama u koju sam tada, a kasnije više puta ulazio je jama Sirena također na području NP Sjeverni Velebit. Osim ovih dviju jama koje bi izdvojio kao specifične na samom početku mojeg bavljenja speleologijom, nakon završene speleološke škole u 2014. boravio sam u objektu kojem se uvijek rado vraćam, a to je jamsko-špiljski sustav Kita Gaćešina-Draženova puhaljka na području Crnopca (južni Velebit). Do sada sam četiri puta boravio u tom sustavu, a slijede slike s prvog posjeta.

Kita Gaćešina-Draženova puhaljka, Crnopac, južni Velebit, 2014.
Jamsko-špiljski sustav Kita Gaćešina-Draženova puhaljka najdulji je sustav u RH i 150-ta na svjetskoj listi. Trenutna duljina iznosi 28 629 m, a maksimalna dubina 700 m. Kanali unutar sustava protežu se dalje i dublje i nema sumnje da će se daljnjim istraživanjima sustav još više produljiti i produbiti.“

Image and video hosting by TinyPic

17.05.2015. ...09:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters