UPOZORENJE: VELIKA OPASNOST OD "PRŽENJA " U AUTOMOBILU!
[ # ]

ZAGREB

Pri vanjskoj temperaturi od 36 stupnjeva, ona u autu skače na više od 60 u samo sat vremena. Ne ostavljajte u autu djecu i životinje ni na minutu. Pogubno je...

Pri temperaturi od 68 stupnjeva ljudski mozak počinje se pržiti. Upravo toliko iznosi temperatura u autu koji je na suncu parkiran sat vremena. Izmjerili su to vatrogasci Javne vatrogasne postaje Zagreb. Njihova alarmantna mjerenja pokazala su da pri vanjskoj temperaturi od 36 stupnjeva temperatura u parkiranom autu skače na 43 stupnja već nakon 10 minuta, dok se nakon sat vremena penje do 62 stupnja. Europu je već zahvatio toplinski val, a temperature u Hrvatskoj će sljedećih dana premašivati 36 stupnjeva u hladu. Liječnici upozoravaju da su takve ekstremno visoke temperature iznimno pogubne za ljudski organizam.

- U vreli automobil ne bi trebalo ni sjesti, a kamoli ostavljati u njemu životinje ili ljude. Pri ekstremno visokim temperaturama šire se krvne žile, pada tlak, dolazi do pucanja krvnih žila i u mozgu, a takve temperature vrlo loše djeluju i na moždanu opnu - govori nam dr. Marina Polić Vižintin iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.
Image and video hosting by TinyPic
Dodaje da bi prije ulaska automobil trebalo prvo prozračiti i malo rashladiti kako ne bi došlo do toplinskog udara. A upravo je on najozbiljnija od svih tegoba koje sa sobom nose ljetne vrućine i ekstremno visoke temperature. Naše tijelo od vrućine se brani znojenjem, no liječnici upozoravaju da ispijanje velikih količina vode nije dovoljno. - Tekućinu koju znojenjem gubimo nije dovoljno nadomjestiti samo vodom jer gubimo i elektrolite. Stoga se preporučuje piti mineralnu vodu i jesti slaniju hranu - savjetuje dr. Tanja Pavliško Pekez.

A na takve visoke temperature osjetljivi su i psi.
Kako kaže dr. vet. Marko Gotal iz Veterinarske ambulante Goldi, izloženost takvim ekstremnim temperaturama dovodi do mučnine, dezorijentacije, gubitka svijesti i smrti. - Sve ovisi o tome koliko je dugo životinja izložena tim temperaturama. Psi se ne znoje te se jedino mogu donekle rashladiti dahtanjem. Osim toplinskog udara, takve ekstremne temperature dovode do brojnih poremećaja u organizmu. Stoga apeliram na sve da životinje ne ostavljaju u autu čak ni na kratko - kaže Gotal.

Riječ stručnjaka: Vrećice s ledom prvi su korak do spašavanja
Toplinski udar nastaje kad tijelo više ne može regulirati tjelesnu temperaturu i ne može se rashladiti. U samo 15 minuta tjelesna temperatura može premašiti i 41 stupanj. Potrebno je pozvati liječnika, a do njegova dolaska bolesnika treba premjestiti u hladnu prostoriju i početi mu skidati temperaturu. To možete postići kupanjem u kadi, hladnim tušem ili pranjem tijela hladnom vodom. Na prepone, vrat ili ispod pazuha možete staviti i vrećice s ledom. Kod nekih žrtava može se javiti i nekontrolirano trzanje mišića te je tada potrebno spriječiti samoozljeđivanje.
Image and video hosting by TinyPic
Čak 38 stupnjeva u hladu: Objavili crvenu uzbunu
Vrlo toplo i vruće vrijeme koje je već zahvatilo Hrvatsku nastavlja se i u prvom dijelu sljedećeg tjedna, a prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, u utorak i srijedu može se očekivati pravi temperaturni pakao, posebice u dijelovima unutrašnjosti. Subota će biti pretežno sunčana i vruća uz slab vjetar, a na Jadranu mjestimice umjerenu buru, poslijepodne sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom između 29 i 33 °C. U nedjelju vrlo slično vrijeme, uz temperature do 35 Celzijevih stupnjeva. Početkom tjedna i dalje vrelo, a temperatura će iz dana u dan biti sve viša.

Prema sedmodnevnoj prognozi, u hladu bi ponegdje moglo biti izmjereno vrtoglavih 38 Celzijevih stupnjeva, koliko je najavljeno za Osijek, Ilok, Vukovar, Sisak... U četvrtak bi uz pljuskove i grmljavinu trebalo malo osvježiti, ali i dalje će biti vruće. Meteoalarm je zbog toplinskog udara već za nedjelju pod žutu ili narančastu uzbunu stavio cijelu Hrvatsku, osim njezina krajnjeg juga. U ponedjeljak i utorak u mnogim će krajevima na snazi biti i crvena upozorenja zbog vrlo velike opasnosti od izrazito visokih temperatura zraka.…. portal oko

Image and video hosting by TinyPic

04.07.2015. ...14:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters