POLAČA DOBILA VATROGASNO VOZILO
[ # ]

ZADAR / POLAČA

Dobrovoljno vatrogasno društvo Polače dobilo je specijalno vatrogasno vozilo marke "mercedes 190" koje je darovala župna zajednica iz njemačkoga grada Schwabmuncena kod Augsburga, a vrijednost donacije veća je od 150 tisuća kuna. Primopredaji vozila ispred novoizgrađenog vatrogasnog doma nazočili su Viktor Prtenjača, načelnik općine Polača, Marko Bobanović, zapovjednik, i Milenko Zagorac, predsjednik DVD-a Polača, te don Marinko Jelečević, župnik Polače, i Krešimir Gagula, svećenik spomenute njemačke župe. 057 info

30.04.2008. ...22:34 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VELIKO GORIČKI VATROGASCI LANI IZIŠLI NA 281 INTERVENCIJU
[ # ]

VELIKA GORICA

Proračun za 2007. godinu ostvaren je u iznosu od oko 250 milijuna kuna, konstatitralo je Gradsko poglavarstvo na danas održanoj trosatnoj sjednici. Grad je, kako kaže gradonačelnik Tonino Picula izašao iz financijske krize te konsolidirao transakcije.

Manjak od 16 milijuna kuna u cijelosti je pokriven te je ostvaren i višak prihoda od dva milijuna kuna. Najveći dio sredstava ostvaren je u Odjelu za društvene djelatnosti i školstvo, i to više od 87 milijuna kuna. Slijede Upravni odjel za komunalne djelatnosti koji je ostvario 95 posto namijenjenih proračunskih sredstava, odnosno 75 milijuna kuna, te Upravni odjel za poljoprivredu u koji je utrošeno 15 milijuna kuna.

Rad u protekloj godini Poglavarstvu su predstavili i čelnici gradskih kulturnih, obrazovnih i športskih udruga i ustanova, te, po prvi puta, i Javna vatrogasna postrojba. Prema riječima zapovjednika JVP-e, Tihomira Varge, postrojba je lani izašla na 281 intervenciju, radila na edukaciji radnika, nabavljena je i nova oprema te pokrenuta zajednička suradnja s dobrovoljnim društvima. Lani je JVP zaposlila i tri nova djelatnika, a uvedeno je i pasivno dežurstvo. RVG

...22:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VIII. DRŽAVNO NATJECANJE VATROGASNE MLADEŽI REPUBLIKE HRVATSKE
[ # ]

MAKARSKA

Kako se bliži VIII državno natjecanje vatrogasne mladeži RH u Makarskoj od 16. do 18. svibnja 2008. godine na gradskom stadionu Makarska, HVZ je izdao Program natjecanja , Obavijest i Pojašnjenje pravilnika za natjecanje. Sve to možete pročitati na stranici HVZ-a


...22:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

FRANE USPJEŠNO ODRADIO PRVI DIO OPORAVKA
[ # ]

MAKARSKA

Na odlasku Lučić je zahvalio zdravstvenom osoblju i svim djelatnicima bolnice kazavši da se osjeća dobro, te da se raduje polaganju preostalih ispita na elektrotehničkom fakultetu u Splitu.

Zadovoljan sam završetkom prvog dijela liječenja i osjećam se dobro, a obveza mi je nastaviti liječenje, dodao je Lučić.Frane je izuzetan glede suradnje, pozitivno orijentiran i u potpunosti je poštovao naše naputke tako da je s njim bilo lako surađivati, rekla je voditeljica rehabilitacije dr. Marina Šabić prilikom ispraćaja Frane Lučića. Lučićeva terapija provodila se vrlo intenzivno, dva puta dnevno po sat vremena, a na njoj su radila četiri fizioterapeuta.

Po riječima dr. Šabić, postignut je očit napredak u Lučićevu lokomotornom sustavu, povećana mu je izdržljivost, smanjena su stegnuća kao posljedica teških opeklina i opsega pokreta u zglobovima, tako da je Frane spreman za daljnji dio rehabilitacije. VIDEO

Frane Lučić dio slobodnog vremena vikendom, kada nije bilo terapije, provodio je u prostorijama makarskog vatrogasnog kluba družeći se sa svojim novim prijateljima, rekao je Dražen Glavina, županijski vatrogasni zapovjednik pri jutrošnjem ispraćaju Lučića koji je zajedno s roditeljima otputovao iz Makarske u rodno Tisno. Dnevnik.hr

...21:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PLANULA KLINIČKA APOTEKA
[ # ]

Fotoreporter Gradjanskog lista Nenad Karlic

NOVI SAD

U Kliničkom centru Vojvodine u subotu oko ponoći izbio je požar u kojem, srećom, nije bilo povređenih.

Kako se saznaje na mjestu događaja, vatra je izbila oko 23.40 u apoteci na ORL klinici u prizemlju zgrade, gdje su bili pohranjeni ljekovi i drugi medicinski materijal. Pošto su radnici odjeljenja za protupožarnu zaštitu kliničkog centra i vatrogasci veoma efikasno i brzo reagirali – vatrena stihija se nije proširila.Prema riječima Dragana Draškovića, direktora Kliničkog centra Vojvodine, riječ je o manjem požaru koji nije imao ozbiljne posljedice.

– Vatra je buknula u apoteci i niko nije povrijeđen. Pacijenti i medicinski radnici koji su dežurali te noći nisu bili ugroženi, a pričinjena šteta biće naknadno utvrđena – kazao je za GL Dragan Drašković i dodao da je požar izbio u renoviranom objektu klinike, te da će nadležne službe utvrditi uzrok.
Požar je prijavila medicinska sestra koja je dežurala na klinici. Ona je osjetila dim na prvom katu klinike koji je dolazio iz zgrade u istom ulazu.

U plamenu su nagorjeli zidovi apoteke, a uništene su i odore i kemikalije koje su se nalazile u toj prostoriji.
Profesor Dragan Dankuc, upravnik klinike, naveo je za GL da niko od osoblja nije povrijeđen, kao i da nijedan pacijent nije bio u opasnosti, jer je klinika bila prazna zbog uskršnjih praznika.

– Vatrogasci su veoma brzo reagirali, kao i radnici naše službe za zaštitu od požara. Iako je još rano govoriti o šteti koja je pričinjena, imam utisak da nije velika te da ćemo relativno brzo sanirati posljedice. Najvažnije je da nema povrijeđenih. Nadam se da će uzrok ove neprijatnosti ubrzo biti utvrđen – kazao je Dankuc.
Kako se nezvanično saznaje, požar je najvjerojatnije izbio zbog kvara na instalacijama, ali će tek posle zvanične istrage protupožarne policije biti poznati uzroci njegovog izbijanja. Građanski List

...20:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SMJENA ZAPOVJEDNIKA ILI VATROGASCI IZLAZE NA ULICU
[ # ]

SARAJEVO
Piše: Nermina Voloder

Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo koristi dotrajala vozila i radnu opremu, a nedostaje im najmanje 20 vatrogasaca, tvrde u Sindikatu ove brigade.

Potpredsjednik Sindikata Salem Ramić kaže da ova brigada već 12 godina upozorava na loše uvjete rada, a ne samo na 28. travanj, Međunarodni dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu.
-"Noviju opremu, od crijeva i mlaznica, možemo vidjeti samo na TV-u. U kritičnom stanju nalazi se petnaestak vozila, a neka čak i ne vode na tehnički pregled. Pakete prve pomoći smo tek nedavno dobili, a u proteklih dvanaest godina na mjestu nesreće nismo mogli ponuditi ni zavoj", objašnjava Ramić.Naglašava kako će Sindikat i dalje insistirati na smjeni zapovjednika Mesuda Jusufovića , s kojim "nikad nije bilo prave suradnje".

-"Zapovjednik do sada nikada nije podnio pravo financijsko izvješće, sve je to bilo u vidu informacija tipa 'dobio sam pet milijuna i potrošio sam ih'. Vlada je prije dva mjeseca prvi put odbacila njegovo izvješće, a ako ga nakon ponovnog podnošenja ne budu smijenili ili barem suspendirali, izaći ćemo na ulicu", kazao je Ramić.

Dodaje da će na ulici protestirati oni vatrogasci koji ne budu u to vrijeme radili, jer "ne mogu dopustiti da nečija kuća izgori ako njihov zapovjednik ne ispunjava obaveze prema svojim radnicima".Također je dodao da u Vatrogasnoj brigadi treba zaposliti najmanje 20 novih radnika, te da zaposlenima nije plaćen prekovremeni rad.

"Uvijek je problem kada se neko razboli ili treba da ide na godišnji odmor, jer nemamo dovoljan broj ljudi, a najviše fali vozača. Trenutno je u našoj brigadi zaposleno 228 radnika", kazao je on.

Najsuvremenije odore
zapovjednik Profesionalne vatrogasne brigade Mesud Jusufović poriče navode Sindikata, tvrdeći da vatrogasci koriste najsuvremenije odore.
-"Vozila idu na tehnički pregled, inače ne bi mogla biti registrirana. Ne namjeravamo zaposliti novi broj vatrogasaca jer o tome ne odlučujem ja nego Vlada", kazao je Jusufović.Prema njegovim riječima, Vlada je prihvatila njegov izvještaj o radu i on je proslijeđen Skupštini na usvajanje. Nezavisne Novine

...14:03 [ Komentari (2) ] Isprintaj

JEDINSTVENO FINANCIRANJE DOBROVOLJNOG I PROFESIONALNOG VATROGASTVA
[ # ]

VIROVITICA

U nazočnosti brojnih gostiju, među kojima su bili župan Tomislav Tolušić i pročelnik Državne uprave Dražen Rengel sa svojim suradnicima, održana je godišnja izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije.

Izvješće o radu podnio je njezin predsjednik Petar Čačinović, koji je na početku istaknuo kako je prošla godina za vatrogasce bila u znaku tragedije na Kornatima, upozorivši da i ta tragedija ukazuje na potrebu za većom brigom za vatrogasce, odnosno protupožarnu zaštitu u cjelini. Nakon što su prihvaćena izvješća o radu i financijskom poslovanju u prošloj godini i nakon prihvaćanja programa rada i plana financija za 2008. godinu, donijete su i neke odluke. Obnovljena je odluka Skupštine iz 2003. godine da se Vatrogasna zajednica udružuje u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu.

Nakon provedenog natječaja Skupština je donijela i odluku o imenovanju Franje Viljevca za županijskog vatrogasnog zapovjednika, s obzirom da je dosadašnji zapovjednik Milan Majetić otišao u mirovinu. Imenovanje novog zapovjednika još treba potvrditi Poglavarstvo Virovitičko-podravske županije.

Pozdravljajući skup uz primjedbu na učinjene proceduralne greške, župan Tomislav Tolušić izrazio je zadovoljstvo radom zajednice u prošloj godini, te obećao veću pomoć u realizaciji plana i programa protupožarne zaštite. Pročelnik DUSZ Dražen Rengel naglasio je zajedništvo, prijeko potrebnu suradnju u akcijama i jednakost dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca. U ime Hrvatske vatrogasne zajednice skup je pozdravio Stjepan Pavliček, istaknuvši pritom da se HVZ zalaže za izmjene Zakona o vatrogastvu glede jedinstvenog financiranja dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva. Skup su još pozdravili Željko Jambrek, vatrogasni zapovjednik iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Dražen Hečimović, zapovjednik iz Osječko-baranjske županije, te Stjepan Sršić, zapovjednik iz Bizovca.

Predsjednik Čačinović sjednicu je zaključio zahvalom Milanu Majetiću na svemu što je učinio za vatrogastvo kao zapovjednik, a uspješan rad poželio novom zapovjedniku Franji Viljevcu. Virovitički List

...13:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SPASILI GA OD SUICIDA PA PAO NA VATROGASNI KAMION
[ # ]

DUBBO

Pijani Australac namjeravao je skočiti s 10 metara visokog mosta. Pregovarači su ga odgovorili od tragičnog čina, a prilikom silaska pokupio ga je vatrogasni kamion. VIDEO

Nevjerojatna snimka spašavanja nastala je u australskom gradu Dubbo, a drama je počela kada je Bruce pijan došao na željeznički most noseći bocu vina.Zabrinuti članovi obitelji pozvali su policiju koja je ubrzo došla na mjesto događaja, a Bruce je tada zaprijetio da će se baciti s 10 metara visokog mosta.Policijski pregovarač razgovarao je s Bruceom preko megafona i uspio ga je odgovoriti od skoka s mosta.

Tragedija se dogodila u trenutku dok je pijani Bruce silazio s mosta. Policajci su ga podupirali riječima ohrabrenja i pomagali mu u silasku govoreći mu gdje da se primi kako bi lakše sišao.U jednom trenu Bruce je vjerojatno zaključio da je dovoljno nisko i odlučio je skočiti među policajce, no istom trenutku vatrogasni kamion, pomoću kojeg su trebali spustiti Brucea, ''doletio'' je ispod mosta i pokupio nesretnog Brucea. Bruce je odvezen u lokalnu bolnicu gdje se, nasreću, ispostavilo da nije zadobio nikakve prijelome niti teže ozlijede, a nagađa se i kako mu je vatrogasni kamion možda spasio život. Net.hr

...13:10 [ Komentari (1) ] Isprintaj

JVP VELIKA GORICA DANAS PODNAŠA IZVJEŠĆE POGLAVARSTVU GRADA O RADU U PROTEKLOJ GODINI
[ # ]

VELIKA GORICA
Piše: Ana Katulić

Gradsko poglavarstvo danas će održati redovnu sjednicu, a na dnevnom će se redu naći čak 40 točaka. Od toga izdvajamo raspravu o obračunu proračuna Grada za 2007 godinu, kao i odluku o raspodjeli rezultata proračuna.

O svom radu u protekloj godini čelništvo Grada izvjestit će djelatnici gradskih obrazovnih, športskih i kulturnih ustanova kao i Javna vatrogasna postrojba. Dodajmo kako će Poglavarstvo donjeti odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja grada, te raspisati natječaje za određene poljoprivredne programe. RVG

...11:14 [ Komentari (1) ] Isprintaj

POČELE PRIPREME ZA PROSLAVU 140 GODINA DVD OTOČAC
[ # ]

Grb DVD Otočac

OTOČAC

Dobrovoljno vatrogasno društvo Otočac ove godine slavi svoj veliki jubilej kao treće najstarije vatrogasno društvo u Hrvatskoj.Program održavanja 140. obljetnice DVD-a Otočac i vatrogastva u Lici, 21. i 22. lipnja 2008. godine.
Sa željom da se što bolje promovira ova velika obljetnica i da što više kolega vatrogasaca bude pravovremeno upućeno, sve važne informacije možete pročitati na službenom blogu iako neki detalji (lokacije održavanja, mjesta gdje će biti organizirani objedi za vatrogasce,....) još nisu uneseni, ali će ih pravovremeno postaviti. vidi detalje i program

...11:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD MRACLIN JOŠ UVIJEK BEZ STRUJE
[ # ]

MRACLIN
Piše: Damir Marenić

11.03.2008., utorak
DVD Mraclin bez struje

Ukoliko u Mraclinu dođe do požara ili bilo koje druge nepogode, mještani neće čuti znak za opasnost putem svoje vatrogasne sirene, jer ista ne radi. A, sirena ne radi jer je DVD-u Mraclin isključena struja na objektu vatrogasnog doma. Elektra je struju isključila sredinom siječnja, a zbog nepodmirenih obveza plaćanja iste. Predsjednik DVD-a Mraclin Krešo Hubak, problem datira još iz ožujka prošle godine, kada je struja isključena prvi puta. Za plaćanje struje zadužena je gradska uprava, jer, brojilo glasi na Grad Veliku Goricu. DVD se obratio dopisom u gradsku upravu, no, odgovora nije bilo sve do rujna kada je DVD poslao požurnicu. Tada je gradonačelnik Tonino Picula ustvrdio kako problem nije u njegovoj nadležnosti. Računi su se gomilali i struja je ponovno isključena u siječnju ove godine. Iz Grada poručuju kako su svjesni problema, pa v.d. pročelnica za mjesnu samoupravu Ljubinka Šebetovsky tvrdi da se radi na rješavanju problema koji će, tvrdi ona, uskoro biti riješen na obostrano zadovoljstvo. Mraclinske vatrogasce u nastojanju da riješe problem s plaćanjem struje, podržava i Mjesni odbor. Predsjednik Stjepan Kos, mišljenja je da selo ne može biti bez sirene za uzbunjivanje. Kako će cijeli slučaj završiti ostaje za vidjeti. No, za pretpostaviti je da opet, zbog svojevrsnih političkih prepucavanja, najviše štete imaju mještani Mraclina, koji, dok nema struje, ne mogu čuti sirenu za uzbunjivanje.

10.04.2008., četvrtak
DVD i dalje bez struje

Sam naslov govori sve. Naime nakon dugog vremena DVD Mraclin još uvijek je bez struje . Mislim da bi se trebali zapitati dali gradske vlasti poduzimaju išta u vezi sa ovim slučajem !?! DVD Mraclin tj. uprava učinila je sve što je u njihovim moćima, a sve ostalo trebala bi riješiti gradska uprava, no očito je da gradska uprava ništa ne čini. U čemu je zapravo problem? Mnogi nagađaju da tu ima utjecaj politike.Tonino Picula koji tvrdi da problem nije u njegovoj nadležnosti. DVD i dalje čini i činit će sve da se struja vrati u naš vatrogasni dom, a do tada Mraclin je i dalje bez sirene za uzbunjivanje. Bez obzira to što je DVD bez struje, članovi DVD-a polako počinju vježbati i spremati se za nove pobjede.

Ovo je nesvakidašnje. Pa zar stvarno netko ne prepoznaje ljudsku dobrotu, humanitarnost i požrtvovnost dobrovoljnih vatrogasaca. Pa kako god koje mjesto,selo,grad bilo siromašno ne bi se smjele događati ovakove situacije. Više od mjesec dana imati vatrogasce bez struje pa gdje je tu pamet .Pa koliko društvo ima ratu struje da to ne može lokalna samouprava preuzeti na sebe. Pa što ako gori lampa do kasno u noć u domu , to je bar znak da se u njemu netko nalazi, i onda kada se od nas traži da omasovimo vatrogastvo sa mladim naraštajima ,kako će to dijete, mladež budući član pristupiti u društvo a nema uvjete za njegovo osposobljavanje.

Vijest o vatrogasnom domu bez struje objavili su neki blogovi i portal ali zajedno sa Vatrenim vijestima 911 brzo smo prošli preko toga.Pa pogledajte samo kada je društvo osnovano,još daleke 1888.godine.Sigurno selo tada nije dozvolilo da budu bez lampuša. S toga smatram da ne bi smjeli prestati pisati i komentirati dok se taj problem ne riješi.Treba biti uz prijatelje , kolege ali i vatrogasne blogere i webmastere u ovom slučaju uz naše BAJE. sutra.hr

29.04.2008. ...20:21 [ Komentari (1) ] Isprintaj

MLADI SOKO KRILIMA IZAZVAO POŽAR SUHE TRAVE NA BRAČU
[ # ]

SUPETAR
Piše: Zoran Eterović

Supetarski vatrogasci požar su ugasili za sat vremena. Na opožarenoj površini pronašli su tada još živog sokola, koji je samo nemoćno ležao

Mladi sokol izazvao je požar na otoku Braču nedaleko od mjesta Nerežišća. Sokolić je u letu najvjerojatnije krilima dodirnuo žice dalekovoda. Zapalila su mu se krila i rep, pa je nesretna ptica pala u blizini trafostanice. Požar se s perja proširio na suhu travu te je uskoro buknuo požar i zahvatio površinu od 300 četvornih metara. Mještani su pozvali vatrogasce, a oni su na teren poslali dva vozila s peteročlanom posadom. Supetarski vatrogasci požar su ugasili za sat vremena. Na opožarenoj površini pronašli su još živog sokola, koji je nemoćno ležao. Vatrogasac Toni Filip uzeo ga je i odnio kući u nadi da će se oporaviti. Iako je prvog dana izgledalo da mu se stanje poboljšava, sljedećeg je dana mladi sokol uginuo. 24 sata

...17:50 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VJETAR OTKINUO I SRUŠIO GRANU NA DVA AUTA
[ # ]

ZAGREB
Piše: Ivana Živko

Automobili su bili prazni pa ozlijeđenih osoba nije bilo. Granu su prepilili i uklonili vatrogasci. U ulici je nastao manji prometni zastoj..........

- Prolazio sam ulicom i vidio vatrogasce kako pile granu, koja je pala na parkirane automobile, rekao je M.K., koji je fotografiju snimio oko 13 sati u Planinskoj ulici u Zagrebu.

- Padala je kiša i puhao je vjetar pa pretpostavljam da je on srušio granu. Automobili su bili prazni pa ozlijeđenih osoba nije bilo. Granu su prepilili i uklonili vatrogasci. Zbog toga je nastao i manji zastoj - rekao je M.K. U Policijskoj upravi zagrebačkoj su rekli da je grana pala na Opel Corsu, čiji je vlasnik 46-godišnjak, te na Toyotu Corollu, čiji je vlasnik 56-godišnjak. Na Corsi je grana udubila krov, a na Toyoti desni blatobran. 24 sata

...17:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZLOSTAVLJANJE ŽIVOTINJA I DEMONSTRACIJA MOĆI
[ # ]

TUČEPI

Proteklog se vikenda u samom centru Tučepi odvijala prava farsa koja se na koncu gotovo pretvorila u dramu. U mjesnoj je lučici, ispred restorana Marina, za stup zavezana ovca koja je tako u portu ostavljena 24 sata.

Čin je, kako tvrde brojni očevici, djelo Krešimira Filipovića, vlasnika građevinske firme Fives, inače sina uglednog bankara, koji je, od kada zbog poslovnih angažmana na Makarskom primorju povremeno boravi u Tučepima, u više navrata pokazivao sklonosti sličnim ekscesima. No, posljednji Filipovićev incident 20-godišnji Ante Mravičić i njegov brat, 24-godišnji Frane iz Tučepi, ipak su doživjeli kao kap koja je prelila čašu........................

Filipovićeve igre bez granica

* ROŠTILJ I BICIKLE Od komunalnog redara se doznalo da su Filipoviću prije dvije godine oduzeti 'rekviziti' koje je privezao za palme, a nisu mu vraćeni do danas. Na roštilju je pekao meso čime je protestirao protiv pojedinaca koji su 'grilali' na brodovima
* PJENA PARTY U FONTANI Filipović je demantirao da je, nakon jedne noćne zabave, ubacio deterdžent u fontanu na novom trgu ispred hotela Laurentum. U policiji je zaista prijavljena druga osoba, no iz pouzdanih izvora doznaje se da je to ipak bilo njegovo maslo. Koje bi možda prošlo kao zabava da vatrogasci nisu morali potrošiti silne kubne metre vode kako bi isprali prašak
* VATROMET USRED NOĆI Sam načelnik Vlado Bušelić kaže da nije tajna kako je Filipović u svojim feštama znao pretjerati, pa bez prethodno zatražene dozvole Tučepljaniam prirediti spektakularni vatromet na kojem bi se mještani možda i od srca zahvalili da nije ispaljen u gluho doba noći opširnije

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA 15 SKUPŠTINA VZŽ KOPRIVNIČKO - KRIŽEVAČKE
[ # ]

ĐURĐEVAC

Image Hosted by ImageShack.us


25. 04. 2008. U prostorijama JVP i DVD Đurđevac održana je redovno-izvještajna skupština VZŽ Koprivničko-križevačke.

Skupštinu je otvorio i pozdravio sve nazočne predsjednik Marijan Kicivoj. Puhački orkestar DVD Đurđevac intonirao je državnu i vatrogasnu himnu.Nakon iscrpnog izvješća o radu prisutne je pozdravio gradonačelnik grada Đurđevca Mladen Roštan. Župan Koprivničko-križevačke županije, gosp. Darko Koren, pohvalio je rad vatrogasaca i obečao nastavak odlićne suradnje i nadalje.

Predsjednik HVZ-a Ante Sanader uzeo je za primjer i ostalim vatrogascima rad ove županije i njenih vatrogasaca.Pomočnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Darko Lovrić uz riječi ...... nastavak na stranici http://www.vatrogasac.net

...12:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OSVRT NA 4. SKUP VATROGASACA U OPATIJI
[ # ]

OPATIJA

U Opatiji, 14. i 15. travnja 2008. održan je 4. stručni skup vatrogasaca pod nazivom: Taktički pristupi kod složenih vatrogasnih intervencija. Skup je organizirala Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s Vatrogasnom zajednicom primorsko-goranske županije. Na skupu je prisustvovalo oko 250 gostiju iz područja vatrogastva i zaštite od požara.

Prvog dana izlagali su mr. Mario Starčević iz Hrvatske vatrogasne zajednice, Edward Hartin iz Oregona (SAD) i Miše Miloslavić, bivši zapovjednik vatrogasne zajednice županije Dubrovačko-neretvanske.U prvom dijelu svog izlaganja Mario Starčević iznio je glavne zaključke sa središnjeg savjetovanja međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF-a), na temu uloge dobrovoljnog vatrogastva u ukupnom sustavu zaštite i spašavanja, održanog u Parizu od 7.-9. ožujka 2008. U drugom dijelu govorio je o Svjetskom kongresu o požarima raslinja, održanom u svibnju 2007. godine u Sevilli (Španjolska) ..............opširnije na hvz.hr

...09:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KRAPINSKI VATROGASCI SPREMNI PROSLAVITI SVOG ZAŠTITNIKA
[ # ]

KRAPINA

Ove nedjelje, 4.svibnja, je blagdan Svetog Florijana, zaštitnika vatre i vatrogasaca. Posebno ga štuju vatrogasci koji organizirano u povorci odlaze na svete mise posvećene svom zaštitniku. Po tradiciji, od svog osnutka daleke 1875. godine, i krapinski vatrogasci svake godine u svečanim odorama na misi odaju počast svom zaštitniku. Sveta misa posvećena vatrogascima u župnoj crkvi Svetog Nikole u Krapini bit će ove nedjelje u 10 sati. Svečano obilježavanje Svetog Florijana bit će i u ostalim sredinama koje imaju vatrogasna društva . Radio hrvatsko zagorje

...09:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRVI U OPĆINI , PETI U ŽUPANIJI
[ # ]

FOTO: List Međimurje

ZASADBREG

Vatrogasci Zasadbrega na redovnoj godišnjoj skupštini, sumirali su rezultate rada u protekloj godini te donijeli program rada i financijski plan za ovu godinu. U izvješću Upravnog odbora istaknuto je da DVD Zasadbreg ulazi u red najboljih društava po opremljenosti, organiziranosti i aktivnostima među društvima koja nisu središnja.

I protekle godine na prvom mjestu bilo im je ulaganje u opremu te stručno osposobljavanje članstva. Tako je u Zasadbregu organiziran tečaj za zvanje vatrogasac koji su završili Snježana Perhoč, Sanja Korošić, Melita Kovačić, Ljiljana Kovačić, Tanja Kovač, Dejana Šafarić, Marija Nedeljko, Dajana Tuksar, Patricija Rob, Marija Perko, Smiljana Sabol, Nataša Mezga i Dino Kovač. Na skupštini je dodijeljena srebrna plamenica dozapovjedniku Društva Draženu Galoviću. DVD broji 82 aktivna člana te 30 članova mladeži. Od 7 natjecateljskih ekipa, 4 su seniorske, 1 mladeži i 2 dječje.

DVD je u 2007. godini sudjelovao na mnogim natjecanjima. Između ostalih, na općinskom djece i mladeži u Malom Mihaljevcu, općinskom i županijskom natjecanju seniora (kojem je ujedno bio i domaćin), županijskom natjecanju djece i mladeži u Čakovcu, igrama djece i mladeži u Žiskovcu, županijskom natjecanju s hidrantima u Sv. Martinu na Muri te na kupu HVZ-a u Desnom Trebarjevu. Protekle godine prvi put u povijesti Društva osnovane su ženske A i B seniorske ekipe. Navalno vozilo DVD-a Zasadbreg 2007. godine pomoglo je pri gašenju požara u Dubrovniku. Na obavljenom bodovanju društava osvojeno je 1.898 bodova, što DVD Zasadbreg svrstava na prvo mjesto u Općini i peto mjesto u VZŽM-a u kategoriji ostalih društava.

U 2007. godini DVD je organizirao i bio domaćin općinskog i županijskog seniorskog natjecanja, javne vježbe VZO-a te proslave 75. obljetnice osnutka Društva na kojoj je odlikovano 12 članova, od čega 1 brončanom plamenicom, 4 srebrnom plamenicom, 3 brončanom medaljom, 3 srebrnom medaljom i 1 zlatnom medaljom. Na godišnjoj skupštini iznesen je i program rada u 2008. godini u koji je, među ostalim, stavljena izrada novih vrata na garaži, nabava autoprikolice, dovršetak spremišta, nabava odora i opreme, nabava zaštitnih odijela, liječnički pregledi za vatrogasce i druge aktivnosti. List Međimurje

...08:53 [ Komentari (1) ] Isprintaj

S TRI EKIPE NA DRŽAVNO NATJECANJE
[ # ]

SLAKOVEC

Postignuti rezultati u protekloj godini izneseni su na godišnjoj skupštini DVD-a Slakovec. Zapovjednik DVD-a Dragan Treska istaknuo je da Društvo u 2007. godini u svom mjestu nije imalo intervencija u gašenju požara. U kolovozu su sudjelovali u gašenju zapaljenog štaglja u Pretetincu. Uz bogatu aktivnost u preventivi, pohvalio se dobrim rezultatima postignutim na natjecanjima. Tako na državno natjecanje idu čak tri ekipe DVD-a Slakovec. S najboljima u državi svoje će sposobnosti odmjeriti muška A i muška B te ženska B ekipa.

Na skupštini je u sklopu izvješća bilo riječi i o potrebi izgradnje novog spremišta jer postojeće nije dovoljno za spremanje kompletne opreme. Temelji za njega izbetonirani su još prije dvije godine, ali se na tome i stalo. U međuvremenu je uočen problem dotrajalog krovišta na vatrogasnom domu. Kako je ono u kritičnom stanju, u tijeku je izrada projekta za zamjenu s novim te betonskim stropom i mogućnošću uređenja potkrovlja. U sklopu tih radova predviđeno je i uređenje garaže za vozilo.

U financijskom izvješću izneseno je da ja DVD u protekloj godini ostvario prihode u visini 92,5 tisuća kuna. Od toga je 35 tisuća preneseno iz 2006. godine, 7,6 tisuća bili su dobrovoljni prihodi mještana, za košnju trave u mjestu dobivene su od Općine 29,3 tisuće kuna te od značajnijih prihoda 15 tisuća kuna bila je dotacija iz općinskog proračuna za redovnu djelatnost Društva. Rashodi su iznosili 52,7 tisuća kuna, tako da je ostvaren višak od 37,7 tisuća kuna. Taj je višak prenesen među prihode za ovu godinu, koji su ukupno planirani u visini od čak 503 tisuće kuna. Razlog tome je 350 tisuća kuna planiranih kao dotacija za zamjenu krovišta na vatrogasnom domu. Među značajnijim planiranim prihodima je i 50 tisuća kuna dotacija i sredstava od sponzora za sudjelovanje na državnom natjecanju, 9 tisuća kuna dobrovoljnih priloga mještana, 28 tisuća kuna općinske dotacije za redovnu djelatnost te 30 tisuća kuna za košnju trave u mjestu.

Iz programa rada za ovu godinu izdvajamo izgradnju novog spremišta, unutarnje uređenje postojećeg, uređenje poligona za mlade vatrogasce te preuređenje vatrogasnog doma, postavljanje novog krovišta i uređenje potkrovlja. Ove godine DVD Slakovec bit će domaćin općinske proslave Dana vatrogastva.

Uvjerenja i diplome
Godišnja skupština DVD-a Slakovec iskorištena je za podjelu uvjerenja i diploma za stečena zvanja. Dobitnike je pročitao predsjednik radnog predsjedništva i predsjednik DVD-a Josip Senčar, a dobitnicima ih je uručio tajnik Vatrogasne zajednice MŽ-a Dragutin Trupković. Primili su ih, za zvanje vatrogasnog dočasnika Suzana Posavec i Zlatko Petričević, za zvanje vatrogasac I. klase Spomenka Petričević, za zvanje vatrogasac: Alijana Čakalo, Emina Đuran, Renata Cmrečnjak, Marija Đuran, Marija Kustec, Anica Posavec, Božica Senčar, Ljiljana Senčar, Gordana Tomšić, Snježana Treska, Ninoslav Bistrović, Marko Gašparlin, Željko Kamenar, Marko Kolar, Mišel Senčar, Saša Senčar i Tihomir Posavec. Za deset godina rada u DVD-u spomenice su uručene Emini Đuran, Marini Đuran, Ivani Špiranec, Ninoslavu Bistroviću, Saši Đuranu, Renatu Gašparlinu, Marku Kolaru i Nenadu Posavcu. List Međimurje

...08:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POLICAJCI SAMI UGASILI POŽAR
[ # ]

BEOGRAD

Marijana Gržetić (24) je teže, a Dragoslav Stanojević (61) lakše ozljeđen u prometnoj nesreći u Bulevaru oslobođenja, kod Veterinarskog fakulteta. Kako se saznaje, djevojka je sa ozljedama vrata prevezena u Urgentni centar i ne nalazi se u životnoj opasnosti.

Do nesreće je došlo kad je Marijana Gržetić, krećući se „jugom“ iz pravca Autokomande prema Slaviji u jednom trenutku prešla u suprotnu prometnu traku i direktno naletjela na „reno tvingo“, kojim je upravljao Stanojević. Po dolasku na mjesto događaja, lječnici Hitne pomoći djevojci su fiksirali vrat i zajedno sa lakše ozljeđenim Stanojevićem prevezli je u Urgentni centar.

Nakon sudara došlo je i do manjeg požara u motoru „juga“, koji su brzo ugasili policajci sa protu požarnim aparatima, ali se, ipak, za svaki slučaj pojavila i vatrogasna brigada. Vatrogasci su svoje vozilo parkirili na tračnice, pa je tramvajski promet u Bulevaru oslobođenja kraće vrijeme bio u zastoju. Blic

...08:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IVICA BATINA- VATROGASAC OD GLAVE DO PETE
[ # ]

KAŠTEL SUĆURAC

Sućurački vatrogasac, utemeljitelj i počasni predsjednik DVD-a Mladost Ivica Batina dobitnik je Povelje i plakete Mirka Kolarića za 2007. godinu, koja se od strane Hrvatske vatrogasne zajednice dodjeljuje kao priznanje za cjelokupno životno djelovanje u hrvatskom vatrogastvu.

Jedan ste od osnivača Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mladost iz Kaštel Sućurca, te ujedno i jedan od najstarijih vatrogasaca u Kaštel Sućurcu. Kakvi su bili sami počeci organiziranja vatrogasaca?

Godine 1971. u Dalmaciji je došlo do velikog broja požara. Naime, negdje oko 700 požara buktilo je Dalmacijom, a tog ljeta planuo je i sućurački Gaj. Kako je to dio Kozjaka na koji smo mi kao djeca organizirano sadili borove, teško je bilo gledati kao već velika stabla guta crveni plamen. Cijeli Sućurac bio je užasnut i svi smo krenuli gasiti požar. Kada je požar stavljen pod kontrolu, mi mlađi dobili smo zadatak da čuvamo Gaj i da na njega pazimo sa Planinarskog doma. Dok smo tu noć promatrali niz vatri koje su gorjele na više lokacija, na um mi je pala ideja o osnivanju omladinske vatrogasne brigade, jer su u to doba omladinske brigade bile popularne. Ideja je bila da mladi ljudi kroz novoosnovanu organizaciju čuvaju čitavo područje od požara, da ispomažu vatrogasce kojih je u to vrijeme bilo jako malo na ovom području, te da gase i požare u ostalim mjestima. Naime, tu noć gorilo je i u Podstrani i na Mosoru, te na otocima. Zgranuti viđenim prizorom na kraju ljeta kad su požari utihnuli krenuli smo u ostvarivanje ideje........opširnije Portal Grada kaštela

28.04.2008. ...22:10 [ Komentari (1) ] Isprintaj

POŽAR NA PUTU DO POŽARIŠTA
[ # ]

MARBURG

Plamen je progutao vatrogasno vozilo kojem se zapalio motor na putu prema požarištu, a neiskusni mladi vatrogasci nisu ga uspjeli obuzdati. Srećom oba požara su ugašena.

Plamen je progutao njemačko vatrogasno vozilo kojem se zapalio motor na putu prema požarištu, a vatrogasci tinejdžeri nisu ga uspjeli obuzdati, objavila je policija.Sva četvorica dobrovoljnih vatrogasaca u dobi od 17 do 19 godina počela su se gušiti od dima i odvezena su u bolnicu. Incident se dogodio u nedjelju, kraj grada Marburga u središnjoj Njemačkoj.Policija je objavila da se vozilo zapalilo zbog tehničke neispravnosti.

...21:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPALILE SE OLUPINE NA KAMIONU
[ # ]

VRBOVEC

Kamion koji je prevozio olupinu auta zapalio se na obilaznici pokraj Vrbovca u ponedjeljak oko 16 sati. Policija je zatvorila promet na pola sata

Teretni kamion koji je prevozio olupinu automobila zapalio se na obilaznici pokraj Vrbovca u smjeru Bjelovara u ponedjeljak oko 16 sati. Vatrogasci i policija zaustavili su promet iz smjera Zagreba na pola sata. To je prouzročilo kolonu dugu preko pet kilometara, javio nam je čitatelj Goran Grbavac. 24 sata

...19:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PA SE TI PARKIRAJ GDJE NE TREBA!!!!
[ # ]

ZAGREB
Piše: Ivana Živko

Radeči u blizini u jednom trenutku primjetio je da je grana pala na parkirani automobil koji je bio prazan. Uskoro su došli vozačica, vatrogasci i policija. Navodno je unutar drveta bio mravinjak pa su ga mravi pojeli, rekao je naš čitatelj D.R., koji je fotografiju snimio u ponedjeljak oko 11.30 sati u Tvrtkovoj ulici u Zagrebu. U PU zagrebačkoj su rekli kako je vozačica (54) Renault Clio parkirala nepropisno. Grana je pala na automobil, ali je i blokirala cijelu ulicu pa su je morali micati vatrogasci. Na automobilu su nastala dva manja udubljenja. 24 sata

...15:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR TRAKTORA , ŠTAGLJA TE PADANJE ŽBUKE SAMO SU JEDAN DIO VATROGASNIH INTERVENCIJA U NEDJELJU
[ # ]

VRBOVEC / KLINČA SELA / ZAGREB

Požar štaglja
U nedjelju, 27. travnja, oko 15,55 sati na području Vrbovca, Preseka, Donja Velika, iz zasada neutvrđenog razloga došlo je do požara drvenog štaglja veličine 15x6 metara u vlasništvu hrvatskog državljanina (1977.). Štagalj je u potpunosti izgorio, a požar su ugasili vatrogasci DVD Žunci. Očevid će se obaviti u jutarnjim satima, nakon čega slijedi nadopuna Informacije.

Požar traktora
U nedjelju, 27. travnja, oko 16,10 sati na području Klinča Sela, Donja Zdenčina, Dominova, obavljenim je očevidom utvrđeno da je do požara poljoprivrednog traktora marke Masey Ferguson 390 zagrebačkih registracijskih oznaka u vlasništvu hrvatskog državljanina (1972.) došlo zbog kvara električnih instalacija u predjelu kontakt brave. Tom je prilikom nastala materijalna šteta na traktoru i na stropu garaže. Materijalna šteta iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna.

Pad dijela fasade sa zgrade
U nedjelju, 27. travnja, oko 15,10 sati na području Centra, sa zgrade kućnog broja 79 u Novoj Vesi, odlomio se komad fasade na visini od 15 do 20 m veličine 5x6 m, pao na krov susjedne kuće i oštetio ga. Budući prijeti opasnost od pada ostataka fasade na cestu u vremenu od 16,30 do 18,40 sati bio je obustavljen promet ulicom Nova Ves od kućnog broja 79 do 83, kojom prilikom su promet regulirali policijski službenici prometne policije. Na mjesto događaja izašli su vatrogasci, ali nisu mogli skinuti ostatke oštećene fasade, te će predstavnici stanara angažirati građevinsko poduzeće koje će sanirati nastalo oštećenje. Dio ulice ispražnjen je, odnosno vozila su preparkirana, te su postavljene i oznake o opasnosti od pada fasade na kolnik. Zaposlenici Zagrebačkih cesta postavili su privremenu prometnu signalizaciju te se promet na navedenom dijelu ulice odvija u skladu s privremenom prometnom signalizacijom. PUZ

...15:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAŠICE I MLADOST KS OSVOJILI 5.KUP SVETOG FLORIJANA
[ # ]

KAŠTEL SUĆURAC
Piše: Damir Marenić

5.Kupom Svetog Florijana u Kaštel Sućurcu započela je vatrogasna natjecateljska sezona 2008.godine. U konkurenciji 17 muških A ekipa ,6 ženskih „A“ ekipa te jedne muške „B“ ekipe postignuti su sljedeći rezultati. VIDEO

U muškoj „B“ konkurenciji nastupila je samo jedna ekipa i to Mladost Kaštel Sućurac te tako osvojila prvo mjesto, u kategoriji muški „A“ prvo mjesto osvojila je ekipa DVD Našica, drugoplasirana je ekipa DVD Kaštela iz Kaštel Starog dok je treće mjesto pripalo ekipi Belajskih Poljica. U kategoriji žene „A“ nastupilo je 6 ekipa i u takvoj konkurenciji prvo mjesto pripalo je ekipi Mladost Kaštel Sućurac ,drugo mjesto za ekipu DVD Sveta Nedelja dok je treće mjesto osvojila ekipa Zaprešića. Od ekipa iz VZG Sveta Nedelja u muškoj kategoriji nastupili su DVD strmec i osvojili 7.mjesto , DVD Rakitje na 12. i Sveta Nedelja na 13.mjestu . U ženskoj kategoriji osim odličnog rezultata Svete Nedelje i osvojenog drugog mjesta, nastupile su kerestinčanke i osvojile 5. mjesto. SLIKE

Nenastupanjem mnogih ekipa poglavito oni koji se nalaze u samom vrhu hrvatskog natjecateljskog sustava u najmanju ruku je neshvatljiva. Ovo natjecanje nije nepoznato ili novo da bi bilo tek u povojima. Ovo natjecanje je provjera ekipa za predstojeća kola Kupa HVZ-a gdje se u stvari vidi koliko su ekipe spremne, tako da nepojavljivanjem ekipa poput Spačve, Deanovca ,Desnog Trebarjeva, Lekenika, Breškog Jalševca, Starog Čiča a i ostalih u najmanju ruku neozbiljno. Iako je prošlogodišnji Kup HVZ-a burno završio, najmanje je potrebno da to osjeti Kup Svetog Florijana i Kaštel Sućurac kao domaćin. Vatrene Vijesti 911 čestitaju svim sudionicima ovog kupa a pobjednicima posebne čestitke. Poseban pozdrav ženskoj ekipi DVD Sveta Nedelja. REZULTATI

Vezane vijesti:
Sveti Florijan (DVD Mladost - mladež)
Prvo ovogodišnje natjecanje (DVD Oštarije)
5.Kup Svetog Florijana (Iskreni)
Pohvale VZG-u Sveta Nedelja (Mladost-veterani)
Kup Sv.Florijan (Portal Grada Kaštela)

...11:50 [ Komentari (8) ] Isprintaj

POVODOM 756 ROĐENDANA GRADA KRIŽEVACA ,NAGRADU PRIMIO I DVD SREDNJI DUBOVEC
[ # ]

KRIŽEVCI

Svečana sjednica križevačkog Gradskog vijeća u povodu 756. rođendana Grada okupila je u velikoj dvorani Hrvatskoga doma čelnike Županije, gradonačelnike susjednih i gradova prijatelja Čitluka, Reane del Royale i Nagytada, dosad proglašene počasne građane grada te brojne goste, a početak svečanosti uveličalo je scensko uprizorenje dolaska primadone Sidonije Rubido Erdedy i bana Josipa Jelačića.

U obraćanju gradonačelnik Branko Hrg u svega šest minuta pobrojao je najznačajnija ostvarenja od prošlog Dana grada, zaključivši da je prošlih godinu dana u Križevcima, zbog mnoštva poslova i projekata, nešto kraće trajalo. Naime, 2007. obilježila je nikad punija gradska blagajna, koja je s 45 milijuna kuna prihoda garantirala stabilnost otplate dospjelih potraživanja, te omogućila početak mnogih novih investicija, među kojima su najvažnije u infrastrukturu i posebice, u poslovne zone.

Nagrada grada Križevaca za životno djelo uručena je glazbenoj pedagoginji Ivanki Konfic. Plakete grada primili su za iznimne uspjehe u poslovanju vlasnik tvrtke 'Elektročelik' Tomislav Ivanek, za dugogodišnji svečenićki rad i očuvanje sakralne baštine velečasni Ivan Žufika, te za uspješno organiziranje nastupa obrtnika na sajmovima križevačko Udruženje obrtnika. Dobitnici priznanja su planinar Stjepan Jembrek, Marijan Lukačić za rad u Mjesnom odboru Ivanec Križevački, dobrovoljni vatrogasci Srednjeg Dubovca, Plesni centar 'Ritam' i Šahovski klub 'Križevci'. Radio Koprivnica

...11:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRIPREMA MLADEŽI ZA DRŽAVNO PRVENSTVO
[ # ]

ZLATAR

Vatrogasna zajednica grada Zlatara jučer je bila domaćin pripremnog natjecanja ekipa vatrogasne mladeži, na kojem je sudjelovalo ukupno devet ekipa s područja zagorske i Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije. Natjecanje je održano na nogometnom igralištu Oštrca, gdje se okupilo 450 sudionika, mladih vatrogasaca, kojima je ovo bila dobra vježba za predstojeće državno natjecanje vatrogasne mladeži, koje će od 16. do 18. svibnja održati u Makarskoj.

U prikazu vatrogasnih vještina i savladavanju prepreka u adekvatnim vježbama kod ženske mladeži najbolja je jučer bila ekipa DVD-a Bedekovčina, druge su bile Zlatarščanke, treća Bedekovčina II, a četvrta je bila gostujuća ekipa iz Koprivničko-križevačke županije.

Kod muških prvo mjesto osvojili su gosti iz Virja, drugi su bili mladi vatrogasci DVD-a Tugonica Podgrađe, treća ekipa Bedekovčine, a četvrti i peti Špičkovina i Štaglinec. Sve ekipe okupit će se na još jednom natjecanju, naredne nedjelje u Koprivnici, kako bi što spremniji dočekali državni nastup.

Natjecanje je, uz predstavnike Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, pratio i predsjednik savjeta vatrogasne mladeži, Nikola Sočev, a organizatori su, uz pomoć sponzora, svim sudionicima podijelili prigodne nagrade. Radio Zlatar

...09:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U KALIFORNIJI ZBOG POŽARA ISPRAŽNJENO 400 DOMOVA
[ # ]

LOS ANGELES

Od subote, kada je požar zahvatio stotine hektara zemlje, u blizini Los Angelesa evakuirano je najmanje 400 domova. VIDEO

Prvi jaki požar ove sezone u Kaliforniji odvija se na brežuljcima pokraj Santa Anita kanjona, samo dvadesetak kilometara od centra Los Angelesa, dok u gašenju sudjeluju i helikopteri, te avioni.Elisa Weaver, glasnogovornica lokalnog vatrogasnog odjela upozorava: "Ovo je obvezna evakuacija, ne želimo da ljudi čekaju zadnju minutu, pa da krenu tek dok vatrogasna kola počnu gasiti u blizini njihovih kuća". Dodaje da je u nedjelju 200 kuća ostalo bez svojih vlasnika, kao i dan ranije. SLIKE

Iako nema ozlijeđenih, očekuje se da će borba s vatrom trajati još barem četiri-pet dana, te tako ugroziti stanovnike koji žive uokolo Los Angelesa.U korist požaru idu i visoke temperature, za koje se očekuje da će doseći i 37 stupnjeva celzija.Samo pet posto te vatre nepoznata uzroka je pod kontrolom, dok je zasad iz svojih domova istjerala više od tisuću osoba, ta uposlila oko četiri stotine vatrogasaca. Index

...09:35 [ Komentari (2) ] Isprintaj

EKSPLODIRAO POLO - NEMA OZLJEĐENIH
[ # ]

SPLIT

U splitskoj Kukuljevićevoj ulici u noći na ponedjeljak zapaljen je VW Polo. Auto je zapaljen oko 1 sat u noći, a u eksploziji Pola nitko nije ozlijeđen. Splitski vatrogasci su ubrzo ugasili požar, a kako javlja Radio Dalmacija oštećena su i dva automobila pored Pola. 24 sata

...09:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SPREMNI ZA PROTUPOŽARNU SEZONU NA KOPNU I MORU
[ # ]

FOTO: http://www.radio-mreznica.hr

KARLOVAC

I ove godine gasitelji iz Karlovačke županije odlaze na Jadran............

I dobrovoljni i profesionalni vatrogasci iz Karlovačke županije spremni su za novu protupožarnu sezonu. Pored intervencija na domaćem terenu i ovo ljeto dio gasitelja bit će dislociran na Jadranu, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik županijske vatrogasne zajednice Dragutin Foschio.
- Za sada bi trebao biti uključen dio snaga koji će ići na otok Brač gdje bi bila stalna dislokacija i gdje bi to odradili dobrovoljni vatrogasci s jednim vozilom. Drugi dio snaga ići će u Dubrovnik, točnije dubrovačko zaleđe gdje bi se isključivo stacionirali profesionalni vatrogasci - pojasnio je Foschio.

U pripremi će biti i interventne ekipe zajedno sa vozilima. Sredstva za provedbu ovog dijela plana osigurava Karlovačka županija.

- Određeni dio snaga interventne vatrogasne postrojbe na razini županije i određeni broj opreme i tehnike bit će u pripravi za slučaj da ide zapovjed glavnog vatrogasnog zapovjednika za nekom dodatnom pomoći. Za prošlu godinu to je negdje iznosilo 300 tisuća kuna i vjerojatno će u tim okvirima biti i ove godine - rekao je Foschio. Radio Mrežnica

...08:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽARI OTVORENOG PROSTORA OKO ŠIBENIKA I KARLOVCA
[ # ]

http://www.vatrogastvo-sibenik-knin.hr/Galerija

ŠIBENIK / KARLOVAC

Županija šibensko-kninska
Dana 27. travnja ŽC 112 Šibenik primio je informaciju od JVP Šibenik da je u 12:35 sati, između Zatona i Rasline izbio požar. Opožareno je oko 1,5 ha trave, niskog raslinja i borove šume.Požar je ugašen u 14:45 sati. U gašenju sudjelovao JVP Šibenik sa 3 gasitelja i 1 vozilom i DVD Zaton sa 3 gasitelja i 1 vozilom.

Županija karlovačka
Dana 27. travnja u 18:56 sati ŽC 112 Karlovac primio je dojavu od kontrole leta, da je posada zrakoplova u preletu uočila požar otvorenog prostora, 2 km istočno od Rakovice. ŽC 112 o tome je odmah obavijestio DVD Slunj i DVD Rakovica te OKC PU karlovačke.Požar je zahvatio oko 5 ha trave i šikare, a ugašen je u 21:35 sati. U gašenju sudjelovao DVD Rakovica sa 10 vatrogasaca i 2 vozila.DUZS

...08:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR IZVAN KONTROLE
[ # ]

SIERRA MADRE

Vatrogasci su se nadali da će uspjeti ukrotiti vatrenu buktinju, ali je gašenje u subotu navečer otežao jak vjetar. VIDEO

Požar u južnoj Kaliforniji koji je prisilio stanovnike na evakuaciju mogao bi biti izvan kontrole još nekoliko dana, rekli su službenici, javlja CNN.Vatrogasci su se nadali da će uspjeti ukrotiti vatrenu buktinju, ali je gašenje u subotu navečer otežao jak vjetar. Mobilizirano je više od 200 osoba, tri helikoptera i tri vodena tankera.

- Mislim da je najveći problem što na ovom području nije bilo požara više od deset godina pa ima puno zapaljivih tvari – rekla je Elisa Weaver iz Vatrogasnog ureda. opširnije

27.04.2008. ...19:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU 55 POGINULIH
[ # ]

CASABLANCA

Najmanje 55 ljudi je poginulo, a 12 je ozlijeđeno u požaru u tvornici madraca u marokanskom gradu Casablanci. VIDEO Vatra je planula u prizemlju tvornice i brzo se proširila na cijelu četverokatnu zgradu. Uzrok požara još se istražuje, a gasilo ga je više od stotinu vatrogasaca. HRT

...16:42 [ Komentari (1) ] Isprintaj

AUTOBUS VATROGASCIMA
[ # ]

ZAGREB

Gradonačelnik Milan Bandić jučer je vatrogasnoj postrojbi grada Zagreba predao ključeve turističkog autobusa marke MAN koji će služiti za prijevoz vatrogasaca na požarišta u priobalju.Ovo je prvi turistički autobus vrijedan 260 tisuća eura koji će biti od velike pomoći pri brzom slanju vatrogasaca na požare u Dalmaciji čija sezona počinje idući mjesec.

Autobus ima sustav termostatskog hlađenja vodom, a brzina je ograničena na 100 kilometara na sat - rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba Mladen Malčić.Grad Zagreb na godinu izdvaja 80 milijuna kuna za vatrogastvo. HVZ

...16:39 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ZAPALJENA TRGOVINA "MOTOREX"
[ # ]

SARAJEVO

Policija nastavlja rad na rasvjetljavanju ovog događaja...

U prodavnici autodijelova "Motorex" u Kasindolskoj ulici u sarajevskoj općini Ilidža jučer, jedan sat iza ponoći, izbio je požar. Na lice mjesta upućena je ekipa Profesionalne vatrogasne brigade koja je vatru ugasila oko 2 sata.

Ispred prodavnice smo jučer zatekli dvojicu mladića koji su čistili i slagali inventar. Kazali su nam kako je u pitanju bio manji požar uzrokovan kvarom na elektroinstalacijama te da nije bilo veće štete.

Međutim, u izvještaju MUP-a Kantona Sarajevo stoje drugačiji navodi.

- Uviđajem koji su obavili službenici MUP-a i sudski vještak protivpožarne zaštite konstatirano je da je do požara došlo ubacivanjem staklene flaše s nepoznatom zapaljivom materijom, a potom upotrebom otvorenog plamena - navode iz MUP-a. Dnevni avaz

...09:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SJEDNICA POVJERENSTVA ZA OPASNE TVARI CTIF-A
[ # ]

ANTWERPEN
Piše: Mario Starčević

Od 17. do 19. travnja 08. održana je u Antwerpenu (Belgija) 31. sjednica Povjerenstva za opasne tvari CTIF-a, s predstavnicima iz 19 zemalja članica. Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljao je mr. Mario Starčević.

Uočava se trend, da se sve više za intervencije s opasnim tvarima obučavaju policijske snage i hitna pomoć (Velika Britanija, Norveška, Slovenija...), koje su zajedno s vatrogascim prvi na mjestu nesreće. Dobra obučenost, opremljenost i jasne i dobro osmišljene procedure i međusobna koordinacija spasilačkih službi smanjit će konfuziju i nered u početnim, slobodno možemo reći odlučujućim trenucima intervencije, te smanjiti stradanja i ljudske gubitke na najmanju moguću mjeru.

Također je od odlučujućeg značaja, da interventne postrojbe imaju mogućnost kontaktirati odgovarajući, svima poznati stručni centar, gdje će dobiti pouzdanu i točnu informaciju o mjerama koje treba poduzeti, opasnostima koje od te tvari prijete, te kako s pošiljateljima i proizvođačima dotične tvari stupiti u kontakt. opširnije na stranici hvz.hr

26.04.2008. ...16:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI UGASILI POŽAR
[ # ]

LJUBLJANA

Vatrogasci su ugasili manji požar u blizini trgovačkog centra BTC.Materijalne štete nema

Predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek je za 24ur. com potvrdio da je u blizini trgovačkog centra BTC gorjelo. Policiju i vatrogasce je pozvala nepoznata osoba dojavivši kako u blizini napuštenih hala gori. Brzom intervencijom požar je ugašen.Po riječima Stojnšeka u blizini hala zapaljene su drvene palete i kako nema materijalne štete. Po podacima dežurne službe službe za zaštitu i spašavanje RS-a gorjelo je na tri različite lokacije u zapuštenim halama nekadašnjeg Gradisa.Požar koji je zahvatio stare drvene palete i staro uljegasilo je 35 vatrogasaca. 24ur

...13:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORIO PODRUM "MACKA"
[ # ]

NOVO SELO ROK

Posljednja dva tjedna međimurski vatrogasci imaju pune ruke posla. Unatoč zabrani paljenja vatre na otvorenom, zabilježeno je nekoliko takvih požara manjih i širih razmjera. No, zabrinjavaju sve češći požari obiteljskih kuća i poslovnih objekata u kojima su posljednjih dana zabilježene milijunske štete.Tako je došlo do požara u ugostiteljskom objektu “Mack” u Novom Selu Rok. Neslužbeno se doznaje da je u potpunosti izgorio podrumski dio objekta i kompletan inventar. Očevid je u prisustvu inspekcije zaštite od požara Policijske uprave međimurske trajao cijelo prijepodne. Navodno je do požara došlo zbog prašine iza hladnjaka za piće. Međimurske novine

25.04.2008. ...21:39 [ Komentari (1) ] Isprintaj

POŽAR U KUĆI ĐOSEROVE NONE PODMETNUT
[ # ]

PULA

Požar u kojemu je jučer u potpunosti izgorjelo posljednje utočište Đosera i Atomaca čini se da je namjerno podmetnut. -Očevidom je utvrđeno da je požar izbio u podrumu kućice, a uzrokovao ga je otvoreni plamen, izvijestila nas je Nataša Rogić glasnogovornica Istarske policije.

No, sadašnji vlasnik Saša Jovanović (policija dala inicijale) izjavio je kako nema materijalne štete budući da je izgorjelu kućicu ionako namjeravao srušiti.Požar je, podsjetimo, izbio jučer oko 12.40. Iako su ga vatrogasci uspješno ugasili oko 13.50 unutrašnjost kućice izgorjela je potpuno ostali su tek kameni zidovi.

Kućica, koja je nekada davno bila u vlasništvu Đoserove none Foške, od 1981. pa do 1987. godine bila je sigurno utočište Atomskom skloništu, a u njoj je nastao jedna od njihovih najuspješnijih albuma 'Mentalna higijena'. Zanimljivo je da je u ovom požaru nestao i dio novije povijesti Pule. Kako nam je rekao Bruno Langer, kućica je bila u vlasništvu none Foške, bake prerano preminulog Sergia Blažića Đosera u kojoj su svakodnevno, još od 1981. godine vježbali, stvarajući i najveće hitove Atomskog skloništa. Sve do Sergiove smrti '87. smo tu vježbali, rekao je Langer.

- Iako je vatra bila brza, brzi su bili i vatrogasci koji su iz kućice uspjeli spasiti jedno nagoreno pismo Đoserove obožavateljice. Djevojka u pismu Đoseru piše koliko ga voli. “Mnogo te volim i ne bih mogla nikog voljeti kao tebe. Zauvijek samo tvoja”. Nažalost, kraj pisma je izgorio, pa je ime djevojke kojoj je pokojni legendarni pjevač atomaca Sergio Blažić Đoser očito bio ljubav života, ostalo nepoznato. barkun

...17:23 [ Komentari (1) ] Isprintaj

U PRVA TRI MJESECA PROFESIONALCI I DOBROVOLJCI UGASILI 77 POŽARA
[ # ]

OSIJEK

Vatrogasci ugasili 77 požara i spriječili zagađenje Drave nakon potonuća “Dore”

Profesionalne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva na području Osijeka u prva tri mjeseca 2008. godine ugasili su ukupno 77 požara, a na području Osječko-baranjske županije ukupno su imali čak 329 vatrogasnih intervencija, među kojima 242 požarne. Znamo li da je tijekom cijele 2007. godine bilo 811 požara na području Županije, u prvom tromjesečju događa se očigledan porast požarnih nesreća.

- Na području grada Osijeka dogodio se 41 požar na otvorenom prostoru, 21 požar na građevinskom objektu te 15 požara dimnjaka! Tehničkih intervencija bilo je 49, a od toga 28 na građevinskom objektu, 11 na otvorenom prostoru, pet spašavanja ljudi i životinja, te 24 u prometu. Od ukupno 329 intervencija u Županiji, bilo je 25 dojava na koje su vatrogasci izišli na mjesto požara, ali je ustanovljeno da njihova intervencija nije potrebna. U Osječko-baranjskoj županiji, od ukupno 329 intervencija, imali smo 242 požarne intervencije koje dijelimo na požare na otvorenom prostoru (123), požare dimnjaka (46), požare prijevoznog sredstva (14) i požare na građevinskom objektu (59). U cijeloj protekloj, 2007. godini bilo je 477 požara otvorenog prostora, 55 požara dimnjaka, 45 požara prijevoznog sredstva i 234 požara na građevinskom objektu. Isto tako, bilo je i 87 tehničkih intervencija, a to su intervencije na građevinskom objektu (39), na otvorenom prostoru (33), intervencije spašavanja ljudi i životinja (7) i intervencije u prometu (8). Intervencije prema vremenu događanja pokazuju da su vatrogasci natraženiji u vrijeme čovjekove najveće aktivnosti, od 9 do 15 sati, a najviše od 18 do 21 sat, kaže Dražen Hećimović, županijski vatrogasni zapovjednik.

Procjenjuje se kako se najznačajnija ovogodišnja intervencija na području Osječko-baranjske županije dogodila u Osijeku 8. ožujka, kada su u 17.20 sati vatrogasci zaprimili dojavu od PU osječko-baranjske o potonuću broda “Dora” i širenju naftne mrlje na Dravi na Pampasu. "Prvi su put vatrogasci intervenirali na rijeci Dravi s čamcem i plutajućim branama kako bi spriječili širenje naftne mrlje. Intervencija je uspješno izvedena za dva sata, kada je postavljena brana oko potonuloga broda. Dežurstvo su obavljali i sljedećih pet dana sve dok brod nije uspješno izvađen i odvezen. Ovu intervenciju posebno je pohvalio župan Bubalo, koji je i sam pratio tijek intervencije kao zapovjednik Eko-stožera”, zaključuje Hećimović. Glas Slavonije

...12:24 [ Komentari (1) ] Isprintaj

POLAZNICI OSPOSOBLJAVANJA ZA ZVANJE VATROGASAC IZVELI POKAZNU VJEŽBU
[ # ]

JELAH

Dobrovoljno vatrogasno društvo Jelah odžalo je uspješnu vježbu, koju su u potpunosti izveli članovi koji su sa uspjehom položili osposobljavanje za vatrogasce. Uspješnu ocjenu su dobili i od inspektora za PPZ Ze-Do kantona.Podršku ovoj vježbi DVD Jelah je dobio od PVJ Tešanj. Jelah

...10:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BEZ ODOBRENJA VATROGASACA NEĆE SE GRADITI NAJVIŠA ZGRADA BALKANA
[ # ]

BEOGRAD

Postoje planovi da se u Beograd izgrade poslovno-komercijalni objekti koji bi trebali visoki i više od 200 metara.

Delta“ planira da na Autokomandi sagradi komercijalni kompleks treće generacije „Delta planet“ koji bi se sastojao od šoping-mola i dvije poslovne kule. U planu je da kule imaju po 40 katova i da budu visoke oko 200 metara.
Za petama „Delta planeta“ je i stambeno-poslovni kompleks u Bloku 26 u Novom Beogradu. Po idejnom rješenju arhitektonskog ureda „Medium“ i autora Dejana Miljkovića i Jovana Mitrovića, u Bloku 26 trebao bi biti izgrađen kompleks koji bi činili četiri poslovna solitera sa po 47 katova, dva šoping-mola, hoteli, nekoliko poslovno-stambenih zgrada sa parkovima na krovnim terasama, crkva u vizantijskom stilu, mali trg i pješačka pasarela u visini prvog kata od „Arene“ do SIV-a. Četiri solitera bi trebali biti visoki oko 185 metara.

Visinu određuju vatrogasci i urbanisti
Dragan Buđevac, direktor „Delta investa“ i profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu, kaže da se često prvobitno planirana visina mora smanji zbog dozvola koje daje grad.
- Tako smo za „Delta Tower“ u početku tražili 46 katova, pa 40 i na kraju smo dobili dozvolu za 36 katova. Pored urbanističkih dozvola, postoji i dozvola vezana za protupožarnu zaštitu. Ako vatrogasna služba nema mogućnosti da gasi požare na 43 katu, onda nema ni dozvole - navodi Buđevac, navodeći da u svijetu ne postoje takva ograničenja. opširnije....

...08:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPALILI AUTO I ULAZ U SJEDIŠTE FIRME
[ # ]

TUZLA

Elvin Husanović zvani Nenin (28) iz Tuzle je u tuzlanskom naselju Irac ispod automobila "neksija", vlasnika Akifa Haračića, ujedno i direktora firme "Revija plasman", podmetnuo i zapalio plastičnu flašu od 1,5 litara punu benzina. Haračić je brzom intervencijom uspio ugasiti požar, koji je oštetio prednji dio automobila, kaže se u informaciji Policijske uprave Tuzla.

Neugodni susreti
Kako se doznaje od susjeda, Husanović je odranije poznat tuzlanskoj policiji kao narkoman, koji je navodno u zeničkom zatvoru nedavno služio kaznu.Istog dana oko 23 sata Husanović je nedaleko od mjesta prvog požara podmetnuo i drugi ispred prostorija firme "Revija plasman". Prema tvrdnjama susjeda, on je zapalio otirač i plastiku ispred ulaznih vrata u firmu, a plamen je bio visok tri metra. Na poziv susjeda, požar su ugasili tuzlanski vatrogasci. opširnije ......

...07:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VIJESTI IZ HVZ-a
[ # ]

ZAGREB

HODOČAŠĆE VATROGASACA U MARIJU BISTRICU
Molimo sve članove i prijatelje vatrogasne organizacije, a posebno visoke goste te vatrogasce vjernike i članove njihovih obitelji da dođu na hodočašće, koje se održava kao završna manifestacija Mjeseca zaštite od požara.
Očekujući Vaš dolazak srdačno Vas pozdravljamo,
Predsjednik: mr. Ante Sanader opširnije.......

ZAPISNIK SA SASTANKA ZA KUP HVZ-a 2008
Dana 10. travnja 2008., u Uredu HVZ-a u Zagrebu, Našička 14 održan je sastanak za Kup HVZ-a 2008. Na sjednici je prihvaćen sljedeći dnevni red:
1.Izvješće i analiza Kup-a HVZ u 2007. godini
2.Pripreme za Kup HVZ-a u 2008. godini
3.Razno.
opširnije

...07:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA SJEDNICA ZAPOVJEDNIŠTVA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA
[ # ]

ZAGREB

Plan rada zapovjedništva zaštite i spašavanja Zagrebačke županije u 2008. godini donesen je na 6. sjednici Zapovjedništva zaštite i spašavanja Zagrebačke županije.

Donesen je i Plan operativne provedbe Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku za područje Zagrebačke županije u ovoj godini. Prema tom planu općine i gradovi Zagrebačke županije dužni su izraditi planove zaštite od požara te procjene ugroženosti na temelju kojih će se napraviti županijski plan zaštite od požara. Ujedno, općine i gradovi moraju propisati potrebne agrotehničke mjere kao i mjere za uređivanje i održavanja poljoprivrednih rudina.

Nužno je sastaviti i plan aktivnog uključivanja svih subjekata zaštite od požara koji treba sadržavati popis vatrogasnih vozila, uređaja, opreme kao i popis profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca koji se mogu angažirati u slučaju nastanka složenijih vatrogasnih intervencija.Zagrebačka županija je za provođenje zadaća iz područja zaštite od požara u ovoj godini proračunom predvidjela 2,5 milijuna kuna. Zagrebačka županija

...07:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EKOLOŠKE AKCIJE TURISTIČKE ZAJEDNICE SVETE NEDELJE , GRADA SVETE NEDELJE I DVD SVETA NEDELJA
[ # ]

SVETONEDELJSKI BREG

Prema dojavama građana, koji su se uključili u akciju Turističke zajednice i Grada Svete Nedelje s nekoliko privatnih posjeda i s dijela javnih površina odvezeno je desetak olupina i podosta tzv. EE otpada. Bio je to nastavak akcije koju je u veljači započela svetonedeljska turistička zajednica u suradnji s Gradom i njegovim komunalnim redarima, vatrogascima i tvrtkom C.I.O.S., časopisom Auto blic i Renaultom te novinarom-fotoreporterom Romeom Ibriševićem.

Dva dana prije organizirano je vađenje automobilskih olupina i starih električnih aparata s nepristupačnog terena na ulazu u šetnicu na Svetonedeljskom bregu u čemu se se posebno založili članovi DVD-a Svete Nedelja, Ivo Skopljak, Goran Čačković, Petar Mikin, Matija Prahin, Dario Marenić i Nevenko Čižmešija, koji su ručno, uz pomoć sajli, izvlačili te olupine. Akciji su se priključili i mještani Svetonedeljskog brega na čelu s povjerenikom Mjesnog odbora Jurom Vojvodićem. Josip Lacković je za prijevoz izvučenog krupnog otpada na jednu lokaciju ustupio svoj traktor, a u akciji su pomagali i najmlađi, djevojčice Martina i Viktorija te Mario Dejak. Sav skupljeni otpad na Svetonedeljskom bregu, ali i na nekoliko drugih lokacija u cijelome gradu je odvezao C.I.O.S.

Turistička zajednica Svete Nedelje nastavila je i s postavljanjem klupa i koševa za smeće. Nakon tri klupe i dva koša za smeće postavljena tijekom travnja na autobusnom okretištu u Bestovju, za Svetonedeljski breg je Turistička zajednica dala izraditi 4 kompleta drvenih stolova s klupama. Postavljeni su na početku šetnice i uz kapelicu Svete Marije Magdalene.

Istovremeno je na Svetonedeljskom bregu skupina mještana, Zorica Rukavina, Dragica Rogobić i Vladimir Rešetar, na vlastitu inicijativu, nedaleko postavljenih klupa i stolova, uredila cvjetni kamenjar i u njega presadila cvijeće iz svojih vrtova. Pomogao je i novootvoreni Vrtni centar Pecina u Novakima donacijom sadnica.Poanta akcije je uključenje što većeg broja stanovnika, a cilj kvalitetno zbrinjavanje opasnog otpada koji zagađuje okoliš, ugrožava zdravlje ljudi i ruglo je grada. Grad Sveta Nedelja

24.04.2008. ...22:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI UPALILI VATRU ZA NAJVEČI ROŠTILJ NA SVIJETU
[ # ]

MONTEVIDEO

Više od tisuću ljubitelja roštilja iz Urugvaja ispeklo je prošlog vikenda 12 tona junećeg mesa i postavilo novi svjetski rekord koji će biti zapisan u Ginnisovu knjigu rekorda.

U postavljanju divovskog roštilja, dugog oko jedan i pol kilometara, bili su angažirani vojnici, a vatru za koju je bilo potrebno šest tona uglja, potpalili su vatrogasci, javlja agencija Reuters.Juneće meso, glavni izvozni proizvod Urugvaja, na divovskom roštilju peklo je 1.250 ljudi, koji su se svi zajedno veselili kada je predstavnik Ginnisa potvrdio da je postignut svjetski rekord u najvećem roštilju.

...21:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZ ZGRADE EVAKUIRANO 120 LJUDI NAKON SAMOUBOJSTVA PLINOM
[ # ]

KONAN

Oko 120 ljudi evakuirano je iz svojih stanova u zapadnom Japanu nakon što se 14-godišnjakinja ubila praveći i udišući otrovni plin hidrogen sulfid, priopćila je lokalna vatrogasna brigada.

Povećano korištenje toga otrovnog plina u slučajevima samoubojstava privuklo je veliku medijsku pažnju u Japanu posljednjih mjeseci, nakon što su internetske stranice prikazale metode stvaranja plina od sredstava za čišćenje kupaonica.Najmanje 40 takvih slučajeva samoubojstava dogodilo se u ovoj godini, javio je prošli tjedan japanski nacionalni TV kanal NHK pozivajući se na podatke Udruženja za sprječavanje samoubistva, prenio je Reuters.

Skoro 90 ljudi, uključujući i djevojčinu majku koja je bila van stana u vrijeme samoubistva, primljeno je u bolnicu u gradu Konanu u srijedu navečer nakon što je stan počeo da smrdi kao "pokvarena jaja" od hidrogen sulfida koji je djevojka stvorila, priopćila je lokalna vatrogasna brigada.Poruka na kojoj piše "stvoren je otrovni plin" postavljena je na ulazna vrata djevojčinog stana a policija je pronašla praznu limenku sredstva za čišćenje kupaone u stanu koja se eventualno koristila za proizvodnju plina, priopćili su vatrogasci.

Japan ima drugu najvišu stopu samoubojstava u Grupi osam industrijski razvijenih zemalja (G-8) nakon Rusije, navodi se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije.Godišnji broj samoubojstava je iznad brojke od 30.000 , devetu uzastopnu godinu, pokazali su prošlogodišnji podaci. opširnije...

...20:53 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORIO STAN I PSIĆ RIKI
[ # ]

OSIJEK
Piše: Danijela Mikola

U velikom požaru koji je u četvrtak popodne izbio u naselju Jug 2 u Osijeku, izgorio je dvosobni stan obitelji Lazar i njihov kućni ljubimac, pas Riki

Gotovo sat vremena vatrogasci su se borili sa požarom strahujući da se vatra ne proširi na ostatak zgrade i dvadesetak stanova. U vrijeme izbijanja požara u stanu nije bilo nikoga jer je vlasnik, umirovljrnik Željko Lazar, netom izašao iz kuće.

- Sa mnom žive i dva sina, no srećom ni oni nisu bili kod kuće. Bio sam pred zgradom kada je iz mog stana na petom katu počeo sukljati dim. Vikao sam ljudima da zovu vastrogasce. Stajao sam dolje i bespomoćno gledao kako vatra guta stan kojega sam jedva kupio prije pet godina - kaže još uvijek šokirani Lazar, dodajući kako nema pojma što je moglo izazvati požar u kojemu je stradao i njihov 5- godišnji pekinezer Riki. Obitelj Lazar nema rodbine u Osijeku pa ne znaju gdje će provesti noć. Očevid je u tijeku. 24sata

...19:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

RAZNI KLUBOVI UNUTAR JVP ZAGREB
[ # ]

ZAGREB
Piše: Siniša Jembrih

Kao najveća javna vatrogasna postrojba u RH, JVP Grada Zagreba je osim po svojoj veličini zanimljiva i po raznim klubovima i udrugama koja djeluju unutar postrojbe a koju sačinjavaju profesionalni vatrogasci ...

U JVP Grada Zagreba odvija se cijeli niz sportskih aktivnosti, kako van službe tako i u službi. Kao sastavni dio radnog vremena sportske aktivnosti se svakodnevno izvode u jutarnjim satima nakon pregleda vozila i opreme. Povijest sporta u Vatrogasnoj brigadi Zagreb stara je kao i sama postrojba a mnogobrojni profesionalni vatrogasci istakli su se u mnogim sportovima.

Skupina profesionalnih vatrogasaca, zaposlenika JVP Grada Zagreba i zaljubljenika u motore početkom ove godine osnovala je Moto klub „Motogasci“. Predsjednik kluba Bruno Bračić naglašava da je cilj njihovog kluba druženje vatrogasaca kroz motociklizam ali i promocija vatrogasne djelatnosti. Planovi uključuju sudjelovanje na moto susretima i raznim humanitarnim akcijama po kojima su bikeri poznati. Vrata kluba otvorena su svim vatrogascima diljem Hrvatske zainteresiranim za bilo koju vrstu suradnje, a mogu se javiti u sjedište Postrojbe u Savsku cestu 1. Osim profesionalnih vatrogasaca JVP Zagreb u radu kluba djeluje i nekolicina pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društva. opširnije na stranici profesionalni-vatrogasci-zagreb

...14:16 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ŠIBENSKA ŠKOLA ŽALI SE NA ODŠTETU OBITELJI POGINULIH VATROGASACA
[ # ]

ŠIBENIK

Šibenska Industrijsko-obrtnička škola poslat će žalbu višem sudu na presudu Općinskog suda u Šibeniku kojom je, solidarno sa DVD-om Tisno, obvezana na isplatu odštete za duševne boli obitelji malodobnog vatrogasca Marka Stančića u iznosu od 615 tisuća kuna. Prema sudskom pravorijeku, škola je prekršila zakonske odredbe jer je malodobnom Stančiću, svom učeniku, izdala potvrdu za obavljanje dojavno-osmatračkih vatrogasnih poslova koje je obavljao za DVD Tisno. Prema riječima Vlade Rubelija, ravnatelja Industrijsko-obrtničke škole, škola drži da se nije ogriješila o zakon.

- Da dojavno-osmatrački poslovi ne podrazumijevaju posebne uvjete rada potvrdio nam je ovaj tjedan Državni inspektorat rada. Tu činjenicu, međutim, prvostupanjski sud nije uzeo u obzir, kao ni podatak po kojemu škola ugovore identične onom koji je sklopljen sa Markom Stančićem, uz suglasnost roditelja, sa učenicima sklapa već više od deset godina. Na sudskom ročištu, uostalom, nije uvažen prijedlog škole da se od nadležnih inspekcijskih tijela ishodi odgovor tretiraju li se osmatračko-dojavni poslovi kao poslovi s posebnim uvjetima rada -kaže Rubeli.

Naglašava, također, da takvi ugovori uvijek prolaze posebnu kontrolu Državnog inspektorata i kako se nikada ne sklapaju bez posebnog odobrenja roditelja učenika.

- Policijski istražitelji i inspektori već su drugi dan nakon kornatske tragedije temeljito "pročešljali" sve dokumete u školi i nisu pronašli baš nikakve nepravilnosti i nezakonitosti u radu. Zbog toga smo ostali zatečeni presudom Općinskog suda u Šibeniku-obrazložio je ravnatelj. Slobodna Dalmacija

...14:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U KRLEŽINOJ GORI BARAKA U BLIZINI BENZINSKE CRPKE
[ # ]

PULA

Požar u Krležinoj ulici u blizini broja 14 na Verudi u Puli izbio je prije 13 sati, a prema informacijama iz pulske vatrogasne postrojbe, zapaljena je napuštena baraka. Vatrogasci su već na terenu ali nema preciznijih informacija je li riječ o podmetnutom požaru ili slučajnom zapaljenju. Prema informacijama našeg čitatelja prometnica je trenutno zatvorena a kako se prekoputa nalazi benzinska crpka, rekao je, postoji potencijalna opasnost od eventualnog širenja vatre.
Kako se neslužbeno saznaje izgorjela je manja napuštena kučica, a od ljudi okupljenih na mjestu događaja doznaje se da je u ovoj kućici dugi niz godina vježbala grupa Atomsko Sklonište i da u njoj već dugi niz godina nitko ne stanuje.
barkun

...13:57 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA ULASKU U GARAŽU ZAPALIO SE VW POLO
[ # ]

ZAGREB

Osobni automobil marke VW Polo u vlasništvu 72-godišnjeg Hasana K. zapalio se dok je ulazio u garažu u zagrebačkoj četvrti Malešnica. VIDEO

Automobil se zapalio danas oko 18.10 sati, a iako ga je vlasnik pokušao ugasiti protupožarnim aparatima, vatra se brzo proširila pa su susjedi pozvali vatrogasce.Vatrogasci JVP Zagreb- VP Jankomir uspjeli su lokalizirati požar koji se nije proširio na ostale automobile, a zgrada u Ulici Janka Matka nakratko je ostala i bez struje, ali nitko nije ozlijeđen. Uzrok požara bit će poznat nakon policijskoj očevida. Index

23.04.2008. ...23:00 [ Komentari (3) ] Isprintaj

NA ŠTAJERSKOM PONOVO PIROMAN
[ # ]

PTUJ

Nakon 20 godišnjeg piromana koji je u veljači osuđen na psihijatarsko lječenje, ptujski policajci ponovo traže palikuću (piromana) a vatrogasci imaju pune ruke posla. VIDEO

...22:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZADARSKI VATROGASCI ODAZVALI SE AKCIJI ZAKLADE ANA RUKAVINA
[ # ]

ZADAR

Policijska uprava zadarska i Zaklada “Ana Rukavina” u prostorijama zadarske policije su u srijedu organizirali humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja uzoraka krvi s ciljem proširenja hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži.

Akciji su se odazvali i pripadnici vatrogasnih postrojbi, Hvidre, Udruge specijalaca Domovinskog rata Poskoci, Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije, djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, građani i predstavnici medija.

- Svakodnevno smo u prilici vidjeti tragedije koje nas dirnu i susresti se sa značenjem riječi pokojne Ane Rukavine “Želim živjeti!”. Stoga nam je zadovoljstvo pridružiti se ovoj akciji – rekao je načelnik PU zadarske Antun Dražina. Slobodna Dalmacija

...19:03 [ Komentari (0) ] Isprintaj

LOKALIZIRAN POŽAR NA 11.KATU
[ # ]

SPLIT

U Splitskoj ulici 7 Kaštela na broju 6 oko 17sati izbio je požar na 11.katu. Kako doznajemo, prema prvim informacijama nema ozlijeđenih, a požar je izbio navodno u ostavi. Požar je lokaliziran. Radio Dalmacija

...18:25 [ Komentari (1) ] Isprintaj

GROM ZAPALIO KUĆU
[ # ]

ZADAR

U mjestu Dračevac Ninski, za vrijeme jakog nevremena u utorak u 17,15 sati došlo je do udara groma u obiteljsku kuću u vlasništvu B.B.(1947), uslijed čega je došlo do požara na krovištu kuće.Požar su ugasili pripadnici JVP-a Zadar, a materijalna će šteta biti naknadno utvrđena, obzirom se vlasnik nalazi u inozemstvu. Radio Dalmacija

...17:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA POMAŽE SUSTAV ZAŠTITE I SPAŠAVANJA
[ # ]

ZAGREB

Poglavarstvo Zagrebačke županije prihvatilo je izvješće o sustavu zaštite i spašavanja, a za njegov daljnji razvoj, bolju organizaciju, te posebice edukaciju i opremanje vatrogasaca ove je godine osigurano pola milijuna kuna proračunskih sredstava. Na temelju procjene ugroženosti napravljeno je izvješće, a srećom na području Županije nije bilo većih nesreća, osim prevrtanja cisterne s ukapljenim plinom u Ivaniću i ispuštanja amonijaka u Samoboru. zagorje.hr

...17:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DJEČAK ZAPLIVAO PO LOPTU I UDAVIO SE
[ # ]

ZAJEČAR

Aleksandar - Saša Živanović (15), učenik osmog razreda škole „Ljuba Nešić“, utopio se u noći između ponedjeljka i utorka kod brane Popova plaža u Zaječaru kada je skočio u Timok da uhvati loptu.

Saša je sa dvojicom prijatelja igrao nogomet na obali rijeke, ali je lopta upala u vodu. Dječak je skinuo odijelo, ušao u vodu i zaplivao, ali su ga brzaci povukli. Sašini prijatelji pozvali su policiju. Njegovo tijelo vatrogasci su izvukli četrdesetak minuta kasnije, sto metara nizvodno od brane....... opširnije....

...13:21 [ Komentari (1) ] Isprintaj

BONDOV ASTON MARTIN IZVUKLI VATROGASCI
[ # ]

GARDA

Čuveni automobil aston martin Agenta 007 završio je ovog vikenda na dnu jezera tokom snimanja novog nastavka serijala.

Automobil je skliznuo u vodu prilikom snimanja jedne scene filma Quantum of Solace na jezeru Garda u podnožju italijanskih Alpa, prenose svjetske agencije.Za volanom nije bio Daniel Craig, koji se opet pojavljuje u ulozi Bonda, već kaskader koji je prošao samo sa nekoliko kontuzija.

Vatrogasci su brzo intervenirali i izvukli ga iz vode, a producent filma Anthony Waye je izjavio kako je automobil posle ove nesreće neupotrebljiv.Iako je u romanima o Bondu Ian Fleming preferirao bentlije, ovo je šesto pojavljivanje aston martina u filmovima o Bondu, a rekord za sada drži kompanija Ford čiji su se proizvodi u serijalu pojavili čak devet puta......... opširnije.....

...13:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATRA U KONTENJERIMA PROGUTA 60.000 EURA
[ # ]

BEOGRAD

Prosječna cijena jednog kontejnera je 20.000 dinara, a samo u prva tri mjeseca ove godine zapaljena su 233 ......

Dim i otvoren plamen iz kontejnera prizor je koji često možete vidjeti u nekom dijelu grada. Šteta koju pretrpi „Gradska čistoća”, grad ali i vi kao građani je velika. Brojke, možda, ipak govore bolje od riječi. Prema podacima kojima raspolaže „Čistoća” u toku prošle godine ukupno je zapaljeno 496 kontejnera, a za samo prva tri mjeseca ove godine vatrogasci su uspjeli ugasiti 233 kontejnera. Ako se ima u vidu da jedan kontenjer košta 20.000 dinara bez PDV-a računica pokazuje da su nesavjesni sugrađani uspjeli da u ovoj godini u dim nepovratno bace oko 57.530 eura.

– Među otpadom se često nađu prazne staklene boce i odbačene flašice dezodoransa koje pod uticajem visoke temperature mogu da eksplodiraju i povrede vatrogasce ali i sugrađane. Osim toga vozači parkiraju svoje automobile blizu kontejnera pa smo imali i slučajeva da su od plamena oštećena i putnička vozila – objašnjava Mile Jovičić, komandir vatrogasno-spasilačkih brigada.

Jovčić napominje i da je najveći broj požara ove vrste na općinama Stari grad, Palilula i Rakovica. Uglavnom u dijelovima grada gdje ne postoji daljinski sistem grijanja.

– Broj požara je u odnosu na prošlu godinu ipak smanjen ako se uporede podaci za prošlu i pretprošlu godinu. Manji broj intervencija imamo od kada su u prigradskim naseljima podijeljene kante za domaćinstva – rekao je Jovičić........... opširnije

...12:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVI VATROGASNI DOČASNICI
[ # ]

zapovjedništvo  VZKKŽ - vježbe sa pilotima

KOPRIVNICA

22 polaznika s područja Vatrogasne zajednice grada Koprivnice uspješno su položila ispite za vatrogasne dočasnike 1. klase, a njih 39 je položilo ispite za vatrogasce 1. klase. Nastava je održana u teoretskom i praktičnom dijelu, a predavač je bio županijski vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, priopćila je Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije. Radio Koprivnica

...10:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR AUTOMOBILA U SESVETAMA
[ # ]

FOTO ARHIVA

ZAGREB

U utorak, 22. travnja, oko 0,10 sati na području Sesveta, Pavla Lončara, na parkiralištu je došlo do požara parkiranog osobnog automobila marke Škoda Fabia zagrebačkih registracijskih oznaka u vlasništvu hrvatske državljanke (1960.). Obavljenim očevidom, uz prisustvo inspektorice za zaštitu od požara, utvrđeno je da je nepoznati počinitelj ispred prednjeg kotača podmetnuo zasada neutvrđenu zapaljivu tvar od koje se otvoreni plamen proširio po prednjem dijelu vozila. Termičkim djelovanjem u potpunosti su izgorjeli motor, mjenjač i električne instalacije, a požar su ugasili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Zagreb-Dubrava. Materijalna šteta iznosi više desetaka tisuća kuna. PUZ

...08:57 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SREBRENIK DOBIO PROFESIONALNU VATROGASNU JEDINICU
[ # ]

SREBRENIK

Kada pišem izvješća o intervencijama u susjednoj Bosni i Hercegovini onda ste mogli primjetiti da se najviše spominju vatrogasci Srebrenika. Kako bi što bolje upoznali rad vatrogasac van Hrvatske danas ću Vam prezentirati vatrogasnu postrojbu Srebrenik . Ranger

Svečanom ceremonijom i predavanjem raporta načelniku Općine Srebrenik, Osmanu Suljagiću, pred stotinjak posjetitelja ispred Vatrogasnog doma u Srebreniku, predstavljena je prva Vatrogasna profesionalna jedinica u ovome gradu. – Nakon 40 godina Srebrenik je po prvi puta dobio profesionalnu Vatrogasnu jedinicu. Čine je zapovjednik i osam profesionalaca, raspoređenih u četiri odjeljenja, i ovo je veliki trenutak za Srebrenik. Mi smo u službi građana, tako da će od sada u svakom trenutku biti dežurna dva vatrogasca, a ostali su u pripravnosti, kaže zapovjednik Vatrogasne jedinice, Raib Džaferović.

Uz spomenutih osam profesionalaca te jednog zapovjednika, Vatrogasnu jedinicu čini i 24 volontera, koja su u svakom trenutku spremna da pristignu u pomoć. Nedavno je ovo društvo dobilo i jedno suvremenije vozilo, kombi marke «Citroen», koji je uz već postojeća vozila dodatno obogatio vozni park. Premda je napravljen veliki iskorak kada je u pitanju ovo društvo, zapovjednik Džaferović smatra da će se uvijek težiti još većem poboljšanju uslova. – Evropski ,odnosno svjetski standardi su, da na 1.000 stanovnika dolazi jedan vatrogasac. Dakle, na 50.000 stanovnika, koliko ima naša općina, mi bismo trebali imati 50 vatrogasaca. Međutim, sada je takva situacija, i mi vjerujemo da ćemo u narednom periodu doći barem na približan stadij kakav je u Evropi, kaže Džaferović.

Načelnik Općine Srebrenik, Osman Suljagić, također nije krio zadovoljstvo onim što je učinjeno u Vatrogasnoj jedinici. – Mi smo za ovu godinu u proračunu planirali da se izdvoji 120.000 KM, a vjerujem da ćemo biti u situaciji da se ova sredstva dodatno povećaju. Bilo bi odlično kada bismo do kraja godine uspjeli osigurati i jedno vozilo s kojim bi se požari mogli gasiti na većim visinama, obzirom da se u narednim godinama u Srebreniku očekuje izgradnja nekoliko zgrada sa 7 katova, kaže načelnik Suljagić. Ovoj svečanosti prisustvovao je i zapovjednik Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, Zdenko Tadić, koji je kazao «da Srebrenik treba služiti kao primjer drugim općinama na koji način je organizovana Vatrogasna jedinica». Izuzev zapovjednika Raiba Džaferovića, Vatrogasnu jedinicu čine još Nihad Delić, Denis Imširović, Jusuf Salihbašić, Elvis Karić, Fuad Delić, Asmir Suljić, Muhamed Ibrić i Fikret Junuzović.

...08:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U 2007.GODINI VIŠE OD 1000 INTERVENCIJA
[ # ]

FOTO by dennis1

MALA SUBOTICA

U subotu je u Maloj Subotici održana redovna sjednica skupština Vatrogasne zajednice Međimurske županije koju čini 86 područnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, pet DVD-a u gospodarstvu i Javna vatrogasna postrojba Grada Čakovca.

Međimurski vatrogasci – proizlazi iz izvješća koja su podnijeli predsjednik VZMŽ-a Zlatko Orsag i zapovjednik VZMŽ-a Ivan Krištofić – u 2007. godini po zabilježenim rezultatima zasigurno pripadaju samom vrhu hrvatskog vatrogastva.

U 2007. godini međimurski su vatrogasci imali čak 1.073 intervencije na požarima otvorenih prostora, građevina ili prometala te pružali specifične tehničke usluge građanstvu, a mnogo se pažnje posvećuje kontinuiranom preventivnom djelovanju, vježbama i obrazovanju vatrogasaca za obavljanje njihovih teških i često po život opasnih zadataka. U brojci od 5.873 međimurskih vatrogasaca, 3.807 je muškaraca, 411 žena, a 1.655 je pripadnika vatrogasne mladeži. Oni su, osim spomenutih intervencija, široku aktivnost imali i u organizaciji dvadesetak vježbi i još brojnijih natjecanja, a u posebnim ciklusima obrazovanja 105 vatrogasaca steklo je zvanje ispitanog vatrogasca, 111 je novih vatrogasaca prve klase, više od 60 ih je steklo zvanje vatrogasnog dočasnika i dočasnika prve klase, 23 zvanje vatrogasnog časnika, a 21 zvanje vatrogasnog časnika prve klase.

Vatrogasci imaju i 24 novoosposobljena voditelja čamca i četiri ronioca.
U redovnom bodovanju rada svih društava, najuspješnijim središnjim društvima proglašeni su DVD-i Donja Dubrava, Mala Subotica i Sveta Marija, a u kategoriji osalih - DVD-i Nedelišće, Gardinovec i Vularija. U gospodarstvu je najuspješniji DVD Čakovečki mlinovi, a najbolje rezultate u dislokaciji (odlazak na dežurstva i ispomoć u priobalje u ljetnoj sezoni) ima DVD Čakovec.

Sva su izvješća na sjednici Skupštine prihvaćena jednoglasno, kao i program rada za 2008. ogdinu u kojem opet naglašeno mjesto imaju provođenje mjera zaštite od požara, obrazovanje vatrogasaca, natjecanja te održavanje vozila, strojeva, uređaja i vatrogasnih objekata. List Međimurje

...08:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GODIŠNJA SKUPŠTINA VZO DUBRAVICA
[ # ]

Foto by Tomek

DUBRAVICA

Mogu slobodno reći da je i ovaj vikend VZO Dubravica imala puno posla. Kao što vidite iz prijašnjeg posta, a i svi dobro znate da smo u subotu prisustvovali na susretu blogera i web mastera u Tuhlju, a navečer u 20 sati VZO Dubravica održala je svoju redovnu godišnju skupštinu.

Skupštinu je otvorio gosp Dragutin Štritof predsjednik VZ koji je pozdravio pristigle goste. S nama su bili:načelnik Općine Dubravica gosp. Štos Franjo, predsjednik općinskog vijeća gosp. Stjepan Nemčić, predstavnik VZŽ Zagrebačke gosp. Josip Gerjević, Predsjednik VZŽ Krapinsko Zagorske gosp. Ivica Glas, VZO Brdovec, VZO Marija Gorica, VZO Jakovlje, VZG Zaprešić, Gasilsaka zveza Brežice, DVD Marija Magdalena, JVP Zaprešić, Predstavnik HDZ-a Dubravica, Puhački orkestar Rozga, Kud Sv. Ana L.G. Rozga, Udruga umirovljenika Dubravica, Mješoviti pjevački zbor KUD Pavao Štoos Dubravica, Streljačko društvo Dubravica, Cvječarna Pepica, Prigorski Kaj, Direktor Vatroprometa gosp. Nenad Radojčić, članovi i delegati dobrovoljnih vatrogasnih društava Bobovec, Dubravica, Prosinec, Vučilćevo.......... opširnije na blogu http://grlogasci.blog.hr

22.04.2008. ...18:11 [ Komentari (2) ] Isprintaj

MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA U SAMOBORU I SVETOJ NEDELJI
[ # ]

SAMOBOR / SVETA NEDELJA

Mjesec svibanj je mjesec u godini u kojem se pojačanim aktivnostima ukazuje na potrebnu preventivu i opasnosti koje su svakodnevno prisutne i uzrok su brojnih požara.

SAMOBOR
Organiziraju se vatrogasna natjecanja radi osposobljavnja vatrogasaca za izvršenje zadaća gašenja požara, spašavanja ljudi i imovine ugroženih požarom te pružanja pomoći u slučajevima elementarnih i drugih nepogoda.
Vatrogasna zajednica grada Samobora u mjesecu zaštite od požara je organizator i koordinator sljedećih aktivnosti i događanja:
1.) 4. svibanj – Dan vatrogastva - sv. Florijan – prigodne mise u crkva i kapelicama
- Samobor - crkva sv. Mihalj; Cerje - kapelica sv. Florijan; Lug - crkva sv. Ivana Krstitelja; Otok - crkva sv. Nikole; Molvice - crkva sv. Srca Marijinog; Veliki Lipovec - kapela sv. obitelji; Galgovo - kapela sv. Roka; Gornja Vas - Kalje - crkva sv. Mihovila.
2.) 10. svibanj – vatrogasno natjecanje djece i mladeži –Športski centar Klokočevec
3.) 15. svibanj – Dan Vatrogasne zajednice grada Samobora - svečana sjednica
4.) 25. svibanj - javna pokazna vježba Galgovo 2008.
5.) 01. lipanj – hodočašće hrvatskih vatrogasaca u Marijino svetište Mariju Bistricu

SVETA NEDELJA

04.05. 2008.
– MISA POVODOM SVETOG FLORIJANA ZA SVE VATROGASCE U KAPELICI PRESVETLOG SRCA ISUSOVOG U STRMCU. VATROGASNI EŠALON KREĆE U 9:30 SATI ISPRED VATROGASNOG SPREMIŠTA U STRMCU.

10.05. 2008.
- SUSRET VATROGASNE DELEGACIJE I GRADONAČELNIKA U VIJEČNICI GDJE ĆE SE PROGLASITI VATROGASAC GODINE TE DRUŠTVO GODINE

- POSVEČENJE I PRIMOPREDAJA VATROGASNE AUTOCISTERNE I KOMBI VOZILA ZA POTREBE DVD SVETA NEDELJA

17.05.2008.
- JAVNA POKAZNA VJEŽBA VATROGASACA VATROGASNE ZAJEDNICE GRADA SVETA NEDELJA SA ČLANICAMA DVD KERESTINEC , RAKITJE , STRMEC I SVETA NEDELJA ORGANIZIRA JAVNU POKAZNU VJEŽBU .LOKACIJA MJESTA VJEŽBE ĆE BITI UTVRĐENA OD STRANE ZAPOVJEDNIŠTVA ,A SVE S CILJEM KAKO BI POKAZALI SPREMNOST VATROGASACA I VATROGASNE TEHNIKE SA KOJOM TRENUTNO RASPOLAŽEMO.

01.-31.05.2008.– DEŽURSTVA VATROGASACA U VATROGASNIM DOMOVIMA

01.06.2008. - HODOČAŠĆE HRVATSKIH VATROGASACA U MARIJINO SVETIŠTE MARIJU BISTRICU

...14:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRADONAČELNIK J.HORVAT - POČASNI PREDSJEDNIK DVD-a DONJA ŠEMNICA
[ # ]

DONJA ŠEMNICA
Gradonačelnik J. Horvat- počasni predsjednik DVD-a Donja Šemnica

U nazočnosti gostiju svoju godišnju skupštinu održalo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Šemnica. DVD Donja Šemnica jedno je od najmlađih vatrogasnih društava u našoj županiji. Već prvih godina svog rada uspjeli su zahvaljujući svom marljivom članstvu i vodstvu stvoriti uvjete i sagraditi vatrogasni dom. U prošloj godini članovi tog DVD-a sudjelovali su na 3 požarne intervencije van svog područja. Puno se radilo na planu preventive, vrlo aktivni bili su u prijevozu pitke vode, čišćenju bunara, uređenju vatrogasnog doma i okoliša.

Za nabavku nove opreme i održavanje i uređenje vatrogasnog spremišta utrošen je najveći dio proračuna od 100 tisuća kuna. Osim tih redovnih aktivnosti ove će godine posebno raditi na osposobljavanju vatrogasne mladeži i pripremama za natjecanje. Za dosadašnji rad i postignute uspjehe u ime Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije zapovjednik Dražen Sinković uručio je priznanja i odličja. Jednoglasnom odlukom svih članova skupštine, Josip Horvat, gradonačelnik Krapine, imenovan je počasnim predsjednikom DVD-a Donja Šemnica. Radio Hrvatsko zagorje

...11:47 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA VZG JASTREBARSKO
[ # ]

JASTREBARSKO
Piše: Goran Batušić- Brq

U srijedu, 16.04 održana je redovna izvještajna skupština vatrogasne zajednice Grada Jastrebarsko za 2007. godinu.

VZG Jastrebarsko sastoji se četiri operativna područja u koje je razmješteno 25 dobrovoljnih vatrogasnih društava i dva dvd-a u gospodarstvu. Središnje postrojbe su DVD Jastrebarsko – A posrojba i DVD Petrovina B postrojba.VZG Jastrebarsko ima 2.082 člana, od čega je 407 djece i mladeži te 1058 operativnih članova koji su stekli zvanja u vatrogastvu. Najviše članova ima DVD Plešivica (199). Na području VZG Jastrebarsko članice raspolažu sa ukupno 36 vatrogasnih vozila, od čega je jedno zapovjedno vozilo, 9 navalnih vozila, 2 autocisterne, 21 kombi vozilo, 2 terenska vozila te jedan minibus.

U 2007. godini zabilježeno je ukupno 79 intervencija.5 intervencija zabilježeno je izvan područja Girada, i to u Klinča Selima dvije te po jedna u Pribiću, Kostanjevcu i Brlenićima. Radi se o tehničkim intervencijama u prometu za koje je i nadležna središnja vatrogasna postrojba DVD-a Jastrebarsko.Ukupno trajanje intervencija iznosi 99,5 sati, a ukupan broj vatrogasaca na intervencijama je 497. Prosječno trajanje intervencije je 1 sat i 20 minuta...opširnije na stranici http://www.dvd-jastrebarsko.hr

...08:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POSLJEDNJI TRENUTAK IZ VATRE IZVUKLA NEPOKRETNOG SINA
[ # ]

Vatrogasci tokom gašenja požara
Foto: O. Mujkić
Dnevni Avaz

SREBRENIK

Trošna kuća u potpunosti uništena, a obitelj smještena kod rodbine i susjeda...

U obteljskoj kući Abdulaha Delića u Uroži kod Srebrenika jučer oko 8.30 sati izbio je požar koji su, najvjerojatnije, prouzrokovale neispravne elektroinstalacije. Tom prilikom u potpunosti je izgorjela kuća obitelji Delić, a zahvaljujući prisebnosti supruge vlasnika, niko nije stradao.

Naime, ona je uz pomoć susjeda u posljednjem trenutku iz kuće u plamenu uspjela izvući nepokretnog i teško bolesnog 36-godišnjeg sina.

- Tek što sam otišao kod susjeda samljeti malo kukuruza za piliće, uočio sam kako iz kuće izlazi gusti dim, a za nekoliko trenutaka pojavio se i plamen na krovu kuće, koji je ubrzo zahvatio kompletnu kuću. Osim namještaja, vatra je uništila i novi televizor i zamrzivač, a izgorjelo je i 500 eura koje sam s teškom mukom uštedio - ističe Abdulah Delić koji zajedno s bolesnim sinom i nezaposlenom suprugom preživljava od socijalne pomoći.

Nakon dojave građana, na mjesto događaja ubrzo su stigli pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice iz Srebrenika s tri vatrogasna vozila, ali je vatrena stihija već bila zahvatila veći dio drvene kuće. Nakon skoro dva sata borbe s vatrom, požar je lokaliziran, čime je spriječeno njegovo širenje na okolne stambene objekte.

Trošna kuća skoro je u potpunosti uništena, a obitelj Delić privremeno je smještena kod susjeda i rodbine. Ukupna materijalna šteta, prema procjeni Raiba Džaferovića, direktora Profesionalnog vatrogasnog društva "Srebrenik", iznosi oko 15.000 maraka. Očevid namjestu događaja obavili su pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije PS Srebrenik. Dnevni Avaz

...07:40 [ Komentari (2) ] Isprintaj

KRAJ KAŠINE SUDAR TRI AUTOMOBILA
[ # ]

KAŠINA
Piše: Damir Marenić

Zbog teške prometne nesreće kod Kašine, promet kod Kašine preusmjeren preko Planine Donje ili Moravča

Kraj Kašine, u Mjestu Planina Donja, prema Sesvetama večeras oko 19 sati sudarila su se tri automobila. Jedan od automobila, Škoda,od siline udarca sletio je s ceste i završio u potoku. Dvoje ljudi je poginulo. Vatrogasci grada Zagreba,točnije vatrogasne postaje Dubrava izašli su na intervenciju, kako saznajemo iz prve ruke , u vozilu se nalazila osoba koju je trebalo izvuči van. Policija još utvrđuje okolnosti nesreće. Vozač Corse nije ozlijeđen, a dvoje putnika iz Opel Vectre je teže ozlijeđeno. Prevezli su ih u KB Dubrava. Zbog policijskog očevida državna cesta 29 zatvorena je za sav promet te se vozi obilazno preko Planine Donje ili Moravča. VIDEO

21.04.2008. ...20:51 [ Komentari (1) ] Isprintaj

SEMINAR ZA VODITELJE VATROGASNE MLADEŽI
[ # ]

Foto by Iskreni

KAŠTEL SUĆURAC
Piše: Mladen Žilić

Proteklog vikenda, točnije od petka do nedjelje, u Kaštel Sućurcu, u domu DVD-a Mladost održan je seminar za voditelje vatrogasne mladeži. Tako smo kao izaslanici Karlovačke županije seminaru bili prisutni Anđelko Misir, Davor Kirinčić i moja malenkost. Sam seminar sastojao se iz predavanja (Powerpoint prezentacije) i praktičnog dijela izvršavanja vatrogasnih igrica i vježbi.

Seminar je bio koncipiran kroz tri dana tako da su teme predavanja bile Vatrogasna mladež u kampu, Edukacija vatrogasne mladeži i Edukacija mladeži u Sloveniji koje nismo imali priliku ćuti jer predavači iz Slovenije nisu mogli doći........ opširnije na stranici http://dvdostarije.blog.hr

...17:50 [ Komentari (2) ] Isprintaj

CRIJEP LETIO PO POLJU
[ # ]

Željko Lugar ispred svoje kuće na kojoj se obnavlja krovište

BOČAKI
Piše: Sabina Sviben

Roberta i Željko Lugar iz Bočaka pokraj Konjščine u nekoliko su sekunda, zbog pijavice, ostali bez krovišta svoje obiteljske kuće. Pijavica se pojavila iznenada, u subotu ujutro oko pola osam. Kod kuće su u to vrijeme bila djeca Lugarovih, Natalija i Mario te Željkova sestra Valentina Lugar.

Vjetar trgao crijep
Jako je puhao vjetar, što me probudilo. Puhalo je sve jače, čula sam da je nešto udarilo u kuću i kako je vjetar počeo trgati crijep i grede. Jako sam se uplašila, a kad sam izašla iz kuće, vidjela sam po dvorištu i okolnim poljima crijep i grede ispričala je Natalija.

Pijavca je odnijela dio krova, a ostali je dio napukao i oštećen pa Lugari moraju mijenjati cijelo krovište. Osim toga, oštećene su i stvari koje su bile na tavanu, televizor, vjetar je povukao i kabele za internet, a kako je naknadno padala i kiša, procurila je u dječju sobu te oštetila laminat i tepihe.

Ima dobrih ljudi
Ova kuća bila je najviše na udaru. U nekoliko sekundi napravilo se 40.000 kuna štete, cijeli krov moramo graditi ispočetka. Morali smo početi odmah popravljati jer je kiša najavljena u idućim danima. Materijal smo uzeli na kredit, a u pomoć su odmah stigli i dobri ljudi, već nakon 15 minuta, da bi s ceste pomogli maknuti crijep.

Pomogli su vatrogasci iz DVD-a Konjščina, došli su i predstavnici Općine Konjščina, vlč. Blaž Bartol, a u gradnji krovišta pomažu nam susjedi i prijatelji. Sreća u nesreći je što se nikome nije ništa dogodilo, što nitko nije ozlijeđen kažu Roberta i Željko. Oštećena je i stara škola, mrtvačnica i još neke kuće u krugu oko kilometra, no Lugarovi imaju najviše štete.

Bilo je sunce, a onda odjednom, se sve zacrnilo i u nekoliko sekunda vjetar je je odnio dio crijepa s gospodarske zgrade. Srećom, nije bilo veće štete kaže susjeda Štefa Vragotuk. Večernji List

...17:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

LIJEPI USPJESI I VELIKI PLANOVI
[ # ]

BRDOVEC

Na Skupštini VZO Brdovec gosti i uzvanici upoznati su s ostvarenim rezultatima zajednice tijekom prošle godine kao i s planovima za ovu godinu. Od prošlogodišnjih aktivnosti istaknuto je stalno obrazovanje vatrogasaca kao i nabava opreme te briga o postojećoj, a posebno je naglašeno sufinanciranje nabave vozila za članice zajednice. Za ovu godinu u planu je i nabava barem jednog potpuno novog vozila za jedno društvo, a izrađena je i studija zaštite od požara koja u konačnici predviđa i osnivanje javne vatrogasne postrojbe za područje općine Brdovec. Prigorski Kaj

...17:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KRIŽEVAČKI VATROGASCI ODRŽALI GODIŠNJU SKUPŠTINU
[ # ]

KRIŽEVCI

Na redovnoj godišnjoj skupštini Vatrogasne zajednice grada Križevaca njezin predsjednik Ivan Mužić je podnio izvještaj o radu, a zapovjednik Ivan Pečarić predstavio planove za ovu godinu. Među prioritetima je osposobljavanje vatrogasaca i rad s mladeži te provedba preventivnih mjera zaštite od požara. Županijski zapovjednik Slavko Tucaković je upoznao prisutne s pripremama za odlazak na dežurstva u priobalje tijekom turističke sezone i nekim novim mjestima dislokacija, poput Šibenika i Vodica. Uz predstavnike Vatrogasne zajednice, rad križevačkih vatrogasaca pohvalili su i predstavnici lokalne samouprave. Inače, skupština je održana u novouređenom Vatrogasnom domu u Lemešu Križevačkom, a koprivničko-križevački župan Darko Koren je pohvalio sve mještane koji su sudjelovali u obovni te zgrade. Radio Koprivnica

...17:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POTPUNOSTI IZGORJELA DRVENA KUĆA
[ # ]

RAKOVICA

Nenastanjena drvena kuća, veličina 8x12 metara, u potpunosti je izgorjela u jučerašnjem požaru.Na obiteljskoj kući u Kordunskom Ljeskovcu požar je izbio između 12 i 13 sati, a materijalna šteta je oko 20 tisuća kuna. Kako je do požara došlo, utvrdit će istraga. Radio Mrežnica

...16:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCIMA VZO MALA SUBOTICA 130.000 KUNA ZA REDOVNU DJELATNOST
[ # ]

MALA SUBOTICA

Na svojoj posljednjhoj sjednici poglavari Općine Mala Subotica usvojili su odluku o rasporedu financijskih sredstava udrugama za 2008. godinu koju omogućuje proračunski okvir.

Tako je vatrogascima, za redovan rad DVD-a Mala Subotica, Palovec, Držimurec-Strelec, Štefanec i Sveti Križ raspoređeno ukupno 130.000 kuna. Puhački orkestar dobit će 18.000 kn, KUU Zvon 15.000 kn, a PELUD–NET Sveti Križ 2.000 kn. Nogometašima je raspoređeno poprilično novca: Spartaku Mala Subotica 17.000 kn, Dinamu Palovec 17.000 kn, Omladincu Držimurec-Strelec 10.000 kn, EKO-u Sveti Križ 7.000 kn, Jadranu Štefanec 6.000 kn i MNK-u Mala Subotica 3.000 kn. Šahistima Dinama Palovec daje se 3.000 kn, a ŠK-u Spartak Mala Subotica ništa, Stolnoteniski klub Mala Subotica dobit će 4.000 kn, Karate klub Mala Subotica 4.000 kn, USR Sport za sve Mala Subotica 5.000 kn, ŠŠK Ftiči OŠ Mala Subotica 5.000 kn, ŠŠK Zmaj OŠ Ivanovec 1.000 kn, a Konjički klub Sveti Križ 3.000 kn. Udruga Romska vatra nije u planu isplate, a ribiči Šarana Mala Subotica primit će 3.000 kn, Linjaka Palovec 3.000 kn, Divera Sveti Križ 3.000 kn, te Klena Držimurec-Strelec 3.000 kn. Za općinske turnire u šahu, stolnom tenisu, malom nogometu, karateu, jahanju i ribolovu namijenjeno je 15.000 kn. Udruga žena Palovčanke može računati s 4.000 kn, Udruga mladih Općine Mala Subotica s 4.000 kn, a UDVDR-a Mala Subotica s 3.000 kn.

Umirovljenicima Male Subotice namijenjeno je 2.500 kn, koliko i umrovljenicima Palovca. Lovci Prepelice Mala Subotica mogu računati na 2.000 kn, Moto klub Orlovi Mala Subotica na isto toliko, a Ekološko društvo Sveti Križ na 2.500 kn. Za Vijeće romske nacionalne manjine namijenjeno je 3.000 kn, za Udrugu mladeži Larisa 1.500 kn, a za Crveni križ 10.000 kn.

Osnovnoj školi Mala Subotica stavlja se na raspolaganje 32.000 kn, a OŠ Ivanovec 3.000 kn. Župnoj zajednici Mala Subotica poglavari su namijenili 40.000 kn, a Župnoj zajednici Ivanovec 10.000 kn. Za obljetničarenje je također rezervirano nešto novca: Puhačkom orkestru za obilježavanje 10. obljetnice rada daje se 4.000 kn, ŠRD-u Linjak za proslavu 20. obljetnice rada 3.000 kn, a ŠRD-u Diver za proslavu 10. obljetnice rada 3.000 kn. Da bi DVD Mala Subotica mogao sudjelovati na državnom natjecanju, rezervirane su 4.000 kn, a isto toliko za istu namjenu daje se i DVD-u Štefanec. Isti iznos pripast će i Karate klubu Mala Subotica za sudjelovanje na državnom natjecanju, a 4.000 kn daje se i KUU-u Zvon za organizaciju županijske folklorne smotre. Vatrogasnoj zajednici PO-a Male Subotice za organizaciju natjecanja stavlja se na raspolaganje 2.000 kn, koliko i Vijeću romske nacionalne manjine za proslavu Dana Roma. List Međimurje

...16:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

RANIO SUSJEDA;RAZNIO MU KUĆU I POGINUO
[ # ]

LEPOGLAVA
Piše: J. Šimac, I. Tarnaj

Branitelj je navodno prvo pucao po svojoj kući, potom je pucao na susjeda u njegovoj kući. Ranio ga je i raznio mu kuću. U eksploziji je i sam umro

Vukovarski branitelj i bivši policajac Danijel Šorak (41) raznio se u kući svojeg susjeda, u nedjelju oko 19 sati, u selu Vulišinec, pokraj Lepoglave. Tragičnom događaju prethodila je pucnjava u Danijelovom domu. Naime, Danijel Šorak godinama je bio u sukobu sa svojim susjedom Ivanom Kolenikom (79). Spor je izbio oko zemlje na koju su obojica polagali pravo. Nakon, tko zna koje po redu svađe oko međe, Danijel je izgubio živce, uzeo pištolj i počeo pucati po svojoj kući. Propucao je strop i zidove, a izljevu njegovog bijesa svjedočila je njegova 16-godišnja kći.

Njegova supruga i mlađa, 15 godina stara kći, u to su vrijeme bile kod bake. Danijel se, naoružan pištoljem i eksplozivom, uputio prema kući svojeg susjeda. Ovaj ga je dočekao na ogradi dvorišta. " Bio sam tu jučer oko pola osam. Čuo sa Kolenka kako govori da je Danijel pucao u njega, ali ga nije pogodio. Rekao je da je potom pobjegao u selo. " rekao je bratić pokojnog Danijela, Ivan Šorak. Međutim, kako je u kući bio i Kolenikov sin Branko (39), starac se ubrzo vratio. " Navodno je molio Danijela da mu ne ubije sina, no ja iskreno sumnjam da je Danijel išao za tim. Mislim da je prije svega htio zastrašiti njih, a ubiti sebe. Tomu svjedoći i činjenica da se raznio tek kada su njih dvojica otišli iz dvorišta." zaključuje bratić Ivan.

Škorak je ipak pucao u Branka i ranio ga, no on je izvan životne opasnosti. Preplašeni otac i njegov sin potom su uspjeli pobjeći, a Škorak je ostao sam u kući. Nedugo zatim Škorak se raznio ekspozivom dovoljne razorne moći da sruši čitavu kuću. Od siline eksplozije potpuno je srušen cijeli zadnji, te desni dio kuće, a s krova je uokolo razbacan crijep. Policija je bagerima kopala po ruševinama kako bi izvukli Šorakovo unakaženo tijelo. Uokolo uništene kuće vidljivi su dijelovi vratiju, prozora i zavjesa. Požar nakon eksplozije ugasili su vatrogasci DVD-a Lepoglava. Susjedi pričaju da je obitelj Kolenko bila skolna provociranju.

"Stravične okolnosti njegove smrti dovoljno govore o psihičkom stanju u kojem se Danijel nalazio. Oboljevši od PTSP-a, sa depresijama se suočavao radom. Sve što je želio bio je miran život sa obitelji. Međutim, živci su popustili.. Danijel nije jedini pripadnik HVIDR-e Varaždinske županije koji si je oduzeo život. Država je zaboravila na njih." rekao je predsjednik HVIDR-e Varaždinske županije Dragutin Špac. 24 sata

...16:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ROĐENDAN KLIZEĆE ŠTANGE
[ # ]

21. travanj 1878. godine je rođendan vatrogasne klizeće štange ili spusnice.Nije lako da gomila ljudi brzo siđe niz stepenice. Zbog toga su neke vatrogasne postaje dodale klizeću šipku kroz rupu na podu.

Vatrogasci iz vatrogasne stanice „Engine Company 21” bilu su u senjaku na istovaru sijena za konje koji su vukli njihova vatrogasna kola. Kada je zvono za uzbunu zazvonilo Georg Raid se nalazio na trećem katu senjaka. Dugačka šipka koja je držala plast sijena uzdizala se visoko sve do trećeg kata. Georg Raid je odlučio da ne silazi stepenicama i spustio se niz štangu za sijeno.

Njegovom kapetanu David Kenyon se svidjela ova ideja i odlučio je da napravi rupu u podu i postavi štangu u sredinu rupe. Vatrogasci su mogli brzo da se spuste iz svojih prostorija za boravak do vatrogasnih kola.

...12:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA SLJEMENU BUKNUO POŽAR
[ # ]

ZAGREB

Požar je buknuo oko 15 i 50 sati, a zahvatio je jedan hektar površine. Vatrogasci najavljuju da će ubrzo u potpunosti biti ugašen.

Na Sljemenu je oko 15 i 50 sati buknuo požar koji je zahvatio jedan hektar površine, a na teren su izašli vatrogasci iz dva dobrovoljna vatrogasna društva. Od vatrogasaca saznajemo da će požar za jedan ili dva sata biti u potpunosti ugašen.

Oko 20 sati iz vatrogasne službe doznajemo kako u gašenju požara sudjeljuju dobrovoljna vatrogasna društva Gračani i Šestine te je požar ubrzo lokaliziran ali još nije saniran do kraja, no očekuju kako će uskoro završiti gašenje u šumi iznad Pustodola.

- Naši službenici su pri kraju gašenja, te očekujemo kako će ubrzo napustiti mjesto požara- izvijestili su iz vatrogasne službe.Požar je uznemirio brojne građane iz Podsljemenske zone koji su vatrogasce i obavijestili o vatri i gustom dimu koji su se širili iz šume u parku prirode. Javno

20.04.2008. ...21:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UDRUGA NA VIDIKU
[ # ]

TUHELJ
Piše: Damir Marenić

Maja,Marin,Bronx,Hauba,Čižma,miljenko_l.Brq, Stjepan Maksimović,Tomek, Ivan iz Tuhlja, Iskreni, Lajona, dario-du, Umorno_oko, lele_mladost, tomek1, Panca, Ranger te domačin Slavek ,blogeri i webmasteri od Dubrovnika pa do Otoka proveli su jedno lijepo druženje u pitomom zagorskom mjestu u najromantičnijoj županiji kako bi rekao predsjednik Vatrogasne zajednice krapinsko -zagorske Ivica Glas, koji je također prisustvovao susretu blogera i webmastera te se zahvalio Slaveku što je ovakav događaj uspio dovesti u Tuhelj.

U ime domačina blogere i webmastere pozdravio je predsjednik društva Dubravko Lunko koji je pomoću slajda na projektoru upoznao sve prisutne kako sa prelijepim mjestom Tuhelj tako i sa radom vatrogasnog društva Tuhelj. Ujedno je svima zaželio ugodan boravak, a željama se pridružio i zapovjednik DVD Tuhelj Zdravko Šurina.Već ustaljenim redom krenulo je upoznavanje novih blogera ,tako su svoje blogove predstavili dario-du i DVD Mladost mladež , a Slavek je pročitao i pozdravni mail Ivice Sikre Sika u kojem pozdravlja sve nazočne te izražava žaljenje što nije u mogučnosti prisustvovati susretu ali stoji na raspolaganju za sve što je u njegovoj moći. Ivica Sikra se trenutno nalazi u Kaštel Sućurcu gdje se održava seminar voditelja vatrogasne djece i mladeži. SLIKE

Nakon upoznavanja krenulo se sa tematikom ovog susreta. Prioritetna točka je bila osnivanje Udruge vatrogasnih blogera i webmastera Hrvatske. Uz diskusiju večine blogera zaključeno je da je Udruga potrebna i zbog toga je osnovana ekspertna grupa koja će proanalizirati Prijedlog Statuta kojeg je pripremio Ranger te mogučnosti osnivanje Udruge. Ovo je dosad največi pomak u radu blogera i webmastera. Skrenuta je pažnja kako se blogeri ne bave vatrogasnom politikom i radom krovne organizacije nego im je cilj prezentiranja vatrogastva preko internetskog medija a nadasve druženje i upoznavanje. VIDEO

Za sva ostala pitanja i probleme u vatrogastvu postoje ljudi zaduženi za rješavanje tih problema. Brq je naglasio da su blogeri ti koji su započeli revoluciju pisanja o vatrogastvu i njegovom širenju putem interneta i kao takovo treba paziti da blogeri i dalje ostanu prepoznatljivi po svom radu. Ranger je napomenuo kako bi trebalo napraviti kalendar događaja a zato je potrebno da se prijave svi oni koji žele organizirati susret o ovoj godini.

Nadalje isto takva bitna stavka je bila pomoć oko uređivanja bloga i web stranice. Tako su se mogla ćuti pitanja "Kako napraviti video i kako staviti video sa youtubea na blog" - " Zašto mi se pojavljuju brojke ispod slike kad radim u imageshacku" - " U kojem programu je najbolje raditi sa slikama" itd..... I na sva pitanja dati su odgovori od onih koji su mogli pomoći.

Na kraju u ime firme "Florijan" iz Jastrebarskog te gospodina Damira Lackovića dodjeljen je fotoaparat Maji iz Otoka zbog najviše napisanih članaka u prošloj godini a nagradu joj je predao Goran Batušić Brq. Naime na drugom susretu u Svetoj Nedelji gospodin Damir Lacković obečao je dodijeliti fotoaparat onom blogeru ili blogerici koji napiše najviše članaka a da nije starija od 25 godina. Zahvaljujemo se gospodinu Damiru Lacković i firmi "Florijan" na ovako vrijednoj gesti. Miroslav Šladarec zahvalio se pozivu na susret u ime DVD-a Gračec , opet nije došao praznih ruku nego je podijelio vrijednu monografiju društva koje je proslavilo 50 godina rada i rokovnike te ponovio da su blogovi , web stranice i portal vijesti koje ne samo da on čita nego i njegove kolege na poslu iako nisu vatrogasci. Zaželio je svima da Udruga uspije izači na svjetlo dana i da se što više družimo na ovakovim susretima koje mogu organizirati samo vatrogasci.

Kao pravi domačini DVD Tuhelj je počastio sve sudionike svečanim ručkom koji je bio fantastičan ,Slavek je podijelio licitarska srca sa natpisom vatrogasni blogeri te grbom društva, a na kraju su svi završili u Tuheljskim toplicama- netko na kupanju a neki na popodnevnoj kavici. U ime Vatrenih Vijesti 911 zahvaljujem se svim blogerima i webmasterima koji su se zatekli u Tuhlju , domačinu DVD Tuhelj a nadasve prijatelju Slaveku "Duhu vatrenom" na ugodnom i nezaboravnom druženju i odličnoj organizaciji susreta .

VEZANE VIJESTI
Održan 4. susret blogera i webmastera u Tuhlju (grlogasci)
4.skup blogera (dvdbregana)
Skup blogera i webmastera u Tuhlju (čižma)
Dan koji se pamti (slavek1)
Tuhelj:Održan 4. susret blogera i webmastera (iskreni)
Tuhelj:Održan 4. susret blogera i webmastera (vatrogasni portal)
Susret Blogera - Tuhelj (DVD Mladost-mladež)
Završen IV susret blogera i webmastera Hrvatske (Naše kronike)
A što da kažem(zmaajin blog)

...21:10 [ Komentari (20) ] Isprintaj

PAPA ,MOLIO NA MJESTU SRUŠENIH TORNJEVA ZA SVE POGINULE ,MEĐU KOJIMA SU I HRABRI VATROGASCI
[ # ]

NEW YORK

Papa je kleknuo i tiho molio te potom zapalio svijeću za poginule na 'sceni nevjerojatnog nasilja i boli'. Mladima je govorio o mračnom sustavu koji je obilježio njegovu mladost. Napad na SAD

Papa Benedikt XVI je zadnjeg dana svog posjeta SAD-u, posjetio "Ground zero (Nultu točku)" u New Yorku, mjesto rušenja tornjeva blizanaca WTC-a u terorističkom napadu 11. rujna 2001. godine, gdje je molio za mir, za gotovo 3.000 žrtava napada i susreo se skupinom preživjelih, rođaka poginulih i spasilaca.

Uz stroge mjere sigurnosti, Benedikt XVI dovezao se papamobilom do podnožja rampe, iznad temelja nekadašnjeg sjevernog tornja Svjetskog trgovinskog centra (WTC) na Manhattanu.Završni dio prošao je pješice, kleknuo u tihoj molitvi nekoliko minuta i potom zapalio svijeću za poginule.

"Bože mira, donesi svoj mir našem nasilnom svijetu", rekao je Papa na poprištu najtežeg terorističkog napada u povijesti, u kojem su u udarima dva oteta putnička zrakoplova srušena dva najviša newyorška nebodera visoka 110 katova, pri čemu je poginulo 2.749 ljudi ,od toga 343 vatrogasaca i bolničara te 23 policajca.

"Usmjeri na svoj put ljubavi one čija su srca i umovi ispunjeni mržnjom", rekao je Sveti Otac.

Papa je molio i za one koji su istoga dana "poginuli, ozlijeđeni ili nestali" u napadima na Pentagon i u padu otetog zrakoplova United Airlinesa na letu 93, kod Shanksvillea u Pennsylvaniji. Ukupno je više od 2.900 ljudi poginulo u rušenju četiri zrakoplova, koje je otelo 19 terorista al- Kaide.Benedikt se na Nultoj točki susreo s 24 osobe povezane s tragedijom, uključujući preživjele, rođake žrtava i četiri pripadnika spasilačkih službi.

On se zasebno pozdravio sa svakim iz te skupine, a u svojoj molitvi spomenuo je i one koji su ozlijeđeni i oboljeli na mjestu srušenih tornjeva WTC-a.Stotine vatrogasaca i drugih pripadnika spasilačkih službi oboljeli su kasnije od udisanja prašine, pune azbesta i drugih otrovnih tvari, dok su tragali za preživjelima i čistili ruševine.

Zamjenik načelnika vatrogasne službe New Yorka James Riches, koji je 11. rujna 2001. izgubio sina vatrogasca, rekao je da je Papin posjet značajan i da mu pruža "malo utjehe".U dirljivom posjetu Nultoj točki Papu su pratili newyorški kardinal Edward Egan, gradonačelnik Michael Bloomberg, guverner države New York David Peterson i guverner New Jerseyja Jon Corzine. Teren na kojem se nalazio kompleks od ukupno sedam zgrada WTC-a, pod zajedničkom je upravom lučkih vlasti New Yorka i New Jerseya.

Radovi na Nultoj točki, gdje se gradi Toranj slobode visok 102 kata i spomenik žrtvama, zaustavljeni su za trajanja Papina posjeta.Na završetku šestodnevnog posjeta SAD-u, papa će voditi misu na stadionu NY Yankeesa pred 60.000 ljudi. opširnije....

...20:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UGUŠIO SE NA VRATIMA PA VATROGASCI NISU MOGLI OTVORITI VRATA
[ # ]

Foto arhiv
Požar šupe u Osijeku

ŠTRIGOVA
Piše: Ivana Živko

U sobi je izgorio krevet, a vatra je oštetila i namještaj. Nesretni muškarac ugušio se zbog otrovnih plinova, rekli su u PU međimurskoj

- Čula sam razne priče, no navodno je čovjek pušio i bio je pijan. Naslonio se na vrata pa ih vatrogasci nisu mogli otvoriti, rekla je čitateljica koja je fotografiju snimila u nedjelju u naselju Štrigova, 20-tak kilometara udaljenom od Čakovca. U PU međimurskoj su rekli da je 29-godišnji N.P., koji je i vlasnik kuće, išao spavati s cigaretom. Ona je zapalila posteljinu i krevet, a nesretni se muškarac ugušio od otrovnih plinova. 24 sata

...16:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAJMANJE 9 MRTVIH U PREVRTANJU AUTOBUSA
[ # ]

MALAGA

Najmanje je devet osoba poginulo, među kojima i jedna djevojčica, a 35 ih je ozlijeđeno, od kojih 19 teško, kada se autobus s finskim turistima prevrnuo na španjolskoj autocesti A-7 nedaleko od mjesta Benalmadena, južno od Malage, prenosi španjolski list El Mundo na svojim internetskim stranicama, pozivajući se na informacije Centra za hitne slučajeve 112. VIDEO

List prenosi kako je nesreću prouzročio vozač terenskog vozila koji je nepropisno pretjecao autobus, a naknadno mu je u krvi pronađena dvostruko veća količina alkohola od dopuštenog prema španjolskom zakonu. Nesreća se dogodila između mjesta Torremolinos i Benalmadena. Prema izjavama svjedoka, vozač terenskog vozila nepropisno je pretjecao autobus te je snažno bočno udario u njega, nakon čega je autobus sletio s mokrog kolnika i prevrnuo se. Agencije javljaju kako je u regiji cijeli dan padala gusta kiša praćena snažnim vjetrovima. Finski su turisti putovali na odmor u organizaciji turističke agencije Tui Espana. Svi ozlijeđeni zbrinuti su u pet različitih bolnica na španjolskoj Costi del Sol. Dnevnik.hr

...09:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAJMANJE 15 MRTVIH U POŽARU NOĆNOG KLUBA
[ # ]

QUITO

Ekvador: najmanje 15 poginulih u požaru u noćnom klubu

Najmanje je 15 osoba poginulo i 35 ozlijeđeno kada je u subotu u jednom noćnom klubu u gradu Quito izbio požar kojeg je izazvao vatromet, objavili su vatrogasci.Vatrogasci su nastavili potragu za tijelima nakon požara, jednim od najgorih u posljednjem desetljeću u tom gradu, gdje restorani i klubovi najčešće nemaju izlaze za slučaj opasnosti.
- Izgleda da je netko zapalio vatromet unutar prostorije i tako izazvao požar - rekao je šef vatrogasaca Jaime Benalcazar za lokalni radio
- Vatra je stavljena pod kontrolu, no još uvijek nemamo točan broj poginulih -kazao je glasnogovornik Crvenog križa Henry Ochoa za lokalni radio, dodavši da je požar uzrokovao vatromet organiziran u zgradi. opširnije...

...07:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SUDAR DVAJU PUTNIČKIH VLAKOVA KOD MARIBORA
[ # ]

MARIBOR

U sudaru putničkih vlakova kod Maribora , koji su na sreću skoro bili prazni, lakše je ozljeđeno šest putnika........ VIDEO

Sinoć nešto iza osam sati na pruzi Pesnica - Maribor došlo je do sudara dvaju putničkih vlakova. Po zadnjim informacijama lakše je ozlijeđeno šestero putnika, među njima i strojovođa. Iz razbitih vagona pomoć u izvlačenju pružila su im 13-orica vatrogasaca.

Nesreća se dogodila na nepreglednom dijelu pruge, iako je strojovođa putničkog vlaka kočio nije mogao izbječi sudar. O dva putnička vlaka naistoj pruzi primječeno je u Mariboru i istog trenutka je obavješten strojovođa međunarodnog vlaka ,koji je zaustavio svoj vlak, iskočio van i potrčao u susret drugom vlaku kako bi ga upozorio da ima još jedan vlak na istoj pruzi. Uprkos pokušaju nesreća se nije mogla spriječiti. 24ur

...06:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR KUĆE U ŠAINBREGU
[ # ]

Foto: dvd-jastrebarsko.hr

JASTREBARSKO

Požar obiteljske kuće u mjestu Šainbreg. U požaru pronađeno mrtvo tijelo muške osobe.

Prilikom gašenja požara obiteljske kuće u mjestu Gorica Svetojanska djelatnici vatrogasne postrojbe pronašli su mrtvo tijelo muškarca, izvjestila je PU zagrebačka. Požar je dojavljen oko 12,30 sati, a vatrogasci DVD-a Jastrebarsko,Cvetković i Malunje-Hrastje su prilikom gašenja u kući pronašli tijelo mrtvog muškarca, doznaje se u Policijskoj postaji Jastrebarsko.Požar je ugašen, a više informacija znat će s nakon što se obavi očevid. Opširnije možete pročitati na stranici dvd-jastrebarsko.hr

19.04.2008. ...17:37 [ Komentari (2) ] Isprintaj

DA LI JE DOM ARMIJE NAMJERNO ZPALJEN
[ # ]

MOSTAR

Da li je Dom Armije namjerno zapaljen? Vještak utvrdio da je požar izazvan otvorenim plamenom ...

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak izjavio je jučer da je protupožarni vještak neosporno utvrdio da je požar u bivšem Domu Armije izazvan otvorenim plamenom. - "Pitanje je da li je to izazvano namjerno ili je bila stvar nepažnje neke osobe", rekao je Bošnjak.

U toku je očevid koji bi trebao utvrditi da li se uistinu radilo o podmetanju te ko je to uradio. Bošnjak kaže kako je sigurno da požar nije mogao izazvati kvar na električnim instalacijama, jer je utvrđeno da u objektu nije bilo struje.
Bivši Dom Armije 2005. godine Vlada FBiH dala je na korištenje Jedinstvenoj organizaciji boraca Mostara, a u posjed nekretnine JOB je ušao 4. srpnja 2006. godine.

U ovoj organizaciji smatraju da je požar podmetnut, jer su dan ranije, što je indikativno, Federalnom ministarstvu turizma dostavili projekt za izgradnju, tzv. omladinskog hostela, u kojem bi posao našli demobilizirani borci.Borci su uvjereni da do požara nije moglo doći slučajno jer se grede, koje su prve planule, nalaze 10 metara iznad poda. Sumnjaju da su u sve upleteni neki privatnici koji spomenuti objekt žele za sebe. Dnevni Avaz

...17:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

40 POLAZNIKA ZAVRŠILO OSPOSOBLJAVANJE ZA DIŠNE APARATE
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Osposobljavanje Specijalnosti za aparate za zaštitu dišnih organa koje je organizirala VZG Sveta Nedelja a polazili su članovi DVD Sveta Nedelja , Strmec, Kerestinec, Rakitje te Stupnik iz susjedne Općine danas je privedeno kraju. Nakon 13.ožujka kada je krenula prva grupa pa sve do 15.travnja kada je završila treča grupa danas je u vatrogasnom domu DVD Sveta Nedelja održano završno pismeno polaganje polaznika.

Nakon odličnih predavanja koje je održao vatrogasni instruktor Mato Frančešević u prostorijama JVP Zagreb u Savskoj, gdje su polaznici prošli sve: od učionica i teorijske nastave pa sve do radionica gdje je Mato prezentirao dišne aparate a i sami polaznici isprobali iste ,pa do famoznog "Mučilišta" gdje se prvo testirala fizička spremnost a poslije toga prolazak kroz poznati "kavez" te zadnji dan obuke gdje smo osjetili čari katakombi u kojem se vršila simulacija ulaska u podrumske prostorije u potpunom mraku prepunog dima. Dojam svih polaznika je bio fantastičan, predavanja su bila zanimljiva ,puna sadržaja .

Sam pismeni dio provjere zvanja održan je pred komisijom. U komisiji su se našli dipl.ing. kemije Damir Knežević ispred HVZ-a , Mato Frančešević iz JVP-a, Ivo Skopljak u ime zapovjedništva Zajednice te voditelj školovanja pri VZG Sveta Nedelja Goran Škarić. Svih 40 polaznika pokazalo je dobro znanje te obvezu da se i dalje mora usavršavati jer vatrogasna tehnologija ide svakim danom sve dalje i nikad neznamo dovoljno. Jedino pomoću edukacija možemo ostati u toku.

...07:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORJELA KUĆA U CELJU
[ # ]

CELJE

Požar kuće u Celju. Vatrogasci u dneevnoj sobi pronašli tijelo starijeg muškarca koji je živio sam.

Jučer nešto prije 11 sati na cesti za Ljubečno u mjestu Trnovlje kod celja iz nepoznatog razloga došlo je do požara u obiteljskoj kući. Intervencijom celjskih i trnjanskih vatrogasaca požar je ugašen. Prilikom gašenja požara vatrogasci su u dnevnoj sobi pronašli tijelo 75-godišnjeg muškarca koji je živio sam u kući- rekla je glasnogovornica PU Celje Milena Trbulin Drobne.
U vatri je uništen dnevni boravak ,kuhinja,hodnik,soba i kupaona a požar je gasilo 13 vatrogasaca Celja i Trnovlja -rekao je glasnogovornik celjskih vatrogasaca. 24ur

...07:03 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BUENOS AIRES U DIMU
[ # ]

BUENOS AIRES

Golemi oblak dima potpuno je paralizirao promet u argentinskom glavnom gradu Buenos Airesu i okolnim pokrajinama te prouzročio prometne nesreće u kojima je poginulo sedmero ljudi uz mnogo ozlijeđenih, javljaju argentinski mediji. Većina cesta zatvorena je za promet, zračni je dijelom prekinut, zatvoreno je i nekoliko luka. VIDEO

Argentinska vlada tvrdi da su za katastrofu u delti rijeke Parana, prirodnom rezervatu, odgovorni zemljoradnici i ribari. Vatra, kojom se polja pripremaju za novu sjetvu, zahvatila je površinu od gotovo 700 četvornih kilometara. Dim se proširio čak u susjedni Urugvaj. Prije te katastrofe štrajk poljodjelaca izazvao je nestašicu hrane u Argentini.

Buenos Aires, čije ime znači "dobar zrak", već je danima prekriven debelim oblakom dima. Gradom se širi miris paljevine, a mnogi stanovnici žale se na teškoće s disanjem i vidom. HRT

18.04.2008. ...22:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KONFERENCIJA U TREBINJU
[ # ]

TREBINJE

Balkanska suradnja protiv prirodnih katastrofa.Sudionici skupa prihvatili su izjavu u kojoj stoji nužnost međusobnog povezivanja radi međusobne suradnje i pomoći u slučaju katastrofa.

Četiri susjedne zemlje - BiH, Hrvatska, Crna Gora i Srbija trebaju unaprijediti suradnju u borbi protiv prirodnih katastrofa kao što su požari ili poplave, zaključeno je na dvodnevnoj konferenciji u Trebinju završenoj u petak a na kojoj je oko 100 predstavnika iz tih zemalja te dužnosnika međunarodnih organizacija raspravljalo o regionalnoj suradnji u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama.

Sudionici skupa u Trebinju prihvatili su zajedničku izjavu u kojoj se naglašava nužnost međusobnog povezivanja četiriju zemalja radi međusobne suradnje i pomoći u slučaju katastrofa. Zajedničkom izjavom se posebice poziva nadležna tijela na području Trebinja, Neuma, Ravnog, Dubrovnika i Herceg Novog na pojačavanje suradnje u borbi protiv požara koji su proteklih godina za vrijeme ljetnih vrućina harali na tromeđi između BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Zajedno u borbi protiv prirodnih katastrofa
Predstavnik hrvatske državne Uprave za obranu i spašavanje Stjepan Huzjak je na konferenciji za novinare, po završetku skupa, izjavio kako Republika Hrvatska poklanja veliku pažnju međunarodnoj suradnji pa tako i u borbi protiv prirodnih katastrofa jer nijedna zemlja ne može sama organizirati zaštitu od tih katastrofa.

- Upućeni smo jedni na druge jer su ugroze zajedničke - rekao je Huzjak. On je istaknuo da će se nakon trebinjske konferencije posebice otvoriti procesi međudržavnog povezivanja na nižim razinama radi preventivnog suzbijanja katastrofa.

Zamjenik predsjedajućeg Povjerenstva za obranu i sigurnost BiH Slobodan Šaraba je izvijestio da je na trebinjskoj konferenciji predloženo da četiri susjedne zemlje utemelje zajedničke postrojbe koje bi u kriznim situacijama, odnosno prirodnim katastrofama, djelovale operativno. Šaraba je dodao da odluku o tome trebaju donijeti parlamenti četiriju zemalja. Rekao je također da su predstavnici NATO-a na trebinjskoj konferenciji izrazili spremnost saveza da financira znanstveno-istraživački rad stručnjaka za sprječavanju katastrofa. Javno

Vezane Vijesti
Konferencija o regionalnoj saradnji u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama
U Trebinju o prekograničnoj suradnji sprječavanja požara

...22:11 [ Komentari (2) ] Isprintaj

KRAJ BOSILJEVA SUDAR KAMIONA I CISTERNE
[ # ]

BOSILJEVO
Piše: Ivana Samaržija

Ozlijeđenog su kolima Hitne pomoći prevezli u Opću bolnicu u Karlovcu.

U sudaru kamiona i cisterne kraj Bosiljeva u petak oko 14 sati, na autocesti Zagreb-Split, dvoje je ljudi ozlijeđeno. Kolima Hitne pomoći ozlijeđeni su prevezeni u Opću bolnicu u Karlovcu, a još se ne zna o kakvim je ozljedama riječ. Kamion se vozio lijevim preticajnim trakom. Odjednom je, iz nepoznatog razloga, skrenuo u desni trak i udario u zadnji kraj cisterne.

- Cijeli prednji dio vozila bio je smrskan, za razliku od cisterne, na kojoj se gotovo ništa nije primijetilo - priča očevidac S.P.Na teren su odmah izašli vatrogasci i Hitna pomoć. 24 sata

...17:23 [ Komentari (1) ] Isprintaj

SUSRET DO SUSRETA
[ # ]

KAŠTEL SUĆURAC
Kako je bilo i najavljivano to se i dogodilo. U Kaštel Sućurcu su svoj susret priredili vatrogasni blogeri i web masteri. No krenimo redom.Ideja o sazivanju skupa blogera i web mastera koji održavaju i uređuju vatrogasne stranice nastala je na inicijativu Legende Acivija odmah poslije zadnjeg natjecanja u Zaprešiću. Kao prvotni cilj bio je upoznavanje virtualnih prijatelja koji nisu bili sigurni tko se krije iza kojeg nick-a. Vjerovatno su postojala pitanja ,tko je Acivi? A ti si Ranger ,ja sam mislio da je ….. itd…

Kako bi riješili sve te nedoumice između nas Acivi nam je pripremio dobrodošlicu u Kaštel Sućurcu organizirajući 1.skup vatrogasnih blogera i web mastera. Tu su se pojavili uz Acivija , Iskrenog i Vatrenih kaciga : Amalija sa kolegicama iz Desnog Trebarjeva, Dijana iz Lakteca, Petra, Martina , Marina i Dro iz Starog Čiča, Firefighterica iz Otoka, Mladen,Josip i Tone iz Oštarija, Brq , Miljenko i Ivica iz Jastrebarskog, Čižma iz Svete Nedelje, Saša sa djevojkom iz Našica, Tomislav iz Zaprešića, drug, sudac i Lepi iz Deanovca ,moja malenkost Ranger iz VZG Sveta Nedelja NEWS. Kao gost ovog skupa bio je Ivica Sikra iz HVZ-a.....opširnije

SVETA NEDELJA
Amalija,Maaja,Lady Di,dečki iz DVD Bregane,Panca,Vatrene kacige,Saša i Goran IZ DVD Virja,,Čižma,Acivi, Umorno oko,Iva i Martina iz Starog Čiča,Damir Lacković iz Jastrebarskog,Dario i Ivan iz Vatrenih dečki, promatrač, Iskreni, Ana,Firefighter,tomek1,Tomek iz Bobovca,Baje iz Mraclina, Tina, mimi i Ranger svojim prisustvom uveličali drugi skup vatrogasnih blogera i web mastera koji je održan u vatrogasnom domu DVD Sveta Nedelja. U ime domaćina sve prispjele goste pozdravio je Damir Marenić te im zaželio ugodan boravak u našem gradu te da ovaj skup protekne u lijepom druženju i realiziranim dogovorima.U ime glavnog pokrovitelja, VZG Sveta Nedelja, gostima se na dolasku u naš grad zahvalio predsjednik Zajednice Goran Škarić te im zaželio plodonosan rad i divno druženje u našem gradu.

Što se tiče blogera, treba nastaviti održavati blogove kao do sada jer sve je i počelo sa blogerima a da bi dodatno malo podigao aktivnost i ažurnost mladih blogera Damir Lacković u ime firme Florijan poklanja digitalni aparat ili LCD monitor onom vatrogasnom blogeru koji tokom godine napiše najviše postova.Uvjet je jedino da je mlađi od 25 godina. opširnije

DUBRAVICA
U malom pitomom prigorskom mjestu danas je bio spoj starih pravih vatrogasnih blogera i novih koji su se uklopili kao da su odpočetka sa nama. Približavajući se mjestu susreta primjetili smo kombi DVD Oštarija i znali smo da su već stigli naši prijatelji Mladen i Josip koji su nakon dugog puta ispijali jutarnju kavicu.

Dočekao nas je naš domačin Tomek sa predsjednikom VZO Dubravica Dragutinom Štritofom te ih ovim putem još jednom pozdravljam. Zatim kao na filmskoj traci pojavljuju se poznata lica: Lady Di, Zmajaa, Sik, tomek1, Kruno iz Ruda ,Mateja iz Molvica,Baje iz Mraclina, Kety,Barbi i Ivana iz Mladeži Bobovca, mala Dro, Marija iz županije, Čižma,Mali Ranger, te novi prijatelji Slavek iz Tuhlja te prijatelj Gormo kojeg sam napokon upoznao.

Od gostiju skupu su bili nazočni Miroslav Kirinčić iz Vatrogasnog Vjesnika, Stjepan Ptićek predsjednik vatrogasne zajednice zagrebačke županije, Miroslav Šladarec predstavnik MG Rijeka, načelnik općine Dubravica gospodin Franjo Štos.......opširnije

TUHELJ ! ! ! ! !
VIDIMO SE U TUHLJU 19.04.2008. opširnije

...15:50 [ Komentari (4) ] Isprintaj

RAZBOJNICI OSTAVILI ŠKODU NA BORONGAJU PA JU ZAPALILI
[ # ]

ZAGREB

Naoružani razbojnici opljačkali su trojicu zaštitara Sokol Marića na Trgu Stjepana Konzula na Volovčici. Na Borogaju im se gubi svaki trag... VIDEO

Trojica zaštitara dostavljali su novac u vrećama za Zagrebačku banku na Trgu Stjepana Konzula bb na Volovčici u 8.45 sati kad je ih je presreo razbojnik, uperio u oružje u njih i tražio novac. Razbojnik, koji nije bio maskiran nego je nosio šiltericu, oteo im je novac i počeo bježati. Imao je pomagača koji ga je čekao u automobilu. Zaštitari su za razbojnicima ispalili četiri metka, a razbojnici nisu uzvratili vatru. Pobjegli su u ukradenoj Škodi Octaviji koju su kasnije zapalili u Ulici Ante Jakšića na Borongaju i nestali.

- Sjedio sam u kafiću kad sam primijetio da je ulica puna dima. Parkirana Škoda bila je cijela u plamenu, a koliko sam uspio primijetiti kroz vatru, na sebi je imala češke registracije. Vatrogasci su plamteći auto ugasili za samo 15 minuta - kaže očevidac F. M., koji je u petak oko 9 sati fotografirao zapaljeni automobil na Borongaju. Zaštitari Josip Z. (46), Hrvoje F. (26) i Ivan V. (37) nisu ozlijeđeni. Procjenjuje se da su ukrali između pola milijuna i milijun kuna, koliko stane u jednu vreću. Duge cijevi jutros su bile na zagrebačkim cestama. Policija je blokirala izlaze iz grada i provjeravala automobile. 24 sata

...15:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR IZAZVAO FILTER ZA SUŠENJE, NEMA POVRIJEĐENIH
[ # ]

Foto Arhiv

BEOGRAD

Požar u Tvornici škroba kod Pančeva izazvan je eksplozijom na filteru za sušenje škroba, a povrijeđenih nije bilo, rekao je Tanjugu pomoćnik načelnika Sektora MUP-a za spašavanje i zaštitu od požara Ivan Baras.

Do eksplozije je došlo oko 14 sati, a po prijavi na mjesto događaja upućene su tri ekipe Vatrogasne jedinice Pančevo sa 10 vatrogasaca.Požar je brzo ugašen, a na objektu je pričinjena manja meterijalna šteta, čiji će se točan iznos znati posle očevida.

Pukla su stakla, postoji deformacija lima i peći, ali nema veće materijalne štete jer su se uslijed eksplozije filteri na peći otvorili što je ublažilo eksploziju, rekao je Tanjugu zapovjednik odjeljenja Vatrogasne jedinice Pančevo, Zoran Čurćić.Dodao je da je vatrogasna služba u suradnji sa zaposlenima u poduzeću brzo sanirala eksploziju i precizirao da uzroci za sada nisu poznati.Nadležni iz Tvornice škroba se još nisu oglasili. T*A*NJ*U*G

17.04.2008. ...19:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SUDJELOVALI U SPAŠAVANJU BJEGUNCA
[ # ]

Trenutak kada je Ovčina izvučen iz rijeke
Foto: A. Salihbehović

KAKANJ

Bježeći od policije skočio u rijeku.....Vatrogasna jedinica je čamcima učestvovala u spašavanju bjegunca...

Službenici Policijske postaje Kakanj, zajedno s pripadnicima Sudske policije Zeničko-dobojskog kantona, jučer u poslijepodnevnim satima učestvovali su u nesvakidašnjoj akciji hvatanja bjegunca Mirnesa Ovčine, koji je, prema nalogu suda, trebao biti uhićen. Ovčina je odranije poznat policiji zbog višestrukih krađa.

Ovčina je pronađen u kući svog prijatelja u mjestu Čatići. Nakon što je kroz prozor ugledao policiju, on se dao u bijeg preko željezničkog mosta nadomak Mjesne zajednice Doboj. Zatim je skočio u rijeku Bosnu i tada nastaje prava drama hvatanja i spašavanja odbjeglog Ovčine.

Službenici PS Kakanj i Sudske policije u pomoć su pozvali Profesionalnu vatrogasnu jedinicu iz Kaknja. Ovčina je od mjesta gdje je skočio u Bosnu plivao skoro dva kilometra, ali je zahvaljujući sposobnosti vatrogasaca, koji su bili u gumenim čamcima, bjegunac ipak uhvaćen i izvučen.

Mirnes Ovčina je predat policiji, ali je usljed hipotermije, odnosno naglog smanjenja tjelesne temperature zbog dužeg boravka u hladnoj vodi, prebačen u Dom zdravlja Kakanj, a nakon toga je prevezen u Kantonalnu bolnicu Zenica. Dnevni Avaz

...18:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NITKO OSIM VATROGASACA "RAME UZ RAME"
[ # ]

MAKARSKA

O svakom bivšem i sadašnjem igraču treba voditi računa jer u tome se i očituje veličina i snaga kluba, a Zmaj nije samo obični klub, već gradska institucija, piše makarski ugostitelj Krasin Puharić

U srijedu 09. travnja 2008. godine na groblju u Makarskoj sahranjen je Josip Baričević Bepe - čovjek, Makaranin, vatrogasac i Zmajevac. U svojih, dugih, 88 godina, ostavio je neizbrisiv trag u Makarskom sportu, a posebno u nogometnom klubu Zmaj. Bio je ne samo igrač, već i obnovitelj kluba nakon 2. Svjetskog rata, član uprave Zmaja u više mandata, član nogometnih foruma, a iznad svega je bio, i do posljednjeg trenutka ostao, veliki Zmajevac koji je tradiciju ljubavi prema ovom klubu prenio i na sina i unuka.

I sada, kada je trebalo ispod ona dva čempresa kazati desetak riječi i oprostiti se od najstarijeg člana Zmaja u Makarskoj, nitko iz sadašnje uprave kluba nije stao pred mikrofon. Nitko, da bi rame uz rame s vatrogascima, koračajući uz lijes, odao počast svom zaslužnom članu. Osim vijenca i minute šutnje na utakmici protiv Hrvaca, uprava Zmaja nije napravila ništa.

Poštovana gospodo iz Uprave! O svakom bivšem i sadašnjem igraču treba voditi računa jer u tome se i očituje veličina i snaga kluba, a Zmaj nije samo obični klub, već gradska institucija zbog čega bi bilo lijepo da se ljudi, koji ga vode, tako i ponašaju. Na kraju, u moje ime i u ime svih starih i mladih Zmajevih igrača, te u ime svih navijača, hvala dobrom čovjeku, barba Bepi Baričeviću, za sve što je napravio za naš klub i neka zasluženo počiva u tišini makarskog groblja. Makarska kronika

...18:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORJELA SPLAV NA SAVI
[ # ]

FotoArhiv

izgorjeli restoran na Savi Hua-Hua iz 2006.

ŠABAC

U požaru u srijedu ujutro, nešto pre šest sati, potpuno je izgorio splav na rijeci Savi kod Šapca “Simposeišen media centar”. Ugostiteljski objekat vlasništvo je Dušana Rosića i braće Dragana i Zorana Jančića, koji su ranije držali u zakupu bife u Šabačkom kazalištu.

Kada je vatrogasna ekipa, u 5.45, stigla na mjesto događaja splav se već pretvorila u pravu buktinju. Vatra je najvjerojatnije planula u središnjem dijelu i brzo se proširila. Od visoke temperature deformirani su se metalni stubovi konstrukcije.Objekat u utorak nije radio, a za goste je bio otvoren samo vikendom. Do jedan sat iza ponoći, dežurao je noćni čuvar, koji nije primjetio ništa neobično. Međutim, u utorak je neko slomio stub ulične rasvjete u blizini, a dan ranije nestajalo je struje, pa su dolazili radnici Elektrodistribucije.

Ekipe koje su došle na očevid, na sredini objekta, na jednoj bačvi, zatekle su karnistar od benzina. Za splav je bio zavezan nagorjeli čamac, a još jedan (odvezan), nalazio se nedaleko odatle. Razvaljen je i ormarić za struju, ali se još ne zna da li su to učinili vatrogasci, radeći na lokaliziranju vatre.Splav na Savi sagrađen je 2001. godine, po svim propisima za ovakve vrste ugostiteljskih objekata. Pored luksuzno opremljene unutrašnjosti, imao je betonski pod i električno napajanje sa posebno izvedenog stuba.

Objekat je bio osiguran kod Osiguravajuće kuće “Dunav” na 18 milijuna dinara. Šabačka policija nije se oglašavala povodom ovog događaja, a uzroci požara još uvek se utvrđuju. Novosti

...17:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR KOD VARAŽDINA
[ # ]

Foto: povratakpitomace.blog

VARAŽDIN

Dana 16. travnja oko 22 sata u mjestu Jalžabet planula je vatra u kući za odmor, u vlasništvu S. M., a požar se ubrzo proširio i na kuću za odmor u vlasništvu D. M.Požar su ugasili varaždinski vatrogasci, a uzrok požara i počinjena šteta utvrdit će se očevidom.

...16:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U BIVŠEM DOMU ARMIJE
[ # ]

MOSTAR

U bivšem Domu Armije u Mostaru jutros oko 9.20 sati izbio veliki požar...

Iz zgrade Doma Armije izbijao je gust crn dim, a jedinice Profesionalne vatrogasne brigade (PVB) su odmah izašle na mjesto događaja.

"Još nemamo podataka zbog čega je došlo do požara. Ekipe vatrogasaca su još na terenu i nakon gašenja požara ćemo biti u mogućnosti saznati nešto više o uzrocima njegovog izbijanja", kazao je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Srećko Bošnjak. Dnevni Avaz

...16:54 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPALIO KUĆU, PA PUCAO SEBI U GLAVU
[ # ]

GRUDE

Nakon gašenja požara, u kući nađeno ugljenisano tijelo Darka Sose(41)...

Policijskoj upravi Ljubuški jučer je u 6.50 sati dojavljeno da je u mjestu Brig na području općine Grude izbio požar u obiteljskoj kući u vlasništvu D. S. (41) koji sam živi u njoj, potvrdio je portparol MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona Damir Čutura.

- Izlaskom na mjesto događaja, u spavaćoj sobi na katu ove kuće pronađen je ugljenisano tijelo. Utvrđeno je da je imao prostrelnu ranu na glavi, a ispod tijela pronađena je otkočena automatska puška s metkom u cijevi. Za sada se samo može reći da je riječ o muškoj osobi - kazao je Čutura.

Kako "Dnevni avaz" saznaje, riječ je o vlasniku ove kuće Darki Sosi, koji je na nekoliko mjesta u ovom objektu izazvao požar, nakon čega je počinio samoubojstvo. Iz MUP-a ZHK potvrđeno je da je požar namjerno izazvan.

Požar su ugasili vatrogasci iz Gruda koji su odmah izašli na mjesto događaja. Očevid su izvršili službenici PU Ljubuški i PU Grude zajedno sa nadležnim kantonalnim tužiteljem, prema čijem nalogu će biti izvršena obdukcija pronađenog izgorjelog tijela. Dnevni Avaz

...16:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPALIO SE "JUGO"
[ # ]

KAKANJ

Od siline udara "jugo" se zapalilo, ali su vatrogasci i ovoga puta pravovremeno reagirali...

Na regionalnom putu Kakanj - Kraljeva Sutjeska jučer oko 11.45 sati dogodila se prometna nezgoda, u kojoj su tri osobe ozlijeđene. Do sudara je došlo kada je vozilo "jugo" (392-M-071), uključujući se na raskrsnicu, oduzelo prvenstvo prolaza kombiju (912-K-485), vlasništvo Profesionalne vatrogasne jedinice iz Kaknja, i lijevim bočnim dijelom direktno udarilo u njega.

Od siline udara "jugo" se zapalilo, ali su vatrogasci i ovoga puta pravovremeno reagirali. Zbrinuli su povrijeđene u kakanjski Dom zdravlja. Prema posljednjim informacija, u "jugu" su se nalazile tri žene i prevezene su u Kantonalnu bolnicu Zenica. Dnevni Avaz

...00:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POBJEGLI IZ GORUĆEG AUTA DOK SE PREVRTAO NIZ NASIP
[ # ]

PRELOG
Piše: Zinka Čižmešija

Vozač (23) i suvozačica (19) prošli su bez ozljeda. Vatrogasci iz Čakovca i DVD-a Prelog ugasili su vatru ali Renault Megan je u potpunosti izgorio.....

Vozač (23) Renault Megana, čakovačke registracije, sletio je u srijedu oko 19,00 sati s ceste kod Sv. Križa dok se vozio prema Prelogu. Zbog prebrze vožnje pri skretanju u desni zavoj izgubio je nadzor nad vozilom. Udario je u prometni znak te se nekoliko puta prevrtao niz nasip. Automobil se u međuvremenu zapalio no vozač i suvozačica (19) uspjeli su na vrijeme izaći. Prošli su bez ozlijeda. Vatrogasci iz Čakovca i DVD-a Prelog ugasili su vatru ali automobil je u potpunosti izgorio. Neslužbeno saznajemo da vozač nije bio pod utjecajem alkohola. 24 sata

16.04.2008. ...23:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POLITICI ODGOVARAJU NEOBRAZOVANI VOĐE
[ # ]

ŠIBENIK
Piše: Jelena Devčić

Šibenski vatrogasci ljeto dočekuju s budžetom od 100 tisuća, a splitski od 1,5 ili čak dva milijuna kuna............

Kao epilog zaključcima multidisciplinarne komisije za Kornat stiglo je otvoreno pismo vatrogasaca šibenske Javne vatrogasne postrojbe. Vatrogasci se pitaju nije li kornatska tragedija trebala poslužiti kao podsjetnik vatrogasnoj zajednici na pogreške koje se nikada više ne smiju ponoviti. Umjesto toga, u šibenskoj JVP sve je, tvrde, po starome. Županijski vatrogasni zapovjednik, inženjer po struci, Dražen Slavica koji je posao obavljao volonterski maknut je i zamijenjen s dva nova radnika na plaći, novim zapovjednikom Darkom Dukićem, te vatrogasnim tehničarom na mjestu koordinatora Zoranom Blačićem.

Drugim riječima, umjesto tri zaposlenika, koliko ih je VZ brojio lani, ove godine na plaći u ovoj instituciji radi šest osoba. Vatrogasci se pitaju zašto je trebalo udvostručiti broj zaposlenika u situaciji kada Vatrogasna zajednica ne može isfinancirati niti elementarne potrebe za vrijeme sezone pa se nerijetko događa da šibenski vatrogasci ljeto dočekuju s budžetom od 100 tisuća, a splitski od 1,5 ili čak dva milijuna kuna.

SSS KVALIFIKACIJE
- Među šest stalno zaposlenih ljudi u VZ-u županije prevladava srednja stručna sprema. U isto vrijeme većina ostalih županijskih vatrogasnih zajednica stručnu su spremu podigli na višu i visoku razinu naobrazbe ili primajući visokoobrazovani kadar ili ulažući u edukaciju zaposlenika – pišu vatrogasci.
Vatrogasci JVP Šibenik spekuliraju kako se najvjerojatnije radi o manipulaciji politike koja, kako bi sebi skratila muke, i lakše upravila čelnicima, upošljava niže kvalificirani kadar kojeg je „lako veslati“.

OBRAZOVANA PRIJETNJA
Vatrogasci upućuju na predsjednika VZ-a županije Željka Čogu koji je, vele, srednje stručne spreme, premda Zakon o vatrogastvu propisuje da na tom mjestu može biti imenovana samo osoba viših obrazovnih kvalifikacija u zaštiti od požara.Stoga, zaključuju vatrogasci, takvim kadrovima nije niti u interesu povećati kvalifikaciju svojih zaposlenika. Odgovara im status quo jer ukoliko se nešto promijeni, zaključuju, za njih u vatrogastvu, osobito na visokim pozicijama, više neće biti mjesta. Za kraj, pitaju se vatrogasci, može li vatrogastvo koje ne vodi brigu o samome sebi voditi brigu o zaštiti stanovnika? Novi Tjednik

PS. Inače na forumu Novog Tjednika možete pročitati poruku koju je napisao HRABRI na temu "Kuda ide šibensko vatrogastvo ?"

...17:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAHTJEV ZA VIŠE NOVCA
[ # ]

PROSINEC

Redovna godišnja skupština dobrovoljnih vatrogasaca Prosinca održana je u Društveno-vatrogasnom domu, a bilo joj je nazočno mnoštvo mještana i predstavnika prijateljskih vatrogasnih društava, te Vatrogasne zajednice općine Dubravica. Rad DVD-a Prosinec u prošloj godini bazirao se na uvježbavanju vatrogasne ekipe, odlasku na takmičenja, provođenju preventive, organiziranju natjecanja te uređenju okoliša Društveno-vatrogasnog doma.

U društvo je aktivno 44 člana. Članovi društva su osposobljeni za vatrogasni poziv. Dva vatrogasca su dočasnici, ispitanih vatrogasaca je 15, dok 6 novih članova još nemaju položene ispite. Društvo je aktivno na uključivanju novih mladih članova. Sagledavajući specijalnosti, ispite za strojara imaju dva člana, za dišne sprave 4 člana, a jedan član je osposobljen za opasne tvari. Društvo brine o vatrogasnom kombiju IMV iz 1983. godine. Vatrogascima Prosinca je preventiva na prvom mjestu, na sreću prošle godine nije bilo požara. Posebna opasnost za mjesto su napuštena dvorišta i vatrogasci uz pomoć zajednice žele rješavati takve potencijalne izvore opasnosti.

U toj namjeri vatrogasci su naišli na potporu načelnika općine. Upravo je jedno takvo mjesto bilo neposredno uz Društveno-vatrogasni dom, a danas je to lijepo uređeni travnjak na kojem je vatrogasni poligon, a općina je uređenje pomogla s 5000 kuna. Uz zahvalu općini, dobrovljci Prosinca su zahvalni i Zdravku Prosinečkom koji im je dao to zemljište. Danas na tom vatrogasnom poligonu uglavnom vježba ženska i dječja ekipa. Tijekom prošle godine dva člana su položila za dočasnike, Franjo Prosinečki i Mladen Ivanuš. Društvo je posjetila i inspekcija Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Društvo je aktivno sudjelovalo u povorci maškara. Ponosni su što su tri članice, Marija Križani

Ženska ekipa sudjelovala je na vatrogasnim natjecanjima u Bijeloj Gorici, Kačkovcu, Radakovu, Bobovcu, Dubravici, Prosincu te na Kupu Bana Jelačića u Zaprešiću. Ekipa mladeži (djeca od 6-12 godina) sudjelovala je na natjecanju u Radakovu, Dubravici, Bobovcu te na općinskom takmičenju lige vatrogasne mladeži u Bobovcu. Valja spomenuti i zahvaliti da je u radu s ženskom ekipom puno pomogao Ivica Nečemer iz DVD-a Dubravica. Veliki problem društvu je nedostatak osobne vatrogasne opreme poput kaciga, opasača i oznaka, pa u tom dijelu društvu pomaže DVD Dubravica.Članovi DVD-a sudjelovali su na svim skupštinama, na proslavi 60. godina DVD-a Bobovec te na posljednjim ispraćajima vatrogasaca VZ općine Dubravica.

25. kolovoza društvo je uspješno organiziralo vatrogasno natjecanje u tri kategorije, mladež 6-12. godina, žene i muški. U organizaciji vatrogasnog natjecanja puno je pomogao tajnik VZO Dubravica, Tomislav Horvat. Posebna atrakcija vatrogasnog natjecanja bilo je potezanje štrika u sve tri kategorije, u finalu su mladi Radakova pobijedili mladež Prosinca, a nezaboravna je bila batina Hrusta iz Bijele Gorice u natjecanju muških.Što se tiče ostalih aktivnosti u tijeku je uređenje okoliša Društveno-vatrogasnog doma. Pripremu za asfalt u obliku šodra pomogli su prijatelji iz Hrvatskih željeznica, a uslugu iskopa Antun Levak. Prigorski Kaj

...16:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PROMOVIRAN POČASNI ČLAN DRUŠTVA
[ # ]

LUKA

Ante Andreata postao je jednoglasnom odlukom skupštinara DVD Luka počasni član društva, a tom prilikom vodstvo DVD-a Luka uručilo mu je i svečano vatrogasno odijelo. Naravno, sve to je zaradio svojim nesebičnim pomaganjem društvu. A na Skupštini DVD-a Luka, kojoj je bio nazočan i predsjednik Općinskog vijeća Luka Vladimir Husnjak, predsjednik VZZŽ Stjepan Ptiček te predstavnici dvadesetak društava ili zajednica, predstavljen je ambiciozan plan rada za ovu godinu. Između ostalog planirano je proširenje i dogradnja prostorija te nabava navalnog vozila. Prigorski Kaj

...16:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POPRAVLJAO KROV I UMRO
[ # ]

SESVETE
Piše: Ivana Samaržija

Popravljao krov, srušio se i umro od srčanog udara.Truplo nesretnog M.A. (39) sa krova su spustili vatrogasci. Doktori su ga na krovištu obiteljske kuće pokušali reanimirati no bilo je kasno...

M.A. (39) u srijedu ujutro u Sesvetama je popravljao krov obiteljske kuće. Odjednom se srušio i na mjestu preminuo. Truplo nesretnog muškarca sa krova su kuće spustili vatrogasci. Muškarac je preminuo od srčanog udara.
- Vatrogasna kola projurila su kraj mene, pa sam ih odlučio slijediti. Doktori su na krovu pokušali oživjeti muškarca no bezuspješno. Čovjek je već bio mrtav - priča očevidac Sandi G. koji je snimio fotografiju. 24 sata

...15:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPALIO SE KROV RESTORANA ZBOG NEOČIŠĆENE VENTILACIJE
[ # ]

ZAGREB
Piše: Kristina Drožđan

Zapalio se krov restorana zbog neočišćene ventilacije.Vatrogasci su morali piliti krovište restorana Saće u Zagrebu kako bi ugasili požar. Šteta je oko 20.000 kuna, a nitko nije ozlijeđen u požaru.

U požaru u zagrebačkom naselju Savski gaj u srijedu ujutro izgorjelo je krovište i kuhinja restorana " Saće". Djelatnici restorana naložili su drva za roštilj. No, zbog neredovitog čišćenja ventilacije zapalilo se krovište.

- Pio sam kavu sa kolegama kada smo primjetili da iz dimnjaka zgrade suklja gusti dim. Vatrogasci su vrlo brzo došli. Morali su rezalti i piliti krov kako bi ugasili vatru - kaže Boris Baić koji je oko 8 sati ujutro fotografirao gašenje požara. Nitko nije ozlijeđen, a šteta je oko 20.000 kuna. 24 sata

...15:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POZIVI GRAĐANA OSJEČKIM VATROGASCIMA NA NEUOBIČAJENE INTERVENCIJE NAJČEŠĆE ZBOG NESTAŠNIH KUĆNIH LJUBIMACA
[ # ]

OSIJEK

Vatrogasci spašavali pse, mačke, iguane i papige.............

Kada ne gase požare, osječki vatrogasci imaju pune ruke posla rješavajući neobične probleme građana i njihovih kućnih ljubimaca pa skidanje mačke s nepristupačnog krova ili visokih grana nije rijetkost. Kako kaže Boris Banjan, zapovjednik osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe, neobični pozivi nisu rijetkost, a intervencije vatrogasaca u bizarnim situacijama izazivaju zanimanje cijelog susjedstva.

- Skidanja mačaka s visokih grana ili krovova nisu rijetkost, a nerijetko nas građani zovu i da pomognemo u hvatanju papiga koje su pobjegle kroz prozor. Ponekad se dogodi da su mačke na toliko nepristupačnim granama da ni vozila s visokim ljestvama nisu dovoljna da se do njih dođe. Tada smo prisiljeni mačku srušiti s grane mlazom vode, što je sigurno stresan prizor za vlasnike, ali i takve situacije završe sretno - kaže Banjan.

Jedna od bizarnijih dojava došla je s Vijenca Ivana Meštrovića kada je prestravljeni vlasnik iguane zatražio pomoć vatrogasaca jer je iguana otišla na nepristupačni dio balkona s kojega je mogla pasti. Operater nije dobro razumio uznemirenog sugrađanina i mislio je da se radi o papigi, a ne o iguani pa mu je rekao da se ne mora brinuti jer će njegov ljubimac poletjeti i neće se ozlijediti. Nakon što je izglađen nesporazum oko vrste kućnog ljubimca, vatrogasci su izišli na teren i iguana je spašena.

No, nekada su upravo kućni ljubimci prepreka vatrogascima u pomaganju građanima, a pit bull na balkonu stana na Sjenjaku neugodno je iznenadio vatrogasca u intervenciji. “Išli smo otvoriti stan obitelji koja je izgubila ključ. Ljestvama smo podigli vatrogasca koji je trebao ući u stan i otvoriti vrata iznutra. Kada je uskočio na balkon ostao je prestravljen jer je ispred njega stajao pit bull, kojeg su vlasnici stana zaboravili spomenuti. Sva sreća, pas je bio dobroćudan pa je vatrogasac, iako preplašen, prošao bez posljedica”, rekao je Banjan.

No, i tužni su završeci intervencija dio posla. Tako je zimus propao pokušaj spašavanja psa koji se utopio nakon što je propao kroz tanak led na Bajeru na Jugu 2. Kako kaže Banjan, u pokušaju spašavanja doge i dva su vatrogasca završila ispod leda, ali nesretnog psa nisu uspjeli spasiti. “Neobične intervencije zanimljive su promatračima koji se zateknu na ulici, ali i našim vatrogascima, koji rado prepričavaju akcije spašavanja mačaka i druge bizarnost. Nema govora o naplaćivanju čak i kod takvih intervencija jer vatrogasci moraju biti na usluzi građanima, a nama je čuvanje života u opisu posla, čak i kada se radi o životu kućnih ljubimaca”, rekao je Banjan. Glas Slavonije

...15:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŽUPANJSKI DVD UKAZAO I NA RAD DRŽAVNE UPRAVE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE
[ # ]

ŽUPANJA
Piše: Z.Knežević

Zbog službe 112 sve kasnije na požarište

Današnje vrijeme opterećeno je sve većim opasnostima za ljude i imovinu, što dobrovoljnom vatrogasnom društvu predstavlja obvezu stručnog osposobljavanja, ali i adekvatnog opremanja vatrogasnom tehnikom. Potrebe su velike, a financijska sredstva još uvijek nedovoljna, kazao je Petar Župarić, predsjednik DVD-a Županje, podnoseći izvješće o radu u 2007. godini na redovnoj sjednici skupštine društva koje ima stručno osposobljena 24 vatrogasca.

Županjski vatrogasci i na ovoj su skupštini naglasili kako im je oprema stara i dotrajala, te su istaknuli potrebu nabave kombi-vozila, te jednog navalnog vozila. No, skupština je bila prigoda i za raspravu o radu Državne uprave za zaštitu i spašavanje. "Zbog preustroja u sustavu dojave požara i uzbunjivanja vatrogasnog društva što sada obavlja centar iz Vukovara na poziv 112, DVD nema stalno dežurstvo, pa se pribojavamo da u toj komunikaciji može doći do nepravovremenog uzbunjivanja postrojbe", kazao je Župarić, pojašnjavajući kako su do lani izravno komunicirali s centrom u Županji preko radiouređaja.

Sada sa službom 112 ne mogu ostvariti kontakt, jer nema ni repetitora ni radiouređaja. Kolike je to probleme prouzročilo, Župarić je potkrijepio s tri primjera izlaska na požarište. Naime, vrijeme od uočavanja požara do davanja znaka uzbune sada je duže, a u slučajevima požara na tri objekta u Županji vatrogascima je trebalo sedam minuta. "Građani su nezadovoljni, a sredstva informiranja misle kako ne primamo obavijesti o požarima i ne dajemo znak za uzbunu, što nije točno.

Naše vrijeme se računa od trećeg znaka sirene do dolaska na mjesto intervencije. Sve prethodno pripada Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje", kazao je Župarić. Inače, tijekom 2007. godine DVD Županja imao je 34 intervencije. Sudjelovali su u gašenju 14 požara na otvorenom, na gospodarskim objektima bilo je devet požara s jednom ozlijeđenom osobom, dok je na cestovnim prometnicama bilo 11 intervencija na vozilima. Glas Slavonije

15.04.2008. ...22:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

4. VATROGASNI SEMINAR U OPATIJI
[ # ]

OPATIJA
Piše: Damir Lacković
Foto: dvd-jastrebarsko.hr

Uz prisustvo oko 250 sudionika, jučer je u Opatiji započeo 4. vatrogasni seminar.......

1. ZAŠTITA OD POŽARA RASLINJA SA GLOBALNIM OSVRTOM NA KRALJEVINU ŠPANJOLSKU
Predavač je bio Mario Starčević. Predavač je napravio osvrt na rad i zaključke Svjetskog kongresa o zaštiti od šumskih požara "WILDFIRE", koji je održan u Sevili (Španjolska)Prema izlaganju predavača, na kongresu u Sevilli bilo je preko 500 tematskih i regionalnih referata, te istraživačkih projekata, ali ni o jednom od tih referata nije bilo iznešeno nikakvih informacija.

2. NAPREDNI PRISTUPI GAŠENJA POŽARA OTVORENIH PROSTORA
Predavač na tu temu bio je legendarni zapovjednik vatrogasaca Dubrovačko neretvanske županije Miše Miloslavić.Prostor mediterana se širi duboko na kontinent i po nekoliko stotina kilometara, koji su ugroženi požarima otvorenog prostora. Požari stvaraju sve više šteta, koje u turističkim zemljama poput naše imaju daleko veće značenje, jer bi ponekad neke prostore trebalo izgore bez gašenja, ali zbog uznemiravanja turista se moraju gasiti.

3. EKSTREMNI OBLICI RAZVOJA POŽARA – FLASHOVER, BACKDRAFT I EKSPLOZIJE POŽARNIH PLINOVA
poglavlje obradio Goran Batušić - Brq
Gospodin Edward E. Hartin dolazi iz Američke države Oregon i ondje radi u vatrogasnom edukacijskom centru. Priznati je svjetski vatrogasni stručnjak posebno u dijelu ekstremnih oblika ponašanja požara kao što su flashover, backdraft i smoke explosion. Osim što je gost i predavač na seminaru gospodin Hartin je i sudjelovao pri izradi i osposobljavanju instruktora na simulatoru plamenih udara koji je prije nekoliko dana završen u Primorsko goranskoj županiji u multifunkcionalnom vatrogasnom poligonu koji je smješten u području bivše vojarne u blizini Klana.

4. SUSTAVI VEZA
Predavač je napravio pregled sadašnjeg stanja radio veza, problema sa vezama, repetitorima i smetnjama, sa naglaskom na novi TETRA SUSTAV digitalnih komunikacija.Tetra sustav je standard digitalnih komunikacija sličan GSM mobilnim mrežama, ali je namijenjen za korištenje profesionalnim službama. Standard TETRA postoji od 1995. godine, ali još uvijek nije zaživio nigdje u svijetu, pa tako ni kod nas. Uvođenje sustava TETRA stajalo bi preko 30.000.000,00 eura, uz pokrivenost Republike Hrvatske na 90% teritorija. opširnije www.dvd-jastrebarsko.hr

...07:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DOGRADONAČELNICA OBEČALA NABAVKU DVA KOMBIJA ZAJEDNICI
[ # ]

KOPRIVNICA

Skupštinu je otvorio predsjednik VZG Koprivnica, gosp. Ivan Golubić, koji je pozdravio nazočne goste i uzvanike te podnio izvješće o radu VZG-a u 2007. godini u kojem je naglašeno da zajednica broji oko 1000 vatrogasaca, te preko 500 članova vatrogasne mladeži. Pohvaljene su natjecateljske ekipe s područja zajednice koje zbog velikog zalaganja postižu izvrsne rezultate na raznim natjecanjima, te se njih devet plasiralo na ovogodišnja državna natjecanja (4 ekipe mladeži i 4 seniorske ekipe i jedna veteranska). Naglašena je odlična suradnja s Gradom Koprivnica, vatrogasnom zajednicom županije, susjednim zajednicama i vatrogascima iz R. Slovenije, GZ Domžale i GZ Lendava.

Zapovjednik VZG Koprivnica, gosp. Slavko Tucaković, podnio je izvješće o radu zapovjedništva za prošlu godinu u kojem je prezentirao vrlo dobar rad svih članica zajednice. Ukazao je na potrebu boljeg opremanja društava i JVP-a sa opremom za tehničke intervencije zbog povećanja broja istih, te za izobrazbu kadrova za upotrebu opreme za tehničke intervencije. U planu rada za 2008. godinu navedeno je održavanje vatrogasnih prostora u zajednici te izgradnja za spremišta za društva kojima su potrebna, kupnja potrebite vatrogasne opreme, kupnja zapovjednog vozila i kombija za potrebe članica VZG Koprivnice.

Dogradonačelnica Grada Koprivnice, gđa. Želežnjak, pozdravila je rad vatrogasaca Zajednice sa kojim je jako zadovoljna te obečala da će Grad ove godine Zajednici kupiti dva nova kombi vozila.Obratio se i dožupan Koprivničko-križevačke županije, gosp. Šadek, koji je također pohvalio rad zajednice i obećao da će i županija pomagati zajednicu kao i do sada. Gosp. Kicivoj, predsjednik VZŽ, također se pohvalnim govorom obratio skupštini i prezentirao rad i planove županijske zajednice.Na skupštini su bili nazočni i predstavnici VZG Đurđevac, VZG Drnje - Peteranec, VZG Križevci, VZG Bjelovar, VZG Zlatar, GZ Domžale, GZ Lendava, VZG Sokolovac i društava VZG Koprivnica. vatrogasac.net

...07:38 [ Komentari (1) ] Isprintaj

PREVRNULA SE CISTERNA PUNA DIZELSKOG GORIVA
[ # ]

BOSANSKA GRADIŠKA

Do nezgode došlo kada je vozač teretnjaka izgubio kontrolu nad vozilom izbjegavajući direktan sudar...

Zahvaljujući brzoj intervenciji prometne policije i Profesionalne vatrogasne jedinice, u Brestovčini kod Bosanske Gradiške izbjegnuta je prava ekološka katastrofa.Izbjegavajući direktan sudar na nepreglednom zavoju, vozač kamiona s cisternom "volvo" , poduzeća "Leka-trans" iz Mrkonjić-Grada, izgubio je kontrolu nad vozilom, a potom se prevrnuo.Tom prilikom nije bilo povrijeđenih, a mjesto nezgode brzo su osigurli vatrogasci i prometna policija. Dizelsko gorivo, koje se nalazilo u cisterni, brzo je pretočeno u druge cisterne, a potom je autodizalicom podignut prevrnuti kamion.

Nekoliko sati promet na toj dionici puta bio je preusmjeren alternativnim pravcima i stazom za pješake.Na ovom dijelu magistralnog puta, na kojem se nalazi oštar zavoj, svake godine dogodi se na desetine prmetnih nezgoda, a prije nekoliko dana jedna osoba je na istom mjestu izgubila život. Podatke o vozaču cisterne nisu se mogli dobiti ni u policiji ni u PVJ Bosanska Gradiška. Dnevni Avaz

...07:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA 16.GODIŠNJA SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE VARAŽDINSKE ŽUPANIJE
[ # ]

VARAŽDIN

Vatrogasna zajednica Varaždinske županije i ove je godine pričekala da sva dobrovoljna vatrogasna društva odnosno vatrogasne zajednica gradova i općina održe svoje sjednice Skupštine, a 12. je travnja održana i sjednica Skupštine županijske vatrogasne Zajednice.

Spomenimo kako su sjednici nazočili i ugledni gosti: mr. Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, mr. Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, prof. Zoran Happ, načelnik Odsjeka zaštite i spsšavanja pri Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Varaždin, Dražen Sinković, županijski vatrogasni zapovjednik Krapinsko-zagorske županije sa suradnicima, Marijan Kicivoj i Mirjana Futač, predsjednik i tajnica Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, Dragutin Trupković, tajnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije te Mirko Svetec, predsjednik DVD-a Varaždin.

U završnom dijelu sjednice ista je imala svečan karakter. Odlukom Predsjedništva Zajednice, izrađena je prigodna plaketa Zajednice, s obzirom na obilježavanje 15. obljetnice osnutka Zajednice.Ukupno 18 članova Skupštine Zajednice primilo je ovu plaketu kao znak priznanja za neprekidan 15-godišnji rad u različitim tijelima Zajednice: Zvonko Biškup, Vladimir Štuhec (GVZ Varaždin), Vinko Pošta, Antun Kos, Antun Štorga (VZG Novi Marof), Mirko Juras (VZG Ludbreg), Stjepan Šinko (VZO Beretinec), Antun Knezoci (VZO Cestica), Ivan Puklavec (VZO Martijanec), Josip Levatić, Antun Somina (VZO Jalžabet), Antun Pečenec (VZO Mali Bukovec), Zdravko Kukec (VZO Maruševec), Kruno Meštrović (VZO Sveti Đurđ), Martin Hajdinjak (VZO Sveti Ilija), Mladen Hemar (Veliki Bukovec), Antun Kruhek (VZO Vidovec) i Izidor Gladović (DVD Klenovnik). opširnije.....

...06:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BUDUĆI PROFESIONALCI BRENTAČAMA "SKIDALI" METE
[ # ]

Foto Arhiv

ZAGREB
Piše: Marina Stublija

Vatrogasna zajednica Grada Zagreba okuplja oko 2700 djece i mladih.Na natjecanju djece i mladeži Vatrogasne zajednice Grada Zagreba u subotu na Žitnjaku, na igralištu pročišćivača otpadnih voda, sudjelovale su 54 ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava.

»Nakon što su nam u školi prezentirali slike s natjecanja, pokazali vježbe i kako pravilno obući vatrogasne odijelo, čizme i kacigu, odlučile smo se javiti Dobrovoljnom vatrogasnom društvu«, rekle su djevojčice Katarina i Veronika, članice DVD-a Dankovec II. Dodale su da se natječu u vježbi s brentačama, to jest, vodom napunjenim vatrogasnim aparatima s kojima najčešće gađaju plastične boce ili neku drugu metu.

Dječaci Igor i Tonko iz DVD-a Dankovec I dodali su kako su, osim vježbe s brentačama, dobro savladali i vezanje čvorova, rušenje čunjeva, spajanje cijevi i prepoznavanje vatrogasne opreme. Spomenuli su kako se, ipak, svi oni najviše vesele jednogodišnjem edukativnom kvizu koji će se ove godine održati u rujnu, a koji se sastoji od stotinjak usmenih pitanja kojima voditelj vatrogasnog društva provjerava znanje pojedinog člana.

»Djeca i mladi se natječu u dvjema vježbama. U prvoj zapovjednik cijelim putem razvlači cijevnu prugu ispod prepreke, kroz tunel pa preko grede. Zatim natjecatelji ostavljaju nosače i idu prema čvorovima te prema slici vežu čvorove«, objasnila je vatrogasna sutkinja DVD-a Dragonožec. Jedna od disciplina je i slaganje vatrogasne sprave po predlošku. Kad se svi postroje, a zapovjednik digne ruku kao znak da je vježba završena, suci počinju zbrajati greške i negativne bodove. Natjecatelji su sudjelovali i u štafeti na 400 metara s preprekama.

»Pobjedničke ekipe sudjelovat će na Državnom natjecanju koje će se održati 17. svibnja ove godine u Makarskoj«, rekao je Zlatko Križanić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba. Dodao je da Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, nositelj natjecanja, okuplja oko 2700 djece i mladih od kojih je na ovom natjecanju sudjelovalo njih 800. Prema njegovim riječima, ta djeca rasadnik su budućih vatrogasaca.
Vjesnik

14.04.2008. ...14:15 [ Komentari (1) ] Isprintaj

STRUČNI SKUP VATROGASACA
[ # ]

OPATIJA

Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom organizira danas i sutra u Opatiji 4. stručni skup vatrogasnih zapovjednika, vatrogasaca i stručnjaka iz područja zaštite od požara. Očekuje se dolazak dvjestotinjak sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova. Gost predavač skupa bit će Edward Hartin, jedan od vodećih svjetskih vatrogasnih instruktora. R1

...12:56 [ Komentari (1) ] Isprintaj

MINULA JE GODINA BILA TEŠKA ZA VATROGASCE
[ # ]

DONJA STUBICA

Na redovnoj godišnjoj skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Stubica istaknuto je kako je prošla godina u cijeloj hrvatskoj vatrogasnoj obitelji bila teška zbog nezapamćene kornatske tragedije.

U lipnju prošle godine u Oroslavju je izbio požar na tri gospodarska objekta, koji je ukazao na nužnost suradnje susjednih vatrogasnih društava, kao i na činjenicu da profesionalci, bez obzira na stručnost i tehniku, ne mogu u ovakvim situacijama bez masovne pomoći dobrovoljaca. Donjostubički vatrogasci prošle su godine, uz ovaj u Oroslavju, imali još pet vatrogasnih intervencija, te niz drugih tehničkih intervencija.

U rujnu prošle godine dobivena je građevinska dozvola za proširenje vatrogasnog spremišta, što bi trebalo biti dovršeno do kraja ove godine. Ovom prilikom vatrogasnu spomenicu za 40 godina rada u vatrogastvu dobili su Juraj Peštaj, Danijel Čekolj i Mladen Horvat. Radio Stubica

...12:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASTVO JE POSTALO TRAŽENO ZANIMANJE
[ # ]

ZAGREB
Piše: I.Marković

Nije bilo nikava osipanja vatrogasnog kadra nakon kornatske tragedije i hrvatski vatrogasci spremniji no ikad dočekuju novu sezonu. Tragedija je motivirala ljude da se bave vatrogastvom, a tek mala bojazan se pojavila u zapovjednom kadru, pojavio se strah od odgovornosti i krivih procjena.

- No, sada ćemo puno ozbiljnije pristupiti požarima na otvorenim prostorima i pamet će biti ispred hrabrosti. Do sada su naši ljudi često išli srcem, kako bi što prije pobijedili vatrenu stihiju, a od sada će više “raditi mozak“, a potom emocije - rekao nam je to Mladen Jurin glavni vatrogasni zapovjednik RH.

- Kornatska tragedija je pospješila zanimanje za jedan od najopasnijih poslova, pače ove godine će školovanje za profesionalnog vatrogasca, na Vatrogasnom učilištu u Zagrebu, završiti 400 dosadašnjih članova DVD-a, koji će po završetku školovanja steći zanimanje profesionalnog vatrogasca. Njihovo školovanje je trajalo godinu dana.

Ujedno ćemo iz kontinentalne Hrvatske 400 vatrogasaca obučiti za borbu s vatrom u priobalju i njihova obuka će trajati 20 sati. Nakon najveće mirnodopske tragedije u Hrvatskoj pobojali smo se da će se kadar unutar DVD-a osipati, zbog straha, no upravo se dogodilo suprotno i sve više ljudi želi ići u borbu s vatrenim stihijama. Hrvatska trenutačno ima 62 javne vatrogasne postrojbe s 2300 profesionalnih vatrogasaca i više od 1800 DVD-a, s više od 50 tisuća operativnih članova - istaknuo je Jurin. Slobodna Dalmacija

...12:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZA EURO 2008 PRIPREMAJU SE I VATROGASCI
[ # ]

BASEL
Piše: Damir Marenić

Vatrogasce i policiju itekako interesira početak evropskog nogometnog prvenstva. Tako su na Baselovom stadionu održali vježbu spašavanja u sklopu priprema za EURO 2008 ,a sudjelovalo je oko 500 vatrogasaca i policajaca. Na ovom prvenstvu najviše će biti policajaca iz Njemačke , njih oko 1000 dok će Hrvatska poslati 56 policajca koji će biti raspoređeni na stadionima Austrije i Švicarske.

13.04.2008. ...16:45 [ Komentari (4) ] Isprintaj

IZGORJELA MU VIKENDICA ZBOG ROŠTILJA
[ # ]

VELIKA GORICA

Mladić je u vikendici bio sa svojim prijateljima na roštiljadi, no po završetku druženja nisu ugasili vatru u roštilju.

Rano jutros, 13. travnja, minutu iza ponoći na području Velike Gorice, Ključić brdo, zapalila se vikend kuća. Dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je da je do požara drvene vikend kuće u vlasništvu hrvatskog državljanina (1943.), došlo jer je sin vlasnika (1984.) neoprezno naložio vatru na roštilju koji se nalazi na terasi vikend kuće.

Vatra se sa sjeverne strane zida proširila na krovnu konstrukciju i na ostali dio drvene vikend kuće. Sjeverni zid vikendice i dio krova iznad su izgorjeli u potpunosti, dok su ostali dijelovi i unutrašnjost nagorjeli. Požar su ugasili vatrogasci JVP Velika Gorica koji su dojavu o požaru vikendice na Ključić brdu zaprimili nešto iza ponoći.Ozlijeđenih osoba nije bilo, a materijalna šteta iznosi više tisuća kuna. PUZ

...16:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVO - STARO RUKOVODSTVO DVD SUPETAR
[ # ]

SUPETAR
Piše: J.Z.Montoya
Foto: Pero Dragičević
Jučer je u Supetarskoj gradskoj vijećnici održana izborna skupština dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar.

Uz same članove društva, aktivne i počasne članove, članove vatrogasne mladeži i časne veterane svečanoj sjednici skupštine DVD-a Supetar prisustvovali su i brojni uvaženi gosti:
predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i župan splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader,županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina,pomoćnik vatrogasnog zapovjednika RH za priobalje g. Tomislav Vuko,pročelnik županijskog ureda za zaštitu i spašavanje Petar Škorić izapovjednik državne intervencijske vatrogasne postrojbe Joško Grančić.

Skupština je u radnom dijelu sjednice usvojila izvješća Upravnog i Nadzornog odbora kao i izvješće Zapovjedništva društva za protekli period te donijela plan rada za iduće razdoblje. Kako je u pitanju bila izborna skupština članstvo je glasovanjem na sjednici svoje povjerenje ponovno poklonilo dosadašnjem rukovodstvu Društva pa su predsjednik Nikica Maričić te zapovjednik i dozapovjednik vatrogasne postrojbe društva Ivan Jakšić Žile i Tonči Dragičević aklamacijom dobili još jedan četverogodišnji mandat.

Izabrani su i članovi ostalih tijela Društva pa su novi članovi Upravnog odbora: Prugo Pero, duje Ugrin, Marino Vladilo, Pero Glušević i Luka Dragičević. Za članove nadzornog odbora društva izabrani su Tin Jakšić, Frane Mladineo i Ivica Vranjičić dok su novi članovi suda časti Toni Filipi, Đuro Dragičević i Nikola Martinić Dragan.

U svečanom dijelu sjednice dodijeljena su priznanja zaslužnim članovima među kojima posebice valja istaknuti spomenice za pedeset godina rada u dobrovoljnom vatrogastvu koje su posthumno dodijeljene veteranima društva Jerku Gluševiću i Jerku Dragičeviću te zlatna vatrogasna plamenica za hrabrost i požrtvovnost koja je također posthumno dodijeljena dugogodišnjem zapovjedniku vatrogasne postrojbe društva Matku Maričiću. Braconline

...14:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EKSPLOZIJA ĐAMIJE PREPUNE VJERNIKA
[ # ]

SHIRAZ

Najmanje je 11 ljudi poginulo, a gotovo 200 ih je ozlijeđeno u velikoj eksploziji koja je u subotu raznijela džamiju u južnom iranskom gradu Shirazu. Premda su prve informacije govorile da je u džamiju postavljena paklena naprava ručne izrade, lokalni su dužnosnici kasnije isključili mogućnost terorističkog napada. Sada spominju veću količinu eksploziva koja je u neposrednoj blizini bogomolje navodno ostavljena nakon nedavne komemorativne vojne vježbe u znak sjećanja na iračko-iranski rat '80-ih godina. Detonaciju je izazvao nečiji navodni neoprez.

Na mjesto nesreće stigle su brojnI vatrogasci kao i medicinske ekipe kako bi ugasili požar te ozlijeđene prevezle do bolnica. Svim vatrogascima,liječnicima i medicinskim sestrama naređeno je da se hitno jave na posao, a građane se putem medija poziva da doniraju krv.U trenutku eksplozije u džamiji je bilo više od 800 vjernika, a sve se dogodilo dok je lokalni imam držao propovijed.

...12:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U ŠTRIGOVI IZGORJELA KUĆA
[ # ]

FotoArhiv

ŠTRIGOVA

U mjestu Štrigova u okolici Čakovca sinoić je u 21 sat i 40 minuta iz zasad nepoznatog razloga planula vatra u kuhinji obiteljske kuće, javlja Cro press.Požar, koji su vatrogasci gasili uz pomoć dva vozila, brzo se širio pa je kuća u cijelosti izgorjela.Očevidom će se utvrditi uzrok požara i počinjena šteta.Večernji List

...12:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR GOSPODARSKA ZGRADE U BRĆEVCU I KUĆE U ZAGREBU
[ # ]

BRĆEVAC / ZAGREB

Požar gospodarske zgrade
U petak, 11. travnja, oko 20,55 sati na području Vrbovca, Brčevac, došlo je do požara gospodarske zgrade (štagalj) u vlasništvu hrvatskog državljanina (1956.). Požar su ugasili vatrogasci DVD-a Brčevac i DVD-a Celine, a pri samom gašenju je pomagalo i oko 50 mještana sela Brčevac. Obavljenim je očevidom, u suradnji sa inspektorom zaštite od požara PUZ-a, utvrđeno da je do požara došlo zbog kratkog spoja na elektroinstalacijama unutar rasvjetnog tijela koje se nalazilo unutar sjenika, nakon čega se požar proširio na drvenu konstrukciju krova, a potom na bale sa sijenom, autoprikolicu i dva traktorska priključka. Materijalna šteta iznosi više desetaka tisuća kuna.


Požar kuće
U subotu, 12. travnja, oko 2,30 sati na području Trešnjevke, u nenastanjenoj kući na Horvaćanskoj, izbio je požar koji su ugasili vatrogasci grada Zagreba, Obavljenim očevidom utvrđeno je da se radi o napuštenoj i derutnoj kući koju su za stanovanje koristile razne osobe bez stalnog mjesta prebivališta. Do požara je došlo na neutvrđeni način zbog djelovanja otvorenog plamena u potkrovlju kuće koji se potom proširio i na cijelu površinu kuće koja je slijedom toga u potpunosti izgorjela. Ozlijeđenih osoba nije bilo, a materijalna šteta nije utvrđena.

12.04.2008. ...21:28 [ Komentari (1) ] Isprintaj

MISTER X NESTAO U PLAMENU
[ # ]

GORNJI KNEGINEC
Piše: Danica Plantak
Foto: Darko Gorenak

Poznati bistro i noćni klub Mister X u Topličkoj ulici u Gornjem Knegincu, u vlasništvu Vladimira Kefelje iz Varaždina, koji je izazivao pozornost prolaznika po neobičnoj građi od drvenih trupaca, izgorio je oko 6 sati.

Zapaljiva tekućina
- Ekplozija se dogodila oko 6 sati. Prijatelji, koji su čistili lokal, u posljednji su se trenutak uspjeli spasiti i pobjeći kroz stražnji izlaz. Netko je unutra ubacio zapaljivu tekućinu, a kako je cijeli lokal drveni, sve je planulo u nekoliko minuta. Otišlo je u zrak sve za što sam se mučio cijeli život - kazao nam je potišteno vlasnik Vladimir Kefelja, kojem, na žalost, lokal nije bio osiguran.

Osim noćnoga kluba, izgorjelo je i kroviše kuće do lokala u vlasništvu D. Č., od kojeg je Kefelja unajmio prostor za lokal.V. Kefelja rekao nam je da su dvojicu pijanih gostiju iz Varaždina oko 1 sat morali izbaciti jer su provocirali i stvarali probleme.No vratili su se malo prije zatvaranja kluba i ponovno se problematično ponašali.
- Napali su mi čovjeka zadužena za opskrbu u lokalu. Jedan od njih iz čista ga je mira nekoliko puta udario palicom po licu. Čovjek je završio na Hitnoj. Ne znam hoće li ga pustiti kući ili će ostati u bolnici - kazao je V. Kefelja.

Sumnjivci privedeni?
Očevici kažu da je ozlijeđeni muškarac bio krvav po kosi, a oko mu je od udarca bilo zatvoreno. Požar su ugasili pripadnici DVD Gornji Kneginec i JVP Varaždin. Doznajemo da su dvojica problematičnih završila na policiji kao osumnjičeni zbog podmetanja požara.No policija zasad šuti, očevid je u tijeku te se očekuje dolazak stručnjaka pirotehničara iz Zagreba koji će istražiti uzrok požara. Večernji List

...21:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KATASTROFALAN POŽAR POGODIO GLAVNI GRAD KAMBODŽE
[ # ]

PHNOM PENH
Piše: Damir Marenić

Požar koji je u siromašnom predgrađu Phnom Penha započeo u ranim jutarnjim satima uništio je više od 200 kuća i ostavio tisuće ljudi bez domova. Ovo je največi požar u posljednjih nekoliko godina ističu tamošnje vlasti. U gašenju požara vatrogascima je pomagala vojska i policija te tako zajedničkim snagama tek pred večer požar stavili pod kontrolu. VIDEO

U požaru na sreću nema žrtava, a bez domova su ostali siromašni građani dok su prestrašeni stanovnici spašavali što su mogli. U ovom trenutku uzrok požara se za sada nezna -poručuju iz policije. SLIKE

...12:05 [ Komentari (1) ] Isprintaj

U PROSJEKU GASE DVA POŽARA GODIŠNJE U MJESTU
[ # ]

ZDENCI

Pored društava iz Vatrogasne zajednice Općine Brdovec skupštini DVD-a Zdenci prisustvovala su i društva iz okolnih mjesta, čak i iz Republike Slovenije. Pored Prostovoljnog gasilskog društva Veliki Podlog iz Slovenije Skupštini su prisustvovali i DVD-i iz Bistre, Bobovice, Bregane, Dubravice, Kupljenskog Hruševca i Ivanca, te predstavnici Limene glazbe Rozga - KUD Sveta Ana.

Skupštinu je otvorio predsjednik Vladimir Šoštarić, a izvješće o radu pročitala je Manuela Horvatin. Financijsko izvješće podnio je blagajnik Nikola Noršić, a u ime Nadzornog odbora Josip Šorša.

Istaknuto je da je DVD Zdenci sudjelovalo na dva gašenja požara u mjestu. To je prosjek požara koji se godišnje događaju i koje aktivno gase Zdenčani. Pri tome su istaknuli važnost nadzemnih hidrantskih ormarića kojim uvijek počinje gašenje, čak prije dolaska postrojbe s vatrogasnom opremom, te ostalih društava i javne vatrogasne postrojbe. Zbog toga se i u budućem planu rada predviđa postavljanje još hidrantskih ormarića.

Posebno je istaknuta mladež koju su uspjeli okupiti, a koja je na općinskom natjecanju zauzela treće mjesto. U ambicioznom planu rada koji je pročitao zapovjednik DVD-a Juraj Čujko, pored uobičajenih aktivnosti za vatrogasno društvo stavljen je naglasak na proširenje i omasovljenje mlade ekipe.

Za predan rad statue sv. Florijana primili su blagajnik (dosadašnji dopredsjednik) Nikola Noršić i zapovjednik Juraj Čujko. U ime Vatrogasne zajednice tajnik Ivica Živoder, za desetogodišnji rad u vatrogastvu, predao je vatrogasne spomenice Barbari Adamić i Martini Sopek rođ. Matić, a brončane medalje za predani rad primili su dopredsjednik Marijo Maleković i Damir Katušić.

- Nažalost, kao što vidite, osim predstavnika Udruge umirovljenika Zdenci, Skupštini ne prisustvuje nitko iz mjesnog odbora, društvenih i političkih stranaka, kao niti iz općinskih struktura. Je li to način na koji žele prosperitet DVD-u ili ih ne zanimaju naš rad i naši planovi, komentirao je pustoš za stolom predviđenom za goste iz lokalnih i društvenih udruga predsjednik DVD-a Vladimir Šoštarić.
Nakon završetka skupštine, počeo je drugi dio u kojem je prisutne zabavljao sastav "Prijatelji". Prigorski Kaj

...09:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAMJENA STOLARIJE NA PRIZEMLJU VATROGASNOG DOMA
[ # ]

HARMICA

Najviše vremena vijećnici su potrošili raspravljajući o ostavci dosadašnjeg domara koji je iz osobnih razloga zahvalio na dosadašnjoj dužnosti.

Nakon rasprave odlučeno je da će se novi domar izabrati javnim natječajem. Vezano uz ovu odluku donijeta je i nova Odluka o visini mjesečne novčane naknade koja će umjesto dosadašnjih 500 kuna iznositi 700 kuna. Obveze domara propisane su Pravilnikom VMO, a tiču se uglavnom brige o čistoći prostorija Vatrogasnog doma i održavanju javnih površina čistim i urednim, a u ovom slučaju je to površina Trga Ivana Perkovca s pripadajućim sadržajima.

Vodstvo Harmičana se priprema i za radni susret s načelnikom Mladenom Debeljakom gdje će izvijestiti o dosadašnjim aktivnostima i budućim planovima. Dogovorena je i prva ovogodišnja radna akcija postavljanja dječjih sprava na igralištu, uređenju Trga Ivana Perkovca kao i postavljanje oglasnih ploča.Od proljetnih investicija Vijeće je odobrilo daljnje uređenje Vatrogasnog doma, a ovom će se prilikom zamijeniti stolarija na prizemlju.

Zbog radova na uređenju željezničkog stajališta u Harmici, uklonjen je dio dječjih sprava na Trgu Ivana Perkovca. Stoga su vijećnici MO Harmica i mještani Harmice organizirali radnu akciju kojoj se odazvalo 15 mještana. Oni su po lijepom i ugodnom vremenu, postavili dječje sprave, isplanirali zemljište, a ujedno iskoristili priliku i postavili dvije oglasne ploče u mjestu.

Kako je prilikom izgradnje nogostupa otežan pristup autobusnoj čekaonici, izbetonirane su dvije stepenice kako bi se putnicima olakšao pristup autobusu. Ujedno je odličan odaziv mještana iskorišten za proljetno čišćenje Trga Ivana Perkovca, a sve je završeno uz jedno prikladno druženje i dogovore za daljnje aktivnosti. Prigorski Kaj

...08:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U IZBORNOM STOŽERU HILLARY CLINTON
[ # ]

TERRE HAUTE

Izborni stožer Hillary Clinton u zapadnoj Indiani uništen je u požaru koji je izbio rano jutros, prenosi Associated Press.U trenutku požara u zgradi su se nalazile dvije osobe koje su uspjele izići neozlijeđene. VIDEO

Vatrogasci su uspjeli ugasiti vatru koja je izbila u potkrovlju jednokatnice, međutim, došlo je do djelomičnog urušavanja krova i prednjeg zida koji je pao na automobile parkirane ispred zgrade koji su se potom zapalili.
Prema riječima John Gardnera, glasnogovornika vatrogasne postrojbe, za sada još ništa ne ukazuje na to da je požar podmetnut, ali će se provesti detaljna istraga.U predizborima za predsjedničku nominaciju u demokratskom taboru Hillary Clinton vodi slijepu utrku s Barackom Obamom. Oboje kandidata imaju stožere na teritoriju savezne države Indiane u kojoj će se predizbori održati 6. svibnja. opširnije.....

...07:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCIMA GORUČI PROBLEM GARAŽA
[ # ]

BRDOVEC
Piše: Dražen Mufić

Dobrovoljni vatrogasci Brdovca od svog osnutka postigli su dobre rezultate, a to su im potvrdili i nazočni gosti na Skupštini održanoj u atomskom skloništu na igralištu NK BSK u Brdovcu. I samo mjesto održavanja skupštine, jer nije vatrogasni dom, može najaviti koje su najveće brige brdovečkih dobrovoljaca, a posebno je istaknut i problem garaže.

Jer vatrogascima je garaža i spremište jedan od najvažnijih prostora gdje mogu odložiti svoju skupu opremu, ali i parkirati vatrogasno vozilo. Pa iako cijelo ovo vrijeme koriste prostorije u starom skladištu bivše PZ Sutla, koje je daleko od primjerenog prostora, dodatni problem je i prokišnjavanje krova. A popravit ga ne mogu jer prostor nije njihov.

- Naša oprema stalno je u opasnosti od kiše, pa i provalnika, a nama svake godine dolaze jedino obećanja. Da imamo svoj prostor znali bi ga kvalitetno urediti, ali ovako nikako da krenemo s mrtve točke, istaknuto je u izvješću o radu DVD-a Brdovec u prošloj godini.

Unatoč ovoj problematici vatrogasci su tijekom 2007. obavljali sve zadatke postavljene pred njih, od školovanja, preko održavanja i nabave nove opreme, sve do intervencija. Tako su imali dvije tehničke intervencije, srećom bez požara na objektima, a zbog takavog razvoja situacije imali su dovoljno vremena za uvježbavanje ekipa za takmičenje. A da su i na tom segmentu dobro radili pokazuju i ostvareni rezultati koji su na općinskom takmičenju bili i više nego solidni. Iako su u protekloj godini raspolagali sa skromnih nešto manje od 55.000 kuna, brdovečki dobrovoljci za ovu godinu daleko su optimističniji. Planiranim prihodom u iznosu od 125.000 kuna planiraju nastaviti sa školovanjem kadrova, obnovom opreme, uključivanjem u rad novih članova, ali i sa sanacijom postojeće ili gradnjom nove garaže. U svemu tome očekuju i pomoć mjesnog odbora, vatrogasne zajednice i općine.

Predsjednik MO Brdovec Tomislav Svalina čestitao je vatrogascima na dobrom radu i ostvarenim rezultatima, te je naglasio kako se nada mnogo boljoj suradnji nego je bila do sada. Čestitku su dobrovoljci u Brdovcu primili i od donačelnika Općine Brdovec Josipa Malekovića koji je podvukao važnost kontinuiteta u radu a što ima za rezultat dobre rezultate.

- Mi u Općini Brdovec znamo za probleme DVD-a Brdovec i svjesni smo da vam treba pomoć. Ja osobno mogu obećati da ću se založiti za pokretanje rješavanje tih problema tijekom ove godine, naglasio je Maleković. Prigorski Kaj

...07:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VUGRINCOVA - STOŽERNIK CIVILNE ZAŠTITE
[ # ]

SVETI JURAJ na BREGU

Načelnica Općine Sveti Juraj na Bregu, Dragica Vugrinec, je osoba s izuzetno velikim brojem funkcija i obveza. Poglavarstvo Općine Sveti Juraj na Bregu, sada joj je dalo još jedno zaduženje, izabravši je za zapovjednicu Civilne zaštite svoje općine.

Premda je kandidat bio donačelnik Zdravko Moharić, poglavari su prihvatili njegov prijedlog da se ova časna funkcija povjeri načelnici,što su poglavari jednoglasno podržali, a Vugrincova prihvatila.
Obzirom na njezinu silnu energiju i volju za radom, vjeruje se da će Vugrincovca biti uspješna u funkciji, koju inače obavlja muški svijet. Međimurske novine

...06:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NEMA NOVACA ZA VATROGASCE
[ # ]

BEOGRAD

Marić: Srbija ima ozbiljan manjak vatrogasaca


Srbija ima ozbiljan manjak vatrogasaca, a toj službi, koja je u nadležnosti Sektora za zaštitu i spašavanje MUP-a Srbije, potrebno je najmanje još 1.800 zaštitnih odela, nekoliko stotina odijela za rad sa opasnim materijama i nova vozila za gašenje požara! Načelnik Sektora Predrag Marić tvrdi da u budžetu MUP-a nema dovoljno novca da bi se zaposlio veći broj vatrogasaca, ali da to ne ugrožava spremnost postojećih snaga da reagiraju na nepredviđene događaje slične kemijskom akcidentu u tvornici „Galenika Fitofarmacija".

- Zemlje u regiji sa istim brojem stanovnika imaju od 6.000 do 7.000 vatrogasaca, dok Srbija ukupno ima 3.150 vatrogasaca. U budžetu MUP-a nema dovoljno novca da bi se zaposlio veći broj ljudi. Potrebno je da svi vatrogasci imaju adekvatnu opremu. Zasad je MUP osigurao 600 zaštitnih odijela, a u toku je nabavka još 600 odijela koje čini zaštitna kaciga, maska, izolacioni aparat, zaštitno odijelo, rukavice i čizme. Samo jedno odijelo košta od 1.400 do 1.600 eura, a potrebno je još oko 1.800 komada. Nedostaju i odijela za rad sa opasnim materijama koja koštaju oko 800 eura.

Da li su vatrogasci koji su gasili požar u tvornici „Galenika Fitofarmacija" imali adekvatnu opremu?
- Naravno da jesu! Imali su i odijela za gašenje požara i odijela za rad sa agresivnim materijama. Međutim, u tom odijelu ne može da se gasi požar, pa otuda zabune oko neopremljenosti vatrogasaca koji su učestvovali u gašenju tog požara.

Kolika je plaća vatrogasaca?
- Prosječna plaća običnog vatrogasca je oko 30.000 dinara i povećava se u odnosu na funkciju. Tako najveći mjesečni iznos od 60.000 dinara dobija zapovjednik brigade.

Ipak su dva vatrogasca povređena?!
- Uobičajeno je da prilikom ovakvih nesreća svi koji su učestvovali u gašenju požara prođu lječnički pregled. Što se tiče povrijeđenih, prva četvorica ušla su u tvornicu u trenutku detonacije. Jedan od njih je, ne znam zašto, skinuo rukavice i tako zadobio opekotine, dok je drugi imao problema sa tlakom.

Kakva je procedura kada se dogodi neka nesreća i tko prvi reagira?
- Kada stigne dojava do operativnog centra, odmah se na mjesto nesreće upućuju vatrogasna ekipa, ekotoksikološka ekipa Zavoda za javno zdravlje, Hitna pomoć i obavještava se MUP Srbije. U svakom slučaju, prvo reagiraju vatrogasci i to upravo zbog mogućih ekoloških posljedica i spašavanja ljudi

Koliko je Sektor pripremljen za ovakve nesreće?
- Već tri godine pričamo o tome da u Srbiji još uvijek ne postoje strategija za vanredne situacije ni zakon koji bi to regulirao. Briga o zaštiti građana u vanrednim situacijama „rastrzana" je između Ministarstva odbrane i MUP-a. Nacrt zakona o zaštiti i spašavanju prošle godine povučen je iz procedure zbog prestanka rada vlade, a situacija se i ove godine ponavlja. Po tom zakonu ovaj sektor ostao bi u okviru MUP-a. Angažiranost Sektora na gašenju požara prošle godine pokazala je da smo dobro organizirani. Formirali smo četiri regionalna tima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu, koji su prošli obuku za spašavanje u slučaju poplava. Press online

VEZANE VJESTI
Otrov je padao po nama

Vatrogasci gasili po propisu

11.04.2008. ...22:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U ZAGORJU VIŠE OD STO POŽARA TIJEKOM OVE GODINE
[ # ]

Foto: http://vatrenekacige93.blog.hr

KRAPINA

U prva tri mjeseca 2008. godine na području Krapinsko-zagorske županije dogodilo se 113 požara, u kojima su smrtno stradale tri osobe. Čak 83 požara dogodila su se na otvorenom prostoru, većinom zbog neopreznog spaljivanja korova. Iz Policijske uprave Krapinsko-zagorske poručuju građanima koji će ubuduće spaljivati korov, travu ili drugi biljni otpad, da to čine oprezno, jer se kazne za nenamjerno izazivanje požara kreću od 10 do 50 tisuća kuna. Radio Kaj

...17:25 [ Komentari (3) ] Isprintaj

GORJELI DIMNJAK I NISKO RASLINJE
[ # ]

NEDELIŠĆE

Do požara trošne kućice u Čakovečkoj ulici u Nedelišću došlo je u subotu navečer. Pravodobnom intervencijom čakovečkih profesionalnih vatrogasaca i DVD-a Nedelišće spriječena je tragedija i daljnje širenje vatrene stihije. Doznajemo da je do požara došlo zbog neispravnog dimnjaka, a nagorio je tavanski dio kuće. Gotovo istodobno iz nepoznatih razloga izbio je i požar niskog raslinja u Nedelišću prema Globetki. Požar su lokalizirali dobrovoljci DVD-a Nedelišće kojima je gašenje otežavao vjetar. Međimurske novine

...17:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR NA KUĆI PREDSJEDNIKA VZG ČAKOVCA
[ # ]

MERHATOVEC

U noći s utorka na srijedu (8./9. travnja) izbio je požar u kući Radovana Zadravca, u Merhatovcu, inače predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Čakovca i DVD Žiškovec.

Požar je najvjerojatnije izazvao kvar na osobnom automobilu, s kojeg se proširio na kuću,pri tome posebno oštetivši strojeve za parketarstvo, kojima Zadravec obavlja obrt. Požar su ugasili pripadnici JVP Grada Čakovca, te DVD Žiškovca i DVD Zasadbrega. Ukupna šteta procjenjuje se na preko 300 tisuća kuna, a Zadravec kuću i strojeve nema osigurane. Međimurske novine

...17:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SIRENA ZA UZBUNU
[ # ]

ZAGREB

Potresi, poplave, teroristički napadi, epidemije, veliki požari, uopće sve katastrofe koje bi mogle pogoditi Zagreb bit će nova dužnost Pavla Kalinića. Pročelnik za kulturu, obrazovanje i sport razmatra ponudu gradonačelnika Milana Bandića da preuzme novoformirani ured za krizna stanja.

Iako mnogi nisu bili zadovoljni njegovim radom u Uredu za kulturu prigovarajući mu da nije obavio posao za koji je zadužen te da je, primjerice, osnivanjem savjeta za mlade probio rok za čak šest mjeseci, Kalinić će najvjerojatnije dobiti novu, još odgovorniju dužnost.

Upravljat će u slučaju katastrofa policijom, vatrogascima, medicinskim službama, civilnom zaštitom... Zbog toga je nedavno bio u Los Angelesu gdje je posjetio njihov centar koji upravlja gradom u kriznim situacijama.

Predložio i pravilnik
Nevjerojatno je ono što su oni učinili. Imaju zgradu koja može izdržati svaki potres iz koje upravljaju svim vozilima hitne pomoći, policijom, vatrogascima. Sva se komunikaciija odvija preko satelita kaže Kalinić, koji je Bandiću i predložio osnivanje ureda za krizna stanja, a sastavio je i pravilnik po kojemu će taj ured raditi.

Čuvši što sve Amerikanci imaju, Bandiću su se, kažu svjedoci, zacaklile oči i uzviknuo je: "To moramo i mi imati!" No, tek treba vidjeti koliko bi takav "svemirski" sustav stajao, ali ne treba sumnjati da će Bandić učiniti sve da krene u još jedan megalomanski pothvat.

Slabašan potres kakav je prekjučer pogodio Zagreb neće spadati u dužnosti novog ureda, njegovi djelatnici preuzet će zapovijedanje tek kad nastanu štete i bude trebalo spašavati živote. Ekipiranje ureda mogla bi biti osnovna prepreka da Kalinić, najpoznatiji kao stručnjak za terorizam, preuzme novi ured.

Želi svoje ljude
Ako Bandić bude inzistirao, preuzet ću novu dužnost, ali pod uvjetom da mogu sam odabrati ljude s kojima ću raditi rekao je Kalinić, koji je prošloga tjedna s Bandićem posjetio i zapovjedništvo Civilne zaštite kojom nije zadovoljan. Nekad smo imali vojsku koja je mogla bar lopatama raskopavati ruševine, a sada nemamo ni to. Moramo u svakom trenutku imati na raspolaganju profesionalce tvrdi Kalinić.

...15:45 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ODŠTETU DOBILE JOŠ TRI OBITELJI POGINULIH VATROGASACA
[ # ]

ŠIBENIK
Foto: Hrvoje Jelavić

Općinski sud u Šibeniku danas je presudio i u slučaju preostalih obitelji poginulih šibenskih vatrogasaca. Usvojen je odštetni zahtjev triju obitelji poginulih vatrogasaca na Kornatima, te će obiteljima Marinka Kneževića, Dina Klarića i Ivana Marinovića biti isplaćeno oko 2,3 milijuna kuna.

Sve su obitelji zadovoljne presudom, posebice najavom Vlade da će platiti troškove.Danas je iskaz dao i bivši zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Dražen Slavica.

"Odluka o slanju vatrogasaca na požarište donesena je na temelju standardnih operativnih postupaka, kao i plana djelovanja vatrogasne postrojbe, dok je o vatrogascima poimenačno odlučio zapovjednik smjene", rekao je Slavica.

Podsjetimo, prije dva dana donesena je odluka da se obiteljima stradalih vatrogasaca iz Tisnog i Vodica zbog duševnih boli isplati odšteta od 3,365.000 kn. Večernji list

...15:38 [ Komentari (1) ] Isprintaj

MOLOTOVLJEV KOKTEL ZA NOGOMETAŠA
[ # ]

BEOGRAD

Džip prvotimca FK Crvena zvezda Pavla Ninkova potpuno je izgorio kad je na njega bačena zapaljena flaša s benzinom (Molotovljev koktel)..............

Džip Pavla Ninkova, prvotimca FK Crvena zvezda, zapaljen je juče ujutro u 2.15 sati na uglu ulica Živojina Lukića i Danila Lekića, u naselju Bežanijska kosa, ispred zgrade u kojoj živi nogometaš! Na džip “tojota RAV4” bačen je “Molotovljev koktel”, a povređenih u ovom incidentu nije bilo. Džip mladog Zvezdinog prvotimca potpuno je uništen, a osim njega stradali su i “ascona” i “citroen”, vlasništvo stanovnika iz ove ulice.

Prvi susjed obitelji Ninkov rekao je da eksplozija nije bila previše bučna, ali da je ipak probudila stanare.
- Već nekoliko sekundi pošto se čula buka džip je bio u plamenu! Dotrčao sam do prozora i vidio da se Pavlov džip pretvorio u veliku buktinju! Srećom, vatrogasci su brzo stigli i reagirali, pa “ascona” i “citroen” nisu izgorjeli u potpunosti.

Na džipu Pavla Ninkova izgorjelee su sve četiri gume, razbijeno je vjetrobransko staklo te zadnje desno leptir staklo. Prema riječima susjeda, teško je procjeniti na koji dio džipa je bačen “Molotovljev koktel”. Ipak, kako zadnja sjedišta na autu nisu izgorjela, vjerovatnije je da je “Molotovljev koktel” bačen na haubu i da se vatra odatle proširila na cijeli auto. Beogradska policija intenzivno radi na rasvjetljavanju ovog slučaja.

...15:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MOTOCIKL DIGNUT U ZRAK - IZGORJELA PRODAVONICA
[ # ]


Uništeni motocikl i prodavnica u prizemlju

TREBINJE
Foto: I. Marković

Centar javne sigurnostiTrebinje potvrdio je da je u ulici Vlatka Vukovića na broju 3, jučer, jedan sati iza ponoći, eksplodirao motocikl marke "kavasaki", vlasništvo Kristivoja Mijovića iz Trebinja. Eksplozija je izazvala požar u prodavnici boja i lakova, vlasnika Tomislava Ćurića, ispred koje je bio parkiran motocikl koji je dignut uzrak. Brzom intervencijom trebinjskih vatrogasaca požar je ugašen.

Tužitelj Žarko Milić potvrdio je da je šteta u prodavaoni totalna i da iznosi oko 70.000 maraka, a prema nezvaničnim procjenama, učinjena šteta na motociklu je oko 9.000 eura.Mijović s obitelji živi u unajmljenom stanu na katu kuće, čiji je vlasnik obitelj Ninković, od kojih niko jučer nije bio kod kuće, dok je u poslovnom dijelu prizemlja Tomislav Ćurić unajmio jedan dio za svoju radnju. On je rekao da ni sam ne zna što ga je snašlo i da će se iz svega teško izvući, jer nema novca te da je čak i kredite uzeo kako bi pokrenuo ovaj posao.

Zbog toga je posjetio i načelnika općine Trebinje Dobroslava Ćuka, koji je posjetio mjesto ovog nemilog događaja, a koji su osudili svi Trebinjci. U pitanju je jedna od najvećih eksplozija s ogromnom materijalnom štetom, koja se do sada nije desila u Trebinju.Načelnik Ćuk izrazio je suosjećanje s Tomislavom Ćurićem i istakao da će Općina pokušati iznaći mogućnost da mu pomogne kako bi nastavio svoj posao. Dnevni Avaz

...15:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI GASE NEPLODNOST
[ # ]

KLAGENFURT

Klinika “Djeca po želji” u Klagenfurtu uputila je javni poziv koruškim vatrogascima da doniraju svoju spermu za potrebe banke sperme te austrijske medicinske ustanove.

Ginekolog Alexlander Stadler rekao je u regionalnom dnevniku austrijske televizije “Koruška danas” da klinika nema dovoljno prikladnih darovatelja sperme i da računa na pomoć vatrogasaca, kojih je u Koruškoj na tisuće, a koji svoju kvalitetu i muškost pokazuju i pri “katastrofama svih vrsta”.

“Ne tražimo mišićave muškarce ni Brad Pitta, nego obične muškarce iz naše sredine”, naglasio je Stadler. Dodao je da je riječ o zdravim muškarcima od 20 do 35 godina koji bi za evidentirano sudjelovanje u prikupljanju sperme dobivali 70 eura.

Direktor klagenfurtskih profesionalnih vatrogasaca Josef Pobegen, počašćen pohvalama ginekologa Stadlera o “kvalitetnim rasplodnicima u vatrogasnim redovima”, rekao je da će kolegama preporučiti, a ne zabranjivati “daljnje razmnožavanje”.

10.04.2008. ...22:30 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ZA NOVI DRUŠTVENI DOM UTROŠENO 6000 SATI RADA
[ # ]

KRIŽEVCI
Piše: Stojanka Lesički/EPEHA
Foto: Stojanka Lesički

U posljednje dvije godine u križevačkim je selima obnovljeno 14 društvenih domova, a “epidemija” se širi i u još šest sela su pokrenute aktivnosti oko uređenja.

Domovi, koji su do devedesetih bili okupljališta vatrogasaca, KUD-ova, ali i mjesta dobro posjećenih vatrogasnih zabava, posljednjih su godina uglavnom oronuli i opustjeli, a renesansa koja ih trenutačno zahvaća rezultat je volje mještana i podrške gradske vlasti predvođene HSS-om.

Posljednji u nizu uređenih domova je onaj u Lemešu Križevačkom, čiji su mještani posljednjih osam mjeseci odradili oko 6000 dobrovoljnih sati kako bi od oronulog zdanja koje je prokišnjavalo napravili doista reprezenatativan prostor od 250 metara četvornih iskoristivog prostora.

"Krov, fasadu, instalacije, keramiku, sve smo sami napravili. Trenutačno se radi na uređenju sanitarnog čvora kako bi sve bilo spremno do subote, kada će se na godišnjoj skupštini naš dom svečano i otvoriti", rekao je Mario Martinčević (30), zapovjednik seoskog DVD-a koji je uz mještanina Ivana Pečarića jedan od glavnih pokretača inicijative za obnavljanje doma.

Martinčić kaže da su za nabavu potrebnog materijala utrošili oko 100.000 kuna. "Najveći dio donirali su nam razni sponzori, a s oko 15.000 kuna sudjelovao je i Grad Križevci, pomažući nam i savjetima i oko pripreme dokumentacije", kaže Martinčević.

"Čim mještani nekog sela pokrenu incijativu i organiziraju se, Grad je spreman poduprijeti akciju kako bi mještani imali prostor za društveno-kulturne aktivnosti", rekao je Ivan Vuk iz Gradskog poglavarstva Križevaca te dodao da je masovna obnova domova u tom kraju zamah dobila u posljednje dvije godine.

Zbog natječaja rade i inventuru uređenosti

'Trenutačno u selu radimo inventuru uređenosti svih društvenih domova, sportskih terena i igrališta, cesta i autobusnih stajališta kako bismo pripremili troškovnike i ostalu dokumentaciju te spremno dočekali natječaje za potpore najavljene kroz Ministarstvo poljoprivrede', rekao je Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca. Jutarnji List

...22:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODŠTETA OBITELJIMA KORNATSKIH VATROGASACA, POČETAK JE KRAJA DOBROVOLJNOG VATROGASTVA
[ # ]

KAŠTEL SUĆURAC

"Nisam se odavno naljutio kao jučer kad su izašle vijesti o presudi u Šibeniku!", riječi su kojima 59-godišnji direktor DVD-a Mladost Kaštel Sućurac, Ivica Batina - Acivi, na Vatrogasnom portalu, započinje svoj osvrt na presudu prema kojoj će obiteljima stradalih kornatskih vatrogasaca biti isplaćeno nekoliko milijuna kuna.

"Sud donosi presudu da se ima isplatiti šteta za pretrpljenu bol rodbini poginulih vatrogasaca. Sud je upro prstom na one koji imaju isplatiti štetu, ne gledajući da li oni to mogu ili ne i što se iz toga svega može izroditi. I to je dakle pravda! Pošto sam legalist, ponovno poštujem sud, ali mi nitko ne može oduzeti pravo da upitam jednu, drugu i treću gospodu (rekao bi Miljenko, tužitelji i fiškali): Zašto?! Čemu?!", napisao je Acivi.

"Izgubiti nekoga rođenog je teško, vrlo teško… od same pomisli ježi mi se i najmanja dlaka. Tragedija, ni prva ni zadnja, ni najgora… ovom narodu ni najteža, ali svejedno… dirnula je i najtvrdokornijeg… nema ga tko nije pustio suzu za kornatskim vatrogascima, za kornatskim herojima, nema ga tko nije suosjećao sa ucviljenim roditeljima. Najbolje su to potvrdili milijuni poziva na telefone pomoći, desetine tisuća prisutnih na humanitarnim priredbama diljem Lijepe naše, tisućama uplaćenih kuna donacija i pomoći, pa na kraju čak i donacijama u eurima - više od devet milijuna kuna", dodao je.

"I nakon sedam mjeseci i devet dana - ova presuda! Kome, zašto i u ime koga… jednostavno ne shvaćam! Možda moj mentalni domet nije dospio toliko visoko, ali jedno ne mogu prihvatiti da humanost i učestvovanje u njoj ima odštetu za duševnu bol… Svaka čast! Međutim, tom presudom propali su svi ideali kojima sam odgajan i sa kojima sam sebe posebno hranio zadnjih četrdeset godina. Davno sam naučio da pravo i pravda nisu jedna te ista stvar, ali sam se sve vrijeme držao nekog svog prava i pravednosti. Ne naudi nikome i pomozi svakome, ako je Bog tebi dao sreću, podijeli je bar s nekim, jer u protivnom ona zaista nema nikakvog smisla (ni šušta, ni gušta), a ako ti zapadneš u nevolje Bog će dati nekoga da i tebi pomogne", nastavio je.

"Prevario sam sebe i svoju obitelj, sve svoje prijatelje i znance i sve vatrogasce u Hrvatskoj"

"Od malih nogu, da li nekakvom stigmom ili hirom, aktivan sam u svemu gdje mogu zajednički pomoći. 1971. godine pada mi na pamet osnivanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Okupljajući pritom oko sebe prijatelje, mlade, gotovo većinom klince i klinceze, pomažemo pravim vatrogascima u gašenju makar požara šume, makar u logistici. Nakon eto 37 godina na čelu jedne lude grupe humanista nakon tisuća i tisuća požara i ostalih intervencija od Zadra do Dubrovnika, od požara šume do zrakoplova... uz pomoć generacija i generacija djece i mladeži sada već i preko 2.000 njih koji su prošli kroz društvo i što su sve svojim rukama napravili i što su sve pri tom postigli (predugo za ovaj komentar, a to je svakome u Hrvatskoj i te kako poznato)… ja sada moram priznati da nisam bio u pravu…", napisao je direktor DVD-a Mladost Kaštel Sućurac.

"Prevario sam sebe i svoju obitelj, sve svoje prijatelje i znance i sve vatrogasce u Hrvatskoj. Nakon toliko godina moram priznati da humanizam nije besplatan. Zaludu smo to mi do sada odradili bez para, dinara i kuna, kad sada vidim da to ima svoju i te kako veliku cijenu… Koja sam ja dakle budala, cijeli život raditi nešto iz srca, iz ljubavi, iz ljudskosti, iz humanizma, bez pomisli na naknadu, odnoseći iz svoje kuće i obitelji i novac i stvari, kako bi imali za zajednički napredak", nastavio je.

"Odgojiti generacije i generacije mladih, darovati Lijepoj našoj jedan DVD Mladost, onakav dom, onakvi rezultati, onih 11 medalja sa olimpijada, šest zlatnih i donijeti naslov Prvaka Europe, spasiti milijune i milijune teško stečene osobne i društvene imovine, spasiti pri tom nebrojene živote od pošasti kako prirodne i tehničke nepogode često katastrofe, tako i spasiti nebrojene mlade živote od sigurne pošasti modernog života (alkohol, droga, kocka, kriminal). Dati pri tom 46 puta dragovoljno krv za spas onih kojima je najpotrebnije i na kraju sa suprugom (mojom kopijom), pomoći ovoj državi da jedno divno, obiteljski nezbrinuto dijete, preuzmemo i podignemo u krasnog školovanog i situiranog 21-godišnjeg momka. Nikad mi na um nije padala bilo kakva naknada, bez obzira što sam zbog toga možda nekima ispadao budala, a od mnogih i omalovažavan", dodao je.

"Rano sam upoznao razliku između dobrovoljaca od srca i dobrovoljaca iz interesa"

"Bez obzira što sam kao čovjek u forumima HVZ-a kroz svo ratno i poratno vrijeme obavezno u Zagreb odlazio svojim privatnim vozilom tukavši pri tom Pag-Senj-Velebit, kasnije Liku i gotovo nikad dobio naknadu za gorivo, a da su moje kolege pritom na skup dolazile vatrogasnim vozilima (društava, zajednica i sl.) i dobivali isto jednu dnevnicu kao i ja. Dakle, rano sam upoznao razliku između dobrovoljaca od srca i dobrovoljaca iz interesa, ali sam ostao neumoljiv i oni drugi me nisu mnogo interesirali, mada su dolaskom 21. stoljeća oni jednostavno eskalirali na svim područjima rada dobrovoljnog vatrogastva", napisao je Acivi na Vatrogasnom portalu.

"Sada se dogodilo da se jedna obična, gotovo rutinska intervencija, prstom sudbine, voljom Boga ili ne znam čega, pretvorila u najgoru katastrofu tog našeg Hrvatskog i dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva. Svi smo zanijemili. Nebrojeno mnoštvo, kao i ja osobno, pritiskali smo bjesomučno humanitarni telefon sakupljajući kunu po kunu za pomoć. Veselili se kao mala djeca kad su rasli milijuni čak i više od onoga čemu smo se nadali, oduševljeni kad se napokon i Vlada odrekla svog PDV-a, ej... sakupili smo devet milijuna! Neka, nije nam žao, svi zajedno pretvoreni u jedno veliko srce dali smo zajednički ucviljenim obiteljima pomoć zbog gubitka najmilijih… Sretno im bilo, naši heroji mirno počivaju u ovako zajednički izgrađenim grobnicama obasuti zajedničkom ljubavlju i sjećanjem", nastavio je.

"Obitelji će naplatiti sada duplo tu ljubav i humanizam svojih najbližih prema vatrogastvu i Lijepoj našoj"

"Dali smo to prisjećajući se pritom mnogih vatrogasaca, koji su u Lijepoj našoj pojedinačno doživjeli sličnu sudbinu i nismo njihovim obiteljima ovako zdušno pomogli. Sjetili smo se mnogih gotovo bezimenih heroja hrvatskog vatrogastva! No, ne lezi vraže, u ovoj našoj sredini, u ovoj Lijepoj našoj, izgubljenih vrijednosti, pokopane dobrovoljnosti i poljuljanog humanizma dolazi presuda suda u Šibeniku. Lokalne zajednice i društva koja kubure svakodnevnicu kao i svi mi, pod prisilom ovrhe, stečaja i ostalih tvorevina kapitalizma bit će oguljena za namiru `duševnih boli` pa čak i onima koji te svoje rođake nisu vidjeli mjesecima i godinama prije tragedije! Dakle, obitelji će naplatiti sada duplo tu ljubav i humanizam svojih najbližih prema vatrogastvu i Lijepoj našoj, a da pri tom nisu pitali njih za mišljenje, neće li se i oni u grobu zbog toga okretati", smatra Acivi.

"Da sam mlađi i luđi kao što sam nekada bio, napisao bih svojima, svojoj obitelji: Ako mi se išta dogodi… Da vam tako što nije palo na pamet, ja sam dobrovoljno pristupio tome i nitko me nije na to natjerao, htio sam pošteno odraditi svoj zadatak, htio sam pomoći, htio sam spasiti i to je to… nitko me zavezana nije ukrcao u helikopter…nitko me puškom nije natjerao u vatrogasce to je meni čast i neka ona ničim ne bude okaljana", dodao je.

"Ovako mi ostaje samo jedno, da ne budem više humanitarac, da ne dajem krv, jer bez obzira što sam redovito više puta godišnje davao, ipak sam morao plaćati taksu kad sam išao kod doktor (van svake pameti), da ne dajem nikakve pomoći ugroženima jer se država i onako teško ili nikako ne odriče svog PDV-a, a ugroženi će i onako sudom naplatiti tu svoju ugroženost i možda mi se smijati, da po ugledu na sve veći broj `dobrovoljnih` vatrogasaca počnem naplaćivati to svoje dobrovoljstvo. Nisam i ne mogu biti takav, opet ću nastaviti, ali postavljam sebi pitanje nije li ovo početak kraja `dobrovoljnog vatrogastva` u Hrvata (namjerno naglašavam, jer kod drugih to nije tako). Nebrojeno je mnogo situacija koje se mogu izroditi iz ovoga stanja sadašnjeg vatrogastva… Zato sam jednom rekao i još jednom ću napisati: Nisu ovo odavno vatrogasci u koje sam ja došao davne 1971. godine“, napisao je Acivi. Index.hr

...19:02 [ Komentari (1) ] Isprintaj

TKO ZATVORI VRATA DIMNJAČARU - KAZNA 200 KUNA
[ # ]

KRIŽEVCI
Piše: Ottone Novosel

Globu od 200 kuna platit će građani koji zatvore vrata dimnjačarima Komunalnog poduzeća i ne dopuste im čišćenje dimnjaka, predlaže se izmjenama Odluke o dimnjačarskoj službi i one o komunalnom redu.

Tako ih se želi potaknuti da dopuste čišćenje radi predostrožnosti od požara, jer je 30 kuna po dimnjaku jeftinije od globe. Jednogodišnje iskustvo u radu nove dimnjačarske službe pokazuje da treba ubrzati postupak naplate kazne, pa će to nakon prijave odmah pokretati komunalni redari. U nekim potkalničkim selima vlasnici kuća redom odbijaju dimnjačare uz obrazloženje da sami čiste dimnjake, uglavnom površno, o čemu govore požari na krovištima.

Veće globe od 1000 i 5000 kuna predviđene su za osobe i tvrtke, ako iz neopravdanog razloga ne dopuste čišćenje dimnjaka. Komunalno poduzeće zasad neće poskupiti čišćenje makar su cijene tih usluga veće u drugim gradovima, kaže direktor Goran Gregurek.

I dok su za nemarne građane, koji sebe i susjede izlažu opasnosti, predviđene globe od 200 kuna, masnija kazna od 500 kuna čeka one koji će sušiti rublje, posteljinu ili tepihe na balkonima i prozorima okrenutim prema ulici. U Odluci o komunalnom redu bit će, pak, gotovo neprovediva globa za vlasnike kuća koji u propisanom ruku ne urede vanjski dio zgrade, a sa čime se slaže i Anđelko Nervo, komunalni pročelnik. Večernji List

...18:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TRADICIJU VATROGASTVA NIJE IM PREKINUO NI RAT
[ # ]

SUNJA / BOBOVAC

Dobrovoljna vatrogasna društva i na sunjskom području održala su skupštine. Na tome području obnovljena su gotovo sva društva, čime je nastavljena bogata tradicija vatrogastva duga više od stoljeća.

Jubilarnu 80. skupštinu održali su vatrogasci Bobovca. Njihova je skupština bila zadnja. Predsjednik je Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nikola Lončarević, a zapovjednik Ivo Lončarević. U proteklom su razdoblju više bili zaokupljeni stvaranjem boljih uvjeta rada nego pripremama za natjecanja. Uredili su vatrogasni dom, koji postupno postaje središte društvenog života. Članovi društva lani su gasili četiri požara i sudjelovali u tehničkoj intervenciji, a za ljetne suše mještanima su dovezli 60.000 litara vode.
U ovoj godini planiraju raditi s mladima, usavršavati se i pripremati za natjecanja.

Čak 40 intervencija
Članovi društva "Sunja-Greda" iz Sunje održali su 113. redovnu godišnju skupštinu. U izvješću o radu u protekloj godini, koji je podnio predsjednik DVD-a Vlado Svoboda, piše da je organiziran tečaj za vatrogasna zvanja i da su polaznici dobili priznanja. Vatrogasci su uredili poligon kako bi mogli održati Kup Sunje i općinsko vatrogasno natjecanje.

S ponosom je rečeno kako je društvo bogatije za kombi, kupljen u suradnji s Općinom Sunja i županijskom Vatrogasnom zajednicom, a pomoć je pružio i poduzetnik Davor Vrbanek. Društvo je izašlo 40 puta na intervencije, od kojih su 34 bila na otvorenom te tri požara stambenih zgrada.

Gasili su požar u gospodarskoj i industrijskoj zgradi te na vozilu. - Većinu poslova obavilo je naših 147 odraslih gasitelja i 40 članova mladeži i djece. Moramo još jedanput naglasiti da nam je pomogla sunjska općina i zahvaliti načelniku Josipu Kozariću. Zahvaljujemo i žiteljima Sunje, Grede i Krivaja, koji svojim prilozima pomažu rad društva - kazao je Vlado Svoboda. Večernji List

...18:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JVP KRIŽEVCI UNATOČ POTRESIMA FUNKCIONIRA BESPRIJEKORNO
[ # ]

KRIŽEVCI

Na nekoliko prošlih sjednica Poglavarstva grada Križevaca, kada je na dnevnom redu bilo financiranje ili izvješća o radu gradske Javne vatrogasne postrojbe, kao na pokretnoj traci izmjenjivali su se njezini predstavnici, zapovjednici ili vršitelji te dužnosti.

Bivši zapovjednik postrojbe Ivan Pečarić morao je prošle godine odstupiti s dužnosti jer nije uspio u zadanom dvogodišnjem roku steći potrebnu stručnu spremu, pa ga je u vršenju dužnosti zamijenio Slavko Gotić. On je i formalno za zapovjednika imenovan na četverogodišnji rok početkom prošloga studenoga, no kako se pokazalo, od mandata je odradio svega nekoliko mjeseci. Razlog smjene bilo je njegovo vlastito priznanje da je kupio krivotvorenu diplomu inženjera cestovnog prometa, bez koje ne bi mogao konkurirati za mjesto prvog križevačkog profesionalnog vatrogasca.

K tome, redove Javne vatrogasne postrojbe dodatno su potresli nalazi policijske istrage koji su utvrdili da je u njezinim redovima još jedan pripadnik s krivotvorenom svjedodžbom, ovaj put srednje škole za cestovni promet iz Zagreba. Sve to, mišljenja je gradonačelnik Branko Hrg, ostavilo je u javnosti vrlo lošu sliku o križevačkom vatrogastvu, a stvarna je situacija upravo suprotna.

- Nije nanijeta nikakva niti tehnička niti materijalna šteta, postrojba je funkcionirala uredno što se tiče njezinog profesionalnog posla. Osobe koje su počinile određene prekršaje, ili kako se to već po zakonu zove, će za to odgovarati sukladno propisima i zakonima RH od nadležnih tijela i organa koji provode istrage.

Unatoč potresima, Javna vatrogasna postrojba grada Križevaca u proteklih godinu dana dodatno se opremila vozilima, riješila se odltajmera, zanavljana je oprema, pripadnici su prošli razne edukacije i profesionalno odgovorili na svaku intervenciju i izazov, dodao je Hrg. Do raspisivanja natječaja i izbora novog zapovjednika, njegovu će dužnost vršiti Valent Furmeg. Radio Koprivnica

...16:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SA 11 VATROGASNIH VOZILA GASILI POŽAR
[ # ]

SARAJEVO

Prema prvim nalazima, vatra je izazvana prilikom rezanja starog željeza. Gašenje trajalo više od pet sati... VIDEO

U požaru koji je jučer, 50 minuta nakon ponoći, izbio u krugu firme "Energoinvest" u sarajevskoj općini Ilidža, u potpunosti je izgorjela devastirana hala puna otpada. Vatru su uočili čuvari obližnje TAT-ove zgrade i pozvali su policiju i vatrogasce.

Nadzirali zgarište
Do dolaska ekipa Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo vatrena stihija se razbuktala i zahvatila kompletnu halu, a plamen se, prema priči očevidaca, dizao desetinama metara iznad objekta.U intervenciji je učestvovalo četrdesetak vatrogasaca sa 11 vozila. Punih pet sati nadljudskim naporima borili su se s vatrom koja je gutala stari papir, drveni otpad, aluminij i sve drugo što se u tom prostoru nalazilo.

Tek oko šest sati požar je stavljen pod kontrolu i lokaliziran, a jučer u prijepodnevnim satima još dvije vatrogasne ekipe nadzirale su zgarište.U izgorjeloj, ali i u još nekoliko devastiranih hala u krugu nekadašnjeg sarajevskog giganta "Energoinvesta", već gotovo mjesec radnici zeničke firme "Binela komerc", koja se bavi prometom otpada, skidaju staro željezo, aluminij i sakupljaju stari papir i drvo.

Razbuktao je vjetar
Zenički radnici u hali koja je izgorjela radili su i prekjučer cijeli dan. Za rezanje željeznih pregrada koristili su takozvane brenere, odnosno aparate za autogeno zavarivanje. Pretpostavlja se da su upravo iskra ili užareni djelić sa tog aparata i izazvali požar.
- Nakon što su radnici otišli, to je ostalo da tinja među papirima i drvetom. Uvečer je puhao jak vjetar koji je vatru razbuktao - kazali su nam radnici "Energoinvesta".

Nakon što su vatrogasci završili intervenciju, na uviđaj su izašli pripadnici sarajevskog MUP-a i vještak protupožarne zaštite. Njegovim nalazom potvrđeni su navodi radnika o uzrocima izbijanja požara.

Ukinuta portirnica
"Energoinvest" je s "Binela komercom", kako je ispričao jedan od uposlenika koji se zatekao na mjestu događaja, sklopio ugovor da bi bile očišćene prostorije gdje se uvečer okupljaju narkomani i dolaze osobe koje odnose željezo i drvo.Okupljanja u devastiranim prostorijama učestala su u posljednja dva mjeseca, od kako je zatvorena portirnica na ulazu u krug "Energoinvesta". Dnevni Avaz

...15:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ULAZAK U EU NEĆE UGASITI VOLONTERSTVO HGSS-a
[ # ]

ZAGREB

Nakon napisa u tisku, a u kontekstu skorog ulaska u EU, kako bi Hrvatska gorska služba spašavanja svojom reorganizacijom trebala unesrećenima naplaćivati troškove njihova spašavanja, te se na taj način početi sama financirati, HGSS je to opovrgnuo i pojasnio smjernice.

Demantirajući objavljenu tvrdnju "...u državama EU sve gorske službe spašavanja ustrojene su kao profesionalne jedinice, a kod nas je GSS i dalje volonterska udruga", HGSS navodi:

"Ne samo da u svim državama EU gorske službe spašavanja nisu „profesionalne jedinice“ nego je takve primjere teško i pronaći. Svi naši susjedi, a to znači i tri članice EU -Italija, Slovenija i Mađarska, imaju volonterske gorske službe spašavanja. Možemo nabrojiti još jako puno zemalja s volonterskom službom počevši od alpskih zemlja koje imaju najdužu tradiciju gorskog spašavanja, najveće i najteže akcije spašavanja a to su, uz navedene Sloveniju i Italiju, još Austrija, Njemačka i Švicarska. Naravno, tu su i brojne druge zemlje s volonterskom službom. Praktično sve zemlje na svijetu koje uopće imaju gorsku službu spašavanja imaju je ustrojenu na volonterstvu.

Iznimke mogu biti neki nacionalni parkovi s velikim brojem nesreća u kojima su gorski spašavatelji plaćeni za svoj posao, ali i oni u pravilu dolaze iz redova i pod nadzorom su volonterskih službi.

Veliko i specifično stručno znanje koje samo rijetki imaju (alpinizam, spelologija, planinarsko skijanje, višednevni boravci u planini i sl.) uvjetovali su da je daleko najefikasniji način gorskog spašavanja upravo volonterstvo. Takve službe puno su učinkovitije od profesionalnih službi i, što za porezne obveznike ili spašene nije zanemarivo, značajno jeftinije.

Ipak, gorsko spašavanje košta, neovisno o tome da li je volontersko ili profesionalno. Modeli financiranja su različiti. Od financiranja iz proračuna države i lokalnih zajednica, iz ulaznica u nacionalne parkove do financiranja iz dobrovoljnih priloga u zemljama u kojima građani imaju jaku tradiciju davanja dobrovoljnih priloga (kao npr. u Velikoj Britaniji i SAD koje naravno isto imaju volonterski GSS).

Možda je najčešći model da se helikopterski dio akcije spašavanja naplati (dakle troškovi leta) dok sama gorska služba spašavanja rijetko gdje naplaćuje svoj rad direktno od spašenih kako se to sugerira u navedenom članku. I troškovi leta u pravilu se plaćaju iz osiguranja i rijetki plate direktno iz svog džepa. Financiranje rada GSS-a direktno od spašenih je teško ostvarivo jer, podsjećamo čitatelje, spašavanje je samo jedan dio aktivnosti (i to manji) gorskih službi spašavanja. Puno više vremena, truda i energije gorske službe ulažu u preventivni rad, kako bi nesreća bilo što manje, a što je posao koji se ne može naplatiti spašenima.

Možemo samo još jednom uvjeriti hrvatske građene da Hrvatska gorska služba spašavanja nikada nije, niti ima namjeru od spašenih naplaćivati spašavanje. I ne samo da to ne zahtijeva EU, nego (osim u dijelu troškova helikoptera) nije ni praksa u EU.

U Sloveniji, koja se spominje u članku a koja kao alpska zemlja ima jednu od najboljih gorskih službi spašavanja, GSS nikada nije naplatio niti jedno jedinio spašavanje. Samo u slučaju alkoholizma ili očiglednog nemara, u Sloveniji će policija ili Državna uprava za zaštitu i spašavanje pokrenuti kazneni postupak i tim temeljem naplatiti troškove spašavanja i to samo u dijelu helikopterskog leta, ali ne i troškove GSS-a. Takvih je slučajeva u zadnjih 10 godina u Sloveniji bilo tri. Možemo uvjeriti naše građane, koji u velikom broju planinare u Sloveniji, da slovenski GSS ne naplaćuje niti ima namjeru naplaćivati troškove spašavanja. Dakle, u Sloveniji je, uz poštivanje osnovnih pravila ponašanja, spašavanje potpuno besplatno, baš kao i u Hrvatskoj. Za ostale zemlje treba provjeriti kakva je situacija (isto kao što treba provjeriti kakva je situacija sa zdravstvenim osiguranjem) i ako treba platiti dodatno osiguranje koje će pokriti troškove helikopterskog spašavanja.

Isto tako možemo poručiti svim građanima, ali i brojnim volonterima u Hrvatskoj (vatrogasci, zaštitari prirode, socijalni rad, ...) da volonterstvo ulaskom u EU ne samo da neće izgubiti na značaju nego će suprotno od toga još više doći do izražaja. Mnogi će poslovi u ovoj državi koji se sada ne obavljaju ili ih obavljaju profesionalci, upravo po uzoru na EU, doći u domenu volontera. Tako smo sigurni da će, ulaskom u EU, a po uzoru na primjerice Veliku Britaniju i Island koje imaju najbolje službe spašavanja na moru (naravno volonterske), i Hrvatska ustrojiti volontersko spašavanje na moru.

dr.sc. Hrvoje Dujmić Pročelnik Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a Cropress

09.04.2008. ...22:39 [ Komentari (1) ] Isprintaj

NEPOSLUŠNO ŠTENE POSTALO VRLO USPJEŠAN VATROGASAC
[ # ]

LOS ANGELES
Piše: Alen Besedić

Dalmatiner Wilshire bio je izvan kontrole prije no što ga je 'šaptač psima' Cesar Millan uzeo u svoje ruke. Od tada spašava živote u Los Angelesu

Cesar ima nevjerojatan dar kada je riječ o psima. I najneposlušniju životinju može promijeniti. Njegova emisija "The Dog Whisperer" postala je popularna diljem SAD-a, a njega smatraju čovjekom koji kao da može čitati misli čovjekovu najboljem prijatelju. Prema njemu, oni koji moraju učiti su vlasnici pasa, a ne sami ljubimci. Primjer dalmatinera, koji živi u vatrogasnoj postaji u Los Angelesu, najbolje pokazuje koliko Millan dobro radi.

Vatrogasci u 29. vatrogasnoj jedinici nikako nisu mogli na kraj s neposlušnim Wilshireom pa su u pomoć pozvali poznatog 'šaptača psima'. Wilshire je uvijek bio neposlušan. Nije se znao ponašati ni u kuhinji, niti u stanici, a pogotovo ne u blizini kamiona. Jedan dan kada su kamioni išli na hitnu intervenciju, istrčao je iz stanice na sred prometne Wilshire Boulevard gdje ga je umalo pregazio auto. Taj dan vatrogasac Ryan Penrod shvatio je da mu jedino Millan može pomoći.

Za samo nekoliko dana radio je s vatrogascima, a kroz godinu dana spašavao je živote učeći djecu kako pobjeći od požara. Penrod i Wilshire uče tisuće djece manevrima koji će im spasiti život.
- Vratio nam je desetorostruko više od onoga koliko smo mi uložili u njega. Nitko nije mogao zamisliti da će biti ovako koristan - priča Penrod. Iza Cesara ostaje još jedan uspješno riješen slučaj. 24 sata

...16:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRIRODNE POJAVE UZROK TRAGEDIJI NA KORNATIMA
[ # ]

ZAGREB

Kornatska tragedija, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, nije uzrokovana ljudskom pogreškom, već je do nje došlo zbog prirodnih pojava, zaključak je to stručne skupine koja je svoje izvješće od oko 600 stranica uputila Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Voditelj stručne skupine i ravnatelj Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja Branko Smrekar, Hini je izjavio da je, nakon više od pola godine rada, završeno izvješće koje je potvrdno odgovorilo na pitanje je li do tragedije moglo doći zbog prirodnih pojava koje nitko nije mogao predvidjeti.

Smrekar je rekao da skupina, sastavljena od 53 stručnjaka za razna područja, nije tragala za mogućim krivcem, jer je to stvar suda i drugih tijela, ali pokušala je otkriti i utvrditi sve okolnosti stradanja vatrogasaca.Pritom su, kaže, proveli velik broj analiza, vještačenja i proračuna vezanih uz uzrok požara, meteorološke prilike, konfiguraciju terena, vegetaciju, sustav veza, upravljanja i zapovjedanja, zaštitnu odjeću i obuću, opremu, način ozljeđivanja, uzrok smrti te spašavanje i medicinsku skrb.

O pojedinostima izvješća nije želio govoriti, no kazao je da, prema nalazu, pogibiju vatrogasaca nije skrivio vojni helikopter.-"Iz nama dostupnih podataka, nije bilo nikakvog curenja goriva", kazao je Smrekar.
Neke obitelji poginulih vatrogasaca za nesreću krive helikopter i sumnjaju u preliminarne rezultate istrage, koji govore da je tragediju najvjerojatnije izazvalo naglo jačanje požara, tzv. eruptivni požar.

Smrekar je rekao da je skupina, osim analize okolnosti stradavanja vatrogasaca, u izvješću predložila 60-ak mjera kojima bi se poboljšao cjelokupni sustav vatrogastva, zaštite i spašavanja, pri čemu su uzete u obzir i preporuke svjetski priznatih stručnjaka.Najavio je da će izvješće skupine, koju je desetak dana nakon kornatske tragedije osnovao MUP, javno predstaviti nakon što se s njim upozna Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Smrekar je ustvrdio da je skupina kojoj je bio na čelu, posao završila "razmjerno brzo" te da su u nekim sličnim tragedijama u svijetu istrage trajale i više godina.Sudska istraga o kornatskoj tragediji, koju je preživio jedino vatrogasac Frane Lučić, još uvijek traje na šibenskom Županijskom sudu.

Pet obitelji poginulih vatrogasaca, danas su na Općinskom sudu u Šibeniku dobile parnicu i ukupno 3,5 milijuna kuna za duševne boli zbog gubitka bliske osobe. Riječ je o nepravomoćnoj presudi, a u petak bi sud trebalo odlučiti o odštetnim zahtjevima još triju obitelji. (hina)

...16:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GASILI I U SLOVENIJI
[ # ]

MURSKO SREDIŠĆE

Na redovnoj godišnjoj skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mursko Središće zapovjednik Rajko Bogdan dao je izvješće o radu u prošloj godini. Istaknuo je da je u razdoblju između dviju godišnjih skupština Društvo imalo 20 intervencija gašenja požara, od kojih je 12 bilo na otvorenom. Sudjelovali su i u gašenju požara kod slovenskih naselja Kolonija i Pince.

U tri navrata dobrovoljci su sudjelovali u tehničkim intervencijama poput pranja ceste, ispumpavanja bunara.
- Uz to, sudjelovali smo na natjecanjima na kojima su nas predstavljali mladi i seniori. S djecom se radilo na vježbama tijekom kolovoza kako bi bili spremni za natjecanja u rujnu gdje su zauzeli četvrto mjesto, a za odličan uspjeh zaslužni su voditelji Stjepan Barat i Marko Žganec. Seniore je pripremao dozapovjednik Kristijan Novak, a plasman na treće mjesto također je za čestitke.

Obavili smo niz vježbi, pet naših članova sudjelovalo je u tečaju za zvanje vatrogasac, tijekom mjeseca zaštite od požara ispitani su javni bunari i ukupna hidrantska mreža na području Grada. Od nekadašnjeg poduzeća MTČ Pozamanterija Mursko Središće dobili smo nešto opreme, a prije mjesec dana od Javne vatrogasne postrojbe primili smo na korištenje uređaj za rezanje s pripadajućim alatom, tako da više ne trebamo agregat jer imamo motorni pogon - rekao je između ostalog Bogdan. List Međimurje

...15:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POTPUNO RASTROJEN DIVLJAO DOK MU JE STAN GORIO
[ # ]

ZAGREB
Piše: Hajdi Karakaš Jakubin/EPEHA
Foto: Damir Krajač/CROPIX

Dok je vatrena stihija gutala dom Davora Staudta (43) u Ulici Borongaj aerodrom 7. u srijedu u gluho doba noć, vlasnik stana je zbog psihičke rastrojenosti ispred stambene zgrade vikao, uništavao metalnim odvijačem automobile svojih susjeda, trgao poštanske kasliće te razbijao vlastitu garažu nadomak zgrade. VIDEO

Desetak šokiranih stanara koji s Davorom dijele stubište i ulaz kažu da su pravim čudom spasili živu glavu, i to zahvaljujući Davorovoj buci koju je proizvodio oko dva sata poslije ponoći.

- Čula sam razbijanje stakala i viku, pa sam pogledala kroz prozor i ugledala Davora u donjem rublju kako mi odvijačem lupa po staklu vozila i 'ukrašava' lim. Pokušavala sam ga smiriti, ali se nije dao. Onda sam ugledala kako kroz prozore Davorova stana suklja vatra i dim.

Zvala sam vatrogasce koji su stigli za deset minuta i borili su se s vatrom sve do zore - ispričala nam je nakon neprospavane noći stanarka s prvog kata Sanja T.G., naglasivši da Davor nije lupao i pravio nered, svi bi izgorjeli i ugušili se u dimu. Zgroženi stanari kažu kako je Davor prije nekoliko dana navodno viđen kako hoda gol po kvartu. No iako je, kažu, sudjelovao u Domovinskom ratu i prošao vinkovačko bojište, to stanje njegova 'ludila' ne proizlazi od toga.

Pukao je, tvrde, nakon smrti roditelja koji su mu u vrlo kratkom roku, jedan za drugim umrli od raka. - Susjedu Mladenu koji stanuje ispod njega, navodno je pozvonio tu večer oko 19.30 sati te mu rekao 'Svi ćete vi naj… jer svi se vi bijelo roblje!' No tada nitko nije ni slutio da će nekoliko sati kasnije totalno puknuti.

Sve je izgledao kao da je namjerno potpalio stan svojih pokojnih roditelja u kojem živi cijeli život - zaključila je Davorova susjeda Sanja, naglasivši kako je on povučen muškarac, da živi samačkim životom te da zna popiti i biti agresivan 'kad mu dođe'. Susjedi još kažu kako s Davorom zapravo nikad nisu imali problema. Donedavno je radio u jednoj fotokopiraonici gdje je, tvrde, dobio otkaz.

Prema policijskom izviješću, požar je buknuo između 2 i 3 sata iz još neutvrđenog razloga. Stan je u potpunosti izgorio, a vlasnik stana kojeg su zatekli na mjestu događaja oštetio je dva vozila među kojima i vatrogasno.

A zbog pada žbuke s fasade zgrade gdje je izgorio stan, oštećen je još jedan automobil. S Davorom se, kažu u PU zagrebačkoj, nije moglo razgvarati jer je bio u rastresenom stanju pa je i policijski očevid u njegovu domu 'stopiran' dok Davor ne 'dođe k sebi'. Trenutačno je na hospitalizaciji u KB-u Dubrava. Jutarnji List

...15:35 [ Komentari (2) ] Isprintaj

ZAPALIO STAN PUN SMEĆA
[ # ]

Živio u katastrofalnim uvjetima

MOSTAR

Povrijeđeni Zlatko Šehić (60) smješten na Odjel neuropsihijatrije...

Zahvaljujući brzoj intervenciji mostarskih vatrogasaca, duševni bolesnik Zlatko Šehić (60) ostao je gotovo neozlijeđen u nedjelju oko 23 sata, kada mu je vatra zahvatila cijeli stan u ulici Kralja Petra Krešimira IV u centru Mostara.Portparol MUP-a HNK Srećko Bošnjak rekao je da je Šehićev stan u potpunosti izgorio, dodavši da je požaru, najvjerovatnije, prethodilo neoprezno korištenje otvorenog plamena.

Bošnjak je istaknuo kako je Šehić u ovom stanu živio u katastrofalnim uvjetima na šta, kako je rekao, ukazuje i činjenica da je u gotovo svim prostorijama bilo nabacano smeće u visini od gotovo jednog metra.Stanari ove zgrade već su odavno negodovali zbog smrada koji se širio iz Šehićevog stana i kazali da je bilo samo pitanje vremena kada će doći do požara, s obzirom na to da se radi o duševno oboljelom čovjeku.Šehić je jučer smješten na Odjel neuropsihijatrije RMC "Dr. Safet Mujić", a doktori su rekli da je zadobio opekotine i manje ozljede na nozi, dok njegovo psihičko stanje nisu htjeli komentirati. Dnevni Avaz

...15:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

USUSRET 4.SUSRETU VATROGASNIH BLOGERA I WEBMASTERA
[ # ]

TUHELJ

Na blogu http://slavek1.blog.hr izašla je i službena pozivnica za 4.susret vatrogasnih blogera i webmastera. Ovaj puta posjetit ćemo naše lijepo Zagorje i uživati u poznatoj zagorskoj dobrodošlici. Na blogu Duha vatrenog možete pročitati Dnevni red , te stoga se zamoljavaju svi oni koji će se odazvati na ovaj susret da se pripreme za diskusiju kako bi se što više i što kvalitetnije obradile zadane teme.

...12:00 [ Komentari (4) ] Isprintaj

TREČA GRUPA VZG SVETA NEDELJA NA ŠKOLOVANJU
[ # ]

ZAGREB
Piše: Damir Marenić

Treča grupa polaznika VZG Sveta Nedelja ,njih 16 danas je započela svoj tečaj osposobljavanja za specijalnost za aparate za zaštitu dišnih organa. Uz tručno predavanje vatrogasnog instruktora Matu Frančeševića prva tri sata prošla su nevjerovatno brzo i svi polaznici su se suglasili da je predavanje bilo više nego zanimljivo i stručno.

Tako su se u prvom danu susreli sa temama kao što su dišni aparati, filteri i njihova podjela, aparati za disanje ili izolacijski aparati te njihova osnovna podjela. Zaštitna maska i njezini djelovi te na kraju IZO aparati za spašavanje. Instruktor Mato je svako malo iznio primjer iz stvarnog događaja kako bi imali što bolju predođbu o onome što se govori u temi. Ekipa sutra nastavlja sa radom u radionici a sa sobom moraju ponjeti izo-aparat i masku kako bi mogli raditi na vježbama.

08.04.2008. ...21:57 [ Komentari (0) ] Isprintaj

"NITKO NIJE KRIV ZA KORNATSKU TRAGEDIJU"
[ # ]

ŠIBENIK

Kornatska tragedija nije uzrokovana ljudskom pogreškom! Zaključak je to posebne radne skupine koja je mjesecima proučavala okolnosti stradanja vatrogasaca. Priroda je učinila svoje i to nitko nije mogao predvidjeti, tvrde članovi skupine. Njihovo izvješće zaprimilo je Vijeće za nacionalnu sigurnost, a istraga ide dalje. Više doznajte u videoprilogu RTL-ovog Luke Rukavine.

...21:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U KEMIJSKOM INCIDENTU NASTRADALI VATROGASCI
[ # ]

Ministri Dragan Šutanovac, Tomica Milosavljević, Slobodan Milosavljević i Dragan Đilas obišli su na VMA povređene u eksploziji i požaru u fabrici Galenika Fitofarmacija (FoNet)

ZEMUN

Protiv odgovornih osoba u "Galenici Fitofarmacija" biće podnjeta krivična prijava zbog zagađenja životne sredine i izazivanje opće opasnosti po zdravlje ljudi. Ministarstvo za zaštitu životne sredine je priopčilo da je, na osnovu dobijenih preliminarnih rezultata iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine tom poduzeću privremeno zabranila proizvodnju pesticida.

Zabrana važi do dostavljanja Izvještaja o ispitivanju tehnološkog procesa u pogledu mogućeg štetnog utjecaja na životnu sredinu.Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je danas dostavio ministarstvu zaštite životne sredine, preliminarni izveštaj o ispitivanju uzoraka zraka uzetih u toku požara nastalog u tvornici "Galenika Fitofarmacija" u nedjelju navečer. VIDEO

U izvešću je konstatirano da su koncentracije dimetoata u zraku veće od normiranih: dva do tri puta veće na mjernom mjestu u naselju Altina (pored autoputa) i naselju Zemun Polje, tri puta veće u industrijskoj zoni Zemun i na lokaciji blizu Robne kuće "Metro", a bile su povećane i u južnom dijelu naselja Batajnica.

Vatrogasci pušteni sa VMA
Sa Vojnomedicinske akademije otpušteno je 25 osoba hospitalizovanih nakon kemijskog incidenta u tvornici "Galenika Fitofarmacija".Dva pacijenta sa opekotinama su zadržana na bolničkom lječenju, a na osnovu do sada urađenih pregleda i primjenjenih mjera lječenja očekuje se da će i oni biti pušteni tokom narednog dana. U toku prijepodneva u Toksikološku ambulantu Centra hitne pomoći VMA na preventivni pregled javilo se još 27 vatrogasaca koji su sudjelovali u sanaciji incidenta, koji nisu imali nikakve subjektivne tegobe.

Prethodne večeri i noći u VMA je, posle kemijskog incidenta u "Galenici Fitofarmacija", primljeno 29 osoba, koje su učestvovale u gašenju i sanaciji požara, među kojima je bilo 20 pripadnika Vatrogasne brigade Beograd, sedam radnika "Galenike" i dva pripadnika MUP-a.Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević ocijenio je danas da su sve nadležne službe dobro reagirale poslije ekslozije u zemunskoj tvornici "Fitofarmacija Galenika" i potvrdio da je situacija "pod kontrolom".

Loše stanje vatrogasne službe
Nakon sinoćne eksplozije skladišta pesticida u Galenici čak 22 vatrogasca su završila u bolnici. Ova nesreća ponovo podsjeća na nedovoljnu opremljenost vatrogasne službe u Srbiji.U vatrogasnoj jedinici Beograd kažu da ipak nije loša opremljenost dovela do jučerašnje ozljede vatrogasaca.

"Nažalost, to je splet okolnosti, pripadnici vatrogasne brigade Beograd, imali su adekvatnu opremu... ali nikakav efekat nije bio korištenjem tih odijela, pošto se radilo o visokoj temperaturi, o plamenu, pa su se ta odijela topila", rekao je Mile Jovičić, zapovjednik vatrogasne brigade

Ipak, u vatrogasnu opremu u Srbiji dugo se nije ulagalo, pa su neophodna velika sredstva da bi se stanje dovelo u red.Vatrogasci su donedavno i TV spotovima ukazivali na to da su neka vozila starija od vatrogasaca.Primjera radi, jedno zaštitno odijelo košta 1.500 - 2.000 eura, a u ovom trenutku potrebno je nabaviti bar 2.000 takvih odijela.

"Naš osnovni cilj je da nezaštićene vatrogasce ne šaljemo ni na kakvu intervenciju. Što se tiče opreme kojom raspolažemo, mi imamo jedan dio dobre opreme, međutim to nije dovoljno da bi se brže i efikasnije radilo na svakom mjestu. Mi smo prinuđeni da iz glavnih jedinica gde nam se nalazi oprema, šaljemo ljude, ali to uzrokuje duže vrijeme stizanja na mjesto akcidenta", kaže Đorđe Babić iz MUP-a Srbije.U svakom momentu za sigurnost Beograđana brine oko 125 vatrogasaca, što nije dovoljno za broj stanovnika i infrastrukturu Beograda. opširnije....

...21:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR KOD ČAKOVCA
[ # ]

Pozar kuce u Brezju 2008
Foto: Cizma

SELNICA

Kod Čakovca 8. travnja oko 1.35 sati u mjestu Selnica u ulici Merhatovec planula je vatra u obiteljskoj kući u vlasništvu Z. R.Požar su oko 3.30 sati ugasili čakovečki vatrogasci uz pomoć četiri navalna vozila, a uzrok požara i počinjena šteta utvrdit će se očevidom.

...15:46 [ Komentari (1) ] Isprintaj

SEAT IBIZA U PLAMENU
[ # ]

FotoArhiva Varenih Vjesti

IVANIĆ-GRAD

Rano jutros, 8. travnja, oko 0,25 sati na području Ivanić Grada, Franje Jurinca, na benzinskoj postaji MUFLON iz zasada neutvrđenog razloga došlo je do požara osobnog automobila marke Seat Ibiza zagrebačkih registracijskih oznaka u vlasništvu hrvatskog državljanina Z.J.(1963.). Požar su ugasili vatrogasci grada Zagreba, a očevid će se obaviti u jutarnjim satima, nakon čega slijedi nadopuna Informacije. PUZ

...15:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U STANIĆIMA UGROŽAVA 20-TAK KUĆA
[ # ]

STANIĆI
Piše: Živana Šušak

Oko 18 sati buknuo je požar između Lokve Rogoznice i mjesta Čelina Stanići koji se zbog jakog juga širi u dva smjera, prema Omišu i prema Dinari. U ovom trenutku vatrom je ugroženo 20-ak obiteljskih kuća u mjestu Staro Selo Čelina.

Požar se nošem jugoistočnim vjetrom velikom brzinom širi zapadno prema Omišu i trenutno radimo na obrani 20-ak starih kuća u Starom Selu a ukoliko požar tu ne zaustavimo bit će ga teško dalje obuzdati - izjavio je za Radio Dalmaciju Ivan Kuvačić, zapovjednik omiških vatrogasaca.

Istočni dio požara lagano se širi prema Lokvi Rogoznici suprotno od vjetra te će i njega biti teško ugasiti jer od ceste do brda Dinare ima najmanje kilometar linije požarišta, rekao je Kuvačić.

Trenutno je opožareno 10-ak hektara ali požar se širi velikom brzinom. U gašenju sudjeluju svi raspoloživi vatrogasci s omiškog područja a zatražena je i pomoć iz Splita.Radio Dalmacija

07.04.2008. ...20:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KOZLEVAC: OVOGODIŠNJI VATROGASNI PRORAČUN 15 MILIJUNA KUNA
[ # ]

PULA

Služba zaštite i spašavanja Istarske županije ovogodišnju protupožarnu sezonu dočekuje spremna, a posebnu pozornost nakon kornatske tragedije bit će usmjerena na osobnu zaštitu i opremu vatrogasaca te na njihovu dodatnu izobrazbu, kazao je zapovjednik Zapovjedništva zaštite i spašavanja Istarske županije Dino Kozlevac na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.

Po njegovim riječima samo u vatrogastvu ove je godine za pripremu sezone i posebne mjere izdvojeno četiri milijuna, a za cijelu službu oko 15 milijuna kuna. Govoreći o prošlogodišnjim rezultatima i akcijama pulskih gasitelja, Kozlevac je naglasio kako su prošle godine vatrogasci intervenirali 2357 puta, od toga 1037 u gašenju požara, od kojih je 570 bilo na otvorenu prostoru. To je jedan posto manje požara na otvorenu nego lani, a ti rezultati su ostvareni i zahvaljujući učinkovitu videonadzoru u Istarskoj županiji.

Naime, kako se danas čulo, u Istri je osposobljeno 29 kamera koje nadziru stanje na terenu pa vatrogasci prema tome mogu pravodobno inetrvenirati u gašenju požara. barkun.hr

...17:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR TRAFOSTANICE NA RADNIČKOJ CESTI
[ # ]

ZAGREB

Oko 11 sati na križanju Vukovarske i Radničke ceste u Zagrebu dogodila se eksplozija trafostanice. U roku od tri minute na mjesto događaja došli su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe, Zagreb Parkinga i policije te otpočeli intervenciju. VIDEO

Požar je ubrzo stavljen pod nadzor, nakon što su se čule dvije manje eksplozije. Pogledajte eksluzivni video zapis eksplozije zbog koje su brojna poduzeća u Radničkoj i dalje bez električne energije. Sutra.hr

...16:40 [ Komentari (2) ] Isprintaj

OBNOVLJEN VATROGASNI DOM U NEBOJANU
[ # ]

NEBOJAN
Piše: Marin Fran

Prije tri godine pokrenuta inicijativa za obnovu, sad je već u funkciji.............

Tri su požara gasili prošle godine članovi DVD-a Nebojan. Dva je puta gorilo raslinje, a prilikom gašenja kuće morali su zvati i Javnu vatrogasnu postrojbu iz Petrinje. Članovi su bili aktivni i na ostalim poljima. Tako su radili na svom domu, asfatirali su prilaz. To su najvažniji događaji iz prošlogodišnjeg rada o kojemu je govorio Davor Aberlić, predsjednik DVD-a.

Prošle je godine za rad utrošeno oko 85 000 kn. „Ove ćemo se godine odazvati na akcije gašenja požara, provoditi aktivnosti u svibnju, raditi na pomlađivanju društva. Provest ćemo školske i ostale vježbe, sudjelovati na natjecanjima i razvijati međusobno uvažavanje. Sukladno mogućnostima nabavljat ćemo opremu. Za dvije godine proslavit ćemo i 40 godina rada.“, istaknuo je u planu za ovu godinu, tajnik Josip Aberlić.

Na godišnju skupštinu održanu u subotu, pozvali su i najstarije članove. Jedan od njih je Janko Šrkinjarić koji je bio među osnivačima. „Nakon osnutka, nabavili smo odijela, napravili smo metalnu ogradu, kupili smo tamburice i ostale instrumente. Sa malo zalaganja mogu se postići dobri uspjesi.“, istaknuo je u svom obraćanju. Sjećajući se proteklog vremena ne pamti na sreću veće požare.

Zamjenik gradonačelnika dr.Krešo Kovačiček prisjetio se nedavne prošlosti i obnove doma. „ Prije tri godine u ovoj pomoćnoj smo prostoriji razgovarali kako obnoviti DVD. Uz ovu tradiciju u Nebojanu, bila bi šteta da ideja nije pala na plodno tlo. Od tada smo Ljubo Orabović i ja u Poglavarstvu lobirali i rezultat je tu.

Nismo samo mi uložili, već su i Nebojančani. Prošle ste godine sami radili na obnovi krova. Pokazali ste što se može napraviti. Uloženo je 170 000 kn i to nije bačen novac. Vas je 58, a puno je i mladih kojima će to ostati.“, ističe Kovačiček.Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje Ljubo Orabović je istaknuo kako mu je drago da su i u Nebojanu dignuli društvo.

-„Završavamo sa skupštinama. Zadovoljan sam s radom svih DVD-a i vidi se da smo puno napravili. Zajednica je naručila 60 vatrootpornih odijela koje ćemo prema potrebama podijeliti DVD-ima, da možete biti sigurniji prilikom rada. Sve ćemo vatrogasce upoznati s novim dostignućima vatrozaštite.“, istaknuo je Orabović. Petrinjski radio

...15:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

"POLO" SE ZAPALIO U VOŽNJI
[ # ]

TEŠANJ

Vozač nije povrijeđen, a brzom intervencijom tešanjskih vatrogasaca požar je ugašen...

Pored magistralnog puta Doboj - Banja Luka, u Žabljaku kod Tešnja, preksinoć oko 20.30 sati izbio je požar na automobilu "polo" kojim je upravljao Ermin Mešić iz Lepenice kod Tešnja. Vozač nije povrijeđen, a brzom intervencijom tešanjskih vatrogasaca požar je ugašen. Automobil je u potpunosti uništen.

- Dobili smo dojavu s benzinske pumpe udaljene tridesetak metara od automobila u plamenu. Srećom, stigli smo na vrijeme, jer postojala je bojazan od ekplozije i širenja požara - kazao nam je Muharem Hujdur, zapovjednik vatrogasne patrole iz Tešnja.

- Vozio sam prema Jelahu i odjednom osjetio miris paljevine, a potom je u unutrašnjost vozila počeo ulaziti dim. Uspio sam automobil zaustaviti pored puta i istrčati van kada je izbio požar - ispričao nam je Mešić.
Vozač Mešić istakao je da sve ipak dobro završilo.Očevid su obavili pripadnici PU Tešanj. Dnevni Avaz

...14:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU VIKENDICE UMRO ČOVJEK
[ # ]

ŽIROVNICA

U gašenju požara vikendice, na gornjem katu vatrogasci na podu našli ležati 42-godišnjeg muškarca i iznjeli ga napolje.Muška osoba najvjerojatnije se ugušila ugljičnim monoksidom. U akciji gašenja sudjelovalo je 17 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca iz Jesenic, Smokuča i Zabreznice. Na objektu je nastala šteta procjenjena na oko 10.000,00 eura. U približno isto vrijeme gorenjski su vatrogasci gasili požar u Ovsišahu u općini Radovljici gdje je također gorjela vikendica.

...13:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZBOG KVARA NA MOTORU PLANUO AUTO
[ # ]

VUKOVAR
Piše: Ivana Samaržija

Gorjela je hauba, a vatra je već počela prodirati u unutrašnjost automobila. Vatrogasci su u samo nekoliko sekunda bili tamo, kaže očevidac VIDEO

Konobar je počeo vikati da gori auto na cesti. Istrčali smo iz kafića, a ulica je bila puna dima. Automobil je stajao nasred raskrižja, valjda je dečko samo istrčao iz njega kada je vidio vatru. U plamenu je bio cijeli prednji dio, priča Marko Vidović koji je u subotu u Vukovaru oko 20.30 snimio automobil u plamenu.Peugeot 106 planuo je zbog kvara na motoru. Vatru su ugasili vukovarski vatrogasci. Mladi vozač nije se ozlijedio jer je na vrijeme izašao iz automobila.
- Vatrogasci su došli za nekoliko sekundi, a vatra je već počela prodirati i u unutrašnjost vozila - kaže Marko.
PU vukovarsko-srijemska štetu je procijenila na 25.000 kuna. 24 sata

06.04.2008. ...15:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POGINUO FRANE VUKIĆ, UREDNIK ZADARSKOG LISTA
[ # ]

Unisteni automobil poginulog Frane Vukića

VRSI

Zamjenik glavnog urednika dnevnika «Zadarski list» i dugogodišnji sportski novinar Frane Vukić (37), na mjestu je poginuo neposredno prije dolaska kući u trostrukom sudaru na cesti na predjelu Duševića mlin u mjestu Vrsi gdje je živio.

Vraćajući se iz disco cluba «Bonaca» u Vrsima na Vukića su «fiat bravom» frontalno naletjeli Mario Katić(23) i Mate Lazanja (18) iz Krneze, nakon čega su u njih udarili njihovi prijatelji Ive Miočić (21), Roko Katić i Mate Matak koji su vozili iza njih u «nissan sunnyu».

U stravičnom udaru Frane Vukić koji je bio sam u «fiat bravu» poginuo je na licu mjesta, dok je vozač drugog «fiat brava» Mario Katić zadobio frakturu lubanje te je tijekom noći operiran u zadarskoj Općoj bolnici gdje se se, kako doznajemo, još nalazi u životnoj opasnosti. U bolnici je sa lakšim ozlijedama zadržan i Mate Lazanja dok su ostali sudionici nakon pregleda otpušteni kući.

Očevidom je utvrđeno da je Katić, protiv kojeg je podignuta kaznena prijava, zbog neprilagođene brzine u okuci izgubio kontrolu nad automobilom nakon čega je ušao u suprotni prometni trak te se izravno sudario sa Vukićem.

- Nakon što sam uspio odblokirati vrata otišao sam vidjeti gdje je Mario. Ugledao sam mu noge ispod zida pet metara od automobila i shvatio da je proleti kroz staklo. Otišao sam do automobila Frabne Vukića ali nisam mogao ništa učiniti. Auto je bilo potpuno smrskano a do Frane se nije moglo doći. Poslije su ga vatrogasci izvukli kroz krov, kazao je Roko Katić, koji je jučer sa prijateljima došao obići mjesto nesreće na kojem su mještani još od ranog jutra počeli paliti svijeće. Slobodna Dalmacija

...15:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

STRAVIČAN SUDAR AUTOMOBILA I AUTOBUSA U VRBASU
[ # ]

VRBAS

U teškoj prometnoj nesreći koja se jučer dogodila u Vrbasu ,u ulici Svetozara Markovića kod broja 144 petero mladih ljudi je izgubilo živote.

U nesreći je poginulo svih pet putnika koji su se nalazili u putničkom vozilu “opel kadet” koji je prešao na suprotnu stranu i sudarilo se sa autobusom vrbaskog poduzeća “JP Vrbas” koji se kretao u pravcu Novog Sada .Iako jučer popodne još uvijek nije bilo potvrđenih podataka o nastradalima, radi se o grupi mladih ljudi starosti od 17 do 30 godina. Prema riječima Sreća Vučenova, istražnog suca iz Vrbasa, do nesreće je najvjerovatnije došlo kada je putničko vozilo zakačilo jedan parkirani automobil, prešlo u suprotnu traku i direktno se sudarilo sa autobusom vrbaskog prijevoznog poduzeća.

Žitelji ulice Svetozara Markovića kažu da su u trenutku nesreće čuli snažan udarac. Kada su izašli na ulicu, vidjeli su jeziv prizor.
- Jedan biciklista odbacio je bicikl i krenuo da pomogne unesrećenima, ali auto je bio toliko uništen da čovjek nije mogao ništa da učini. Hitna pomoć i policija došli su veoma brzo i krenuli sa izvlačenjem nastradalih iz olupine. Vatrogasci su morali da sjeku djelove auta kako bi se došlo do nastradalih.

Na mjestu događaja je preminulo četvoro putnika, dok je Dejan Kovačević podlegao povrjedama u vrbaskoj bolnici. Ulica u kojoj se dogodila nesreća bila je blokirana nekoliko sati. Dnevnik.co

...14:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORJELA DVORANA SPORTSKOG DRUŠTVA CRVENA ZVEZDA
[ # ]

BEOGRAD

U požaru u Sportskom društvu 'Crvena zvezda', u Ulici Ljutice Bogdana 1A, potpuno je izgorjela rukometna dvorana a pričinjena je i velika materijalna šteta, rekao je tajnik tog sportskog društva Ivan Todorov.

On je rekao da razlog izbijanja požara nije poznat, kao i da pripadnici MUP-a Srbije trenutno obavljaju očevid.Požar, u kojem nije bilo žrtava, izbio je oko 4.15, a u njegovom gašenju sudjelovalo je 13 vatrogasnih ekipa, koje su sprječile širenje požara prema drugim sportskim i stambenim objektima u blizini rukometne dvorane.

Na sastanku je zaključeno da su vatrogasne i policijske ekipe brzo reagirale, ali je uprkos tome naneta ogromna materijalna šteta. Praktično, u trenutku kad je već počeo play-off (muška i ženska odbojka), a rukometna Superliga ušla u završnicu, mnogi Zvezdini najbolji sportaši ostali su bez dvorane za trening. RTS

...14:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU NESTALA JEDNA OD NAJSTARIJIH ZGRADA U QUEBECU
[ # ]

QUEBEC

U nekoliko sati vatra progutala jednu od najstarijih zgrada u Guebecu....... VIDEO

U petak kasno naveče vatreni plamen zahvatioje najstariju zgradu u kanadskom Guebecu. Uprkos velikim naporima vatrogasaca vatra se je velikom brzinom proširila na cijelu zgradu. Dva sata kasnije urušila se kompletna zgrada ,ostavljajuli su samo pročelje zgrade i stup na glavnom ulazu . Požar je divljao više sati.

Žrtava na sreču nije bilo, a nije bilo ni ozljeđenih. Očevici tvrde da su prvo čuli eksploziju a onda je izbio požar. Inače zgrada je iz 1884.godine i jedna od najstarijih u Quebecu, a ove godine trebala je poslužiti za ugošćavanje posjetioca povodom 400-te obljetnice nastanka mjesta. 24ur

...07:41 [ Komentari (2) ] Isprintaj

INTERVENCIJA VATROGASACA U NEKADA KULTNOM OBJEKTU, A DANAS RUGLU OSIJEKA
[ # ]

OSIJEK

Već peti put ove godine vatrogasci interveniraju u samom centru grada, točnije u objektu Bijela lađa, koji je nekad bio ponos, a sada ruglo. Kao i nekoliko puta do sada, primijetivši gusti dim koji suklja iz nekadašnjeg restorana Bijela lađa, više građana koji su se tu slučajno zatekli te stanovnici zgrada na Gornjodravskoj obali pozvali su vatrogasce.

Ubrzo se pojavio i plamen, koji je zahvatio dio krovišta sa zapadne strane (parkirališne) zgrade. Profesionalni vatrogasci su izišli sa dva vozila i počeli gasiti krovište i unutrašnjost objekta. Osim vatrogasaca, na mjesto požara došli su i djelatnici HEP-a, točnije operateri distribucijskog sustava koji su bili u pripremi ako treba prekinuti dovod električne energije za susjedne objekte, a ne Bijelu lađu, jer je u toj zgradi odavno isključena struja.
Po tko zna koji put požar su izazvali beskućnici, kojima u posljednjih nekoliko godina prostor uništene Bijele lađe služi kao dnevni boravak, a u pojedinim trenucima i spavaonica.

Vatra se proširila na veću količinu otpadaka koji su nanošeni u Bijelu lađu, a nakon toga je zahvatila i dio krovne konstrukcije. Ni vatrogasci nisu bili iznenađeni pozivom za intervenciju, jer ovo im je već peta ove godine. Nakon kraćeg gašenja vodom uspjeli su ugasiti vatru. Još se uvijek ne zna kolika je materijalna šteta, ali s obzirom na ružan izgled ovog nekad prelijepog objekta u samom centru Osijeka, zanemariva je.

Intervenciju vatrogasaca promatralo je desetak Osječana i nitko od njih za požar ne osuđuje beskućnike, jer su svjesni da se i ti ljudi nekako moraju ugrijati. Više im smeta činjenica da je Bijela lađa i dalje sramota Osijeka. “Ne mogu vjerovati da se ovaj objekt ne može sanirati! Pa, pobogu, vrlo je lako ustanoviti tko je vlasnik i zašto ne obnavlja ovu kultnu zgradu! Ako nema para, neka da nekome tko ima, pa nek' taj gradi, samo da ne gledamo ovo ruglo”, ogorčeno je govorila Osječanka promatrajući intervenciju vatrogasaca. Glas Slavonije

...07:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PODMETNUT POŽAR?: MILIJUNSKA ŠTETA A SKLADIŠTE NESIGURNO
[ # ]

SLAVONSKI BROD
Piše: Boris Gajdukov

Jučer pola sata iza ponoći u podrumu zgrade doma MO Mali Pariz u Kvaternikovoj ulici u Slavonskome Brodu buknuo je požar.

Vatra je zahvatila kartonske kutije u kojima su bili upakirani dječji bicikli, dječja kolica, plastične igračke i drugi predmeti za djecu u vlasništvu privatne trgovačke tvrtke Inter Trade iz Ruščice, koja se podrumom površine 350 četvornih metara MO Mali Pariz koristila kao skladištem robe za potrebe svojih trgovina u Brodu i drugim mjestima.

Vatra je zahvatila kutije u prvom dijelu podruma, ali je hitnom intervencijom vatrogasaca spriječeno širenje plamena na ostatak podruma i zgradu doma. Policajci su utvrdili da je požar najvjerojatnije podmetnut, a štetu su procijenili na 500.000 kuna. Šteta bi bila i veća da vatrogasci nisu izišli za samo šest minuta od dojave.

Rezali vrata
– Vatru smo gasili sa sedam vatrogasaca i dva vozila, utrošili smo 3000 litara vode i vatra je bila ugašena oko 2.35 sati. Intervencija je bila zahtjevna jer smo prvo motornim rezačicama morali isjeći velika metalna vrata na ulazu u podrum, a tijekom gašenja rabili smo uređaje za odimljavanje, jer je zbog izgaranja plastike podrum bio ispunjen gustim dimom – kaže zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Ivan Vuleta.

Vlasnik tvrtke Inter trade Antun Mirković kaže da je šteta veća nego što je procijenila policija, jer je većina predmeta u kutijama (koje vatra nije zahvatila) oštećena dimom i vodom.

Možda od opuška?
– Podrum sam od MO Mali Pariz unajmio prije dvije godine. Dosad nisam imao sličnih problema, ne vjerujem da je požar namjerno podmetnut, jer se u bavljenju ovim poslom nikome nikada nisam zamjerio. Prije će biti da je požar izbio slučajno, čuo sam da se kod doma noću okuplja mladež i puši. Možda je odbačena cigareta pala pod vrata i zahvatila kutije.

Po mojoj procjeni šteta je oko milijun kuna, a najveći je problem to što uskladištena roba u podrumu nije bila osigurana – utučeno je izjavio Antun Mirković. Bez obzira na to je li požar podmetnut ili je slučajan, policija traga za počiniteljem. Večernji List

...07:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

"SPAS " ZA SPASITELJE
[ # ]

ZAGREB

Nakon sajma AUTOSHOW 2008, koji sutra završava na Zagrebačkom velesajmu, Hrvatskoj gorskoj služni spašavanja (HGSS) bit će donirano jedno quad vozilo, posebno opremljeno za njezine specifične potrebe.

Na jučerašnjoj prezentaciji na Autoshowu predstavnici „Eurorenta“ s tim vozilom upoznali su nekoliko pripadnika HGSS-a. Riječ je o modelu ADLEY ATV UTILITY 320, 272 ccmł, 13,1 KW.

Prva iskustva s tim vozilima, HGSS je imao prije nekoliko mjeseci kada je u okolici Zagreba u suradnji s tvrtkom „Eurorent“. Testirano je pet vozila za možebitne potrebe službe. Na utrci Svjetskog kupa u skijanju „Snow Queen Trophy“ sredinom veljače ove godine na Sljemenu ista tvrtka osigurala je tri Quada za potrebe dežurstva, patroliranja i spašavanja na tom sportskom događaju i zbog specifičnih uvjeta (pristupi gledalištu bez snijega) pokazali su se kao vrlo kvalitetno rješenje za te potrebe.

Na planinskim i ostalim nepristupačnim terenima u Hrvatskoj u slučaju GSS potraga u kombinaciji s GPS uređajima i termokamerama može se takvim vozilima u puno kraćem vremenu pretražiti neko područje. Tako je i u prilikama ako noć i vremenski uvjeti ne omogućuju korištenje helikoptera. Cropress

...06:36 [ Komentari (1) ] Isprintaj

U PROMETNOJ NESREĆI POGINUO DJEČAK
[ # ]

Djecaka su iz vozila izvadili vatrogasci, ali ubrzo je umro

ĐAKOVO
Piše: Nikola Patković/EPHA
Foto: Vesna Kaselj

Desetogodišnjak iz mjesta Drenje nedaleko Đakova, preminuo je od posljedica teške prometne nesreće koja se u subotu oko 13 sati dogodila na krićanju đakovačke obilaznice s Ulicom Ante Starčevića. VIDEO

Do stravične nesreće u kojoj je izgubljen dječji život došlo je nakon što se terenac Opel Frontera s priključnom prikolicom, kojim je iz smjera Satnice Đakovačke Ulicom Ante Starčevića navodno upravljao dječakov susjed Antun Pataki, nije zaustavio na križanju s obilaznicom.

U tom trenutku obilaznicom je naišao teretni kamion marke Mercedes, kojim je upravljao Milan Uremović iz Čepina, pri čemu je došlo do stravičnog sudara, nakon kojeg je kamion još dvadesetak metara gurao terenca, a na kraju su oba vozila završila u odvodnom kanalu.

Na mjesto nesreće vrlo su brzo izašli i pripadnici DVD-a Đakovo koji su izvlačili unesrećene iz terenca, a dječakova smrt, kako neslužbeno doznajemo, nastupila je u vozilu Hitne pomoći. Vozači kamiona i terenca pretrpjeli su teške ozljede te su obojica prevezeni u KB Osijek. Kako doznajemo, dječak se u vozilu svoga susjeda našao sasvim slučajno.

Naime, prema informacijama koje smo dobili, vozač Opel Frontere na svojoj je obiteljskoj kući u Drenju izvodio građevinske radove, pa mu je u jednom trenutku ponestalo materijala, zbog čega se uputio u Đakovo.

Dječak se u tom trenutku tamo zatekao, pa ga je susjed povezao sa sobom. Iz neobjašnjivih i još neutvrđenih razloga vozač se nije zaustavio na križanju, što je za dječaka bilo kobno, a njegovu je obitelj zavilo u crno. Jutarnji List

05.04.2008. ...17:30 [ Komentari (1) ] Isprintaj

MLADI,EDUCIRANI I AMBICIOZNI ČLANOVI PONOS SRUŠTVA
[ # ]

Predsjedniku DVD-a Gracec M. Sladarcu takodjer uruceno priznanje

GRAČEC
Piše: Iva Grgić-Ozimec

Ove godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Gračec pokreće nabavu novog navalnog vozila u ukupnoj vrijednosti milijun kuna. U financiranju investicije proračun Općine Brckovljani sudjelovat će s ukupno 800.000, a Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije s 200.000 kuna. Kako je kazao predsjednik DVD-a Gračec Miroslav Šladarec, ove godine pokrenut će proceduru nabave novog vozila, raspisat će natječaj kako bi vozilo najvjerojatnije u garažu moglo doći krajem ili početkom sljedeće godine. Staro vozilo, prema dogovoru s VZO Brckovljani, bit će dano na uporabu nekom od drugih vatrogasnih društava na području općine.

U ovoj godini, DVD Gračec također nastavlja s uređenjem Doma, okoliša, vježbališta. Planira redovito sudjelovati na natjecanjima, na općinskoj taktičkoj vježbi, i dalje će raditi na obrazovanju i obuci kadrova te će održavati i nabaviti potrebnu opremu. Ukupni prihodi ove godine planirani su u iznosu od 1.136.000 kuna.
Društvo trenutno broji 92 člana - od toga 44 izvršna člana i 32 člana mladeži. Da je ovo mlado Društvo govori podatak kako je prosječna starost mladeži 22,8 godina, a prosječna starost operativaca 34 godine. Mladi, educirani i ambiciozni članovi ponos su ovog Društva, a s obzirom da se bave dobrovoljnim radom, njihovim kvalitetama može se pridodati i humanost, sve rjeđa u današnje vrijeme u kojem vlada moto "vrijeme je novac".

Svoj humanitarni rad protekle godine članovi DVD-a Gračec iskazali su na više područja. Sudjelovali su u različitim edukacijama, osposobljavanjima i usavršavanjima. Opremali su Društveni dom, održavali vozila, opremili operativne članove, promovirali DVD, organizirali i provodili edukacije o važnosti zaštite i prevencije od požara. Od investicijskih ulaganja, između ostalog, nabavili su tlačne cijevi, mlaznice, radne odore, vatrogasne zaštitne kacige i ostalo. Organizirali su Dan otvorenih vrata DVD-a - ostvarili suradnju s Dječjim vrtićem DIDI, Centrom Stančić, OŠ Stjepan Radić; sudjelovali na natjecanjima, županijskom, općinskom te na niz memorijala. Prošle godine evidentirano je 35 intervencija, dok je u 2006. godini bila jedna intervencija manje. Na području mjesta Gračec intervenirali su devet puta, na području općine Brckovljani 19 puta, a izvan granica općine 7 puta. U najvećem broju radilo se o požarima građevina i o požarima otvorenog prostora, a uzrok je u 90 posto ljudski faktor.

Sjednici Skupštine, održane 8. ožujka, nazočili su predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice Ivica Sikra, tajnik VZO Brckovljani Marijan Đurinec, Policijska postaja Dugo Selo te predstavnici dvadesetak DVD-a iz susjednih gradskih i općinskih područja te s područja općine Brckovljani, a po prvi puta nazočili su i članovi DVD-a Tucenik. Tom prilikom predstavnik HVZ-a I. Sikra dodijelio je priznanje Tomi Šodecu za 30 godina članstva u DVD-u Gračec, Darku Dokušu za 20 godina aktivnog članstva te Željku Antolkoviću, Domagoju Mlinariću, Franji Dokušu, Ivanu Levaku i Ivanu Koviliću za 10 godina članstva. Dugoselska kronika

...17:25 [ Komentari (1) ] Isprintaj

PLANIRANA KUPNJA KOMBI VOZILA
[ # ]

Radno predsjednistvo vodi 111.  Skupstinu  DVD-a Brckovljani 18.11.2006.

BRCKOVLJANI
Piše: Iva Grgić-Ozimec

Dobrovoljno vatrogasno društvo Brckovljani danas broji 67 članova, od toga je 39 operativnih, pet pričuvnih, 1 počasni i 22 članova vatrogasne mladeži, rečeno je na godišnjoj skupštini ovog Društva održanoj 1. ožujka u matičnim prostorima. U protekloj godini registrirano je 16 intervencija, od toga 11 požara građevina i četiri požara otvorenog prostora.

Za spomenute intervencije utrošeno je 269 sati uz sudjelovanje 118 vatrogasaca, spomenuo je u svom izvješću predsjednik DVD-a Marijan Geceg. U 2007. godini Društvo je svečano obilježilo dan vatrogasaca; tijekom godine izvršeno je preventivno djelovanje na polju PP zaštite preko propagandnog materijala i kroz usmene razgovore s pučanstvom; uvježbavane su muške ekipe, muško i žensko odjeljenje mladeži za vatrogasna natjecanja; uređeno je igralište tj. poligon za vježbe u dogovoru s Općinom Brckovljani, kao i uređenje okoliša oko vatrogasnih objekata te samih objekata, a nabavljena je i oprema potrebna za što bolji rad društva.

DVD je prošle godine nastupio na Memorijalu Stjepan Đuro Deželić u Ivanić Gradu gdje su se plasirali u zlatnu skupinu, a pored toga nastupili su i županijskom natjecanju te na općinskom natjecanju.
U ovoj godini planirana je nabava kombi vozila za koji je u njihovom proračunu osigurano 100.000 kuna. Planirana je i nabava opreme sukladno procjeni požarnog opterećenja općine i Zakona o vatrogastvu te kupnja svečanih i radnih odora. Društvo će nastaviti s aktivnostima u proširenju članstva te na području preventivnog djelovanja PP zaštite. U suradnji s OŠ "Stjepan Radić" organizirat će Dan otvorenih vrata. Sudjelovat će na općinskom natjecanju, na memorijalu "Stjepana Đure Dežalića", "Vladimira Brckovića Zime" u Kominu te na združenoj taktičkoj vježbi VZO Brckovljani.

Od ukupno 243.000 kuna, koliko je planirano u 2008. godini, prenesena sredstva iz 2007. godine iznose 101.000 kuna. Prihodi iz općinskog proračuna iznose 57.000 kuna, a od VZO Brckovljani 30.000 kuna. Od prodaje kombi vozila planiraju dobiti 35.000 kuna. Na potrošnoj strani, osim planirane kupnje, predviđeno je investicijsko ulaganje u vatrogasni dom u iznosu od 30.000 kuna, dok za kupnju odora te za održavanje vozila i opreme predviđa se po 20.000 kuna.

U sklopu sjednice dodijeljene su spomenice za rad i vjernost ovom društvu. Tako je za 40. godina spomenicu dobio Slavko Bedeković, za 20. godina Tomislav Bedeković te za 10. godina Pavao Ovčar i Ivan Škaro. Na istoj sjednici Društvo je pomlađeno za dvoje novih članova - šestogodišnji Borna Paj i osmogodišnji Dario Škoro. Dugoselska kronika

...17:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNO SPREMIŠTE DVD-a LUKAVEC POSAVSKI
[ # ]

LUKAVEC POSAVSKI

U petak 4. travnja 2008. godine, gradonačelnik Dinko Pintarić svečano je otvorio novo izgrađeno Vatrogasno spremište DVD-a Lukavec Posavski čija je izgradnja stajala 174.560,00 kuna. DVD Lukavec Posavski ove godine obilježava 85 godina rada, a od 120 mještana ovog posavskog mjesta, čak 30 su članovi DVD-a.Gradonačelnik Pintarić je istaknuo kako Grad Sisak u 2008. godini planira za vatrogastvo izdvojiti ukupno oko 13 milijuna kuna, od čega je DVD-ima namijenjeno oko milijun kuna. Među uzvanicima bio je dopredsjednik HVZ-a gospodin Mijo Brlečić Grad Sisak

...11:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVOJE VATROGASACA POGINULO U POŽARU KUĆE
[ # ]

COLERAIN TOWNSHIP

Dvoje vatrogasaca poginula su kada se na njih srušio strop kuće u kojoj je izbio požar- rekao je vatrogasni zapovjednik Steve Conn. Požar kuće bio je u Colerain Township , mjestu u blizini Cincinnatia.Tijela 37.godišnja Capt. Robin Broxterma i 29 godišnji Briana Schira pronađeni su u prizemlju kuće. VIDEO Inače zapovjednik Robin Broxterman je u službi 17 godina i prva žena koja je dobila čin kapetana. Iza nje su ostale dvije kćeri :10 godišnja Sierra i 8.godišnja Courtney. Glavni državni vatrogasni ured poslat će petoricu istražitelja kako bi se otkrio uzrok pogibije dvoje vatrogasaca . OPŠIRNIJE

...08:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAJEDNIČKO UVJEŽBAVANJE
[ # ]

VELIKA GORICA
Piše: Igor Đuran

Početkom tjedna u prostorima Javne vatrogasne postrojbe započeo je program zajedničkog uvježbavanja DVD-a i JVP-a Velika Gorica. Njihovo djelovanje u pogledu međusobne suradnje najviše je usmjereno na zajednički rad pri obavljanju vatrogasnih intervencija. Kako bi se njihova suradnja na vatrogasnim intervencijama podigla na viši nivo došlo je do pokretanja ovog programa, koji za cilj ima: međusobnu razmjenu informaciju o stanju opreme, vozila i ljudstva, razmjena iskustva, usklađivanje i uvježbavanje postupaka na intervencijama u skladu s pravilima vatrogasne struke. U program je uključeno šest dobrovoljnih vatrogasnih društava koja svakog dan obračuju jednu temu, odnosno taktički zadatak, u čemu im pomažu i pripadnici JVP-a. Program traje sedam tjedana, a obje strane se nadaju kako će program biti nastavljen i u buduće. Radio Velika Gorica

...08:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POVEČAN BROJ MLADIH I EDUCIRANIH VATROGASACA U DVD OSTRNA
[ # ]

Vatrogasci su oduvijek davali doprinos drustvenom zivotu naselja

OSTRNA
Piše: Jasminka Kokot-Bambić

U nazočnosti gradonačelnika Borisa Mahača, predsjednika Gradskog vijeća Ante Bauera, predsjednika Vatrogasne zajednice grada Dugog Sela Zvonka Novosela Dolnjaka, potpredsjednika Gradskog vijeća Stjepana Novosela, gradskih vijećnika te predstavnika brojnih Dobrovoljnih vatrogasnih društava s kojima domaćini održavaju prijateljske odnose kao i sponzora održana je 75. godišnja Izvještajna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ostrna.

DVD Ostrna na godinu obilježava 80. godišnjicu postojanja i Društvo iza sebe ima dugu tradiciju i ustrajan dobrovoljni rad. Za to su zaslužni i današnji članovi DVD-a Ostrna kojih je prema izvješću 304 od čega 90 aktivnih vatrogasaca.Prema izvješću o radu za 2007. godinu, članovi DVD-a Ostrna sudjelovali su u Mjesecu zaštite od požara na smotri vatrogasne opreme u Dugom Selu, izvršili su pregled hidrantske mreže u naselju, sudjelovali na hodočašću u Mariji Bistrici, bili su sudionici vatrogasne taktičko pokazne vježbe u sklopu 14. dugoselskih jeseni. Osim konstantne kontrole opreme i vozila, održavanja okoliša i Vatrogasnog doma te sudjelovanja najmlađih vatrogasaca na natjecanjima, članovi DVD-a konstantno su se obučavali i polazili tečajeve u organizaciji Vatrogasne zajednice grada Dugog Sela.

Na Skupštini su podijeljene i spomenice za 30, 40, 50 i 60 godina rada, te su usvojeni financijski plan i plan rada za 2008. godinu.Predsjednik VZG Dugo Selo Zvonko Novosel istaknuo je da se DVD Ostrna, kao i svih pet DVD-a koji su u sastavu Vatrogasne zajednice Dugo Selo, nalaze u stabilnoj financijskoj situaciji Zahvaljujući Gradu Dugom Selu koji sukladno zakonskim propisima odvaja sredstva za vatrogastvo, a osim toga Grad dodatno ulaže sredstva i u izgradnju domova, održavanje okoliša i slično.

U skladu s rastom proračuna, a samim tim i sredstava koja se odvajaju za vatrogastvo, napravljeni su i planovi za nabavu nove opreme, pa je tako u planu nabava cisterne za prijevoz vode koju će sufinancirati i Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije. Novosel je istaknuo neophodnost stalnog usavršavanja vatrogasaca što je također jedan od preduvjeta za zaštitu novih i vrijednih objekata te imovine građana.

Gradonačelnik Mahač je između ostalog zahvalio brojnim gostima na dolasku te je istaknuo važnost dobrovoljnog vatrogastva za cjelokupni društveni život naselja Ostrna koje polako postaje centar jugoistočnog dijela grada Dugog Sela. Orijentacija DVD-a Ostrna za osposobljavanjem pokazuje ozbiljnost rada u DVD-u. Kupnjom susjedno-ležeće parcele pored Vatrogasnog doma u Ostrni otvaraju se različite mogućnosti koje će u narednom razdoblju razmotriti, te ce se za budućnosti i vatrogasaca i svih stanovnika Ostrne donijeti najbolje odluke.
Predsjednik Gradskog vijeća Anto Bauer čestitao je između ostalog i dobitnicima spomenica na dugogodišnjem doprinosu i radu u DVD-u Ostrna te je istaknuo da vatrogastvo ima bezrezrvnu podršku i Gradskog vijeća i Poglavarstva. Dugoselska kronika

...08:30 [ Komentari (1) ] Isprintaj

30 GODINA RADA DVD-a DONJE DVORIŠĆE
[ # ]

Svecana sjednica odrzana je uz prisutnost mnogih gostiju i clanova Drustva u obnovljenom Vatrogasnom domu

DONJE DVORIŠĆE
Piše: Jasminka Kokot-Bambić

Davne 1978. godine potreba za pružanjem pomoći u slučaju požara i drugih nepogoda kao i potreba za druženjem i organiziranim djelovanjem ponukala je 11 aktivnih vatrogasaca i 11 podupirajućih članova na osnivanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Donjem Dvorišću.

Upornošću i s mnogo sati dobrovoljnog rada, bez stalnih izvora financiranja, DVD Donje Dvorišće krenulo je uz pomoć donacija i prihodima od vlastitih aktivnosti (organizacija zabava i slično) u nabavu opreme i izgradnju vatrogasnog doma. Početkom Domovinskog rata i promjenama granica općina došlo je do stagnacije. Doseljavanjem velikog broja stanovnika na područje Donjeg Dvorišća i vraćanjem Donjeg Dvorišća u sastav grada Dugog Sela, ponovno je pokrenuta aktivnost DVDa. Uz financijsku pomoć Grada obnovljen je vatrogasni dom, a VZG Dugo Selo je u okviru svojih programa nabavila kombi vozilo i neophodnu opremu.

Prema izvješću o radu, DVD Donje Dvorišće ima 28 članova, od čega 4 dočasnika, 1 dočasnika I klase i 1 časnika. Stalna edukacija članova prioritet je DVD- a, pa je tako u 2007. godini ukupno 17 vatrogasca polazilo razne tečajeve i seminare. Grad je otkupio susjednoležeću parcelu do Vatrogasnog doma koja će poslužiti za njegovo proširenje.

Tijekom 2007. DVD Donje Dvorišće imalo je dvije intervencije, predstavnici Društva posjetili su Kornate i odali počast preminulim vatrogascima, sudjelovali su na pokaznim vježbama u organizaciji VZG Dugo Selo i ostalih prijateljskih vatrogasnih društava. Radilo se na uređenju Vatrogasnog doma, napravljena je nova glazura, uređeni zidovi i montirana su nova vrata.Prema planu rada za 2008. godinu težište će se dati na edukaciju članova, nabavu opreme, uvježbavanje ekipa i sudjelovanje na natjecanjima.

Čestitke povodom 30. godišnjice rada uputili su mnogi gosti iz DVD-a Andrilovec, Leprovica, Ostrna, Brckovljani. Predsjednik VZG Dugo Selo Zvonko Novosel Dolnjak, istaknuo je da je opremljenost Društva danas takova da se mogu gasiti manji požari u okolici, a zbog nabave kombi vozila povećana je i mobilnost. Pohvalio je odaziv vatrogasca na edukativne tečajeve te najavio nova osposobljavanja do sredine godine. Također se osvrnuo na pripremu izmjene zakona o vatrogastvu cime bi se svima omogućila jednakovrijedna zaštita od požara. Gradonačelnik Boris Mahač je uputio čestitke povodom 30- godišnjice i izrazio je zadovoljstvo aktivnim radom Društva koje s obzirom na članstvo u kojem prednjače mladi ima dobru perspektivu.Na kraju svečane sjednice podijeljene su spomenice za 30, 20 i 10 godina rada te brojne zahvalnice članovima Društva, suradnicima i sponzorima. Dugoselska kronika

...08:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI KAO KUSTOSI
[ # ]

NOVI SAD
Piše: Žarko Bogosavljević

Vatrogasni dom u Ulici Jovana Subotica 11 nije vrijedno arhitektonsko djelo i zgrada se po malo čemu razlikuje od slicnih objekata koje koriste vatrogasne jedinice diljem svijeta. Takode, nije ni kulturno-povijesni spomenik u kom su se donosile važne odluke. Međutim, zbog svojih „eksponata“, vozila i opreme još iz 19. stoljeća, kao i dokumentacije koja svjedoči o povijesti ove službe, Vatrogasni dom, u kom se danas nalazi profesionalna vatrogasna brigada Novog sada, sa pravom bi se mogao nazvati muzejom.

Na desetine dokumenata vec je predato Muzeju grada, a u Vatrogasnom domu se, izmedu ostalog, mogu vidjeti stara crijeva, mlaznice, ljestve, sjekirice, šljemovi, kape i trubice - „horne“ koje se odavno ne koriste za opasnost od požara i najavu dolaska vatrogasaca. Posebno su interesantna tri vatrogasna vozila još iz 19. stoljeća, koja su izložena na terasi i u hodniku doma. Ovu opremu su vatrogasci počeli skupljati početkom devedesetih.
Vecina tih predmeta nije iz Novog Sada nego iz okolnih mjesta, a do njih se došlo preko poznanika koji su ih pronalazili na tavanima ili u šupama. Ima još dosta toga po selima, a narocito u Bačkom Petrovcu te se nadaju da će im građani i dalje javljati o takvim predmetima - kaže donedavni zapovjednik Vatrogasne brigade, sada umirovljenik, Aca Aleksic, najviše zaslužan za spašavanje največeg dijela opreme.

Novosadski vatrogasci kažu da osim želje da uskoro dobiju novu, suvremeniju i sigurniju opremu, kao i otvaranja bar još jednog punkta za vatrogasnu brigadu na zapadu grada, žele i da se nade neki prostor za ove predmete od povjesne važnosti za Novi Sad. Misle da će najviše šanse imati ukoliko Željeznica grada ustupi Ranžirnu stanicu i potom se prihvati prijedlog Vojvođanskog društva za željeznicu da stara ložionica postane „Tehnički muzej“.
Inace, ovo mjesto sa kojeg oni još od 1954. godine svakodnevno polaze na teren, često ne znajući što ih čeka na mjestu požara ili druge intervencije, nalazi se katnica sa osmatračkim tornjem visokim oko cetiri kata.

U prizemlju je velika garaža, djelimice ukopana 1972. godine kako bi unutra mogla da se sparkira platforma od 26 metara, koju ovih dana zamjenjuje nova od 42 metra. Pored nje se nalazi mehaničarska radionica, kuhinja sa restoranom, gdje vatrogasci sami kuhaju obroke, učionica, sala za dnevni boravak i TV sala. Na katu se nalazi dispečerski centar, spavaone, kupaona, kancelarije i mala i velika sala za sastanke.Kažu da je prostor uređen prema njihovim potrebama, ali ipak nedostaje prostora napolju jer vatrogasci nemaju gdje da vježbaju. Posebna priča je osmatrački toranj koji više nije u upotrebi sem za vježbe i sušenje crijeva......Vatrogasci Novog Sada

...07:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU KUĆE JEDNA OSOBA OZLJEĐENA
[ # ]

FotoArhiv

ZAGREB

U četvrtak, 3. travnja, oko 15,45 sati na području Novog Zagreba, Ferki, iz zasada neutvrđenog razloga došlo je do požara kuće u vlasništvu hrvatskog državljanina (1960.), kojom prilikom je hrvatska državljanka (1962.) ozlijeđena. Ona se u kući nalazila sama kada je začula pucketanje na tavanu, a odmah potom ugledala dim. Pri gašenju požara koje je započela, a dovršili su vatrogasci grada Zagreba, ona je ozlijeđena. Vozilom Hitne medicinske pomoći prevezena je u Kliniku za traumatologiju, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđena. PUZ

...07:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GASEĆI VATRU, NAIŠLI NA RASPRSKAVAJUĆU MINU
[ # ]

ZAVIDOVIĆ

Općinska vatrogasna jedinica Zavidovići intervenirala je u MZ Stipovići, selo Gornji Stipovići.

Mještanka Hasiba F. zapalila je vatru na njivi koja se proširila na obližnju šumu. Posao je vatrogascima otežavao težak i nepristupačan teren zbog kojeg je moguće bilo gašanje samo sa naprtnjačama. U gašenju su im pomogli i mještani.Međutim, vatrogasci su prilikom intervencije naišli na minu.

- Ulaskom u šumu Krčevine iz pravca sela, na rubu šume uočio sam minu zakačenu na drvenom kočiću. Radi se o protupješadijskoj rasprskavajućoj mini PRM-2A. Upozorio sam prisutne na mogućnost postojanja još postavljenih mina. Odmah smo obavijestili Operativni centar Civilne zaštite i dežurnog PU Zavidovići - kazao je Mirsad Čamdžić, rukovodilac Vatrogasne jednice.Prostor oko naprave je obilježen, a kako saznajemo, predstavnici MAK-a iz Tuzle danas bi je trebali ukloniti. Dnevni Avaz

...07:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JOSIPU BALOGU PRIZNANJE ZA 50 GODINA ČLANSTVA U VATROGASTVU
[ # ]

Predsjednik VZG Novosel urucio priznanja J. Balogu za 50 godina rada u DVD-u Andrilovec

ADAMOVEC
Piše: Nada Kozić

Uređenje doma, unutrašnjosti i krovišta, vježbe i natjecanja, uređenje okoliša, nabava opreme, stručno osposobljavanje, četiri intervencije te niz društvenih aktivnosti poput organizacije Dana Andrilovca - kratak je pregled prošlogodišnjih aktivnosti andrilovečkih vatrogasaca.

Društvo broji 93 člana, diči se mladima koji su lani ljetovali u vatrogasnom kampu u Fažani što su zavrijedili pobjedom na županijskom natjecanju 2006. godine. Lani se pomladak plasirao na 4. mjesto između 45 ekipa. Prihodovali su 205.070 kuna od čega gotovo 125.000 iza VZG. Od toga su 70 tisuća utrošili na krovište, a 32.000 za opremu. Ove godine planiraju 218.414 kuna od čega će nabaviti opremu, urediti kuhinju u domu, nadstrešnicu i drugo.

Na svečanoj 55. skupštini uručili su posebno priznanje svom članu Josipu Balogu za 50 godina članstva, podijelili su priznanja desetogodišnjacima, a Željka Pintara primili su kao počasnoga člana zbog niza njegovih besplatnih usluga i donacija na uređenju doma.zuzetno veliki broj predstavnika drugih DVD gostovao je na Skupštini kao i predstavnici Grada. Predstavnik VZ Zagrebačke županije i predsjednik dugoselske VZG Zvonko Novosel govorio je o predstojećim izmjenama Statuta HVZ i izmjenama pravilnika te Zakona o vatrogastvu.

Napomenuo je, između ostalog, moguće pogodnosti za članove DVD koje bi stimulirale mlade za taj značajan posao, a nove zakonske izmjene mogle bi osigurati Gradu oko 2,5 milijuna državnih sredstava za financiranje javne vatrogasne postrojbe. Gradonačelnik Boris Mahač istaknuo je ovo Društvo primjerom raznolike aktivnosti i radišnosti, pohvalio novouređeni dom ukrašen slikama Drage Štefinovca te zaželio daljnje ostvarenje planova očitujući nadu kako će nova koalicija koja je preuzela vlast u Dugom Selu skrbiti na udruge, posebice vatrogasna društva i protupožarnu zaštitu.Ostvareni rezultati i ambiciozni planovi daju sigurnost i motiviraju članove na rad, kazao je uz riječi čestitke predsjednik Gradskoga vijeća Anto Bauer. Dugoselska kronika

...07:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SMOTRA PUHAČKIH ORKESTARA
[ # ]

MAČE

U organizaciji Zajednice Kulturno-umjetničkih društava Krapinsko-zagorske županije u nedjelju će u Domu kulture u Maču s početkom u 16 sati biti održana 14. smotra Puhačkih orkestara. Na smotri će nastupiti orkestri KUD-a «Lovor Ježek» iz Marije Bistrice, «Ivo Tijardović-Regeneracija Zabok» iz Ciglenice Zagorske, «Lira» iz Kraljevca na Sutli, «Vetropak» iz Huma na Sutli, Puhački orkestri Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Špičkovine i Lobora, Puhački orkestar iz Tuhlja i Limena glazba Mače. Koncertu će prisustvovati predstavnik Hrvatskog Sabora kulture, selektor, Šime Vulelija. Radio Stubica

04.04.2008. ...17:24 [ Komentari (1) ] Isprintaj

U POŽARU OBITELJSKE KUĆE DESETORO LJUDI IZGUBILO ŽIVOT
[ # ]

BROCKWAY

Dok je 44-godišnji Douglas Peterson, glava obitelji, radio u susjednom gradu, ostao je bez svoje supruge, djece i unuka u požaru obiteljske kuće koja je za svega nekoliko minuta progutala deset života. VIDEO

Kuća se nalazila u predgrađu Brockwaya, u zapadnom dijelu Pennsylvanije, a deset članova obitelji od tri generacije, stradalo je u požaru u kojem je najmlađa žrtva imala je svega 4 mjeseca, a najstarija 40 godina.

U požaru je život izgubila 40-godišnja Kimberly Peterson kao i njeno petoro djece Rebecca 17 godina, Douglas 13, Isaac 8, Grace 6, i Lillian koja je bila stara 11 mjeseci. Stradalo je i Rebbecino dijete, Kaylin koja je imala 4 mjeseca. Dessiere od 2 godine i Dominic od četiri godine djeca su 20-godišnje Elizabeth Peterson koja se uspjela spasiti iz požara. Njen brat od jedanaest godina James također se spasio iz buktinje.

Bacila se s drugog kata
Požar je u kući buknuo malo prije 15 sati po lokalnom vremenu, a vatrogasci su na mjesto događaja stigli za nekoliko minuta. Elizabet, majka dvoje djece stradalih u požaru, bacila se sa drugog kata, te potpuno gola otrčala do susjeda kako bi pozvala pomoć. Kada se vratila kuća je bila u buktinji i nikome nije bilo spasa.

Za sada se ne zna uzrok požara, koji je u vrlo kratkom vremenu, progutao deset života. Susjedi govore kako je to bila siromašna i vrlo pobožna obitelj, koja je živjela u slozi . OPŠIRNIJE

...16:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UGAŠEN POŽAR U KRUGU BIVŠE LIVNICE
[ # ]

SARAJEVO

Vatra zahvatila dio objekta koji radnici firme "Gradur" koriste kao ostavu za odjeću i alat...

U krugu bivše Livnice u ulici Džemala Bijedića na broju 162 u Sarajevu jučer oko 8.30 sati izbio je požar. Vatra je zahvatila prostoriju koju radnici "Gradura", poduzeća koje se bavi prometom građevinskog materijala, koriste kao garderobu.

Na mjesto događaja upućena su dva vozila Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo i osam vatrogasaca, koji su požar ubrzo lokalizirali.Izgorjela je kompletna prostorija, ali materijalna šteta, kako je rečeno na mjestu događaja, nije velika.

- Naši radnici tu ostavljaju staru odjeću, a u prostoriji je bilo i nešto dotrajalog alata i agregat za struju. Mislim da je upravo agregat izazvao požar, jer je došlo do iskrenja nakon što ga je jedan naš radnik uključio kako bi strojem nešto izrezao. Agregat je bio pun benzina koji je razbuktao vatru - rekaoje jedan od uposlenika "Gradura", kojeg smo zatekli na požarištu.Nakon što je oko 10.45 sati vatra potpuno ugašena, došla je ekipa za očevid MUP-a Kantona Sarajevo i vještak protupožarne zaštite. Dnevni Avaz

...16:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD-a OTOČAC
[ # ]

OTOČAC

U petak, 28.03.2008. godine održana je redovita godišnja Skupština DVD-a Otočac. Održana je isključivo u prisustvu članova društva, tj. nije bilo uzvanika. Razlog tomu je skoro održavanje svečanosti povodom 140-te godišnjice od osnutka DVD-a Otočac koja će se održati 21. i 22. lipnja tekuće godine, kada će se održati ,između ostalog, svečana Skupština DVD-a s mnogim uzvanicima.

Skupštinu je otvorio predsjednik društva, gospodin Ivan Marković pozdravivši sve članove i posebnog gosta, predsjednika VZŽ Ličko-senjske i Ličko-senjskog župana, gospodina Milana Jurkovića. U uvodu je upaznao članove o događanjima u društvu, orkestru i obvezama glede organizacije održavanja 140-te godišnjice.

Izabrano je Radno predsjedništvo, koje su sačinjavali Marinko Krmec, Ivan Marković i Zvonko Netahli te Nikolina Cvitković u ulozi zapisničara........OPŠIRNIJE

03.04.2008. ...19:36 [ Komentari (2) ] Isprintaj

U POŽARU OZLJEĐEN DJEČAK
[ # ]

ZAGREB

Rano jutros, 3. travnja, oko 3,30 sati na području Dubrave, Lepušići, u obiteljskoj kući u vlasništvu hrvatske državljanke (1936.) iz, za sada, neutvrđenog razloga, zapalila se soba i u potpunosti izgorjela.

Utvrđeno je da u kući žive majka (1936.) ujedno i vlasnica kuće, trojica sinova (1967., 1972. i 1969.), snaha (1966.) i unuk (2003.). Svi su osim sina (1972.) osjetili dim i iz kuće izašli neozlijeđeni. Tijekom gašenja požara vatrogasci su u sobi u visokom prizemlju pronašli sina (1972.) koji je u vidno alkoholiziranom stanju ozlijeđen u požaru.

Vozilom Hitne medicinske pomoći prevezen je u Kliniku za traumatologiju, a požar su ugasili vatrogasci Javne postrojbe grada Zagreba. Očevid će se obaviti u jutarnjim satima, nakon čega slijedi nadopuna Informacije. Dubrava Zagreb

...18:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OPUŠAK ZAPALIO SOBU U OBITELJSKOJ KUĆI
[ # ]

ZAGREB

U četvrtak rano ujutro oko 3 sata došlo je do požara obiteljske kuće u Dubravi, u Lepušićima 79. U požaru je lakše ozlijeđen Mato I. (1972.), a soba u kojoj je iz još neutvrđenih razloga izbio požar potpuno je izgorjela.

Vatrogasci su pri gašenju požara u visokom prizemlju u sobi pronašli Matu I. u vidno alkoholiziranom stanju, a doznaje se da je zadobio opekline natkoljenice lijeve noge.

Iz kuće su neozlijeđeni izašli Ruža I., vlasnica kuće, te njeni sinovi Ilija i Slavko sa suprugom i sinom, koji su na vrijeme osjetili dim.Ozlijeđeni Mato prevezen je u Kliniku za traumatologiju. Pretpostavlja se da je požar najvjerojatnije uzrokovao opušak. Večernji List

...15:41 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U OŽUJKU MANJE INTERVENCIJA U ODNOSU NA VELJAČU
[ # ]

KRAPINA

Višestruko smanjen broj vatrogasnih intervencija - Na području Krapinsko-zagorske županije tijekom ožujka je višestruko smanjen broj vatrogasnih intervencija u odnosu na veljaču, pri čemu je bio izražen pad broja požarnih intervencija na otvorenom prostoru. Ukupno su bile 42 vatrogasne intervencije, od čega je bilo 12 požara na građevinskim objektima i 12 na otvorenom prostoru, te jedan požar u prometu. Bilo je i 14 tehničkih intervencija. Radio Stubica

02.04.2008. ...16:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MOŠČENIĆKI VATROGASCI ODRŽALI SKUPŠTINU
[ # ]

MOŠČENICA
Autor: Ivica Mioković

Ocijenjena prva godina obnovljenog rada i djelovanja

Nakon prošlogodišnje obnoviteljske skupštine 110 članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mošćenica, održalo je Redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj su jednoglasno prihvaćena Izvješća za 2007., te Plan i program rada i Financijski plan, u iznosu od 187.000,oo kuna, za 2008. godinu u kojem je, između ostalog, naznačeno kako će nastaviti nabavkom radnih i svečanih odora, zaštitnih vatrogasnih odijela i potrebne opreme za redovan rad.

Pozdravili su ih i zaželjeli im puno uspjeha u daljem radu, zamjenik gradonačelnika Petrinje Darinko Dumbović, koji je izrazio nadu da će se u budućnosti tehnički, logistički i stručno osposobiti za ono što se od vatrogasaca i očekuje.

Ljubo Orabović, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje naznačio je kako se sve planirano u ovoj godini može i izvršiti, a očekuje ih i procjena ugroženosti od požara našeg područja, odnosno kategorizacija Društva.
Uspješan nastavak rada zaželjeli su im i Ivica Šulentić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje, te predstavnici ostalih DVD-a. Petrinjski radio

...16:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NENAMJENSKI POTROŠENO GOTOVO 35 MILIJUNA KUNA
[ # ]

SISAK
Piše: Mate Piškor/EPEHA
Foto: Mario Glavić/Cropix

Gradonačelnik: Bez novca od komunalne naknade ne bismo imali 8 milijuna kuna za socijalni program


Iako iz godine u godinu primaju upozorenja Državne revizije o nezakonitom trošenju gradskog proračuna, članovi sisačkoga Gradskog poglavarstva i lani su se ponašali u suprotnosti sa zakonskim odredbama. Kako su i sami priznali, nenamjenski su potrošili oko 30 milijuna kuna.

Naime, od ukupno prikupljenih 68 milijuna kuna komunalne naknade, Sisak je 33,5 milijuna potrošio za komunalni program, a ostatak za druge svrhe, iako se novac od komunalne naknade smije trošiti primarno za potrebe komunalnog programa.
Damir Borić, obrazlažući razloge svjesnog kršenja zakona kad je riječ o trošenju novca iz gradskog proračuna, rekao je kako se jedino nenamjenskim trošenjem komunalne naknade mogu osigurati sredstva za zadovoljenje potreba u školstvu, vatrozaštiti, ali i socijalnih i drugih programa.
Obrazlažući razloge svjesnog kršenja zakona kad je riječ o trošenju novca iz gradskog proračuna, Damir Borić, gradski pročelnik za financije, rekao je kako se jedino nenamjenskim trošenjem komunalne naknade mogu osigurati sredstva za zadovoljenje potreba u školstvu, vatrozaštiti, ali i socijalnih i drugih programa.

- Mi jednostavno nemamo dovoljno svenamjenskih prihoda, odnosno prihoda od poreza, pa na taj način moramo krpati proračunske rupe - objasnio je Borić. Gradonačelnik Dinko Pintarić istaknuo je kako Sisak već godinama, suočen s problemom nenamjenskog trošenja komunalne naknade, traži promjene zakona za to područje.

- Znam da će nas prozivati, da će Revizija upozoravati na nenamjensko trošenje novca, ali mi se ne možemo odreći svojeg sportskog ili socijalnog programa, a bez novca iz komunalne naknade ne bismo mogli osigurati gotovo osam milijuna kuna za socijalni program ili 20-ak milijuna kuna za sportske sadržaje.

Grad mora financirati poslovanje bazena, klizališta, masovnog sporta, brinuti o socijalnoj sigurnosti socijalno najugroženijih sugrađana i tako utrošen novac sigurno nije bačen, iako je, strogo gledano, utrošen nenamjenski - izjavio je Pintarić. Najviše je novca, gotovo sedam milijuna kuna, nenamjenski potrošeno za subvencije gradskim trgovačkim društvima Vodovodu i Autoprometu.

U Gradu objašnjavaju da su opskrba vodom i gradski prijevoz također komunalne kategorije, baš kao i sufinanciranje profesionalne vatrogasne postrojbe ili kupnja opreme za dobrovoljna vatrogasna društva. Novac od komunalne naknade gradske su vlasti lani trošile za kapitalnu pomoć poslovnim zonama (tri milijuna kuna), pomoć u stanovanju (jedan milijun), naknadu prehrane i smještaja u vrtićima i školama, pomoć i njegu u kući za stare i nemoćne, program Gradskog društva Crvenog križa i slično. Jutarnji List

...15:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ULETIO U ZAVOJ...PAO U KANAL...UDARIO U MOST
[ # ]

JABLANOVEC
Piše: I. Vašarević., I. Živko

Vozača i suvozača iz potpuno uništenog auta vadili su vatrogasci. Obojica su teško ozlijeđeni, a Hitna ih je prevezla u OB Sveti Duh u Zagrebu

Automobil je bio skroz smrskan. Došli su vatrogasci koji su morali rezati lim kako bi izvukli ljude iz automobila, rekao je Antonio Martinović, koji je fotografiju snimio u utorak oko 22 sata u mjestu Jablanovec u blizini Zaprešića. Policijska uprava zagrebačka izvijestila je da je 22-godišnji vozač u zavoju zbog velike brzine izgubio nadzor nad Opel Astrom, sletio u odvodni kanal i udario u betonski most i ogradu. Vozač i njegov 42-godišnji suvozač teško su ozlijeđeni te ih je Hitna odvezla u Opću bolnicu Sveti Duh. 24sata

...15:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SLUČAJNI PROLAZNIK IZVUKAO MLADIĆA IZ PLAMTEĆE ASTRE
[ # ]

RIJEKA
Piše: I. Samaržija, A. Klepac

Mladi vozač (19) je izgubio nadzor nad vozilom, sletio sa ceste te udario u kameni zid. Zbog jakog udarca Astra se okrenula na krov i počela gorjeti

Mladić je ležao na cesti, gledao u gorući automobil iz kojeg ga je, prije nego li je do kraja izgorio, izvukao slučajni prolaznik. U nepovezanim nam je rečenicama govorio kako je dobio otkaz i da ne zna što će sad, priča čitatelj Lj.M. koji je u utorak oko 19 sati svjedočio spašavanju mladića iz zapaljene Opel Astre u Rijeci.
Mladić je izgubio nadzor nad autom u nepreglednom lijevom zavoju na Kukuljanovu. Sletio je sa ceste i udario u kameni zid. Od siline udarca Astra se okrenula na krov i zapalila.

- Plamen je u nekoliko sekundi progutao cijelo vozilo. Srećom da su vatrogasci brzo došli jer bi se i šuma zapalila. Mislim da je nesretni dečko slomio obje noge jer se na njih nije mogao pridići - tvrdi očevidac Lj.M. Mladića su sa teškim ozlijedama prevezli u KBC Sušak, a u krvi je imao 0,75 promila alkohola. 24sata

...15:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAIGRANI DJEČAK ZAPALIO STAJU
[ # ]

KRAPINA
Piše: Senka Susović

Neoprezna dječja igra upaljačem prouzročila je požar u kojem je u ponedjeljak oko 15.15 sati u Podorju Petrovskom na kućnom broju 25 nedaleko od Krapine u potpunosti izgorjelo krovište gospodarskog objekta sa 400 bala sijena i slame te nagorjelo više poljoprivrednih strojeva.

Prema riječima Petrovčana, 6-godišnji dječak igrajući se upaljačem u dvorištu Josipa Mužara (41), koji živi sam, a u tom trenutku nije bio kod kuće, zapalio je kukuruzovinu prislonjenu uz zid gospodarskog objekta. Vatra se ubrzo bez kontrole proširila na drveno krovište te na bale sijena i poljoprivredne strojeve u vlasništvu Josipova šogora Mirka Svečnjaka iz obližnje Preseke Petrovske koji su se nalazili u blizini.

- Djeca su se često igrala kod Mužara u dvorištu, i to uglavom skrivača. Zakaj su se ovaj put išli igrati s upaljačem, tko bi to znal. Preveć gledaju televiziju i filmove. Mali koji je zapalil vatru sad priča da je imal tajni zadatak.

No, čisto sumnjam da ga je netko na to nagovorio jer je selo gusto naseljeno i vatra se mogla vrlo lako proširiti na susjedne kuće i štale. Sva sreća da nije bilo vjetra koji je omogao plamen bez problema proširiti dalje. Isto tak, Joža i sestra su dobri ljudi i nitko protiv njih nema ništa. Osim toga, dečec se tak splašil kad je vatra počela goriti da je pobegel van sela i skrival se neko vrijeme - ispričala je Mužarova susjeda.

Djeca su, kako smo doznali, odmah nakon izbijanja požara alrmirala selo koje je zdušno priskočilo u pomoć i gasilo vatru te, unatoč opasnosti, izvlačilo poljoprivredne strojeve iz objekta do dolaska vatrogasaca.

Materijalna šteta nastala u požaru procjenjuje se na 30.000 kuna, a o cijelom događaju slijedi posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Zlataru. Jutarnji List

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NETKO OSTAO BEZ TELEFONSKIH LINIJA I INTERNETA A NETKO BEZ ŠTALE
[ # ]

ZAGREB

Nakon požara koji je sinoć buknuo ispod Mosta mladosti u naselju Borovje, velik dio Zagreba ostao je bez telefonskih linija i Interneta.U požaru su izgorjeli optički kabeli, a vatrogasne ekipe odmah su ga ugasile. Nakon policijskog očevida bit će poznat uzrok požara.

U utorak, 1. travnja, oko 14,20 sati na području Peščenice, Držićeva, u sjevernoj konstrukciji Mosta mladosti došlo je do požara bakrenih telefonskih kablova, najvjerojatnije zbog mehaničkih oštećenja na metalnim nosačima kablova i oštećenja izolacije kabla u vidu taljenja i nagaranja vodiča. Tijekom požara došlo je do začađenja unutrašnjosti objekta u kojem se nalaze instalacije, dok je požarom kablova oštećeno 6 poduzeća,velik dio Zagreba ostao je bez telefonskih linija i Interneta.U požaru su izgorjeli optički kabeli .Požar su ugasili vatrogasci, a očevid će se nastaviti danas, 2. travnja, nakon čega slijedi nadopuna Informacije.

U utorak, 1. travnja, oko 18,20 sati na području Dugog Sela, Stančić, Podgorička, u drvenoj štali u vlasništvu hrvatskog državljanina (1953.), a koja je bila u potpunosti prazna, iz zasad je neutvrđenog razloga došlo do požara. U požaru je štala u potpunosti izgorjela, a požar su ugasili vatrogasci. Očevid će se obaviti u jutarnjim satima, nakon čega slijedi nadopuna Informacije.PUZ

...14:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TRAVA I NISKO RASLINJE- TAKO SVE POČINJE
[ # ]

ŠIBENIK

Na šibenskom području jučer je bilo nekoliko vatrogasnih intervencija.Tako je na prostoru Moseć u općini Ružić došlo do požara otvorenog prostora gdje je požar zahvatio nisko raslinje i travu površine 70000 metara kvadratnih .Vatru su od 16:40 pa do 21:45 sati gasili vatrogasci JVP Drniš, dok su požar otvorenog prostora na Strmici kod Knina travu i nisko raslinje pogasili vatrogasci JVP Knin.Profesionalci i dobrovoljci šibensko kninske županije odradili su još i tehničke intervencije otvaranja stana u Drnišu,dok su odčepljivanja kanala oborinskih voda u Murteru odradili vatrogasci DVD Tisno, vatrogasci DVD Vodica gasili su požar otvorenog prostora. Opširnije o tim intervencijama možete pročitati na stranici Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije

01.04.2008. ...18:52 [ Komentari (2) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters