POKAZNA VJEŽBA „BREZA MIRA 2015“
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše / Foto: Damir Marenić

Image and video hosting by TinyPic
Požar koji je uočio jedan od djelatnika doma svojom prisebnošću odmah je nazvao 193 i obavijestio ih u požaru u staračkom domu gdje vjerojatno ima puno korisnika , kako pokretnih tako i nepokretnih. Inače požari u staračkim domovima , bolnicama i slično su posebni jer se u njemu nalaze osobe starije dobi, pokretne, nepokretne, slabijeg sluha i vida te na kraju može imati katastrofalne posljedice. Dolaskom na mjesto intervencije zapovjednik VZG-a napravio izvid te je putem alarma digao sva četiri društva na području Zajednice a od Centra 112 zatražio dolazak elektre i plinare. Dolaskom vatrogasnih ekipa prišlo se evakuaciji ozlijeđenih i nemoćnih te gašenju požara.
Image and video hosting by TinyPic
Ovom uspjelom akcijom vatrogasci grada Svete Nedelje su u sklopu mjeseca zaštite od požara održali pokaznu vježbu pod nazivom „Breza mira 2015“. Sama vježba održana je na nedovršenom objektu staračkog doma „Breza mira „ u Brezju. U vježbi su sudjelovali DVD Sveta Nedelja, Kerestinec, Rakitje i Strmec. Po završetku vježbe sve učesnike su pozdravili predsjednik VZG-a Marijo Švigir, predstavnik vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Ivan Stepić te zamjenik gradonačelnika grada Sveta Nedelja Ivica Pavlić. Svi od reda su bili zadovoljni prikazanim sa istom nadom a to je da se ovo nikada ne dogodi.

Image and video hosting by TinyPic

31.05.2015. ...10:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TUROPOLJE: REDOVNI GODIŠNJI PREGLED HIDRANTSKE MREŽE
[ # ]

TUROPOLJE
Piše: Patrik Čunčić

Image and video hosting by TinyPic
29. svibnja 2015. godine, u sklopu "Svibnja mjeseca zaštite od požara", obavili smo redoviti godišnji pregled hidrantske mreže u naselju Turopolje. Ovaj pregled odradila su tri operativna člana DVD-a Turopolje. Neispravni hidranti evidentirani su, a izvješće je poslano nadležnoj tvrtki - VG Vodoopskrba. I ovim putem molimo mještane da okoliš oko hidranata ispred svojih stambenih objekata drže urednim i čistima. Hidranti su tu zna se iz kojih razloga.

Image and video hosting by TinyPic

29.05.2015. ...16:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORJELO U BIVŠEM JEDINSTVU
[ # ]

ZAGREB
Foto: Davor Pongračić/Cropix

Image and video hosting by TinyPic
U prostorijama bivše tvornice Jedinstvo na Samoborskoj cesti u Zagrebu u četvrtak u kasnim večernjim satima izbio je požar. Nakon što su ugasili vatru, u petak ujutro vatrogasci se još uvijek nalaze na mjestu nesreće gdje čiste skladišni prostor.Na intervenciji je bilo šest vatrogasnih vozila. Gorio je uredski materijal.

Evo što je rekao Miroslav Merčep, zapovjednik smjene javne vatrogasne postrojbe Zagreb:
"Uspjeli smo s povećim snagama i uz pomoć dobrovoljaca, jer nam je falilo vode, da zaustavimo širenje požara na ostale skladišne dijelove. Obzirom na veliku površinu i visinu samog skladišnih prostora sve do jutra je trajalo raščišćavanje koje će trajati i u toku današnjeg dana. Gorio je nekakav uredski materijal, svašta je tu bilo. Na nekakvim paletama je gorio taj materijal namijenjen za prodaju, za daljnju distribuciju...", kazao je Merčep Anteni Zagreb.…. e-zadar

Image and video hosting by TinyPic

...06:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

USUSRET EU FONDOVIMA: OBNOVA VATROGASNIH DOMOVA I SPREMIŠTA
[ # ]

STUPNIK
Piše: Mario Starčević

Dana 26. svibnja 2015. godine u prostorijama DVD-a Stupnik Hrvatska vatrogasna zajednica je organizirala savjetovanje na temu mogućnosti kandidiranja vatrogasnih organizacija na EU- potpore za obnovu vatrogasnih domova i spremišta.
Image and video hosting by TinyPic
Uz nazočnost 78 zainteresiranih predstavnika iz 15 vatrogasnih zajednica županija, gosti predavači su bili Niko Čubela iz Ministarstva poljoprivrede, te Ana Šimić i Amin Rašid iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Glavna tema rasprave je bio Pravilnik o provedbi Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020.“, te procedure i preduvjeti za vatrogasne organizacije, kako bi se što uspješnije mogle kandidirati.…. pročitaj više

Image and video hosting by TinyPic

27.05.2015. ...11:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA VJEŽBA " DVORAC 2015."
[ # ]

KERESTINEC
Piše: Goran Škarić

Nakon više godišnjeg prijateljstva sa prijateljskim DVD-om Gračani i nakon dužeg dogovaraja i terminiranja ove godine suradnja je otišla korak dalje pa je tako organizirana zajednička vatrogasna vježba "DVORAC 2015."

Vježba održana je u subotu 23. svibnja, a pretpostavka vježbe bila je izlijetanje vozila u duboki kanal ispred dvorca te kao posljedica toga dvije teško povrijeđene osobe. Nakon dojave iz županijskog centra 112 vatrogasci su krenuli iz vatrogasnog spremišta DVD-a Kerestinec sa navalnim i kombi vozilom te terenskim vozilima Land Rover i Mazda DVD-a Gračani. Posade vozila domaćina organizirali su privremenu regulaciju prometa te su prikazali oslobađanje osoba iz unesrećenog vozila upotrebom hidrauličkog alata za tehničke intervencije. Izvršeno je rezanje i preklapanje krova vozila kako bi se moglo pristupiti izvlačenju povrijeđenih osoba. Vatrogasci DVD-a Gračani su specijalisti za spašavanje iz dubina i visina te su pružili su prvu pomoć stradalim osobama te su nakon toga jednu osobu izvukli na dasci za mobilizaciju uz korištenje vitla na vozilu. Zbog izvlačenja druge osobe za koju je pretpostavljena teška povreda kralježnice, organizirano je izvlačenje korištenjem specijalnih alpinističkih tehnika.

Postavljena je tzv. prečnica između dva drveta te su nosila spuštena sa jednim vatrogascem. Nakon što je unesrećeni pažljivo utovaren, nosila su podignuta te je osoba predana radi daljnje obrade službi hitne medicinske pomoći. Nakon toga i karambolirano vozilo izvučeno je na prometnicu i time se završila intervencija tj vježba. Ovim putem zahvaljujemo se i županijskom zapovjedniku Josipu Novoselu na suglasnosti za izvođenje vježbe s obzirom da su DVD Gračani iz VZG Zagreb. Vježbi su bili prisutni kao gosti gradonačelnik grada Sveta Nedelja Drago Prahin te dogradonačelnici Damir Halužan i Ivica Pavlić. Od strane vodstva VZG-a Sveta Nedelja vježbi su bili prisutni zapovjednik Nevenko Čižmešija, predsjednik Marijo Švigir te tajnik Ivica Petravić.Kao posebni gosti bili su kolege iz DVD-a Lužan koji su došli na izložbu vatrogasnog kolekcionara Damira Marenića u Svetu Nedelju, a poslije su posjetili i nas sudjelujući kao promatrači te poslije na prigodnom domjenku na druženju sa sudionicima i gostima.

Image and video hosting by TinyPic

25.05.2015. ...21:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U KOPAČEVU ODRŽANA SIMULACIJSKA VJEŽBA "BILJE 2015"
[ # ]

BILJE

Prije godinu dana Slavoniju su pogodile katastrofalne poplave čije se posljedice još uvijek osjećaju. U spašavanju života i imovine veliku ulogu su odigrali vatrogasci koji redovito vježbaju i pripremaju se za slične intervencije. Jedna takva terenska vježba zaštite i spašavanja – simulacijska vježba "Bilje 2015" održana je u baranjskom mjestu Kopačevo, a u kojoj su uz vatrogasce sudjelovali i pripadnici civilne zaštite. Iako je možda na prvi pogled izgledalo jednostavno, zadatak koji su dobili vatrogasci i 30-ak civila nije bio ni malo lak. No, svako stečeno znanje sudionicima vježbe će itekako dobro doći, posebice zato što su u Slavoniji iz godine u godinu sve učestalije poplave.

Simulacijsku vježbu organizirali su Općina Bilje, Područni ured za zaštitu i spašavanje Osijek, Policijska uprava Osiječko-baranjska, Vatrogasna zajednica Općine Bilje, DVD-i Vatrogasne zajednice Općine Bilje, Društvo Crvenog križa i Hrvatske vode Osijek. Ovo je inače, prva takva vježba koja je napravljena u Hrvatskoj, a organizatori se nadaju da će i druge općine krenuti njihovim stopama, a sve kako bi se podigao standard zaštite i spašavanja.…. republika.eu

Image and video hosting by TinyPic

24.05.2015. ...11:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MEĐUNARODNA VJEŽBA "MURA 2015"
[ # ]

VARAŽDIN
Piše: Stjepan Kovaček

Image and video hosting by TinyPic
U četvrtak, 21. svibnja 2015., na akumulacijskom jezeru Hidroelektrane Varaždin održana je vježba u sklopu europskog projekta "Mura 2015" koji je pokrenut na inicijativu Varaždinske i Međimurske županije. Nositelj projekta bila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a u njemu su sudjelovali i Državni hidrometeorološki zavod, Hrvatske vode, HEP, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo vanjskih poslova i Varaždinska i Međimurska županija s hrvatske strane te Nacionalna uprava za upravljanje katastrofama Republike Mađarske, Uprava za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije i Civilna zaštita MUP-a Republike Austrije.
Image and video hosting by TinyPic
Nakon dvodnevnog programa vježbe na području Međimurske županije, trećeg je dana na prostoru akumulacijskog jezera HE Čakovec kod Varaždina održana vježba u kojoj su uz snage sustava civilne zaštite iz Mađarske, Austrije i Slovenije sudjelovale hrvatske snage s područja Varaždinske županije. Među 40 pripadnika vatrogastva bili su članovi DVD-ova Svibovec Podravski, Nova Ves, Petrijanec, Strmec Podravski, Martijanec, Sveti Đurđ, Lovrečan-Dubrava, Virje Križovljansko, Biškupec, Gornji Kućan, Varaždin, Gojanec, Trnovec i JVP Grada Varaždina. Kao zapovjednik vježbe na ovoj lokaciji zahvaljujem svim sudionicima na vrlo profesionalnom i odgovornom odgovoru na sve izazove !

Image and video hosting by TinyPic

21.05.2015. ...16:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD SAMOBOR DIO 18. MEĐUNARODNOG SUSRETA OLDTIMERA U SAMOBORU
[ # ]

SAMOBOR
Piše: Ivana Kokot

Image and video hosting by TinyPic
Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor je sa svojom vatrogasnom ljestvom iz 1979. godine u nedjelju, 17. svibnja sudjelovalo u 18. međunarodnom susretu oldtimera i 6. memorijalu Josipa Burice u organizaciji Oldtimer kluba Samobor. U susretu je sudjelovalo 37 osobnih automobila i 3 motocikla s ukupno oko 90 sudionika, a najstariji sudionik bio je Dodge iz 1928. godine s drvenim kotačima.
Image and video hosting by TinyPic
Trasa duga 52 kilometra vodila je preko Bregane, Strmca, Rakitja, Galgova, Molvica, natrag u Samobor na glavni gradski trg, gdje su se potom mogla razgledati sva vozila. Vatrogasna je ljestva privukla najviše pozornosti onih najmlađih koji su s veseljem iskoristili priliku za vatrogasnu fotografsku uspomenu.

Image and video hosting by TinyPic

19.05.2015. ...14:24 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U SAMOBORU IZVEDENA POKAZNA VJEŽBA " POU SAMOBOR 2015."
[ # ]

SAMOBOR
Piše: Damir Marenić
Foto: Nevenko Čižmešija

Image and video hosting by TinyPic
Danas je u Samoboru, na lokaciji Pučkog otvorenog učilišta, Trg Matice Hrvatske 3 održana javna pokazna vježba vatrogasaca VZG-a Samobor pod radnim nazivom „POU SAMOBOR 2015.“ U vježbi koja je obitavala akcijama u nekoliko segmenata uz domaćina vježbe JVP Grada Samobor sudjelovali i operativci dobrovoljnih vatrogasnih društava Bregane, Galgova, Ruda, Samobora te oko četrdesetak statista djece i mladeži pripadnika DVD-a Petkov Breg, Otok, Cerje, Bobovica i Molvice, koji su sudjelovali u segmentu vježbe evakuacije. Svaki segment rada vatrogasaca na ovoj vježbi pojasnio je mnogobrojno okupljenim građanima i posjetiteljima zapovjednik JVP-a Samobor Mladen Žitković. Nakon vježbe gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak izvršio je smotru svih sudionika vježbe.

Image and video hosting by TinyPic

17.05.2015. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

STJEPAN DUBAC: " UZ VATROGASTVO MOJA VELIKA LJUBAV JE SPELEOLOGIJA"
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Stjepan Dubac inače iz Brezja, član je Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Nedelja. Poznat je po tome što već nekoliko godina nastupa na humanitarnoj utrci vatrogasaca „Zagrepčanka 512“, ali sa tom razliko što Stjepan u odnosu na druge trči pod punom opremom tj sa bocama na leđima, zaštitnom maskom na licu i sa hooliganom u ruci. Uz vatrogastvo velika ljubav mu je speleologija. Kako i sam kaže nema većeg gušta nego kad se istražuje špilja, jama ili neki drugi kršni fenomen a njegovo znanje i iskustvo iz speleologije može uvelike biti korisno u spašavanju iz dubina. Član je PDS Velebit. O svojim počecima bavljenja speleologijom i nekim istraženim jamama Stjepan kaže:

„Godine 2013. počinjem se baviti speleologijom i iako tada nisam položio speleološku školu moji prijatelji speleolozi dozvolili su mi ulazak u neke jame. Nadziralo me više iskusnijih osoba tako da je mogućnost nezgode svedena na minimum.
Image and video hosting by TinyPic
Jama Lounge Bar, NP Sjeverni Velebit, 2013.
Jedna od jama koje su mi ostale u sjećanju je jama Lounge Bar čiji smo ulaz pronašli tijekom pretraživanja terena na speleološkoj ekspediciji Sjeverni Velebit 2013. To je ujedno bilo moja prvo sudjelovanje na nekoj speleološkoj ekspediciji i nisam imao svoju osobnu opremu već posuđenu od društva – speleološku opremu od SO Velebit, a kombinezon i čizme od DVD Vrapče-Jug. Gotovo cijelu godinu špiljario sam u vatrogasnom kombinezonu i polako skupljao (kupovao) opremu. Jama je specifična po tome što je veći dio u ledu. Zamisli, na površini prži sunce, temperatura je viša od +30C, a u jami led.

Za mene tada svježeg početnika penjanje je bilo izuzetno naporno i nespretno. Doduše ne mogu reći da i danas vladam tehnikom penjanja kao neki. Još uvijek puno polažem na snagu pa se brže i umaram. Nemam poteškoća ispenjati kratke dionice, međutim sasvim je druga priča kad moraš penjati 200 ili 300 m u komadu pogotovo ako je dio toga u previsu što znači da nogama i rukama ne možeš dotaknuti okolne stijene.Osim ove jame tijekom te ekspedicije ulazio sam i u druge objekte, učio i stjecao iskustvo. Jedna od većih jama u koju sam tada, a kasnije više puta ulazio je jama Sirena također na području NP Sjeverni Velebit. Osim ovih dviju jama koje bi izdvojio kao specifične na samom početku mojeg bavljenja speleologijom, nakon završene speleološke škole u 2014. boravio sam u objektu kojem se uvijek rado vraćam, a to je jamsko-špiljski sustav Kita Gaćešina-Draženova puhaljka na području Crnopca (južni Velebit). Do sada sam četiri puta boravio u tom sustavu, a slijede slike s prvog posjeta.

Kita Gaćešina-Draženova puhaljka, Crnopac, južni Velebit, 2014.
Jamsko-špiljski sustav Kita Gaćešina-Draženova puhaljka najdulji je sustav u RH i 150-ta na svjetskoj listi. Trenutna duljina iznosi 28 629 m, a maksimalna dubina 700 m. Kanali unutar sustava protežu se dalje i dublje i nema sumnje da će se daljnjim istraživanjima sustav još više produljiti i produbiti.“

Image and video hosting by TinyPic

...09:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KRAŠIČKI VATROGASCI PROSLAVILI 120 GODINA POSTOJANJA
[ # ]

KRAŠIĆ

Vatrogasci Krašića proslavili su 120. obljetnicu osnutka svoga društva. Osnovano iz potrebe, u vrijeme kada požari ostavljaju cijela sela u zgarištima, danas DVD Krašić ima oko 120 članova, među kojima je dvadesetak operativaca. „Sve što se u vatrogasce ulaže, višestruko se vraća“, za svečanosti je ustvrdio Ivica Brebrić, tajnik društva. Podsjetio je da je istu dužnost svojevremeno obnašao i danas blaženi Alojzije Stepinac. Zahvalio je svima koji pomažu rad društva, posebno onima koji su pomogli obnovu vatrogasnog doma. „Ovaj dom nije samo adaptiran za potrebe vatrogasaca, on služi potrebama svih mještana Krašića, ali i cijele općine“, rekao je Brebrić, dodavši da je u završnoj fazi i uređenje vatrogasnoga muzeja. „U njega smo smjestili stara vatrogasna kola i opremu, što oslikava tradiciju vatrogastva u ovome kraju“, nadodao je Brebrić.
Image and video hosting by TinyPic
U ime 16.500 vatrogasaca, koliko ih je registrirano na prostoru županije, obljetnicu njihova društva Krašićancima je čestitao Stjepan Ptiček, predsjednik VZ Zagrebačke županije. „Društvo je imalo svoje uspone i padove, no ključno je da je uvijek radilo za dobrobit mještana“, rekao je Ptiček, dodavši da su vatrogasci ljudi koji će „svakome pomoći u svako vrijeme“. Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, rekao je da krašićke vatrogasce, od osnutka društva, krasi čovjekoljublje i domoljublje. „Vatrogasci obavljaju značajan i opasan posao. Nemjerljiv je njihov doprinos lokalnoj zajednici. Oni su značajan partner u aktivnostima zaštite ljudi i imovine“, rekao je Popović. Uz predstavnike prijateljskih društava, čestitke slavljenicima uputio je i općinski načelnik Josip Petković Fajnik, istaknuvši da ono što su u nasljeđe ostavili „naši stari“ treba čuvati. „Moramo biti još složniji i plemenitiji“ rekao je Petković Fajnik, najavivši da će do kraja ove godine, uz pomoć Županije i županijske Vatrogasne zajednice, DVD Krašić dobiti novo vozilo. „To zaslužujete“, naglasio je Fanjik.

Uz općinskoga načelnika, supokrovitelj proslave bio je župan Stjepan Kožić, kojemu su domaćini uručili priznanje za poseban doprinos razvoju vatrogastva. „Svakog ste časa spremni zaštititi imovinu i ljude i izvan granica županije. Stoga i pomažemo vaš rad. U zadnjih deset godina u vatrogastvo smo uložili preko 30 milijuna kuna“, rekao je župan Kožić, poželjevši vatrogascima da njihov rad što više bude okrenut edukacijama, druženju i osvajanju odličja. „Županiju ćete uvijek imati uz sebe“, obećao je župan. Žumberački vatrogasci iz: Oštrca, Kostanjevca, Kupčine, Sošica, Petričkog, Kašta i Dojutrovice sudjelovali su na ovom predivnom slavlju. Na proslavi u Krašiću sudjelovalo je preko 4o vatrogasnih društava.…. uskok-sošice

Image and video hosting by TinyPic

...07:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR OBITELJSKE KUĆE NA TEKIJU
[ # ]

POŽEGA


Nedjeljno jutro za stanovnike požeškog gradskog naselja Tekija sve je samo ne mirno. Na obiteljskoj kući na križanju Ulice Josipa Jurja Strossmayera i Aninog puta izbio je požar jutros oko 7 sati. Na terenu su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Požege, policija i djelatnici HEP-a. Otvoreni plamen je već progutao veći dio krovišta, a s kuće padaju crjepovi i goruća građa. Uzrok požara je zasad nepoznat. - Oko 7 sati spremala sam krenuti u crkvu. Vidio se dim. Prvo sam mislila da pale travu, ali čuo se i prasak. O, muko moja - rekla nam je jedna od susjeda koja je uznemireno gledala kako gori kuća u njezinom susjedstvu. Oči ostatka stanovnika požeškog naselja Tekija su također uprte u opožarenu kuću i vatrogasce koji daju sve od sebe da umanje štetu.…. 034portal.hr

Image and video hosting by TinyPic

10.05.2015. ...09:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD SISAK OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU POSTOJANJA
[ # ]

SISAK

U Sisku se u subotu obilježava 150 godina od osnutka jednog od najstarijih hrvatskih dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) , čime je Sisak postao kolijevka hrvatskog vatrogastva, istaknuto je na svečanoj sjednici DVD-a, koja se održana pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Sisački DVD osnovan je na poticaj nekoliko uglednih Siščana, 1865. godine, samo godinu dana nakon što je to učinjeno u Varaždinu, a za prvog predsjednika (vojvodu) izabran je Josip Hafenberg.
Image and video hosting by TinyPic
- Vatrogasci daju golem doprinos zaštiti ljudi i imovine. Posljednjih je godina posebno zapažen doprinos više od 7.000 vatrogasaca u 14 hrvatskih županija u obrani od poplava. Među njima su bili angažirani i vatrogasci svih 18 društava s područja grada Siska. Sa sigurnošću možemo reči da je to najoperativnija snaga društva u cijelom sustavu zaštite i spašavanja - rekao je, čestitajući sisačkim vatrogascima jubilej, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Željko Popović. Izaslanik predsjednice Grabar Kitarović, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, podsjetio je na doprinos vatrogasaca u Domovinskom ratu, posebno u gašenju velikog požara u Rafineriji nafte Sisak. Na svečanosti, kojoj su bili nazočni i počasni predsjednici HVZ-a, Franjo Gregorić i Teodor Fricki, sisačkom DVD-u te njegovim najistaknutijim članovima dodijeljena su brojna priznanja. U sklopu svečanosti održan je vatrogasni mimohod gradskim ulicama Siska, pokazna vatrogasna vježba na Trgu Josipa Jelačića, te izložba vatrogasne opreme i vozila.….dalmacija news

Image and video hosting by TinyPic

...08:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

70 GODINA JAVNE VATROGASNE POSTAJE U OPATIJI
[ # ]

OPATIJA

U paviljonu Juraj Šporer danas je održana Svečana sjednica Javne vatrogasne postrojbe Opatija, u povodu obilježavanja 70. godina od osnivanja Javne vatrogasne postrojbe Opatija. Završni je to dio bogatog programa obilježavanja koji se odvijao od 4. do 8. svibnja u Opatiji. Na današnjoj sjednici nazočnima su se obratili čelnici JLS-a i vatrogascima čestitali ovu značajnu okruglu obljetnicu. Isto je učinio zapovjednik JVP Gordan Filinić i Slavko Gauš, zapovjednik županijske vatrogasne zajednice. Ovo prigodom podijeljena su priznanja i plakete najzaslužnijima, a dobitnik Zlatne Plamenice je Teodor Zeoli.
Image and video hosting by TinyPic
Iako iz Grada Opatije već godinama govore o novom vatrogasnom domu, jer vatrogasci u Opatiji nemaju adekvatne prostore, pa je tako i sada isto ponavljano, ipak se čini da je i dalje sve još daleko od početka bilo kakve gradnje. Naime, nakon mnogo najava iza kojih nije bilo ništa razumljivo je da su svi skeptični kada se iznova sluša o “skoroj” gradnji vatrogasnog doma. Naime, među građanima Opatije dodatno nezadovoljstvo stvara što se u Opatiji gradskim novcem, prije vatrogasnog doma ili vrtića, grade neke druge stvari koje mnogi građani smatraju manje važnima.…. kvarnerski.com

Image and video hosting by TinyPic

08.05.2015. ...09:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UČENICI OŠ LUKA PERKOVIĆ POSJETILI VATROGASCE U MJESECU ZAŠTITE OD POŽARA
[ # ]

BRINJE

Image and video hosting by TinyPic
Dana 7.5.2015. godine u vatrogasnom domu bilo je neobično veselo i živo. U sklopu aktivnosti u mjesecu zaštite od požara, DVD Brinje posjetila su djeca 1. i 2. razreda OŠ Luke Perkovića u pratnji svojih učiteljica te proveli zanimljiv školski sat s vatrogascima. Vatrogasci su učenicima pokazali prostorije, opremu, vozila i sve za djelovanje u hitnim situacijama požara i ostalih nepogoda. Nakon demonstracije, učenici su se okušali u popularnoj vježbi vatrogasne mladeži s brentačama, kojoj su se najviše obradovali. Nakon ugodnog druženja djeca su zadovoljna, puna emocija i sretna s novim iskustvima otišli u školske klupe uz želju da vatrogasci imaju što manje požara.…. glas gacke

Image and video hosting by TinyPic

...07:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNA OLIMPIJADA I EVAKUACIJSKA VJEŽBA U PODRUČNOJ ŠKOLI DESINEC
[ # ]

DESINEC
Foto: VZG Jastrebarsko

U sklopu obilježavanja mjeseca zaštite od požara i dana vatrogasaca sv. Florijana članovi vatrogasne postrojbe DVD-a Gornji Desinec jučer su u područnoj školi Desinec održali vježbu evakuacije i spašavanja te vatrogasnu olimpijadu u kojoj je sudjelovalo 56 učenika od 1. do 4. razreda te područne škole. Na samom početku sve učenike i njihove učiteljice kao i ostale djelatnike škole pozdravio je zapovjednik DVD-a Gornji Desinec, ujedno i zapovjednik VZG Jastrebarsko Vedran Boričević, te im održao predavanje iz područja zaštite od požara i upoznao ih s načinom postupanja u slučaju izvanrednih događaja kao što su požari, potresi, poplave i druge nesreće.
Image and video hosting by TinyPic
Nakon održanog predavanja i upoznavanja učenika i djelatnika škole kako se treba postupati u slučaju požara uslijedila je i praktična vježba evakuacije i spašavanja za slučaj izvanrednog događaja temeljem članka 55. stavka 5. Zakona o zaštiti na radu prema kojem je potrebno provoditi praktične vježbe evakuacije i spašavanja najmanje jednom u dvije godine. Pretpostavljeni izvanredni događaj bio je požar u školi nakon čega je bilo potrebno izvršiti evakuaciju svih učenika na sigurno mjesto izvan objekta, te gašenje požara od strane vatrogasne postrojbe DVD-a Gornji Desinec. Praktična vježba evakuacije uspješno je odrađena i ocijenjena visokom ocjenom, te su svi sudionici i odgovorne osobe za provođenje evakuacije uspješno odradili svoje zadaće.
Image and video hosting by TinyPic
Zavidnu razinu znanja pokazali su i sami učenici, koji su znali kada i kako treba zvati vatrogasce kad su u opasnosti i treba im pomoć, što sve rade vatrogasci, kada vatrogasci slave svoj dan i koje opasnosti od požara mogu zadesiti njihovu područnu školu. Veliki broj i samih učenika uključeno je u rad DVD-a kroz natjecanja i druge aktivnosti, a i nakon odrađene vježbe sasvim sigurno će se i još djece uključiti u rad DVD-a, istaknuli su iz Vatrogasne zajednice. Nakon odrađene vježbe uslijedila je i vatrogasna olimpijada na kojoj su se učenici podijeljeni u 6 grupa natjecali u nizu zanimljivih vatrogasnih igrica i pri tome pokazali svoju spretnost, snalažljivost, koordinaciju i preciznost. Na kraju je uslijedilo proglašenje najuspješnijih ekipa u vatrogasnoj olimpijadi, druženje s vatrogascima uz sokove te zajedničko fotografiranje. Svim učenicima podijeljeni su i edukativni i zabavni letci. U ime VZG Jastrebarsko ovo događanje uveličao je svojim dolaskom i stručni djelatnik u uredu VZG Jastrebarsko Goran Dikšić.…. jaska danas

Image and video hosting by TinyPic

...07:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj


BOSNA I HERCEGOVINA



Image and video hosting by TinyPic

07.05.2015. ...18:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽAN SVEČANI PRIJEM SVETONEDELJSKIH VATROGASACA
[ # ]

SVETA NEDELJA
Foto: Marija Kovačić

Dana 04. svibnja 2015. godine s početkom u 17,00 sati u Gradskoj vijećnici Grada Svete Nedelje gradonačelnik je svečano primio svetonedeljske vatrogasce povodom Dana svetog Florijana (Međunarodni dan vatrogasaca). Ispred Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje prisutni su bili predsjednik iste Mario Švigir, kao i zapovjednik Nevenko Čižmešija. Također je bilo prisutno po nekoliko članova ispred svakog Dobrovoljnog vatrogasnog društva (Sveta Nedelja, Strmec, Rakitje i Kerestinec). Vatrogasce su primili gradonačelnik Grada Svete Nedelje Drago Prahin, u pratnji zamjenika Damira Halužana i Ivice Pavlića.
Image and video hosting by TinyPic
Na svečanom prijemu gradonačelnik je uručio i priznanje za Vatrogasca godine, odnosno za 2014. godinu. Vatrogasac godine u Svetoj Nedelji je Patrik Bilić, koji je lani nagrađen i Javnim priznanjem grada Svete Nedelje, za iznimnu hrabrost koju je pokazao u situaciji kada je prošle godine u Samoboru za vrijeme nastave školi istrčao, te potrčao u pomoć i spasio stanarku u obližnjoj zgradi kada je došlo do eksplozije plinske boce.
Gradonačelnik je tom prigodom vatrogascima čestitao blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, istaknuvši kako smatra da vatrogasci obavljaju odličan posao, uz veliku hrabrost i predanost, te dodao kako je zadatak gradske uprave omogućiti vatrogascima što lakši i jednostavniji posao, pa u tu svrhu ide i nabava opreme, dok se od njih očekuje da uvijek budu spremni. Također je istaknuo kako smatra da su svetonedeljski vatrogasci među najboljima u županiji, što su pokazali na svim intervencijama, a za budućnost im poželio što manje intervencija. Najavio je i kasniju primopredaju novog vatrogasnog vozila, za koje je siguran da će im u budućnosti samo olakšati, ionako već težak i zahtjevan posao.
Image and video hosting by TinyPic
U ime okupljenih članova Vatrogasne zajednice i svih naših DVD-a zahvalio je predsjednik Vatrogasne zajednice Mario Švigir, rekavši da vatrogasci rade po principu dobrog gospodara i paze kako se troše sredstva. Također je pohvalio inicijativu Grada Svete Nedelje o zapošljavanju tri vatrogasca (za sada na određeno vrijeme) čime su se osigurali izlasci na intervencije. Naime, posljednje vrijeme, većina članova svetonedeljskih DVD-ova i same vatrogasne zajednice osobe su koje su u stalnim radnim odnosima, te je bilo upitno koliko će vatrogasaca moći izaći na intervenciju ako se ona dogodi za vrijeme radnog vremena. Svetonedeljski vatrogasci, u pratnji gradonačelnika Drage Prahina i njegovih zamjenika, po završetku svečanog prijema, uputili su se na svečanu misu u crkvu Blaženog Alojzija Stepinca, gdje je po završetku mise uslijedio blagoslov i službena primopredaja novog vatrogasnog vozila.…. grad sveta nedelja

Image and video hosting by TinyPic

05.05.2015. ...15:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U TUROPOLJU ODRŽAN 3. KUP "SVETOGA JOSIPA RADNIKA"
[ # ]

TUROPOLJE
Piše / Foto: Patrik Čunčić

01. svibnja 2015, na Dan mjesta Turopolje i Međunarodni praznik rada, održali smo "3. Kup Svetog Josipa Radnika", vatrogasno natjecanje za djecu od 6 do 12 godina starosti. Ove je godine u Turopolju nastupila ukupno 31 natjecateljska ekipa, od toga 10 ženskih i 21 muška. Najbolja ekipa natjecanja, po ukupnim brojem bodova, koja je osvojila i prijelazni pehar, bila je ženska ekipa DVD-a Sunja - Greda. Natjecanje koje iz godine u godinu raste u sve veče i značajnije, ove je godine uveličao i gradonačelnik grada Velike Gorice g. Dražen Barišić, što nam je naravno jako drago. Još nam je draža brojka od preko 300 djece, za koju sve ovo i radimo.

Zahvaljujemo se i čestitamo svim natjecateljskim ekipama, a zahvaljujemo se i svima koji su pomogli da se ovo natjecanje održi:
Vatrogasnoj zajednici Grada Velike Gorice
Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije
Gradu Velika Gorica
Vijeću mjesnog odbora Turopolje
Tvrtki PANA d.o.o. - Turopolje
Image and video hosting by TinyPic
Dok je su se još zbrajali rezultati prisustvovali smo svečanoj Sjednici Vijeća mjesnog odbora Turopolje, kojoj su prisustvovali mnogi uvaženi gosti. Poslije zatvaranja natjecanja zajedno sa gostima jeli smo prvosvibanjski grah, koji su nam pripremili Tomislav i Siniša iz NK Turopolje i Šrk Ribomanije. U 17:00 sati prisustvovali smo Sv. Misi, odnosno proslavi zaštitnika mjesta Sv. Josipa Radnika. Za sve preminule mještane položili smo cvijetni aranžman, ispod raspela u Parku turopoljskih branitelja. Ovaj, za nas turopoljce važan dan, sa nama su proveli i dragi nam prijatelji iz PGD Brezje (Maribor – Slovenija), kojima se i ovim putem zahvaljujemo na ugodnom i lijepo druženju.
Image and video hosting by TinyPic
REZULTATI "3. Kupa Svetog Josipa Radnika":

- Djeca - ženska:

01. DVD SUNJA GREDA
02. DVD RIBNICA
03. DVD VELIKA BUNA
04. DVD KURILOVEC
05. DVD MRACLIN
06. DVD STRMEC BUKEVSKI
07. DVD STARO ČIČE
08. DVD TUROPOLJE
09. DVD OSTRNA
10. DVD KUČE

- Djeca - muška:

1. DVD JEŽEVO
2. DVD MRACLIN
3. DVD KURILOVEC
4. DVD STARO ČIČE
5. DVD ČIČKA POLJANA
6. DVD RAKITOVEC 1
7. DVD RIBNICA
8. DVD VELIKA BUNA
9. DVD BUŠEVEC
10. DVD NOVO ČIČE
11. DVD ŠILJAKOVINA
12. DVD MIČEVEC
13. DVD STRMEC BUKEVSKI
14. DVD TUROPOLJE
15. DVD KUČILOVINA
16. DVD LAZINA ČIČKA
17. DVD BREZOVICA
18. DVD KUČE 2
19. DVD VELIKA MLAKA
20. DVD KUČE 1
21. DVD RAKITOVEC 2

Image and video hosting by TinyPic

...14:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI OPĆINE ORIOVAC SVEĆANO PROSLAVILI SVOJ DAN
[ # ]

LUŽANI
Piše: Stjepan Maksimović ing. ZOP-a

Nastavljajući tradiciju zajedničkog obilježavanja značajnih datuma i praznika , misnim slavljem u crkvi Gospe Fatimske u Lužanima te prigodnom svečanošću u prostorijama DVD Lužani svečano i dostojanstveno , obilježen Dana Vatrogastva Republike Hrvatske i Sveti Florijan nebeski zaštitnik vatrogasaca. Svečanosti je nazočio i Predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Oriovac Vatrogasni časnik I klase Antun Jošić

Prigodnom svečanošću što je u čast Dana vatrogastva Republike Hrvatske i u spomen na svog nebeskog zaštitnika Svetoga Florijana upriličena u prostorijama DVD- a Lužani , te služenjem Svete Mise koju je u crkvi Gospe Fatimske u Lužanima predvodio župnik Župe Lužanske Antun Capan, vatrogasci Dobrovoljnih vatrogasnih društava Lužani , Malino i Živike Pričac dostojanstveno obilježili nebeskog zaštitnika vatrogasaca , Zahvalivši se vatrogascima na tisućama sati humanog i dobrovoljnog rada koje su ugradili u temelje požarne sigurnosti na području Općine Oriovac ,biranim riječima obratio se i Predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Oriovac Vatrogasni časnik I klase Antun Jošić, naglasivši da je “Upravo zajedništvo koje se , evo , pokazuje ovdje i danas , na ovoj svečanosti i koje se nebrojeno puta iskazalo na intervencijama gašenja požara i svugdje gdje su po nužnosti i stručnosti sudjelovali vatrogasci čvrst temelj na kojemu počiva ponos i čast svakog vatrogasca “.

Image and video hosting by TinyPic

...14:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj




Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

04.05.2015. ...17:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SU OPREMLJENI I EDUCIRANI
[ # ]

GOSPIĆ

Povodom blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, župan Milan Kolić primio je danas predstavnike vatrogasaca s prostora Ličko-senjske županije. U pratnji zamjenice Ivane Tomaš i zamjenika gradonačelnika Ivana Biljana župan se susreo za zapovjednicima vatrogasnih društava koje su predvodili zapovjednik Vatrogasne zajednice ličko-senjske županije Hrvoje Ostović i predsjednik VZLSŽ Milan Jurković. Govoreći o angažmanu vatrogasaca župan Kolić je istaknuo važnost i njihovu ulogu u gotovo svim pogibeljnim situacijama.
Image and video hosting by TinyPic
-Vatrogasci se nesebično uključuju u različitim situacijama gdje je pomoć potrebna: u požarima, prometnim nesrećama, poplavama, potresima i drugim nevoljama. S ponosom ću istaknuti da se pripadnici vatrogasnih postrojbi maksimalno angažiraju u svim takvim nedaćama. Od vaših predstavnika dobio sam mnoštvo informacija o vašem stalnom usavršavanju i nastojanjima da u radnim zadaćama budete što kvalitetnije obučeni. Kao i do sada vatrogasci s područja Ličko-senjske županije mogu na Županiju računati kao na pouzdanog partnera i suradnika, rekao je župan Kolić kojemu se vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović zasebno zahvalio na angažmanu i pomoći vatrogascima koji su ljetos sudjelovali u otklanjanju posljedica poplava u istočnoj Slavoniji. Slušajući ovo predsjednik Vatrogasne zajednice i bivši župan Milan Jurković također se zahvalio županu Koliću rekavši kako je unatoč svojim obvezama često angažiran na suradnji s vatrogascima Ličko-senjske županije, pa u tom smislu može poslužiti kao primjer korektnog odnosa predstavnika jedinica lokalne samouprave.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović rekao je kako na prostoru Ličko-senjske županije djeluje 18 dobrovoljnih vatrogasnih društava i 3 Javne vatrogasne postrojbe koje su opremljene i educirane za izvršenje svih zahtjevnih zadaća vatrogastva. U ime Grada Gospića vatrogascima se na požrtvovnosti zahvalio zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan. Nakon prijema vatrogasci su na Trgu Stjepana Radića izložili nekoliko moderno opremljenih vozila koja sudjeluju u svakodnevnim zadaćama na terenu.…. lika online

Image and video hosting by TinyPic

...16:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DEMONSTRACIJA VJEŠTINE I SPRETNOSTI
[ # ]

PULA


U povodu Mjeseca zaštite od požara, te obilježavanja Dana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u prostoru Javne vatrogasne postrojbe Pula u ponedjeljak je održan Dan otvorenih vrata. Brojni mališani iz pulskih vrtića i nižih razreda osnovnih škola raspoređeni po grupama dolazili su tijekom jutra u obilazak prostora JVP-a. Uz razgledavanje opreme, pravi su im doživljaj priredili vatrogasci prezentirajući im nekoliko pokaznih vježbi. Sudeći prema reakcijama, posebno ih se dojmila vježba sa slobodnim ljestvama, no i one kojima im je predočeno gašenje i spašavanje iz visokih objekata. Za uspomenu na ovaj posjet dobili su prigodne bojanke i balone.

- Dan otvorenih vrata u povodu obilježavanja Dana svetog Florijana, našeg zaštitnika, provodimo već četvrtu godinu za redom. Tijekom cijelog svibnja, Mjeseca zaštite od požara, provodimo niz manifestacija s ciljem predstavljanja preventivnog djelovanja te druge promidžbene aktivnosti s naglaskom na pripreme za ljetnu sezonu. Spremni smo, na našem je, dakle području Puljštine više od 300 operativnih vatrogasaca, a na raspolaganju imamo 75 vatrogasnih vozila. Nositelji smo operativnih aktivnosti zajedno s deset dobrovoljnih vatrogasnih društva koji su ustrojeni na spomenutom području, a tu su i vatrogasne službe NP-a Brijuni i Brodogradilišta Uljanik. Građanima i turistima jamčimo sigurnost i spremnost za reakcije u svakakvim situacijama. Garantiramo da ćemo na svaki poziv intervenirati na najbolji mogući način. Lani smo imali 857 intervencija, rekao je Klaudio Karlović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula.

Koliko je vatrogastvo važno za grad i njegove žitelje istaknuo je i Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada. - Već tradicionalno slavimo Dan sv. Florijana, jer vatrogastvo je važno 365 dana u godini, 24 sata na dan. Vatrogasci brinu o našoj te sigurnosti naše imovine kad je najpotrebitije, a posebno je to izraženo u vrijeme odmora, odnosno ljeti. Neovisno radi li se o sezoni požara ili velikih kiša, oni redovno iskazuju spremnost, a suradnja pulske Javne vatrogasne postrojbe i Grada Pule je odlična, rekao je Matić.….glas istre

Image and video hosting by TinyPic

...15:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U SLADOJEVCIMA VATROGASCI OBILJEŽILI DAN SVETOG FLORIJANA
[ # ]

SLADOJEVCI

Image and video hosting by TinyPic
U Sladojevcima, u crkvi koja nosi ime svete Barbare danas su članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Sladojevaca i Sladojevačkog Luga obilježili dan svog zaštitnika, svetog Florijana. Svečanu misu za vatrogasce kao i za sve mještane predvodio je župnik Darijo Šimić. Nakon mise, druženje je nastavljeno u Sladojevačkom Lugu, u prostorima DVD-a koji je domaćin ovogodišnje proslave.…. radio slatina

Image and video hosting by TinyPic

03.05.2015. ...18:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KARLOVAČKI VATROGASCI PROSLAVILI SVOJ DAN, BLAGDAN SVETOG FLORIJANA
[ # ]

KARLOVAC

Image and video hosting by TinyPic
Vatrogasci Vatrogasne zajednice grada Karlovca proslavili su jučer svog zaštitnika Svetog Florijana. Mimohodom vatrogasnim vozilima ulicama grada stigli su do crkve Svetog Marka gdje je služena sveta misa. Svečano postrojavanja održano je kod škole u Gornjim Stativama gdje je domaćin DVD Gornje Stative pripremilo prigodni domjenak i druženje. - Tijekom svibnja nastavit ćemo kontinuirano s proslavama po društvima, s prezentacijama i smotrama po školama. Nadam se da neće biti potrebe za intervencijama i nadam se da će ovaj mjesec zaštite od požara biti obilježen proslavama, poručio je predsjednik Vatrogasne zajednice grada Karlovca Željko Šafar. Inače za domaćina proslave odabran je DVD Gornje Stative jer društvo ove godine slavi 60 godina svog postojanja. - Trenuto društvo broji 91 člana, a najponosniji smo na naše mlade članove koji su među boljim natjecateljskom ekipama. Imamo četiri natjecateljske ekipe koje stalno osvajaju visoka mjesta, kazao je pak predsjednik DVD-a Josip Tropčić.…. trend.com

Image and video hosting by TinyPic

...17:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters