STANARI LJUTI NA VATROGASCE, ONI SIGURNI U DOBRU INTERVENCIJU
[ # ]

VELIKA GORICA

Teške ozljede 29-godišnjaka i potpuno izgorio stan na adresi Cvjetno naselje 11 najvjerojatnije su rezultat eksplozije boce plina u samome stanu. Uz pitanje zašto je došlo do eksplozije, slučajno ili namjerno, dan nakon požara među stanarima su ostala i još neka pitanja, a glavno je - jesu li gorički vatrogasci zakazali? Dio stanara još je u noći požara imao oštre riječi na goričku Javnu vatrogasnu postrojbu, a i danas su nam se obratili s kritikama. - Bilo bi lijepo da netko pohvali stanare iz susjednih zgrada koji su se sami uhvatili u koštac s gašenjem požara, bez čije bi pomoći šteta bila još veća, a ne hvaliti vatrogasce čijoj su akciji prisustvovali i gledali ju svi stanari zgrade i cijelog naselja - kaže nam stanarka, gđa. Tatjana. - Vatrogascima je trebalo oko pola sata da stignu na mjesto požara. Vjerujem da stanari Cvjetnog naselja imaju pravo znati zbog čega je profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi, udaljenoj svega jedan kilometar od zgrade u kojoj je izbio požar, po noći kada maltene nema prometa, trebalo toliko dugo - pita naša čitateljica.

Vatrogasci na vrijeme, stanarima stigli prekasno
Zapovjednik goričkih vatrogasca Boris Turan odgovara kako se hitni pozivi prvo usmjeravaju na državnu centralu 112 te ne zna kada su oni utvrdili požar, no siguran je u reakciju JVP-a te dodaje "Vatrogasci su odradili dobar posao - o dolasku na vrijeme i samome gašenju tu nema priče, napravili su sve"! - Mi smo dojavu dobili u 02:27 u noći, minutu kasnije već je bio izlazak, a dolazak na mjesto intervencije je bio u 02:31 - kaže zapovjednik Turan dodajući da je unutar 15 minuta od početka djelovanja požar bio pod kontrolom. Kako je izvor požara plinska boca, a u stanu su pronađene dvije zbog čega je intervencija bila vrlo opasna, odmah nakon eksplozije cijeli stan je bio zahvaćen požarom pa je prizor kome su prvo svjedočili stanari, a potom i vatrogasci, bio šokantan. - Odmah se krenulo s gašenjem s navalom dva mlaza unutarnja i dva mlaza vanjska, da bi spriječili širenje jer je i krovište odmah bilo zahvaćeno tako da smo i stan i krovište istovremeno gasili - objašnjava Turan.

Pucale cijevi, ljestve nisu mogle prići zbog drveća
Naša čitateljica nas je upozorila na upitnu ispravnost hidranta u zgradama, koje su pod upravom GSG-a V.Gorice. Sami vatrogasci te hidrante ne koriste jer ne zadovoljavaju niti količine vode niti tlakove za vatrogasno djelovanje pri ovakvim požarima. Čemu onda služe?! No, ono što su mogli vidjeti svi koji su se kraj požara zatekli pucanje je vatrogasnih cijevi za koje i iz JVP-a potvrđuju da će na dodatna ispitivanja. Iako takvo bušenje cijevi nije neobična stvar ipak je broj pucanja neugodno iznenadio i vatrogasce. Drugi problem bile su vatrogasne ljestve koje zbog drveća nisu mogle prići od strane Cvjetnog naselja. Stanari su zaključili da je zapravo zbog kvara stiglo drugo vozilo iz Zagreba.

- Ne znamo što se dogodilo, više cijevi je popucalo, međutim to se događa često, ako zapne za neki oštriji predmet crijevo napukne. To ne utječe na gašenje, a poslije svake uporabe cijevi idu na ispitivanje - kaže Turan, a za intervenciju iz Zagreba kaže: - Na inzistiranje policije, oni su zvali svoj Centar, i na to inzistiranje s obzirom da nismo znali kako će se požar razvijati, dozvolili smo da se pozove Javna postrojba iz Zagreba, no do kada su došli stavili smo požar pod nadzor. No, ostavili smo njihove ljestve ukoliko bi zatrebale - objašnjava Turan.

Stanari i vatrogasci na razini zadatka
Da li je bilo propusta u intervenciji vatrogasaca ostaje njima na ispitivanje, no činjenica da je ozlijeđen tek jedan stanar te izgorio samo stan u kojem se dogodila eksplozija, pokazuje da su i stanari i vatrogasci bili na razini ove vrlo ozbiljne situacije. - Opći dojam koji su vatrogasci ostavili je da su neorganizirani i da ne znaju što rade. Pravodobnom i brzom intervencijom, šteta je mogla biti manja - kaže stanarka Tajana, a odgovor iz Javne vatrogasne postrojbe je: - Vatrogasci su intervenciju odradili izvrsno, u kratkom roku požar stavili pod nadzor, te je spriječeno širenje požara na druge stanove - zaključuje Turan.…. vg danas

Image and video hosting by TinyPic

01.10.2015. ...16:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters